HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 23 tra 2024, 20:44.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Dogodilo se na današnji dan
PostPostano: 07 ruj 2013, 15:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 tra 2011, 15:29
Postovi: 162
Lokacija: iznad stadiona
Definitivno jedan od najvećih Hrvata u čitavoj povijesti. Zanimljivo je i da je Sulejman davao Zrinskom i čitavu Hrvatsku na poklon, samo da preda utvrdu, junački je odbio takav prijedlog.

_________________
HŠKZ


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dogodilo se na današnji dan
PostPostano: 08 ruj 2013, 23:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 25 kol 2013, 12:24
Postovi: 209
Na Krbavskom polju u Lici 9. rujna 1493. odigrala se bitka u kojoj je izginuo "...cvijet hrvatskog plemstva...". U proljeće se preostalo plemstvo skupilo na saboru u Bihaću i preko pape i njemačkog cara zavapilo za pomoć od kršćanske Europe.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dogodilo se na današnji dan
PostPostano: 09 ruj 2013, 00:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 tra 2011, 15:29
Postovi: 162
Lokacija: iznad stadiona
http://hr.wikipedia.org/wiki/Krbavska_bitka

http://www.youtube.com/watch?v=dSV8cTLmn8c

Prije točno 520. godina, u jednom danu, vjerojatno najveći gubitak Hrvatskih Života. U samo nekoliko sati poginulo je oko 13 000 Hrvata

Suluda taktika bana Derenčina, Mađara, koji se vještoj turskoj konjici suprotstavio na otvorenom polju umjesto u klancima kako su Hrvati predlagali.

"... uto se knez Ivan od Cetina (Frankopan), covjek pametan, mocan savjetom i oruzjem, s mnogim preodlicnim Hrvatima savjetovao da se s Turcima ne bije boj na otvorenom polju, nego da se na njih udari i da se razbiju u tijesnim klancima, gdje bi i gore bile upomoc...
Ali, ban Derencin, u kojega bijase vise smjelosti kod svjetovanja, nego snage kod izvodjenja stvari, nagovarase da se boj zametne u otvorenom polju... on je tako sudio preziruci neprijatelja, dok su se Hrvati njemu opirali jer ih je malo bilo...
Na to rece ban : "Ha, Hrvati ! Vazda ste bili strasivice..."
Ivan, knez Cetinski, odgovori mu : "Danas hocemo viditi tko je bigavica ! Ti budes danas zacetak raspa hrvatske zemlje... Bane, ni to po Ugrih od grada do grada jahati ter se kartati... hoces danas viditi kako Turci boj biju ? "
Ban pak rece : "Kusacu !"

Poginuo je spomenuti knez Ivan Frankopan od Cetina, poslije toga je nastala panika u hrvatskim redovima. Još su od visokog plestva poginuli Petar II Zrinski i njegov sin Pavao III Zrinski ( prvi je djed, a drugi polustric Nikole ( Šubića) Zrinskog ) . Poginuo je i jajački ban Juraj Vlatković i sin bana Derenčina. Zarobljen je ban Derenčin i Nikola Frankopan Tržački kojeg je otkupila njegova žena tri godine kasnije prodajom Samobora. Jedino se Bernardin Frankopan spasio se s oko 200 ljudi uzmakavši prema utvrđenoj Udbini iznad Krbavskog polja.

Njastrašnija tragedija zasigurno Hrvatskog naroda u cijeloj povijesti i mislim da bi se ovoga datuma trebali više prisjećati i obilježavati.

Neka je laka Hrvatska zemlja svim hrvatskim vitezovima koji su pali tog dana !!

_________________
HŠKZ


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dogodilo se na današnji dan
PostPostano: 05 vel 2014, 09:18 
Online
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24666
Lokacija: Heartbreak Hotel
slika

Nije na današnji ali jeste na jučerašnji dan bila obljetnica smrti jednoga od najpoznatijih ex Jugoslavenskih glumaca, Dragana Maksimovića.

Čovjek je stradao iz bizarnog razloga, dok je čekao autobus isprebijan je u Beogradu u sred bijela dana 17. 11. 2000. godine. Ubojice, njih nekoliko, u prisustvu ravnodušnih građana, krvnički su nasrnuli na glumca samo zato što im je ličio na Roma.
Dva mjeseca kasnije, 4. 02. 2001, Maksimović je podlegao stravičnim povredama. Vijest o njegovoj smrti nije objavio nijedan medij.

Deset godina poslije svirepog, podmuklog i nerazjašnjenog ubojstva u prisustvu svjedoka i odsustvu ljudskosti, njegova spomen ploča oskrnavljena je neofašističkim simbolima, Bio je to pouzdan znak da njegove ubojice i dalje divljaju na slobodi.


_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dogodilo se na današnji dan
PostPostano: 13 sij 2015, 20:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19
Postovi: 5391
Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
Citat:
Opsada Gvozdanskog od 3. listopada 1577. do 13. siječnja 1578.

Opsada koja je počela u jesen 1577. protegla se u zimu 1578. bila je mnogo bolje i temeljitije pripremljena. Već tijekom ljeta turska je vojska sagradila most preko rijeke Une kod Novigrada preko kojega je prešla velika komora i sedam velikih topova za rušenje tvrđavskih bedema. Ferhad-beg je na ovaj vojni pohod poveo vojsku od oko 10 000 vojnika. Sama opsada Gvozdanskog počela je 3. listopada 1577., a zapovijedao joj je Ferhad-begov kapidžibaša. Nakon što je blokirao sve smjerove kojima je mogla stići pomoć opkoljenom Gvozdanskom Ferhad-beg je krenuo postupno osvajati okolna uporišta. Prvi je pao Zrin 20. listopada iste godine, a zahvaljujući topništvu potom je osvojio i ostale još neosvojene hrvatske utvrde: Kladušu, Pećigrad, Podzvizd, Ostrožac i Drežnik.

Tek tada se okrenuo i vratio prema Gvozdanskom kojeg je branila posada od oko tri stotine branitelja, najvećim dijelom rudara iz podgrađa Jame, te nešto haramija, stalnih tvrđavskih stražara i kranjskih puškara.

Obranom su zapovijedala čak četiri hrabra kapetana: Damjan Doktorović, Juraj Gvozdanović, Nikola Ožegović i Andrija Stipšić.

Nakon gotovo tri mjeseca blokade, potkraj prosinca Ferhad-beg je sa svojom vojskom došao pod Gvozdansko u kojem je posada ostala bez hrane i ogrjeva. Naime, sezona ratovanja u to vrijeme obično je počinjala u proljeće kada je narasla trava za konje i vučnu stoku, a završavala bi s dolaskom zime kada više nije bilo hrane za životinje i tada bi se vojske povlačile u zimovnike do sljedećega proljeća. Ferhad-beg je neuobičajeno, u želji da konačno osvoji hrvatske utvrde koje su mu sprečavale dublje prodore, produžio sezonu ratovanja, pa se blokirani branitelji nisu uspjeli pripremiti za nadolazeću zimu.
Već do tada posada je unatoč svim teškoćama odbijala sve ponude da se preda, a jednako tako otklonila je i ponudu samog Ferhad-bega koju im je uputio na Božić 25. prosinca 1577. kada se oko grada utaborio najveći dio, netom pristigle, turske vojske. Tada su Turci topovima počeli tući tvrđavu. Topničkom vatrom znatno prorijeđena posada, već potpuno izgladnjela i dalje je odbijala turske ultimatume, a postupno je jednog po jednog pojela i pse-čuvare. Kada je 9. siječnja 1578. posada ostala sasvim bez hrane, jer su Turci strijelama ubacili otrovano meso i njime otrovali posljednja dva psa Ferhad-beg je posljednji put pozvao posadu na predaju. Kao i ranije i ova je ponuda odbijena. Tada je bijesni Ferhad-beg s 10 000 Turaka u sljedeća tri dana organizirao tri velika juriša kojima je pokušao zauzeti Gvozdansko, no neuspješno. Sve juriše posada Gvozdanskog izmučena glađu i hladnoćom odbila je očajničkim i nadljudskim naporima. Nakon tri dana žestokih borbi na životu je ostalo još samo tridesetak branitelja, koji su bili praktički bez streljiva.

Kada su Turci četvrtoga dana 13. siječnja 1578. ujutro, nakon topničke pripreme, krenuli u juriš sa zidina se nije oglasila ni jedna puška, a već ranije tijekom noći ugasile su se sve vatre u gradu. Sumnjičavi Turci lagano su se približavali zidinama iščekujući svaki čas neki pucanj. Kada su pak bez ikakva otpora provalili vrata tvrđave bili su zatečeni strašnim prizorom. U gradu punom ruševina našli su samo mrtva tijela. Svi branitelji ležali su na svojim položajima smrznuti i mrtvi, a u gradu nije bilo ni hrane, ni vode, ni streljiva, ni ogrjeva.

Ovim prizorom bio je potresen i sam Ferhad-beg kojega je zadivila hrabrost posade koja je radije izginula, nego se predala. Poštujući njihovo junaštvo zapovjedio je da se dovede katolički svećenik kako bi ih se pokopalo po kršćanskom obredu.

Još iste godine kršćanska vojska je oslobodila Gvozdansko, Zrin, Novigrad i ostale utvrde zapadno od rijeke Une, a Ferhad-bega i njegovu razbijenu vojsku protjerala preko Une. No, na nesreću te uspjehe je ubrzo obezvrijedila epidemija kolere zbog čega je došlo do rasula u kršćanskim redovima i novog upada Ferhad-bega i njegove vojske u Pounje.

http://www.hrvatski-vojnik.hr/hrvatski-vojnik/0682006/gvozdansko.asp

http://www.safaric-safaric.si/lokacija_cro/gvozdansko/20100113%20HKV%20Borovcak%20Gvozdansko%20povijest.pdf

Slava junacima!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dogodilo se na današnji dan
PostPostano: 27 sij 2015, 02:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27471
26.1.

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dogodilo se na današnji dan
PostPostano: 26 kol 2015, 18:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Sretna vam godišnjica.

Citat:
Prije 22 godine u Grudama je utemeljana Hrvatska Republika Herceg Bosna
Objavljeno 26.08. - 16:27

Dana 28. kolovoza 1993. godine u Grudama je utemeljena Hrvatska Republika Herceg-Bosna u sklopu Owen – Stoltenbergovog mirovnog plana koji je predviđao Uniju tri republike kao unutarnje političko uređenje Bosne i Hercegovine.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna je bila zaglavni kamen svih procesa koji su se vodili u Domovinskom ratu i u procesu raspada bivše Jugoslavije i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini nikada neće zaboraviti vrijeme nacionalne slobode i povijesne zrelosti tadašnjeg političkog vodstva na čelu sa presjednikom Matom Bobanom koji su uspjeli zaštititi suverenost i konstitutivnost hrvatskog naroda, zaustaviti egzodus hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, vratiti nacionalni, vjerski, politički, sigurnosni, gospodarski i kulturni identitet hrvatskog naroda u BiH, priopćeno je iz Koordinacije braniteljskih udruga.

Isto tako, Hrvatska Republika Herceg-Bosna imala je izvršnu vlast na prostorima Republike, što je u današnjim okvirima političkog ambijenta izgledalo kao političko i gospodarsko čudo.

“Mi, Hrvatski branitelji, nikada nećemo zaboraviti povijesnu važnost i učinkovitost oružanih snaga Hrvatske Republike Herceg-Bosne, koju su isklesali u ratu hrvatski dragovoljci i veterani Hrvatskog vijeća obrane i hrvatske policije HZ-HB. Hrvatska Republika Herceg-Bosna, nije samo bila stoljetna želja hrvatskog naroda u BiH, nego je ona i srušila svaku kolonijalnu ambiciju naših susjeda i njihovih stranih saveznika, kako se bez hrvatskog naroda ne može govoriti o Bosni i Hercegovini kao o samoodrživoj višenacionalnoj zajednici”, naglašava se u priopćenju Koordinacije braniteljskih udruga.

Danas, 22 godine nakon utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne, postavlja se suštinsko nacionalno pitanje kome je bilo u interesu integrirati Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu u Federaciju BiH i krenuti putem majorizacije i asimilacije što je siguran put u politički i nacionalni nestanak.

Nijedan nacionalni i politički pokazatelj u Bosni i Hercegovini danas, ne pokazuje suštinsku korist za Hrvate u Bosni i Hercegovini koji su integrirali Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu u Federaciju Bosne i Hercegovine.

“Svakome politički i nacionalno svjesnom Hrvatu u Bosni i Hercegovini, jasno je kako politička formula tri naroda i dva entiteta nije u interesu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i izravno je uperen protiv njegove jednakopravnosti i političke i bioliške opstojnosti u BiH”, ističe se.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna je prostor koji su obranili hrvatski branitelji uz ogromne žrtve kao zalog za budućnost i opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i nitko danas nema pravo zatvarati oči pred činjenicom kako se s tih prostora hrvatski narod iseljava, kako nema političku i ekonomsku autonomiju i kako ne upravlja svojim resursima što je uvod u politički i ekonomski egzodus.

Današnje političko vodstvo mora pronaći rješenja koja će vratiti suverenost hrvatskom narodu na prostorima na kojim žive u većini, a prema našem mišljenju najbolji putokaz i učiteljica im je Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

“Čestitamo 22. obljetnicu utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne hrvatskim braniteljima i članovima njihove obitelji i cjelokupnom hrvatskom narodu kojem je Herceg-Bosna u srcu. Ovom prigodom želimo pozdraviti i naše uznike u Hagu i uputiti im zahvalnost i nadu da ustraju u obrani istine o Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni”, zaključuje se u priopćenju Koordinacije braniteljskih udruga. /HMS/

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dogodilo se na današnji dan
PostPostano: 30 kol 2015, 13:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4443
Lokacija: Grobnik
slika

30. kolovoza 1991. – Bedem ljubavi i Vlado Gotovac ispred V. vojne oblasti u Zagrebu

U organizaciji Bedema ljubavi 30. kolovoza 1991. organiziran je prosvjed protiv JNA na kojem je nezaboravni govor održao pokojni hrvatski političar i književnik Vlado Gotovac.

“Znate li, dragi Zagrepčani, pred kojom zgradom mi ovdje stojimo? – Pred Hrvatskim radišom podignutim zato da bi se mogli školovati siromašni hrvatski đaci, hrvatska sirotinja, da bi Hrvatska i tako napredovala i postala moderna nacija. Tu su zgradu sagradili zajedno najhrabriji i najsiromašniji Hrvati da bi Hrvatska bila dostojna Europe, rekao je Gotovac tada.

“A tko je sad u njoj? Posljednji čuvari komunizma! Ubojice hrvatskog naroda! I oni imaju obraza da, zaposjevši naše svete građevine, naše zadužbine, govore o svom posjedu u Hrvatskoj! Oni nam prijete da će na odlasku sve uzeti, sve odnijeti. Oni nam kažu da će iza sebe ostaviti samo pustoš. Pa mi znamo da će otići jedino s onim što će ukrasti, jer nikada ništa drugo nisu ni imali! – Jer sve što imaju, sve što jedu, sve što piju, sve što oblače – sve je vaše! Vi to plaćate, vi za to radite, vi za to stradate! Oni će, prijete, uzeti sve. A pitam ja tu gospodu: gdje su i čime su stekli pravo na bogatstvo koje je Hrvatska stjecala tisuću godina? Koji su njihovi gradovi? Koji su njihovi dvorci? Koje su njihove palače? – Neka slobodno uzmu sve što je njihovo. A mi dobro znamo da oni ništa nemaju! Oni se ne boje uništavanja jer se njima nema što uništiti! Zapamtite dobro: Sve što oni žele jest da nas izjednače sa sobom. Oni žele da budemo divlji kao oni, da budemo ubojice kao oni, da budemo bez ičega kao oni, da budemo bez morala kao oni, da sjedimo u tuđim domovima kao oni, da živimo u tuđim gradovima kao oni. Ali mi imamo svoje gradove, mi imamo svoju kulturu, mi imamo svoju domovinu, svoju naciju. Neka nas puste na miru! Neka odlaze odavde!”

Cijeli govor Vlade Gotovca ispred „Komande V. vojne oblasti JNA“ u Zagrebu pogledajte ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=1i1o-d-4NSQ

Bedem ljubavi

Bedem ljubavi je mirotvorna organizacija punim imenom Pokret majki za mir Bedem ljubavi. Osnovan je s prvenstvenom namjerom hrvatskih majki da spase svoje sinove koji su bili na vojnoj službi u JNA u vrijeme kad je počela otvorena agresija na Hrvatsku.

Članice Bedema ljubavi, majke zabrinute za svoje sinove, su velikom upornošću i hrabrošću zahtijevale puštanje svoje djece iz JNA. Tako ih je majčinska ljubav i hrabrost odvela čak i u samo srce planera Velike Srbije i agresije na Hrvatsku – Beograd. Tamo su prosvjedovale protiv rata u Hrvatskoj i tražile puštanje Hrvata iz JNA, a doživjele vrijeđanje i ponižavanje od Beograđana. To isto su učinile kasnije i u Bruxellesu gdje je 3000 hrvatski majki i žena prosvjedovalo pred središtem Europske Unije. U katedrali Bonna molile su za mir.

Nemjerljiv je doprinos, žrtva i ljubav hrvatskih majki, ne samo u Domovinskom ratu, već i u svim ključnim povijesnim i političkim događanjima hrvatskog naroda za svoju slobodu i samobitnost.

Bedem ljubavi je samo jedan kamenčić u tom mozaiku.

Izvor: Narod.hr

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dogodilo se na današnji dan
PostPostano: 15 ruj 2015, 22:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 31 kol 2015, 22:38
Postovi: 12
Bobovac je napisao/la:
Na današnji dan 1566. godine poginuo je junačkom smrću hrvatski ban Nikola Šubić Zrinski čime je okončana bitka za Siget.

slika

Opsada je počela 5. kolovoza i trajala je punih mjesec dana. Kako se sigetska posada junački branila i pritom nanosila teške gubitke turskoj vojsci, veliki vezir Sokolović poslao je Zrinskom strjelicu s pismom u kojem mu je obećao da će mu darovati čitavu Hrvatsku ako mu preda Siget. Malo poslije Sulejman šalje dokaz Zrinskome da su mu zarobili najstarijeg sina Jurja u Međimurju, te traži da mu preda grad ukoliko ga želi živa, a potom su poslali više pisama na hrvatskom, mađarskom i njemačkom jeziku, u kojima su pozivali branitelje da uludo ne gube glave, nego neka se predaju pa će ih sultan još i nagraditi. Iako su znali da ne postoje nikakvi izgledi da im pristigne pomoć, Zrinski i branitelji se nisu ni jednog trenutka pokolebali nego su ostali vjerni svojoj prisezi.

Tako su od jutra do mraka branitelji i dalje nastavili uspješno odbijati mnogobrojne juriše, nanoseći teške gubitke turskoj vojsci. Sultan Sulejman I. je iznenada umro 4. rujna, ali veliki vezir Mehmed-paša Sokolović vješto je zatajio njegovu smrt, da njegova iscrpljena vojska ne bi izgubila moral. Nakon što su 7. rujna vatrenim strijelama i loptama zapalili grad, Turci su očekivali predaju, ali Zrinski i preživjeli junaci provalili su iz grada, te su junački poginuli, skupo prodajući svoje živote. Nakon što je Juraj Horvat topom napravio prolaz kroz tursku skupinu kod pokretnog mosta, Nikola Zrinski krenuo je u proboj iz utvrde. Najprije je pucao iz samokresa, a zatim Turke nastavio sjeći sabljom. U neravnopravnoj bitci, Turci su Zrinskog triput pogodili iz arkebuza, dvaput u tijelo i jednom u glavu. Kada je pao s konja, okružili su ga njegovi vitezovi kako bi ga obranili. Među ostalima, poginuli su plemići Vuk Papratović, Nikola Kobač, Petar Patačić, Lovro Juranić i Đorđe Pozojević.

Junačko djelo Nikole Zrinskog, ili kneza Mikule, kako su ga još zvali, izazvalo je divljenje čitave tadašnje Europe, koja ga je nazvala novim Leonidom. Znameniti francuski kardinal Richelieu, ministar na dvoru kralja Luja XIII, napisao je ovo: "Čudo je trebalo da Habsburško Carstvo preživi. I to čudo dogodilo se u Sigetu." Četvorica preživjelih sigetskih branitelja su kasnije otkupljeni, a među njima su bili nećak Zrinskog Gašpar Alapić, te komornik Franjo Črnko, koji je kasnije na hrvatskom, njemačkom i latinskom jeziku vjerno i potanko opisao sigetsku katastrofu. Kako su iscrpljeni Turci izgubili više od 30 000 vojnika, nije im bilo druge nego da odustanu od invazije na Beč i Europu.




Dobar text pravo, nisam citao ovo prije ;)


Vrh
   
 
 Naslov: Teroristički napad u Mostaru 1997.
PostPostano: 18 ruj 2015, 16:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 lis 2013, 21:41
Postovi: 9853
Na današnji dan pukla je autobomba ispred zgrade policije u Mostaru...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dogodilo se na današnji dan
PostPostano: 18 ruj 2015, 17:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 lis 2010, 13:26
Postovi: 6897
Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
i današnji dan se smatra službenim početkom ratnog stanja u Hercegovini 1991.,tj. ,dolazak crnogorskih rezervista...

_________________
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

Glas za HDZ jeste glas za Voju Stanimirovića.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dogodilo se na današnji dan
PostPostano: 19 ruj 2015, 13:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4443
Lokacija: Grobnik
19. rujna 1991. Beograd – znamenito ‘bacanje cveća pred tenkove JNA’ koji idu na Vukovar

Na današnji dan 19. rujna 1991. dogodilo se poznato „bacanje cveća pred tenkove“ u Beogradu. Bilo je to prilikom kretanja elitne Prve gardijske oklopne divizije JNA (poznatije kao elitna Titova divizija) prema hrvatskom gradu heroju Vukovaru. Iz istih tenkova razoren je hrvatski barokni biser na Dunavu, a njegovi stanovnici Hrvati pobijeni ili protjerani.

Bio je to samo još jedno od niza „događanja naroda“ u glavnom gradu Srbije Beogradu čiji su građani masovno i učestalo sudjelovali na huškačkim ratnim mitinzima od 1987. nadalje. Tako se stvarala ratna atmosfera i podloga za agresiju na Hrvatsku i druge u cilju stvaranja opće prihvaćene ideje Velike Srbije. U to vrijeme razboriti i časni antiratni glasovi u Srbiji i Beogradu su postojali, ali bili su rijetkost pošto su svi mediji i srpski parlament ( i oporba i vlast) zdušno podržavali zločinačku i genocidnu ideju Velike Srbije. Ti glasovi su bili na silu ušutkivani pod prijetnjom progona, zatvora i ubojstva.
Bilo je to mračno vrijeme u Srbiji.

Osim toga ovaj događaj, kao i donji TV prilog, jasno pokazuje da je iz glavnog grada Srbije Beograda kretala ne samo upravljačka i huškačka agresija na Hrvatsku, već da su u toj agresiji sudjelovali i Beograđani i drugi građani susjedne nam Srbije. To znači da je na djelu bila agresija Srbije na Hrvatsku, a ne građanski rat kao što pojedini hrvatski političari i (plaćene) nevladine udruge pokušavaju sugerirati.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?t=80&v=Xz42ucCGunU[/youtube]

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dogodilo se na današnji dan
PostPostano: 01 lis 2015, 19:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4443
Lokacija: Grobnik
1. listopada 1942. Omiš – četnički pokolj u Gatima

Na današnji dan 1. listopada 1942. pripadnici četničkih snaga počinili su strašan pokolj u hrvatskom selu Gatima pokraj Omiša, kao i zaseocima u okolici. Najmlađa ubijena osoba bila je beba od 9 mjeseci, a najstarija starica od 87 godina.

Pokolj su izvršili četnici vojvode Đujića.

Ovaj dan je najtužniji u povijesti Gata. Toga dana je od ruke četnika pod zaštitom talijanske okupatorske vojske selo Gata zapaljeno, a usmrćeno je 79 nedužnih osoba razne životne dobi i spola, te još 16 u okolnim mjestima.

U zaseoku Pocelje u rano jutro četnici su ubili 7 žena koje su nosile mlijeko u grad Omiš. Poklane su na izlazu iz Gata u predjelu koje se zove Bili stan. Neke su od njih okrutno izmučene, umrle u teškim mukama.

Talijanska vojska, koja je podržavala četnike, zadržavala se na glavnim putovima, a četnici su se razilazili po zaseocima te palili kuće. U zaseoku Podgrac četnici su nastavili s ubijanjem, strijeljavši nedužne. Nastavili su svoj krvavi pohod i okupili 30 osoba, muškaraca, žena i djece prvo održavši govor koji je završio prijetnjom paleži i pokoljem, nakon kojeg su to sproveli u djelo. Skupili su ljude na gumno, okružili ih sa svih strana stražom, zapalili im kuće, a nakon toga i njih.

Osim ovih nedužno stradalih neki su neočekivano preživjeli ranjeni, zaštićeni tijelom majke, oca, brata, sestre ili nekih drugih. Toga dana u Gatima bilo je primjera junaštva u kojima su hrabre majke izlagale svoje živote da bi boreći se protiv puške i bajunete zaštitile i spasile život svoga djeteta. Njihova se majčinska hrabrost ne smije se zaboraviti.

O svemu tome postoje i brojna svjedočanstva, tako i Andrije Pivčevića koji je tada imao 8 godina i preživio pokolj. Prvo je bio ranjen u nogu, a nakon toga dobio 9 uboda nožem i tako ostavljen. Četnici su vjerovali da će umrijeti, a Andrija je uspio preživjeti i danas svjedoči o užasu u omiškom zaleđu.

Godine 1972. je podignuto spomen-obilježje na taj događaj. Na granitnim pločama urezana su imena žrtava pokolja u Gatima.
Četnički pokret je danas rehabilitiran u Srbiji, a na čelu države nalazi se četnički vojvoda Tomislav Nikolić.

Izvor: narod.hr

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 53 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO