HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 23 tra 2024, 09:33.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Tuđman i Istra
PostPostano: 08 vel 2015, 01:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4443
Lokacija: Grobnik
Proštio sam jedan dobar članak u Istarkoj danici u svezi odnosa Tuđmana i Istrijana, kojeg je napisao Mario Sošić (i sam Istrijan).
Tu vam ga prikazujem:

TUĐMAN I ISTRA:
uz 15. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika


Krajem godine 2014., točnije 10. prosinca, navršava se petnaist godina od smrti dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika. To je prilika pokušati s obćeg javnodjelatnog gledišta, kano i drugih gledišta, ocieniti njegov vidan doprinos (1989.-1999.) razvoju višestranačke narodovlasti i stvaranju samostalne države Hrvatske tiekom šireg postupka pada samovlastnog komunizma i razpada višenarodnih država na prostorima Srednje i Iztočne Europe. Ali za ovu sam prigodu želio obuhvatiti samo stanje i odnose u Istri, u družtvenoj zajednici koja je imala, i ima, posve hrvatski neuobičajen odnos i vrjednovanje prema predsjedniku Tuđmanu i njegovom javnodjelatničtvu. Zato je Istra poseban iztraživački slučaj, ponajmanje iz dva razloga. Prvi je taj što se još uviek, za razliku od ostale Hrvatske, u javnom i državničkom razčlanjivanju Istre o Tuđmanu i ,,tuđmanizmu'' jednostavno ne želi razpravljati već se to vrlo važno razdoblje, na razpravnoj i znakovnoj razini, prepušta poviestnom i svekolikom zaboravu. Drugi je taj što se Tuđman i njegovo vrieme u istarskom javnodjelatničtvu, sredstvima priobćavanja, izdavačtvu, pak i u tako oblikovanoj javnosti posve površno i izkrivljeno vrjednuju i prihvaćaju kano podpuno niječna hrvatska družtvena i državnička pojavnost. U smislu takvog jednostrana i pojednostavljena pristupa, bez imalo znanstvene osnovanosti i s mnogo javnoradne podmuklosti i nepoštenosti, moja je iztraživačka i znanstvena nakana ovim se proslovom prigovorno postaviti prema takvom stanju sviesti u Istri. Nastojat ću, u nastavku, naznačiti neka zasnovana polazišta koja upućuju na to da je u području znanosti i izdavačtva potrebna složenija znanstvena nepristranost i vrjednovanje Tuđmanove osobe i djela u odnosu na Istru, i u Istri. Isto tako, a povezano s predhodnim, ne vidim razloga da se Tuđman i njegovo državničtvo u Istri ne preporode i na javnodjelatničkoj i znakovitoj razini.

Odrične postavke o odnosu Tuđmana prema Istri

Za početak nam valja naznačiti nekoliko ključnih državničkih postavki kojima se u Istri opravdava, i ,,onepristranjuje'', javnodjelatnički odklon istarskih birača od Tuđmana, tuđmanizma i njegove stranke.
Prva unapried postavljena i nedokazana postavka polazi od tvrdnje kako ,,Tuđman nije poznavao Istru pak je već na samom početku krivo nastupio prema Istri i Istranima'' (Pazinski nastup, 11.4.1990.) Druga je postavka da se on grubo odnosio prema istarskom područnom (samoupravnom) javnodjelatničtvu, ne poštujući valjanost te vlasti i da nije uvažavao istarske posebnosti i istarske probitke. Zatim mu se prigovara kako je kočio narodovlastne tiekove i kako je bio protueuropejac i državnički samovladar. Ova prva protutuđmanovska postavka, o nepoznavanju Istre i nepriličnom nastupu, začudo nailazi na odobravanje dapače i u krugu vodećih neprosviećenih pojedinaca iz njegove stranke u Istri, i u Zagrebu, pak posljedično i u dielu hrvatske javnosti. Kako nije moguće u ovom članku iznieti cjelovitu razčlanbu svih tih odričnih postavki i oblikovati zasnovane protupostavke, ja ću se ograničiti na razčlanbu prve protutuđmanovske postavke. Ona je ključna javnodjelatnička činjenica jerbo se na nju zapravo ,,uspješno ciepila'' kasnije vladajuće istarsko državničtvo koje je u Istri snažno razvilo jednu protuhrvatsku osobničku i družtvenu sredinu.
Kako bi se moglo potvrditi ili pobiti to stajalište ,,kako je Tuđman krivo nastupio u Istri i s Istranima'', načinoslovlje traži da se pojasne dvie osnovne stvari. Je li Istra bila, uoči dolazka narodovlašća, narodovlastno i narodnički tako držatna da se mogla uobičajeno, družtveno i državnički uključiti u hrvatski narodovlastni i državotvorni pokret? I drugo, je li Tuđmanov govor u Pazinu, kakav god bio, zaista mogao imati tu snagu okrenuti cielu Istru za sebe ili protiv sebe?

Družtveno i javnodjelatničko stanje u Istri uoči narodovlastnih promjena

Ističem četiri, prema mojem mišljenju, najvažnije činjenice koje su tiekom komunističke vladavine (1945.-1990.) oblikovale ,,istarsko družtvo'' i koje su se u trenutku promjene pokazale lošim, protivnim, činbenikom narodovlastne preobrazbe i narodnog sjedinjenja.
Prvo, iz Istre je tiekom II. svjetskog rata, ali i po njegovu svršetku i kasnije, protjerana i izbjegla najmanje polovica stanovničtva. To je nesumnjivo smanjilo, gotovo posve poništilo, mogućnost javnodjelatničkog sukoba i odpora novoj komunističkoj vlasti, tako da se ta ista vlast mogla ponašati ,,kako ju je volja'' i biti bezobzirnom prema svim obćeljudskim i narodnim pravima i pitanjima. Stoga se u Istri nije uspjela oblikovati bilo kakva značajna narodovlastna i narodna oporba komunizmu i Jugoslaviji. Oni koji se nisu slagali, ili su bježali preko granice ili su prestrašeni šutjeli ili su se prilagodili poretku (tih je bilo najviše). Dapače niti poviestne 1971. nije hrvatski narodovlastni i narodni pokret našao u Istri značajnije uoprište. Mogli su se upisati tek riedki svojeglavi pojedinci u Istri, i to uglavnom povezani s Crkvom ili potekli iz njezina kruga. Istovjetno je odrično stanje bilo i uoči i tiekom narodovlastnih promjena početkom devedesetih. To su, uostalom, pokazali i izborni izhodi u Istri. Ona je bila protiv narodovlastne promjene (pobjeda SK-SDP).
Nadalje, nastali se brojitbeni gubitak u poraću popunjavao velikim dolazkom novog stanovničtva u Istru iz prostora ciele ondašnje države. Uz to, došlo je do množtvene seobe iz hrvatskih sela u gradove. Zbog obaju tiekova urušila se običajna hrvatska narodna i istarsko-katolička uljudbena osobnost. Istra se ubrzano (je li naumski?) pretvarala u ,,Jugoslaviju u malom'', čime se krajnje gubilo njezino poviestno državničko pamćenje. Takvi su Istrijani zaboravili ,,ča su'' ter kuda i s kim trebaju ići.
Treće, u Istri se posljedično gotovo podpuno izgubila hrvatska narodna sviest među istarskim nositeljima tog komunističkog poretka i vlasti, kako kod onih u Partiji (stranci), Savezu boraca, Sindikatu (radničkoj udružbi), Omladini, tako i kod onih u drugim pratećim sredbotvorbama, savezima, ustanovama, radnim sredbotvorbama, sredstvima priobćavanja, učilištima. Nemali sloj vladajućih u Istri, u tom i takvom poretku, nije bio odabran na osnovi sposobnosti i pripadnosti svom narodu već uglavnom po izboru, preporuci i zaštiti od strane saveznih tiela i raznih jugoslavenskih saveznih službi. U tom javnodjelatničkom okviru oni su u svemu bili, i ostali, javnodjelatnički poslušnici i gorljivi promicatelji jugoslavenizacije na javnodjelatničkom i narodnostnom naumu. Istra je, prema popisima iz godina 1981. i 1991., postala hrvatskom pokrajinom s najvećim udjelom Jugoslavena.
Konačno, brojno istarsko izseljeničtvo po svietu nije pomoglo narodovlastnoj preobrazbi u Istri. Štoviše, uz tek manji dio svjestnih istarskih Hrvata, ona joj se suprotstavila. Oni talijanskih koriena (esuli) odvojeno su se ustrojili u raznim svojim udruženjima, pretežito osvetničkog, ponegdje i fašističkog, ali svakako sjedinjeničkog usmjerenja. Dobar se dio izseljenika slavensko-hrvatskog podrietla osobnički uključio u talijanske zajednice, župe i družtva ili, pak, oblikovao svoje družtvene udružbe po istrijanskoj ili nekoj drugoj, još užom, zavičajnoj sličnosti (Labinjani...). Ti su, uglavnom, bili po javnodjelatničkim kišobranom jugoslavenskih međudržavničkih predstavničtava i u dosluhu s njihovim raznim protuhrvatskim službama. Posljednju, najmanju, skupinu činili su Istrani s hrvatskom narodnom sviešću koji su se uključili u svehrvatske udružbe, sredbotvorbe i stranke ili su osnivali svoje istarsko-hrvatske udružbe. Samo se ova skupina naših Istrana izvan Domovine poniela prema dolazećim promjenama i u Hrvatskoj pošteno i domoljubno.
Smijemo, osnovano, zaključiti: Istra je pred promjene imala nedostatak narodovlastnog i protukomunističkog ljudstva, nedostatak državotvornog ljudstva, jaku komunističku i nenarodnu sviest u stranačko-boračkoj ustrojbini i protuhrvatsko istarsko izseljeničtvo (esuli). Sve su ove činjenice suprotne stanju u ostaloj Hrvatskoj, s hrvatskom većinom.

Pojavnost državnika dr. Franje Tuđmana i njegov pazinski predizborni nastup u Istri

Franjo Tuđman, odpadnik sustava, znanstvenik, državničar, imao je poviestno pamćenje u svezi s Istrom. On je, uzto, godinama dolazio na ljetovanje i u posjet rodbini i prijateljima u Istru. Kano skrban državnički sudionik promatrao je i uočavao stvarno družtveno stanje u Istri.
Već tiekom godine 1989. Tuđman se javnim nastupima u Zagrebu i po Hrvatskoj izkazuje kano jedan od vođa narodovlastne oporbe u Hrvatskoj.
Tuđman se ocrtao kano vođa s jasnim viđenjem uvođenja narodovlasti Hrvatskoj i Jugoslaviji i s odlučnom nakanom da to provede, ako uztreba, i pod uvjetom osamostaljenja Hrvatske kano narodne države hrvatskog naroda. Zbog stanja i duha Istre, koji sam ranije opisao, to je za vlast i vladajuće ustrojbe u Istri bilo podpuno neprihvatljivo, neprijateljsko rješenje.
Nakon što je zakonom dopušteno višestranačje i osnivanje državničarskih stranaka, i u Istri se, iako skromno i potiho, pokreću razna nastojanja oko osnivanja izvornih stranaka ili uključenja u neku od hrvatskih stranačkih ponuda. U tom je pogledu HDZ bio najdjelatniji i taj pokret nalazi svoje sljedbenike, naklonjenike i vodeće djelovnike u Istri, koji u pojedinim mjestima i gradovima ustrojavaju svoje pokretačke odbore. U sklopu priprema za prve slobodne izbore (22. i 23. travnja) Tuđman i njegova stranka najavili su središtnji skup (11. travnja) na otvorenom, iza Spomen-doma u Pazinu.
Na širokom se prostoru okupio liep broj ljudi. Među njima sam, kano promatrač, i sam bio. Nakon nekoliko uvodničara i izraza podpore pred sitnoglas je stao dr. Tuđman. Uz izkaze zadovoljstva i zahvale na toploj dobrodošlici, razvio je prikaz svojih prigovornih državničarskih stavova oko narodnih i državničarskih odnosa u tadašnjoj ,,Miloševićevoj Jugoslaviji'' i ,,šutljivoj Hrvatskoj'' ter iztakao potrebu jedinstva hrvatskog naroda na putu ostvaritbe narodovlastne promjene i osvajanja vlasti u Hrvatskoj. Već su se tiekom tih izričaja čuli izrazi negodovanja od nekih pojedinaca i skupina, a osobito od jedne, poveće, ,,ušančene'' uz sam veliki stakleni ulaz u zgradu Doma. Tada je, opravdano izzazvan tim upadicama i zviždanjem koji su imali državničarsku poruku protimbe državničarskoj volji uređenja hrvatske države po volji hrvatskog naroda, poručio tim istima (prenosim iz sjećanja, ali postoji i slikopisna snimka njegovih rieči): ,,Vi tamo, koji zviždite, znajte da ćete (sutra) uskoro morati poslušati volju hrvatskog naroda. Ako pak to ne ćete ili ne želite, onda vam je bolje da si potražite drugu domovinu...'' To je izzazvalo glasnu podporu i pljesak mnogih od nas, ali i daljnje njihovo zviždanje i negodovanje.
Jesu li te rieči bile državničarski neuljudne ili uperene protiv Istrana (koji nisu ni spomenuti), ili kojih Istrana?
Ali već navečer u kasnim viestima, i potom u svim priobćajnim sredstvima idućih dana, proširena je viest o HDZ-ovu ,,izgredu'' u Pazinu i kako je ,,Tuđman izfućkan''. Pripremljene ,,domaće istarske'', priobćajne, državničarske i obavještajne, snage išle su još i dalje: ,,Tuđman (HDZ) tjera Istrijane iz Istre!'' Posve izmišljena - sadržajna laž i gnusna obtužba. Oni ,,pravi'', koji su zviždali i sredbotvorili zviždanje, razumjeli su poruku i kasnije su doista i otišli iz Istre, boriti se na priečnicama, u dobrovoljačkim odredima JNA protiv Hrvatske i Istre. A nama su ostavili podvalu, na kojoj smo se podielili i posvađali. Nakon narodovlastne pobjede Tuđmana na izborima 1990. i zatim nakon stvaranja neovisne države nikom nije pala ,,ni vlas s glave'' u Istri, pak ni mnogima koji tu narodovlastnu Hrvatsku nisu mogli niti smisliti. Takve vrline mogu izkazati samo plemeniti narodi, kakav je hrvatski, i samo mudri vođe, kakav je bio prvi hrvatski predsjednik. A to što se još do danas u Istri nije opralo tu ljagu s njegova imena i što nema nijednog spomen-obilježja (ulice, trga, spomenika, poprsja...) dr. Franje Tuđmana u Istri, to nam ne služi na čast i diku.

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tuđman i Istra
PostPostano: 08 vel 2015, 08:47 
Offline

Pridružen/a: 01 sij 2015, 21:05
Postovi: 2993
O čemu da konkretno pričamo?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tuđman i Istra
PostPostano: 18 lis 2015, 12:04 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2844
Premda se vlast mletačka zarana prostrla i utvrdila na zapadnoj strani Istre, Istra je još danas hrvatska zemlja. Od Podgrada (Castelnuovo) i Kopra (Capodistria) k sjeveru, četrdeset hiljada duša danas nateže po slovenski. Talijanski se govori u Trstu, po zapadnoj obali i u nutranjih gradićih Buje, Montona (Motovan), Dignano (Vodnjan), Valle (Bale) i dielom u Pazinu (Pisino), u Buzetu (Pinguente), u Labinu (Albona), u Vitignanu, u Oprtalju (Portole), u Krku (Veglia), u Lošinu; tako da se broji talijanaca s Trstom do 140,000 duša. Hrvatski govori do 260,000 duša. Od Novigrada i Podgrada do hrta puljskoga, izim primorja rovinjskoga, sva sela tik samih gradova, govore jedino hrvatski. Bratovšćino hrvatskih ljudi u Istriji, Bog ti pomogao i sviest hrvatskoga naroda!
*Mihovil Pavlinović


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tuđman i Istra
PostPostano: 18 lis 2015, 12:41 
Offline

Pridružen/a: 31 srp 2015, 21:39
Postovi: 1567
U Istri je glavni problem mentalitet ljudi. Taj ultraliberalni protalijanski autonomaški. To je stvar koja me kod njih zbunjuje. S jedne strane se ponose svojom antifašističkom tradicijom a s druge strane fetišiziraju Talijane protiv kojih su se njihovi djedovi partizani borili. Tako u gradiću Umagu imate obalu Josipa Broza Tita a odmah na nju se nadovezuje ulica Dante Alighierija.. Još valja spomenuti da Alighieri nije imao veze sa Hrvatskom i da je broj Talijana u gradiću 18%.
U još jednom gradiću imate ulicu Giuseppea Garibaldija (još jedna ličnost koja je potpuno nebitna za Hrvatsku) i kraj nje ulica istarskih brigada...
Da ne spominjem još da su u mjestima u kojima se Talijani na prste mogu pobrojati postavljene dvojezične table i vise talijanske zastave.
Ima tu i nacionalističkih ispada među lokalnim Talijanima primjerice u Vrsaru našarali "Istria Italiana" i zašarali hrvatsko ime na tabli. U jednoj školi kao obvezan jezik uveli talijanski.
Nisu u Istri samo Talijani i Hrvati. Imate tamo i Srba, BH muslimana, nekakvih "Istrijana", neopredijeljenih.. Pravi bućkuriš svega i svačega.
U Istri je i za vrijeme rata talijanska iredenta bila jaka a sad im ne ruku ide autonomaški IDS koji je na vlasti u skoro svakoj općini.

Ja ne vidim neku mogućnost za otcijepljenje Istre, ne vjerujem da bi njeni stanovnici to priželjkivali i Italija kakva je sad nema snage za nekakve agresivne poteze u cilju talijanizacije Istre zbog separatističkih tendencija na svome teritoriju.
Istranima je glavni cilj autonomija ali koju će jako teško dobiti pogotovo sa HDZ-om koji uskoro stiže na vlast. Oni su bili i ostati će različiti od ostatka Hrvatske i to je to.

_________________
Giggity giggity goo!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tuđman i Istra
PostPostano: 18 lis 2015, 13:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 lip 2009, 14:18
Postovi: 8425
Pa vi im se sami dodvoravate i na sajtu drzavnog zavoda za statistiku pisete dvojne nazive. LOL

http://www.dzs.hr/Hrv/censuses/census20 ... zup18.html

Buje - Buie
Novigrad - Cittanova
Poreč - Parenzo
Rovinj - Rovigno
Vodnjan - Dignano
Grožnjan - Grisignana
Motovun - Montona

:laugh


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tuđman i Istra
PostPostano: 18 lis 2015, 14:36 
Offline

Pridružen/a: 31 srp 2015, 21:39
Postovi: 1567
Poštuje se ono što stanovnici Istre žele. Nije to nikakav problem samo meni izgleda smiješno kad unuci partizana lijepe okolo dvojezične table HRV/ITA.
Glavno da je Istra tamo gdje i pripada, u Hrvatskoj.
Autonomiju će jedino dobit ako u budućnosti bude ustavnih promjena pod uvjetom da ih iniciraju stranke lijevog centra. Za promjenu ustava im treba 2/3 u Saboru a to su skoro imali nakon izbora 2011., trebali su im još samo glasovi stranke HDSSB kako bi mijenjali ustav ali HDSSB nije htio podići ruke za to jer su uvidjeli kako bi regionalizacija koja je planirana promjenom ustava bila štetna, kao da vama od svake regije naprave jednu Vojvodinu.
100% sam siguran da će ljevičari jednog dana osvojit 2/3 pa ćemo vidit šta bude.

_________________
Giggity giggity goo!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tuđman i Istra
PostPostano: 18 lis 2015, 21:14 
Offline

Pridružen/a: 19 kol 2015, 11:38
Postovi: 3890
Forumašš je napisao/la:
U Istri je glavni problem mentalitet ljudi. Taj ultraliberalni protalijanski autonomaški. To je stvar koja me kod njih zbunjuje. S jedne strane se ponose svojom antifašističkom tradicijom a s druge strane fetišiziraju Talijane protiv kojih su se njihovi djedovi partizani borili. Tako u gradiću Umagu imate obalu Josipa Broza Tita a odmah na nju se nadovezuje ulica Dante Alighierija.. Još valja spomenuti da Alighieri nije imao veze sa Hrvatskom i da je broj Talijana u gradiću 18%.
U još jednom gradiću imate ulicu Giuseppea Garibaldija (još jedna ličnost koja je potpuno nebitna za Hrvatsku) i kraj nje ulica istarskih brigada...
Da ne spominjem još da su u mjestima u kojima se Talijani na prste mogu pobrojati postavljene dvojezične table i vise talijanske zastave.
Ima tu i nacionalističkih ispada među lokalnim Talijanima primjerice u Vrsaru našarali "Istria Italiana" i zašarali hrvatsko ime na tabli. U jednoj školi kao obvezan jezik uveli talijanski.
Nisu u Istri samo Talijani i Hrvati. Imate tamo i Srba, BH muslimana, nekakvih "Istrijana", neopredijeljenih.. Pravi bućkuriš svega i svačega.
U Istri je i za vrijeme rata talijanska iredenta bila jaka a sad im ne ruku ide autonomaški IDS koji je na vlasti u skoro svakoj općini.

Ja ne vidim neku mogućnost za otcijepljenje Istre, ne vjerujem da bi njeni stanovnici to priželjkivali i Italija kakva je sad nema snage za nekakve agresivne poteze u cilju talijanizacije Istre zbog separatističkih tendencija na svome teritoriju.
Istranima je glavni cilj autonomija ali koju će jako teško dobiti pogotovo sa HDZ-om koji uskoro stiže na vlast. Oni su bili i ostati će različiti od ostatka Hrvatske i to je to.


Pa Istrani se jednostavno ne bave ideologijama i svjetonazorskim podjelama. Da li je netko ikad čuo da hrvatski ministar turizma priča o ičemu osim o turizmu i sudjeluje u nekakvim dnevnopolitičkim prepucavanjima? Ali kako oni nisu nametljivi tako i njihov mentalitet nažalost slabo prodire u ostatak države.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tuđman i Istra
PostPostano: 19 lis 2015, 06:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4443
Lokacija: Grobnik
Forumašš je napisao/la:
Poštuje se ono što stanovnici Istre žele. Nije to nikakav problem samo meni izgleda smiješno kad unuci partizana lijepe okolo dvojezične table HRV/ITA.
Glavno da je Istra tamo gdje i pripada, u Hrvatskoj.
Autonomiju će jedino dobit ako u budućnosti bude ustavnih promjena pod uvjetom da ih iniciraju stranke lijevog centra. Za promjenu ustava im treba 2/3 u Saboru a to su skoro imali nakon izbora 2011., trebali su im još samo glasovi stranke HDSSB kako bi mijenjali ustav ali HDSSB nije htio podići ruke za to jer su uvidjeli kako bi regionalizacija koja je planirana promjenom ustava bila štetna, kao da vama od svake regije naprave jednu Vojvodinu.
100% sam siguran da će ljevičari jednog dana osvojit 2/3 pa ćemo vidit šta bude.


Dvojezičan je samo zapadni dio Istre (obćine uz more) od Pule do Savudrije. Trenutno, samoupravni huškači u Istri su najglasniji na tom zapadu Istre, dok Pazin i okolica nisu takvi. Također, dobar dio Istre (Opatija, Mošćenička Draga, Lovran, Matulji, Kastav, Klana) i nisu u Istarskoj županiji i to su SDP-ove utvrde.
Uglavnom, ovi izvorni Istrijani uobće se niti ne bave državničarstvom, već kad o nečemu govore to su masline (ulike), med, brajde, vino, kad da se gre prskat lozu, kad da se ubije prahsca i ki je od susedi ča storil loše ili dobro, kamo ki dela... Svaki put kad sam va središtnjoj Istri niti P od politike i to samo zato jerbo ih to niti najmanje ne zanima i ako im nešto pokušaš objašnjavat ako se nešto u tom smislu spomene, onda te samo bliedo gledaju i znaju ti ili potvrđivat samo da te udobrovolje ili brzo skrenu priču brzo opet na masline ili nešto u tom smislu. A ovi vlahi sa zapada su već druga priča, s njima znam imat lagane razprave i oni budu tvrđi IDS-ovci i jako me podsjećaju na neke zadrte HDZ-ovce, jerbo ne misle svojom glavom već sve odriešito brane kako IDS radi.

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tuđman i Istra
PostPostano: 19 lis 2015, 08:56 
Offline

Pridružen/a: 19 kol 2015, 11:38
Postovi: 3890
Treba znati i to da je Istra povezana politički s Hrvatskom 1945., ali je do 1980. i izgradnje tunela Učka bila praktički izolirana i sve prometnice su vodile u Sloveniju i Italiju. I danas je izolirana željeznički pa se može doći vlakom iz Pule u Zagreb jedino preko Slovenije, što za posljedicu ima da je 1 pruga zatvorena, a na drugoj se odvija samo lokalni putnički promet.

Ali Istrani nisu nikad značajno participirali u vlasti, ni talijanskoj, ni SFRJ, ni hrvatskoj, to jednostavno ne ide skupa s njima.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tuđman i Istra
PostPostano: 19 lis 2015, 10:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4443
Lokacija: Grobnik
Kaftanzoglio je napisao/la:
Treba znati i to da je Istra povezana politički s Hrvatskom 1945., ali je do 1980. i izgradnje tunela Učka bila praktički izolirana i sve prometnice su vodile u Sloveniju i Italiju. I danas je izolirana željeznički pa se može doći vlakom iz Pule u Zagreb jedino preko Slovenije, što za posljedicu ima da je 1 pruga zatvorena, a na drugoj se odvija samo lokalni putnički promet.

Ali Istrani nisu nikad značajno participirali u vlasti, ni talijanskoj, ni SFRJ, ni hrvatskoj, to jednostavno ne ide skupa s njima.


Što se tiče željeznice, putnički promet ide presjedanjem busom od Rieke do Lupoglava. Inače, fora je putovat vlakom Lupoglav-Pula.

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tuđman i Istra
PostPostano: 19 lis 2015, 11:51 
Offline

Pridružen/a: 19 kol 2015, 11:38
Postovi: 3890
da takvim presjedanjem se od Zagreba do Pule putuje oko 6-7 sati :thumbup1

Uglavnom poanta je da prema Istri nijedna država nije bila baš široke ruke , dobili su poluatocestu koju plaćaju isto kao autocestu, pruge su skoro zatvorili, bolnica u Puli se planira graditi već 100 godina, Brijuni zapušteni, brodogradlište Uljanik je za nagradu što je bilo najnaprednije na silu politički spojeno sa drugim lošijim brodogradilištima u Rijeci.

tako da su Istrani logično skeptični prema mahanju zastavama i bore se sami za sebe.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tuđman i Istra
PostPostano: 19 lis 2015, 14:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4443
Lokacija: Grobnik
Kaftanzoglio je napisao/la:
da takvim presjedanjem se od Zagreba do Pule putuje oko 6-7 sati :thumbup1

Uglavnom poanta je da prema Istri nijedna država nije bila baš široke ruke , dobili su poluatocestu koju plaćaju isto kao autocestu, pruge su skoro zatvorili, bolnica u Puli se planira graditi već 100 godina, Brijuni zapušteni, brodogradlište Uljanik je za nagradu što je bilo najnaprednije na silu politički spojeno sa drugim lošijim brodogradilištima u Rijeci.

tako da su Istrani logično skeptični prema mahanju zastavama i bore se sami za sebe.


Što se tiče ipsilona, plaća se samo dio gdje je puni presjek samovoznice i prokop kroz Učku. Dio od prokopa, pak do izlaza za Pazin je bezplatan. I Bolja stvar ipsilona od Hrvatskih samovoznica jest ta što onaj tko češće putuje po ipsilonu ima jako smanjene troškove. Tako da se meni osobno puno više izplati po ipsilonu nego po samovoznicama u sustavu HAC-a.
Što se tiče ulaganja, znam da se dosta radi na sustavu navodnjavanja u zapadnoj Istri gdje je jaka poljopriradba.
U Puli se dosta grade odvodni sustavi i gradske prometnice.
Ali svakako moglo bi i bolje.

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tuđman i Istra
PostPostano: 19 lis 2015, 16:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 09 vel 2010, 19:22
Postovi: 5990
Kraška Slovenja sa Slovenskom obalom, Trst, Istra i Kvarner su jedna cjelina u određenom smislu te riječi.

_________________
Neki Fadil


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tuđman i Istra
PostPostano: 25 lis 2015, 22:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 12:10
Postovi: 4466
Mnogi pričaju da je Tito donio Hrvatskoj Istru.

To je istina u političkom smislu, ali se jedan dio zasluga priapada i stoljetni radu prohrvatski nastrojenih prosvjetitelja, svećenika koji su uticali na narod.

Ovako ispada da se odjednom pojavio Tito i neku regiju iz čista mira i bez njihove želje pripojio Hrvatskoj.

_________________
Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tuđman i Istra
PostPostano: 25 lis 2015, 22:34 
Offline

Pridružen/a: 19 kol 2015, 11:38
Postovi: 3890
Kum Bečo je napisao/la:
Kraška Slovenja sa Slovenskom obalom, Trst, Istra i Kvarner su jedna cjelina u određenom smislu te riječi.



Nekad bilo dok je bila Austrougarska pa i kasnije, sad se sve više udaljava, odnosno svatko se približava svojoj državi.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 58 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO