HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 18 tra 2024, 16:35.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 36947 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252 ... 1478  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 16 pro 2014, 17:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705


:D

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 17 pro 2014, 09:33 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 lis 2013, 21:41
Postovi: 9853
Evo, danas Srpska potencijalno dobiva i novu vladu...

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... kasipovica


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 17 pro 2014, 15:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705
Citat:
EKSPOZE ŽELJKE CVIJANOVIĆ: Ovo su ministri u novoj Vladi!

slika

U Narodnoj skupštini RS u toku je iznošenje ekspozea mandatara za sastav Nove Vlade RS, Željke Cvijanović. Pročitajte šta piše u ekspozeu i ko sukandidati za ministre u novoj Vladi RS. Ekspoze prenosimo u cjelosti:

“Velika je čast, privilegija, ali i velika odgovornost stajati drugi put u svojstvu mandatara u Narodnoj skupštini Republike Srpske i tražiti podršku od vas, uvaženih narodnih poslanika, za sastav nove Vlade Republike Srpske i za njen program rada u narednom četvorogodišnjem periodu.

I ovog puta to činim s posebnim osjećajem odgovornosti, imajući u vidu da će u narednom periodu Vlada morati odgovoriti na brojne izazove, rješavati mnoge probleme, raditi paralelno na institucionalnom jačanju Republike Srpske i njene političke i ekonomske pozicije.

slika

Naš cilj i naš zadatak je jaka, stabilna, prosperitetna, demokratska Republika Srpska, sa očuvanim nadležnostima, koje su joj date Dejtonskim sporazumom, i sa institucionalnim kapacitetom koji će moći da odgovori na potrebe svih njenih građana.

Prilikom sastavljanja prethodne vlade, rekla sam da ćemo sistemske mjere kombinovati sa kratkoročnim, što smo činili kako u oblasti poljoprivrede stvarajući uslove za stimulisanje domaće proizvodnje, otkupa domaćih proizvoda i prerađivačke aktivnosti, tako i u oblasti privrede u širem smislu, u cilju očuvanja postojećih ili otvaranja novih radnih mjesta.

Ali, malo ko je pominjao da smo jedini u regiji smanjili nezaposlenost i povećali zaposlenost. Znamo da to nije dovoljno, ali znamo i koliko je važan svaki pomak, ma kako se malim činio. Malo ko je pominjao i da smo, za razliku od našeg okruženja, sveli davanja u poljoprivredi na tekuće obaveze, a izmirili sva dugovanja iz prethodnih godina.

I nova Vlada će nastaviti sa takvom podrškom, ali će ona biti sve više sistemskog, a sve mnanje interventnog karaktera.

Iako namjera današnjeg obraćanja nije podnošenje izvještaja o učinjenom, već predstavljanje programa za naredni period, smatram korisnim da se podsjetimo šta je Vlada, koju sam vodila, uradila u prethodnom periodu od 21-og mjeseca.

Uprkos ekonomskoj krizi, nastavili smo realizaciju planiranih i započetih projekata, kroz izgradnju saobraćajne infrastrukture, energetskih objekata, studentskih domova, vrtića, škola, fakulteta, obezbijedili informatičku opremu za škole i bolje materijalne uslove za rad policije kroz nabavku novih vozila, uniformi i opreme, a takav će biti odnos i nove Vlade.

Obezbijedili smo povećanje plata i penzija, a da pri tom nismo ugrozili funkcionisanje budžeta, ni ušli u grupu visokozaduženih ili rizično zaduženih zemalja. Ukupno povećanje penzija koju je obezbijedila Vlada koju sam vodila iznosiće od januarske penzije 10,5%, a povećanje smo vršili u nekoliko koraka, upravo vodeći računa da ne ugrozimo cjelokupan sistem. Dalje poboljšanje materijalnog statusa penzionera ostaje cilj i nove Vlade.

Povećali smo porodične i lične invalidnine i obezbijedili veće zapošljavanje djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca – njih 500 je zaposleno u proteklih godinu i po dana, a to će nastaviti i nova Vlada. Uspjeli smo da, uprkos krizi, privedemo kraju i program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Zadržali smo najniže troškove studiranja u odnosu na regiju, pri čemu su troškovi školarine, smještaja i ishrane studenata u Republici Srpskoj višestruko niži u odnosu na naše okruženje, a to će ostati naše opredjeljenje i u narednom periodu.

Početkom 2014. godine obezbijedili smo rasterećenje privrede kroz uvođenje neoporezivog dijela dohotka, defiskalizaciju malih preduzetnika i sl., a dodatno rasterećenje planirano je već u 2015. godini, o čemu će biti više riječi u novoj Ekonomskoj politici, i u nastavku ovog izlaganja.

Intervenisali smo u privrednoj sferi i kad je riječ o očuvanju ili reaktiviranju radnih mjesta, kao špo je to slučaj sa fabrikom Birač-Alumina, RAOP, Tehnički remont Batunac ili Fabrika duvana Banja Luka.

Uspostavili smo najmoderniju i najbržu registraciju privrednih subjekata u regiji, a ostaje da se riješi pitanje otvaranja novih firmi u slučajuu neizmirenih obaveza u ranijem preduzeću.

Iako smo u okviru administracije značajno smanjili broj neriješenih predmeta, građani i poslovna zajednica i dalje ukazuju da, i pored ovih pomaka, njihovi podneseni zahtjevi i poslovne inicijative ne nailaze na dovoljno dobru prohodnost u institucijama, što će ostati važan zadatak i nove Vlade.

Bili smo i prva vlada u regiji koja je nakon katastrofalne poplave, koja nam je odnijela jedan godišnji budžet, obezbijedila konkretnu pomoć stanovništvu i privredi. Preko 80 miliona KM dato je poplavljenim domaćinstvima putem platnih kartica u okviru programa Obnova Srpske, a model pomoći koji je uključio Vladu, odnosno Fond solidarnosti, privredne subjekte, banke i poplavljeno stanovništvo okakraktrisan je od mnogih kao najbolji. Prvi smo donijeli i set mjera za pomoć privredi.

Prije nego što predstavim program rada nove Vlade Republike Srpske i njene prioritetne pravce djelovanja, dozvolite da se osvrnem na određene makroekonomske pokazatelje:

Republika Srpska je u 2013. godini zabilježila rast realnog BDP od 1,9%, a u 2014. godini ostvariće rast oko 1% i pored katastrofalnih poplava koje smo imali u ovoj godini. U 2013. godini zabilježeno je povećanje fizičkog obima industrijske proizvodnje od 4,1%, a procjenjuje se da će u 2014. godini iznositi oko 2%. Spoljnotrgovinska razmjena ima stalnu tendenciju rasta. Rast izvoza u 2013. godini iznosio je 9,7%, a za prvih devet mjeseci 2014. godine 4,9%, dok je uvoz rastao po stopi 1,6 % u 2013. godini, odnosno 9% u prvih devet mjeseci 2014. godine.
Nezaposlenost ostaje veliki problem iako broj nezaposlenih ima opadajući trend. Anketna stopa nezaposlenosti u 2014. godini iznosi 25,7% što je za 1,3 p.p. manje u odnosu na 2013. godinu, a prema projekcijama MMF stopa nezaposlenosti nastaviće da se smanjuje. Broj nezaposlenih lica u oktobru 2014. manji je za 4,1 % u odnosu na oktobar 2013.godine, a za 6% je manji u odnosu na oktobar 2012. godine.
Anketna stopa zaposlenosti u RS je povećana sa 34,6% u 2013. godini na 34,9 % u 2014.godini.
Prosječna plata u RS u periodu januar-septembar 2014. godine veća je za 2 % u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u 2013. godini. Povećanje plata zabilježeno je u svim oblastima izuzev građevinarstva, finansijskih djelatnosti i osiguranja.

Jasno je da ovi pokazatelji predstavljaju i polaznu osnovu za rad nove Vlade.

Dame i gospodo,

Dozvolite da predstavim ključne reformske oblasti Vlade Republike Srpske u narednom periodu. To su:

1) POLITIKA PODRŠKE OPORAVKU PRIVREDE I NOVOM PRIVREDNOM RASTU
2) REFORMA JAVNOG SEKTORA
3) FISKALNA KONSOLIDACIJA
4) EVROPSKE INTEGRACIJE

Naš cilj je da realizacijom planiranih politika i reformi, izgradimo efikasniju i efektivniju javnu upravu, koja će pružati kvalitetnije i brže usluge građanima, uz nižu „cijenu koštanja“. Ujedno da dodatnom fiskalnom disciplinom, kroz unapređenje procesa naplate svih javnih prihoda i pojačanu kontrolu trošenja javnih sredstava, obezbijedimo uštede u javnoj potrošnji, a time i dodatne izvore za podršku privredi. Obezbijedićemo dodatnu podršku privredi i povećanje zaposlenosti u realnom sektoru kroz rasterećenje privrede, ukidanjem parafiskalnih davanja, te rasterećenjem rada na novozaposlene radnike. Reformama na tržištu rada, želimo postići veću fleksibilnost tržišta i povećanje produktivnosti rada u svim oblastima.

Borba protiv kriminala i korupcije biće svakako prioritet u radu Vlade. Kada je riječ o evropskim integracijama, imamo jasan stav u pogledu provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci protiv BiH“ i uspostavljanja mehanizma koordinacije, te uopšte kretanja BiH ka EU. Obezbijedićemo dalje unapređenje visokog, ali i srednjeg obrazovanja, kako bismo planskim obrazovanjem i kvalifikacijama u skladu sa potrebama tržišta rada došli do izvjesnijeg zaposlenja, a time i veće stope zaposlenosti u RS. Populacija omladine, penzionera, invalida i boračke kategorije su kategorije stanovništva prema kojima će se i buduća Vlada odnositi sa posebnom pažnjom i uvažavanjem.

Realizacijom planiranih politika, želimo obezbijediti dodatnu ekonomsku, fiskalnu i finansijsku stabilnost Republike, a time i dugoročno poboljšanje položaja svih kategorija društva. Te reformske politike podrazumijevaju fiskalno i strukturno prilagođavanje, i sigurno je da će neke od njih, kratkoročno posmatrano, biti veoma restriktivne, a neke mjere nepopularne, ali one nemaju alternativu i moraće se odlučno provoditi ako želimo da stvorimo uslove za brži privredni rast, povećanje zaposlenosti i standarda stanovništva.

Dame i gospodo, uvaženi narodni poslanici,

Najvažniji cilj nove Vlade u narednom četvorogodišnjem periodu biće izgradnja stabilne ekonomije sa pozitivnom stopom privrednog rasta, koji osigurava dugoročni rast životnog standarda naših građana i povećanje zaposlenosti. Stopa privrednog rasta biće mjera uspjeha ove Vlade.

Izgradnju stabilne ekonomije nije moguće provesti bez reforme javnog sektora i fiskalne konsolidacije.

1. POLITIKA PODRŠKE OPORAVKU PRIVREDE I NOVOM PRIVREDNOM RASTU

Politika podrške privredi ima za cilj rasterećenje privrede, stvaranje povoljnijih uslova za poslovanje, te reformu tržišta rada, što će omogućiti veće zapošljavanje i veći privredni rast, koji, naravno, nije cilj sam po sebi, već osnova za bolji životni standard građana. Stope privrednog rasta koje smo ostvarivali u godinama krize nisu bile dovoljne da bi to imalo pozitivan efekat na sve građane i privredu Srpske.

Svjesni smo da će provođenje mjera za oporavak i novi rast privrede biti najvažniji i najteži zadatak nove Vlade. Bez privrednog rasta dugoročno nećemo uspjeti u potpunosti konsolidovati javne finansije, niti provesti reformu javnog sektora.

Predvidjeli smo da osnovne mjere za oporavak privrede i podsticaj privrednog rasta budu realizovane kroz sljedeće politike:

1) Stimulativna poreska politika, kroz rasterećenje i poboljšanje likvidnosti privrede
2) Javne investicije
3) Reforma tržišta rada i poboljšanje ekonomskog i socijalnog položaja radnika
4) Unapređenje stečajnog postupka
5) Politike u poljoprivredi

Stimulativna poreska politika, kroz rasterećenje i poboljšanje likvidnosti privrede

U okviru podrške privredi, Vlada će i u 2015. godini zadržati stimulativnu poresku politiku, tj. najniže poreske stope u domenu direktnog oporezivanja imovine i dohodaka građana i privrednih subjekata.

Rasterećenje privrede provešćemo prvenstveno kroz rasterećenje obaveza za rad za novozaposlene radnike na određeni vremenski period. Očekujemo da će ovo motivisati preduzeća da zaposle nove radnike, uz smanjenje obaveza prema Republici za novozaposlene.

Pored toga, u 2015. godini Vlada će realizovati projekat uspostavljanja registra svih ”parafiskalnih” davanja, koji je započet u 2014.godini, a obustavljen zbog poplava. U registru ćemo evidentirati sva davanja koja su regulisana zakonima i drugim propisima, a predstavljaju prihod budžeta Republike, opština i gradova, fondova i drugih korisnika javnih prihoda. Nakon uspostavljanja registra, neće biti moguće uvesti dodatne obaveze bez saglasnosti Vlade, a ujedno, radićemo i na ukidanju ili smanjenju pojedinih vrsta parafiskalnih nameta.

U domenu oporezivanja nepokretnosti (imovine) u 2015. godini, u saradnji sa Savezom opština i gradova RS, s obzirom na nekonzistentne politike lokalnih zajednica prilikom utvrđivanja poresih stopa na godišnjem nivou, razmotrićemo mogućnost uvođenja jedinstvene poreske stope za porez na nepokretnosti za sve lokalne zajednice. Osim toga, razmotriće se mogućnost povoljnijeg poreskog tretmana nepokretnosti koje se koriste direktno u proizvodne svrhe, kao i povoljnijeg poreskog tretmana nepokretnosti koje su namijenjene za dalju prodaju, odnosno nepokretnosti koje se u poslovnim knjigama vode kao zalihe, u ograničenom vremenskom periodu, te definisati način utvrđivanja početne vrijednosti nepokretnosti prilikom utvrđivanja poreske osnovice.

Obzirom da je značajan broj privrednih subjekata u 2014. godini podnio zahtjev za izmirenje ukupnog poreskog duga do kraja ove godine, uz zakonsku mogućnost otpisa obračunate kamate, izmijenićemo Zakon o posebnim načinima izmirenja poreskog duga kako bismo privrednim subjektima ostavili ovu mogućnost i u prvom polugodištu 2015. godine.

Donijećemo i Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza, u kome ćemo jasno precizirati rokove plaćanja obaveza, kako bi poboljšali likvidnost privrede. Sa istim ciljem, provodićemo i Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije, čija je primjena zbog zahtjevnih pripremnih aktivnosti izostala u 2014. godini.

Vlada RS će preko Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokrenuti inicijativu za izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost, s ciljem produženja roka za plaćanje PDV-a, u skladu sa zahtjevima poslovne zajednice

Javne investicije

Kada je riječ o politikama novog privrednog rasta, investicione aktivnosti u privredi biće osnovni zamajac. Energetski sektor će nastaviti da bude jedna od ključnih poluga ekonomsko-privrednog razvoja Republike Srpske. Stoga će Vlada pružati kontinuranu podršku realizaciji započetih energetskih projekata. Izgradnja TE Stanari, i planirana izgradnja TE Ugljevik 3 trenutno predstavljaju najveće investicije u regionu. Nastaviće se i realizacija započetih projekata u oblasti hidroenergetike, poput izgradnje HE Mrsovo, HE Dabar, HE Ulog, te HE Bočac 2. Samo u 2015. godini realno je očekivati završetak izgradnje oko 12 malih hidroelektrana, i početak izgradnje još najmanje njih 10. U sferi ostalih obnovljivih izvora energije, u narednom periodu, pustićemo u funkciju prvi vjetropark u Republici Srpkoj – Vjetropark Trusina.

U oblasti saobraćajne infrstrukture, uz izgrađeni autoput Banja Luka – Gradiška, završićemo i izgradnju autoputa Banjaluka – Doboj. To su dva prioritetna pravca u okviru projekta „Izgradnje mreže autoputeva u Republici Srpskoj“ koji nas povezuju sa evropskim koridorima, odnosno sa zapadom i jugoistokom Evrope. Naš cilj ostaje izgradnja mosta na rijeci Savi kod Gradiške, ali taj projekat zavisi od Hrvatske, odnosno njene upućenosti na sredstva EU. Pored toga, radićemo na izgradnji autoputa na Koridoru Vc, koji je jedan od najvažnijih projekata saobraćajne infrastrukture u Jugoistočnoj Evropi. U okviru projekta izgradnje mreže autoputeva u Republici Srpskoj, vode se pregovori sa kineskim partnerima za izgradnju autoputa na dionici Glamočani – Banja Luka – Mrkonjić Grad – Mlinište čime se obezbjeđuje nastavak autoputa Gradiška – Banja Luka u pravcu juga.

U okviru ključnih kapitalnih investicija u zdravstvenom sektoru nastavićemo projekat Rekonstrukcije i opremanja Univerzitetske bolnice kliničkog centra Banjaluka, i obezbjediti sredstava za realizaciju projekta Izgradnje bolnice u Doboju i Istočnom Sarajevu, te rekonstrukciju i sanaciju bolnica u Zvorniku, Prijedoru i Trebinju. Ovi projekti će donijeti niz pozitivnih efekata u smislu otvaranja novih radnih mjesta, angažovanja domaće radne snage, građevinske operative i pratećih uslužnih djelatnosti, te punjenja budžetskih i vanbudžetskih fondova.

Reforma tržišta rada

U oblasti rada i zapošljavanja Vlada će kroz dijalog i saradnju sa socijalnim partnerima raditi na stvaranju povoljnog ambijenta za privređivanje, unapređenje kolektivnog pregovaranja, ostvarivanje i zaštitu prava zaposlenih konvencionalnim i alternativnim metodama rješavanja sporova. Vlada će „voditi bitku“ za svako radno mjesto kroz programe podrške privredi ili kreativnije programe zapošljavanja kako bi sredstva namijenjena za ovu svrhu imala jasno preciziran cilj, a rezultati davanja imali mjerljiv rezultat.

Ujedno, Vlada će u saradnji sa Savezom sindikata RS i Unijom udruženja poslodavaca RS aktivno raditi na povećanju najniže cijene rada, s ciljem poboljšanja ekonomskog i socijalnog položaja radnika.

Kada govorimo o reformama na tržištu rada izvršićemo reformisanje i inoviranje pravnog okvira uređenja oblasti rada. Izradićemo i novi Zakona o državnim službenicima, kako bi se postigla veća efikasnost i odgovornost admnistracije, ali i veća fleksibilnost, između ostalog, i kad je riječ o premještaju i mobilnosti kadrova.

Uvešćemo i institut bruto plate, kako bi motivisali i podstakli radnike da se brinu za svoju bruto platu, odnosno, da budu zainteresovani i za uplatu doprinosa, jer će im to biti osnovica za obračun penzije, kada ispune uslove za penzionisanje.

U cilju utvrđivanja realne ponude radne snage na tržištu rada, obezbijedićemo da se evidencije nezaposlenih lica iz Zavoda za zapošljavanje RS, koji su na evidenciji zbog zdravstvenog osiguranja, vode u Fondu zdravstvenog osiguranja, jer ne čine aktivnu ponudu radne snage.

Unapređenje stečajnog postupka

Donijećemo novi Zakon o stečajnom postupku, kojim će se na drugačiji i efikasniji način urediti kontrola i nadzor nad radom stečajnih upravnika, a u cilju obezbjeđenja uslova za stvaranje dobrog poslovnog ambijenta i efikasnije sprovođenje stečajnog postupka, kao i efikasnije reorganizacije privrednih društava i transparentnijeg namirenja stečajnih povjerilaca. Ujedno, pooštrićemo pitanje odgovornosti za sve one koji svojom neodgovornošću ili neadekvatnim djelovanjem dovedu preduzeće pred stečaj.

Politike u poljoprivredi

U okviru sektorskih politika Vlade, poljoprivreda će biti u vrhu prioriteta i biće u funkciji razvoja privrede, zbog mogućnosti da se kroz poljoprivrednu proizvodnju najbrže i najefikasnije iskoriste raspoloživi prirodni resursi, stvori nova vrijednost i sirovinska osnova za razvoj industrije i drugih privrednih grana, ali i zato što se kroz razvoj poljoprivrede doprinosi razvoju ruralnih područja.
Razvoj sektora poljoprivrede vidimo kroz obezbjeđenje stabilnosti dohotka i povećanje obima, produktivnosti, stepena tržišnosti i finalizacije poljoprivredne proizvodnje, oslanjanje na održivo korišćenje prirodnih resursa, i uravnotežen ruralni razvoj.

Nastavićemo pružati sistemsku podršku razvoju poljoprivrede i ruralnih područja kroz reorganizaciju i jačanje institucija agrarnog sistema i kroz reforme regulative. Svi subjekti u sektoru poljoprivrede moraju biti povezani u jedinstven agrarni sistem koga čini javni, poslovni i civilni sektor. Porodična poljoprivredna gazdinstva će se razvijati kao proizvodne, odnosno poslovne jedinice u poljoprivredi. Kad je riječ o podršci ovim gazdinstvima, socijalnu politiku ćemo razdvojiti od razvojne tako da će ona gazdinstva koja proizvode i plasiraju svoje proizvode za tržište, tj. komercijalna gazdinstva, biti naglašenije podržana, a ostala gazdinstva kroz politiku ruralnog razvoja, socijalnu i druge politike.

U toku 2015. godine u skladu sa budućim Planom razvoja poljoprivrede i ruralnih područja RS 2015-2020. godine, definisaćemo i višegodišnji budžetski okvir za realizaciju mjera finansijske podrške agrarnom i ruralnom razvoju donošenjem Zakona o podsticajima, kojim se utvrđuju glavni pravci usmjeravanja sredstava podrške. U cilju podsticanja razvoja poljoprivrede i sela, fokus u pružanju podsticaja poljoprivredi i ruralnom razvoju biće na podsticanju tržišno orjentisane primarne poljoprivredne proizvodnje i preradi poljoprivrednih sirovina, da bi se osigurao pozitivan efekat i privredni rast.

2. REFORMA JAVNOG SEKTORA

Potrebno je značajno poboljšati efikasnost rada javnog sektora, a problemi su naročito izraženi u pravosuđu i drugim institucijama koje se bave imovinskim i ugovornim odnosima u privredi. Dugoročni privredni napredak nije moguć ni bez podizanja kvaliteta obrazovanja, od osnovne škole do doktorskih studija. Visok stepen neefikasnosti postoji u radu pojedinih javnih preduzeća. Reforma javnog sektora podrazumijeva uspostavljanje efikasnije i efektivnije javne uprave, što dovodi do ušteda u javnoj potrošnji, a time i bolje alokacije javnih sredstava.

Efikasnost javnog sektora može se poboljšati ili smanjenjem troškova ili povećanjem kvaliteta i obima javnih usluga, a oboje je važno za uspjeh fiskalne konsolidacije u svakoj zemlji. Od reforme javnog sektora zavisi unapređenje privrednog ambijenta, jer bez efikasnih administrativnih i pravosudnih organa i dobrog obrazovanja, nije moguć ni privredni, ni društveni napredak.

Reforma javnog sektora obuhvatiće slijedeće oblasti:

1) Reforma Vlade i republičke uprave,
2) Reforma lokalne samouprave,
3) Reforma javnih preduzeća,
4) Reforma zdravstvenog sektora
5) Reforma finansijskog sektora
6) Reforma pravosuđa i borba protiv kriminala i korupcije
7) Reforma obrazovanja
8) Politike u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja
9) Politike u oblasti boračko-invalidske zaštite.

Reforma Vlade i republičke uprave

Naš cilj je reforma Vlade i republičke uprave i bolje pozicioniranje resora koji će efikasnije i brže reagovati i djelovati u pojedinim oblastima. Time će se izvršiti bolja alokacija resursa u javnom sektoru, ukinuti nefunkcionalne agencije i upravne organizacije, a ujedno formirati resori Vlade koji će biti direktnije vezani za oblasti koje su prioritet njenog djelovanja. Cilj je smanjenje troškova javne uprave i uspostavljanje efikasne i profesionalne administracije, koja je u službi građana i privrede.

Stoga ćemo izraditi analizu i izvršiti klasifikaciju radnih mjesta u strukturama držvne službe, sačiniti standardizovane opise poslova svakog radnog mjesta i sa tim uskladiti sistematizaciju, ojačati kapacitete za upravljanje ljudskim potencijalima u svim organima, modernizovati proces rada, jačati odgovornosti zaposlenih u organima republičke uprave, te unaprediti rad upravne inspekcije.

Reforma lokalne samouprave

U 2015. godini pristupićemo izradi novog strateškog razvojnog dokumenta koji će definisati pravce razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj u periodu 2016-2020. godina. Vizija razvoja podrazumijevaće uspostavljanje višetipskog koncepta lokalne samouprave, ispitivanje mogućnosti za daljnju funkcionalnu decentralizaciju, razvijanje mehanizama međuopštinske saradnje, te jačanje uloge mjesnih zajednica u lokalnoj samoupravi. Izradićemo i sveobuhvatnu analizu teritorijalne organizacije RS, a naročito imajući u vidu rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine i inicijative za osnivanje novih jedinica lokalne samouprave.

Reforma javnih preduzeća

Reformom javnih preduzeća želi se uspostaviti profitabilni subjekti, uz punu odgovornost organa upravljanja za postignute rezultate. Uštedama kroz svođenje broja zaposlenih na optimalan nivo i izjednačavanjem plata sa platama zaposlenih u javnoj upravi, otvoriće se prostor za dodatna ulaganja i efikasnije i profitabilno poslovanje. Cilj je efikasno upravljanje i uspješno poslovanje javnih preduzeća, kako bi ostvarili značajniju dobit, koja bi bila stavljena u punu funkciju razvoja privrede i RS.

Reforma zdravstvenog sektora

Reformom u zdravstvenom sektoru uspostaviće se daleko jači sistem odgovornosti u svakoj zdravstvenoj ustanovi, gdje svaki osnivač ustanove i njen rukovodilac snose punu odgovornost za njeno poslovanje, ne umanjujući kvalitet usluge osiguranika. Kada je riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, jasno je da Fond zdravstvenog osiguranja samo „kupuje“ usluge od Domova zdravlja, čiji su osnivači i upravljači jedinice lokalne samouprave, te da odgovornost za neracionalno zapošljavanje moraju da snose jedinice lokalane samouprave. Takođe, govoreći o bolničkom sektoru, resorno ministarsvo će imati aktivniju ulogu u kontroli rada ovog sektora, dajući saglasnost na zapošljavanje samo onog broja kadrova kolike su potrebe stanovništva koji živi na teritoriji kojoj bolnica gravitira, dok će direktori bolnica morati da postanu svjesni da sredstva mogu da dobiju samo u onolikom iznosu koliko su usluga izvršili, ne prebacujući teret na druge ustanove.

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 17 pro 2014, 16:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705
Nastavak

Citat:
U cilju obezbjeđenja dodatnih sredstava za finansiranje zdravstvene zaštite, Vlada RS je dala podršku izdvajanju dijela sredstava iz akciza na duvan i alkohol, kao štetnih proizvoda koji višestruko povećavaju rizik zdravstvenog osiguranja, na čemu će insistirati i u 2015. godini, jer je donošenje ovih zakonskih rješenja u nadležnosti zajedničkih institucija BiH. Ujedno, insistiraćemo na povećanju obuhvata stanovništva obaveznim zdravstvenim osiguranjem, prvenstveno kroz stavljanje u vezu subvencija u poljoprivredi sa uplatom doprinosa.

Izradićemo detaljnu analizu obaveza zdravstvenih ustanova, izvršiti restruktuiranje njihovih kreditnih zaduženja i reprogramirati dospjele obaveze gdje je to moguće, raditi na usklađivanju broja zaposlenih zdravstvenih radnika i saradnika sa standardima i normativima u zdravstvu, efektima rada i iskazanim potrebama, uskladiti broj nemedicinskog kadra, pojačati kontrolu i upravljanje troškovima, izvršiti mjere štednje i racionalizacije u svim zdravstvenim ustanovama na svim nivoima.

Nakon toga, pristupićemo reformi mreže zdravstvenih ustanova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U 2015. godini cilj je uvođenje trezorskog sistema poslovanja u zdravstveni sektor, da bi se omogućila bolja kontrola trošenja sredstava. Bolnički sektor će biti uveden u trezorski sistem preko resornog ministarstva, a domovi zdravlja biće uvezani preko trezora jedinica lokalne samouprave, da bi svaki nivo vlasti preuzeo punu odgovornost za fiskalnu održivost sistema kojim upravlja.

Takođe, reforma Fonda zdravstvenog osiguranja, te restrukturiranje njegovih obaveza, uz iznalaženje načina za dodatne uštede, biće politika Vlade u 2015. godini.

Reforma finansijskog sektora

U okviru reforme finansijskog sektora razmotriće se objedinjavanje nadzora finansijskog sektora, sa ciljem efikasnijih kontrola od strane jednog nadzornog organa umjesto sadašnja tri na ukupnom finansijskom sektoru, te raditi na poboljšanje propisa.

Izradićemo novi Zakona o bankama, koristeći preporuke Bazelskog komiteta i međunarodnih finansijskih institucija, te direktive EU. U izradi propisa, posebnu pažnju ćemo usmjeriti na upravljanje rizicima bankarskog poslovanja, jačanje kontrolne funkcije Agencije za bankarstvo RS, sa akcentom na razvijanje posebnog režima sistemske i konsolidovane supervizije.

U cilju rješavanja loše aktive, radićemo na stvaranju zakonske pretpostavke za restrukturiranje problematičnih kredita, te prodaju i prenos potraživanja po kreditima na druga pravna lica.

Komitet za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Republike Srpske pratiće stanje u bankarskom sistemu i ostalim segmentima finansijskog sektora, predlagati mjere za očuvanje njegove stabilnosti, jačanje nadzora nad učesnicima finansijskog sektora i ranog otkrivanja rizika na finansijskom tržištu i drugo.

Radićemo na usvajanju izmjena Zakona o investicionim fondovima, koji će obezbijediti preduslove za transformaciju zatvorenih investicionih fondova i afirmisanje industrije investicionih fondova u skladu sa međunarodnom praksom.

Dodatno ćemo razvijati sektor osiguranja i izraditi propise za postepenu liberalizaciju cijena u obaveznim osiguranjima u saobraćaju i izmijeniti Zakon o društvima za osiguranje, propisujući mjere za efikasniji nadzor slobodnog određivanja premije, te uskladiti minimalni nivo kapitalnih zahtjeva sa direktivama EU. Razvijaćemo i svijest o prednostima osiguranja imovine od prirodnih nepogoda, i analizirati mogućnosti podsticanja tražnje za ovom vrstom osiguranja u Republici Srpskoj.

U 2015. godini definisaćemo Strategiju razvoja Investiciono-razvojne banke RS i Strategiju razvoja Garantnog fonda RS kako bismo ove institucije još jasnije pozicionirali kao glavne oslonce privrednog razvoja Republike Srpske.

Reforma pravosuđa i borba protiv kriminala i korupcije

Zbog nezadovoljstva radom pravosudnih insitucija na nivou BiH, kao i načina njihovog uspostavljanja, te rada Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, a uvažavajući činjenicu da je Ustavom Republike Srpske sudska vlast utvrđena kao zaokružena cjelina čija je organizacija i nadležnost regulisana zakonom, Republika Srpska učestvuje u Strukturalnom dijalogu u oblasti pravosuđa na osnovu sporazuma postignutog između najviših predstavnika vlasti iz Republike Srpske i EU.
Vlada Republike Srpske će u okviru Strukturalnog dijaloga i u narednom periodu insistirati na redefinisanju mjesta i uloge Suda i Tužilaštva BiH kao i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta posebno vodeći računa o ustavnom uređenju i nadležnostima Republike Srpske. U tom smislu Republika Srpska će insistirati na reorganizaciji izbora tužilaca imajući u vidu iskustva zemalja iz okruženja.

Republika Srpska je iskazala jasno opredjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije osnivanjem Specijalnog tužilaštva, Službe za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije, Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, te usvajanjem Strategije za borbu protiv korupcije kao i provedbenog Akcionog plana. Time je Republika Srpska, u skladu sa poglavljem 23 i 24 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i potrebe za jačanjem institucija koje se bave borbom protiv korupcije, unaprijedila i zaokružila zakonodavni i institucionalni okvir za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U cilju uspostavljanja i jačanja vladavine prava u narednom periodu, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije imaće primarnu ulogu, jačanjem pretpostavki za nesmetan rad tužilaštva i svih institucija zaduženih za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Od nadležnih institucija zahtijevaćemo angažovanje u punom kapacitetu kako bi se nivo organizovanog kriminala i korupcije sveli na što niži nivo. Takođe preduzimaćemo i aktivnosti na prevenciji navedenih pojava kao i na podizinju svijesti i edukacije građana o njihovoj štetnosti.

Reforma obrazovanja

Obrazovanje ima ključnu ulogu u razvoju svakog društva i zato će imati posebno istaknuto mjesto u radu Vlade Republike Srpske. Treba ga posmatrati kao cjelinu, tako da samo cjelovita reforma obrazovnog sistema može donijeti uspješne rezultate. Međutim, za takvu reformu nije dovoljan samo angažman Vlade, već šire društvene zajednice.

Kada je riječ o predškolskom obrazovanju, Vlada Republike Srpske će nastaviti da obezbjeđuje sredstva za uključivanje što više djece u program pripreme pred polazak u školu, i stvarati pretpostavke da predškolsko obrazovanje bude istinski dio cjelovitog obrazovnog sistema.

Osnovno i srednje obrazovanje najznačajniji su period u razvoju djeteta i mladog čovjeka i osnova su uspješne pripreme za rad i dalje školovanje. Obrazovni proces mora odgovoriti zahtjevima vremena u kojem živimo. Zato se moraju osavremeniti ciljevi obrazovanja i vaspitanja, utvrditi adekvatni standardi u obrazovanju, i obezbijediti da stečeno znanje bude primjenjivo. U oviru modernizacije nastavnog procesa, Vlada će nastaviti da realizuje projekat uvođenja informatičke opreme u našim školama.

Obezbijedićemo kontinuiranu analizu Nastavnih programa u osnovnim i srednjim školama da bi ih prilagodili potrebama savremenog društva i potrebama budućih radnika ili studenata, i u skladu s tim obezbijedila adekvatnost broja predmeta, obima gradiva, te izučavanih tema i oblasti.

Za uspješno visoko obrazovanje potrebno je izvršiti čitav niz intervencija u ovoj oblasti, ali i reformisati osnovno i srednje obrazovanje. Visoko obrazovanje mora pred studente postaviti ciljeve u skladu sa savremenim društvenim kretanjima, potrebama tržišta i razvoja društva, a to podrazumijeva i redefinisanu ulogu profesora, kao i samog studija koji će studente s jedne strane pripremiti za uspješan rad, a s druge strane podstaći ih i da sami kontinuirano uče i usavršavaju se.

Ove ciljeve ćemo, između ostalog, realizovati i donošenjem novog Zakona o visokom obrazovanju, koji će još više približiti naše visoko obrazovanje evropskom i vratiti ga na kolosijek uspješnih i provjerenih vrijednosti. Zakon će unaprijediti autonomiju visokoškolskih ustanova, ali i povećati društvenu odgovornost svih učesnika u visokom obrazovanju, te bliže pojasniti i unaprijediti rješenja koja se tiču toka studija i prenosa ECTS bodova, rukovođenja visokoškolskim ustanovama i statusa akademskog osoblja, licenciranja studijskih programa, izvođenja doktorskih studija i izbora u akademska zvanja. Podsticaćemo i unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja, poput razvoja kriterija za rangiranje visokoškolskih ustanova u RS.

U cilju smanjenja stope nezaposlenosti u RS biće neophodno, u oblasti i srednjeg i visokog obrazovanja, kreirati upisnu politiku u saradnji sa socijalnim partnerima i poslovnom zajednicom, odnosno prema potrebama tržišta rada.

Politike u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja

Kada je riječ o oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, stanje se, nakon donošenja novog zakona, postepeno poboljšava, ali i dalje nije zadovoljavajuće. Uočavaju se pozitivni trendovi u strukturi penzija jer se povećava procenat korisnika starosne, a smanjenjuje procenat korisnika invalidske penzije, zatim smanjuje broj priznatih prava u jednoj godini, naročito broj invalidskih penzija, i postepeno se povećava efektivna starost korisnika starosne penzije na dan ostvarivanja prava. Materijalni položaj penzionera se postepeno poboljšava, ali nedovoljno. Iako su dosadašnje reforme imale pozitivne efekte u smislu usporavanja rasta broja korisnika prava, penzioni sistem je i dalje ranjiv jer najvažniji indikator sistema, tj. odnos broja osiguranika prema broju korisnika prava i dalje nije na zadovoljavajućem nivou, prvenstveno kao posljedica demografskih kretanja, te sive ekonomije i rada na crno. Vlada će ovom pitanju u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju. Pozitivan efekat se očekuje i kroz rasterećenje privrede čime će se privrednim subjektima olakšati poslovanje, a time redovnije izmirenje ove obaveze. I u narednom periodu obezbijediće se redovnost ipslata penzije, a Vlada će raditi na njihovom daljem povećanju.

Politike u oblasti boračko-invalidske zaštite

U oblasti boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata, Vlada će kao i do sada obezbijediti redovnost isplate ličnih i porodičnih invalidnina, godišnjeg i mjesečnog boračkog dodatka, te naknade odlikovanom borcu, i u skladu sa raspoloživim sredstvima, obezbijediti rast osnovice za obračun ličnih i porodičnih invalidnina.

U cilju okončanja Programa potpunog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, prema kojem se stambeno zbrinjava 5.606 porodica, do kraja ove godine Vlada će izvršiti isplatu preostalih nepovratnih novčanih sredstava, a u prvoj polovini 2015. godine završiti zbrinjavanje kroz dodjelu stambenih jedinica. Nakon toga, Vlada će, u skladu sa finansijskim mogućnostima, i na osnovu dogovora sa ovim kategorijama, nastaviti aktivnosti na njihovom stambenom zbrinjavanju, što se odnosi na one koji nisu bili obuhvaćeni ovim Programom, a ispunjavaju potrebne uslove.

Vlada će i dalje pružati podršku zapošljavanju i samo-zapošljavanju djece poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca, a ove aktivnosti treba intenzivirati i na nivou lokalnih zajednica. Nastaviće se i projekat banjske rehabilitacije najtežih ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca, te obezbijediti sredstva za zdravstvenu zaštitu boračkih kategorija.

Ukratko, boračka populacija i civilne žrtve rata, uživaće i dalje punu podršku Vlade, kad je riječ o zakonom predviđenim davanjima, stambenom zbrinjavanju ili njihovim programskim aktivnostima.

Vlada će, u saradnji sa Boračkom organizacijom i udruženjima proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata, raditi na izradi programa za zapošljavanje boračkih kategorija.

3. FISKALNA KONSOLIDACIJA

Poštovani narodni poslanici,

Provođenje fiskalne konolidacije je veliki izazov koji se nalazi pred ovom Vladom. Fiskalna konsolidacija je jedna od ključnih pretpostavki za razvoj stabilne i održive ekonomije. Da bi se izbjegla finansijska kriza i osigurao nivo budžetskog deficita i javnog duga u okvirima pravila EU potrebno je obezbijediti izbalansiran budžet.

Sve zemlje u svijetu su od početka svjetske ekonomske krize provodile različite oblike fiskalne konsolidacije, a većina njih je to činila kombinacijom povećanja poreza, te smanjenja rashoda, uključujući i smanjenje plata, uz provođenje strukturalnih reformi. Studija koja je rađena na primjeru 13 zemalja EU pokazala je da je čak 11 od 13 zemalja zamrzlo zapošljavanje u javnom sektoru i išlo na smanjivanje broja zaposlenih. Plate su smanjene u 6, a zamrznute u 11 zemalja. Skoro sve zemlje provele su reformu javnog sektora. Čak 11 zemalja izvršilo je povećanje PDV-a i akciza, njih 9 izvršilo je povećanje poreza na dohodak, dok je 5 zemalja povećalo porez na dobit preduzeća. Modeli fiskalne konsolidacije su veoma slični u većini zemalja, ali rezultati značajno variraju i u najvećoj mjeri su zavisili od uspjeha u provođenju reformi u javnom sektoru.

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 17 pro 2014, 16:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705
Nastavak :zubati

Citat:
Republika Srpska je u prethodnom periodu provodila mjere fiskalne konsolidacije kombinacijom strukturalnih reformi i smanjenjem potrošnje. Ali, nismo koristili jednu od najčešće primjenjivanih mjera, a to je povećanje stope PDV-a. Mjere fiskalne konsolidacije u najvećoj mjeri biće provođene smanjenjem javnih rashoda, a u određenoj mjeri i povećanjem javnih prihoda.

Unapređenjem fiskalne discipline uz smanjenje javne potrošnje pojačaćemo kontrolu trošenja javnih sredstava, osvariti dodatne uštede u potrošnji, i tako izvršiti bolju alokaciju resursa, usmjeravajući ih u investicionu potrošnju ili podršku privrednim aktivnostima.

Unapređenje fiskalne discipline uz smanjenje javne potrošnje biće realizovano kroz sljedeće mjere:
1) Pojačana kontrola trošenja javnih sredstava
2) Nova politika zaduživanja
3) Smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi
4) Unapređenje procesa naplate svih javnih prihoda
5) Program suzbijanja sive ekonomije.

Pojačana kontrola trošenja javnih sredstava

Usvajanjem Zakona o fiskalnoj odgovornosti, te novim Zakonom o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru, pojačaće se kontrola trošenja javnih sredstava. Na taj način biće onemogućeno stvaranje obaveza budžetskih koriniska iznad nivoa sredstava datih Budžetom, i uvedena veća transparentnost i odgovornost u trošenju javnih sredstava, u cilju dodatnog fiskalnog jačanja ukupnog budžetskog sistema Republike Srpske.

Pored toga, u proces reforme upravljanja javnim finansijama uvođenjem programskog budžetiranja u narednom srednjoročnom periodu stvoriće se pretpostavke za dodatne uštede.

Nastaviće se i obuke sa budžetskim korisnicima uz tehničku podršku projektnog tima EU u cilju jasnijeg povezivanja budžetskih programa i strateških dokumenata ministarstava, kako bi se javnim sredstvima realizovali ciljevi sa mjerljivim rezultatima, te jasnije prepoznala odgovornost za izvršavanje ili neizvršavanje postavljenih ciljeva, kao i odgovornost o utrošenim javnim sredstvima.

Nova politika zaduživanja

Novom politikom zaduživanja jasno ćemo definisati prioritetne oblasti koje će moći da budu finansirane iz kreditnih sredstava, odnosno zaduženjem Republike. Ključni kriterij kod određivanja prioritetnih oblasti biće uticaj navedene investicije na privredni rast Republike Srpske, te dodatno zapošljavanje. Na taj način, moguće je i odustajanje od nekih projekata za koje se procijeni da nam u ovom momentu ne donose efekte koje smo prvobitno očekivali ili da nisu dovoljno profitabilni.

Smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi

Broj zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i jedinice lokalne samouprave, je prevelik u odnosu na veličinu Republike Srpske i finansijski kapacitet njene privrede, koja treba da plaća tu upravu.

U cilju uspostavljanja manje skupe, a efikasne i produktivne ukupne javne uprave, tražićemo od svih institucija javnog sektora da izvrše optimizaciju broja zaposlenih. Na taj način, kroz ostvarene uštede, smanjićemo potrebna izdvajanja za plate zaposlenih, smanjiti potencijalna zaduženja, stvoriti prostor za nagrađivanje najboljih radnika, motivisati zaposlene za produktivniji rad, a ujedno i osloboditi sredstva koja mogu biti iskorišćena za dodatne investicije ili za podršku privredi. Vlada će u najskorije vrijeme definisati mjere za racionalizaciju javne uprave, uključujući i zamrzavanje zapošljavanja, ograničavanje fonda plata, smanjenje broja zaposlenih neuvođenjem novih radnika nakon penzionisanja onih koji su za to ispunili uslove i sl.

Unapređenje procesa naplate svih javnih prihoda

Kroz provođenje Zakona o poreskom postupku Republike Srpske posebna pažnja nadležnog organa biće posvećena aktivnostima redovne i prinudne naplate svih javnih prihoda jer provođenje prinudne naplate nije na potrebnom nivou, kao i aktivnostima indirektnog načina utvrđivanja poreskih osnovica i „vezanih kontrola“, što je do sada nedovoljno eksploatisano, a može biti značajna poluga u punjenju budžeta i vanbudžetskih fondova, kao i suzbijanju nelegalnih aktivnosti u Republici.

Imjenama Zakona o poreskom postupku obavezaćemo Poresku upravu da pored kontrole uplate poreza i doprinosa, kontroliše i način obračuna istih, kako se ne bi dešavalo da se porezi i doprinosi uplaćuju samo na najnižu platu.

Kada je u pitanju dodatno punjenje budžeta, Vladi ostaje mogućnost da izmjenom zakonskih rješenja kojima se uređuje oblast koncesija, odnosno visina koncesionih naknada, barem u oblasti neobnovljivih resursa, obezbijedi dodatna budžetska sredstva.

Našu poresku politiku u dijelu oporezivanja dobiti privrednih subjekata karakteriše izrazito niska poreska stopa od 10%, ali je u 2015. godini neophodno imijeniti odredbe zakona kojima su regulisana oblast povezanih lica, odnosno transferne cijene, priznavanje rezervi za loše kreditne plasmane kod banaka, preciznije definisanje oporezivanja stranih lica porezom po odbitku, preciznije definisanje priznavanja rashoda ili umanjenja prihoda u poreskom bilansu u odnosu na priznate rashode u svrhu finansijskog izvještavanja, te priznavanje kursnih razlika u poreskom bilansu.

Program suzbijanja sive ekonomije

Borba protiv „sive ekonomije“ biće jedan od prioriteta u radu Vlade. Donijećemo Program za suzbijanje sive ekonomije kako bi se uticalo na smanjenje učešća neformalne ekonomije u ukupnom bruto domaćem proizvodu, i doprinijelo boljem punjenju budžeta i vanbudžetskih fondova, te smanjenju nelojalne konkurencije i nejednakih uslova poslovanja. Na taj način, preduzećemo i sve aktivne mjere u cilju sprječavanja rada na crno.

U cilju efikasnijeg rada Inspektorata Republike Srpske donijećemo novi Zakon o inspekcijama, a po potrebi izmjeniti i druge zakone kojima će se stvoriti uslovi da kontrola inspektora bude efikasna.

EVROPSKE INTEGRACIJE

Evropski put ostaje opredjeljenje i nove Vlade Republike Srpske i ona će nastaviti da jača svoje institucionalne i kadrovske kapacitete za provođenje evropskih obaveza, i da postepeno usklađuje svoje zakonodavstvo sa propisima Evropske unije. Republika Srpska će nastaviti da bude lider u ovom procesu u okviru BiH, ali i da zagovara jednak angažman ostalih partnera kako bi zbirni rezultat bio adekvatan, jer će ga Evropska unija zbirno i ocjenjivati. Da podsjetim, sve što je u ovom procesu zahtijevano, a bilo je u skladu sa ustavnim nadležnostima, Republika Srpska je to izvršila prva, brže i bolje od ostalih nivoa vlasti u BiH.

Ukratko, Vlada će, kao i do sada, težiti uspostavljanju mehanizma koordinacije između svih nivoa vlasti u BiH, kako bi se obezbijedilo njihovo organizovano, izbalansirano i koordinisano kretanje ka Evropskoj uniji, ali i obezbijedila sredstva iz fondova EU. Zagovaramo koncept koordinacije u kojem će svaki nivo vlasti raspolagati svojim ustavnim kapacitetom i u skladu s tim izvršavati evropske obaveze, umjesto da se u tom procesu odriče svojih ustavnih nadležnosti.

Što se tiče predmeta Sejdić-Finci protiv BiH, odluka Suda u Strazburu je utvrdila i koliki treba da bude obim izmjene Ustava BiH jer ona traži jedino eliminaciju diskriminacije u pogledu kandidovanja za člana Predsjedništva BiH i predstavljanja „ostalih“ u Domu naroda BiH, ali ne zadire i ne traži promjenu nadležnosti, niti predviđa uspostavljanje manjina kao četvrtog konstitutivnog naroda. U skladu s tim, politički subjekti iz RS davno su usaglasili formulu za rješenje ovog pitanja i ona će biti obavezujuća za Vladu.

Ukratko, po pitanju mehanizma koordinacije i provođenja sudske odluke Sejdić-Finci, Vlada će poštovati donesene zaključke Narodna skupština Republike Srpske. Želim da podsjetim da je to obaveza i svih predstavnika iz Republike Srpske u zajedničkim organima BiH.

Regionalna i međuregionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi biće prioritet i nove Vlade, i to ne samo zato što se to zahtijeva od svih država kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU, već zato što je to potreba i interes Republike Srpske.

Nastavićemo da njegujemo dobre odnose sa evropskim i neevropskim regijama, kao i sa našim okruženjem. Saradnja sa Srbijom ostaje od najvećeg značaja – instituconalna, privredna, sektorska, kao i korištenje svih mogućnosti koje nam pruža Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama između Republike Srbije i Republike Srpske. Vlada Republike Srpske će sa Vladom Srbije nastaviti da radi na projektu zajedničkog pristupa dijaspori ali i na svim drugim započetim projektima kao što je i Program razvoja Podrinja, u okviru kojeg je otpočela realizuja pojedinačnih infrastrukturnih, turističkih, poljoprivrednih i drugih projekti.

Bićemo otovreni prema svijetu i nastojati da još aktivnije promovišemo naše stavove i našu investicionu ponudu, uključujući i onu u oblasti turizma čime bi se doprinijelo povećanju privrednih aktivnosti u Republici Srpskoj kroz otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje konkurentnijeg tržišta, ali i afirmaciji same Republike.

Takođe, u cilju podsticanja privredne aktivnosti, komercijalizacije znanja i novog zapošljavanja nastavićemo trend povećanog izdvajanja za istraživanje i razvoj u skladu sa ciljevima postavljenim u Strategiji naučnog i tehnološkog razvoja. Intenziviraćemo aktivnosti na uspostavljanju inovacionog sistema koji treba da integriše poslovni sektor, naučno-istraživački sektor, inovatore i javni sektor u efikasnu cjelinu.

Novu Vladu čeka i usvajanje Prijedloga Izmjena i dopuna Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, čime se stvaraju pretpostavke za efikasniju realizaciju niza infrastrukturnih projekata, iskorištavanja novih energetskih potencijala i resursa, što takođe može podstaći privredne i investicione aktivnosti.

Dame i gospodo,

Očuvanje ustavne pozicije Republike Srpske i njenih nadležnosti, stabilnost, odgovornost i funkcionalnost njenih institucija, unapređenje demokratskog ambijenta, i paralelno s tim jačanje ekonomije i stvaranje uslova za veći nivo zaposlenosti biće okvir za djelovanje Vlade.

Dakle, naš cilj je jaka Republika Srpska sa modernim i stabilnim institucijama, održivom ekonomijom u kojoj će biti više posla. Ali naš cilj je i brojnija zajednica – Republika sa više stanovnika. U skladu s tim, Vlada će populacionu politiku i demografske probleme postaviti na nivo od strateškog nacionalnog značaja. Ako budemo čekali idealno vrijeme ili idealne okolnosti za rješavanje negativnih demorafskih tendencija u RS, moramo znati da takva vremena i takve okolnosti ne postoje, već da je svako vrijeme pravo vrijeme da se na tom planu djeluje proaktivno.

Vlada će ojačati i institucionalizovati postojeći Savjet za populacionu politiku, i u saradnji s njim definisati, provoditi i podsticati potrebne politike i mjere kako na nivou Republike, tako i na nivou lokalnih zajednica.

Odnos prema porodici, prema materinstvu, statusu i pravima majki sa više djece i sve drugo što je važno za demografsko obnavljanje i ciljanu populacionu politiku mora imati daleko važnije mjesto u narednom periodu.

Sistemska podrška je ključna, i ona, naravno, uz opšte poboljšanje ekonomskih prilika u društvu, a što se odražava i na materijalno-finansijsko stanje porodice, mora sadržavati i određene ciljane mjere koje će biti podržane budžetskim sredstvima.
Jedna od takvih mjera biće i veći broj besplatnih pokušaja vantjelesne oplodnje u odnosu na sadašnja dva. Koristim priliku da to najavim kao jednu od odluka nove Vlade, kao vid pomoći parovima da dođu do željenog potomstva. Zahvaljujući dosadašnjoj podršci od dva besplatana pokušaja, u prethodnih par godina u Republici Srpskoj je rođeno 420 beba. Pored 420 srećnih porodica, to znači i više vaspitnih grupa u našim vrtićima i više odjeljenja u našim školama, a vrtići i škole su prva mjesta na kojima se sagledava snaga društva i odakle se planiraju aktivnosti koje su relevantne za razvoj jedne društvene zajednice. .

Jasno je da su intervencije potrebne u brojnim oblastima, bilo da je riječ o velikim zahvatima i bolnim reformama, ili onim manje problematičnim. Jasno je i da će to biti zadatak nove Vlade. Program rada koji danas predstavljam sadrži i strateška opredjeljenja i veoma konkretne mjere koje ćemo provoditi u narednom periodu

Uvaženi narodni poslanici,

Dozvolite da na kraju izlaganja predložim članove svog kabineta i zatražim podršku za sastav buduće Vlade:

1. Ministarstvo finansija – dr Zoran Tegeltija

Rođen je 1961. godine u Mrkonjić Gradu, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju, a potom Ekonomski fakultet u Sarajevu. Magistarske studije je završio 2006. godine, a zvanje doktora ekonomskih nauka stekao 2008.godine.
Radio je u Rafineriji nafte u Brodu, Republičkoj upravi javnih prihoda BiH, Republičkoj upravi javnih prihoda Republike Srpske, te Republičkoj upravi carina Republike Srpske. Od 2000. do 2002. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a od 2004. godine načelnik opštine Mrkonjić Grad. Ministar finansija u Vladi Republike Srpske je od 2010. godine. Od 2009. godine je docent na Univerzitetu za Poslovni inženjering i menadžment u Banjoj Luci – oblast finansija, na predmetima Javne finansije i Monetarna ekonomija.
Oženjen je i otac dvoje djece.
Nacionalna pripadnost: Srbin.

2. Ministarstvo unutrašnjih poslova – mr Dragan Lukač

Rođen je 1968. godine u Krnjeuši, opština B. Petrovac, gdje je završio osnovnu školu, a srednju tehničku školu u Bihaću. U Banja Luci je završio Višu školu unutrašnjih poslova, zatim i Visoku školu unutrašnjih poslova, kao i postdiplomske studije i stekao zvanje magistra državno-pravnih nauka.
Tokom 25 godina radnog iskustva obavljao je poslove u SUP SRBiH, CSB Sarajevo i CSB Bihać, a od 1992. godine u MUP RS sve do 2005. godine, kada prelazi u Gradsku upravu Banja Luka gdje obavlja poslove načelnika Odjeljenja komunalne policije.
U MUP RS je radio na različitim zahtjevnim poslovima, od policajca do različitih rukovodnih pozicija. U toku rata je komandovao Specijalnim jedinicama policije, više puta je ranjavan u ratnim dejstvima, odlikovan je Ordenom Miloša Obilića za hrabrost i Ordenom Karađorđeve zvijezde za uspješno komandovanje jedinicama, i proizveden u čin Pukovnika policije.
Oženjen je i otac četvoro djece.
Nacionalna pripadnost: Srbin.

3. Ministarstvo prosvjete i kulture – dr Dane Malešević

Rođen je 1952. godine, u mjestu Čivčije, opština Prnjavor. Nakon završenih osnovnih studija, na kojima stiče zvanje profesora politehničkog vaspitanja i obrazovanja, odbranio je, 2011. godine, doktorsku tezu koja se odnosi na kvalitet srednjeg stručnog obrazovanja.
Radio je kao profesor, a potom i direktor Tehničke škole u Gradišci, savjetnik u Ministarstvu prosvjete i kulture, a trenutno obavlja funkciju načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Gradiška.
Kao istaknuti stručnjak u oblasti prosvjete bio je uključen, između ostalog, u izradu nomenklature zanimanja za srednje stručno obrazovanje, za institucionalni razvoj stručnog obrazovanja te razvoj nastavnih planova i programa za osnovnu školu i srednje stručne škole u Republici Srpskoj. Bio je angažovan i u izradi brojnih projekata koji se odnose prvenstveno na strategiju srednjeg stručnog obrazovanja i njegovu reformu
Nacionalna pripadnost: – Srbin

4. Ministarstvo rada i boračko – invalidske zaštite – Milenko Savanović

Rođen je 1955. godine u Podrašnici, opština Mrkonjić Grad, gdje je završio osnovnu školu. Srednju školu, Mašinski fakultet i magistarske studije završio je u Banjaluci.
U periodu od 1979 do 2000. godine obavljao je više rukovodećih pozicija u Fabrici vijaka u Mrkonjić Gradu, a od 2000. do 2004. godine bio je zamjenik načelnika opštine Mrkonjić Grad. Od 2005. godine radi u ZP „Hidroelektrane na Vrbasu“ a.d. Mrkonjić Grad gdje obavlja poslove savjetnika direktora za tehnička pitanja. U prethodnom četverogodišnjem mandatu bio je predsjednik sindikalne organizacije u preduzeću „Hidroelektrane na Vrbasu“ i član Glavnog odbora Sindikata elektroprivrede i energetike RS. Biran je za odbornika u Skupštini opštine Mrkonjić Grad u više mandata. Učesnik otadžbinskog rata u periodu od 1992. do 1995. godine. Borac je prve kategorije i ratni vojni invalid sedme kategorije.
Oženjen je i otac je dvije kćerke.
Po nacionalnosti je Srbin.

5. Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva – Petar Đokić

Rođen 1961. god. u Brčkom, gdje je završio osnovnu školu. Srednju školu unutrašnjih poslova završio je u Sarajevu, a Ekonomski fakultet u Beogradu.
Radio je u organima unutrašnjih poslova u Brčkom i bio je direktor privatnog trgovačkog preduzeća Intermarket iz Brčkog. Obavljao je i dužnost povjerenika za izbjegla i raseljena lica u Brčkom, te dužnost inspektora u Komesarijatu za izbjeglice Republike Srpske. U više mandata je biran za odbornika Skupštine opštine Brčko, kao i narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gdje je dva puta biran za njenog predsjednika, a u više saziva Narodne skupštine obavljao je i dužnost predsjednika Odbora za odbranu i bezbjednost.
Dužnost ministra rada i boračko invalidske zaštite u Vladi Republike Stpske obalja od 2010.godine.
Živi u Brčkom i otac je jednog djeteta.
Nacionalna pripadnost: Srbin

6. Ministarstvo pravde – Anton Kasipović

Rođen je 1956. godine u Banjoj Luci, gdje je završio osnovnu i srednju školu, i diplomirao na Pravnom fakultetu.
Bio je dugogodišnji novinar a potom i direktor i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista „Glas Srpske“ u Banjoj Luci. U bogatoj novinarskoj karijeri radio je, između ostalog, kao dopisnik Radio-televizije Sarajevo, urednik u dnevnom listu „Nezavisne novine“ te direktor Marketinga Javnog RTV servisa BiH. Bio je takođe član Upravnog odbora Radio televizije Republike Srpske.
Od 2006. do 2013. godine obavljao je funkciju ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.
Oženjen je, otac jednog djeteta.
Nacionalna pripadnost: Hrvat

7. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – prof. dr Stevo Mirjanić

Rođen je 1945. godine u Romanovcima kod Gradiške. Poljoprivredni fakultet u Sarajevu završio je 1971. godine. Magistrirao je 1978. godine, a doktorirao 1984. godine.
Bio je član Vlade BiH i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, zatim generalni direktor Kombinata AIPK – Banja Luka, te član Savezne Vlade SFRJ (SIV) kao ministar bez portfelja, te savezni ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu SFRJ. Bio je i predsjednik Savjeta za agrarnu politiku Savezne Vlade SFRJ, te direktor u Poljoprivrednoj banci Agrobanke u Beogradu. Od 2013. godine u Vladi Republike Srpske obavlja dužnost ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Profesor Mirjanić je senator Republike Srpske i redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.
Nacionalna pripadnost: Srbin.

8. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite – dr Dragan Bogdanić

Rođen je 1965. godine u Tesliću, gdje je završio osnovnu i srednju medicinsku školu. Medicinski fakultet i specijalizaciju iz interne medicine završio je u Banjaluci, a subspecijalizaciju iz kardiologije u Beogradu.
Kao ljekar radio je u Domu zdravlja Teslić i u Zdravstveno-turističkom centru Banja Vrućica, a od 2003. kao pomoćnik direktora za zdravstvo i član Upravnog odbora ove banje. Od 2007. godine bio je predsjednik Upravnog odbora Banje Vrućice, a od 2010. generalni direktor Zdravstvenog centra Banja Vrućica. Dužnost ministra zdravlja i socijalne zaštete u Vladi Republike Srpske obavlja od septembra 2013. godine.
Oženjen je i otac jednog sina.
Nacionalna pripadnost: Srbin.

9. Ministarstvo nauke i tehnologije – prof. dr Jasmin Komić

Rođen je 1956. godine u Banjoj Luci, gdje je završio osnovnu školu i Matematičku gimnaziju. Diplomirao i doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, gdje je izabran u zvanje redovnog profesora.
Bio je na stručnom usavršavanju u Japanu, Španiji i Danskoj.
Od 2004. godine do imenovanja u sastav Vlade Republike Srpske, obavljao je funkciju zamjenika gradonačelnika Grada Banja Luka. Od 2010. u Vladi Republike Srpske obavlja dužnost ministra nauke i tehnologije i poptredsjednika Vlade.

Oženjen je i otac dvoje djece.
Nacionalna pripadnost: Bošnjak

10. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave – Lejla Rešić

Rođena je 1981. godine, u Prijedoru, gdje i danas živi.
Diplomirala je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje je trenutno i magistrant na katedri za politologiju.
Kao novinar i urednik radila je 10 godina, najduže na Radio–televiziji Republike Srpske.
Od 2010. godine obavlja funkciju ministra uprave i lokalne samouprave RS.
Nije udata.
Nacionalna pripadnost: Bošnjakinja.

11. Ministarstvo trgovine i turizma – Predrag Gluhaković

Rođen je 1954 godine u Bijeloj kod Brčkog gdje je završio osnovnu školu. Srednju tehničku školu završio je u Brčkom, a Ekonomski fakultet u Novom Sadu, gdje je i magistrirao ekonomiju. U vremenu prije sukoba u BiH radio je u sistemima UNIS i SOKO.
Od 2001. do 2006. godine radio je u Vladi Distrikta Brčko na rukovodećem mjestu u Odjeljenju za komunalne poslove. U mandatu Vlade Republike Srpske od 2006. do 2010. obavljao je funkciju ministra trgovine i turizma, a u periodu od 2010. do 2014. izabran je na dužnost potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.
Oženjen je i otac dvoje djece.
Po nacionalnosti je Hrvat.

12. Ministarstvo prodice, omladine i sporta – Jasmina Davidović

Rođena je 1952. godine u Podlugovima, opština Ilijaš, gdje je završila osnovnu školu. Gimnaziju je završila u Ilijašu, a Medicinski fakultet u Sarajevu, kao i specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva.
1980. je zaposlena kao ljekar u Domu zdravlja Foča, a od 1982. do 1992. na Ginekologiji bolnice Foča, U ratnom periodu je radila kao ljekar u Hitnoj službi Doma zdravlja Foča gdje je nastavila da radi sve do 2005.godine, kada stiče zvanje ljekara porodične medicine. Danas vodi najbrojni tim u Domu zdravlja Foča sa 2200 registrovanih pacijenata. Pored specijalizacije dr Davidović ima i brojne sertifikate iz oblasti preventivne medicine i upravljanja promjenama u zdravstvu.
Majka je tri kćerke.
Po nacionalnosti je Bošnjakinja.

13. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju – Srebrenka Golić

Rođena je 1958. godine u Banjoj Luci, gdje je završila osnovnu školu, Gimnaziju i Pravni fakultet. Radila je u Skupštini opštine Čelinac, preduzeću „Šipad – Komerc“ Sarajevo, u preduzeću „Krajinapromet“ Banja Luka, zatim kao šef Kabineta i savjetnik predsjednika Vlade Republike Srpske.
Bila je i direktor Javne ustanove „Službeni glasnik Republike Srpske“. Od 2010. godine obavlja dužnost ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske.
Udata je i majka jednog djeteta.
Nacionalna pripadnost: Bošnjakinja.

14. Ministarstvo saobraćaja i veza – Neđo Trninić

Rođen je 1956. godine u Ramićima, u opštini Ključ. Mašinski fakultet je završio u Banjaluci. Radio je kao profesor u Srednjoškolskom centru u Ključu, te imao rukovodeće pozicije u privredi – kao upravnik proizvodnje u Fabrici masivnog namještaja ”Previja” u Ključu, tehnički rukovodilac elektromašinskog održavanja u Rudniku olova i cinka ”Sase” Srebrenica, a potom i tehnički direktor u Fabrici za preradu lakih, obojenih i plemenitih metala ”11. mart” u Srebrenici. Od 2000. godine je generalni direktor Fabrike za pocinčavanje d.o.o. Srebrenica.
Bio je odbornik u Skupštini opštine Bratunac a od 2010. do 2014. godine i poslanik u Narodnoj skupštini RS.
Živi u Bratuncu, oženjen je i otac dva sina.
Nacionalna pripadnost: Srbin.

15.Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić

Rođen je 1983. u Prnjavoru, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a potom Elektrotehnički fakultet u Banjaluci, na odsjeku za elektroenergetske i industrijske sisteme.

Od decembra 2009. zaposlen u ZP “Elektrokrajina” a.d. Banja Luka RJ “Elektrodistribucija” Prnjavor gdje je obavljao poslove rukovodioca radne jedinice.
Oženjen, otac jednog djeteta.
Nacionalna pripadnost: Bošnjak

16. Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica – Davor Čordaš

Rođen je 1959. godine u Slavonskom Brodu. Osnovnu školu je završio u Brodu, Gimnaziju u Slavonskom Brodu, a Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu.
Radio je kao srednjoškolski profesor u Maglaju, asistent na Poljoprivrednom i Prirodno¬-matematičkom fakultetu u Sarajevu, poslanik u Parlamentu Federacije BiH, zamjenik ministra socijalne politike i izbjeglica u Vladi Federacije BiH, te savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH.
Od 2006. do 2010. godine bio je potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda. Od 2010. obavlja dužnost ministra za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske.
Oženjen je i otac šestoro djece.
Nacionalna pripadnost: Hrvat.

Izvor: http://www.atvbl.com/ekspoze-zeljke-cvijanovic-ovo-su-ministri-u-novoj-vladi/

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 17 pro 2014, 17:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Dodik ove odjebao i sad bi glumili neku oporbu.

Citat:
Adil Osmanović: Koalicija "Domovina" neće podržati izbor ove Vlade RS
Piše: G. D.
Poslanik koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS Adil Osmanović rekao je da poslanici ove koalicije neće glasati za Vladu RS koju je predložila Željka Cvijanović.

"Mi smo opoziciono opredijeljeni i nećemo glasati za prijedlog Željke Cvijanović. Bit ćemo konstruktivni i podržat ćemo samo ono što je u interesu građana Republike Srpske. Očekivali smo da će Željka Cvijanović govoriti o konkretnijim ekonomskim mjerama, ali se to nije desilo. Takođe, nismo zadovoljni brigom o povratnicima i smatramo da bi to trebalo bolje da se radi. Vlada RS misli da je taj posao gotov, a nije. Treba napraviti bolje predispozicije za povratak mnogih", smatra Osmanović.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 17 pro 2014, 18:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 sij 2013, 13:46
Postovi: 8149
Lokacija: Republic of Srpska
Suze su mi krenule kao i ostalim Srbima u RS što domovina neće podržati izbor Vlade države Republike Srpske, mislim stvarno...

_________________
[img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 18 pro 2014, 17:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705
Citat:
SIPA uhapsila slijepog Srbina invalida

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH jutros su su na području opštine Vlasenica uhapsili Predraga Marjanovića /54/ iz Vlasenice, koji je 100 odstotni invalid, saznaje dopisnik Srne iz policijskih izvora u Vlasenici.

slika

Riječ je o osobi koja je u toku rata usljed ranjavanja izgubila vid.

Marjanović je uhapšen u 6.45 časova pod sumnjom da je počinio ratni zločin.

U Vlasenicu je tokom rata došao sa područja kladanjske opštine, a bio je pripadnik Drugog odreda Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Šekovićima.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je Predrag Marjanović uhapšen na području Vlasenice zbog sumnje da je 1992. godine na u mjestu Caparde počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Izvor: http://www.rtvbn.com/327580/SIPA-uhapsila-slijepog-Srbina-invalida

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Brčko Distriktu
PostPostano: 18 pro 2014, 18:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705
Citat:
Gdje su ubice Srba u proteklom ratu?

Porodice srpskih žrtava iz proteklog rata traže da napokon budu pronađeni izvršioci i nalogodavci ubistava srpskog stanovništva na području Sarajevsko-romanijske regije i optužuju Tužilaštvo BiH za opstrukcije u tim predmetima.

slika

Predsjednik Udruženja zarobljenih, nestalih civila i boraca Republike Srpske iz Višegrada Ratko Maunaga ističe da su napisali pismo kojim žele da upozore Tužilaštvo BiH na te slučajeve.

"Imamo primjere u Bukvicama, u opštini Pale, gdje je ubijeno devet srpskih civila, a samo dva su nađena. Podnijeli smo tužbu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, ali odgovor nismo dobili", kaže Maunaga Srni.

On ukazuje da niko iz političkog vrha Bošnjaka nije odgovarao za zločine nad Srbima u BiH, što pokazuje kako, ko i za koga radi.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije u Višegradu Milisav Vasić smatra da je pravosuđe BiH još jednom stopiralo rad na predmetima koji se tiču srpskih žrtava.

"Ne smijemo dozvoliti da Tužilaštvo BiH i međunarodna zajednica ignorišu srpske žrtve. Nema procesa protiv muslimanskih počinilaca zločina i to nam govori da Tužilaštvo radi selektivno i neobjektivno", ističe Vasić.

On napominje da se do sada, uglavnom, sudilo samo Srbima, te da je cilj da se "svjetskoj javnosti Srbi predstave kao genocidan narod, a Republika Srpska kao genocidna država".

Dušanka Borovčanin, čiji je suprug odveden 1992. godine, a njegove kosti pronađene 2000. godine, kaže da su porodice žrtava ogorčene, jer još nema pravde, a zločinci su na slobodi.

Ona ističe da Udruženje i porodice civilnih žrtava rata traže da Tužilaštvo BiH radi na dokazima o nestalom srpskom stanovništvu i da rješava ratne zločine, jer su do sada samo isporučivani dokazi u slučajevima optuženih Srba.

Izvor. http://www.rtvbn.com/327569/Gdje-su-ubice-Srba-u-proteklom-ratu

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 19 pro 2014, 18:07 
Offline

Pridružen/a: 05 lis 2014, 15:40
Postovi: 3307
Lokacija: S forumaššem na sunećenju.
Komic, Kokic, Golic, Resic i Davidovic. Navodno "Bosnjaci" i "Bosnjakinje", ali u stvarnosti mentalni Jugoslaveni i produkti mjesanih brakova. I takvi uzurpiraju ministarska mjesta koja pripadaju Bosnjacima. :rigam

_________________
A nation which makes the final sacrifice for life and freedom does not get beaten.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 20 pro 2014, 18:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705
Citat:
Cenić: Nova vlast "stari" ljudi, teško im je vjerovati

„Za godinu dana ozbiljnog rada moguće je zaustaviti strmoglavi ekonomski pad u zemlji, ipak, mnogima je teško povjerovati da se situacija može promijeniti nabolje s istim sastavom ljudi koji obavljaju vodeće funkcije“ poručiila je prof. dr. Svetlana Cenić, ekonomski stručnjak za pitanja javnih finansija na organizovanoj tribini o temi „Prikupljanje i potrošnja javnog novca“ u Bugojnu.

slika

„U Republici Srpskoj u novoj vlasti su ‘stari’ ljudi i tu ne treba očekivati ništa posebno. Čekam formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou, sa kojim će ljudima izaći napred, bez obzira na to iz koje partije budu dolazili, i tada će mi biti jasnije ima li nade. Znaćemo da li se radi o onoj poštenoj garnituri iz svake partije, koja hoće nešto da se radi ili ćemo dobiti one reciklirane kadrove, poznate po aferama. Ako oni dođu, nade nema, dok BiH bukvalno ne klekne na koljena. Onda ćemo praviti nešto iznova, kada će i oni morati proglasiti propast. Isto tako, neće silazak s vlasti jedne garniture značiti samo po sebi progres. Ne, i drugi koji dođu brzo se naviknu i raskomote. Zato je potrebno stalno vršiti pritisak na vlast da pravi ustupke i bolja rješenja“, istakla je Cenićeva.

„Zbog čudnih kriterijuma, kojima se rukovodi Međunarodni monetarni fond (MMF)“ smatra da se nije dobro zaduživati kod ove međunarodne organizacije. Dok god se njihovi aranžmani redovno otplaćuju, BiH će imati povoljnu ocjenu za nova zaduženja. Alarm u našoj zemlji je već odavno upaljen, jer danas građani žive od onoga što preostane nakon što se vrate krediti“, naglasila je ona.

Cenićeva je na kraju potencirala zapošljavanje po principu da se, prvenstveno, sagledavaju potrebe preduzeća.

„Radili bi mladi, školovani ljudi, kojima bi bile plaćene sve obaveze. Takođe, potrebno je generacijama koje dolaze, izdvajanjem određenog procenta u budućnosti za prirodna dobra, ostaviti bar malo optimizma za život. Nema ljudskih prava bez ekonomske slobode“, smatra Cenićeva.

Izvor: http://www.rtvbn.com/327769/Cenic-Nova-vlast-stari-ljudi-tesko-im-je-vjerovati

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 21 pro 2014, 15:55 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23302
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Ukupni BiH fiskalni kolač je oko 11 mlrd KM, RS kao entitet (bez općina) uzima nešto manje od 20% istoga. Nisam znao da MMF predviđa gospodarski rast za BiH od 3,5% u 2015. godini. :klanjam

Citat:
Vlada Republike Srpske trebalo bi da u nedjelju, 21. prosinca, usvoji prijedlog ekonomske politike i proračuna za narednu godinu, sa proračunskim okvirom od 2,025 milijardi KM, najavio je ministar financija Srpske Zoran Tegeltija.

Tegeltija je dodao da bi u republički proračun trebalo se "sliti" 1,588 milijardi KM, što je za 48 milijuna više u odnosu na ovu godinu.

"Porezni prihodi imaju značajniji rast i procjena je da će on iznositi do 80 milijuna KM, a ta razlika je posljedica smanjenja neporeznih prihoda za nešto više od 40 milijuna KM", rekao je Tegeltija za Radio-televiziju Srpske.

On je napomenuo da se na 40 milijuna viška ne može računati, jer je riječ o sredstvima iz raspodjele dividendi "Elektroprenosa BiH", kao i da će se trošiti manje, ali da neće biti smanjenja plaća, ni otpuštanja.

"U odnosu na ovogodišnji rebalans, rashodi su manji za 70 milijuna KM, a po prvi put planiran je i suficit od 20 milijuna KM", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, osim ušteda, planiraju se i reforme u javnom sektoru, pri čemu nije predviđeno povećanje poreza, već efikasnija naplata postojećih.

"Troškovi za putovanja državnih službenika manji su za 30 posto", rekao je Tegeltija.

Govoreći o prijedlogu ekonomske politike, Tegeltija je istakao da će mjera uspjeha Vlade biti gospodarski rast i da je MMF-ova procjena rasta u BiH 3,5 posto, ali da će Vlada Srpske ići sa konzervativnijom varijantom.

On je najavio da će Vlada u ponedjeljak, 22. prosinca, oba dokumenta uputiti u parlamentarnu proceduru, dok bi konzultacije sa socijalnim partnerima trebale biti obavljene tijekom vikenda.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 21 pro 2014, 22:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 sij 2013, 13:46
Postovi: 8149
Lokacija: Republic of Srpska
Vlada formirana, red je da sad bude daleko konkretnijih mjera i konačni rast privrede.

_________________
[img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 22 pro 2014, 16:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705
Citat:
Stranke nestale sa scene poslije izbora

Većina manjih stranaka, koje su u predizbornoj kampanji za opšte izbore bile veoma aktivne, potpuno su nestale sa političke scene nakon što je spuštena izborna zavjesa.

slika

Njihovi kandidati nisu uspjeli da ostvare značajnije rezultate, niti su se stranke domogle parlamenata.

Za razliku od svakodnevnih aktivnosti na terenu i saopštenja za javnost, nakon izbornog neuspjeha potpuno su se povukle sa scene prepuštajući sav politički i medijski prostor velikim strankama.

U strankama, međutim, kažu da, uprkos tankim rezultatima, nisu odustali od svojih ideja i da aktivno rade na širenju stranačke infrastrukture.

Rezultate rada iza scene dio pomenutih stranaka očekuje na prvim lokalnim izborima za načelnika i odbornike u novoosnovanoj opštini Stanari zakazanim za 1. februar iduće godine.

Drugi će novu šansu čekati na redovnim lokalnim izborima 2016. godine.

Među partijama koje su imale aktivnu predizbornu kampanju, a kojima se potom izgubio trag u javnosti, su prošle godine formirana Stranka pravedne političke (SPP) i Partija ekonomske i socijalne pravde (PESP), koju je takođe lani osnovao bivši potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, te Komunistička partija i Prva stranka.

Svoje mjesto na političkoj pozornici tražili su i predstavnici Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca, Srpske alternative, Saveza za novu politiku i Srpske napredne stranke - izvorna, koji su se pred početak kampanje udružili u koaliciju Borci za novu politiku.

Iako udruženi, u trci za Parlament Republike Srpske osvojili su tek 3.385 glasova, što nije bilo dovoljno ni za jedan mandat. ...

Izvor: Glas Srpske

Izvor: http://www.rtvbn.com/327932/Stranke-nestale-sa-scene-poslije-izbora

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 22 pro 2014, 21:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 09 vel 2010, 19:22
Postovi: 5990
EMISIJA "SASVIM ISKRENO" - GOST: RAMIZ SALKIĆ - 20. 12. 2014. - MTV IGMAN

https://www.youtube.com/watch?v=pGDa05ZWsaU

_________________
Neki Fadil


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 24 pro 2014, 23:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 sij 2013, 13:46
Postovi: 8149
Lokacija: Republic of Srpska
Naša sloga nema cijenu, naša ljubav i solidarnost su jače od svake politike. Narod Srpske učestvuje u velikoj humanitarnoj akciji za izgradnju Roditeljske kuće za roditelje oboljele djece od malignih bolesti. Pozivom na 1458 darujete 1KM

slika

Do 23h 118 000 poziva. :smajl007

_________________
[img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 sij 2015, 18:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 09 vel 2010, 19:22
Postovi: 5990
Obilježavanjem krsne slave RS prekršila Ustav BiH

https://www.youtube.com/watch?v=SZZn_OGoJ10

_________________
Neki Fadil


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 sij 2015, 18:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705
A preglasavanje Srba pred rat je bilo u skladu sa Ustavom (SR) BiH. :zubati

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 sij 2015, 18:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705
Citat:
Samoubistvo na predsjedničkom pragu

Kao odgovor na Dodikovu novogodišnju čestitku, na predsjednički prag mu je stigla jasna poruka poslata očajničkim potezom 83-godišnjeg starca koji je sebi oduzeo život pred Palatom Republike, usred bijela dana

slika

Trpeljiv smo narod, nije to ništa novo. Srpskom pravoslavnom, hrišćanskom duhu, koji još negdje tavori zapretan duboko u nama, nisu imanentni protesti u zapadnjačkom maniru. Srbi su se oduvijek okupljali na mobe, da pomognu jedni drugima, na zborovima i vašarima, svadbama i sahranama, na krunisanju svojih kraljeva.

U političkom smislu, ta okupljanja dešavala su se u vrijeme buna i ustanaka, uvijek izazvana spoljnim faktorom. Radnici su se od začetka kapitalizma bunili protiv bahatih gazda, ali uvijek je to bilo nekako lokalno ograničeno i sporadično.

Prvi značajniji bunt dogodio se u osvit Drugog svjetskog rata, kada su Srbi tokom martovskih demonstracija masovno izašli da protestuju protiv Trojnog pakta. Znamo iz istorije da je to bio vojni puč, a ono što je manje poznato jeste da je on insceniran od strane britanske tajne službe. Dakle, opet spoljni faktor.

Protestovali su Srbi u Beogradu i protiv Miloševića. Ali, danas se već zna da su zapadnjaci i tu umiješali prste, podržavajući i finansirajući srpsku opoziciju. Naravno, ta činjenica ne umanjuje niti potcrtava ulogu Slobodana Miloševića u ratnim sukobina na prostoru bivše Jugoslavije s početka 90-ih.

Republika Srpska, kao ni drugi prostori na kojima su Srbi većina, ne razlikuje se po tome od ostatka nacionalnog korpusa. Poslije predratnih mitinga, izazvanih strahom od budućnosti, značajniji protestni skupovi u RS dogodili su se u vrijeme preokreta u SDS-u koji je napravila tadašnja predsjednica Biljana Plavšić.

Poslije toga muk.U RS se već godinama teško živi, kao i u cijeloj BiH. Na djelu je otvorena pljačka narodnih dobara koju vlast, ova, kao i sve prethodne, sistematski čini i podržava. Istina, za vladavine SNSD-a i njegovog lidera Milorada Dodika, ovaj proces je u RS priveden kraju. Pljačka, opšta i politička korupcija, organizovani kriminal, nepotizam... cvjetaju. I opet muk!

Sve ovo je dovelo do potpunog sloma privrednog i ekonomskog života, a posljednjih dana 2014-te otvoren je i proces urušavanja finansijskog sistema RS. Bez ta dva stuba ni Republika Srpska neće dugo potrajati ukoliko ne dođe do promjene vlasti, što bi bio i uslov za otpočinjanje sveukupnih promjena u društvu. Opšteg društvenog, pa i nacionalnog oporavka.

Uzalud Milorad Dodik nakon devet godina vladavine u kontinuitetu, i više od decenije učešća u vlasti, najavljuje da će „2015-ta biti jedna od najuspješnijih godina Republike Srpske“ i da je to „godina mogućnosti u kojoj će biti realizovane mnoge ideje“.

Vrijeme za popravni pred narodom je isteklo.Kao odgovor na Dodikovu novogodišnju čestitku, na predsjednički prag mu je stigla jasna poruka poslata očajničkim potezom 83-godišnjeg starca koji je sebi oduzeo život pred Palatom Republike, usred bijela dana.Bilo je samo pitanje vremena kada će ojađeni ljudi, u prvom redu penzioneri, borci i ostali pripadnici socijalno najugroženijih slojeva društva doći pred sjedište predsjednika Republike Srpske.

Bez obzira što niko ne može znati misli starca koji je sebi oduzeo život, njegov izbor nije bio ni malo slučajan.U gotovo svim novinarskim anketama, oštrica kritike za težak život uperena je protiv vlasti i onog ko je sinonim vlasti u RS. Milorada Dodika. Zato i ne čudi što je za mjesto smrti izabrana upravo Palata Republike.Poznato je da Srbi vole snažne lidere koje biraju za vođe i podržavaju ih na uštrb institucija, zakona i demokratije.

Takođe je poznat i odnos naroda prema vođama koji izgube njegovo povjerenje. O tome su sociolozi i psiholozi masa, kao i istoričari rekli svoje. Može smušena opozicija u RS svojim nesnalaženjem i nehtijenjem u nedogled produžavati opstanak nesposobne, bahate i bezobrazne vlasti, ali će jednako snositi odgovornost za ono što može da uslijedi u narednom periodu, baš kao i aktuelna vlast.Revolt naroda, građana, evidentan je.

To nezadovoljstvo iskazano je i na posljednjim opštim izborima. U toku je artikulacija tog nezadovoljstva, koju će teško biti kontrolisati. Erupcija gorčine, nakupljane decenijama, mogla bi da bude kataklizmična, jednako kao što je nepredvidiva.

Vlast, ako je suditi po izjavama njenih prvaka, ne razumije poruke koje im stižu svakodnevno. Što je još gore, ne prihvataju odgovornost i ne pokazuju želju za promjenom stanja stvari. A to, narodski rečeno, neće izdobriti!

Zato, svima nama želim da u Novoj 2015-toj ne izgubimo nadu, i da na obzorju ugledamo zvijezdu spasa. Da Republika Srpska konačno dođe pameti, a Bosna i Hercegovina nađe svoj mir.U to ime-živjeli i zdravi bili!

Izvor: ISTINITO

Izvor: http://www.rtvbn.com/329015/Samoubistvo-na-predsjednickom-pragu

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 sij 2015, 18:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 sij 2014, 16:10
Postovi: 15091
Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
Vidiš bre niko tako ko Srbin ne protestvuje. ****** mogu da pale zgrade predsjedništva i muzeje a Srbin to junački radi.

_________________
Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa!
Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 sij 2015, 18:42 
Offline

Pridružen/a: 01 stu 2014, 16:41
Postovi: 948
Tuzno, jad i cemer. Ne samo u RS-u jer je i u Federaciji situacija mozda samo malo bolja.

Ovakva vijest samo tu moze proci neprimjeceno.

Zamislite da se u jednoj Njemackoj ili Austriji ubije starac od 83 godine ispred parlamenta. Pa o tome bi se brujalo, mozda bi cak i ostavke padale.

Kod nas nista. Ko da je pasce krepalo.

Jadan covjek.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 sij 2015, 18:58 
Offline

Pridružen/a: 27 pro 2014, 16:41
Postovi: 118
SVAKA CAST.Naklon do zemlje.6 deteta.Bravo brat Hrvat...16. Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica – Davor Čordaš

Rođen je 1959. godine u Slavonskom Brodu. Osnovnu školu je završio u Brodu, Gimnaziju u Slavonskom Brodu, a Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu.
Radio je kao srednjoškolski profesor u Maglaju, asistent na Poljoprivrednom i Prirodno¬-matematičkom fakultetu u Sarajevu, poslanik u Parlamentu Federacije BiH, zamjenik ministra socijalne politike i izbjeglica u Vladi Federacije BiH, te savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH.
Od 2006. do 2010. godine bio je potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda. Od 2010. obavlja dužnost ministra za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske.
Oženjen je i otac šestoro djece.
Nacionalna pripadnost: Hrvat.

BRAVO za prvog policajca RS . 4 deteta...2. Ministarstvo unutrašnjih poslova – mr Dragan Lukač

Rođen je 1968. godine u Krnjeuši, opština B. Petrovac, gdje je završio osnovnu školu, a srednju tehničku školu u Bihaću. U Banja Luci je završio Višu školu unutrašnjih poslova, zatim i Visoku školu unutrašnjih poslova, kao i postdiplomske studije i stekao zvanje magistra državno-pravnih nauka.
Tokom 25 godina radnog iskustva obavljao je poslove u SUP SRBiH, CSB Sarajevo i CSB Bihać, a od 1992. godine u MUP RS sve do 2005. godine, kada prelazi u Gradsku upravu Banja Luka gdje obavlja poslove načelnika Odjeljenja komunalne policije.
U MUP RS je radio na različitim zahtjevnim poslovima, od policajca do različitih rukovodnih pozicija. U toku rata je komandovao Specijalnim jedinicama policije, više puta je ranjavan u ratnim dejstvima, odlikovan je Ordenom Miloša Obilića za hrabrost i Ordenom Karađorđeve zvijezde za uspješno komandovanje jedinicama, i proizveden u čin Pukovnika policije.
Oženjen je i otac četvoro djece.
Nacionalna pripadnost: Srbin.

Ovu bih ozenio.Ako samo valja nesto.Neka neko pusti sliku.Darovao bi joj 9 brace Jugovica.SRPSTVO ds se siri u Prijedoru.Nesto su tu muslimani dali gas.To je nasa naj zapadnija rtacka.Treba to POJACATI....10. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave – Lejla Rešić

Rođena je 1981. godine, u Prijedoru, gdje i danas živi.
Diplomirala je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje je trenutno i magistrant na katedri za politologiju.
Kao novinar i urednik radila je 10 godina, najduže na Radio–televiziji Republike Srpske.
Od 2010. godine obavlja funkciju ministra uprave i lokalne samouprave RS.
Nije udata.
Nacionalna pripadnost: Bošnjakinja.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 sij 2015, 19:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 lis 2013, 21:41
Postovi: 9853
Amidza je napisao/la:
Komic, Kokic, Golic, Resic i Davidovic. Navodno "Bosnjaci" i "Bosnjakinje", ali u stvarnosti mentalni Jugoslaveni i produkti mjesanih brakova. I takvi uzurpiraju ministarska mjesta koja pripadaju Bosnjacima. :rigam


Republika Srpska je građanska država.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 sij 2015, 19:26 
Offline

Pridružen/a: 01 stu 2014, 16:41
Postovi: 948
.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 sij 2015, 19:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 sij 2014, 16:10
Postovi: 15091
Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
Ujka sa Nisavu je napisao/la:
Ovu bih ozenio.Ako samo valja nesto.Neka neko pusti sliku.Darovao bi joj 9 brace Jugovica.SRPSTVO ds se siri u Prijedoru.Nesto su tu muslimani dali gas.To je nasa naj zapadnija rtacka.Treba to POJACATI....10. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave – Lejla Rešić

Rođena je 1981. godine, u Prijedoru, gdje i danas živi.
Diplomirala je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje je trenutno i magistrant na katedri za politologiju.
Kao novinar i urednik radila je 10 godina, najduže na Radio–televiziji Republike Srpske.
Od 2010. godine obavlja funkciju ministra uprave i lokalne samouprave RS.
Nije udata.
Nacionalna pripadnost: Bošnjakinja.


Slabo će biti miješanih brakova u Prijedoru nakon rata.
Samo Srpski mazohisti o tome mogu mašati.
Šta očekivati o vlaškoj pogani, i onda seru o zločinima Bošnjaka ma sikter.
On bi širio srpstvo a u tom gradu od te Lejle sigurno i nema porodice.
Pu Vlaška gamadi.

_________________
Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa!
Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 36947 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252 ... 1478  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 382 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO