HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 tra 2024, 13:34.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 184 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Crvena Hrvatska
PostPostano: 01 svi 2014, 13:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34
Postovi: 15313
Lokacija: Misao svijeta
montenegro je napisao/la:
Whiteone je napisao/la:
A dje si crnogorski šiptaru !!! A što jadan, većina govori srpskim jezikom ? Da nije i crnogorski jezik poreklom ilirski ?
Smeš li te šiptarofilske fantazije da pričaš pred Milovim Crnogorcima ?


A sto ces ti srbine na ovom sajtu ? ? ? vidis da je ovo hrvatski sajt! sve ste ratove izgubili do sada pa komplekse lijecite preko interneta, a to smijem li ja reci nesto pred milovim crnogorcima, ne pred njima nego bih cak volio da mi se ukaze prilika da to licno I Djukanovicu saopstim, uostalom to je teza I CANU o porijeklu crnogoraca,a ti se malo informisi pa onda komentarisi, procitaj o porijeklu plemena u CG npr. Pleme Kuci vodi porijeklo od Skender bega I pola njih govori albanskim jezikom ,pleme Bjelopavlici poticu od Leke Dukadjina… ja nemam veze sa srbima I srbijom I sto mi mozes??????????????


Gospon montenegro može par pitanja:
Ovo što ste iznjeli je li to teorija CANU ili DANU (Dukljanske akademije nauka i umijetnosti)? I kakav je odnos trenutno između tih akademija?
Jer prijatelj mi je pričao da su s tom teorijom i uništavanjem ideje o "srpstvu" Crne Gore u akademskoj zajednici Crne Gore krenuli upravo akademici DANU jer je 2000ih CANU još uvijek bila jako pro-srpsko uporište.
Inače ja jedan dio moje obitelji imao jak utjecaj na akademika Brkovića pa me uvjek zanima kakvo je sada stanje kod vas.

_________________
Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene,
Zaorit ću ko grom:
O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene,
To moj je, moj je dom!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Crvena Hrvatska
PostPostano: 01 svi 2014, 13:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 stu 2009, 11:36
Postovi: 24644
Lokacija: СРПСКА
I dajte ako se čujete s raspopom, recite mu da na onom skromnom sajtiću te MUP sekte uposli barem polupismene ako već ne može naći pismene jer mu sajt vrvi od gramatičkih grešaka, kao da je kopitom tipkano po njemu :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Crvena Hrvatska
PostPostano: 01 svi 2014, 13:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 stu 2009, 11:36
Postovi: 24644
Lokacija: СРПСКА
Mislim, ne možemo s tako neozbiljnim pristupom tako ozbiljnim stvarima kao što je imidž te paracrkvene organizacije, u EU i NATO, miševe mu njegove titogorske :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Crvena Hrvatska
PostPostano: 01 svi 2014, 14:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 sij 2013, 15:27
Postovi: 1676
Lokacija: Srbija Beograd
montenegro je napisao/la:
Whiteone je napisao/la:
A dje si crnogorski šiptaru !!! A što jadan, većina govori srpskim jezikom ? Da nije i crnogorski jezik poreklom ilirski ?
Smeš li te šiptarofilske fantazije da pričaš pred Milovim Crnogorcima ?


a to smijem li ja reci nesto pred milovim crnogorcima, ne pred njima nego bih cak volio da mi se ukaze prilika da to licno I Djukanovicu saopstim, uostalom to je teza I CANU o porijeklu crnogoraca,a ti se malo informisi pa onda komentarisi, procitaj o porijeklu plemena u CG npr. Pleme Kuci vodi porijeklo od Skender bega I pola njih govori albanskim jezikom ,pleme Bjelopavlici poticu od Leke Dukadjina… ja nemam veze sa srbima I srbijom I sto mi mozes??????????????


Pa valjda si i ti Milogorac. Koliko podela kod vas ima, ti si sad neka treća opcija. Šiptarska šta li? Da nije Ekrem izmislio neku novu naciju ?
Da Crnogorcima (mislim na obe i srpske i milovske ili kako sve već zovu) ovo kažeš što si napisao ovde, prebili bi te ko psa.
Ovo je šiptarska propaganda koja ima za cilj da uništi CG i stvori veliku albaniju. Ali saveznike za ovo nemaš ni medju Crnogorcima koji najviše mrze Srbiju.
Oni smatraju da su Sloveni, da su Srbi nastali od Crnogoraca itd. Posle Srbije, najveća pretnja opstanku CG je Albanija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Crvena Hrvatska
PostPostano: 01 svi 2014, 14:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58766
Lokacija: DAZP HQ
Montenegro, di si Hrvatbaso, sta mai?

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Crvena Hrvatska
PostPostano: 09 svi 2018, 19:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 69023
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Mislio sam da je Crvena Hrvatska mit iz Ljetopisa popa Dukljanina, no spominju ju i Venecijanci.

Gledajuci povijesne izvore, u ovim knezevinicama od Neretve do Crne gore, cini se da se pretapao utjecaj Hrvata i Srba.

Ivan Skilices. bizanski kronicar iz 11. stoljeca, o Dukljanima, koji su po svemu sudeci se smatrali srodnima i Srbima i Hrvatima:
Citat:
"Prve godine toga cara (Mihajla VII. Duke), indikacije prve, narod Srba, koje također zovu i Hrvatima, izađe da pokori Bugarsku".



Andrea Dandolo, dužd mletački (1343. - 1354.), bavio se u slobodno vrijeme i pisanjem kronika. Evo njegovog vidjenja komplicirane balkanske situacije: :zubati

Citat:
„Svetopulk, kralj Dalmacije... na Duvanjskom polju krunjen je i kraljevstvo svoje Dalmacije razdijeli na četiri dijela... Od polja naime Duvanjskoga do Istre nazva Bijelom Hrvatskom, i od toga polja do Drača (u Albaniji) Crvenom Hrvatskom; a planinski dio od rijeke Drine do Makedonije nazva Raškom, i od te rijeke ovamo, Bosnom... Moderni pak cijelo primorje zovu Dalmacijom, a planinski dio Hrvatskom”
(Andrea Dandolo 172 182 sl.; 2. izd. 156.)


I sam duzd priznaje da se moda mijenja ("sada se zove ovako, sada onako").

Iz "kontradiktornih" povijesnih izvora meni je najlogicnije zakljuciti da je bizantincima, venecijancima itd. sve to izvana izgledalo "isto", tim vise sto su te manje knezevinice tren priznavale primat jednog, tren drugog vladara, te da su se identiteti prelijevali, nastajali pod-identiteti (pogotovo kako se koji lokalni vladar osamostaljivao), vjerojatno su stanovnici ovih manjih knezevinica bili svjesni da su im ovi Hrvati i Srbi u uzem smislu, "velika braca". Da ne govorimo da je u to vrijeme jos bilo prisutno romansko (u gradovima), vlasko (u planinama) itd. stanovnistvo....da su se neki slavenizirali a neki nisu.... zbrka je jos veca. Rast identiteta je vjerojatno i pratio rast utjecaja pojedinih vladara (poput velikih klubova za koje navijas).


Mislim da je to slicno onim raspravama jesu li Rama i Tomislavgrad Bosna ili Hercegovina, je li Pag Dalmacija ili nije. Imamo i primjer Ceha i Moravaca. Bilo je bitno kojem kralju placas porez i to je to (odnosno ni o tome se ne brines, jer ne placas kralju izravno nego nekom lokalnom banditu, velikasu, koji priznaje XY kralja kao vazala). Ostali identiteti nisu uopce bili sluzbeni jer nisu bili pravni (zakonski). Nigdje ne pise da identiteti na svakom prostoru i u svakom vremenu moraju biti vrlo jasni. Ljudi i drustva mogu postojati i bez toga.


Ja sam uvjeren da se bogati Dubrovcani, koji su preko pola milenija imali svoju trgovacku drzavu, u svom zlatnom dobu blagostanja nisu identificirali ni sa Hrvatima ni sa Srbima, nekim tamo siromasnim rodjacima. Ako si pripadnik elitne nacije, ne zelis imati nikakve veze s ovim primitivcima okolo da ti kvare reputaciju. Dapace, ogradit ces se zidom :D (ovi su napravili dvostruki: oko Grooda i monumentalni "kineski zid" kod Stona da stite solanu koja im je bila 30-40% GDP-a, jer su oderavali kozu zapadnim Europljanima prodajuci skupocjenu sol). U 99.9% spisa sebe zovu samo Dubrovcanima. Poslije pola milenija od nekih mitova od doseljenju Slavena na jug nije ostalo nista. Da ne govorimo da je Dubrovnik romansko-slavenska tvorba i rani Dubrovnik je imao jaki romanski element, grad je nastao ujedinjenjem dva dijela grada (romanskog i slavenskog), a da je romanski jezik bio sluzbeni. Od dubrovackih plemickih obitelji, bilo je po svemu sudeci i slavenskih i romanskih, uz masu bilingualnosti. Imamo primjer Getaldica (Ghetaldi) koji su doselili iz Taranta, s druge strane Jadranskog mora.

Kasnije su se ti dolje iz juznih drzavica u doba nacionalnih preporota (19. stoljece) konacno povukli crtu i opredijelili se ili za hrvatstvo (Dubrovcani) ili srpstvo (Crnogorci, koji su pocetkom 20. stoljeca dio srpske price).

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Crvena Hrvatska
PostPostano: 09 svi 2018, 21:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lip 2011, 14:09
Postovi: 2406
Lokacija: HR
Od 126 vlasteoskih obitelji iz Dubrovačke republike, samo 3 su doživile 21. stoljeće.
Današnji Dubrovnik, i cijela Dubrovačko- Neretvanska županija je većinom napunjena stanovništvom iz Istočne Hercegovine ( Stolac, Ravno, Neum, jugoistok Čapljinske općine, Popovo Polje. Unazad 5-6 generacija je 70% stanovništva došlo preko grane iz ekonomskih razloga na more.
Današnjih top20 prezimena u Dubrovniku
1. Matić - jug Stoca
2. Marić - Stolac
3. Radić
4. Pavlović - Neum
5. Raguž - Stolac, Neum
6. Butigan- Čapljina
7. Šimunović - Ravno
8. Prkačin - Neum
9. Brković
10. Obradović - Neum, Stolac
11. Perić - Stolac, Čapljina
12. Lučić - Čapljina, Neum , Stolac
13. Marković
14. Kristić
15. Avdić
16. Čustović
17. Putica - Neum-Hutovo
18. Šutalo - Neum, Stolac
19. Bender - Neumsko zaleđe
20.Vlašić - Hercegovina

Pa i dan danas turističku sezonu iznose radnici s tog podneblja. Cijeli Stolac i Čapljina je tu na sezoni.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Crvena Hrvatska
PostPostano: 09 svi 2018, 22:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 69023
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
neretvanin je napisao/la:
Od 126 vlasteoskih obitelji iz Dubrovačke republike, samo 3 su doživile 21. stoljeće.


Vecinom izumrli, i jednim dijelom se odselili u Italiju (valjda za trgovackim biznisom).

https://en.wikipedia.org/wiki/Ragusan_nobility

Primjer:

Citat:
After 1808 (...) The family moved to Venice, as did many of the other Ragusan patrician families.[5]


https://en.wikipedia.org/wiki/Tudisi

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Crvena Hrvatska
PostPostano: 09 svi 2018, 22:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 21:56
Postovi: 5046
Robie definitivno n i tada stranci nisu imali pojma ko je ko ;) a i ovo da su slavenski vladari morali razumit srodstvo:) pa i sjecat se da su dosli među romansko stanovnistvo.Mozda rijec vlah i jesu prosirili vladari jer kako objasnit da tako stara rijec kao vlah za romane isto vrijedi i u srbiji i u hrvatskoj?
Sumnjam da su proisjecni seljaci iz hrvatske i srbije isli istrazivat vlahe ovih drugih =))

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 184 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 86 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO