HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 23:08.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Odlazak JRM s Visa i Lastova
PostPostano: 31 lis 2014, 17:15 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Nijedan hrvatski naseljeni otok nije stradao (bio razoren) u Domovinskom ratu. Na Visu i Lastovu bila je smještena JRM. Tu su bile izgrađene baze, ulegnuća za sakriti ratni brod, bunkeri i ostali vojni objekti. Oružja je bilo na pretek, da su htjeli mogli su sravniti barem ova dva otoka sa zemljom. Zašto su se u svibnju 1992. odlučili na mirno povlačenje?

Po TV kalendaru dok su otoci bili vojne baze kretanje je bilo strogo ograničeno i razvoj turizma spriječen. Priređeno je veliko slavlje po odlasku JRM. https://www.youtube.com/watch?v=tKILfe8CqJk

U lastovskom mjestu Ubli gdje je bila smještena vojarna 1991. godine 13.86% stanovništva bili su Srbi, 10.89% Jugoslaveni, 6.93% Muslimani, 2.31% Makedonci. Obišao sam i slikao za Wikipediju vojne objekte JRM sada ( https://commons.wikimedia.org/wiki/Cate ... of_Lastovo ). To je sve porazbijeno i zapušteno. Tko je demolirao te objekte? Oni kad su se povlačili ili otočani nakon što je vojska napustila otok? Na vojarni u Ublima još stoji natpis "Titove ideje naš put u budućnost", u jednom objektu nalazi se natpis žarkom crvenom bojom "SKJ - Proleteri svih zemalja ujedinite se". U skoro svim objektima nalaze se potpisi vojnika, mnogi i ćirilicom. Na jednoj maloj kućici prema najvišem vrhu otoka Humu nacrtana je jugoslavenska zastava, a poviše nje ustaški znak. Unutra su izmiješani prijeratni potpisi vojnika JRM i poslijeratni pripadnika HRM. U nekim objektima u Pasaduru nalaze se velikosrpski ćirilićni grafiti (POzdrav od čede, Naša je Bosna, Živela Srbija, Fuck Croatia itd.).

Od 1. do 3. srpnja slikavao sam Lastovo za Wikipedju. Taksist mi je ispričao priču o Domovinskom ratu na Lastovu, ne mogu jamčiti da je to istina. Dok je JRM (JNA) bila smještena tu otočanima nije bilo tako loše kako prikazuje TV kalendar (po taksistu je slavlje nakon njihovog odlaska u svibnju 1992. bilo fiktivno). Bilo je 1 500 vojnika na otoku, bilo je 1 500 više ljudi pa i više sadržaja (dva kina). Sad je ostalo 700 ljudi. Puno se Lastovki poudavalo za časnike JNA, narod je živio s tom vojskom. Onda je 1990-ih odjednom ta JNA postala neprijateljska vojska. Taksist se kad je bio mali više bojao hrvatske vojske (puške, pištolji itd.) nego JNA koja je na pregovorima nosila samo pištolj. No, isto tako kaže da se oni nikako nisu mogli boriti s JNA jer da se aktiviralo silno oružje koje je imala na otoku otok bi se prepolovio. Jednog dana neki gliser iz smjera Splita torpedirao je vojni brod JNA. Stiglo je naređenje sravniti Lastovo sa zemljom. Međutim, u pregovorima je najviše pomogla činjenica da su se Lastovke poudavale za časnike. I zapovjednik je bio oženjen tu. Gdje ćeš pucati na praktično svoj narod, tu ti je žena, tu ti je punica. To je bilo diplomatsko sredstvo. Prošlo je bez razaranja, oni su nakon što je Hrvatska primljena u UN zauvijek napustili otok i ostavili zemljovide s naznačenim miniranim područjima. Lastovo je posve razminirano i steknuti su uvjeti za razvoj turizma, 2006. cijeli otok s okolnim otočićima proglašen je parkom prirode. Od nekog drugog čovjeka čuo sam da su zapovjednika koji se ipak nije odlučio uništiti Lastovo ubili po povratku u Crnu Goru.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Odlazak JRM s Visa i Lastova
PostPostano: 31 lis 2014, 17:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2014, 09:58
Postovi: 2352
Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
Gdje su jos bile baze JRM, osim u Lastovu ... Zna li ko?
Da li je u tim bazama bilo icidenata pri napustanju?

_________________
Za dobar zivot nije rodjen svako


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Odlazak JRM s Visa i Lastova
PostPostano: 01 stu 2014, 22:07 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
boksnamnik je napisao/la:
Gdje su jos bile baze JRM, osim u Lastovu ... Zna li ko?
Da li je u tim bazama bilo icidenata pri napustanju?


U međuvremenu sam našao stari članak u Jutarnjem o zapuštenim objektima JNA koji mogu biti turistička atrakcija.

Jurjeva luka (gdje sam bio) površine 533.316 četvornih metara, u potpunosti je neiskorištena. Procijenjena knjigovodstvena vrijednost zemljišta je 5,2 milijuna eura, plus 250 tisuća eura vrijednost objekta. Luka je hit među nautičarima. Bivšom vojarnom “Maršal Tito” več šest godina upravlja HFP. Informacija o prenamjeni objekta nema.

http://www.zabranjeni.hr/hrvatska-gubi-mi ... na/306218/

Milijuni četvornih metara zemljišta, šuma, većinom opljačkanih objekata godinama stoje nedirnuti zarasli u korov. Obilaze ih samo oni koji u miru žele popiti svoju bocu pića razmišljajući o životnim nepravdama, poneki zalutali turist i divlje životinje. Većina ih se nalazi na najljepšim dijelovima obale, prekrasnim uvalama. Skrovitim i pogodnim za ulazak manjih jahti. Potpuno netaknuta priroda.

U vlasništvu su države i lokalne zajednice. I dok bi vlasti drugih zemalja na tome svake godine zarađivale, u Hrvatskoj od naroda izabrana vlast nema pojma što će s time. Godinama se već osnivaju razno-razne komisije čiji je prvotni zadatak uvijek isti - popisati i odrediti namjenu tih nekretnina. Prošlo je već desetak godina kako se ti kvadrati prebrojavaju i određuje im se namjena. Prije dva tjedna osnovano je novo Vladino Povjerenstvo koje će naravno ponovno činiti isto - prebrojavati i određivati.

Tunel, prokop, odmaralište

Od tog već godinama mrtvog kapitala država i lokalna zajednica mogla bi zaraditi nekoliko milijardi eura. Na Braču, Korčuli, Lošinju, Mljetu, Lastovu i Visu ukupna površina takvog neiskorištenog terena je 1,3 milijuna četvornih metara! Prema procjeni iz 1998. godine to zemljište je vrijedilo 17,7 milijuna eura, dok je vrijednost infrastrukture bila nešto više od 800 tisuća eura.

Sve su to nekadašnji vojni objekti na hrvatskoj obali. Nekada vojni, a danas civilni. I dok je nekadašnja JNA znala što će s tim milijunima četvornih metara zemljišta: gradila je vojarne, prokope, tunele, odmarališta, današnja civilna vlast živi u potpunom neznanju. Deseci bivših vojarni, skladišta, šuma zjapi neiskorišteno dok turistički djelatnici vape za novim smještajnim kapacitetima visoke kategorije, a državna lisnica za milijardama kuna.

Zagovornik Mesić

Prema neslužbenim podacima, Ministarstvo obrane je u posljednjih deset godina  Državnom uredu za upravljanje imovinom i Hrvatskom fondu za privatizaciju vratilo oko 40 objekata na moru koje je Glavni stožer Oružanih snaga proglasio neperspektivnim. Među njima je recimo Jurjeva luka na otoku Lastovu, nekadašnje vojno skladište ukupne površine 533.316 četvornih metara.

Procijenjena vrijednost zemljišta je 5,2 milijuna eura plus 250 tisuća eura vrijednog objekta. Na otoku Mljetu je predana vojarna Goli površine 349.300 četvornih metara čija je procijenjena vrijednost zemljišta 700.000 eura.

Kad se tome pridoda nekoliko stotina tisuća kvadrata vojarne Muzil te pola milijuna kvadrata vojarne Monumenti s otokom Katarinom u Istri te rezidencijalno područje Kupari kod Dubrovnika, približno se može dobiti slika o kakvom je kapitalu riječ, a o kojem se država tako maćehinski odnosi.

Prije četiri godine predsjednik Mesić i tadašnji premijer Sanader postigli su dogovor kako će se neperspektivni vojni objekti davati u koncesiju. Tada je zamišljeno da 40 do 50 posto iznosa koncesije bude namjenski utrošeno za modernizaciju vojske. Ništa od toga nije ispoštovano. Kamioni, oružje oklopna vozila kupovani su skupim kreditima, a nekadašnji vojni prostori na moru zjape opustošeni.

Mesić je godinama najveći zagovornik iskorištavanja tog mrtvog kapitala, ali na tom je putu nailazio na nepremostive prepreke, osobito kod lokalnih zajednica. Naime, upravo su lokalne zajednice te koje su napravile najveću štetu kakvim-takvim pokušajima da se od tih objekata nešto napravi, prije svega u turističke svrhe. Prostorni planovi nisu napravljeni, vlasnička dokumentacija većinom ne postoji itd.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Odlazak JRM s Visa i Lastova
PostPostano: 01 stu 2014, 22:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2014, 09:58
Postovi: 2352
Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
Zar nije bilo vise baza? Ili su mozda te koje nisu navedene vec iskoristene u civilne svrhe?

Citat:
Cijela obala SFR Jugoslavije je bila dio zone kojoj je zapovjedno središte bilo u Splitu. Ta zona je još bila podijeljena na tri manja mornarička distrikta i riječnu flotu. Velike mornaričke baze su bile smještene u Splitu, Šibeniku, Puli, Pločama i Kotoru a za riječnu flotilu glavna luka je bio Novi Sad na Dunavu. Flota je bila podijeljena u raketne, torpedne i patrolne brigade, podmorničarsku diviziju i flotile minolovaca. JRM je imala i potporu jedne eskadrile protupodmorničkih helikoptera za djelovanje u obalnim područjima. Središte joj je bilo u Divuljama a bila je opremljena sovjetskim Ka-25, Ka-28 i Mi-8 te domaće izrađenim Gazellama.


U ovom tekstu se ne pominje Lastovo, a sigurno ima jos lokacija. Da li je Lastovo spadalo u manje mornaricke baze?

_________________
Za dobar zivot nije rodjen svako


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Odlazak JRM s Visa i Lastova
PostPostano: 02 stu 2014, 01:20 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Pa pogledaj slike. Na Lastovu su se nalazili bunkeri, ulegnuća za sakriti ratni brod i ostali vojni objekti. Tamo je boravilo 1 500 vojnika, tamo je vršena obuka za mornaričare.

https://commons.wikimedia.org/wiki/Cate ... of_Lastovo

slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Odlazak JRM s Visa i Lastova
PostPostano: 02 stu 2014, 02:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2014, 09:58
Postovi: 2352
Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
Aha, sad kontam. To je bio centar za obuku. Mornaricke baze su nesto drugo - tu su vecinom profesionalni vojnici. Na tren zaboravih da je tad bilo sluzenje vojnog roka. :)

Zasto pustiste da ovo ovako propadne? Steta!
Sta se sve moze napraviti od neperspektivne vojne imovine ... Imamo primjer Crnogoraca sa Kumborom

_________________
Za dobar zivot nije rodjen svako


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Odlazak JRM s Visa i Lastova
PostPostano: 02 stu 2014, 02:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2014, 09:58
Postovi: 2352
Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
Prilog HRT-a
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yzoJjCsYeh4[/youtube]

_________________
Za dobar zivot nije rodjen svako


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Odlazak JRM s Visa i Lastova
PostPostano: 02 stu 2014, 02:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2014, 09:58
Postovi: 2352
Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yzoJjCsYeh4[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rELTfvKrXrI[/youtube]

_________________
Za dobar zivot nije rodjen svako


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Odlazak JRM s Visa i Lastova
PostPostano: 02 stu 2014, 13:36 
Online
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24535
Lokacija: Heartbreak Hotel
boksnamnik je napisao/la:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yzoJjCsYeh4[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rELTfvKrXrI[/youtube]



Kako ne znaš postati youtube videa?

Obriši ono s u linku pa onda postaj. Ovo označeno crvenom bojom.

https://www.youtube.com/watch?v=rELTfvKrXrI

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Odlazak JRM s Visa i Lastova
PostPostano: 02 stu 2014, 13:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2014, 09:58
Postovi: 2352
Lokacija: Република Српска/Republika Srpska

_________________
Za dobar zivot nije rodjen svako


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 28 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO