HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 17 svi 2024, 04:06.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 87 post(ov)a ] 

Dajem prioritet izgradnji:
vjetroparkova 31%  31%  [ 4 ]
hidrocentrala 15%  15%  [ 2 ]
termoelektrana 8%  8%  [ 1 ]
solarne elektrane 23%  23%  [ 3 ]
nesto drugo (navedite) 23%  23%  [ 3 ]
Ukupno glasova : 13
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 09 ruj 2011, 12:55 
Offline

Pridružen/a: 19 ruj 2009, 11:35
Postovi: 3997
Danas ime novog direktora Elektroprivrede HZ HB
Citat:
Predsjedništvo HSP-a danas bi trebalo donijeti odluku tko će biti novi direktor Elektroprivrede HZ HB, dok bi u iduća dva mjeseca trebala biti završene sve kadrovske promjene u javnim poduzećima i drugim institucijama u Federaciji.
Konačna podjela resora kao i dinamika provođenja nove kadrovske politike trebala bi biti urađena 12. rujna kada će se sastati lideri vladajuće federalne koalicije. Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić rekao je da će na sastanku stranaka platforme biti govora o realizaciji dogovorenog između koalicijskih partnera, ali i podjeli određenih resora koji još nisu dogovoreni.

Možda Krešić?

Jurišić jučer nije želio otkriti ime novog direktora Elektroprivrede, jer još nije donesena konačna odluka u stranci.
Potpredsjednik HSP-a Josip Perić kazao je kako čelni čovjek Elektroprivrede mora biti vrh i kada je u pitanju čestitost i kvaliteta jer se radi o jako odgovornoj funkciji.
Potvrdio je kako se vode razgovori, ali kako će se tek u petak možda moći reći nešto više.
U javnosti se do sada kalkuliralo s više imena, ali u konačnici ipak nisu u užem izboru. Kalkulirano se do sada o Mati Pavkoviću iz Posušja, Ivani Bunozi iz Lubuškog te Ivanu Krstanoviću iz Tomislavgrada, ali nitko od njih neće zauzeti čelnu fotelju u najjačem hercegovačkom poduzeću. Postoji mogućnost da netko od njih dobije pozicije izvršnih direktora.
Kao prvi čovjek Elektroprivrede HZ HB spominjao se i Stjepan Krešić, sadašnji izaslanik u Domu naroda državnog Parlamenta, ali Krešić je jučer demantirao tu informaciju navodeći kako će on ipak ostati parlamentarac iako je imao punu potporu i u HSP-u i u strankama platforme da preuzme vodeću ulogu u ovom poduzeću.

Loše upravljanje

Osim Elektroprivrede u idućem razdoblju doći će i do promjena u još niz poduzeća i institucija, a kako smo naveli, federalna vlast odlučna je provesti svoju kadrovsku politiku.
Federalni dopremijer Jerko Ivanković Lijanović kaže kako se smjene ne rade samo forme radi, već da se spriječi loše upravljanje s imovinom Federacije.
- Tamo gdje se loše radi, promjene će trebati uraditi promptno, a tamo gdje se dobro radi, možda neće biti potrebno raditi promjene. Međutim, izvješća govore o dosta primjera lošeg upravljanja, gubitaka, primanja ljudi bez natječaja u javna poduzeća, kazao je Lijanović. Dodao je da će na sastanku stranaka vladajuće koalicije, uz razgovore o ekonomskim prilikama u Federaciji i dugovima koje je napravila bivša Vlada, također će biti riječi o upravljanju javnim poduzećima i eventualnim promjenama u njima.


slika

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 13 ruj 2011, 17:23 
Offline

Pridružen/a: 19 ruj 2009, 11:35
Postovi: 3997
Koncesija za izgradnju "HE Vranduk" na rijeci Bosni

Citat:
Vlada FBiH donijela je danas Odluku o dodjeli koncesije JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo za izgradnju HE Vranduk 19,63 MW na rijeci Bosni i odredila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da zaključi ugovor o koncesiji.

Utvrđeno je i da se jednokratna novčana naknada za dodjelu koncesije u iznosu od 2.268.954 KM, što je 1,8 posto ukupne investicione vrijednosti projekta, uplaćuje 30 dana od dana potpisivanja ovog ugovora. Godišnja koncesiona naknada iznosit će 2,43 posto od ukupnog godišnjeg prihoda i ne može biti manja od 1,5 posto od projektovanog godišnjeg prihoda.


slika

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 13 ruj 2011, 17:55 
Offline

Pridružen/a: 19 ruj 2009, 11:35
Postovi: 3997
Primjer kako dobar projekat pronalazi donatore: Tuzla-energetski učinkovit grad

Citat:
Po uzoru na Europske zemlje energetska efikasnost i korištenje obnovljivih izvora energije sve značajniji su pokretači održivog privrednog razvoja Bosne i Hercegovine.

Kao dobar primjer da se ispravnim radom, dobrim projektom mogu dobiti donatorska sredstva i u lokalnoj zajednici dokazuje Općina Tuzla koja je već realizovala nekoliko zanimljivih energetskih projekata sa kojima je postigla znatne uštede.

Kemal Kurević, pomoćnik načelnika za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Općine Tuzla u razgovoru za ekapija.ba kaže kako se radi o nekoliko demonstrativnih projekata koji su već završeni, u fazi realizacije ili čekaju na implementaciju.

Ušteda energije

Među završenim demonstrativnim projektima nalazi se ugradnja 50 solarnih kolektora u Sportsko-kulturnom centru "Mejdan" površine 100 m2, sa neophodnim sistemom. Projekat je vrijedan 104.000 KM, a realizovan je zahvaljujući sredstvima programa MDG-F "Zaštita životne sredine i klimatskih promjena" koji je zajednički provodilo pet UN agencija (UNDP, UNV, UNEP, FAO i UNESCO) Općina Tuzla i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona. Nosilac projekta, procesa izgradnje i ugradnje ovog sistema bio je Centar za razvoj i podršku Tuzla.

Ono što je bitno naglasiti za ovaj projekat je da će "Mejdan" ugradnjom ovog solarnog sistema i dva nova bojlera kapaciteta 2.500 litara, ostvariti godišnju uštedu od oko 13.000 KM, a sa aspekta energetske efikasnosti 61.776 kWh.

Također, ovim projektom, odnosno korištenjem sunca kao energenta, dat je konkretan primjer kako uticati na poboljšanje stanja životne sredine i klimatske promjene, sa efektom održivog razvoja.

"Drugi veoma interesantan projekat koji smo realizovali je ugradnja devet kolektora u Domu zdravlja Tuzla, za potrebe fizikalne terapije. Uvođenjem kolektora više nije potrebno čekati na bojler da zagrije vodu, sad energije uz pomoć kolektora ima uvijek", kaže Kurević.

Ono što je zanimljivo za ovaj projekat je da su prije ugradnje solarnog sistema korištena tri standardna bojlera od 80 litara sa grijačima od po 2 kW. Solarnim sistemom ostvarit će se uštede od 11.500 kWh ili oko 2.400 KM godišnje.

"Zanimljivi projekti koje smo realizovali su i ugradnja sunčevih kolektora u Domu za djecu sa posebnim potrebama `Koraci nade`, gdje je instalirano šest sunčevih kolektora za toplu vodu. Cilj nam je da ovdje ugradimo ukupno 24 kolektora, kako bi osigurali snadbjevanje bazena toplom vodom", pojašnjava Kurević, naglašavajući kako su zahvaljujući UNDP-u na sistem daljinskog grijanja priključili Univerzitetski klinički centar "Gradina" i Bolnicu za plućne bolesti i tuberkulozu.

Dobar partner- siguran uspjeh

Također, Kurević ističe kako je u toku rekonstrukcija sekundarne mreže u OŠ "Pazar" i zamjena svih starih prozora. "Projekat se realizira zajedno sa USAID-om i Općinom Tuzla. U projekat Općina Tuzla ulaže 40 posto, a USAID 60 posto sredstava. Kroz zamjenu prozora postići će se smanjenje utroška toplotne energije", kaže on.

Svi pomenuti projekti Kurević kaže, realizovani su uz pomoć sredstava donatora, bez ulaganja Općine ili uzimanja kredita, a sve zahvaljujući ljudima koji su znali da naprave projekata, implementiraju projekat, odgovore na sve zahtjeve.

"Pokazali smo se kao dobar partner i bili smo spremni da projekte i sa vlastitim sredstvima pratimo. Sve ovo je primjer da dobar projekat pronalazi donatore", kaže Kurević, ističući kako međunarodne vladine i nevladine organizacije, osim što traže partnere, traže stručnost, poštenje i poštovanje rokova.

Takođe, Općina Tuzla je formirala i komisiju koja će pratiti energetsku efikasnost, a pristupila je i Asocijaciji gradova Europe za energetsku efikasnost koja broji 3.700 članova, odnosno gradova. "Kao članica Asocijacije imali smo zadaću da u određenom roku napravimo Akcioni plan energetske efikasnosti, što smo i završili. Općinsko vijeće dalo je saglasnost na Akcioni plan, a mi smo isti proslijedili prošlog mjeseca komisiji Energetske zajednice za eneregetsku efikasnost EU. Kada dobijemo potvrdu da je Plan prošao, naš sljedeći korak je da pripremimo Dane energetske efikasnosti, na kojima ćemo javnosti predstaviti podatke o smanjenju troškova energije na bazi onoga što smo evidentirali kao naš budući prostor za rad i ono što smo uradili."

Inače, osim Tuzle Akcioni energetski plan koji će u budućnosti imati pozitivne efekte završilo je Sarajevo i Banja Luka.


slika

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 14 ruj 2011, 01:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 70113
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Elektroprivreda Hercegbosne jedina poslovala pozitivno!

slika

Citat:
Sarajevska elektroprivreda ostvarila je prošle godine prihode od oko 900 milijuna KM.
Elektroprivreda HB ostvarila je prihode od oko 400 milijuna KM.


U sjeni niza kadrovskih odluka, uglavnom privremenih imenovanja, Nametnuta Vlada FBiH usvojila je i izvješće o poslovanju državnih energetskih tvrtki po kojemu je jedino mostarska Elektroprivreda poslovala pozitivno..

Vlada FBiH usvojila je danas Izvješće o poslovanju u 2010. godini gospodarskih društava iz oblasti energije u kojima Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije ostvaruje upravljačka prava po osnovu državnog kapitala.

Izvješće je pokazalo kako je od 4 energetske tvrtke obuhvaćene izvješćem, samo Elektroprivreda HZ HB poslovala s dobiti i to izrazito poboljšanim poslovnim rezultatima u odnosu na prethodna razdoblja zaključuje Poslovni portal.ba analizirajući objavljene podatke iz izvješća.



JP Elektroprivreda BiH ostvarila je prošle godine prihode od 885,1 milijuna KM i rashode od 899,5 milijuna KM. Ostvarila je gubitak od 14,4 milijuna KM. Ukupan prihod u 2010. godini manji je za 59 milijuna KM ili 6%, a rashodi veći za 17 milijuna KM ili 2%. U 2010. godini EPBiH realizirala je ulaganja vrijedna 172,8 milijuna KM, 2,5% manje od ulaganja u prethodnoj godini.


Elektroprivrede HZHB u 2010. godini ostvarila je 383 milijuna KM prihoda, što je čak 23% više od ostvarenog prihoda u 2009. godini. Rashodi su dosegli 342,2 milijuna KM i veći su za 19% od ostvarenih u prethodnoj godini. Mostarska je tvrtka ostvarila poslovni dobitak od 40,7 milijuna KM, za 75 posto više od dobitka u 2009. godini. U odnosu na planirane investicije u 2010. godinu u iznosu od 82.140.088 KM realizovano je 72,3 posto, odnosno 59.390.013 KM.


BH-Gas je u 2010. godini ostvario prihod od 152,5 milijuna KM, 4% više nego u prethodnoj godini, a rashodi su dosegli 156,2 milijuna KM što 12 posto više nego godonu ranije. Poslovni gubitak stao je na 3,7 milijuna KM.



Energopetrol d.d. Sarajevo ostvario je ukupan prihod u 2010. godini u iznosu od 254.847.969 KM i veći je za 61 posto od ostvarenog u prethodnoj godini, ukupni rashodi iznosili su 267.043.490 KM i veći su za 58 posto. Na dan 31.12.2010.godine ukupne obaveze iznose 184.696.721 KM.



Financijsko izvješće Terminala Federacije d.o.o. Sarajevo nije uvršteno u Izvješće jer je punomoćenik Federalnog ministarstva, na skupštini društva glasovao protiv usvajanja godišnjeg financijskog izvješća o poslovanju društva za 2010. godinu.



Prodaju posrnule Šipad i Unis

Većinski dijelovi držabnog kapitala sarajevskih državnih tvrtki Šipad Export-Import i Unis - udružena metalna industrija bit privatizirani javnim natječajem U Šipad Export-importu d.d. Sarajevo 66,5673 posto kapitala ponudit će se na prodaju otvorenim prikupljanjem ponuda (natječaje). jednako kao i 51 posto kapitala UNIS - udružene metalne industrije d.d. Sarajevo.

http://www.hercegbosna.org/vijesti/gosp ... -4188.html

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 14 ruj 2011, 01:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 70113
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Citat:
VE MESIHOVINA - PRVA VJETROELEKTRANA U BiH

Integralnom studijom razvoja 2006.-2010. s projekcijom na 2020. godinu, koja je sastavni dio strategije razvoja Bosne i Hercegovine i strategije razvoja energetskoga sektora Federacije BiH, pored ostalih investicija, planirana je izgradnja novih proizvodnih objekata JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.
Vlada je Federacije BiH donijela Odluku o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji prioritetnih elektroenergetskih objekata, te odredila JP Elektroprivrede HZ HB nositeljem aktivnosti za 11 novih proizvodnih objekata, među kojima su i četiri vjetroelektrane.
S ciljem dugoročnoga osiguranja dovoljnih količina električne energije i zadovoljenja potreba svih kupaca električne energije, te promicanja obnovljivih izvora energije i smanjenja emisija stakleničkih plinova, na prostoru djelovanja JP Elektroprivrede HZ HB, pored ostalih, na projektima vjetroelektrana intenzivno se radi od 2004. godine.

Te godine uz potporu Kraljevine Španjolske, napravljen je prvi korak, te je izrađena Studija mogućnosti korištenja energije vjetra u proizvodnji električne energije.

Spomenuti su projekti danas u različitim fazama priprema, a najviše je učinjeno na realizaciji VE Mesihovina, Tomislavgrad, pa je JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar prvo javno poduzeće u BiH koje je započelo s izgradnjom jedne vjetroelektrane na našim prostorima.

Dosadašnje aktivnosti na projektu

Projekt izgradnje VE Mesihovina je vrlo složen i specifičan. Prethodile su mu brojne pripremne aktivnosti proteklih godina. Obavljena su sva potrebna mjerenja i analize: izrađene su Studije o mogućnosti korištenja energije vjetra za proizvodnju električne energije kao i Studija utjecaja na okoliš; potpisani su ugovori o koncesiji s Vladom Hercegbosanske županije i sporazum o međusobnoj suradnji i pravu na korištenje zemljišta za VE Mesihovina s općinom Tomislavgrad na čijem se lokalitetu i nalazi.

Općinsko vijeće Tomislavgrada donijelo je i odluku o proglašenju javnoga interesa za ovu vjetroelektranu.

Ishođena je okolišna dozvola od Federalnoga ministarstva okoliša i turizma; završen je pristupni put do lokacije izgradnje i izgradnja privremenog montažnog poslovnog objekta u sklopu formiranja gradilišta za poslovni objekt u Tomislavgradu.

Dobivena je urbanistička suglasnost od nadležnog federalnog ministarstva.

Izrađen je Program geotehničkih i geofizičkih istražnih radova za Glavni projekt VE Mesihovina, a pokrenuta je i procedura za izvođenje istražnih radova s ciljem završetka Glavnog projekta.

Krajem rujna 2010. godine položen je kamen temeljac, kada su na predviđenoj lokaciji postali vidljivi prethodno navedeni terenski radovi.



Karakteristike VE Mesihovina
Vjetroelektrana Mesihovina imat će 22 vjetroturbine, pojedinačne instalirane snage od 2 – 3 MW, što će činiti ukupnu instaliranu snagu od 44 - 66 MW ovisno o izboru odnosno snazi pojedine vjetroturbine. Tako će i očekivana godišnja proizvodnja biti 128 - 146 GWh električne energije. Ukupna vrijednost projekta je 78 milijuna eura.
Planirano je vrijeme izgradnje VE Mesihovina tri godine, a prvi se kilovati proizvedene električne energije očekuju 2013. godine.

Prednosti realizacije projekta

Realizacijom projekta VE Mesihovina, osim važnosti za proizvodni sustav JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, poboljšat će se i uvjeti za razvoj poduzetništva i industrije, osigurati nova radna mjesta i poslovi za brojne tvrtke na izvođenju radova, isporuci i ugradnji opreme i dr. Poboljšat će se i prometna infrastruktura, uz niz drugih prednosti za društvenu zajednicu, posebice lokalnu.

Izvođači radova

Dosadašnje poslove u okviru priprema su izvodile različite domaće i inozemne tvrtke. Trenutno je angažirana njemačka tvrtka Fichtner GmbH & CO KG koja je kao vodeći partner s lokalnim podugovaračima tvrtkama Habitat d.o.o. Mostar i Projekt a.d. Banja Luka nedavno odabrana na javnome natječaju za konzultanta VE Mesihovina, do samoga kraja realizacije projekta.

Konzultantski poslovi obuhvaćaju izradu Projekata, asistiranje i provedbu procedure oko nabave roba i usluga, konzultantske usluge kod ugovaranja s isporučiteljima, provedbu nadzora pri realizaciji ugovora o isporukama i montaži opreme, puštanje u rad i pomoć kod konačnog preuzimanja vjetroelektrane.

Ostali izvođači radova i dobavljači će biti poznati također nakon provedbe javnih natječaja, za pojedine poslove koji slijede.


Predstojeće aktivnosti

Pokretanje procedure za ishođenje Uvjeta za priključenje VE Mesihovina na Elektroenergetski sustav, te procedure ishođenja građevinske dozvole za VE Mesihovina.
Provedba natječaja za nabavu vjetroturbina, izvođenje građevinskih, elektro radova i priključka na mrežu.

slika

78 000 000 EUR!!!!
Najveća vjetroelektrana na Balkanu.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 14 ruj 2011, 01:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 70113
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Još da oće konačno gradit onu modernu termoelektranu u Tomislavgradu, snage nuklearne elektrane Krško...

Kad smo kod nuklearki, jedina u HB bi mogla bit u Orašju. :))
Lokacija nizvodno od Mostara bi sjebala ekosustav delte Neretve (ne bi ispuštala ništa jer nuklearke ispuštaju samo vodu, ali digla bi temperaturu neretve nizvodno za 5 stupnjeva), pa bi se oni dolje žabari bunili. :zubati

A prije nego počnete omalovažavat Orašje, napomena: Bošnjakistan nema niti jednu lokaciju za nuklearku. :zubati
Nema izlaza na veliku rijeku, Miljacka bi sva isparila.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 14 ruj 2011, 08:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34
Postovi: 15313
Lokacija: Misao svijeta
Robbie MO je napisao/la:
Još da oće konačno gradit onu modernu termoelektranu u Tomislavgradu, snage nuklearne elektrane Krško...

Kad smo kod nuklearki, jedina u HB bi mogla bit u Orašju. :))
Lokacija nizvodno od Mostara bi sjebala ekosustav delte Neretve (ne bi ispuštala ništa jer nuklearke ispuštaju samo vodu, ali digla bi temperaturu neretve nizvodno za 5 stupnjeva), pa bi se oni dolje žabari bunili. :zubati

A prije nego počnete omalovažavat Orašje, napomena: Bošnjakistan nema niti jednu lokaciju za nuklearku. :zubati
Nema izlaza na veliku rijeku, Miljacka bi sva isparila.


Naprotiv neću omalovažavati Orašje već potvrditi to što si rekao, Sava je uz Dunav i Dravu jedina rijeka koja može podnijeti NE. Dobro razmišljanje Robbie MO :palacgore2

_________________
Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene,
Zaorit ću ko grom:
O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene,
To moj je, moj je dom!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 16 ruj 2011, 22:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lip 2011, 14:09
Postovi: 2484
Lokacija: HR
Robbie MO je napisao/la:
Još da oće konačno gradit onu modernu termoelektranu u Tomislavgradu, snage nuklearne elektrane Krško...

Kad smo kod nuklearki, jedina u HB bi mogla bit u Orašju. :))
Lokacija nizvodno od Mostara bi sjebala ekosustav delte Neretve (ne bi ispuštala ništa jer nuklearke ispuštaju samo vodu, ali digla bi temperaturu neretve nizvodno za 5 stupnjeva), pa bi se oni dolje žabari bunili. :zubati

A prije nego počnete omalovažavat Orašje, napomena: Bošnjakistan nema niti jednu lokaciju za nuklearku. :zubati
Nema izlaza na veliku rijeku, Miljacka bi sva isparila.

ma ko je žabar :zubati vamo iza granice živi brat bratu 10k hercegovaca, ne fiktivnih nego pravih s hercegovackim porijeklom...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 17 ruj 2011, 02:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 70113
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
neretvanin je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
Još da oće konačno gradit onu modernu termoelektranu u Tomislavgradu, snage nuklearne elektrane Krško...

Kad smo kod nuklearki, jedina u HB bi mogla bit u Orašju. :))
Lokacija nizvodno od Mostara bi sjebala ekosustav delte Neretve (ne bi ispuštala ništa jer nuklearke ispuštaju samo vodu, ali digla bi temperaturu neretve nizvodno za 5 stupnjeva), pa bi se oni dolje žabari bunili. :zubati

A prije nego počnete omalovažavat Orašje, napomena: Bošnjakistan nema niti jednu lokaciju za nuklearku. :zubati
Nema izlaza na veliku rijeku, Miljacka bi sva isparila.

ma ko je žabar :zubati vamo iza granice živi brat bratu 10k hercegovaca, ne fiktivnih nego pravih s hercegovackim porijeklom...


Jedete žabe, šta ne. :zubati

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 19 ruj 2011, 11:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 pro 2010, 08:39
Postovi: 361
Robbie MO je napisao/la:
Još da oće konačno gradit onu modernu termoelektranu u Tomislavgradu, snage nuklearne elektrane Krško...

Kad smo kod nuklearki, jedina u HB bi mogla bit u Orašju. :))
Lokacija nizvodno od Mostara bi sjebala ekosustav delte Neretve (ne bi ispuštala ništa jer nuklearke ispuštaju samo vodu, ali digla bi temperaturu neretve nizvodno za 5 stupnjeva), pa bi se oni dolje žabari bunili. :zubati

A prije nego počnete omalovažavat Orašje, napomena: Bošnjakistan nema niti jednu lokaciju za nuklearku. :zubati
Nema izlaza na veliku rijeku, Miljacka bi sva isparila.

eh nedaj boze da dodje do toga... tada bi moglo bit svega pa... :ninja :gunsmilie

to bi mogo biti pocetak stvaranje treceg entiteta kao sto je bilo 90te...

http://www.youtube.com/watch?v=DpXRaBBFWBM

nije ovo Kosovo, ovo je Hrvatska, di su vam tenkovi, komunisti lopovi :herceg_bosna

http://www.youtube.com/watch?v=6eeu9n9G ... re=related :herceg_bosna

http://www.youtube.com/watch?v=1b5AT3LS ... re=related :herceg_bosna


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 24 ruj 2011, 09:00 
Offline

Pridružen/a: 19 ruj 2009, 11:35
Postovi: 3997
U oktobru počinje izgradnja elektrane u Zenici
Citat:
Delegacija Općine Zenica koju je predvodio načelnik Husejin Smajlović boravila je prošle sedmice u sjedištu kompanije KTG AG Lugano. Tom prilikom prezentirani su svi aspekti budućih aktivnosti na stvaranju pretpostavki za početak gradnje termoelektrane-toplane u Zenici.

Sastanku koji je inicirao načelnik Smajlović prisustvovali su menažeri kompanija, potpisnica ugovora o izgradnji termoelektrane-toplane u Zenici po klauzuli „ključ u bravu“, Ferrostaal Essen, SR Njemačka, Christof Group, Austrija, Lahmeyer International, SR Njemačka i KTG AG Lugano, Švicarska.

Predstavnici općine Zenica uvjerili su se da se aktivnosti odvijaju u skladu sa planskim projekcijama, prema kojima bi pripremni radovi i ravnanje terena trebali započeti sredinom oktobra ove godine, saopćeno je iz Općine Zenica.


slika

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 26 ruj 2011, 15:46 
Offline

Pridružen/a: 19 ruj 2009, 11:35
Postovi: 3997
Kompanija Kraft gradit će vjetroparkove u Bosanskom Petrovcu

Citat:
Delegacija kompanije Kraft iz Njemačke, predvođena vlasnikom Peterom Kraftom, posjetila je danas Općinu Bosanski Petrovac radi započinjanja aktivnosti oko podizanja vjetroparkova na teritoriji te općine.
S općinskim načelnikom Erminom Hajderom potpisan je Memorandum o saradnji, čemu je prisustvovao i premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača.

Kako je ovo jedina općina na području USK-a s potencijalom vjetra, ova posjeta daje poseban značaj i novu dimenziju njenom i razvoju Kantona za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Načelnik Hajder kazao je da se na ovom projektu radi već duže vrijeme te da su izvršena potrebna mjerenja. Dodao je da se nada da će početkom iduće godine početi provedba projekta, odnosno izgradnja prvih vjetrenjača.

Premijer Lipovača kazao je da će Vlada pomoći Bosanskom Petrovcu i kompaniji Kraft kada je u pitanju izdavanje svih potrebnih dozvola i stvaranje uvjeta za realizaciju ovog projekta.

Osim Livanjskog, naš kanton će biti drugi u BiH, koji će proizvoditi vjetroenergiju, istakao je Lipovača dodajući da će uspješna realizacija ovog projekta, privući i druge investitore, što je jedna od strateških zadaća Vlade Kantona.

Njemačka kompanija Kraft već 20 godina uspješno se bavi proizvodnjom vjetro i solarne energije širom svijeta, kazao je vlasnik Peter Kraft izražavajući nadu da će se što prije krenuti u realizaciju ovog projekta.

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 26 ruj 2011, 16:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
kakve veze ima kraft foods sa vjetrenjačama :D

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 26 ruj 2011, 16:39 
Offline

Pridružen/a: 19 ruj 2009, 11:35
Postovi: 3997
ManInBlack je napisao/la:
kakve veze ima kraft foods sa vjetrenjačama :D


Nemam pojma, to su oni stavili na stranicu...trazim cijelo vrijeme ali nikako da nadjem.

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 27 ruj 2011, 00:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 70113
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
TGrad je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
Još da oće konačno gradit onu modernu termoelektranu u Tomislavgradu, snage nuklearne elektrane Krško...

Kad smo kod nuklearki, jedina u HB bi mogla bit u Orašju. :))
Lokacija nizvodno od Mostara bi sjebala ekosustav delte Neretve (ne bi ispuštala ništa jer nuklearke ispuštaju samo vodu, ali digla bi temperaturu neretve nizvodno za 5 stupnjeva), pa bi se oni dolje žabari bunili. :zubati

A prije nego počnete omalovažavat Orašje, napomena: Bošnjakistan nema niti jednu lokaciju za nuklearku. :zubati
Nema izlaza na veliku rijeku, Miljacka bi sva isparila.

eh nedaj boze da dodje do toga... tada bi moglo bit svega pa... :ninja :gunsmilie

nije ovo Kosovo, ovo je Hrvatska :herceg_bosna



Tomislavgradu je bolje da bude Njemačka nego Hrvatska.
Hrvatska ni po čemu nije država za ugledat se.
Eto što Angela Merkel ne objavi da Njemačka zatvara termoelektrane i prelazi na "seoski turizam". Možda da i u Mostaru ukinemo industriju lakih metala i pređemo na sušenje smokava.

Pitat će se struku i lokalno nezaposleno stanovništvo, a ne vlasnike praznih kućerina-vikendica iz dijaspore.
Demokracija prešutno pretpostavlja većinsku volju ljudi koji razumiju o čemu glasuju.
To znači da kod svakodnevnih političkih pitanja svatko može odlučivati, no kod složenijih pitanja samo strukovna elita može raspravljati i odlučivati, a domorodci imaju pravo na simboličnu javnu raspravu. :zubati

Također, pitanja koja su veličinom praktički na razini nacionalnih interesa, su iznad interesa sela.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 27 ruj 2011, 07:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 pro 2010, 08:39
Postovi: 361
Robbie MO je napisao/la:
TGrad je napisao/la:
eh nedaj boze da dodje do toga... tada bi moglo bit svega pa... :ninja :gunsmilie

nije ovo Kosovo, ovo je Hrvatska :herceg_bosna



Tomislavgradu je bolje da bude Njemačka nego Hrvatska.
Hrvatska ni po čemu nije država za ugledat se.
Eto što Angela Merkel ne objavi da Njemačka zatvara termoelektrane i prelazi na "seoski turizam". Možda da i u Mostaru ukinemo industriju lakih metala i pređemo na sušenje smokava.

Pitat će se struku i lokalno nezaposleno stanovništvo, a ne vlasnike praznih kućerina-vikendica iz dijaspore.
Demokracija prešutno pretpostavlja većinsku volju ljudi koji razumiju o čemu glasuju.
To znači da kod svakodnevnih političkih pitanja svatko može odlučivati, no kod složenijih pitanja samo strukovna elita može raspravljati i odlučivati, a domorodci imaju pravo na simboličnu javnu raspravu. :zubati

Također, pitanja koja su veličinom praktički na razini nacionalnih interesa, su iznad interesa sela.

pajdo nisi mi nikako jasan! pa eto gradi je onda u svom dvoristu ako si tako fasciniran njome. kako ne razumis da je to zastarjela tehnologija? zasto da nebudemo inovativni i posvetimo se tehnologijama buducnosti kao sto su vjetroparkovi? hvala bogu u duvnu ima vitra koliko god oces! i to bi donilo radna mista. sta si ti ovde bogati? neki lobist EP-a? radis za nji a? pa jebem im mater u supak znas! ne triba nama nikakva TE kad imamo HE na Buskom jezeru... samo sto smo mi i nasi politicari toliki supci da tu struju dobiva hrvatska a TG i LI neku smijesnu sumu... kome ce ic struje iz TE? pa bolje napravit NE nego TE covjece. imas svicarsku u kojoj je zabranjena gradnja TE radi zagadjenja. ne radi se tu toliko ni o TE koliko je rudnik problem!

zar ovo zelis?

slika

slika

http://www.kongora.net/index.php?option ... iew&id=496

i jos najbitnije... govoris o nezaposlenima pa dobro ko ima tu struku u duvnu i od hrvata? sta ti mislis ko ce na kraju dolazit vamo radit? ko ce se jos vise naseljavat? naivan si decko!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 27 ruj 2011, 08:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
TGrad, od VE ne možeš očekivati masovno zaposlenje, tek desetak radnika koji će nadzirati i održavati turbine, sve je automatizovano. Također i VE zagađuju i uništavaju okoliš, te izazivaju buku koja se kilometrima širi, pogotovo u područjima gdje nema šuma.

Slažem se da bi NE bila najbolja opcija, ali za to nema uvjeta. Možda stvar promijeni uporaba torijskog reaktora.

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 27 ruj 2011, 09:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34
Postovi: 15313
Lokacija: Misao svijeta
ManInBlack je napisao/la:
TGrad, od VE ne možeš očekivati masovno zaposlenje, tek desetak radnika koji će nadzirati i održavati turbine, sve je automatizovano. Također i VE zagađuju i uništavaju okoliš, te izazivaju buku koja se kilometrima širi, pogotovo u područjima gdje nema šuma.

Slažem se da bi NE bila najbolja opcija, ali za to nema uvjeta. Možda stvar promijeni uporaba torijskog reaktora.


Da ali za potpuno razvijanje i primjenu tehnologije torijskog reaktora trebat će jo čekati :wink

_________________
Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene,
Zaorit ću ko grom:
O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene,
To moj je, moj je dom!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 27 ruj 2011, 09:46 
Offline

Pridružen/a: 19 ruj 2009, 11:35
Postovi: 3997
GIKIL: Projekt certificiranog smanjenja stakleničkih plinova
Citat:
Tvrtka Global Ispat koksna industrija Lukavac (GIKIL) želi se pozicionirati na čelo pokreta koji se bori za čuvanje eko-sustava i zdravlja ljudi. Kako navode iz ove tvrtke, s tim ciljem pokrenut je projekt čistog razvoja pokazujući da su proizvođači u Bosni i Hercegovini opredijeljeni za borbu protiv globalnog zagrijavanja u skladu sa smjernicama Protokola iz Kyota.

Podsjećanja radi, Protokol iz Kyota ima za cilj smanjenje emisije stakleničkih plinova u industrijski razvijenim zemljama za 5 posto do 2012. godine, uzimajući kao referentnu vrijednost visinu emisije iz 1990. godine.

Od zemalja u razvoju, kao što je Bosna i Hercegovina, ne očekuje se da implementiraju smanjenja u ovom obujmu, već da ih usklade s dijelom koji definira "Smanjenje emisija ugljenika" te na svjetsko tržište plasiraju tzv. kredite, odnosno certifikate ugljenika, i to nakon što su auditirani, certificirani i potvrđeni.

Prodajom certifikata industrijskim zemljama, zemlje u razvoju moći će osigurati prvoklasnu tehnologiju, koja će im omogućiti da bitno smanje emisije stakleničkih plinova u njihovim zemljama.

GIKIL-ova Tvornica gnojiva proizvodi 53 posto dušične kiselinu, koja se dalje prerađuje u amonijev nitrat, koji služi za proizvodnju vještačkog gnojiva KAN-a.

Plinovi nastali u tom procesu, koji su na bazi dušikova suboksida, sami po sebi nemaju negativne učinke na okolinu, ali su veliki upijač toplotne energije, što indirektno stvara velike štete za okoliš. Projekt smanjenja emisije dušikova suboksida predviđa ugradnju visokotemperaturnog katalizatora, unajmljenog od dobavljača iz Europe. Po isteku roka za korištenje katalizator se vraća dobavljaču, koji će prije njegovoga uništenja reciklirati aktivne sastojke, tako da će se i na ovaj način izbjeći dodatno zagađenje okoliša.

Ugradnja ovih katalizatora neće utjecati na promjenu postojećeg postupka dobivanja dušične kiseline. Očekuje se da će se ovim postupkom ukloniti 90 posto amonijsuboksida, pojašnjavaju iz GIKIL-a.

Projekt koji pokreće GIKIL značajno će doprinijeti smanjenju globalnog zagrijavanja. Materijalna sredstva koja će se dobiti prodajom spomenutih certifikata koristit će se za rješavanje drugih ekoloških projekata.

GIKIL je kao prijatelj okoliša definirao strategiju zaštite okoliša i ona će ubuduće biti prioritet u poslovanju jer zdravlje ljudi u ovoj tvornici stavlja se ispred svega drugoga, navode iz ove tvrtke.


slika

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 27 ruj 2011, 10:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 pro 2010, 08:39
Postovi: 361
ManInBlack je napisao/la:
TGrad, od VE ne možeš očekivati masovno zaposlenje, tek desetak radnika koji će nadzirati i održavati turbine, sve je automatizovano. Također i VE zagađuju i uništavaju okoliš, te izazivaju buku koja se kilometrima širi, pogotovo u područjima gdje nema šuma.

Slažem se da bi NE bila najbolja opcija, ali za to nema uvjeta. Možda stvar promijeni uporaba torijskog reaktora.

koliko radnika triba za TE? i sto je jos vaznije koje ce nacionalnosti bit ti radnici? :osama


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 27 ruj 2011, 12:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
TGrad je napisao/la:
ManInBlack je napisao/la:
TGrad, od VE ne možeš očekivati masovno zaposlenje, tek desetak radnika koji će nadzirati i održavati turbine, sve je automatizovano. Također i VE zagađuju i uništavaju okoliš, te izazivaju buku koja se kilometrima širi, pogotovo u područjima gdje nema šuma.

Slažem se da bi NE bila najbolja opcija, ali za to nema uvjeta. Možda stvar promijeni uporaba torijskog reaktora.

koliko radnika triba za TE? i sto je jos vaznije koje ce nacionalnosti bit ti radnici? :osama


Rudnik + TE do 500 radnika, većinu će činiti lokalna radna snaga. Treba imati na umu da portir u TE ima veću plaću od profesora u srednjoj školi. Mjesečno bi to područje samo od tih plaća imalo između pola milijuna i milijun KM prihoda + ostale naknade koje su TE i Rudnik dužni uplatiti lokalnoj zajednici.

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 27 ruj 2011, 17:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 70113
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
TGrad je napisao/la:
i jos najbitnije... govoris o nezaposlenima pa dobro ko ima tu struku u duvnu i od hrvata? sta ti mislis ko ce na kraju dolazit vamo radit?


Radi se o povrsinskim kopovima, dakle ne trebaju rudari, nego bageristi. Dakle ono što ste i u Njemačkoj- radnici na mehanizaciji, kamiondžije i bauštelci.

TGrad je napisao/la:
zar ovo zelis?

slika


Da.

Kop bi zauzimao oko 0,5% povrsine opcine, koja se sastoji 95% od nepreglednih i praznih ledina i koja je jedna od najvecih i najrjedje naseljenih u BiH. Po prirodnim potencijalima (pritom ne mislim na "prirodu"- koja je ista od Ogulina do sjevera Albanije) jedna od najbogatijih a danas - po ocjeni svjesnih ljudi iz same opcine- najinertnija opcina od Livna do Neuma i općina koja je najviše vlakova propustila, ali zato općina s najglasnijom i "najdomoljubnijom" dijasporom, koja neće par eura da uloži u razvoj svog grada ali se razbacuje sa stanovima u ZG, vikendicama oko Splita i beskorisnim praznim kućerinama u TG.
Ugledajte se na Posušje. :D

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 27 ruj 2011, 18:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
Nakon završene eksploatacije pristupa se saniranju PK, sade se voćnjaci, šume, grade sportsko rekreativni tereni, manja jezera itd itd...

Kao što robbie reče, trebaju ti bagersiti i vozači dampera, par rudarskih tehničara, geologa, inžinjera.

Sve to možeš naći među nezaposlenim hrvatima, pogotovo u tuzlanskom i kakanjskom kraju!

Naši su odavde išli godinama raditi u gacko, obrenovac itd..

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 28 ruj 2011, 09:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 pro 2010, 08:39
Postovi: 361
ManInBlack je napisao/la:
Nakon završene eksploatacije pristupa se saniranju PK, sade se voćnjaci, šume, grade sportsko rekreativni tereni, manja jezera itd itd...

Kao što robbie reče, trebaju ti bagersiti i vozači dampera, par rudarskih tehničara, geologa, inžinjera.

Sve to možeš naći među nezaposlenim hrvatima, pogotovo u tuzlanskom i kakanjskom kraju!

Naši su odavde išli godinama raditi u gacko, obrenovac itd..

ok ali sta je sa lokalnim?

Robbie sta stalno seres o dijaspori? ko govori ovde ista o dijaspori? jeli mozda zato sto sam ja u dijaspori? sad ja moram sutit jeli? a kad ti dodje stric iz dojclanda ili neki rodjo i zicas ga za 50 eura onda je dobar a? ajde bogati ne seri...

niste mi nikako jasni! zaostali jer svita ne vidise... zasto se bazirate na stare tehnologije jos jednom pitam?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izgradnja vjetroparkova, elektrana i sl.
PostPostano: 28 ruj 2011, 13:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
Lokalni? Brvari, električari, mehaničari, elektroničari, vozači kamiona-dampera, direktor, tajnica, zamjenik tajnice, glasnogovornik, čuvari, liječnici, geolozi, kuhari, građevinci,... prekvalifikacija traje 3-6 mjeseci za većinu zanimanja. Jedino što bi morali dovesti su rudarski inženjeri, ostale struke se školuju po zagrebu, splitu i mostaru???

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 87 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO