AUTOR:
Nataša Zečević
20. TRAVNJA 2012.

U Zagreb je došao zbog 'misije' unaprijeđenja međunarodnih odnosa i suradnje. Prije Zagreba posjetio je Podgoricu, a u subotu je u Sarajevu. Obilazi gradove bivše Jugoslavije kako bi propagirao nužnost međusobne suradnje, ali ne i jugonostalgiju jer je to, ističe, prošlo svršeno vrijeme. Ukratko, to bi bili razlozi zašto je Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno- demokratske partije Srbije, u zagrebačkom Europskom domu održao predavanje na temu mogućnosti novih odnosa u regiji nakon razdoblja nacionalizma.
Iako nema baš velike šanse na predstojećim izborima u Srbiji, Jovanović ima liberalnu 'misiju' za ove prostore. Podršku u tome mu je dala i naša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić s kojom se susreo u petak prije predavanja.
- Smatram da je ključno vrlo jasno dati odgovor na obveze koje prate moju zemlju zbog onog što je u prošlosti bilo- kazao je Jovanović ističući kako bi mu, da pobijedi na izborima, jedan od prvih poteza bilo povlačenje tužbe Srbije protiv Hrvatske.
- A bi li i Hrvatska to napravila, to ostavljam vašim političarima- dodao je.
Napominje kako je suština odnosa Hrvatske i Srbije da se otvori jedan novi politički horizont u kojem bi svi bili upućeni jedni na druge- oslobođeni odnosa hipoteke povijesti.
- Mi svoje odnose ne možemo više graditi na kriznom menadžmentu, treba nam nova politika koja nema hipoteka. Pa Srbija je tužbu protiv Hrvatske podnijela zbog revolta i mislim da Srbija svoju sreću ne treba tražiti na silovanju povijesti- nastavio je.
Dodaje da činjenica što imamo uljuđene predsjednike (Ivu Josipovića i Borisa Tadića) nije dosta dokle god će utakmicu u Beogradu morati čuvati 5000 policajaca kada igraju Hrvati.
- Destruktivni 'potencijal' koji postoji u Srbiji mora nestati- ističe te napominje kako se to može postići učvršćivanjem odnosa dviju država.
Na pitanje treba li se Hrvatska 'bojati' bivšeg radikala Tomislava Nikolića, predsjednika Srpske napredne stranke, Jovanović kaže kako je Nikolić najmanja prijetnja ikome.
- On se ubija u svojoj želji da se iščupa iz toga stanja u kojem se zatekao devedesetih (op.a. Nikolić je bio Šešeljevac). Sad kaže, na sve me je tjerao Šešelj. On sad sve želi uvjeriti da nije ljudožder, nego vegetarijanac. Problem za Hrvatsku nije Nikolić nego činjenica da sam ja usamljen u ovome što govorim- kazao je.
Kad je riječ o drugom 'kamenu' spoticanja u odnosima Hrvatske i Srbije- Bosni i Hercegovini, Čedomir Jovanović je tu prilično jasan.
- Moramo biti posvećeni trajnom miru. Rat u BiH je okončan prije 17 godina, a Bosna ni danas nije država. Da nije bilo Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, ne bi bilo ni Daytonskog sporazuma. Tako da, niti su Bosanci sami dogovarali raspad zemlje, niti su sada sami odgovorni zbog situacije u kojoj se nalaze- pojasnio je.
Kad je riječ o čelniku Republike Srpske, predsjednik liberala Srbije ističe kako Milorad Dodik nije 'ličnost' nego stanje.
- U čemu je razlika između Dodikove vlasti i nekog vazala od prije tristo godina? On je samo odraz stanja i kad se promijeni Srbija, promijenit će se i to. On je kao dinosaur- 'veliko telo, mali mozak'- zaključio je Jovanović.