HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 00:48.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 264 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vlado Šantić
PostPostano: 29 sij 2014, 21:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27123

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vlado Šantić
PostPostano: 30 sij 2014, 17:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ipak je ovo malo veće od hrvatskog generala.
Kako bošnjački mediji ovako vrlo bitan detalj neprimjetno između redova i kiselo izvjeste.


Citat:
Slučaj Šantić: Prvi rezultati analize za nekoliko dana

Posmrtni ostaci pronađeni u metalnom buretu na Grabežu kod Bihaća, za koje se sumnja da pripadaju general bojniku HVO Vladi Šantiću, preneseni su u Identifikacioni centar "Šejkovača" u Sanskom Mostu. Stručnjaci ICMP iz Sarajeva uzeli su uzorke, a prvi rezultati očekuju se za nekoliko dana.

Postupajući tužilac Tužilaštva Unsko-sanskog kantona Husein Huzeirović posjetio je danas Identifikacioni centar "Šejkovača" u Sanskom Mostu, i za BHRT je izjavio da se prvi rezultati analiza posmrtnih ostataka očekuju za nekoliko dana.

- Prve rezultate analiza posmrtnih ostataka, koje su uzeli stručnjaci ICMP, očekujemo za nekoliko dana. U tom cilju, angažirat ćemo stručnjake hemičare iz BiH i, ukoliko bude potrebe, i iz Hrvatske - rekao je Huzeirović.

Dodao je da se pronalazak tih posmrtnih ostataka poklopio sa izjavama svjedoka, te da se na toj istoj lokaciji nalaze ostaci još nekoliko tijela, te da će se nastaviti raditi na tom lokalitetu.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Lejla Čengić kazala je da će se nakon izvršene DNK analize, koju će uraditi taj institut, znati tačan identitet pronađenih posmrtnih ostataka, odnosno da li je riječ o generalu Vladi Šantiću, kako se pretpostavlja.

- General HVO-a Vlado Šantić nalazi se na listi nestalih osoba u Instititu za nestale osobe BiH jer je nestao u toku proteklog rata. Prema našim evidencijama nestao je 8. marta 1995. godine na području Bihaća, a njegovi posmrtni ostaci dosad nisu pronađeni - kazala je Čengić.

U okolini Bihaća, na lokaciji otpadne deponije Mehana na Grabežu jučer su pronađeni posmrtni ostaci, za koje se, na bazi svjedočenja zaštićenog svjedoka, pretpostavlja da se najvjerovatnije radi o generalu HVO regije Bihać Vladi Šantiću.

Posmrtni ostaci su pronađeni u metalnom buretu i prenijeti su u Identifikacioni centar "Šejkovača" u Sanskom Mostu.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vlado Šantić
PostPostano: 31 sij 2014, 08:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58
Postovi: 35278
Lokacija: Gl. grad regije
Da su Bošnjaci u pitanju bio bi lokalni genocid i peet emisija u udarnom terminu.

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vlado Šantić
PostPostano: 31 sij 2014, 19:08 
Offline

Pridružen/a: 05 sij 2010, 16:44
Postovi: 211
Onog konja zvanog tigar on ga je smaknuo...ali mislim da iza svega stoji Dudakovic skupa sa bratijm iz Sarajeva
sve na sud a njihove obitelji sad treba izloziti pritisku da proprde....


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vlado Šantić
PostPostano: 01 vel 2014, 22:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 29 srp 2009, 01:57
Postovi: 1410
Lokacija: Hrvatska republika Herceg Bosna
Citat:
Nakon Pivića i Bakrača došao red i na Hamdiju Abdića Tigra

Dvije decenije šutnje, dvije decenije straha, dvije decenije Krajinom su vladali ljudi iz tame. Ubijali su u parkovima, ubijali su u stanovima, ubijali su u policijskim stanicama. Ubili su Cvijana Radića. Misteriozna ruka na posljednoj večeri generala Šantića pripada njima. Kraj krajiških moćnika - priča Avde Avdića.

Tragove zločina nije prikrila ni zemlja, ni voda, ni dan, ni noć, ni strah od onih koji su činili zločin. Prvo je Una na površinu izbacila istinu o Cvijanu Radiću. Srpskog povratnika u Bihać ubila je policija. Skrivali su fotografije sa uviđaja, podmetali dokaze, odbijali da govore pred kamerama FTV-a.

Asmir Bakrač je bio nedodirljiv sve do 9. januara prošle godine. Pripadnici FUP-a uhapsili su njega, Huseina Kunića, Ejuba Ikića, Halida Velagića, Izeta Šahinagića i Fuada Poprženovića zbog osnovane sumnje da su ubli Cvijana Radića. Svi uhapšeni godinama bili su pripadnici policije, svi uhapšeni iz sjene su upravljali istragama, svi uhapšeni skrivali su dokumente bihaćkim ubistvima. Oni i samo oni su znali ko je ubio Mirka Ćazića, oni i samo oni su znali da je u stan ubijenog Ćazića uselio Asmir Bakrač. Oni i samo oni su znali kako su drugima podmetali ubistva.

Parapolicijska formacija kojom su upravljali Poprženović i Bakrač bila je tako moćna da su nakon njihovog hapšenja u Bihaću organizovani protesti pred Tužilaštvom. Ali ni to ih nije spasilo - godinu su već u pritvoru. Njihovoj eri došao je kraj.

Besmrtnikom se smatrao i Emin Pivić. On je rukovodio grupom koja je u augustu 1993. likvidirala četvero ljudi. Bile su to ubice koje nisu prezale ni od čega, ubili su ljude na spavanju, kaže bivši inspektor MUP-a USK-a Mehmed Hadžić.

Emina Pivića, Safeta Vardića, Muharema Tutića i Fikreta Seferagića nakon ubistva uhapsio je Izet Nanić. Atif Dudaković ih je ubrzo pustio na slobodu. Izet Nanić je misteriozno poginuo. A većina onih koji su došli u bilo kakvu vezu s ovim predmetom su mrtvi. Prvo je ubijen Safet Vardić, koji je želio svjedočiti protiv Pivića. Tužilac koji je pokušao procesuirati Vardićevog ubicu je misteriozno poginuo u saobraćajnoj nesreći, a dokumentacija sa uviđajem je uništena. Automobil u vlasništvu sudije koji je sudio u predmetu Vardićevog ubistva je odletio u vazduh. Ranije je svjedoka Samira Piralića ubila interventna policija. Oružje kojim je izvršeno ubistvo je nestalo, a Emin Pivić je poslije rata postao ugledni biznismen. Družio se s Hamdijom Abdićem Tigrom, premlaćivao ljude po Bihaću i na kraju pobjegao u Bugarsku. Kada se vratio, policija ga je uhapsila zbog osnovane sumnje da je u avgustu 1993. godine ubio Rasima Alagića, Adema Tutića, Arifa Begića, te Nisvetu Cecu Avdagić. Svemoćni Emin Pivić je iza rešeteka, gdje bi uskoro trebao završiti i njegov prijatelj Hadmija Abdić Tigar.

"Ja nisam vidio Vladu Šantića mrtva", tvrdio je Abdić u intervjuu FTV-u. Mrtvog generala HVO-a Vladu Šantića Hamdija Abdić usitinu nije vidio. Ali živog generala Šantića posljednji put su vidjeli baš u Tigrovom društvu. Brojni su materijalni i nematerijalni dokazi koji povezuju dugogodišnjeg krajiškog vladara sa ubistvom HVO-ovog generala Vlade Šantića.

Ovo je izjava jednog od pratilaca generala Šantića data 1995. godine: "Za 'Sedru' smo krenuli oko 1 h, 9. marta 1995. godine. Kada su izašli iz zgrade glavnog štaba, u vozilo mercedes komandanta Hamdije Abdića sjeli su vozač Samir, Hamdin pratilac Deni, a pozadi su sjeli general Šantić, Hamdo i generalov pratilac Željko."

"General Šantić je došao sa mnom ispred HVO-a. Zajedno smo otišli, znali smo da je dole proslava 8. marta. Otišli smo dole, bili smo određeno vrijeme, čak se nismo puno ni zadržali u hotelu 'Sedra'", kazao je FTV-u Hamdija Abdić.

Koliko god da se zadržao, Hamdija Abdić Tigar u ključnim momentima bio je u 'Sedri', u kojoj je za istim stolom sjedio sa generalom Atifom Dudakovićem, generalom Šantićem i svjedokom koji je u godinama skrivanoj izjavi kazao: "Kada je general Šantić sjeo, čuo sam da je general Dudaković rekao, obrativši se generalu Šantiću riječima: 'Šta je, Vlado, hoćeš da bježiš? Nećeš otići iz ovog okruga, ostat će sa mnom do kraja rata!' Kada je general Dudaković to rekao i kazao: 'Ovo je Bosna, ovo nije Hrvatska!', tada nam je s puškama u rukama i uperenim cijevima prišlo 15 policajaca, rekli su nam da predamo oružje."

Nakon toga pratioci generala Šantića izvedeni su iz prostorije, odakle se kasnije čula velika buka. Devetnaest godina poslije forenzičari Federalne policije su na mjestu gdje je zadnji put živ viđen general Šantić pronašli tragove njegove krvi. Tragovi krvi su pronađeni na samom ulazu u hotel "Sedra". Baš te noći 1995. godine ispred hotela "Sedra" sasvim slučajno bili su pratioci Hamdije Abidića Tigra. Jedan od svjedoka koji je bio zatočen u prizmelju "Sedre" vidio je kako Hamdija Abdić Tigar napušta hotel i govori svojim pratiocima: "Radite s njim šta želite."

Svjedok Topal Jasmin još 1995. godine potvrdio je te navode: "Vidio sam da pratilac generala Dudakovića Šiljo i pratioci moga komandanta Hamde, Mašić Samir i Zolić Deni, drže ispod ruku generala Šantića i izvode ga vani. Tom prilikom general Šantić nije se opirao."

No, kako bi prikrili gdje su odveli generala Šantića, pripadnici vojne policije koja je bila pod okriljem brigade kojom je komandovao Hamdija Abdić Tigar izmislili su da se general otrgnuo i pobjegao u mrak. Situaciju su doveli do apsurda, a najdalje s lažima je otišao Ramiz Ružvić: "General Šantić je išao ispred mene, a ja sa lijeve strane, držeći ga labavo ispod ruku. Kada smo sišli, možda na petoj ili šestoj stepenici, neposredno ispred podesta, Šantić se iznenada okrenuo i ja sam u tom trenutku izgubio ravnotežu i pao sam. U šta sam udario, ne znam, samo znam da sam povrijedio glavu, i to sa lijeve strane, i u tom momentu izgubio sam svijest. Kuda je general Šantić poslije otišao - ja ne znam."

Ovaj ali i drugi iskazi Tigrovih pratilaca u potpunosti poništavaju materijalne dokaze. Ako se Šantić otrgnuo i pobjegao u mrak, odakle onda tragovi njegovi krvi u kombiju kojim su upravljali Abdićevi podređeni. Kako je onda moguće da na tavanu stare željezničke stanice budu pronađeni tragovi Šantićeve krvi. A tamo je, prema iskazima svjedoka, kombijem iz Sedre teško pretučen Šantić, i odatle mu se gubi svaki trag.

Ipak, situacija se preko noći izmijenila. Na deponiji grabeži nadomak Bihaća pronađeno je metalno bure u kojem se nalaze ostaci ljudskih kostiju. Policija sumnja da su u pitanju posmrtni ostaci generala Šantića. Baš zbog toga Tigar je postao nervozan.



http://www.federalna.ba/bhs/vijest/8822 ... ih-mocnika

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vlado Šantić
PostPostano: 03 vel 2014, 13:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Muljaju li muljaju da odvedu istragu u krivom smjeru. Samo netko će morati robije odguliti da zaštiti Dudakovića i Aliju. Da vidimo koliko muda imaju i kolike su "patriJote".


Citat:
Abdić: Nisam ubio Vladu Šantića, na istom smo kazanu jeli

Na istom smo kazanu Vlado i ja jeli i istu smo muku mučili. Ne znam što se s njim dogodilo, ne mogu potvrditi ni da je mrtav niti da je živ jer nema dokaza ni za jedno ni za drugo. Ja ga nisam ubio. Svi su na mene navalili kao budale, sa svih strana me optužuju. Neka dokažu ili neka me ostave na miru - rekao nam je Hamdija Abdić zvan Tigar, bivši komandant 502. brigade 5. korpusa Armije BiH, kojeg, prema pisanju bh. medija, Federalna uprava policija u izvještaju o slučaju Šantić koji su njezini istražitelji poslali Kantonalnom tužiteljstvu u Bihaću navodi kao prvoosumnjičenog od sedam osoba za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića, koji je nestao 8. marta 1995, prenosi zabranjeni.hr.

Ekshumirani ostaci

Posmrtni ostaci ekshumirani prije nekoliko dana na brdu Grabež, lokaciji Mehana, iznad Bihaća vjerovatno su baš njegovi.

U vrijeme njegovog nestanka Bihać je bio u potpunom okruženju srpskih snaga, a branile su ga združene snage Armije BiH i HVO-a, kojima su zapovijedali armijski general Atif Dudaković i Vlado Šantić koji mu je bio zamjenik.

Punih 19 godina nije se znalo šta se dogodilo s omiljenim generalom HVO-a, sve dok se redakciji "Dnevnog avaza" nije javio svjedok i rekao: “Garantujem 100 posto, dat ću vam lokaciju, ne u gram, ali to je tu”. Pokazao im je bivše odlagalište otpada na Grabežu koje je sanirano 1996. godine. Na temelju njegova iskaza istražitelji su uz pomoć dva rovokopača u ponedjeljak započeli prekopavanje terena, da bi, baš kako je svjedok opisao, u srijedu u popodnevnim satima pronašli metalnu bačvu s karboniziranim ostacima ljudskog tijela.

Brdo Grabež nalazi se pet kilometara istočno od Bihaća, a do oslobođenja 1994. bilo je snažno četničko uporište odakle je Bihać bio danonoćno granatiran. Prekopavanje terena tamo traje i danas jer se pretpostavlja da u srijedu pronađeni leš nije jedini koji je tamo završio ratnih godina. Mjesto događaja danonoćno osigurava policija. Dok se čekaju rezultati analiza na posmrtnim ostacima u identifikacijskom centru Šejkovača u Sanskom Mostu, istražitelji nastoje rekonstruirati posljednje sate vjerovatno brutalno ubijenog generala.

Smatra se da je Šantić iz Bihaća tog 8. marta odveden razoružan do hotela Sedra, gdje se slavio Dan žena. Nakon toga ga je u naselju Kostela premlatilo više pripadnika Vojne policije 502. brigade kojima je zbog izdaje poginulo 30 boraca. Razjareni vojnici Šantića su, još živog, prevezli kombijem u zapovjedništvo Vojne policije iste brigade u zgradi stare željezničke stanice te ga smjestili na tavan, gdje je dočekao zoru.

Prije svanuća su ga izveli u naselje Kostela, kod kuće punca J. T., gdje ga je s četiri metka ubio D. K. Tijelo je potom skriveno u željeznu bačvu u koju su vojnici natočili benzin, kiselinu i razređivač. Neko vrijeme bačva je bila odložena kraj sličnih bačvi tadašnjeg preduzeća Šipad Bina u centru Bihaća, a onda je zajedno s tim bačvama prebačena na deponiju. U uklanjanju tijela i tragova navodno su sudjelovale četiri osobe, a u izvještaju FUP-a spominje se samo jedna.

S Hamdijom Abdićem Tigrom o tome smo razgovarali u njegovoj kafani Bondano u staroj jezgri Bihaća. Potvrdio nam je da je baš on iz tadašnje komande, koja je bila smještena u zgradi nasuprot njegova kafića, s generalom Šantićem krenuo na proslavu Dana žena.

- Obojica smo bili malo pijani, pa se ne sjećam svih detalja. Otišli smo zajedno u taj hotel. Tamo je sve već bilo pijano. Ja sam otišao prije njega i doista ne znam što se dalje događalo. Sjećam se da me sutradan oko 11 sati nazvao Dudaković i pitao gdje je Vlado. Nisam znao, pa smo zaključio da se otišao negdje opustiti. Prošlo je nekoliko dana, nije se vratio, provodila se istraga o svemu, neki su ljudi čak bili uhapšeni i pritvoreni nekoliko mjeseci i potom pušteni jer nije bilo dokaza da su u nešto nečasno bili umiješani. Budimo realni, da ga je trebalo ubiti, to bi se odradilo na frontu, tako bi se sve lakše zamaskiralo, a ne ovako. Morate znati da smo se mi u Bihaću odlično slagali s Hrvatima jer nismo imali izbora, bili smo osuđeni jedni na druge, čak i kada su ta dva naroda ratovala u drugim dijelovima zemlje i kada je bilo pritisaka iz Sarajeva i Zagreba. Nismo imali izbora, jer smo imali zajedničkog neprijatelja. Sve vrijeme rata, slušajte sada, od ‘neratnih posljedica’ ubijen je jedan Hrvat, 29 muslimana i četiri Srbina. Prosječno, manje nego što se danas ljudi ubijaju - kaže Hamdija Abdić Tigar.

Dodaje da će mu ljudski biti drago ako se pokaže da ostaci pripadaju Vladi Šantiću zbog njegove porodice koja ima pravo znati šta im se dogodilo s ocem, ali ponavlja da on nije kriv.

- Četiri istrage su već provodili i ja im se činim zanimljivim, očito. Prije mjesec dana sam zadnji put ispitan, ali još uvijek kao svjedok, iako me razvlače danima da sam osumnjičen. Da mi je barem jedan bosanski novinar ovako kao vi došao na vrata i pitao me što imam reći, bio bih sretan - ogorčen je Tigar.

- Osim toga, taj zaštićeni svjedok očito je i sudionik svega kada zna toliko detalja. To znači da se krug zatvara i da znaju sve, pa i to ko je ubio Vladu Šantića - zaključuje Tigar.

Na pitanje zašto bi neko uopće digao ruku na generala Šantića Tigar kaže da tu sigurno nije bilo nekih viših interesa, nego da se moralo raditi o pojedinačnom slučaju kojem je vjerojatno kumovao alkohol kojem je Šantić, dodaje Tigar, bio sklon.

Zašto je zapravo ubijen general Šantić bosanska javnost još ne zna, ali se o tome spekulira od njegova nestanka.

Zaštićeni svjedok koji se iznenada niotkud pojavio tvrdi da se zapovjedništvo dviju vojski prepiralo oko toga ko će držati područje oko granice s Hrvatskom.

- Ko je imao granicu, imao je i novac, jer se mnogo toga moglo krijumčariti - rekao je svjedok.

Dok Hrvati u Bihaću tvrde da je generala smaknula Izetbegovićeva vojska, i to po nalogu politike iz Sarajeva, muslimani tvrde da je Šantić glavom platio saradnju s tadašnjom srpskom stranom koja je Bihać držala u potpunom okruženju.

Postoji teorija da ga je nakon smaknuća vojnik ronilac odvukao na dno Une. Bosanski su mediji nakon rata nestanak doveli u vezu s nizom tajnovito stradalih časnika, a prije nekoliko godina generalova je smrt direktno dovedena u vezu s vrhom tadašnje države.

“Kao sigurnosna procjena zabilježeno je da je, premda je Peti korpus Armije RBiH cjelokupnu logističku pomoć primao iz Hrvatske, od čega je 10 posto moralo ići bihaćkomu HVO-u, Izetbegović preko Amora Mašovića naložio Dudakoviću ubistvo karizmatičnoga generala Hrvatskoga vijeća odbrane. Aliji je smetalo i to što je Šantić, sukladno opredjeljenju i samog vrha HR Herceg-Bosne, svojim snagama i zapovijedi zabranio sukobljavanje s Babinom vojskom, koju je Sarajevo optuživalo za saradnju s vojskom Radovana Karadžića s kojom je Atif Dudaković svakodnevno trgovao”, objavila je Slobodna Dalmacija 2006. godine pozivajući se na dokumente sigurnosnih službi.

Sredinom sedmice znat će se jesu li na brdu Grabež pronađeni ostaci generala Vlade Šantića, a nakon toga možda se rasvijetle i svi detalji njegove smrti.

U Vedrom Polju, gdje je nekada živio general, niko ne želi razgovarati s medijima. U tom, hrvatskom dijelu Bihaća još žive dvije generalove sestre. Porodica, supruga, sin i kći, žive mu u Zagrebu i Mostaru. Sin Duje u svojim je medijskim istupima kao odgovorne za smrt svog oca prozivao generala Dudakovića i Abdića Tigra.

- Prema priči Radovana Klepića, vozača generala Šantića, Hamdija Abdić Tigar je pijan upao u štab HVO-a i razoružao stražu. Zahtijevao je od generala Šantića da pođe s njim na proslavu Dana žena, pa koja vojska na svijetu slavi Dan žena!?

General i proslava

Tamo su, navodno, oni razoružani i odvedeni u posebnu prostoriju, a general na proslavu, odakle mu se gubi svaki trag. Prije nego što su ih odveli, Dudaković je udario Šantića šakom i opsovao mu majku ustašku - pripovijeda Duje Šantić.

- Razgovarao sam u Zagrebu i s Radovanom Klepićem i Željkom Vujićem koji su bili uz moga oca te kobne noći. Klepić je pred hotelom Sedra inscenirao srčani napad, pa je prebačen u bolnicu, odakle je pobjegao i skrivao se u jednom stanu. Poslije dva dana nestao je iz toga stana, da bi se predvečer vratio s objašnjenjem da je išao vidjeti ženu i djecu.

Tek nakon nekog vremena kada je došao Čeka, komandant VP HVO-a, a koji je već imao informacije, priznao je da je taj dan otišao kod Dudakovića i kako se nagodio da promijeni iskaz, za što je dobio, pazite sad: tri crne uniforme za trojicu generalovih pratitelja, vreću brašna, pakiranje ulja i 500 maraka - kaže Duje Šantić.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vlado Šantić
PostPostano: 04 vel 2014, 12:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2010, 22:57
Postovi: 2546
komentari na muslimanskim portalima su vise nego fascinantni;

-neka su izdajicu ubili
-trebali su i prije
-haracio je po bihacu,maltretirao ljude,zasluzio je
-pravio je herceg-bosnu u krajini
.
.
.
.

za ne povjerovat,pa kazu zivi zajedno

_________________
...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vlado Šantić
PostPostano: 04 vel 2014, 18:44 
Offline

Pridružen/a: 05 sij 2010, 16:44
Postovi: 211
Ma nek pisu..sta hoce...ispisali su oni sebi zahtjev za rezervate
samo dok Rusija zatvori ciloj Europi plin...tada Eu ima svoje probleme...
periguzi nis drugo nego tabla u ruke i USA help ....odlaprdace i oni


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vlado Šantić
PostPostano: 04 vel 2014, 18:47 
Offline

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:32
Postovi: 11675
Lokacija: Varta drzava
pagan je napisao/la:
komentari na muslimanskim portalima su vise nego fascinantni;

-neka su izdajicu ubili
-trebali su i prije
-haracio je po bihacu,maltretirao ljude,zasluzio je
-pravio je herceg-bosnu u krajini
.
.
.
.

za ne povjerovat,pa kazu zivi zajedno


Svasta se prica, ne znaci da je tocno, al ne treba sve ni bezglavo odbacivati. Bilo je svakakvih ljudi i kod nas, nista cudno tu.

_________________
Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!!
Život je tvoje igralište
Pretpostavka je majka svih zajeba
Svi mi prdimo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vlado Šantić
PostPostano: 02 tra 2014, 07:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2011, 20:26
Postovi: 1431
Citat:
Stala istraga o ubojstvu generala Šantića, nemoguće utvrditi DNK

slika

...

ICMP raspolaže najsuvremenim laboratorijima u kojima forenzičari već godinama rade na izoliranju DNK uzoraka iz posmrtnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama i u stanju su na temelju usporedbe s DNK-om živih srodnika, s gotovo 100 postotnom točnošću, utvrditi identitet ekshumiranih žrtava.

Upravo zbog osposobljenosti stručnjaka ICMP-ja za najzahtjevnije identifikacije njima je povjerena i provjera ostataka što ih je policija krajem siječnja pronašla u okolici Bihaća, na temelju iskaza zaštićenog svjedoka.

...

Policija nestanak Šantića ne tretira kao ratni zločin nego kao “obično” ubojstvo...


narod.hr

_________________
The only true national autonomy is the freedom of the individual against the state and society.

Mises


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vlado Šantić
PostPostano: 11 kol 2014, 10:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27123
Citat:
Istraga ubistva generala HVO-a Vlade Šantića: Još se čeka DNK iz misterioznog bureta

Istraga o nestanku i ubistvu generala HVO-a iz Bihaća Vlade Šantića, nakon što je početkom godine intenzivirana, ponovo je u zastoju.

Podsjećamo, general-bojnik Vlado Šantić, zapovjednik HVO-a regije Bihać, nestao je nakon proslave 8. marta 1995. godine, a posljednji put viđen je u pratnji pripadnika Petog korpusa Armije Republike BiH u hotelu Sedra u Ostrošcu kod Cazina, nakon čega je, prema tvrdnjama zaštićenih svjedoka, i ubijen.

Desetine svjedoka

Nakon što je 29. januara ove godine na deponiji smeća na Grabežu pronađeno bure sa navodnim ostacima tijela Šantića, očekivalo se da će s ovim ključnim dokazom doći do kraja istrage i epiloga cijelog slučaja. Međutim, to se nije desilo. Marko Jurišić, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, nedugo poslije toga je u medijima potvrdio da je u bačvi pronađena smjesa crvene tvari, bez ljudskih ostataka. Uslijedilo je razočarenje nakon čitave pompe u ovom slučaju i najave procesuiranja osumnjičenih, a mnogi mediji su morali demantovati sami sebe jer su preuranjeno objavili da su posmrtni ostaci Šantića zaista i pronađeni.

Svemu je prethodio izvještaj Federalne uprave policije, koji je upućen Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću zajedno sa kaznenom prijavom protiv Hamdije Abdića, zvanog Tigar, koji je bio zapovjednik 502. brigade u sastavu Petog korpusa Armije BiH, te još šestorice bivših pripadnika postrojbe vojne policije pri Abdićevoj brigadi – Jasmira Topala, Ramiza Ružnića, Ramiza Bajramovića, Indijana Alibegovića, Envera Keranovića i Dede Karabegovića.

Pored njih, Tužilaštvo je ispitalo i desetine drugih svjedoka, te su u više navrata vršili pretrese hotela Sedra, lokaciju Stare željezničke stanice gdje je bila smještena vojna policija 502. brigade, kao i lokalitete u Ripču i Grabežu.

Godišnji odmori

Posljednje informacije o statusu predmeta od nadležnog tužilaštva nismo mogli dobiti, jer je postupajući tužilac na godišnjem odmoru. Portparol Tužilaštva USK-a Adnan Tulić zbog osjetljivosti predmeta nije mogao dati konkretnije informacije o slučaju u odsustvu tužioca.

Očigledno je da se još čeka konačna potvrda nalaza DNK iz bureta, koji je pronađen početkom godine na Grabežu.

- Nama još nije došao DNK kojeg očekujemo od uzoraka koje smo poslali ICMP-u na analizu. Kada nalaz dođe, onda je naša obaveza da, kao što to i činimo, obavijestimo porodicu. Međutim, još ništa nije stiglo, kazala nam je Lejla Čengić, stručni saradnik za odnose s javnošću Instituta za nestale osobe BiH.

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vlado Šantić
PostPostano: 23 stu 2014, 16:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Pretužno. Sa kakvima bi čovjek trebao neku državu praviti.

Citat:
Tužitelj osumnjičen za ometanje istrage ubojstva Vlade Šantića

Autor:
R. Soldo

Nakon što su reaktivirali istragu o likvidaciji Cvijana Radića iz Bihaća, srpskog povratnika koji je odveden u zgradu MUP-a USŽ-a i ubijen koncem siječnja ‘97., a za što se u Sarajevu trenutačno sudi tadašnjim policijskim šefovima u Bihaću, te nakon što su preuzeli slučaj brutalnog silovanja i ubojstva recepcionarke iz Sanskog Mosta Amine Šabanagić, za što je, tek nakon deset godina, na 35 godina osuđen njezin sugrađanin, inspektori Federalne uprave policije su, poslije višegodišnjih opstrukcija, preuzeli u jesen 2012. i pri kraj doveli istragu o misterioznom nestanku hrvatskog generala Vlade Šantića. Njemu se u noći između 8. i 9. ožujka 1995. izgubio svaki trag.

Posljednji dani

Posljednji je put viđen živ u hotelu Sedra kod Bihaća, na proslavi Dana žena, odakle su ga odveli pripadnici Vojne policije 502. brigade Petog korpusa Armije BiH. Iako je iz hotela izveden naočigled tridesetak gostiju, nitko od prisutne krajiške vojne elite kasnije nije znao ili nije htio otkriti gdje je završio njihov ratni suborac. Tijelo zapovjednika bihaćkog HVO-a, i pored brojnih potraga, ni do danas nije pronađeno. Uzalud se ronilo koritom Une, kopalo po obali, tražilo po bačvama... O dosadašnjem angažmanu Županijskog tužiteljstva u Bihaću najbolje svjedoči činjenica da su istragu o ubojstvu Šantića službeno otvorili u ljeto ‘96. Ništa učinkovitije nije bilo ni Tužiteljstvo BiH, budući da su isti predmet u ladici držali ravno šest godina. Članovi generalove obitelji kažu da je Šantić dva dana prije nestanka, zajedno s tadašnjim konzulom RH u Bihaću Bernardom Jurlinom, trebao putovati u Zagreb. No, pred sami polazak iz improvizirane zračne luke u Ćoralićima, dobio je naređenje od generala Atifa Dudakovića kako se mora vratiti u Bihać. Šantić je tek pretpostavljao da se sprema vojna operacija. Poznato je također, da je privođenju generala Šantića prethodila pucnjava koja se istog dana dogodila u kafiću Flamingo. Tada je vojnik 502. brigade Denis Zulić pucao u Salku Džanića, pripadnika HVO-a, i ranio ga u kralježnicu. Nakon posjeta u bolnici, njegov zapovjednik Šantić je odveden iz Stožera HVO-a u upravnoj zgradi tvrtke Tempo, a čitavu akciju je navodno predvodio Hamdija Abdić Tigar. Obitelj generala Šantića je iz Bihaća u Zagreb evakuirana helikopterom 22. ožujka 1995. nakon što im je general Armije BiH Ramiz Šuvalić, koji je tih dana došao iz Sarajeva, kao član zajedničkog vojno-policijskog povjerenstva, rekao kako je za njihovu sigurnost najbolje da što prije odu iz grada?!

Prikrivanje zločina

Nekoliko dana kasnije uhićena su tri vojnika 502. brigade, Jasmin Topal iz Bihaća, te Ramiz Bajramović i Ramiz Ružnić iz Cazina, koji su, navodno, odveli hrvatskog generala. Nakon pola godine pritvora, sva trojica su oslobođena zbog nedostatka dokaza.

- Cijela priča vrti se oko nekoliko osoba kojima moraju biti poznate okolnosti Šantićeva izvođenja iz hotela, mučenja i lišenja života. Istraga je usmjerena prema Topalu, Bajramoviću i Ružniću, a vjerujemo kako će u optužnici biti obuhvaćene i neke visokopozicionirane osobe iz svijeta politike i Armije BiH. Prije nekoliko dana posjetio sam nadležnog tužitelja Huseina Hajdarevića i stekao dojam da se radi o stručnom i odlučnom čovjeku koji će i, pored opstrukcija, ovaj predmet konačno dovesti do kraja. Također, doznao sam da se protiv Huseinova kolege, tužitelja Idriza Begića, provodi istraga zbog kaznenog djela pomaganja počiniteljima.

Naime, sumnja se da je utjecao na svjedoke i savjetovao im kako će i što govoriti. Zapravo, savjetovao im je kako prikriti detalje koji su bitno vezani za ovaj kazneni predmet. Prijavu je podnio FUP, dok je Županijsko tužiteljstvo u Livnu ovlašteno za vođenje istražnog postupka protiv tužitelja Idriza Begića - kaže zastupnik oštećene Šantićeve obitelji, odvjetnik Josip Muselimović, piše Vecernji.ba. Inače, u istrazi se spominje da je upravo tužitelj Begić svojevremeno bio viđeniji član ove brigade.


_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vlado Šantić
PostPostano: 07 ožu 2015, 10:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Citat:
DUJE ŠANTIĆ: Već 20 godina se borim s vjetrenjačama, ali od borbe za istinu neću odustati

MOSTAR – Sutra se navršava punih 20 godina od nestanka generala HVO-a Vlade Šantića, 20 godina tuge, agonije i razočaranja za obitelj Šantić i sve njihove prijatelje.

Ono što ih boli možda i najviše jest nemar i nebriga domaćih institucija kada je u pitanju ovaj slučaj koji niti nakon dva desetljeća nije niti milimetra bliže rješenju nego je bio prvog dana. Ni dan danas nije potvrđeno na koji način je general Šantić nestao, tko su nalogodavci i ubojice i gdje se nalaze posmrtni ostaci.

- Slučaj moga oca već odavno je prerastao u agoniju za mene i moju obitelj. Jednostavno ne mogu vjerovati kako se ništa ne čini, odnosno, ako tužiteljstva nešto i rade, to ide jako sporo. Dođe se do jedne točke i nema dalje, odnosno ne smije se dalje, govori nam Duje, sin generala Šantića.

Agonija za obitelj

Kategorički tvrdi kako se svih ovih godina slučaj zataškava jer nekome nije u interesu da se proces završi i dozna prava istina. Duje kaže kako je bilo nekih izuzetaka, ljudi koji su iskreno radili na otkrivanju nalogodavca, ubojica i posmrtnih ostataka generala Šantića.

- Naravno da policija ima sve informacije i zna sve do najsitnijih detalja, jer je ispitano oko 80 svjedoka, ali opet ništa. Zadnjih godina slušam samo: “Mi smo svoj posao napravili, sada je red na Tužiteljstvu”, a godine prolaze, tijela nema i agonija je sve veća, kaže Duje.

Pita se znaju li čelni ljudi institucija koje vode ovaj slučaj kakvo je razočaranje njegova obitelj doživjela prošle godine kada su mislili da su posmrtni ostaci u famoznoj bačvi, u kojoj, kako se ispostavilo, nije bilo ništa. Međutim, uz sva razočaranja koje je njegova obitelj doživjela, od potrage za istinom ne odustaju.

- Normalno da tražim posmrtne ostatke i tražit ću ih dok sam živ iako je moj slučaj davno postao borba s vjetrenjačama, istaknuo je Duje.

“Slučaj Šantić”

Podsjetimo, general Šantić posljednji put je viđen 8. ožujka 1995. godine, kada u pratnji Vojne policije Armije BiH ulazi u hotel “Sedra”, gdje su bili visokopozicionirani dužnosnici Armije BiH iz Bihaća, među kojima i general Atif Dudaković. Nakon te večeri generalu Šantiću gubi se svaki trag, vodilo se nekoliko istraga, ali niti jedna od njih nije dala rezultata.

Najobuhvatnija bila je ona koju je počela Federalna uprava policije tijekom 2013. godine, kada su se pojavili i neki novi detalji, svjedoci, dokazi. Sve to dovelo je i do pronalaska spomenute bačve u blizini Bihaća za koju se vjerovalo da skriva posmrtne ostatke generala Šantića, što se kasnije pokazalo netočnim.

FUP-ova istraga rezultirala je slanjem prijave Županijskom tužiteljstvu u Bihaću protiv Hamdije Abdića zvanog Tigar, koji je tijekom rata bio zapovjednik 502. brigade u sastavu Petog korpusa Armije BiH, te još šestorice bivših pripadnika postrojbe Vojne policije pri Abdićevoj brigadi – Jasmira Topala, Ramiza Ružnića, Ramiza Bajramovića, Indijana Alibegovića, Envera Keranovića i Dede Karabegovića. Hoće li sve to rezultirati i sudskim procesom, ostaje za vidjeti, ali to je za obitelj Šantić manje važno.

Oni već 20 godina ponavljaju isto – samo žele pronaći posmrtne ostatke i dostojanstveno pokopati generala Šantića. Nažalost, njihovi vapaji nikada do sada nisu pali na plodno tlo.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vlado Šantić
PostPostano: 11 ožu 2023, 09:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 svi 2009, 09:57
Postovi: 9486
Lokacija: HR HB
Citat:
General Šantić znao je što Dudaković radi sa Srbima, baca se potpuno novo svjetlo na njegovo ubojstvo

U knjizi “Bezbožni teror: Bosna, Al Kaida i uspon globalnog džihada” autora Johna Schindlera, koja je među prvima progovorila o ovoj opasnosti i njezinim korijenima, napravljena je intrigantna poveznica s nestankom i smaknućem generala i zapovjednika Hrvatskoga vijeća obrane u Bihaću Vlade Šantića, što se dogodilo u noći na 9. ožujka nedaleko od Bihaća, piše Večernji list BiH.

Schindler u analizi o hrvatsko-bošnjačkim odnosima navodi kako se taj savez “često činio više fiktivnim nego stvarnim unatoč najvećim naporima State Departmenta, s lošim osjećajima na objema stranama koji su bili duboki zbog gorkog rata unutar sukoba između ABiH i HVO-a”.

Sumnja u odnose

“Unatoč snažnim nalozima iz Zagreba da se surađuje s Bošnjacima, Hrvati iz BiH su s dubokom sumnjom gledali na SDA. Takvim sumnjama nije pomoglo ni ponašanje dijela Bošnjaka, posebice mudžahedina, prema Hrvatima”, naveo je on. Pri tome je dao naznake kako su određeni incidenti ugrozili savezništvo, a vrlo izvjesno istraga je zataškavana kako se ne bi ugrozile buduće vojne operacije protiv srpske strane u BiH.

“Iako je zajedničko planiranje rata protiv Srba napredovalo, loši incidenti iskrsnuli su u pogodnim trenucima. Možda je najniža točka bila u ožujku 1995. godine, kada je pod misterioznim okolnostima nestao najviši časnik HVO-a Vlado Šantić, zapovjednik snaga bosanskohercegovačkih Hrvata u bihaćkom džepu, u najzapadnijem dijelu BiH, kojemu se svaki trag gubi u noći između 8. i 9. ožujka te ga više nitko nije vidio”, piše Schindler, koji je bivši američki obavještajac te zaposlenik Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSA).

“Odnosi između Bošnjaka i Hrvata u opkoljenom bihaćkom području bili su bolji od prosjeka; izrazito bošnjačko područje imalo je dugu tradiciju prijateljskih veza s Hrvatskom i bilo je bliže Zagrebu nego Sarajevu, i geografski i politički. Čak i tijekom najgorih muslimansko-hrvatskih borbi 1993. godine, odnosi između ABiH i HVO-a u bihaćkom džepu bili su srdačni”, opisuje.

On navodi kako je nekadašnji oficir JNA Atif Dudaković, koji je još služio toj zločinačkoj armadi dok je general Ratko Mladić razarao Zadar, a kasnije pristupio Armiji BiH, švercao robu sa srpskom stranom.

“General Atif Dudaković, zapovjednik 5. korpusa ABiH, ipak je postao frustriran Šantićem, vjerojatno zato što je Dudaković toliko vremena provodio u švercu, a Šantić je to znao. Dudaković je dvojici svojih stožernika, Abdiću i Mrenici, neposredno prije nego što je Šantić nestao, rekao: ‘Vodite ga‘”, piše Schindler, čime baca posve novo svjetlo na ovaj slučaj.

Briga mudžahedini

Dodao je kako slučaj nikada nije riješen te je ostao bolna točka između ABiH i HVO-a. On zaključuje kako je Zagrebu bilo važno držati dobre odnose sa Sarajevom radi predstojećih vojnih operacija na zapadu Bosne, a da su bili zabrinutiji utjecajem mudžahedina.

“Dok su se Ministarstvo obrane i korumpirani hrvatski birokrati bogatili otimajući oružje i novac oko nafte Teheran – Zagreb – Sarajevo, sveti ratnici izazivali su nevolje na mnogim frontama”, piše Schindler.

Dnevnik.ba


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 264 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 24 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO