HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 25 tra 2024, 17:15.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 152 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 28 srp 2017, 00:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27492
WAU! :thumbup Moćni US predsjednik Wilson udara po francusko-engleskim pregovaračima (premijer Clemenceau i premijer Lloyd George), čak prijeti povlačenjem Ugovora s Njemačkom i sporazuma između Sjedinjenih Država i Francuske i da će sami tražiti rješenje, te na veliko osuđuje talijanske pretenzije nad Hrvatskom kao "nečiste ambicije".

Citat:
Nota predsjednika Wilsona

od 10. februara 1920.

Ovo je tekst saopćenja državnog tajnika Američkih Sjedinjenih Država američkom poslaniku u Parizu, koje će, u skladu s uputama, u njemu sadržanim, američki poslanik u Parizu predati francuskom ministarstvu inostranih djela i britanskom poslanstvu u Parizu, te koje će, u skladu sa zahtjevom poslanika Wallace-a, američki poslanik u Londonu dostaviti ministrima predsjednicima Velike Britanije i Francuske, u svrhu da i oni budu o njemu čim prije obaviješteni.

Molim da saopćite slijedeće engleskim i francuskim predstavnicima. Predsjednik je pažljivo proučio zajednički telegram, upućen ovoj Vladi od strane britanskog i francuskog predsjednika ministarstva, a koji je dostavio američki poslanik u Parizu, u pogledu pregovora odnosno Jadranskog pitanja. Predsjednik je sa zadovoljstvom konstatovao, da francuska, britanska i talijanska Vlada nijesu nikad namjeravale da stvore konačno rješenje toga, pitanja, a da se nijesu posavjetovale s američkom Vladom, Predsjednik je bio osobito srećan, što mu je izraženo to osiguranje, jer je razumio, kao da su g. Clemenceau i Lloyd George, u sporazumu s g. Nittijem, bili odlučili riješiti Jadransko pitanje uz one uslove, koje je još ranije američka Vlada odbacila, i kao da su pozvali jugoslavenske predstavnike, da prime to rješenje pod prijetnjom, da če inače, u slučaju neprihvata, biti apliciran Londonski Pakt, Predsjednika veseli, što osjeća, da udruženici ove Vlade ne će pristati, da stave ovu Vladu u takav položaj, da bude morala odbiti prihvat na rješenje, koje bi samo po formi izgledalo da je sporazum izmedju dvije sporne strane, ali koje u istinu ne bi imalo tu veliku prednost, i kojim bi jedna strana bila primorana da se pokori materijalnoj nepravdi, pred prijetnjom još večih kalamiteta u slučaju nepokoravanja.

Predsjednik potpuno dijeli mišljenje francuske i britanske Vlade, da budućnost Svijeta u velike zavisi od pravilnog rješenja ovog, pitanja, ali on ne može vjerovati, da rješenje, koje sadržava uslove, koje su francuska i britanska Vlada već ranije po zasluzi osudile, može biti ma u kojem smislu smatrano kao pravilno.

Nadalje on ne može dijeliti mišljenje francuske i britanske Vlade, da predlog, upućen jugoslavenskim predstavnicima u Memorandumu od 14. januara, praktično ne mijenja nijedan od glavnih uslova iz zajedničkog Memoranduma francuske, britanske i američke Vlade od 9. decembra 1919., i da su samo dvije: točke pretrpjele promjenu, i da je promjena obih njih u pozitivnu korist Jugoslavije. Naprotiv, prijedlog od 9. decembra bio je duboko izmijenjen u korist talijanskih ciljeva, a na ozbiljnu štetu jugoslavenskog naroda, te na opasnost svjetskoga mira.

Činjenica, da je talijanska Vlada odbila predlog od 9. decembra, a prihvatila onaj od 14. januara, izgleda da potvrdjuje mišljenje, da su takve pozitivne koristi učinjene Italiji.

Memorandum od 9. decembra odbio je predlog, da se uskim komadom obale spoji Rijeka s Italijom, kao nemoguć u praksi, jer taj predlog sadrži izvanredne komplikacije u pogledu carinske kontrole, čuvanja obale i sličnih pitanja na teritoriju tako neobične konfiguracije, Francuska i britanska Vlada, u društvu s američkom Vladom, izrazile su mišljenje, da se „taj plan kosi sa svim poznatim razlozima geografskim, ekonomskim i teritorijalnim".

Američka Vlada konstatuje, da je unatoč toga prihvaćena u Memorandumu od 14. januara aneksija tih jugoslavenskih teritorija Italiji. Memorandum od 9. decembra odbio je talijanski zahtjev na aneksiju cijele Istre, na solidnoj osnovi, jer niti strategijski niti ekonomski razlozi ne mogu opravdati tu aneksiju, pa tako ne ostaje ništa drugo u obranu tog predloga, nego talijanska čežnja, da dobije što više teritorija naseljena Jugoslavenima, kako je i priznato. Francuska i britanska Vlada izrazile su se onda, da usrdno odobravaju način, kojim je predsjednik odgovorio na svaki novi zahtjev za aneksiju teritorija naseljenih ne-talijanskim narodima, a koji se protivi toj aneksiji, i složile su se u mišljenju, da „nije ni pravedno ni korisno anektirati kao ratni plijen teritorija naseljena stranim rasama". Pa ipak, ova nepravedna i nekorisna aneksija cijele Istre predvidjena je u Memorandumu od 14. januara.

Memorandum od 9. decembra pažljivo isključuje svaku formu talijanskog suvereniteta nad Rijekom. Američka Vlada mora da zaključi, da Memorandum od 14, januara, otvarajući put talijanskoj kontroli nad spoljnim poslovima Rijeke, uvodi u izvjesnom stepenu talijanski suverenitet i intervenciju nad jedinom upotrebljivom lukom susjednog naroda, te u vezi s proširenjem talijanskog teritorija do vrata Rijeke otvara put za moguču buduću aneksiju pristaništa Italiji, što je u protuslovlju s principima pravičnosti i pravde. Memorandum od 9. decembra predvidja pravu zaštitu vitalne željeznice, koja spaja Rijeku s unutrašnjošču na sjeveru. Memorandum od 14. januara, nasuprot, daje Maliji dominirajuče vojničke položaje blizu te željeznice na nekoliko kritičnih točaka.

Memorandum od 9. decembra zadržava u velikoj mjeri jedinstvo albanske države. Onaj od 14. januara dijeli albanski narod, unatoč njegovog odlučnog protesta, medju tri različite strane Sile.

Ti i mnogi drugi uslovi Memoranduma od 14. januara, sastavljena bez znanja i odobrenja američke Vlade, posvema mijenjaju rješenje Jadranskog pitanja i ova Vlada smatra, da ti uslovi čine to rješenje nemogućim, jer uništavaju i ono malo pravde, što je bitni uslov, da ova Vlada može da sudjeluje u suradnji oko toga rješenja. Činjenica, da bi se jugoslavenski predstavnici mogli osjećati prisiljeni, da pod prijetnjom Londonskog Pakta prihvate to rješenje, koje ova Vlada smatra nepravednim u principu i nemogućim u sprovedbi, ne će nimalo promijeniti uvjerenje ove Vlade, da bi ona mogla pristati na rješenje, koje po svojoj sadržini i po metodi aplikacije sačinjava pozitivno odbacivanje principa, zbog kojih je Amerika ušla u rat. Stvar bi sasvim drugačije izgledala, kad bi postojala stvarna razlika u mišljenju o tom, što sačinjava pravedno rješenje Jadranskog pitanja. Na sreću takva razlika ne postoji. Mišljenja francuske, britanske i američke Vlade o ispravnom i pravednom teritorijalnom aranžmanu u sjevernom dijelu Jadranskoga Mora, bila su savršeno složna.

Nepravedni talijanski zahtjevi bili su osudjeni od francuske i britanske Vlade riječima, koje su bile isto tako stroge, kao i one,
koje je upotrijebila američka Vlada. Francuska i britanska Vlada ne će sigurno dopustiti, da se kaže,da su one s manje ozbiljnosti, nego li Amerika, nastojale da uvjere talijansku Vladu, da je ispunjenje njenih zahtjeva protivno najboljim
talijanskim sopstvenim interesima, protivno duhu pravde u medjunarodnim poslovima i puno opasnosti za evropski mir.

Osim toga francuska i britanska Vlada bile su naročito odbile talijanske zahtjeve specifičnih koristi, na koje sada, u Memorandumu od 14. januara, kane pristati, te su se pridružile saopćenju učinjenom talijanskoj Vladi, da ranije dane koncesija daju talijanskim historiskim i narodnim aspiracijama za ujedinjenje talijanske rase potpunu zadovoljštinu i apsolutnu strategijsku kontrolu nad Jadranskim Morem i osiguravaju joj puna garancije protiv ma bilo kakve navale, koje bi se ona trebala da plaši u budučnosti od svojih jugoslavenskih susjeda“.

Dok postoji stvarni sporazum, da su talijanski zahtjevi nepravedni i beskorisni, dotle postoji i razlika u mišljenju, kako bi se, kao prijatelji Italije, morali oduprijeti njenim zanovetnim zahtjevima na tudje teritorije, na koje ona nema nikakvog valjanog naslova. Predsjedniku se čini, da su se francuski i britanski drugovi američke Vlade, u cilju da spriječe razvitak daljih opasnih komplikacija na Jadranu, osjetili primorani, da podju vrlo daleko u popuštanju zahtjevima, koje su dugo vremena odbijali kao nepravedne. Američka Vlada nije ništa manje velikodušna u svojoj želji, da dade Italiji sve one koristi, za koje ova ima stvarnih razloga, ali ona misli, da ne može žrtvovati principe za koje je ušla u rat, e da bi odobrila nečiste ambicije jednog od svojih drugova, ili da pod cijenu buduće svjetske konflagracije kupi privremeno mirno rješenje Jadranskog pitanja.

Ona nije voljna, da prizna niti nepravedno rješenje bazirano na tajnom Paktu, čiji uslovi ne odgovaraju novim prilikama u Svijetu, niti nepravedno rješenje stvoreno upotrebom tajnog Pakta kao sredstva za iznudjenje. Ona će pozdraviti svako rješenje problema, koje če se bazirati na slobodnom i nepristranom proučavanju svih strana spora, ili na uslovima, koje bi nezainteresovane Velike Sile prihvatile kao pravedae i pravične. Italija je više puta odbila takvo rješenje. Ova Vlada ne može da prihvati rješenje, [b]čiji su uslovi priznati kao nerazložni i nepravedni, i koje se kani dati Italiji s obzirom na njeno tvrdokorno odbijanje, da primi ma kakvo razborito i pravedno rješenje.
[/b]
Vrijeme je, da se govori s najvećom otvorenošću. Današnji izgled Jadranskog pitanja stavlja američku Vladu pred osnovno pitanje, može li ona pod kakvim mu drago uslovima suradjivati sa svojim evropskim drugovima u velikom djelu očuvanja svjetskoga mira i odstranjivanja glavnih uzroka rata. Ova Vlada ne sumnja u svoju sposobnost, da dodje do prijateljskog sporazuma s udruženim Vladama u tome, što su to pravednost i pravda u medjunarodnim poslovima, jer razlika u mišljenju o najboljoj metodi za aplikaciju pravednih principa nikad nije pomračila bitnu činjenicu, da su u glavnom mnoge Vlade imale iste osnovne koncepcije, koji su to principi.

Ali ako stvarno držanje principa — ako je razuman i pravedan — ne bude odlučivalo u medjunarodnim pitanjima, ako zemlja, koja s najvećom ustrajnošću presira svoje zahtjeve, dobije potporu Velikih Sila, prije od one, na čijoj je strani pravda, ako se nasilno uzimanje zahtijevanih teritorija dopusti i oprosti, i ako to nasilno uzimanje ima da dobije konačno opravdanje stvaranjem tako teške situacije, da se odluka u korist nasilnika smatra praktičnom potrebom, ako se hotimično stvorenim ambicijama, pod imenom narodnih osjećaja, dadne nagrada na račun malih i slabih, ako, jednom riječju, stari poredak stvari, koji je donio toliko zla u Svijetu, ima još da nadvladava, onda još nije došlo vrijeme, da ova Vlada uzmogne stupiti u društvo Sila, čija egzistencija mora zavisiti od novoga duha i novoga reda. Američki narod spreman je da sudjeluje u tako velikom preduzeću, ali mnogi se boje, da če biti zapleteni u medjunarodnu politiku i da će primiti medjunarodne obaveze, koje su tudje podjednako njihovim idealima kao i tradicijama. Obavezati ga na takvu politiku, kakva je sadržana u posljednjem jadranskom predlogu, i obavezati ga da uzdržava nepravdu protiv zahtjeva pravde, značilo bi stvarati najsolidniju bazu za takvu bojazan. Ova Vlada ne može da primi tako ozbiljnu odgovornost.

Ako se čini, da je nemoguće dobiti pristanak na pravedne i plemenite koncesije, koje su Italiji ponudile francuska, britanska i američka Vlada u zajedničkom Memorandumu od 9. decembra 1919, i za koje je predsjednik jasno izjavio, da sačinjavaju maksimum koncesija, koje američka Vlada može da učini, onda predsjednik želi da kaže, da će on morati da uzme u ozbiljno posmatranje povlačenje Ugovora s Njemačkom i sporazuma izmedju Sjedinjenih Država i Francuske od 28. juna 1919., koji se sada nalaze pred Senatom, i postići će, da udružene Vlade nezavisno stvaraju i provadjaju rješenje evropskih problema.
Lansing.

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 28 srp 2017, 00:58 
Offline

Pridružen/a: 01 sij 2015, 21:05
Postovi: 2993
novem je napisao/la:
snowflake je napisao/la:
Novem, ispravi me ako grijesim, no Srbija nije bila strana potpisnica Londonskog ugovora, samo italija. Da su kasnije mogli mnogo dobiti, to stoji.
U svakom slučaju, čudno, imaš dva niška sporazuma, a dvije strane praktično nemaju kontakt.



Nije ni rečeno da je bila potpisnica, ali joj je obećano.

Citat:
Analizom teksta ugovora već u prvom članku se uočava obvezni karakter koji Italija gotovo nameće svojim saveznicima. Tako prvi članak nalaže bezuvjetno zaključenje vojne konvencije među generalštabovima Francuske, Velike Britanije, Italije i Rusije. Člankom 4. planiralo se Italiji odstupiti Istru do Kvarnera, uključujući i otoke Cres i Lošinj.476

Ključni članak ugovora o kojemu se i najviše raspravljalo i koji je imao najveću „Primjedbu“ bio je 5. članak koji na sljedeći način konkretizira podjelu istočne obale Jadrana; „Italija dobit će takodjer provinciju Dalmaciju u njenim administrativnim granicama, uključivši amo na sjeveru Lisaricu i Tribanj, a na jugu do linije, koja će polazeći od obale kod rta Planka, slijediti prema istoku vrhuncima visova, koji čine vodomedju, na način, da u talijanskom teritoriju ostaju sve doline i vode, koje teku prema Šibeniku, kao što su Čikola, Krka, Butišnica i njihovi pritoci. Italija će također dobiti sve otoke na sjeveru i zapadu Dalmacije od Premude, Silbe, Oliba, Škarde, Mauna, Paga i Visa na sjeveru, a do Mljeta na jugu, uključujući amo Svetac, Biševo, Vis, Hvar, Šćedro, Korčulu, Sušac i Lastovo…“477

Upravo u primjedbi ovome članku napominje se kako će područja južno od rta Planka pa do južnog korijena poluotoka Pelješca, a njima se dodaju i otoci koji nisu dodijeljeni Italiji te će taj teritorij biti neutraliziran, a kasnije će biti dodijeljen Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.478 Konkretno se spominje da će Hrvatskoj pripasti gornji Jadran od Voloskog do sjeverne obale Dalmacije, a područja za koja se „otprije“ zanimaju Srbija i Crna Gora su južni Jadran od spomenutog rta Planka do rijeke Drima.479


Citat:
Slijedom ugovora, je također obećavao Kraljevini Srbiji stvaranje Velike Srbije; potpisnici ugovora su Srbiju - koja u pregovorima nije sudjelovala - o tome službeno obavijestili diplomatskom notom od 16. kolovoza 1915. godine. Saveznici su Srbiji obećali Bosnu i Hercegovinu, Slavoniju, Srijem, Bačku, južnu Dalmaciju (Šibenik, Zadar i Knin bi pripali Italiji) i sjevernu Albaniju, ali bez Makedonije i dijela Banata.

Hrvatskoj bi od mora ostao samo dio od Rijeke do početka Dalmacije, a na kopnu zapravo samo dio oko Zagreba i Lika. Ostalo je otvorenim pitanje bi li Hrvatska ostala državno vezana uz Mađarsku i Austriju.

Za ulazak u rat i izdaju Središnjih sila saveznici su Italiji ponudili Istru i veći dio Dalmacije (što je kasnije rezultiralo 1920. Ugovorom u Rapallu, 1924. i 1941. Rimskim Ugovorom), Rumunjskoj Banat, a Bugarskoj Makedoniju. Srbija je odbacila ugovor budući da se nije bila spremna odreći Makedonije.


Dovoljno je pogledati na kartu:

slika


http://hrcak.srce.hr/169448
http://hrcak.srce.hr/38206
http://see.uni-sofia.bg/wp-content/uplo ... e_1918.pdf

Postoji nekoliko caka sa tim Londonskim ugovorom s kojim osobito srpski nacionalisti trebaju biti pažljiviji kada ga uzimaju kao argument. Kao prvo, Londonski ugovor nije pravni akt ili neki potpisani dokument već je to bio tajni neformalni dogovor saveznika s jedne strane i Italije s druge. Druga stvar je to što Kraljevina Srbija i Pašićeva vlada o tom dogovoru nisu bili obavješteni niti je itko sa srpske strane sudjelovao u tim pregovorima. Londonski ugovor je bila čista manervarska taktika da se Italiju nagovori na ulazak u rat na stranu Antante. Za taj se "ugovor" vlada Srbije je saznala tek nakon Boljševičke revolucije kada je Lenjin počeo objavljivati tajne dogovore kako bi diskreditirao tadašnje sile.
I na kraju ako se ne varam, Austro-Ugarska i ostale Centralne sile su također nudile slična teritorijalna proširenja Srbiji nakon Cerske bitke. Sama srpska vlada svoje ratne ciljeve je definirala Krfskom deklaracijom još 1915. ako sam dobro pogodio godinu.

Sada mala anegdota. Nedavno pričao sa starim čovjekom koji je rođen krajem 20ih. Kaže, dok je išao u osnovnu školu uvijek se prije nastave išlo moliti za kralja Petra i domovinu. :) Ti rituali su mu ostali u sjećanju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 28 srp 2017, 01:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27492
master_mind_ je napisao/la:
Druga stvar je to što Kraljevina Srbija i Pašićeva vlada o tom dogovoru nisu bili obavješteni niti je itko sa srpske strane sudjelovao u tim pregovorima. Londonski ugovor je bila čista manervarska taktika da se Italiju nagovori na ulazak u rat na stranu Antante. Za taj se "ugovor" vlada Srbije je saznala tek nakon Boljševičke revolucije kada je Lenjin počeo objavljivati tajne dogovore kako bi diskreditirao tadašnje sile.


Citat:
Slijedom ugovora, je također obećavao Kraljevini Srbiji stvaranje Velike Srbije; potpisnici ugovora su Srbiju - koja u pregovorima nije sudjelovala - o tome službeno obavijestili diplomatskom notom od 16. kolovoza 1915. godine. / Wiki


Istina jeste da je ugovor javno objavljen u Rusiji 1917. u "Izvestiji".

Citat:
Sama srpska vlada svoje ratne ciljeve je definirala Krfskom deklaracijom još 1915. ako sam dobro pogodio godinu.


Niška deklaracija, 1914.

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 28 srp 2017, 13:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21673
Obećali su Francuzi i Englezi Arapima Damask i otomanski bliski istok, ako uđu u rat, pa što su dobili?
Ista stvar i sa Srbima, s time da su ovdje čak bili i malo više fer, na početku su im rekli da se moraju odreć Makedonije, juga Srbije i Banata...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 29 srp 2017, 15:54 
Offline

Pridružen/a: 01 sij 2015, 21:05
Postovi: 2993
Realno, Kraljevina Jugoslavije je previše negativno gledana u hrvatskoj historiografiji. To ne bi trebalo tako biti, osobito na period KJ od sredinom 30ih pa do konačnog sloma.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 29 srp 2017, 17:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27492
master_mind_ je napisao/la:
Realno, Kraljevina Jugoslavije je previše negativno gledana u hrvatskoj historiografiji. To ne bi trebalo tako biti, osobito na period KJ od sredinom 30ih pa do konačnog sloma.


S pravom negativno. To je srpska prćija. Jedina svijetla točka je Sporazum Cvetković–Maček.
Sve drugo je dominacija, diktatura, jaram. To što smo mi umjeli najbolje da kroz nju izvučemo,
nije nam od nje dano, nego njezin cilj je upravo bio suprotan, da ništa nemamo.

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 29 srp 2018, 13:26 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2844
Emisija o kralju Aleksandru. Navodno je 200 000 ljudi na zagrebačkim ulicama oplakivalo ubijenog kralja, što se ne uklapa u priču o obespravljenosti Hrvata.

https://www.youtube.com/watch?v=B-IIo5Y1LfA



Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 30 srp 2018, 12:29 
Offline

Pridružen/a: 01 sij 2015, 21:05
Postovi: 2993
novem je napisao/la:
master_mind_ je napisao/la:
Realno, Kraljevina Jugoslavije je previše negativno gledana u hrvatskoj historiografiji. To ne bi trebalo tako biti, osobito na period KJ od sredinom 30ih pa do konačnog sloma.


S pravom negativno. To je srpska prćija. Jedina svijetla točka je Sporazum Cvetković–Maček.
Sve drugo je dominacija, diktatura, jaram. To što smo mi umjeli najbolje da kroz nju izvučemo,
nije nam od nje dano, nego njezin cilj je upravo bio suprotan, da ništa nemamo.

Tu si u pravu za prvih 20 godina. Sve se počelo promijeniti kada je Milan Stojadinović postao premijerom. Ako ništa on bi trebao imati titulu najboljeg vođe Jugoslavije u povijesti.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 30 srp 2018, 14:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 16:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
Mislim da bi bilo interesantno usporediti položaj Hrvata u SHS-u sa položajem katolika u Njemačkoj poslije ujedinjena iste 1878 tj. koliko je diskriminacija prema Hrvatima rezultat nepovjerenja prema katoličkom elementu kao opozicionoj ideologiji.

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 31 srp 2018, 17:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 lip 2009, 17:35
Postovi: 10750
Sandalj je napisao/la:
Mislim da bi bilo interesantno usporediti položaj Hrvata u SHS-u sa položajem katolika u Njemačkoj poslije ujedinjena iste 1878 tj. koliko je diskriminacija prema Hrvatima rezultat nepovjerenja prema katoličkom elementu kao opozicionoj ideologiji.


Ne može se nikako porediti.

Mi smo se ujedinjavali u izmišljenu naciju da bi se nadišli stariji identiteti(verski i etnički) i čak prevazišli , dok su Nemci odavno bili svesni da su Nemci bez obzira na veru.

Katolička crkva je podržavatelj fašističke Italije tj.KC će ma kakvu Italiju uvek podržavati osim komunističke , a pošto je Italija bila glavni igrač za rasturanje Jugoslavije i otimanja zemlje onda je jasno da slepa vernost Hrvata papi i KC dovoljno govori šta je bio stvarni cilj.

Nacionalizam kod Hrvata u to doba je baziran bio na tome da Srbi,srpska buržoazija i SPC hoće da odvoje Hrvate od voljenog im pape , a da ne govorim kako je KC bila podržavatelj propale Austrougarske do zadnjeg dana.

_________________
O turčine za nevolju kume
A ti vlaše silom pobratime


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 31 srp 2018, 17:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 16:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
joe enter je napisao/la:
Ne može se nikako porediti.

Mi smo se ujedinjavali u izmišljenu naciju da bi se nadišli stariji identiteti(verski i etnički) i čak prevazišli , dok su Nemci odavno bili svesni da su Nemci bez obzira na veru.

Katolička crkva je podržavatelj fašističke Italije tj.KC će ma kakvu Italiju uvek podržavati osim komunističke , a pošto je Italija bila glavni igrač za rasturanje Jugoslavije i otimanja zemlje onda je jasno da slepa vernost Hrvata papi i KC dovoljno govori šta je bio stvarni cilj.

Nacionalizam kod Hrvata u to doba je baziran bio na tome da Srbi,srpska buržoazija i SPC hoće da odvoje Hrvate od voljenog im pape , a da ne govorim kako je KC bila podržavatelj propale Austrougarske do zadnjeg dana.

Da li je odnos Bavarca, Saksonca i ostalih u odnosu na Nijemca doista toliko drugačiji od odnosa Hrvata i Srba u odnosu na Jugoslavena. Prije će biti da je nadgradnja kod nas jednostavno zakasnila koji vijek. A svjesnost njemačkih katolika da su Nijemci nije sprječavala da ih centralan vlast ima na oku i onemogućava službeničko napredovanje jer su ih protestanti kao tada dominantni smatrali nesigunim elementom.
U tom pogledu uspoređujem Hrvate i njemačke katolike, tj. nije njih kraljevina politički sputavala kao Hrvate odnosno etničku manjinu, veća kao nepouzdane katolike koji trebaju dokazati lojalnost "carstvu".

Onako usput i Crnogorci su bili "svjesni" da su Srbi možda i prije ovih iz današnje Srbije, pa se danas otimaju od toga.

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 31 srp 2018, 18:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Sandalj je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
Ne može se nikako porediti.

Mi smo se ujedinjavali u izmišljenu naciju da bi se nadišli stariji identiteti(verski i etnički) i čak prevazišli , dok su Nemci odavno bili svesni da su Nemci bez obzira na veru.

Katolička crkva je podržavatelj fašističke Italije tj.KC će ma kakvu Italiju uvek podržavati osim komunističke , a pošto je Italija bila glavni igrač za rasturanje Jugoslavije i otimanja zemlje onda je jasno da slepa vernost Hrvata papi i KC dovoljno govori šta je bio stvarni cilj.

Nacionalizam kod Hrvata u to doba je baziran bio na tome da Srbi,srpska buržoazija i SPC hoće da odvoje Hrvate od voljenog im pape , a da ne govorim kako je KC bila podržavatelj propale Austrougarske do zadnjeg dana.

Da li je odnos Bavarca, [sit
Saksonca i ostalih u odnosu na Nijemca doista toliko drugačiji od odnosa Hrvata i Srba u odnosu na Jugoslavena. Prije će biti da je nadgradnja kod nas jednostavno zakasnila koji vijek. A svjesnost njemačkih katolika da su Nijemci nije sprječavala da ih centralan vlast ima na oku i onemogućava službeničko napredovanje jer su ih protestanti kao tada dominantni smatrali nesigunim elementom.
U tom pogledu uspoređujem Hrvate i njemačke katolike, tj. nije njih kraljevina politički sputavala kao Hrvate odnosno etničku manjinu, veća kao nepouzdane katolike koji trebaju dokazati lojalnost "carstvu".

Onako usput i Crnogorci su bili "svjesni" da su Srbi možda i prije ovih iz današnje Srbije, pa se danas otimaju od toga.

Razumeš se u Nemačku ko ***. Saksonci su davno pre ujedinjenja postali deo Prusije, u 18. veku, za vreme Fridriha Velikog. Saksonci su vatreni protestanti. Prava podela u Nemačkoj je sever-jug, gde je jug Bavarska i Baden-Vitemberg, i jos neke bundesrepublike kojih ne mogu da se setim. Uglavnom, granica je otprilike u Frankfurtu, državi Hesen. I razlika nije toliko izražena u religiji, nego u mentalitetu. Severni Nemci nisu toliko veseli kao Bavarci, direktno ti kažu sta misle bez ikakvog uvijanja, jer sve ostalo smatraju ljigavim. I ne piju pivo iz krigli od litar. Južni Nemci su temperamentni, vole da popiju i imaju osećaj za diplomatiju, za razliku od Prusa koji ti sve direktno istresu u facu. Inače linija podele na sever-jug je određena kobasicama, južnjaci prave bele, severnjaci braon.

I koliko je jači rivalitet između severnjaka i južnjaka, najbolje ces se uveriti ako se u severnom katoličkom Kelnu pojaviš u lederhoznama iz takođe katoličke Bavarske. Dobićeš lepe batine.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 31 srp 2018, 18:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 lip 2009, 17:35
Postovi: 10750
Sandalj je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
Ne može se nikako porediti.

Mi smo se ujedinjavali u izmišljenu naciju da bi se nadišli stariji identiteti(verski i etnički) i čak prevazišli , dok su Nemci odavno bili svesni da su Nemci bez obzira na veru.

Katolička crkva je podržavatelj fašističke Italije tj.KC će ma kakvu Italiju uvek podržavati osim komunističke , a pošto je Italija bila glavni igrač za rasturanje Jugoslavije i otimanja zemlje onda je jasno da slepa vernost Hrvata papi i KC dovoljno govori šta je bio stvarni cilj.

Nacionalizam kod Hrvata u to doba je baziran bio na tome da Srbi,srpska buržoazija i SPC hoće da odvoje Hrvate od voljenog im pape , a da ne govorim kako je KC bila podržavatelj propale Austrougarske do zadnjeg dana.

Da li je odnos Bavarca, Saksonca i ostalih u odnosu na Nijemca doista toliko drugačiji od odnosa Hrvata i Srba u odnosu na Jugoslavena. Prije će biti da je nadgradnja kod nas jednostavno zakasnila koji vijek. A svjesnost njemačkih katolika da su Nijemci nije sprječavala da ih centralan vlast ima na oku i onemogućava službeničko napredovanje jer su ih protestanti kao tada dominantni smatrali nesigunim elementom.
U tom pogledu uspoređujem Hrvate i njemačke katolike, tj. nije njih kraljevina politički sputavala kao Hrvate odnosno etničku manjinu, veća kao nepouzdane katolike koji trebaju dokazati lojalnost "carstvu".

Onako usput i Crnogorci su bili "svjesni" da su Srbi možda i prije ovih iz današnje Srbije, pa se danas otimaju od toga.


Nacije su isključivi produkt kapitalizma , a bez pismenosti nema kapitalizma što će reći da nepismeni ljudi teško mogu biti nacionalno svesni , tako da im ostaje čoporativni pećinski etnički identitet koji se lažno predstavlja kao nacija.
I to je glavni razlog zašto Jugoslavija nije uspela.

Nemci su uvek bili ujedinjeni u tituli Svetog rimskog carstva i oni su toga uvek bili svesni ma koliko ta carska titula nikad nije imala pravu vlast niti je smatrana doslovno od bogom dana kao ostale , a protestantizam je dodatno ojačao svesnost nacionalne pripadnosti pa se od 1517 godine titula zove Sveto Rimsko Carstvo Nemačkog Naroda.

Tamo gde je najviše zabeleženo guslarskih pesama čistom logikom tamo se nalazila i najstarija etnička svest , dakle Crna Gora,Hercegovina i sveostale oblasti koje su oni naseljavali u raznim migracijama.

Uvek se postavljalo pitanje kako je to moguće da su iz CG i Hercegovine krenuo nacionalni preporod tj,odakle njima to živo nacionalno sećanje na državu Nemanjića tokom celog srednjeg veka pod Turcima.
Neki vele da je to prosto takav mentalitet hajdučkih plemena i crkva naravno , međutim to jeste istina ali nije puna istina jer postoje i konkretni razlozi.

Nemanjći su imali uvek svoje "pronijare" a Dušan je ozvaničio tu titulu koju dobijaju verni vojnici niskog roda koji su bili uglavnom regrutovani iz svojih plemenskih nezavisnih pljačkaških družina iz pasivnih krajeva prostora CG i Hercegovine.
Jedni su tako bili dobri vojnici pa su kasnije zbog dodele imanja,novca,teritorije,...dogurali do kraljevske časti , Mrnjavčevići.
Skenderbeg takođe potiče od pronijara iz doba cara Dušana koji je dobio delove današnje Albanije i Makedonije , ali on je postao albanski nacionalni heroj ali svako zna da je srpskog porekla tj.sa prostora CG i Hercegovine.

Dakle taj osećaj veličine,dostojanstva i željom za vlasti a ipak si puka sirotinja dolazi od "pronijarskog" tretmana u srpskoj srednjovekovnoj državi.

_________________
O turčine za nevolju kume
A ti vlaše silom pobratime


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 31 srp 2018, 18:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 16:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
Carmello Šešelj je napisao/la:
Razumeš se u Nemačku ko ***. Saksonci su davno pre ujedinjenja postali deo Prusije, u 18. veku, za vreme Fridriha Velikog. Saksonci su vatreni protestanti. Prava podela u Nemačkoj je sever-jug, gde je jug Bavarska i Baden-Vitemberg, i jos neke bundesrepublike kojih ne mogu da se setim. Uglavnom, granica je otprilike u Frankfurtu, državi Hesen. I razlika nije toliko izražena u religiji, nego u mentalitetu. Severni Nemci nisu toliko veseli kao Bavarci, direktno ti kažu sta misle bez ikakvog uvijanja, jer sve ostalo smatraju ljigavim. I ne piju pivo iz krigli od litar. Južni Nemci su temperamentni, vole da popiju i imaju osećaj za diplomatiju, za razliku od Prusa koji ti sve direktno istresu u facu. Inače linija podele na sever-jug je određena kobasicama, južnjaci prave bele, severnjaci braon.

I koliko je jači rivalitet između severnjaka i južnjaka, najbolje ces se uveriti ako se u severnom katoličkom Kelnu pojaviš u lederhoznama iz takođe katoličke Bavarske. Dobićeš lepe batine.

Vjerovatno moram pored proživljenog pola vijeka u Švabiji nadopuniti cijeli pa da dostignem nivo Tvog znanja, ali sabur je moja odlika, a nekultura Tvoja.

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 31 srp 2018, 22:33 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21673
Razlike između njemačkih "dijalekata" su ti veće od razlika između hrvatskog i srpskog.
Sjevernonjemački su ti "donjonjemački", govori koji su vjerojatno bliži nizozemskom nego njemačkom standardu.
https://www.google.hr/search?q=german+d ... Zj1x9PUYnM:

https://www.google.hr/search?q=german+d ... V0_vHdMPPM:

https://www.google.hr/search?q=german+d ... V0_vHdMPPM:

https://www.google.hr/search?q=german+d ... xeEfToXVlM:

Nijemci su većinu svog postojanja živjeli u jednoj državi (ili savezu država).
SRCNjN.
Hrvati i Srbi nisu.
Dobar dio sličnosti dolazi iz suživota u Otomanskom carstvu.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... f_1606.png
Štokavski govori su manje-više podudarni s granicama tog carstva, čakavski s granicama venecije (austrijska istra, iako su ti govori realno "polukajkavski").
Prije Otomana su Hrvati (u globalu) sličniji Slovencima po govoru, a Srbi Bugarima.
Muslića naravno nema.
Hrvati i Srbi nisu nikad bili jedna nacija, a ni narod.
Njemci jesu.
Pa jesu i Talijani, koji spadaju u različite grane romanskih...
https://www.google.hr/search?biw=1093&b ... trMH_KT9cM:
U Slavena bi jedini sličan primjer bio Slovaka, koji obuhvaćaju govore koji su porijeklom južnoslavenski (srednje narječje) i prijelazni prema istočnoslavenskim (istočno), a zapadno narječje je "čisto" zapadnoslavensko :D
Etnogeneza je često komplicirana stvar i nije baš za neznalice.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 01 kol 2018, 05:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 16:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
Ceha je napisao/la:
...Prije Otomana su Hrvati (u globalu) sličniji Slovencima po govoru, a Srbi Bugarima.
....

Ti si svjestan da navedenim potvrđuješ tvrdnju da su današnji srpski i hrvatski jezički standard u osnovi istočna i zapanda varijanta bosanskog govora. :zubati

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 01 kol 2018, 06:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 16:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
joe enter je napisao/la:
....
Nemci su uvek bili ujedinjeni u tituli Svetog rimskog carstva i oni su toga uvek bili svesni ma koliko ta carska titula nikad nije imala pravu vlast niti je smatrana doslovno od bogom dana kao ostale , a protestantizam je dodatno ojačao svesnost nacionalne pripadnosti pa se od 1517 godine titula zove Sveto Rimsko Carstvo Nemačkog Naroda.
....

Sveto Rimsko Carstvo Njemačkog Naroda se doista prvi put spominje početkom 16 vijeka i iz spominje se do kraja datog stoljeća. Zvanični naziv do njegove popasti je bio i ostao Sveto Rimsko Carstvo (Sacrum Romanum Imperium). Prirepak "njemačkog naroda" je tek ponovo ušao u upotrebu u 19 vijeku vjerovatno jer su Nijemci bili u potrazi za nacionalnom državom, ali i tada nije bio dio zvaničnog imena.

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 01 kol 2018, 06:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Ceha je napisao/la:
Obećali su Francuzi i Englezi Arapima Damask i otomanski bliski istok, ako uđu u rat, pa što su dobili?
Ista stvar i sa Srbima, s time da su ovdje čak bili i malo više fer, na početku su im rekli da se moraju odreć Makedonije, juga Srbije i Banata...

Samo Makedonije i Banata. Moraš ti da dodaš neke kvadrate, umro bi kad ne bi...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 01 kol 2018, 06:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Sandalj je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
....
Nemci su uvek bili ujedinjeni u tituli Svetog rimskog carstva i oni su toga uvek bili svesni ma koliko ta carska titula nikad nije imala pravu vlast niti je smatrana doslovno od bogom dana kao ostale , a protestantizam je dodatno ojačao svesnost nacionalne pripadnosti pa se od 1517 godine titula zove Sveto Rimsko Carstvo Nemačkog Naroda.
....

Sveto Rimsko Carstvo Njemačkog Naroda se doista prvi put spominje početkom 16 vijeka i iz spominje se do kraja datog stoljeća. Zvanični naziv do njegove popasti je bio i ostao Sveto Rimsko Carstvo (Sacrum Romanum Imperium). Prirepak "njemačkog naroda" je tek ponovo ušao u upotrebu u 19 vijeku vjerovatno jer su Nijemci bili u potrazi za nacionalnom državom, ali i tada nije bio dio zvaničnog imena.

A kog carstva su bili carevi Oto, Fridrih Barbarosa i ostala ekipa iz srednjeg veka?

Da ti dam foru, Treći rajh (1933-1945), Drugi rajh (1871-1918), nastavi niz...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 01 kol 2018, 07:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 16:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
Carmello Šešelj je napisao/la:
A kog carstva su bili carevi Oto, Fridrih Barbarosa i ostala ekipa iz srednjeg veka?

Da ti dam foru, Treći rajh (1933-1945), Drugi rajh (1871-1918), nastavi niz...

Otto I: počeo kao vladar zemlje regnum francorum orientalium-a, nastavio kao vladar regnum Italicum-a i završio kao vladar Imperium Romanum-a jer carstvo tada još nije bilo sveto, da bi ga jedan dominikanac 300 godina poslije njegove smrti proglasio prvim njemačkim carem, a romantičari 19 vijeka idealizovali kao i Hrvati "kralja" Tomislava.

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 01 kol 2018, 07:46 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Oto je osnivač Prvog rajha. I nosio je titulu rimskog cara. I to nije bilo u 16. veku, nego pola milenijuma ranije.

Doduše, naučnici se spore da li je osnivač Oto ili Karlo veliki, ali većina se slaže da je Oto.

Of topik, u svakom slučaju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 01 kol 2018, 13:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21673
Sandalj je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
...Prije Otomana su Hrvati (u globalu) sličniji Slovencima po govoru, a Srbi Bugarima.
....

Ti si svjestan da navedenim potvrđuješ tvrdnju da su današnji srpski i hrvatski jezički standard u osnovi istočna i zapanda varijanta bosanskog govora. :zubati

Koje Bosne?
Novoštokavski je nastao u Hercegovini, u 15. stoljeću.
Bosna 15. stoljeća je granična hrvatsko-ugarska banovina čiji vladari nose i srpsku krunu, a neki i realno vladaju Srbijom (npr. Stjepan Tomašević je vladao Smederevom) iako obično kao odvojena funkcija.

Po čemu bi postojao bosanski?
U hrvatskom imaš 2 "bosanska" dijalekta.
Jedan je istočni, šćakavski je, nije novoštokavski, već staroštokavski i (i)jekavski je. Govori se oko Bobovca i Kraljeve Sutjeske, oko Fojnice, Kiseljaka i Kreševa, oko Soli, u Usori i Žepču s Novim Šeerom, te oko Pelagićeva i u Brčkom.
Drugi je zapadni, dijelom je šćakavski (to je ovaj sjeverni dio koji se više smatra "bosanskim", na jugu su 2 hercegovačko-zagorska.... bunjevački koji su štakavski, originalno šćakavski, te na primorju još jedan koji je nekoć bio polučakavski, ali još uvijek je šćakavski).
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... alects.png
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... origin.PNG
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... nd_BiH.PNG

Hrvatski i srpski standardi potiču odovuda;
Hrvatski sa zapada, s poneretlja, s time da je tu samo baza, da dobar dio baze zauzima tu i novoštokavski ikavski, pogotovo ovi bunjevački štakavski poddijalekti, te da se širi po svim ostalim hr. govorima. U govorima koji su od jekavštine prešli u ikavštinu, a u 15. st-u bili ikavsko-jekavski, te u kojima je jat danas jekavski, što je preuzeo i standard, pod utjecajim "govora hr. Toskane", Duborvnika.
Srpski sa istoka, iz okolice Trebinja, s time da je to originalno jekavsko, pa ikavsko područje, pa (i)jekavštinu donose doseljenici s istoka. S time da se u Srbiji taj govor u jatu ekavizira, pa i preuzima neke karakteristike novoštokavske ekavice, vojvođanskog.

Di je tu Bošnjački?
Bolje reći, što je to?

Sandalj je napisao/la:
Sveto Rimsko Carstvo Njemačkog Naroda se doista prvi put spominje početkom 16 vijeka i iz spominje se do kraja datog stoljeća. Zvanični naziv do njegove popasti je bio i ostao Sveto Rimsko Carstvo (Sacrum Romanum Imperium). Prirepak "njemačkog naroda" je tek ponovo ušao u upotrebu u 19 vijeku vjerovatno jer su Nijemci bili u potrazi za nacionalnom državom, ali i tada nije bio dio zvaničnog imena.

Zeznuta stvar s netom ti je što se sve stvari daju provjeriti;
https://en.wikipedia.org/wiki/Holy_Roman_Empire
SRCNjN su, bez obzira na ime, uvijek vladali Nijemci.
Carmello Šešelj je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Obećali su Francuzi i Englezi Arapima Damask i otomanski bliski istok, ako uđu u rat, pa što su dobili?
Ista stvar i sa Srbima, s time da su ovdje čak bili i malo više fer, na početku su im rekli da se moraju odreć Makedonije, juga Srbije i Banata...

Samo Makedonije i Banata. Moraš ti da dodaš neke kvadrate, umro bi kad ne bi...

Bilo ti je gro prijedloga. Većina ih se bavila dijelom (ne cijelom) Makedonijom i Banatom.
Ali bilo je i onih po kojima bi Niš bio bugarski.
No u načelu imaš pravo, sorry.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 02 kol 2018, 08:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 16:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
Ceha je napisao/la:
Zeznuta stvar s netom ti je što se sve stvari daju provjeriti;
https://en.wikipedia.org/wiki/Holy_Roman_Empire
SRCNjN su, bez obzira na ime, uvijek vladali Nijemci.

Da su ti "Nijemci" sebe tada smatrali Nijemcima onako kako ih ti smatraš dali bi carstvu svoje ime kao i 1878, a nebi uzurpirali ime carstva koje je u to vrijeme već postojalo. Pojedinci zaboravljaju da Konstantinopolis tada nije bio centar nekakvog - kako to danas učimo - Istočnog Rimskog Carstva, već države pod imenom Imperium Romanum.

Ali sada ne trolajmo dalje temu i vratimo se u bližu prošlost i vrijeme SHS-a.

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 02 kol 2018, 17:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21673
Sandalj je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Zeznuta stvar s netom ti je što se sve stvari daju provjeriti;
https://en.wikipedia.org/wiki/Holy_Roman_Empire
SRCNjN su, bez obzira na ime, uvijek vladali Nijemci.

Da su ti "Nijemci" sebe tada smatrali Nijemcima onako kako ih ti smatraš dali bi carstvu svoje ime kao i 1878, a nebi uzurpirali ime carstva koje je u to vrijeme već postojalo. Pojedinci zaboravljaju da Konstantinopolis tada nije bio centar nekakvog - kako to danas učimo - Istočnog Rimskog Carstva, već države pod imenom Imperium Romanum.
Ali sada ne trolajmo dalje temu i vratimo se u bližu prošlost i vrijeme SHS-a.

I vi sebe zovete Muslimanima, iako ste formalno Bošnjaci, dok vas drugi zovu svakako...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Doba Kraljevine SHS/Jugoslavije
PostPostano: 17 ruj 2018, 16:05 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2844
Moj prađed je u Kraljevini umjesto za stranku Stjepana Radića glasovao za stranku Bogoljuba Jevtića, pa ga je jedan iz Ravnoga u Hercegovini imao zaklati. Naime, moj je prađed znao čitati i pisati budući da je neko vrijeme boravio u Americi. Na Pelješcu je teško živio obrađujući škrtu zemlju, a desetinu je morao davati veleposjedniku u Stonu. Čitao je novine koje su naravno, tada, bile prosrpske i projugoslavenske. U njima je navedeno kako Jevtić planira raspodijeliti zemlju seljacima i smanjiti veleposjede. Jedan prijatelj dodatno je uvjeravao prađeda kako bi bilo mudro glasovati za Jevtića, jer će to značiti poboljšati težak seljački život. U Ravnome su hrvatski ultranacionalisti smatrali kako je Hrvat samo onaj tko glasuje za Radića, a Jevtić je bio ozloglašen kao neprijatelj hrvatstva. Jedna ustaška pjesma ima stih: "u raljama krvniku Jevtiću, nema zbora o hrvatskom biću". Međutim, na etnički čistom hrvatskom Pelješcu puno je seljaka podržalo Jevtića iz osobnih interesa, nadajući se vlasništvu nad zemljom. Nisu imali pojma da je u Hercegovini taj isti čovjek na lošem glasu. Moj prađed, kao i ostali u dubrovačkom kraju koji su podržali Jevtića, nije imao nikakve veze sa Srbima nego je bio čisti Hrvat iz etnički čistoga hrvatskog kraja. Ivo Skaramuca je u Ravnome, čuvši da ima Hrvata koji ne će podržati HSS, oštrio noževe i imao popis koga će zaklati. Spremao se na Pelješac zaklati moga prađeda, ali nije dospio. Navodno je čak zaklao neke u Čepikućama i gornjem Dubrovačkom primorju. Hrvat, a klao Hrvate još puno prije rata. Bio je uvjerenja da je samo onaj tko glasuje za Radića Hrvat, a ovi ostali podržavaju prosrpsku i projugoslavensku opciju. Taj Skaramuca poslije je, u Drugome svjetskom ratu, bio istaknuti ustaša. Narod kaže: "hoće Komin da se preda, Skaramuca Ivo ne da". Navodno se, kad su partizani nadirali u Komin u neretvanskom kraju, popeo na crkveni zvonik i pucao još po njima dok je god disao.

Većina ljudi bijahu nepismeni ili tek pismeni seljaci, malo koji je za života maknuo dalje od 20 km od mjesta rođenja. Stranke i vojske vrbovale su ih igrom slučaja. Moj je đed prvo pomagao njemačkoj vojsci graditi utvrđenja u Prapratnom, par puta je izbjegao novačenje u ustaše, pa je najzad unovačen u partizane. Luda bratoubilačka trvenja, sasvim banalan razlog je bio dovoljan da te netko zakolje. Masovno se iz neznanja ubijali rođaci i sunarodnjaci.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 152 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 126 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO