HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 18:15.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 7905 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 317  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 04 svi 2014, 13:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
Anti terorističko oružje made in kroejša.

slika

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 svi 2014, 12:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... IA%21.html

sreda, 07. maj 2014, 13:12 -> 13:22

Hrvatska, baza za tajne letove CIA!

Od 2006. godine hrvatske vojne i civilne aerodrome koriste američki tajni agenti koji se odmaraju ili spremaju za misije na Bliskom istoku, piše “"zabranjeni list”". Osim za prebacivanje svojih agenata, CIA Hrvatsku, odnosno Zagreb, koristi kao svoju špijunsku bazu, piše list.

Trideset pripadnika američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) prošle nedelje je sletelo u Split na proputovanju za Veliku Britaniju, saznaje ovaj hrvatski dnevnik.

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 08 svi 2014, 19:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
Ipak se nešto kreće, MORH zatražio ponudu za minimalni remont projektila RBS-15
Za neupućene riječ je o:
Citat:
RBS-15 (Robotsystem 15) je protubrodski projektil velikog dometa. Posljednja inačica Mk. 3 može pogađati i ciljeve na kopnu. Projektil je razvila švedska kompanija Saab Bofors Dynamics. Taj projektil ubraja se u klasu "ispali i zaboravi", sa sea-skimming napadnom putanjom, s visoko-rezolutnim radarskim pretraživačem koji radi u Ku-frekventnom području za napad na površinske ciljeve i GPS sustavom za napad na kopnene ciljeve. Konstruiran je tako da bude otporan na elektronička ometanja.

Nova inačica RBS-a odlikuje se vrlo dobrim karakteristikama penetracije preko protivničke obrane primjenom stealth tehnologije, ali i čitavog niza iznenadnih manevara na niskim putanjama u završnoj fazi leta. Penetracija preko obrane protivnika dodatno je poboljšana mogućnošću reprogramiranja programa napada. Napad se može izvesti s više projektila iz različitih smjerova uz programiranje vremena dolaska, tako da svi stignu istodobno do cilja što protivnika stavlja pred gotovo nerješive probleme. Svaki RBS 15 Mk3 pakiran je u poseban kontejner koji služi i kao lanser i kao zaštita od utjecaja okoline za vrijeme čitavog životnog ciklusa.

Glavna značajka projektila inačice Mk. 3 je domet koji iznosi 200 kilometara, dok je duljina 4330 mm, promjer 500 mm, a masa u letu 630 kg. Dizajn projektila rezultirao je visokom efektivnom korisnosti, pouzdanosti, lakim i dugačkim intervalima održavanja, a životni vijek se procjenjuje na 30 godina.


slika



Razlog iznenadnih aktivnosti vezani na ojačanju pomorske kontrole i obrane možda leži u sljedećem:

Citat:
ISTRAŽIVANJE nafte i plina u Jadranu privuklo je pažnju i uglednog Financial Timesa.

Hrvatska obala Jadrana poznata je po prekrasnim planinskim krajolicima, čistom moru i desecima šarmantnih gradova i mjesta. No, vlada ove bivše jugoslavenske zemlja nada se da bi jednako tako mogla postati po onome što leži ispod mora – nafti i plinu vrijednom milijarde dolara, piše Financial Times.

Prošlog mjeseca Hrvatska je raspisala natječaj za istraživanje nafte i plina u Jadranu. radi se o ukupnoj površini od 36.824 četvorna kilometra, koji su podijeljeni u 29 blokova. Natječaj, koji je otvoren sedam mjeseci, trebao bi privući 2,5 milijardi dolara investicija, smanjiti ovisnost Hrvatske o uvoznoj nafti i plinu, ojačati posrnulo gospodarstvo te pozicionirati Hrvatsku kao regionalni energetski centar.

"Hrvatska može postati energetsko središte regije“, izjavila je za Financial Times Barbara Dorić, čelnica Hrvatske agencije za ugljikovodike.

Istražni blokovi površine su od 1.020 do 1.635 četvorna kilometra, i prostiru se duž Jadrana. Na sjevernom Jadranu očekuju se nalazišta plina, dok bi se u južnom dijelu trebala nalaziti nafta.
Koncesije za istraživanje daju se na rok od pet godina, uz mogućnost produljenja za dodatnu godinu, a koncesije za eksploataciju određene su na rok od 25 godina.

Prošle je godine britanski Sunday Times izvijestio da istraživanje norveškog Spectruma pokazuje da bi u Jadranu moglo biti čak tri milijarde barela sirove nafte, čime bi Hrvatska došla na drugo mjesto u Europi po naftnim rezervama, no u Agenciji za ugljikovodike su mnogo oprezniji.

"Teško je reći o kolikim zalihama se radi prije nego što se obave bušenja“, kazala je Dorić.
Potencijalne zalihe nafte i plina mogle bi biti vrlo značajne za Hrvatsku, ali i za širu regiju, pogotovo zbog situacije u Ukrajini.

Situacija u Ukrajini izazvala je zabrinutost zbog ovisnosti Europe o ruskim energentima, a dovedena je u pitanje i sudbina plinovoda Južni tok, koji je trebao opskrbljivati srednju Europu, Italiju i Balkan.

Postoji zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja istraživanja nafte i plina na hrvatski turizam, koji je ostvario više od sedam milijardi eura prihoda u prošloj godini.

"Jedan od osnovnih uvjeta natječaja jest pridržavanje najviših ekoloških standarda, te da granice moraju biti najmanje 10 kilometara od kopna i šest kilometara od otoka“ kaže Dorić.

Za Hrvatsku, koje je već šest godina u recesiji, čini se da je vrijedno rizika, zaključuje Financial Times.

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 24 svi 2014, 11:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
'Prvi za Hrvatsku'
'Domovini vjeran': Evo zašto je on najspremniji hrvatski vojnikslika
Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju održano dvodnevno natjecanje sa sudjelovanjem 107 vojnika iz 8 zemalja članica NATO-a te hrvatski policajci. Pobjednik je 40-godišnji Pero Bertović

http://www.vecernji.hr/hrvatska/domovin ... nik-940537

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 24 svi 2014, 11:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58270
Lokacija: DAZP HQ
na tim testiranjima, uvijek najspremniji budu oni najiskusniji, tako je i 1997. najbolji vojnik bio rođen 1956. godine i to u ona vremena kad su oružane snage brojale preko 100 tisuća vojnika.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 24 svi 2014, 11:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
Komandosi OSRH izvršili helikopterski desant u Gračanici :D traže Lebowskog

slika

slika

Citat:
Hrvatski helikopteri izazvali veliku radoznalost u Gračanici

Objavio bkc | dana 23/05/2014 |

Danas u popodnevnim satima dva helikoptera Hrvatske vojske izazvala su pravu senzaciju u Gračanici. Naime, prvi od njih se zbog manjeg tehničkog kvara spustio u polje iza tržnog centra Robot. To se desilo oko 17 sati. Neduogo nakon toga i drugi helikopter se spustio na mjestu održavanja gračaničkog sajma Grapos Expo.

Helikopteri su bili prava atrakcija za mnoge naše sugrađane a posebno za djecu. Oni koji su se prvi zadesili na mjestu događaja brzo su mobitelima zvali prijatelje koji su dolazili sa svojim mališanima.

Veoma su pristupačni i ljubazni bili vojnici koji su sasvim opušteno dozvolili da se svi približe “strojevima” da ih pogledaju pa da se i fotografišu na njima.

Kako smo saznali osoblje i helikopteri Hrvatske vojske u BiH su se našli kako bi pružili pomoć našem stanovništvu pogođenom elementarnim nepogodama.




slika

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 24 svi 2014, 11:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
evo još par slika

slika

slika

slika

slika

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 416&type=1

S obzirom da je letio preko zatucanog četničkog gnijezda na ozrenu, ne bi me čudilo da je helikopter proprucan.

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 05 kol 2014, 16:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
Druga skupina doniranih MRAP vozila stigla u riječku luku

slika

slika

slika

slika

http://www.osrh.hr/

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 06 kol 2014, 07:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 svi 2009, 09:57
Postovi: 9486
Lokacija: HR HB
Istekao mu letni resurs, doslovno..., pilotu kapa dole!

Citat:
Hrženjak: Jedino što sam gledao, bilo je da izbjegnem kuće

slika

Samo prisebnošću pilota Stanka Hrženjaka izbjegnuta je veća nesreća kada se jučer poslijepodne MIG-21 kojim je upravljao srušio pokraj Velike Gorice.

Pilot se vraćao s proslave u Kninu, a kada se kvar dogodio, uspio je zrakoplov usmjeriti prema livadi, no neki su dijelovi pali u vrtove obiteljskih kuća u Donjoj Lomnici.

Nakon što mu je u bolnici pružena pomoć, pilot se pojavio se na izvanrednoj konferenciji za novinare u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu.

Prilikom polijetanja zrakoplov je bio potpuno ispravan, izjavio je pilot Stanko Hrženjak na izvanrednoj konferenciji za novinare na Plesu. U trenutku kada sam trebao sletjeti, shvatio sam da je avion potpuno neupravljiv. Jedino što sam gledao, bilo je da izbjegnem kuće, rekao je Hrženjak.

Nakon što je zrakoplovu otkazao hidraulični sustav i zapalio motor te dim ispunio njegovu kabinu, napravio je, rekao je, nekoliko krugova iznad područja oko Velike Gorice kako bi potrošio što više goriva, kako bi šteta kod pada bila što manja. Pritom je tražio nenaseljeno područje gdje će usmjeriti zrakoplov.
Katapultirao se na dvjesto metara visine, a zrakoplov se srušio oko 300 metara od njega.

Hrženjak je pilot s 25 godina iskustva, a iz nesreće se izvukao potpuno neozlijeđen.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Dražen Šćuri potvrdio je kako je MiG-u istekao vremenski rok, a u uporabi je bio zbog kašnjenja borbenih zrakoplova koji su bili na remontu u Ukrajini. Naglasio je kako istek vremenskog resursa ne znači da avion više ne može letjeti.

U trenutku otkazivanja motora zrakoplov se nalazio na visini od 500 metara, vozio je brzinom od 400 kilometara na sat, a nedostajalo mu je 15 sekundi da sleti.

O nesreći je obaviješten ministar obrane Ante Kotromanović te su formirana dva povjerenstva koja će utvrditi razloge nesreće.

Izjavu pilota Stanka Hrženjaka pogledajte u prvom videoprilogu.

Riječ je o zrakoplovu koji je danas sudjelovao u svečanom preletu nad Kninom, gdje se održala proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Letio je iz Zadra prema Zagrebu, a zapalio se iznad sela Petravec. Pilot je nastavio upravljati avionom sve do školskog igrališta iznad Donje Lomnice, gdje se katapultirao te prizemljio 600 metara dalje u obližnjem polju, samo nekoliko desetaka metara od naseljenih kuća. Dijelovi su padali u dvorišta. Srećom, izbjegnuta je velika tragedija.

Da je Hrženjak reagirao kao dobar, profesionalan pilot, potvrdio je u umirovljeni general i bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Josip Štimac u razgovoru za Hrvatsku uživo.

Štimac je rakao kako je zajedno s Hrvatskim generalskim zborom izrazio nezadovoljstvo remontom u Ukrajini te uopće stanjem u HRZ-u te politički prozivao vlast.

Naglasio je kako bi MORH i HRZ svakako trebali osigurati sve uvjete vojnim pilotima, kako Hrvatska ne bi izgubila sposobnost svog borbenog zrakoplovstva.

slika
slika




Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 06 kol 2014, 19:35 
Online
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24534
Lokacija: Heartbreak Hotel
Bogu hvala pa se riješismo krntije...

Zagreb je do rata bio glevni remontni centar za MIG 21 s osposobljenim ljudstvom i svom dokumentacijiom... pa su se pojavili proleteri koju su spalili kamion dokumentacije o MIG 21 i sve sto pripada za buduće obuke.. remontni centar je bio odmah nakon SSSR-a po jačini specijalista...

Izlika je bila spali cirilicu netreba nam...

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 06 kol 2014, 21:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 32057
Bobovac je napisao/la:
Bogu hvala pa se riješismo krntije...

Zagreb je do rata bio glevni remontni centar za MIG 21 s osposobljenim ljudstvom i svom dokumentacijiom... pa su se pojavili proleteri koju su spalili kamion dokumentacije o MIG 21 i sve sto pripada za buduće obuke.. remontni centar je bio odmah nakon SSSR-a po jačini specijalista...

Izlika je bila spali cirilicu netreba nam...

Većina tih kapaciteta je prebačena u Srbiju,u samom početku DR.
Inače,glavni arhiv RV I PVO je bio u-Busovači! :zubati


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 kol 2014, 09:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
NOVI HLADNI RAT, KREĆE UTRKA U NAORUŽANJU
NATO od Hrvatske traži 6,5 milijardi kuna
slika

Vojni proračun više ne smije padati, a izdvajanja za vojsku moraju početi rasti. U suprotnom Ministarstvo obrane i vojska imat će samo za plaće, a vrhovni zapovjednik Ivo Josipović će zapovjedništvu NATO-a morati objasniti da Hrvatska kao članica Saveza nije spremna preuzeti obveze u obrani Europe od novog starog neprijatelja - Rusije.

Pismo šefa NATO-a

Dok se u Hrvatskoj još raspravlja o asimetričnim ugrozama i neprijatelju bez nacije, imena i prezimena, u Bruxellesu su se stvari promijenile. Rusija je novi neprijatelj, a članice Saveza se moraju pripremiti za borbu protiv njega. Zbog toga se traži hitno podizanje vojnih proračuna, modernizacija i uvježbavanje vojski. “Nitko u NATO-u ne želi povratak u hladni rat, ali mi vidimo da Kremlj pokušava vratiti vrijeme i rastrančirati Europu u nove sfere utjecaja. Mi moramo stati iza naših vrijednosti na kojima smo sagradili novu i bolju Europu”, poručio je prije tri dana u iznimno oštrom autorskom tekstu u britanskom Sunday Telegraphu glavni tajnik NATO-a Anders Rasmussen.

Tekstu koji je u Hrvatskoj prošao potpuno nezapaženo, a glavni tajnik NATO-a je u njemu jasno poručio svim članicama Saveza što ih čeka. “Svaki saveznik mora investirati u nužne resurse, u one prave sposobnosti. To znači modernu opremu, intenzivno uvježbavanje naših snaga i blisku suradnju među NATO-ovim saveznicima i s našim partnerima. Znam koliko je to izazovno u današnjoj ekonomskoj klimi, ali sigurnosne okolnosti to čine životno važnim”. Rasmussen je napisao ono što se već mjesecima naglašava u NATO-u - vojni proračuni više ne smiju padati.

Dok je u Europi u tijeku ubrzano naoružavanje članica i nečlanica NATO-a zbog ukrajinske krize i straha od ruske vojne agresije, Hrvatska se drži sa strane kao da se to nje ne tiče i viče: mi nemamo novaca.

Hrvatski državni dužnosnici i saborski zastupnici uzimaju novac vojsci bez ikakvog plana i reda. Samo u posljednjih nekoliko godina Ministarstvo obrane ostalo je bez 1,6 milijardi kuna.

Ministri obrane šutke su prelazili preko rezanja vojnih proračuna.

Istovremeno, vojnici borave u mirovnim misijama širom svijeta, glavna su snaga u borbi protiv poplava. Iz vojnog proračuna se financiraju medicinski letovi, spašavanje zalutalih turista s planina i gašenje požara, što je totalni apsurd.

Plan za razvoj

U posljednjih devet godina niti jedan saborski zastupnik nije postavio pitanje zbog čega se ne poštuje Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga. Dokument koji je izglasao Sabor i u kojem je jasno naznačeno koji su prioriteti u opremanju Hrvatske vojske.

Na jednoj od posljednjih sjednica Vlade na Kotromanovićevu napomenu da SAD traži da članice NATO-a izdvajaju 2 posto BDP-a za vojsku premijer Milanović odgovara: “Ako to traže, neka plate”. A istovremeno da nema donacija tih istih Amerikanaca, vojska bi nam bila na prosjačkom štapu.


Zadnja crta obrane


Srećom, još uvijek su blagonakloni prema nama. Nedavno su nam donirali 212 vozila, dobili smo u posljednje četiri godine oko 80 milijuna dolara vojne pomoći.

Dok se savezničke države naoružavaju modernim sustavima, Hrvatska se kao posljednji prosjak cjenka za kamione stare 30 godina, remontira prastare borbene avione i gleda koja vojska odbacuje zastarjele sustave u staro gvožde kako bi ih sretna pokupila.


U posljednjih sedam godina kupili smo tek 126 novih oklopnih vozila Patria, ali vojska još ni jednog nije preuzela, i oko 1000 novih pušaka. Za nove obalne ophodne brodove rezerviran je čak i novac, ali državna administracija četiri godine nije u stanju provesti natječaj za izvođača radova. Ministar financija planira još jedan rebalans proračuna, a navodno je samo pitanje koliko će ovog puta pokušati oteti vojsci.

U tom slučaju pitanje je i hoće li ministar obrane i nadalje biti Ante Kotromanović.

Švedska i Baltik već sad troše više


Sjedinjene Američke Države već dulje vrijeme čine ogroman pritisak na saveznike da povećaju izdvajanja za vojsku. SAD je u ovom trenutku u NATO-ov proračun uplatio čak 72 posto od ukupnog godišnjeg iznosa, što je u odnosu na 1995. godinu povećanje od 59 posto.

NATO od svojih članica zahtijeva da vojni proračun iznosi 2 posto BDP-a. U ovom trenutku taj zahtjev ispunjavaju samo Grčka i Estonija. Prosječni iznos izdvajanja za vojni proračun među članicama je 1,3 posto. Na toj razini je ove godine i Hrvatska, čiji je vojni proračun 4,2 milijarde kuna. SAD pak izdvaja 4,4 posto BDP-a.

Švedska, Latvija, Litva, Estonija već su objavile da povećavaju vojne proračune, a visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton nedavno je zavapila kako ne zna što se još treba dogoditi da članice EU shvate da moraju izdvajati više za obranu.

KOMENTAR: NATO treba više novca da bismo bili sigurni

Čini se, ipak, da je car gol. Dakle, da NATO u ovom trenutku nije spreman, ni sposoban pravodobno reagirati na ugrozu neke od svojih članica, kao što je precizno ocrtano u izvješću Odbora za obranu britanskog parlamenta. Tako se točnima pokazuju brojna upozorenja koja su prošlih godina tupila da se NATO previše opustio. Prvo je izgubio svog prirodnog neprijatelja, Sovjetski Savez, a nije pravodobno ocijenio prijetnju koju predstavlja Putinova Rusija.

Problemi su se zorno vidjeli već tijekom operacije u Libiji kad su vojske europskih zemalja ostale bez bombi pa ih je ozbiljno izvrijeđao američki ministar obrane Robert Gates (i dao im bombe).


Kriza je, pak, europske vlade natjerala da smanjuju troškove, a među prvima je bila obrana pod egidom “kao da će biti rata”. Arapsko proljeće i njegove posljedice, rat u Siriji i Iraku te ukrajinska kriza pokazali su, pak, da je došlo do ozbiljne promjene sigurnosne paradigme u Europi, do novih ugroza i da nema druge nego odriješiti kesu - nadamo se da će Putin biti dovoljno racionalan da ne bude rata u Ukrajini, ali što ćemo ako džihadisti napadnu Kurde pa zatim udare na Tursku?

Da, novac je bolje ulagati u obrazovanje i znanost, ali potrebno je sigurno okruženje da bi oni mogli cvasti. A za to treba snažan, operativan i dobro opremljen NATO. (Željko Trkanjec)

http://www.zabranjeni.hr/novi-hladni-rat- ... i/1211537/

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 kol 2014, 09:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
'Žao mi je ljudi kojima sam pokvario dan kad im je moj MiG tresnuo ispred kuće'

http://www.zabranjeni.hr/stanko-hrzenjak- ... -/1211497/

Pilot MiG-a nosio je istu kacigu kao i legendarni Rudolf Perešin: 'Rudi ju je prvi ofarbao još '95.'

http://www.zabranjeni.hr/pilot-mig-a-stan ... n/1211529/

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 kol 2014, 10:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
Bez vojne industrije svaka država je u banani.

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 kol 2014, 21:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
POSJET PRINCA
Saudijski princ otkrio što ga je najviše zainteresiralo u Hrvatskoj!
slika
Na sastanku će biti i ministar Vrdoljak te načelnik Glavnog stožera Lovrić

Saudijski princ Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz al-Saud, koji je od ponedjeljka u Republici Hrvatskoj, u petak će posjetiti predsjednika RH Ivu Josipovića koji je trenutačno na odmoru u rodnoj Baškoj Vodi.

Predsjednik Josipović rekao nam je da će princa ugostiti na ručku u Makarskoj, a da je nakon objeda predviđena polusatna šetnja i razgledavanje grada.

Najviše izvozimo u SAD

Premda je saudijski princ u neslužbenom boravku u Hrvatskoj, a predsjednik Republike na odmoru, njihov susret – na što upućuje sastav gostiju koji će im se pridružiti – mogao bi imati poslovni odjek.

Josipović je, naime, uz gradonačelnika Makarske Tonćija Bilića na ručak pozvao i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, generala zbora Dragu Lovrića. Jedna od konkretnijih tema s princom Alwaleedom bin Talalom bin Abdulazizom al-Saudom bit će izvoz hrvatske vojne opreme koja jednim dijelom ide i u Saudijsku Arabiju.

Prema dostupnim podacima, Republika Hrvatska je u prošloj 2013. godini izvezla naoružanja i vojne opreme u protuvrijednosti većoj od 1,1 milijarde kuna. Riječ je o proizvodima petnaestak hrvatskih poduzeća, a najtraženiji su proizvodi karlovačkog HS Produkta. Riječ je o njihovom nadaleko poznatom i svjetski priznatom pištolju te relativno novom proizvodu – jurišnoj puški, koja je bila i na testiranju u nekoliko postrojbi Oružanih snaga RH, a karlovačka tvrtka s njom ima velike planove. Dobre izvozne rezultate bilježe i ponajbolje svjetske zaštitne kacige Šestan Buscha te strojevi za razminiranje tvrtke Doking.

Putuje i investira

Najviše vojne opreme izvozi se u SAD, a na listi kupaca još je niz zemalja, od Austrije, Bangladeša, Bosne i Hercegovine, preko Češke, Čilea, Egipta, Estonije, Kuvajta i Mađarske do Saudijske Arabije.

Neslužbeno doznajemo da su već otvoreni razgovori koji bi mogli rezultirati povećanjem izvoza u Saudijsku Arabiju. Naša poduzeća konkuriraju za pištolje, jurišne puške, zaštitne kacige i za vojne brodove. Više pojedinosti nismo mogli doznati jer još ništa nije definirano, no rečeno nam je da bi posrijedi mogao biti doista velik posao.

Saudijski princ, osim što spada u najbogatije ljude na svijetu, na čelu je investicijskog fonda i poznat je po tome što puno putuje svijetom i stalno pronalazi prostor za nova ulaganja.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/hrvatsk ... ove-954598

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 07 kol 2014, 21:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
Citat:
- Niti jedna zemlja nije savršena. Hrvatska je prošla kroz teška vremena, nije vam bilo lako nakon rata. Posljednjih 6 godina također prolazite kroz poteškoće, ali tako je u cijelome svijetu. Umjesto da ističem negativne, radije bi istaknuo pozitivne strane: imate stabilnost, dobrog predsjednika, demokraciju, slobodno novinarstvo, slobodu govora, dobar porezni sustav. Još uvijek ne privlačite dovoljno investicija, ali radite i na tome - primijetio je bin Talal.


Neka nama sudijski princ kaže da imamo slobodu i demokraciju. :D

Hvala lijepa Vaše sudijsko veličanstvo.

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 19 kol 2014, 09:25 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
Deutsche Welle:
Hrvatska vojska drastično je tehnički zapuštena
slika
Pitanje uzroka i konteksta tehničke zapuštenosti znatno je šire od pukog zbroja pojedinačnih zabrinjavajućih slučajeva

Domaću obrambenu stvarnost danas jednako odlikuje drastična tehnička zapuštenost kao i strateško-teorijska otuđenost iz demokratskog ambijenta. Hrvatska vojska danas je medijski aktualna gotovo isključivo onda kad se u njezinu okviru dogodi neki ozbiljan tehnički kvar ili propust, piše Deutsche Welle. Posljednjih godina to su uglavnom rušenja ratnih zrakoplova, poput najnovijeg na Dan pobjede, 5. kolovoza, pokraj Velike Gorice. Odavno dotrajala flota više se doslovce ne može ni pokrenuti uvis, a da to ne bude pogibeljno i za pilota i za ljude u okolini. Slično su zapušteni i ostali rodovi, pa je praktički svejedno govori li se o problemima u Hrvatskoj ratnoj mornarici ili kopnenim oklopnim jedinicama.

Pitanje uzroka i konteksta takvog stanja je stoga znatno šire od pukog zbroja pojedinačnih zabrinjavajućih slučajeva. S obzirom na dugogodišnju stagnaciju obrambene politike i prakse, mogu se jednako primijetiti simptomi praktičnog odustajanja od razvojnih državno-budžetskih ulaganja, kao i teorijski, doktrinarni muk na najvišoj razini. Zna se tek da Hrvatska u sastavu NATO-a i EU-a sudjeluje s manjim pješačkim jedinicama u određenim međunarodnim misijama, Ali, samo članstvo u tim organizacijama ne nudi nam sva obrambena rješenja. O takvoj situaciji Igor Tabak, vojni analitičar i autor na blogu za obrambene i sigurnosne teme Obris.org, rekao nam je da je dugoročno posve neodrživa i apsurdna.

Improvizacija i nakon rata

- Najveći dio našeg inozemnog angažmana je samo plod želje da u izvjesnim međunarodnim organizacijama bolje kotiramo, da se nekom umilimo, i nisu produkt nikakvog dubinskog političkog opredjeljenja - iznosi Tabak, dodajući kako nisu definirana ni ostala dva cilja koja smo zajedno sa saveznicima upisali u strateške dokumente. Za prvi cilj, zaštitu prostora i suvereniteta vlastite države, vojska nam je neadekvatna po ključnim parametrima. Kod izvršenja drugog, suradnje s domaćim nevojnim sektorom, ona trpi opterećenja i troškove kakve u biti jedva može podnijeti.

I dok s mukom izdržava mirnodopske zadaće poput ispomaganja vatrogastva ili zdravstva, njezina primarna obrambena svrha dovodi se svako malo u pitanje.

- Struktura ukupnog sustava postavlja se stalno ad hoc, improvizatorski. To je zaostatak iz stvaranja te vojske u ratu, gdje je takav postupak bio razumljiv - nastavlja Igor Tabak, ''dok je nakon rata bilo nužno postupati planski na duge staze, no to je izostalo. Pa svaki put kad se dogodi neka od sad već učestalih nezgoda s avionima, možemo u javnom prostoru svjedočiti sve glasnijem posezanju za suštinskim pitanjima kao što je mogućnost ukidanja cjelokupnog ratnog zrakoplovstva“.

Tabak smatra da sve priče o eventualnim reformama obrambenog sustava padaju u vodu samim tim što je dotični sklop toliko nestabilan da možda ne bi preživio niti najblažu ozbiljniju reformu. Ali, govoreći o strateškom promišljanju funkcije vojske i obrambenog sustava, poduzeli smo ovom prilikom i jedan korak dalje. S vojne doktrine opredmećene modelom tzv. naoružanog naroda, Hrvatska je posve stihijski prešla u transformaciju prema profesionalizmu. Odvijalo se i odvija se to bez javne rasprave i podrobnih ekspertiza, a kamoli da bi se radilo o iole demokratskom političkom procesu.

Jednostrano ukidanje vojnog roka

Pavle Kalinić, politolog i stručnjak za sigurnosna pitanja, napominje kako Hrvatska ne samo da nema plan obrane, nego ni usvojenu metodologiju na osnovu koje bi napisala taj plan.

- Ako je ono nekoć, s ratom u kojem smo imali vojsku od 250 tisuća ljudi, počivalo na doktrini naoružanog naroda, onda se ovo kasnije može nazvati razoružanim narodom - izjavio je Kalinić za Deutsche Welle. On tako veoma oštro komentira i činjenicu da je u Hrvatskoj jednostrano ukinuta obaveza vojnog roka, što jedna npr. Švicarska ipak ne želi poduzeti, koliko god služenje vojske bilo nepopularno.

- To u krajnjoj liniji nije ni demokratski - dodaje ovaj naš sugovornik, ''jer se vojna moć udaljava od naroda, tako i utjecaj na korištenje oružja. Nije to hrvatska specijalnost, ali stvarnost jest, i o tome smo u najmanju ruku prethodno morali iscrpno diskutirati. A ovako, nemamo više ni iole značajniju vojnu proizvodnju niti temeljnu doktrinu, pa ni samu vojsku s pripadajućom opremom, dok smo svojedobno – u sastavu Jugoslavije, doduše - bili jedan od pet proizvođača podmornica na svijetu. Ako mogu biti donekle ironičan, danas ne bismo bili u stanju pružiti otpor niti jahti Romana Abramoviča, kad uplovi u Jadran“.

Politikantska manipuliranja vojskom

S druge strane, Igor Tabak upozorava na dodatne aspekte manipuliranja obrambenim sustavom i oružanim snagama. Naime, on je mišljenja da je hrvatska politika upravljanja vojskom već duži niz godina odveć u službi vanjske politike. Takva stranputica nije posebna novost, podsjeća nas ovaj vojni analitičar, budući da je još u prošlom desetljeću bilo nastojanja da se pitanjima obrambenog sustava pristupi krajnje politikantski. - S najgrubljim pokušajima utjecanja politike na vojsku nekako smo se i suočili, no s finijim novim momentima imamo velikih problema - kaže Tabak.

- Čak je i braniteljski sektor dandanas veoma prominentan u društvu, no moderne obrambene teme se poimaju kao nešto što će se riješiti samo od sebe. Onda se periodički čudimo kad se ispostavi da se to nije desilo - zaključio je Igor Tabak, prenoseći nam na koncu svoj dojam da se Hrvatska ponaša kao da je njezina vojska 1995. godine zauvijek ispunila svoj smisao. Taj privid je društveno izuzetno opasan – povijesti nije kraj, i buduća se iskušenja ne mogu predvidjeti. A to znači i da se vojska nad kojom domicilni narod nema kontrolu teorijski ni praktično, može okrenuti i protiv njega.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/hrvatsk ... ena-956284

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 19 kol 2014, 10:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 07 ruj 2012, 20:35
Postovi: 13033
Lokacija: Zagreb
Istina, no opet je najveći problem HRZ i PZO, kopnena vojska je dobila Patrije, ina rekativno moderne tenkove, novu osobnu uniformu, dosta artiljerije i municije. Mornarici dolaze dva relativno nova minolovca, grade se domaći ophodni brodovi, dok HRZ više nema transportne zrakoplove, 14 od 24 helikoptera ne može letjeti po noći, PZO ne pokriva ništa iznad 5 km, a lovačka avijacija je ispod razine one u Eritreji. Na žalost, zbog kopnenog lobija mogla bi se i ukinuti.

_________________
Summum ius, summa iniuria.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 01 ruj 2014, 19:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
Ratno zrakoplovstvo
Umjesto starih ruskih MiG-ova stižu mlađi zapadni lovci
slika
Novi avioni bit će kupljeni bez obzira hoće li iduću vladu voditi SDP ili HDZ

Stare ruske Migove naši će vojni piloti zamijeniti zapadnim lovcima! A hoće li hrvatski piloti uskočiti u nešto mlađe američke F-16 ili još novije švedske Gripene ili neki treći tip borbenog zrakoplova, bit će poznato do 2016. No Vlada je politička odluka o zadržavanju (i obnovi) ratnog zrakoplovstva napokon donijela.

HDZ će podržati plan

Premijer Zoran Milanović je nakon sjednice Vijeća za obranu održane u ponedjeljak u Uredu predsjednika na Pantovčaku rekao kako bi Hrvatska trebala zadržati ratno zrakoplovstvo, te da bi umjesto Migova trebalo nabaviti lovce proizvedene na zapadu.

– Sada smo puno bliži stajalištu da bi Hrvatska pored borbenih helikoptera morala zadržati i sposobnost borbenog zrakoplovstva. Tu ne treba biti preambiciozan i stremiti prema nekim najmodernijim i najskupljim novim sustavima, ali nekim sustavima zapadnog podrijetla, pa čak i korištenima - to da! Jer očito je da ovi avioni idu svom kraju, da je jedan avion pao. Nadam se da se to više neće dogoditi, ali je moguće da se ponovi – rekao je Milanović.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Tomislav Ivić, jedini HDZ-ov član Vijeća za obranu, potvrdio nam je u ponedjeljak kako u nacrtu dugoročnog (do 2024.) plana razvoja Oružanih snaga, koji im je u ponedjeljak prezentiran, piše da će Hrvatska do 2016. donijeti konačnu odluku.

– Do tada ćemo imati odluku o tipu i broju ratnih zrakoplova koje ćemo kupiti. U nacrtu dugoročne strategije stoji odluka o nabavci novih/novijih zrakoplova, a HDZ će naravno podržati odluku o zamjeni starih ruskih Migova novijim zapadnim zrakoplovima – rekao nam je Ivić. Čini se da je konsenzus postignut i da će novi borbeni avioni biti nabavljeni bez obzira hoće li iduću vladu sastavljati SDP ili HDZ.


http://www.vecernji.hr/hrvatska/umjesto ... vci-958531

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 01 ruj 2014, 20:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
Gripen je odličan i modularan avion


_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 02 ruj 2014, 07:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 pro 2009, 14:42
Postovi: 8080
Lokacija: Na rubu egzistencije
hoćemo njemačke, hoćemo njemačke.

mislim na eurofightere. viđe ti ove raskoši ispod krila. kao da ga je talijan dizajnirao.

slika

ali ako i ameri daju kakve ozračene kao ove mrapove valja i to.

_________________
Too proud to beg, too dumb to steal

It's probably me...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 02 ruj 2014, 08:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
E jebiga jozo, treba biti racionalan, EF u sat vremena potroši 10 x više novca od gripena koji je za naše potrebe sasvim dovoljan.

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 02 ruj 2014, 08:57 
Online
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24534
Lokacija: Heartbreak Hotel
Ako nas dopadnu kakvi polovni F16 BLOCKovi treba biti presretan. li problem je što Ameri ne daju rakete za te zrakoplove, tj daju samo one kratkog dometa a ne i AMRAAM.
Mada, meni se čini da je ta sjednica u biti značila samo odgodu rješavanja na još 2 godine... kažu - u 2016 ćemo odlučiti... A Zoka dodaje - zadržati ćemo zrakoplovstvo i dosadašnja ulaganja u vojsku??! Pa s čime se može to nabaviti uz sadašnja ulaganja? Možda se nadaju kakvoj donacij... dobiće moj Q. Ili idu na kresanje kopnene vojske? Ili možda neke segmente vojske kane staviti na teret nekih drugih ministarstava...?

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 02 ruj 2014, 09:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 pro 2009, 14:42
Postovi: 8080
Lokacija: Na rubu egzistencije
možda se ponovno uvodi služenje vojnog roka.

čitam da su rezervisti u dubrovniku i osijeku pozvani u ured obrane. šalu na strani, ali neki židovski model možda ne bi bio loš za smanjenje vojnih izdataka.

_________________
Too proud to beg, too dumb to steal

It's probably me...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: OSRH
PostPostano: 02 ruj 2014, 09:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 pro 2009, 14:42
Postovi: 8080
Lokacija: Na rubu egzistencije
ManInBlack je napisao/la:
E jebiga jozo, treba biti racionalan, EF u sat vremena potroši 10 x više novca od gripena koji je za naše potrebe sasvim dovoljan.


OK, bilo što što ima Made in EU naljepnicu.

_________________
Too proud to beg, too dumb to steal

It's probably me...


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 7905 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 317  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 19 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO