HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 25 tra 2024, 01:52.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Osman Karabegović
PostPostano: 04 tra 2015, 13:17 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 lis 2013, 21:41
Postovi: 9853
slika

Riječ je o čovjeku koji je u prvim danima Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji bio pripadnik četnika, pa je vrlo rano prešao u partizane. To sam negdje čitao, a sada tu informaciju nažalost više nigdje ne mogu pronaći. Uglavnom, kasnije je postao predsjednik Izvršnog vijeća SR BiH, visoki partijski funkcioner. Iz Kompartije su ga izbacili 1974 zbog navodnog muslimanskog nacioalizma. Kako god, Karabegović je bio žestoki pristaša Slobodana Miloševića, veliki protivnik neovisnosti BiH i mrzitelj Alije Izetbegovića. Ako netko zna nešto o ovome divnome čovjeku, neka napiše štogod.

Ispod je njegov govor na skupu boraca WW2. Ne slažem se s rečenim (da me ne bi Perecijaneri optužili da četujem), ali jedan visoki muslimanski, a još tome komunistički dužnosnik, održi ovakav govor.

Citat:
Juče je u Beogradu održan skup svih boraca Drugog svetskog rata iz BiH koji žive u Beogradu. Tema skupa je bila sadašnja tragična situacija u Bosni i Hercegovini i politika SDA, stranke na vlasti u ovoj republici. Uvodni govor održao je narodni heroj Osman Karabegović koji je tom prilikom, rekao:

- "Nikada naša nesretna i stradalnička BiH nije bila u takvom tragičnom stanju, pa ni u davnom turskom, i austrougarskom dobu, a ni u toku stare Jugoslavije, osim stradanja i muka naših naroda, posebno srpskog, koje je podneo od ustaškog noža u toku Drugog svetskog rata. Svagda je u tim vremenima bilo više reda i zakona nego sad pod vlašću, i diktaturom, pobešnjelih Izetbegovićevih fundamentalističkih bandi, povezanih i udruženih sa vojnim osvajačkim ustaškim snagama Tuđmana i Parage, iz Hrvatske.

To je u stvari vlast razbešnjelog i ostrvljenog društvenog ološa, koji zajedno "žare i pale", ubijaju i gone u logore smrti nevini srpski narod - žene, starce i decu, po celoj BiH, a zlostavljaju i progone i deo muslimanskog i hrvatskog naroda koji nije uz njih, i već mesecima koncentrišu jake vojne snage u zapadnoj Hercegovini, tako da su je praktično okupirali. Zna se da taj deo BiH nikada nije pripadao Hrvatskoj, ali uprkos tome Izetbegović i njegovi doglavnici to mirno posmatraju i odobravaju. Sve se to čini pod okriljem i direktnim rukovodstvom Alije Izetbegovića i njegovih saveznika iz Hrvatske.

Dok Tuđmanove i Paragine snage vrše krvavu invaziju, ubijaju i gone u tamnice, izlažu mukama u zatvorima, i uništavaju sve srpsko što im se zatekne na putu, posebno u zapadnoj Hercegovini i bosanskoj Posavini, dotle im na svim frontovima po BiH pružaju svekoliku pomoć, i zdušno sarađuju s njima Izetbegovićeve ozloglašene "zelene beretke". Oni pravdaju te svoje krvave postupke nekakvom odbranom nezavisnosti, i samostalnosti BiH, imajući u tome svestranu podršku EZ, i drugih inostranih foruma koji time doprinose održavanju i spasavanju jednog haotičnog i krvavog stanja u BiH.

Sećate se drugovi, koliko smo mi borci iz NOR-a, na svojim skupovima, upozoravali Izetbegovića i EZ i sve ostale kompetentne inostrane faktore da će preuranjeno priznavanje BiH, i njeno odvajanje od Jugoslavije prije nego se postigne sporazum o BiH tri njena naroda, razbuktati i pojačati međunacionalne sukobe što se eto, nažalost sada događa. Izetbegović i njegovi inostrani savetodavci, i gospodari, kojima je bilo u interesu da se rat u BiH razbukta, na to se nisu obazirali. Izetbegoviću je bilo glavno da se BiH izdvoji iz Jugoslavije što nam je u razgovoru, koji smo sa njime prošle godine u Sarajevu vodili, i potvrdio rečima: "Jugoslaviju više niko i ne pominje".

Najgrublja politička diverzija Izetbegovića je njegovo samovoljno izdvajanje BiH iz Jugoslavije, i to bez prisustva i pristanka prdstavnika srpskog naroda u BiH. Tako su otpočele sve nevolje u BiH. Očigledno da Izetbegoviću fundamentalistička doktrina, koje se on čvrsto drži, i čiji je on fanatični pristalica nalaže, a i oni krugovi u svetu koji ga podržavaju, savetuju mu da se ni sa kim u BiH ne sporazumeva, da sve te razgovore izigrava, i na sve načine sabotira, kako bi i dalje produžio rat u BiH.

Sigurno je da Alija Izetbegović nije na prošlim izborima dobio mandat od naroda, posebno od Muslimana, za sve ono što danas čini, i zato on snosi punu odgovornost za sve strašno stanje u BiH, krv, glad i ruševine na sve strane, plač i lelek žena i dece. On je do sada jasno pokazao, da niti hoće, niti zna da nešto konstruktivno učini za narod BiH, i zato on treba da se ukloni, i ode s vlasti, a Muslimani koji su za njega glasali na prošlim izborima, trebalo bi to od njega da zahtevaju. On treba da bude zamenjen ljudima koji su pošteni i razumni, a takvih ljudi u BiH, koji su na prošlim izborima dobili poverenje naroda, i koji su od Izetbegovića pametniji i razumniji.

Zar na primer, Fikret Abdić, kojeg sad vidimo na svim ratištima BiH, kako smiruje zavađene snage i kako u tome uspeva u Bijeljini, Bosanskoj Krupi i drugim mestima, zar on nije pogodna ličnost da zauzme rukovodeću državnu funkciju u BiH, zar on nije takva ličnost da u ime Muslimana koji su za njega u prošlim izborima listom glasali, pregovara sa Srbima i Hrvatima o sadašnjosti i budućnosti BiH, koji sigurno imaju veće poverenje u njega nego u sadašnje bosanskohercegovačke muslimanske vlastodršce, ili da vodi iskrene i prave razgovore sa JNA. Prema tome, ako se hoće zajednički život, a to zaista većina našeg naroda u BiH, hoće i žarko želi, ako se hoće međusobno poverenje naroda u BiH na kojem smo mi borci iz NOR-a stalno insistirali, i borili se za njega i za koje su prekrili grobovima našu zemlju stotine hiljada boraca Srba, Muslimana i Hrvata, onda moramo i sada biti dosledni tim idejama iz rata i suprotstaviti se svima onima koji to gaze i nipodaštavaju, jer mi na to imamo puno pravo i to je naša moralna obaveza.

Još bih uputio sa ovog mesta, jedan apel čelnicima stranke SDS u BiH, da sve učine što je u njihovoj moći da spreče osvete koje pojedinci iz njihovih redova, ili van njih čine prema muslimanskom i hrvatskom narodu, jer to šteti ugledu srpskog naroda u celini, i to se pripisuje za greh zvaničnoj politici Srbije, koja sa tim nema veze. Ovo sve što sam rekao najbolje svedoči o deplasiranosti i nazadnosti apela koji su uputili neki borci, koji žive u Beogradu, a rodom su iz BiH. Ja zato podržavam ocene i osude kojeg su na ovom skupu, o tome apelu date."


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 127 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO