HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 01:03.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 90 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Zenica
PostPostano: 01 vel 2010, 21:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 12:10
Postovi: 4466
Velis, milosti ne trazis niti bi ju dala. Priznajes samo sud svoje partije.

_________________
Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zenica
PostPostano: 02 vel 2010, 10:44 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 32057
Zna li netko iz Zenice više o zeničkom HOS-u ,prije i tijekom sukoba sa muslimanima?Vrsta sukoba,gdje,kad,žrtve...?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zenica
PostPostano: 05 vel 2010, 14:26 
Offline

Pridružen/a: 26 sij 2010, 08:04
Postovi: 1122
teranova je napisao/la:
Junuz Djipalo je napisao/la:
Dobar mu je primjer Žepča, zar bi iko pametan pravio planove za napad na Bošnjake iz Žepča a pogotovo taj dio odnio u Hercegovinu. Hrvati nisu imali takve planove.

Kod njih nešto sve slučajno, slučajno proteraju Hrvate Bugojna, Travnika, Fojnice...

E sad ne valjaju Novotravničani, Vitežani, Busovljaci, Žepčaci i Kiseljačani što nisu dozvolili isto.

I očito je politika dozvolila kad je već sukob počeo, da se brane samo gradovi u kojima smo većina. Da ne bi ispalo da se zauzimaju teritoriji. A vjerojatno su i Bugojno i Travnik mogli ostat u HVO rukama, da je se planiralo.

No da budem iskren mi jesmo bili kao i sad za hrvatsku federalnu jedinicu i za nas je doista VO plan bio jako dobar i slično uostalom kantoni izgledaju i danas. No Muslimani tad nisu vjerovali da im možemo pomoći da se Sarajevo odblokira i da možemo Srbima nanijeti velike gubitke teritorija. A da su samo malo pričekali a ne zaratili s Hrvatima imali bi mi Posavinu a oni istočnu Bosnu.
No samo za info onima koji ne vjeruju, Muslimani su cijelo vrijeme imali politiku jednake distance prema Srbima i Hrvatima. Dokaz tome je da i danas djecu uče da smo jedno te isto, pa i nakon toga što većinu onoga što imaju a pogotovo Sarajevo mogu zahvaliti nama, da ne pričam kako je Hrvatska bila puna Muslimana u ratu.

I danas se vara svako ko misli da oni nas razlikuju. Mi smo Kauri...



Ti još uvek plačeš za raskinutim savezništvom sa muslimanima?
U njima ste gledali puko sredstvo za ostvarenje svojih ciljeva, jednako kao što su oni to videli u vama. Prosta računica.
Kasnije, kada je račun došao u pitanje, čudom se čudite, lijete krokodilske suze.
Mala bara, puna krokodila.



Ja vjerujem da je to savezništvo bilo da se ostane na svom,tamo gdje je bilo dogovoreno.Jer zamisli situaciju,žive svi zajedno u državi,jedni odjednom polude,nazivaju sve Srpskim gdje god im noga kroči,čiste sve što je srpsko. I tu nastupi savezništvo da se opstane.Znači nikakvo povijesno utemeljeno savezništvo,više kao savezništvo protiv zlotvora. Kao u Posavini. U Srednjoj Bosni su Muslimani postali krvoločni,zabili nam nož u leđa,i mislim da je irelevantno,vezano za samu obranu naroda, tko je s naše strane na tom ratu zaradio i tko ga je podržavao,jer i bez tih i takvih borba za golu opstojnost je surova realnost tada bila. A s druge strane,kada pogledamo tko je heroj,a tko švercer,tu nam opet nisu krivi Muslimani,tu sami sa sobom moramo rasčistit.


Što se tiče Živka Totića,u Vitezu živi,imao je operaciju srca,dobro se drži


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zenica
PostPostano: 05 vel 2010, 14:34 
Offline

Pridružen/a: 26 sij 2010, 08:04
Postovi: 1122
Ultras1986 je napisao/la:
geronimO je napisao/la:

ko vas je napadao kada ste se digli u Cajdrasu i okolini gore? niko! mislili oni osvajat nesto! njih 1000-2000 protiv Zenice, mislili vasi ce povaljati one uznad i spojiti se sa Vitezom! i iako je Cajdras rijesen, eno hrvati jos uvijek gore, i uvijek bili!
bilo je logora, a sve ukupno oko 500 ljudi bilo u njima! prilicno mal broj u odnosu na 10 000- 15 000 hrvata, zar ne? da bi se moglo govoriti kako su hrvati zatvarani! u logoru su bili oni koji su napadali Zenicu, a ne obicni hrvati, obicni ljudi!
i da, napadana su i ociscena sela u kojim ste vi pokusavali nemoguce-napadati Zenicu!

u Heliodromu i Dretelju su bile hiljade!


Ufff što ti barataš tim brojkama. Ajde molim konkretne brojke kad si već tako upoznat...



Ma nek se ubije odmah taj geronimo. Ja sam do početka rata živio s roditeljima u Zenici,ko je izvuko živu glavu od tamošnjih mudžahedina,može se smatrat sretnim čovjekom. Znači,kolektivni zbjeg,glavom bez obzira, a tko je ostao,bivao je mučen,logori ili što već.Nije Hrvat u Zenici živio ni jedan 1993. normalno!

Ja nemam protiv priče sa Muslimanima ništa,al konstruktivne priče... A mijenjanje povijesti? Ja sam prvi protiv,i ako je s naše strane.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zenica
PostPostano: 05 vel 2010, 15:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 12:56
Postovi: 9973
Prica iz prve ruke...
Zenica 1993. kod robne kuce "Beograd" danas "Bosanka" valjda, na velikom krizanju po cesti prostrta HR zastava koju su svi koji su prelazili MORALI dobrano pljunuti i "otrati" cipele o barjak, a sve su to nadgledali *** iz ABiH i brace im iz 7. muslimanske

_________________
Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zenica
PostPostano: 13 vel 2010, 16:38 
Offline

Pridružen/a: 05 sij 2010, 16:44
Postovi: 211
Pa ovaj geronimo tvrdi da su tisuce bile u dretelju üpa tko bi tolike ljude uspio istuci a znate kolika je Capljina a kolika Zenica i daj ga eliminirajte odavde U turcina krvave ruke a puturice do lakata" :smajl037 :smajl037 :smajl037


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zenica
PostPostano: 01 lip 2011, 20:26 
Offline

Pridružen/a: 15 svi 2011, 21:09
Postovi: 44
Mar-kan je napisao/la:
Zna li netko iz Zenice više o zeničkom HOS-u ,prije i tijekom sukoba sa muslimanima?Vrsta sukoba,gdje,kad,žrtve...?

Znam ja,HOS je vecinom prije HM sukoba isao na Teslicko ratiste,tj Komusinu branio!Bilo je dobri bojovnika,msulimani su bili vecina u HOS-u,zbog oruzja,naravno!VP HOS-a je bila manekenska,Jasko,Cisko, i ostali zenicki saneri!"Pozdrav" raji iz Zenice,od mene a pogotovo ovom BENI,ja sam iz Zenice,doduse pripadnik sam HVO-a i PPN,ali iz Busovace i LD.pa bujrum,izvolite,ovo sto pricate nije istina,ne lazite,proslo je dosta vremena iznesite cinjenice kakve god da jesu!Kuber nije tako pao kako ovdje opisujete niti je tko isao na Vlasic ili trebao ici,jer je 2 dana prije poslano 300 vojnika/mudjahedina 7 mb,kroz Gornju Zenicu da idu na Busovacu koji su izvrsili napad na Jelinak i Putis i onda sa ledja napali Kuber i zenicki HVO!Beno onaj ranjeni jaran je taksista Geri ranjen u obje noge jeli tako?Zarobljen je u "Mazi" u Cajdrasu!A o suzivotu i komsinskim odnosima nemojte lagati!Jeli onaj HABE bio ranjen u glavu na Drivusi kada ste srbe "razoruzavali" pa je napao Hrvata,i psovao mu mater ustasku!Covjek otisao kuci i uzeo pistolj i stresao mu u glavu par komada,uhapsen je od VP ABiH,i predan Mudjahedinima,ali na inzistiranje Gruda prebacen u Mostar u zatvor!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zenica
PostPostano: 01 lip 2011, 20:49 
Offline

Pridružen/a: 15 svi 2011, 21:09
Postovi: 44
Mar-kan je napisao/la:
Zna li netko iz Zenice više o zeničkom HOS-u ,prije i tijekom sukoba sa muslimanima?Vrsta sukoba,gdje,kad,žrtve...?

Posto je krenulo neko povlacenje iz samoga grada,prema Cajdrazu,Hosovci su bili na Zmajevcu i Grmu!Napadala je 7 MB,pogledaj progovore Halilovic-Petkovic,kada Halilovic govori da je u Zenici pruzen otpor!Bila je dobra ekipa vecinu mozda kasnije znas koji su uspjeli se probiti,Pero,Bruno,Justa,Bambalo,Mazalo itd,medjutim dvije stvari koje nemogu da skuzim nikako:1 Zapovjednistvo je bilo u panici i rasulu,ali su sebe uspjeli da spase!2:Civili koji su bili sa njima,tj u pozadini zasto su ostavljeni poslije predaje,isto bi bilo i da su krenuli u proboj na Vitez!Inace HOS je imao poseban tretman u KPD bili su posebno odvojeni,i posebno ispitivani!Sukob je u Zenici trajao par sati,uslo se u noc ujutro su napadi nastavljeni,u toku toga dana nedogovoren proboj pocinje,neki su zakasnili neki nisu ni znali za njega neki su culi silaze na polazno mjesto za proboj a dole ABiH sa busevima ceka da ih se trpa u KPD!To ti je ukratko!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zenica
PostPostano: 16 tra 2012, 12:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/obiljezen-pocetak-stradanja-i-napada-na-hrvate-zenice-5512.html

Citat:
Obilježen početak stradanja i napada na Hrvate Zenice

slika

Jučerašnjim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u mjestu Podbrežje, općina Zenica, Hrvati Zenice su se prisjetili početka stradanja u Domovinskom ratu

Na području Zenice sukobi između Bošnjaka i Hrvata počinju u prvoj polovici travnja 1993. godine.

Pregovori vođeni tijekom veljače i ožujka 1993. u Zenici između muslimanskih i hrvatskih predstavnika, tj. između Fuada Džidića i Besima Spahića s jedne i Dominika Šakića i Živka Totića s druge strane, nisu dali konkretne rezultate po pitanju sprječavanja sukoba između Muslimana i Hrvata. Usprkos načelnim dogovorima muslimanski čelnici u Zenici nastavljaju sve jaču antihrvatsku kampanju. U stvaranju mržnje prema Hrvatima aktivno se uključuju novinari Radio Zenice.

Nova, bezrazložna, uhićenja zeničkih Hrvata uz sve jače i učestalije klevete koje se emitiraju putem lokalnih radio valova, orkestrirana muslimanska hajka dovodi do podizanja napetosti u samom gradu Zenici a u naselju Čajdraš dovodi do mučkih ubojstava Ive Lauša i Slavka Puđe, pripadnika HVO policije.

U Podbriježu, 15. travnja 1993. godine, postrojba Armije BiH napala je vozilo marke Audi 80, registarske oznake HVO-ZE-1-00. Vozilo je pripadalo Živku Totiću, zapovjedniku brigade HVO-a „Jure Francetić“ koji je ranjen i otet, a tom prilikom pobili su njegovu pratnju, vojne policajce pripadnike HVO Zenica Ivicu Vidovića, Antu Zrnića, Marka Ljubića i Tihomira Ljubića te slučajnog prolaznika svjedoka događaja. U njih je ispaljeno oko 500 metaka iz neposredne blizine.

Napad od 15. travnja 1993. Totić je u svjedočenju pred sudom u Haagu opisao kao "brižljivo pripremanu i krajnje profesionalno izvedenu akciju“. Maskirani napadači sa oznakama Armije BiH, koji su u predgrađu Zenice presreli njegov automobil, ubili vozača, dvojicu tjelohranitelja i zeta koji je s njim bio u kolima, kao i slučajnog prolaznika koji se tu zatekao, prema Totiću su bili "profesionalci" za koje je kasnije saznao da su pripadali specijalnoj postrojbi Vojne policije 3. Korpusa Armije BiH.

slika

Nakon što su ubili njegovu pratnju, otmičari su vezali Totića, stavili mu na glavu providnu crnu vreću, ubacili ga u kombi i uz povike "Allahu ekber" odvezli u nepoznatom pravcu. Tijekom jednomjesečnog zatočeništva, prebacivan je na više lokacija gdje je ispitivan, najviše o naoružanju kojim su raspolagale hrvatske snage u operativnoj zoni središnja Bosna. U nekim od objekata u kojima je bio zatvoren na straži su, tvrdi Totić, bili Arapi, odnosno mudžahedini.

Totić je oslobođen, odnosno zajedno sa još dvojicom hrvatskih civila razmijenjen za grupu mudžahedina u zarobljeništvu HVO, 17. svibnja 1993.

U znak sjećanja na jučerašnji dan prije 19 godina, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u mjestu Podbrežje, općina Zenica, Hrvati Zenice su se prisjetili početka stradanja u Domovinskom ratu

Vijence su položili članovi obitelji poginulih, koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Zenica, ratni zapovjednici brigade pukovnik Željko Ljubanić i brigadir Živko Totić, izaslanstva HDZ BiH i HDZ 1990, predstavnici kulturnih institucija općine Zenica kao i suborci poginulih branitelja, a prigodno opijelo je predvodio fra Drago Perković.

Kratki osvrt na te teške dane početka stradanja Hrvata Zenice u svom govoru iznio je predsjednik Udruge dragovoljaca Zenice Petar Panđa, koji je, između ostalog, rekao kako je čin ubojstva pratnje bio početak napada na Hrvate Zenice, a sve je kulminiralo 18. travnja kada je izvršen masovni napad MOS-a na sve što je hrvatsko. U prvim danima napada protjerano je oko 6.000 Hrvata, veliki broj pripadnika brigade i civila je poginulo, nemali broj oko 400 pripadnika je zatočeno u logorima KPD Zenice, Glazbenoj školi te drugim znanim i neznanim kazamatima. Do sada za ove brojne zločine još nitko nije odgovarao.

| Vitez-info | HB.org |

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zenica
PostPostano: 04 svi 2012, 15:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2010, 22:57
Postovi: 2546
sta bi sa pokretacem teme?

_________________
...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zenica
PostPostano: 04 svi 2012, 16:35 
Offline

Pridružen/a: 04 svi 2012, 14:06
Postovi: 2
Znam da je tema zamrla ali dobro sam upucen u ratiste Srednje Bosne i vrlo je glupo misliti da je HVO pokusavao zauzet Zenicu. Sto se tice Zepca prica je malo drugacija. Ne bih rekao da je sve u Zepcu bilo ne planirano.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zenica
PostPostano: 05 svi 2012, 00:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2010, 22:57
Postovi: 2546
a koji mu ga pak sad ti dodjes

_________________
...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zenica
PostPostano: 23 ožu 2014, 23:00 
Offline

Pridružen/a: 06 ožu 2014, 20:47
Postovi: 34
geronimO je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Samo maloumnik može povjerovati da je HVO središnje Bosne napao višestruko nadmoćnije muslimanske postrojbe, a evo koliko vidim, takvih maloumnika ima.
Tu spiku možeš prodavati onima koji nemaju pojma o tomu, ali ne nama koji smo u to vrijeme bili na licu mjesta i svojim očima vidjeli što se događalo, dakle velikomuslimansko mudžahedinsku i islamsko-džihadsku agresija na kršćane u srcu Europe umotanu u lažni celofan tobožnje građanske BiH.


odred El Mudzahid se osniva u avgustu 93., znaci nikakvi mudzahidini nisu napali! oni su ukljuceni u vec postojece sukobe,ali u inicijalnim sukobima mudzahidina nije bilo!
kvaka je u tome sto te muslimanske snage nisu bile nadmocnije, mozda je svaki treci imao pusku, a o tezem naoruzanju su sanjali! hvo je bio nadmocniji, jedini problem je bio u ljudstvu! ali cekali ste proboj iz Gornjeg Vakufa ili Kiseljaka!



Mudžahedini su došli u BIH mjesec dana nakon rata. Bilo ih je u Zenici, Travniku, Bugojnu, Tesliću. U Zenici su imali svoj kamp u nekoj velikoj kući nakon što je ARBIH istjerala HVO odatle.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zenica
PostPostano: 24 ožu 2014, 10:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58
Postovi: 35278
Lokacija: Gl. grad regije
Bili su od početka, još sredinom 92. sprva u selu Arnauti, ja sam čuo da su tu ali ih nisam vidio. Nije niko jer je to selo u p.m. prema Kaknju. Gore im je bio centar za obuku a oni nisu silazili u grad.

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zenica
PostPostano: 24 ožu 2014, 13:40 
Offline

Pridružen/a: 06 ožu 2014, 20:47
Postovi: 34
Znam da im je kamp bio i selu Mehurići u Travniku. Tu su dovodili i zarobljenike gdje su bili mučeni. Onda i u Zenici su bili kao što sam gore spomenuo. Bili su oko Zavidovića, tu su imali neki kamp ja mislim da je selo Livade. Što se tiče borbi bili su na širem prostoru Travnika,u Novom Travniku, Vitezu, Bugojnu, mislim da ih je bilo na prostoru Busovače. U Hercegovini se oformila jedinica Dič Muderris sa sjedištem u Konjicu, a djelovali su i u općinini Jablanica. Glavni čovjek je bio Nezim Halilović Muderris i kasnije je ta jedinica prerasla u 4 Muslimansku Slavnu lahku brigadu.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 90 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO