HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 08:28.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 09 pro 2010, 18:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 32057
UDVDR HRHB: S ponosom i zahvalnošću se sjećamo Franje Tuđmana

U povodu jedanaest godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR HB Mostar i Udruga organizatora otpora HVO-a u BiH oglasila se danas priopćenjem za javnost.

http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/ ... -2493.html


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 09 pro 2010, 18:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 17 svi 2010, 12:46
Postovi: 364
Lokacija: Zadar/Zagreb


kad vidim ovo naježim se ... onda je bilo brat uz brata , Hrvat uz Hrvata ....

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 09 pro 2010, 20:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2010, 22:57
Postovi: 2546
usrecili smo se sa njim.....

pitam se kakav je osjecaj ostavidi na cjedilu 450.000 hrvata.samo jednim potpisom potukao je ono za sto smo se 4 godine borili,kako u hrvatskoj tako i u hb-sni

hvala mu bratski sto pobjeze iz rova

_________________
...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 10 pro 2010, 17:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 17 svi 2010, 12:46
Postovi: 364
Lokacija: Zadar/Zagreb


mnogi su se smijali ovoj izjavi , sve pokazuje da je bio u pravu ...

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 10 pro 2010, 17:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 17 svi 2010, 12:46
Postovi: 364
Lokacija: Zadar/Zagreb


FRANJO TUĐMAN R.I.P.

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 10 pro 2010, 18:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:56
Postovi: 5403
Citat:

11 Godišnjica smrti Prvog Predsjednika Hrvatske i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice HDZ


+ Dr. Franjo Tuđman
14. svibnja 1922. - 10. prosinca 1999.


U povodu 11. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana, predsjednica HDZ-a i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor te članovi Predsjedništva HDZ-a nazočit će sutra, u petak 10. prosinca misi zadušnici u crkvi Sv. Marka u 9.00 sati. U 10:30 predsjednica HDZ-a i predsjednica Vlade RH, članovi Predsjedništva HDZ-a i izaslanstva Županijskih odbora HDZ-a položit će vijence i zapaliti svijeće na grobu predsjednika dr. Franje Tuđmana na zagrebačkom Mirogoju.

Mladez HDZ-a Split

Pozivamo sve simpatizere dr. Franje Tuđmana da dođu u petak, 10. prosinca 2010. god. na polaganje vijenca ispred crkve Sv. Frane u 10:00 sati i misu zadušnicu u katedrali Sv. Duje u 11:00 sati.

Tuđmanove pobjedničke bitke za Hrvatsku

Ivan Bekavac

Stvaranje hrvatske države

Dr. Franjo Tuđman je uvjeren da su dobivene bitne povijesne bitke za Hrvatsku. Povijest će zauvijek pamtiti da je upravo pod njegovim vodstvom i vodstvom stranke koju je osnovao, hrvatski narod prvi put, nakon dugih devet stoljeća, uspostavio samostalnu i suverenu hrvatsku državu. Hrvatska je demokratska država stvarana i branjena u iznimnim okolnostima. S jedne je strane bila jugokomunistička i srpska agresija, a s druge strane nenaklonjenost suvremenoga svijeta koji je želio očuvati bivšu Jugoslaviju. Uspostavu i obranu Hrvatske, dr. Tuđman smatra dijelom programa Hrvatske demokratske zajednice, njezina vodstva, svega članstva i većine hrvatskog naroda. Sa čime je krenuo u pobjedu? “S vjerom u hrvatski narod, ujedinjavanjem domovinske i iseljene Hrvatske, jedinstvom one zavađene Hrvatske koja je još u Drugom svjetskom ratu ratovala jedna protiv druge pod tuđim zastavama ili, pak, pod hrvatskim zastavama, ali opet jedna protiv druge. Samo s takvim jedinstvom svih krajeva, svih staleža i domovinske i iseljene Hrvatske, mogli smo uspostaviti samostalnu i demokratsku nezavisnu hrvatsku državu, mogli smo stvoriti oružanu silu koja je, evo, ovih dana oslobodila do kraja sve središnje hrvatske krajeve, koja je oslobodila Knin, taj stari hrvatski kraljevski grad u kome je stolovao kralj Zvonimir, u kojem je bilo sijelo i hrvatskog biskupa kad se Hrvatska biskupija protezala sve do Drave”.

Temelji političkoga programa dr. Franje Tuđmana

Dr. Tuđman nije zaboravio da je sama najava HDZ-a dočekana iz unitarističko-hegemonističkih i dogmatskih redova kao obnova “neoustaške” ili u najmanju ruku “separatističko-nacionalističke” organizacije koju treba satrti “svim sredstvima kao veleizdaju”. Pokušavali su nas spriječiti i “osobnim redarstveno-sudskim grožnjama”, govori dr. Tuđman. Svoj je program i politiku gradio - osim na općim demokratskim načelima suvremene civilizacije - na tri bitne sastavnice i odrednice novije hrvatske povijesti: “na onoj starčevićanskoga hrvatskog povijesnog državnog prava, uobličenog u slobodarskim idejama velike Francuske revolucije. Pa na radićevskom općečovječanskom republikanizmu, koji je državotvorno hrvatstvo prenio u najšire pučke slojeve. I napokon, na onoj pozitivnoj jezgri iz tradicija hrvatske ljevice što je proklamirala pravo hrvatskoga naroda na samoodređenje…, a bilo je sputano jednostranačkim centralizmom i utopijom komunističkoga društva”. Na Drugom općem saboru HDZ-a dr. Tuđman je naglašavao da su sastavnice takvih polazišta odigrale važnu ulogu u novijoj hrvatskoj povijesti, ali da nijedna nije do kraja ispunila svoje ciljeve. “I to, koliko zbog objektivnih okolnosti, toliko i zbog programskih i subjektivnih manjkavosti i jednostranosti. Držimo da u sadašnje doba ciljeve hrvatske politike može ispuniti samo program koji bi sažimljujući sva njihova pozitivna iskustva bio kadar odgovoriti na sve izazove novih promijenjenih okolnosti, odbacujući sve zablude i dogmatske i stekliške ograničenosti iz bitnih sastavnica hrvatskih povijesnih subjekata”. Dr. Tuđman je puno puta ponovio da je HDZ “općehrvatska i općenarodna stranka, nastala u posljednjem desetljeću XX. stoljeća, kao najizvorniji izraz stoljetne težnje hrvatskoga naroda za ostvarenjem svoje slobode i samostalnosti”.

Protiv versailleskoga poretka

”Uvidjeli smo da su se sa stvaranjem samostalne i nezavisne, suverene i demokratske hrvatske države teško mirile one međunarodne silnice koje su u očuvanju starog versailleskog, i u zamisli novog poretka u ovom dijelu Europe i svijeta, imale druge planove, a u te planove teško se uklapala ideja, a pogotovo stvarnost suverene i samostalne hrvatske države”. Tu prosudbu dr. Tuđmana razvitak događaja nije osporio. Dr. Tuđman je bio vrlo ponosan što “smo stvorili obrambene snage na čuđenje i zadivljenje i naših ljudi, a osobito stranoga svijeta. Stvorili smo takvu hrvatsku oružanu silu kojom smo mogli poći u takve pothvate kao što su 'Bljesak', 'Oluja', pa i u maestralno oslobađanje velikih područja u Bosni i Hercegovini”.

Odlučnost i razboritost

Do hrvatske narodne odlučnosti u uspostavi i obrani vlastite države dr. Tuđmanu je posebno stalo. “Da bismo to mogli postići, što je bilo bitno ne samo za oslobođenje okupiranih područja, negoli i budućnosti hrvatske države, trebalo je biti skrajnje razborit, odlučno raditi i na diplomatskom području, ali isto tako i spremati oružanu silu i izabrati pravi moment, i zbog političkih i vojnih odnosa da bismo to postigli kako smo postigli. I najobičnije su besmislice kad, i nakon svega što smo postigli, neki mudraci govore da smo to trebali prije, 1990., 1991., i tako dalje, i tako dalje. Naša politika i u diplomatsko-političkim, i u vojnim krugovima, naišla je, kao što rekoh, na čuđenje, ali i na divljenje, i još uvijek nisu našli pravog odgovora kako smo to mogli postići”.

Srž programa pomirbe

Što je, zapravo, u srži pomirbe koju zagovara dr. Franjo Tuđman? “Naš program pomirbe zavađenog hrvatstva bio je, i jest, izlaz iz svih povijesnih nedaća i poteškoća, koje nam je donio i geopolitički položaj i međunarodne silnice, ali i unutrašnja zavađenost. S programom pomirbe zavađenog u Drugom svjetskom ratu - i poslije njega, sve do naših dana - međusobno zaraćenog i nepomirljivog hrvatstva spriječili smo međusobno razračunavanje između domobrana i partizana, ustaša i komunista. Da je do njega došlo, izravno bi bio ugrožen i sam opstanak hrvatskoga naroda. S takvim programom pomirbe zavađenog hrvatstva, htjeli smo spriječiti, također, i osvetničko razračunavanje između većinskog hrvatskog i manjinskog srpskog pučanstva. Međutim, pobornici srpskog hegemonizma odbili su to i postali sredstvo jugosrpske agresije. Kako i danas vidimo, vrijeme nam je i u tome dalo za pravo.”

Samosvijest i nepokolebljivost hrvatskoga naroda

Tuđman često ističe ulogu samosvijesti hrvatskoga naroda: “Uspjeli smo zato što smo podigli samosvijest i odlučnost hrvatskih ljudi i hrvatskoga naroda. Rekli smo da možemo ostvariti hrvatsku slobodu i državu, ako imamo većinu, ako budemo odlučni, i ako se ne budemo dali kolebati i obmanjivati. Uspjeli smo zato što smo ispravno prosudili da je prijelomni povijesni trenutak povoljan za ostvarenje najvećih hrvatskih ciljeva. Znali smo izvući zaključke iz iskustava svih prethodnika, koji su bili na čelu politike hrvatskog naroda, koji su - i s najboljim namjerama - pogrešno sudili i pogrešne odluke donosili.

Očuvati jedinstvo HDZ-a

”Valja očuvati jedinstvo Hrvatske demokratske zajednice i većine hrvatskoga naroda. Ne radi vlasti HDZ-a, jer i kad sam pokrenuo stvaranje HDZ-a, nije mi bilo ni do kakve stranačke vlasti, nego mi je bilo do sudbine hrvatskoga naroda. Do toga da hrvatski narod, kao jedan od najstarijih europskih naroda konačno postane subjekt u vlastitoj zemlji i u međunarodnom životu.”

Odlučnost čitavog hrvatskog naroda

Odlučnosti, pomirbi i samosvijesti, Predsjednik dodaje svijest o odlučujućem povijesnom trenutku. “Prema tome, pobijedili smo zato što je čitav hrvatski narod spoznao da je ovo povijesni trenutak koji se ne smije ispustiti. Stoga su se u punoj svijesti, svi staleži, svi slojevi, samoinicijativno javljali i organizirali u obranu svoje domovine. I gotovo sva inteligencija, osim šačice prodanih duša i kojekakvih prislušnika, u okviru raznih institucija, pa i sveučilišta, spontano je tražila putove kako doći do vlastita oružja, kako se organizirati u borbi protiv tehnički daleko nadmoćnijeg protivnika. A bilo je sveučilišnih profesora, znanstvenika koji su se javili kao dobrovoljci za vrlo složene i posebne ratne zadaće. To je razlog naše pobjede, unatoč tome što smo tehnički bili u iznimno teškom položaju.”

Što donosi globalizacija?

Dr. Tuđman je često i u svojim povijesno-filozofskim tekstovima i u svojim političkim govorima raspravljao o položaju hrvatskoga naroda u odnosu na razne univerzalizme i globalizaciju današnjega svijeta, pitajući se “je li taj i takav svijet postao bitno usklađeniji nego što je bio jučer? Jest, svijet je doživio goleme promjene i u duhovno-političkoj i u tehnološko-civilizacijskoj sferi. Ali i u okviru globalne integracije i regionalnih integracija, ne samo da i dalje postoje mnoge stare suprotnosti, stari zasebni interesi, malo ili znatno pritajeni, nego se javljaju i novi. Stare suprotnosti, stare međunarodne silnice nisu iščeznule, a zakonitošću povijesnoga kretanja za uspostavu ili nove hegemonije ili nove ravnoteže u regionalnim ili svjetskim prilikama, javljaju se i nove ideje, i nove sile i silnice, pa i velesile.”

Važnost spoznaje o svijetu u kojem živimo

Tražio je da se ne izabire nikakvo jednostrano opredjeljenje, nego da se traže prijatelji i saveznici “u tim i takvim okolnostima, u tom i takvom svijetu, i u toj i takvoj Europi, kakvi jesu, jer drugih nema. Imajući uvijek pred očima unutarnju i međunarodnu realnost u zaštiti bitnih interesa naroda i države, moramo polaziti od spoznaje da nema toga naroda, uključujući i najveće, i one imperijalne, koji je u jednom razdoblju ostvario sve svoje nacionalne ciljeve.”

Prvi rat u kome su se Hrvati borili pod svojim vrhovnim zapovjedništvom

Predsjednik je isticao da je Domovinski rat bio prvi rat u kome Hrvati nisu jedni protiv drugih, na suprotnim stranama. “Prvi rat u kojem su se borili pod svojim vrhovnim vodstvom i zapovjedništvom. Zbog toga smo uspjeli i doveli do toga da je u samom ratu izrasla Hrvatska vojska, koja je pod kontrolu hrvatske oružane sile, na kopnu, u zraku i na moru, stavila najveći teritorij za koji znamo u hrvatskoj povijesti.” Pod vodstvom dr. Tuđmana, hrvatski je narod ostvario “povijesne pobjede u svim političkim, vojnim i diplomatskim bitkama, na tegobnom putu izbavljenja hrvatskog naroda iz jugoslavenskog i komunističkog jarma”. S ponosom je isticao da smo uspostavili “i u Domovinskom ratu obranili, suverenu i nezavisnu, demokratsku i slobodnu državu Hrvatsku. Ustrojili smo državnu vlast i njezin pravni poredak. Uspjeli smo, jer smo se u pravom trenutku usudili djelovati i činiti ono što drugi nisu, jer smo htjeli, znali i mogli”.

Uklanjati kompleks nevjerice u vlastiti narod

Prvi se hrvatski predsjednik pribojavao sijanja nevjerice i potkapanja samosvijesti hrvatskoga naroda. “U tom okviru pred svima nama je zadaća da uklanjamo iz duhovnog bića hrvatskog naroda kompleks nevjerice u vlastiti narod, u vlastite snage. Bio je to glavni problem i u stvaranju demokratskog poretka i ostvarenju današnje Hrvatske, pa i u vođenju ovoga obrambenog rata. Mnogi su mislili, ne samo zbog svojih uskih gledanja i zbog toga negativnog nasljeđa, da tobože hrvatski narod i nema mogućnosti za vlastitu državu. Potpali su pod utjecaj najvećih svjetskih i diplomatskih vojničkih strategija koji su govorili da Hrvatska nema izgleda da se održi u ovom ratu protiv jugokomunističke armije, koja je bila najmoćnija, tehnički najopremljenija armija u Europi poslije sovjetske. Ta nevjerica i to da Hrvatska mora biti s nekim uvijek povezana, tih ostataka jugoslavenskih zabluda, moglo se naći i u našim školskim udžbenicima, a odražava se ta nevjerica i u današnjoj publicistici, i u mnogo čemu.”

U kakvim se međunarodnim odnosima nalazi Hrvatska?

Dr. Tuđman je predobro znao u kakvu svijetu živimo i u kojim okolnostima se stvarala i branila demokratska Hrvatska. “Svjedoci smo, međutim, neprestanih promjena u suvremenom svijetu. Prisutne su različite osnove za uređenje svjetskog poretka, od onih za sve zemlje prihvatljivih do onih posve neprihvatljivih planova ideja i teorija, pa i imperijalnih prohtjeva za svjetskom ili regionalnom hegemonijom. Hrvatska se u međunarodnim odnosima neprestano nalazi u svojevrsnom škripcu. Stoga moramo biti svjesni u kakvom svijetu i vremenu živimo. Svoje smo snage usmjerili na podizanje duhovnog jedinstva naroda te svijesti o potrebi jedinstva u zastupanju nacionalno-državnih interesa pred svijetom, koliko zbog nejedinstva glavnih političkih subjekata, toliko zbog pogrešnih prosudbi međunarodnih silnica i kretanja.”

Pobjeda nad komunistima i koalicijom

Prvim općim saborom 24. i 25. veljače 1990., stranka koju je osnovao dr. Tuđman navijestila je “nacionalnodemokratski preporod u naše doba, pomirbom ideološko-politički i ratom podijeljenog i zavađenog hrvatstva u Domovini i u svijetu. Izvojštivši pobjedu na prvim slobodnim višestranačkim izborima 22. travnja i 6. svibnja 1990. nad vladajućim Savezom komunista i koalicijom oporbenih stranaka HDZ je postao većinskom i glavnom političkom strankom Hrvatske u uzburkanom prijelaznom periodu”. Na temelju parlamentarne pobjede, državnu vlast je stranka dr. Tuđmana preuzela 30. svibnja 1990., a s time i “glavnu odgovornost za budući razvitak i sudbinu demokratske Hrvatske”, kako je on znao reći. “Pripremila je donošenje i proglašenje novoga demokratskog Ustava Republike Hrvatske 22. prosinca 1990. HDZ je predložio provedbu referenduma 19. svibnja 1991. kojim se hrvatski narod izjasnio za državnu samostalnost kako u odnosu na SFRJ, s kojom je i demokratska Hrvatska bila ustavno vezana, tako i u odnosu na svijet koji je želio očuvati Jugoslaviju u postojećem versailleskom, međunarodnom poretku.”

Potpuna uvjerenost u vlastite postavke

Najvažniji povijesno filozofski uvidi dr. Franje Tuđmana, izneseni u različitim razdobljima njegova misaonog razvitka, pokazuju veliku uvjerenost u vlastite postavke i njihovu potpunu uobličenost znatno prije artikulacije konačnoga pobjedničkog političkog programa. Prisjetimo se da je u prvoj svojoj knjizi “Rat protiv rata”, dr. Tuđman napisao kako je za uspješno vođenje narodnoga rata bitna pretpostavka “odvažnost dosljednih i nepokolebljivih odluka u smislu oslona i vjere u snage vlastitoga naroda”. Godine 1995. objavio je knjigu, naslovljenu opet tako da je njezin naziv ujedno naputak i zaključak o središnjem elementu političkog programa dr. Franje Tuđmana – “S vjerom u samostalnu Hrvatsku”.

Sudbina hrvatskog čovjeka u neslobodi

Kako mogu gledati na povijest kao na prošlost, parafrazira dr. Franjo Tuđman nečiji upit i dodaje tomu riječi o vlastitom iskustvu: “A evo i moga osobnog svjedočanstva, kako se oblikuje povijesna svijest i kako živi prošlost pripadnika jednoga europskog naroda: Prvo moje sjećanje iz života jest da mi je otac u zatvoru (zbog hrvatstva), a bilo mi je tada tri godine; od svoje sedme godine pamtim: iz života - teror monarho-fašističke karađorđevićevske diktature, pod kojom su nam kažnjavali i majke samo zbog domovinske riječi, …….(…) … kad me 1972. odvode u zatvor 'zbog nacionalizma', mališan unuk začuđen gleda sa svoje dvije godine - a kad odraste, sjećat će se, ili će ga podsjetiti, na prvi susret s vlašću. Dakako, protuhrvatskom”.

Svoj je politički program domislio prije stvaranja HDZ-a

Predsjednik svoj politički program, koji je u temelju hrvatskoj suverenoj državi, nije smišljao tek pri osnutku Hrvatske demokratske zajednice, nego je to srž njegova osjećanja i promišljanja hrvatstva. I kad je u svojim knjigama govorio o Baskima, Ircima, Škotima, Velšanima, Korzikancima ili Flamancima, dr. Franjo Tuđman je, u uvjetima nacionalne ugroženosti, za vrijeme komunističke vladavine, govorio, zapravo, o Hrvatima. Vrlo često pojam “mali narod” ili “bezdržavni narod”, u knjigama dr. Franje Tuđmana, druga su imena za hrvatski narod. Isto je vrijedilo i obrnuto - kad govori o pravu hrvatskoga naroda na vlastitu državu, to je govor o pravu svakoga naroda na suverenost, samostalnost i slobodu.

Vlastiti pristup i u vrijeme titoizma

Dr. Tuđman nije prije Drugog svjetskog rata bio politički angažiran u nekoj komunističkoj organizaciji, međutim bio je uvjeren da Nezavisna država Hrvatska na onim temeljima neće uspjeti. Od tada je, često ističe, prisutna njegova zamišljenost nad sudbinom hrvatstva, koja se nije prekidala. Tražio je vlastiti pristup, u zadanim okolnostima, za ostvarenje hrvatske slobode. Pitanje je bilo: kako i u okviru lijevoga pokreta, za vrijeme titoizma, izvlačiti maksimum u korist ideje hrvatske slobode. Tu je, naravno, bilo i pomiješanih osjećaja za pragmatičnost, razborit pristup, ali i nepopustljivost. Prva knjiga u opusu dr. Franje Tuđmana 1957., analizirala je fenomen oslobodilačkog rata, kao jednoga od modusa oslobođenja naroda. Kad je došao odlučni povijesni trenutak (1990./1991.) za spas hrvatskoga naroda, za uspostavu samostalne Hrvatske i obranu od srpskog imperijalnog napada, moglo se vidjeti što su značila onodobna istraživanja o ratu dr. Franje Tuđmana.

Uporan govor protiv poticanja mržnje

Nezaobilazno mjesto u analizama dr. Tuđmana zauzimaju i njegovi prosvjedi protiv mržnje koja je, iskrivljavanjem povijesnih činjenica, raspaljivana protiv hrvatskoga naroda. Dr. Tuđman je od prvih svojih tekstova pozivao da se zaustavi taj strahotni poticaj na zlodjelo i krv. Nisu ga poslušali. Planuo je ponovno rat protiv Hrvatske. I neupućenu se tada u svôj svojoj ogoljelosti pokazao smisao srpskoga ustrajavanja u mržnji svega hrvatskoga. Jer, tko bi mogao obična normalna srpskoga čovjeka, po tko zna koji put, tjerati na osvajanje tuđe zemlje, ako u njemu ne bi bila razbuđena tolika mržnja. Hrvati su, pak, držali riječ danu papi Agatonu u osmome stoljeću. Svoje će čuvati, a tuđu zemlju neće osvajati. Nasuprot toj zakletvi, stajao je srpski imperijalni san - osvojiti hrvatsku zemlju i izbiti na hrvatsku obalu Jadranskog mora. Srpski su ideolozi i na lažnim brojkama o žrtvama Jasenovca razbuktavali srpsku mržnju, s nakanom koju je već 1902. godine u Zagrebu donio Srbobran. Prijetnja je naslovljena – “do istrage vaše ili naše”. Dr. Franjo Tuđman je uvidio kamo sve to vodi. On je na sve moguće načine pozivao da se zaustavi taj put u strašnu nesreću, da se ne iskrivljuje povijest i ne stvaraju novi razlozi za razdore među narodima. Knjige i mnogi drugi znanstveni i stručni tekstovi dr. Franje Tuđmana nude prosudbe koje otkrivaju presudne elemente hrvatske povijesti.

Vidio je dalje od svojih suvremenika

Prvi je hrvatski Predsjednik vidio dalje od svojih suvremenika i znao odgovoriti na pitanje - što je preduvjet uspostavi slobodne, samostalne i međunarodno priznate demokratske hrvatske države? Je li to do kraja promišljeno povijesno iskustvo iz kojega su izvučeni presudni zaključci? Povijesna mudrost, što se kroz vrijeme kristalizira, bila je podatna dr. Franji Tuđmanu, čovjeku koji je mukotrpnim radom, kroz cijeli svoj život, htio doseći odgovor na pitanje: što se mora, a što se smije učiniti da bi slobodu dočekala i Hrvatska. Tko želi razumjeti hrvatsko iskustvo, uvidjet će ovo: stoljećima je hrvatski narod htio na pozornici slobodnih naroda živjeti u svojoj samostalnoj, suverenoj državi Hrvatskoj, ali su silnice koje su pretezale na suprotnu stranu bile jače. Povjesničar i političar dr. Franjo Tuđman sagledao je istinu hrvatskih uspjeha i neuspjeha, doveo ih u korelaciju i izveo Hrvatsku iz sužanjstva.

Riječi iz 1957.

Još 1957. je, dakle, u svojoj prvoj knjizi dr. Tuđman tvrdio “kako se suvremeni rat ne može voditi bez potpore cijeloga naroda ili s nestabilnom pozadinom”. “I obratno, da se pri današnjem stupnju razvitka nacionalne i društvene svijesti rat ne može izgubiti ako je cio narod spreman boriti se do kraja za slobodu i za nezavisnost svoje zemlje, za svoj opstanak i za dalji društveni napredak.” Dodaje da “sve dosadašnje iskustvo ipak ukazuje na to da konačna pobjeda pripada onim narodima koji se bore za pravedne ciljeve rata i koji su spremni da makar u nejednakoj borbi podnesu najveće napore za ostvarenje svojih prirodnih slobodoljubivih težnji”.

Žrtve, državotvorna volja i konstruktivnost u međunarodnoj zajednici

Više od trideset godina nakon što je napisao i objavio te riječi, dr. Tuđman je 1994. izrekao ovo: “Teško iskustvo hrvatskog naroda tijekom cijele povijesti, a posebno zadnjih godina obnove hrvatske državnosti, uči nas, da ni jedno visoko načelo zapisano u Povelji Ujedinjenih naroda i u međunarodnom pravu, nije automatski ostvarivo, a još manje zajamčeno, ako narod nema odlučnu volju da ga ostvari. Ako narod nije spreman na visoke žrtve u postizanju vlastitog prava na život i svoju slobodu. Ako svojom snagom i svojim odlukama ne uspije uskladiti svoje nacionalne interese s bitnim interesima međunarodne zajednice. Bez obzira na neotuđivo pravo hrvatskog naroda - koji je jedan od najstarijih europskih naroda - na samoodređenje i obnovu vlastite države, bez obzira na očitu barbarsku agresiju, s ciljem teritorijalnog osvajanja, genocidnog protjerivanja pučanstva i uništavanja najvrednijih kulturnih spomenika hrvatskog naroda, kao što su Vukovar i Dubrovnik, Hrvati ne bi nikada dobili pravo na samoodređenje. Nikad ne bi dobili pravo na svoju državu, na slobodu i samostalnost da nisu bili spremni za te ciljeve podnijeti ljudske i materijalne žrtve. Da nisu pokazali snažnu državotvornu volju kojom su se odlučno nametnuli, kao subjekt, međunarodnoj zajednici, očitujući istodobno i spremnost da budu konstruktivan čimbenik u stvaranju novog međunarodnog poretka umjesto neodrživog i propalog starog sustava”.
Vjesnik, Ivan Bekavac, 11. prosinca 1999. http://www.vjesnik.hr/Tudjman/

Croatian World Congress H.S.K.



Vječna mu slava i HVALA!
:zastava_Hrvata :herceg_bosna :zastava_Hrvata :herceg_bosna :zastava_Hrvata


Privitak/ci:
Knin je opet slobodan!.jpg
Knin je opet slobodan!.jpg [ 26.12 KiB | Pogledano 7525 put/a. ]

_________________
MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama!
Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti!
Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!
Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 10 pro 2010, 21:01 
Offline

Pridružen/a: 18 srp 2009, 14:14
Postovi: 5261
Lokacija: Na dženazi BiH
VJEČNA MU SLAVA I HVALA!!!

vizionar Tuđman :hrvatinic



Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 10 pro 2010, 23:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:56
Postovi: 5403
Predsjedniče svih Hrvata,
Vječna Ti slava i HVALA!


Privitak/ci:
Gojko Šušak i Franjo Tuđman.jpeg
Gojko Šušak i Franjo Tuđman.jpeg [ 96.69 KiB | Pogledano 7495 put/a. ]

_________________
MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama!
Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti!
Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!
Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 10 pro 2010, 23:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 vel 2010, 18:53
Postovi: 792
Lokacija: iza kantuna
Bio je dobar,hrvatske povjesne prostore je znao prodati
i preko telefona.

_________________
ujeo vuk magarca


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 10 pro 2010, 23:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 stu 2010, 12:35
Postovi: 2762
Lokacija: Zadar
Iskreno volin ovog čovika! Fala ti na svemu, ljudino...

_________________

K tebi lete naših želja jata,
naša radost tvojoj se veseli,
naša tuga tvojoj pomoć želi.
Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 11 pro 2010, 21:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 lis 2009, 22:27
Postovi: 309
Bog-i-Hrvati je napisao/la:
Iskreno volin ovog čovika! Fala ti na svemu, ljudino...

Predsjedniče svih Hrvata, HVALA TI!


Privitak/ci:
Predsjednice, HVALA TI!.jpg
Predsjednice, HVALA TI!.jpg [ 83.27 KiB | Pogledano 7457 put/a. ]

_________________
Znam dvije istine:
Prva: Da ima Boga!
Druga: To nisam ja!
Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 07 lip 2011, 18:06 
Offline

Pridružen/a: 03 lip 2009, 14:13
Postovi: 1747
Croat je napisao/la:
VJEČNA MU SLAVA I HVALA!!!

vizionar Tuđman :hrvatinic


Zadnjih desetak godina je dokaz da je narod ovca.
Bez jake Hrvatske, Hrvati BiH su krpa za brisanje podova u režiji međunarodne zajednica preko njene produžene ruke, u konkretnom slučaju vladajućim strukturama u FBIH (poznato je kako su legalizirani).

P.S. hebote, čovjek jednom nogom u grobu a opet diše za Hrvatsku.

_________________
https://youtu.be/sJnJi5tcqxQ


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 10 pro 2011, 17:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 32057
Obilježena 12. godišnjica smrti dr.Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika

http://dnevnik.ba/novosti/svijet/obilje ... edsjednika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 10 pro 2011, 20:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 lis 2010, 13:26
Postovi: 6802
Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
Ne vidje više Hrvatska državnika poslije Tuđmana.
Ovo poslije sve smijurija od političara,Jandroković strašni šef diplomacije,dovoljno je samo malo da im se zaprijeti i odmah savijaju leđa.
Pitanje je bi li bilo uopće Hrvatske da je Franjo bio takav.

_________________
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

Glas za HDZ jeste glas za Voju Stanimirovića.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 10 pro 2011, 22:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34
Postovi: 15313
Lokacija: Misao svijeta
Vječna mu slava i hvala, počivaj u miru Vrhovniče , vođo svih Hrvata :crying .

_________________
Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene,
Zaorit ću ko grom:
O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene,
To moj je, moj je dom!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 15 vel 2012, 23:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
Državnik. I domoljub. Vodio nas je do stvaranja samostalne Hrvatske i zbog toga ću mu sve oprostiti. Druga strana mu to nikad neće zaboraviti. Njegove pogreške i gafovi, kojih je bilo, im dođu samo da bi se demonizirao prvi predsjednik Republike Hrvatske, a ne Franjo Tuđman. čast izuzecima. počivao u miru.

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 15 vel 2012, 23:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 lip 2011, 12:01
Postovi: 3688
Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
Njofra Đmantu


_________________
"Nisu svi koji lutaju izgubljeni"


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 16 vel 2012, 09:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 vel 2012, 00:16
Postovi: 532
Imao je svojih mana, bio je loš gospodarstvenik, ali nikad mu Hrvatska zaboravit neće sve što je učinio za nju. Pamtit ćemo te kao jednog od najvećih Hrvata. Vječna ti slava i hvala Vrhovniče.



:herceg_bosna :zastava_Hrvata :herceg_bosna :zastava_Hrvata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 16 vel 2012, 11:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Zamislite na što bi danas Hrvatska ličila da je nekom nesrećom Josipović bio lider za vrijeme DR-a ?

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 16 vel 2012, 12:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58278
Lokacija: DAZP HQ
držali bi najmanje jedan kvart u Zagrebu, možda i više.


_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 16 vel 2012, 13:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 lis 2010, 13:26
Postovi: 6802
Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
Icebreaker je napisao/la:
Imao je svojih mana, bio je loš gospodarstvenik, ali nikad mu Hrvatska zaboravit neće sve što je učinio za nju. Pamtit ćemo te kao jednog od najvećih Hrvata. Vječna ti slava i hvala Vrhovniče.



:herceg_bosna :zastava_Hrvata :herceg_bosna :zastava_Hrvata

Kako ćeš napisati ovo kad je prosječna plaća sa 100 DEM za vrijeme Tuđmana porasla 10-ak puta,ne znam točno ,Goran Milić je nekoliko puta to ponovio.A na kraju krajeva,Tuđman je bio povjesničar,a ne ekonomist.
Da je Josipović bio tada predsjednik još bi se ispričavali za Jasenovac, zbog referenduma 1990. i izražene volje za svojom državom.

_________________
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

Glas za HDZ jeste glas za Voju Stanimirovića.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dr.Franjo TUĐMAN
PostPostano: 22 srp 2012, 20:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 pro 2009, 19:58
Postovi: 149
Lokacija: Mostar,Herceg-Bosna
NEK TI JE VJECNA SLAVA I HVALA,PREDSJEDNICE SVIH HRVATA
HRVATI TE NIKAD ZABORAVITI NECE

:herceg_bosna :zastava_Hrvata :hrvatinic

_________________
S Mostarom je drugačije,snjim se nikad ne opraštam.Jer,Mostar možeš napustiti ,al on ne napušta tebe.Uvuče ti se pod kožu,protiče ti kroz vene i sjedini s tobom,a da nisi ni svjestan toga.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO