HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 tra 2024, 02:52.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 1426 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 58  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 13 tra 2015, 12:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Njima još uvijek nije jasno kako stvari stoje, zar ne ? Fascinantno koliko su plitki.

Citat:
Pješice iz Živinica došli u Sarajevo kako bi se spalili!
Objavljeno 13.04. - 11:04
"Izetbegović i Komšić nas sve godine lažu"

Dva razvojačena borca iz Živinica Šefik Muminović i Džemail Zahirović, jutros u 9 sati ispred zgrade Općine krenuli su pješice u Sarajevo gdje će ispred zgrade Vlade FBiH izvršiti samozapaljenje.

Na ovaj čin navela ih je kako kažu, nebriga države prema ovoj kategoriji stanovništva, bijeda, narušeno zdravstveno stanje i bezuspješna borba za egzistenciju.

Kazali su da će se prvo obratiti Bakiru Izetbegoviću i Željku Komšiću i tražiti zahtjeve.

– Idem pred Vladu F BiH i tražit ću bolje uvjete za život, da se umirovim kao borac. Da imam neka primanja, trajna, a ne privremena. Ovaj život se više ne može podnijeti. Dvadeset godina gorim u neimaštini. Bakir Izetbegović i Željko Komšić nas sve godine lažu. Ukoliko ne ispune zahtjeve ja ću se spaliti i na kraju ću izgorjeti, neka me više nema – kazao je Džemail Zahirović za Avaz.

Istu sudbinu dijeli i Šefik Muminović, kojeg je na ovaj čina natjerala neimaština. On kaže da neće odustati od zahtjeva. Zaboravljen od svih, drugog izlaza nema. Kako kaže jedino mu je preostalo da se ubije.

-Dobio sam otkaz u Rudniku Đurđevik. Ja sam tužio Rudnik i tražili su da povučem tužbu, a zauzvrat će mi zaposliti dijete. Slagali su me, nisu ispunili. Ja ovo više ne mogu podnijeti. Ja nemam kruha. Neki dan vraćam se kući, unuče trči prema meni i traži marku da mu dam. Ja nemam. Idem Bakiru Izetbegoviću reći kako nemam ništa, ni drvenim kašikama nemam što jesti, a kamoli zlatnim – kazao je kroz suze Šefik./HMS/


_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 14 tra 2015, 11:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Dobro idu Bakirova obećanja, sve im propada. Zato je i uzeo mongoloida Komšića da ima na koga svaliti krivicu na kraju. Kod Bošnjaka ništa novo, iz izbora u izbore iste ublehe.

Citat:
Obustavljen rad u TRD Vareš

Nezadovoljni radnici Tvornice rezervnih dijelova Vareš obustavili su proizvodnju zbog neisplaćivanja osobnih dohodaka i neuplaćivanja doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Do obustave proizvodnje došlo je još 22.08.2014. godine, ali su tek danas odlučili izaći u javnost i tražiti način za rješavanje njihovih problema, rekao nam je predsjednik Sindikata radnika TRD-a Ibro Hercegovac. Agonija ovog poduzeća traje već dugi niz godina, a problemi su uvijek isti - neisplaćivanje plaća, toplog obroka, prijevoza i doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Dana 27.08.2014. godine upućen je dopis talijanskoj ambasadi da pokuša riješiti nastali problem, jer je vlasnik TRD-a iz Italije. Radnici su zadnju punu plaću primili za mjesec veljaču, a primili su je prije dva mjeseca. Sve troškove liječenja radnici snose sami, dugovanja za prijevoz su enormna i iznose po nekoliko tisuća KM. Isto tako, ovo nije problem koji je nastao sa sadašnjim rukovodstvom, nego su prethodne strukture učinile da ova agonija traje godinama i ne prestaje, kaže predsjednik sindikata Ibro Hercegovac.

Osim toga, problem imaju i radnici koji su ostvarili pravo na mirovinu, ali mirovinu ne mogu primati zbog neuplaćenih doprinosa. Trenutno se radi o četiri radnika, a od sljedeće godine imat ćemo još šest radnika koje čeka ista sudbina. Po mom osobnom mišljenju, kaže Ibro, postoje samo dva rješenja - to je ili nastaviti raditi na ovaj način i dalje trpjeti ili pokrenuti pitanje stečaja. „Radnici će nastaviti proizvodnju tek kada se isplate dogovorena sredstva za plaću i pol. Pozivamo sve relevantne institucije koje mogu pomoći u rješavanju novonastalih problema, te da se što žurnije uključe i pomognu u rješavanju“, zaključio je Ibro Hercegovac.

U razgovoru s generalnom direktoricom Sevledinom Gondžo dobili smo informaciju da je dio radnika obustavio proizvodnju i da traže isplatu dogovorenih sredstava. „Trenutni problem je nastao zbog neisplaćivanja plaće i pol u dogovorenom vremenu, a sve zbog neuplaćivanja sredstava od strane kupca iz inozemstva. Naša firma već dugi niz godina radi bez podrške financijskog sistem tako da se financiramo samo iz vlastitih sredstava.

Na žalost, nismo jedina firma koja radi i posluje u ovakvim uvjetima, proizvodnja radi u veoma teškim uvjetima. Radnici koji su otišli u mirovinu svoja potraživanja traže putem suda i mi nalazimo način da izmirimo utužena sredstva. Do kada će ovo stanje trajati, to ne znam jer ovisi o mnogo faktora, ali isto tako se nadam da će prevladati razum i da će se sve riješiti u što kraćem roku“, kaže generalna direktorica TRD-a Sevledina Gondžo.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 14 tra 2015, 11:50 
Offline

Pridružen/a: 05 lis 2014, 15:40
Postovi: 3307
Lokacija: S forumaššem na sunećenju.
Citat:
Vaskrs dočekali u siromaštvu


Z. Čekić - 13.04.2015 22:00




BOSANSKA KRUPA - Porodica Šijan, koja se prije nekoliko godina vratila na svoje imanje u selu Jasenica, kod Bosanske Krupe, u neimaštini je dočekala i proslavila najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Šijanovi su jedva sakupili novac da bi kupili farbu za jaja i skromnu trpezu jer je penzija koju prima baka Dara, a od koje žive, ovog puta zakasnila.

U ovom skromnom domaćinstvu, u dvadesetak kvadratnih metara stambenog prostora obnovljene kuće, žive Željko Šijan (46) sa suprugom Milkom (38), njihove dvije kćerke Željka (11) i Milica (4) te teško bolesna i nepokretna Željkova majka Dara (80).

Niko od članova domaćinstva nema stalno zaposlenje, a porodica živi od 300 KM, koliko iznosi penzija i naknada za tuđu pomoć koju prima nastarija članica porodice.

Kada plate struju i ostale režijske troškove, Šijanovi kažu da malo novca preostane za život jedne višečlane porodice.

"Suprug se bavi poljoprivredom. Živi se teško jer nemamo novca da kvalitetno pripremimo zemljište za sjetvu. Nemamo ni neophodnu mehanizaciju pa se snalazimo kako umijemo", kaže domaćica Milka Šijan.

Dodaje da joj je najveća briga, pored odgoja dvije maloljetne kćerke, nepokretna baka koja je prije nekoliko godina doživjela moždani udar.

Osim toga, njihova starija kćerka je rođena sa deformitetom gornje usne, zbog čega je imala nekoliko operativnih zahvata u Sarajevu.

"Potrošili smo dosta novca i zadužili se, pa smo sada dospjeli u veoma tešku situaciju. Borimo se i snalazimo kako umijemo", kaže ova vrijedna domaćica, ističući još jednom težinu povratničkog života sa "sedam kora".

_________________
A nation which makes the final sacrifice for life and freedom does not get beaten.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 14 tra 2015, 11:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Lako je Bakiru kad ima retarde za birače. Prelako.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 14 tra 2015, 12:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Kuha se novo "bošnjačko proljeće".
Neka se ugledaju na Komšića. On od "zlatnog ljiljana" kvalitetno živi. Možda ne direktno koliko indirektno.

Citat:
I borac iz Zenice zaprijetio samospaljivanjem: Nemam šta izgubiti
Piše: Er. M.
Demobilisanom borcu Jasminu Kelšturi iz Zenice Vlada FBiH krajem decembra obećala je novčanu pomoć za liječenje u iznosu od 1.000 KM. Šest mjeseci poslije Keleštura i dalje traži donaciju koju mu je Vlada FBiH obećala dati odmah po usvajanju budžeta.

Danas po treći put zajedno sa suprugom Almirom i troje djece dolazi pred zgradu federalne Vlade koja im je prošli put umjesto novčane pomoći ponudila paket i prijevoz kući.

"Ovo je treći put da sam ovdje. Prošli put, prije deset dana, djeca su mi cijeli dan provela ovdje po kiši i snijegu. Vladu borci ne zanimaju, oni nas žele kupovati poklonima", kazao je Keleštura.

Dodao je da njegova porodica već pet mjeseci živi bez struje i da je prinuđen danas se pridružiti tuzlanskim demobilisanim borcima u samospaljivanju.

"Danas ne idem kući. Spalit ću se zajedno s borcima iz Tuzle jer ja više nemam šta izgubiti", rekao je Keleštura.

Njegova supruga Almira kazala je da je i ona u više navrata razmišljala o samoubistvu, ali da smatra kako to nije rješenje za probleme.

"Ovo su životinje, ne ljudi, čim mogu gledati s prozora djecu da kisnu i da se mrznu. Moj suprug je već jednom pokušao izvršiti samoubistvo i ja sam ga spriječila", kazala je Almira.

Ona je dodala da im je Vlada FBiH obećala izaći ususret, ali da im je na kraju ponuđen samo paket i prijevoz za Zenicu.

"Kako ih nije stid tako se odnositi prema borcima. Mi pet mjeseci živimo bez struje, kilometrima pješačim da kući donesem vodu da okupam djecu", rekla je supruga demobilisanog borca iz Zenice.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 14 tra 2015, 12:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Najveća sprdnja da su SDA-ovci danas posjetili groblje "šehida".

Klix im daje podršku u držanju malih Brota u kavezu:

23 godine Armije RBiH: Pod pritiskom nadmoćnog neprijatelja stasala u armiju za ponos

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 14 tra 2015, 12:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Zeleni tepih za Bakira, da ne uprlja cipelice. A ovamo ga borci gladni čekaju da razgovaraju sa njim.
Previše jeftino ih njihovi političari "jamljaju". Ne trude se uopće puno.

slika

Suljagić "graDŽanin" islamist. Kamere su neumoljive, nema laganja poslije ovakvih fotografija.

slika

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 17 tra 2015, 11:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Turci su uvijek Bošnjake doživljavali kao niže vrijedne. Očito ljubav nije obostrana.

Citat:
HMS: Tko se od stranih gospodarstvenika najviše zanima za BiH, znamo kako je neki dan bio poslovni susret bh. i turskih gospodarstvenika, pa kako oni gledaju na naše tržište?

Bojić: Vrlo teško je odgovoriti na to pitanje s obzirom kako ima jako mnogo zainteresiranih gospodarstvenika koji žele investirati na tržištu BiH, no rezultati pokazuju drugačije. Mi imamo jednu listu ili ljestvicu koja je zapravo pravi pokazatelj koji su naši najveći vanjskotrgovinski partneri i ona se ne mijenja već nekoliko godina. Turska jest zainteresirana i dolazi dosta njihovih poslovnih ljudi, ali ja nisam zadovoljan veličinom njihovih investicija jer su one veće u Srbiji nego u BiH, iako se pokazuje kako je BiH tradicionalno jedno od najprihvativiji tržišta za investiranje.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 17 tra 2015, 12:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Sindikat u BiH. To nešto kao drveni šporet. Ipak, u ovom konfliktu navijam za njih svim srcem. Sjebite kapitalistički IMF.

Citat:
Sindikati poručili: Nećemo prihvatiti novi Zakon o radu koji srozava radnička prava
Piše: N. N.
U prostorijama Saveza nezavisnih samostalnih sindikata BiH danas je održana konferencija za novinare na kojoj su izneseni stavovi sindikata vezano za donošenje novog Zakona o radu u Federaciji BiH.

Donošenje novog Zakona o radu BiH trakavica je koja traje već skoro deceniju. No, uvjetovanje MMF-a, koji prijeti da će obustaviti stand by aranžaman, ubrzalo je proces donošenja ovog zakona. Iako još uvijek nije poznat cijeli nacrt zakona, sindikalisti su danas poručili da im zakon, posebno dijelovi zakona o kojima se spekuliše u javnosti, nisu prihvatljivi.

Prema informacijama koje su se pojavile u javnosti, novim Zakonom o radu ukinuli bi se kolektivni ugovori te ugovori na neodređeno, što, kako kažu iz Saveza samostalnih sindikata BiH, dodatno srozava ionako mizerna radnička prava.

Pero Obad, predsjednik sindikata Hrvatskih telekomunikacija i predstavnik Saveza samostalnih sindikata BiH u pregovorima s vlastima, smatra da je jasno u čijem interesu je donošenje ovakvog zakona. “Najdirektnije preporuke i miješanje u takav zakon odgovara onima koji traže ovaj zakon, a to je MMF, Svjetska banka, Brisel... Pa imamo li mi domaće pameti, pitamo li mi išta naše građane, naše radnike”, kaže Obad koji naglašava da su osnovni ciljevi novog zakona smanjiti otpremnine, cijenu rada i druga radnička prava.

Obad naglašava da oni nisu protiv donošenja zakona ali traže da se stanje realno sagleda. “Šta je sa ostalim sistemskim zakonima, šta je s programima zbrinjavanja na svim nivoima? Ne, o tome se ne govori, već se podvaljuje govoreći da će svi naši problemi biti riješeni ako usvojimo zakon kako nam oni predlažu”, kaže Obad.

Novi sastanak na kojem će učestvovati predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Federacije BiH, trebao bi biti održan u ponedjeljak.

SSS BiH usvojio je i operativni plan kojim je predviđeno da se organiziraju sastanci svih granskih sindikata na kojem bi se objasnilo šta donosi novi Zakon o radu.

“Poslodavci, a na neki način i vlasti, pokušavaju razbiti jedinstvo sindikata i radnika. Moje je mišljenje da, ko god kaže da se slaže sa Zakonom o radu koji smanjuje radnička prava, ne može biti član sindikata”, rekao je Ismet Bajramović, predsjednik SSS BiH.

“Aktuelni sindikat ima velikih problema sa implementacijom trenutnog Zakona o radu, odnosno kolektivnih ugovora u dijelu koji se odnosi na visinu plaća. A samo možemo zamisliti šta bi bilo da se kolektivni ugovori u potpunosti ukinu”, dodaje Bajramović.

On posebno problematičnom smatra činjenicu da Vlada Federacije BiH još uvijek nije javno izašla sa nacrtom ili prijedlogom zakona o radu. “Sramno je da ni mi u Sindikatu nemamo taj novi nacrt zakona. Čas dobijemo jedan, čas drugi nacrt”, ističe Bajramović.

Što se tiče akcija koje će sindikat poduzeti ako vlasti nastave proces usvajanja ovakvog zakona, saopćeno je da će biti poduzete sve mjere sindikalnog aktivizma, uključujući i proteste. “Ja vam garantujem da će protesta biti ako se bude išlo u tom smjeru da se usvoji ovakav zakon”, kaže Bajramović.

Sindikalista Saša Živković smatra kako su priče da je sadašnji Zakon o radu prepreka novim radnim mjestima netačne. “Da je tako, onda bi zemlje trećeg svijeta imale najveći broj zaposlenih. Ali, gle čuda, to nije tako”, kaže Živković. On je pozvao sve članove sindikata, simpatizere, pa i sve one koji nisu članovi SSS BiH da im se pridruže u sindikalnoj borbi. “Ako zakon bude usvojen, mi ćemo uskoro postati zemlja trećeg svijeta za zapadne zemlje čiji ambasadori guraju usvajanje novog zakona. A ti ambasadori ovaj zakon guraju jer je to u interesu njihovih kompanija”, ističe Živković.

Ismet Bajramović, predsjednik SSS BiH za Klix.ba je potvrdio da povodom 1. maja neće biti organizirani protesti. Taj dan sindikalisti će obilježiti sastankom svih predstavnika sindikata, koji će biti održan u Tuzli. Bajramović očekuje prisustvo najmanje 1.000 sindikalista.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 17 tra 2015, 12:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ćiribiribela Fate moja...
Fascinantno kako redovno nasjednu na laži svojih političara sa kojima pregovaraju. U biti znaju oni sve to nisu glupi, ali dobro dođe za spašavanje obraza. Nezgodno danima visiti na ulici znajući da te svi ignoriraju.

Citat:
Radnik TTU se pokušao politi benzinom

Piše: D. Brkić
Radnici Tvornice transportnih uređaja (TTU) iz Tuzle su poslije desetak dana pauze ponovo izašli na ulicu sa istim zahtjevima. Jedan od njih pokušao se politi benzinom.

Poslije kratkotrajnog boravka ispred sjedišta Vlade TK, stotinjak radnika je prepješačilo nekoliko kilometara do Skupštine TK, ali ih u sjedištu zakonodavne vlasti nije dočekao niko. Jedan od radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU), izrevoltiran inertnim odnosom izvršne i zakonodavne vlasti u TK, pokušao se danas ispred Skupštine TK politi benzinom.

Međutim, brzom reakcijom njegovih kolega spriječen je u toj namjeri.

Radnik koji je sa sobom imao bočicu sa benzinom govorio je kako su mu neophodni lijekovi, ali da nema novac kako bi ih kupio.

Preostale kolege uspjele su ga smiriti, a zajedno sa njima ovaj radnik je krenuo ka krugu preduzeća.

"Predsjednik Skupštine TK Senad Alić je pobjegao od nas. Niko nas nije mogao primiti na razgovor tako da smo se odlučili ponovo pješice vratiti u krug preduzeća", kaže Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata TTU-a.

Radnici su ispred sjedišta Vlade TK tražili da im se obrati resorni ministar Srđan Mićanović, ali je on pristao samo na razgovor unutar službenih prostorija.

"Naši zahtjevi ostaju isti. Uvezivanje radnog staža, smjena direktora i isplata zaostalih plata. Ponovo su nas prevarili, a mi ćemo se dogovoriti kakve ćemo korake preduzeti u narednoj sedmici", kaže Mehmed Terzić.

Prije desetak dana Sindikat TTU-a i Vlada TK su postigli načelan dogovor o nastavku proizvodnje i realizaciji ugovorenih obaveza. Međutim, radnici su očekivali da će im se uplatiti bar dio zaostalih plata kako bi mogli preživjeti. Kako se to nije dogodilo odlučili su ponovo izaći na ulicu.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 22 tra 2015, 17:33 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Pocrkajte i nastavite glasovati za SDA. 15 komentara na temi a Dodik nabere 300 za pola sata.

Citat:
Tuzla: Spremaju se veliki radnički protesti 1. maja


Piše: D. Brkić
Sindikat solidarnosti i danas je organizovao mirno protestno okupljanje ispred sjedišta pravosudnih institucija u Tuzli kako bi se još jednom ukazalo na višegodišnju nepravdu prema obespravljenim radnicima.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Ujedno, dogovoreno je novo protestno okupljanje naredne srijede, te na Praznik rada 1. maja.

"Drugu godinu zaredom organizujemo proteste 1. maja. Ovoga puta očekujemo da nam se pridruže svi obespravljeni radnici. Krenut ćemo ispred zapaljene zgrade Sodaso i doći do Kantonalnog suda", kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Sindikat solidarnosti, kako nam je rečeno, planira organizaciju posebnog performansa, a s tim u vezi danas su prikupljeni dobrovoljni novčani prilozi kako bi sve to bilo realizovano.

Enes Tanović, potpredsjednik Sindikata solidarnosti, pitao je okupljenje radnike da li je Vlada TK na čelu sa Begom Gutićem u protekla dva mjeseca išta uradila da im bude bolje. Dobio je negativan odgovor.

"To je dovoljan razlog da tražimo smjenu premijera Gutića i predsjednika Skupštine TK Senada Alića", kaže Tanović.

Okupljanje radnika iz nekoliko uništenih preduzeća proteklo je bez problema, a podršku su im pružile aktivistice udruženja iz Evrope, koje su došle pred Kantonalni sud u Tuzli.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 24 tra 2015, 15:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Već se stvara dovoljna kritična masa za nerede. Malo po malo i eto ga.

Citat:
SARAJEVO Okončan protest pred zgradom Vlade FBiH, novi najavljen za ponedjeljak

Objavljeno: 24. 04. 2015 - 12:53 Novosti » Iz minute u minutu AAATimesArial 0 Google +0

14:15 Radnici "Unis Toolsa" i "Hidrogradnje" razišli su se nakon što ih niko nije htio primiti na razgovor.

Kako nam je kazao Dževad Bešlija, potpredsjednik Štrajkačkog odbora "Unis Toolsa", radnici ovog preduzeća ispred zgrade Vlade FBiH okupit će se opet u ponedjeljak, za kada je radnicima ovog preduzeća najavljena podrška i od sindikata drugih javnih preduzeća.

12:53 Ispred zgrade Vlade Federacije Bosbne i Hercegovine okupilo se oko 150 radnika javnih preduzeća "Unis Toolsa" i "Hidrogradnje".

Radnik "Hidrogradnje" Mirsad Džano kazao je da su ogorčeni na Vladu FBiH koja već godinama ignoriše probleme ovog preduzeća.

- Nama je došlo do guše, nemamo plaća, nemamo zdravstvenog osiguranja, nemamo sindikata, nema ko da vodi ove radnike - kazao je Džano.

Potpredsjednik Štrajkačkog odbora "Unis Toolsa" Dževad Bešlija, kazao je da su radnici ovog preduzeća već peti dan ispred Vlade FBiH, a da još ne postoje naznake da će ih resorni ministar Reuf Bajrović ili premijer Fadil Novalić primiti na razgovor.

- Slali smo dva puta zahtjev, da nas prime na razgovor, ali su nas izignorisali. Mi možemo biti firma koja dobro radi, imamo sve uvjete za to, ali su nas eksperti popot Fadila Novalića, koji je bio član Nadzornog odbora "Unis Toolsa" doveli do ove situacije. Imamo sve potrebne mašine za proizvodnju, firma ukupno vrijedi 20 miliona maraka, međutim oni nas uporno guraju u stečaj - kazao je Bešlija.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 27 tra 2015, 14:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
Ministar Reuf Bajrović posjetio Elektroprivredu BiH: Spremne investicije od dvije milijarde KM
Piše: E. F.
Ministar energetike i rudarstva Reuf Bajrović održao je danas radni sastanak sa Elvedinom Grabovicom, direktorom JP Elektroprivrede BiH te Nadzornim odborom ove kompanije.

Grabovica je novog resornog ministra upoznao sa problematikom poslovanja JP Elektroprivreda BiH, kao i sa rezultatima poslovanja u posljednje četiri godine sa akcentom na prethodnu godinu. Ministar je također upoznat sa razvojnim planovima za budućnost ove kompanije.

"Konstatovali smo da je da je Elektroprivreda BiH naša najjača i najbolja kompanija te da je u prethodne četiri godine ostvarivala pozitivan rezultat i ispunjavala elektro - energentski bilans. Ova kompanija je do sada investirala 600 miliona KM u proizvodni i distributivni sektor te pripremila dvije milijarde investicija u kapitalne projekte, najprije u Blok 7, Poveležje i HE Vranduk. Također se pripremamo i za liberalizaciju tržišta", istakao je Grabovica.

Enver Agić, predsjednik NO Elektroprivrede BiH dodao je kako je ministar upoznat i sa problematikom u rudnicima, sa svim onim što opterećuje poslovanje Elektroprivrede i rudnika te sa prijedlozima za poboljšanje poslovanja u elektro-energetskom sektoru.

"U narednom periodu očekujemo da se posveti pažnja rudnicima jer su evidentni problemi tako da zaista sa jednim ozbiljnim pristupom očekuju se bolji rezultati u tom segmentu. Brzo očekujemo početak investicionog ciklusa", istakao je Agić.

Kada je u pitanju poskupljenje električne energije do kojega bi uskoro trebalo doći, ministar Bajrović je kazao da je važno da se pronađe modus sufinansiranja električne energije za socijalne kategorije.

S druge strane, Grabovica je istakao da pomenuto poskupljenje nije zatražila Elektroprivreda BiH,

"Električna energija poskupila je svega 4 posto u četiri godine ali mi nemamo dodirnih tačaka sa ovakvom odlukom. Mi mislimo da ne treba da se donese ali ipak moramo znati da je EP BiH pored svih nameta 30 miliona KM nema pokriveno iz ove tarife. Također, trebamo napomenuti da je električna energija u BiH najjeftinija u cijeloj Evropi", kazao je Grabovica.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 27 tra 2015, 14:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ono najbitnije provuku neprimjetno. Bošnjaci kronično žive u medijskoj izolaciji i neznanju. Ne znam jesu im novinari stvarno glupi pa neuki da postave prava pitanja ili samo rade zajedno sa političarima da izluđuju Bošnjake.

Elektroprivreda BiH u muslimanskim rukama ima 2% šanse da opstane kad se krene pregovarati sa EU o puštanju konkurencije na tržište i skidanje monopola nad energetskom mrežom, dalekovodima i slično.
Muslimani mogu nastaviti musti EP samo dok ne otvore to poglavlje pregovora sa EU.

Isto im vrijedi za Telecom u federalnom vlasništvu. Još malo i zadnje krave muzare će nestati. Jasno mi da muslimanski političari rade sve da se ne krene pregovarati sa EU, nisu mi jasni muslimani kakvu korist u tome vide.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 03 svi 2015, 17:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27386
Ludilo. Od 2002. do 2014. broj nezaposlenih porastao za 102 tis. Da nije Bakir pomješao s onim svojim obećanjima brojke, i mislio kao što je kod Bošnja stalni trend - unazad? :zubati Da se napravi prava revizija prije svega 67 tis. invalidskih mirovina, ali i ostalih, broj nezaposlenih bi bio vjerojatno veći nego zaposlenih.

Privitak:
stanje.jpg

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 04 svi 2015, 10:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Sad će Komšić, samo malo sabura jebem mu.

Citat:
Radnici Sarajevotekstila tri mjeseca bez plata: Tužit ćemo odgovorne

Piše: M. N.
Blizu 50 radnika Sarajevotekstila okupilo se jutros ispred poslovnice u Ferhadiji kako bi iskazali nezadovoljstvo odnosom vlasnika prema njima i firmi. Posljednju platu primili su u januaru, a 17 mjeseci im nisu uplaćeni doprinosi.

Aida Bešlija je 35 godina radila u ovoj firmi. Otišla je u penziju, ali nikada je nije primila jer joj nije regulisan staž.


"Rekli su mi da će sve biti regulisano. Tri mjeseca sam išla od vrata do vrata i kod direktora kako bi mi sredili papire. Otpremninu mi nisu uplatili iako su obećali. Nemam penziju. Svi direktori i uprava su me slagali. Živim nekako, od Sindikata sam dobila 100 KM", kazala je Bešlija.

Radnici traže da im se kupi roba jer samo tako mogu raditi i zaraditi svoju platu. Police su prazne, kao i računi firme.

"Vlasnici se plaše ovih radnika jer ne žele izaći pred njih, a ne rješavaju probleme jer se međusobno potkusuravaju. Sjednica Nadzornog odbora je bila zakazana za 9 sati, ali još nisu došli. Kazali su da se neće pojaviti dok ne odu radnici i predstavnici medija", kazala je Mersiha Beširević, predsjednica Sindikata radnika u trgovini BiH.

Radnici su poručili da je ovo štrajk upozorenja, a da pripremaju generalni štrajk i tužbe protiv odgovornih osoba.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 04 svi 2015, 10:17 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Sad će Bakir sa novih 100.000 radnih mjesta. Malo sabura bagro nezahvalna.

Citat:
Radnici Unis Toolsa i jutros ispred zgrade Vlade FBiH

Više od trideset radnika UNIS Toolsa d.o.o. Sarajevo i jutros mirno protestiraju pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Prema riječima dugogodišnjeg radnika Dževde Beširevića oni se tu okupljaju već 17. dan.

Problem zbog kojeg to čine jeste što su promjenom imena firme iz UNIS Pretis d.o.o. Alatnica u UNIS Tools izbačeni iz Grupacije namjenske industrije, zbog čega im se dešava da im se ne uplaćuju doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje i da već duže vrijeme nemaju plaću, naglašava Beširević.

Sve je to posljedica činjenice da su promjenom imena, odnosno izbacivanjem iz Grupacije namjenske industrije ugašeni dijelovi proizvodnje, naveo je Beširević.

Po njegovim riječima na taj način je ugroženo 47 ljudi od kojih desetak već može ići u penziju. Radnici traže da u firmi obavljaju prijašnje poslove.

"Međutim, to je uništeno ciljano da bi firma išla u stečaj", rekao je Beširević.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 04 svi 2015, 10:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ovakve vijesti kod Bošnjaka imaju nekih 1-5 komentara. A o Dodiku i Čoviću na stotine. Pa zašto ih žaliti, samo uživati u ovakvim vijestima.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 07 svi 2015, 13:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68994
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Oooooo

http://www.klix.ba/vijesti/bih/arcelorm ... /150506123

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 07 svi 2015, 15:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Sve će uništiti, baš sve. Samo ih treba pustiti na miru u toj njihovoj igri "sabura".

Citat:
Dobit “BH Telecoma” pala za više od trećine
Objavljeno 07.05. - 13:08
BH Telecom- dobit treću godinu zaredom se smanjuje

Dobit “BH Telecoma” pala je u 2014. godini na 78,6 milijuna KM, što je uvjerljivo najslabiji rezultat državne kompanije u posljednjih nekoliko godina, pokazao je godišnji izvještaj o poslovanju ove tvrtke.

Riječ je o padu profita za trećinu ili 33,7 posto, jer u 2013. neto dobit iznosila čak 118,6 milijuna maraka. Ovi podaci pokazuju da je “BH Telecom” izgubio dugogodišnju titulu najprofitabilnije bh. kompanije, koju je sada preuzeo banjalučki “M:tel”, koji je prošle godine ostvario neto dobit od 106,4 milijuna KM, piše Dnevni avaz.

Krajnji rezultat “BH Telecoma”, kako se navodi u izvještaju, pogoršali su rashodi koji su povećani za više od šest posto i iznose 488,5 milijuna KM. Na povećanje rashoda utjecali su viši troškovi zaposlenih za oko tri milijuna KM, kao i veća amortizacija za 5,7 milijuna KM. Dugoročne obveze “BH Telecoma” iznose 33,6 milijuna KM, a kratkoročne 136,3 milijuna KM. Kada je u pitanju kapital kompanije, on iznosi 1.067.425.308 maraka. Riječ je o padu dobiti treću godinu zaredom.

No, iz ove tvrtke sarajevskom je listu rečeno da se “BH Telecom” nalazi u prvoj godini novog trogodišnjeg plana i početku novog planskog razdoblja.

– Okolnosti poslovanja u 2014. godini između ostalog su obilježene i ponašanjem konkurencije, nerijetko i bez poštivanja zakonskih obveza i normi, pri čemu se ignoriranje zakonske regulative reklamira i ističe kao prednost. No, takav način poslovanja ova tvrtka nije spremna podržati – rečeno je iz “BH Telecoma”.
Iz “BH Telecoma” pojasnili su da su im i prihodi manji za 2,6 posto, ali da je razlog tome što je kompanija prošle godine izašla na tržište s velikim brojem sniženja i za krajnje korisnike./HMS/


_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 07 svi 2015, 16:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 tra 2012, 18:37
Postovi: 3926
Lokacija: Τριβαλλοί
BBC je napisao/la:
Sve će uništiti, baš sve. Samo ih treba pustiti na miru u toj njihovoj igri "sabura".

Citat:
Dobit “BH Telecoma” pala za više od trećine
Objavljeno 07.05. - 13:08
BH Telecom- dobit treću godinu zaredom se smanjuje

Dobit “BH Telecoma” pala je u 2014. godini na 78,6 milijuna KM, što je uvjerljivo najslabiji rezultat državne kompanije u posljednjih nekoliko godina, pokazao je godišnji izvještaj o poslovanju ove tvrtke.

Riječ je o padu profita za trećinu ili 33,7 posto, jer u 2013. neto dobit iznosila čak 118,6 milijuna maraka. Ovi podaci pokazuju da je “BH Telecom” izgubio dugogodišnju titulu najprofitabilnije bh. kompanije, koju je sada preuzeo banjalučki “M:tel”, koji je prošle godine ostvario neto dobit od 106,4 milijuna KM, piše Dnevni avaz.


Citat:
Prihod
MTel - 488 miliona
BH Telekom - 567 miliona

Broj zaposlenih
MTel - 2243
BH Telekom - 3480

Troškovi zaposlenih
MTel - 77 miliona
BH Telekom - 128 miliona


http://forum.klix.ba/bhtelecom-all-abou ... #p11352588


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 07 svi 2015, 17:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
To je bez EU zakona o konkurenciji i monopolu nad državnim fizičkim mrežama. Kad se to uvede neće im više nijedna profitabilna firma ostati. Onda je kraj krave muzare za SDA-ovce.
Narod svakako od toga nema velike koristi, osim što ih gule na računima jer nema konkurencije.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 11 svi 2015, 08:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Hvala Bogu. Sve to prodati, vratiti IMF kredite i sve po starom. Najbitnije nema više za bošnjačke guzonnje trgovanja foteljama.
Ali kako vidim većinu tih firmi nitko ne želi kupiti. Pa će morati prodati kao ruševne objekte i običnu zemlju.

Stranke iza HNS-a ne smiju biti prepreka ovome. Poticati što hitniju prodaju i što većeg broja firmi.

Citat:
U 2015. godini u planu privatizacija 14 firmi čiji državni kapital iznosi 772 miliona KM

Naime, u plan privatizacije 2015. godine uključen je Bosnalijek, Energopetrol, Energoinvest, Aluminij, Šipad Export, Hidrogradnja, Remontni zavod Travnik, Željezara Zenica, KTK Visoko, Agrokomerc Velika Kladuša, Konfekcija Borac Travnik, Fabrika duhana Mostar, Vitezit, te Putevi BiH.

Jedna od kompanija koja se našla u planu prodaje Agencije je i Energopetrol za kojeg je utvrđeno da će državni kapital koji čini 22,12 posto ukupnih dionica biti prodat putem berze.

Također, u planu je prodaja i mostarskog Aluminija i to putem berze ili metodom tendera uz prethodno izvršenu dokapitalizaciju.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 14 svi 2015, 15:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
Travnik: Radnici konfekcije “Borac” ponovo prosvjeduju
Objavljeno 14.05. - 12:08

Obespravljeni radnici konfekcije “Borac” iz Travnika okupili su se danas na prosvjedu ispred ispostave Porezne uprave u Travniku, gdje su ponovno zatražili uvezivanje radnog staža, naglašavajući kako su prevareni.

Sindikalni povjerenik konfekcije “Borac” Samir Zahirović kaže kako je uvezivanje staža za više od 177 nezbrinutih radnika “Borca” dogovoreno prije mjeseca dana na sastanku u Vladi Federacije, ali da do toga nije došlo.

– Imamo Poreznu upravu koja ne želi riješiti status radnika. Sutra ćemo pješice krenuti u Novi Travnik, gdje ćemo, također, blokirati Poreznu upravu. Ukoliko se ništa ne dogodi, u ponedjeljak ćemo pješice u Sarajevo, pa da vidimo hoće li gospoda to dozvoliti bolesnim ženama. Novac za uvezivanje staža imamo od prodaje nekretnina i ne tražimo nikakvu milostinju, kazao je Zahirović.

Iako su radnici očekivali da im se obrati netko iz Porezne uprave u Travniku, Zahirović kaže kako u zgradi danas nije bilo nikoga te su je svi napustili prije nego što su radnici stigli.

Nekadašnji radnici konfekcije “Borac” koji su ostali bez posla očekuju da im radni staž bude uvezan novcem od prodaje hotela “Lipa” u Travniku. Među njima je 40 onih koji su stekli pravo na mirovinu, dok je 40 teško oboljelih./HMS/

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 16 svi 2015, 14:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
BBC je napisao/la:
Njima još uvijek nije jasno kako stvari stoje, zar ne ? Fascinantno koliko su plitki.

Citat:
Pješice iz Živinica došli u Sarajevo kako bi se spalili!
Objavljeno 13.04. - 11:04
"Izetbegović i Komšić nas sve godine lažu"

Dva razvojačena borca iz Živinica Šefik Muminović i Džemail Zahirović, jutros u 9 sati ispred zgrade Općine krenuli su pješice u Sarajevo gdje će ispred zgrade Vlade FBiH izvršiti samozapaljenje.

Na ovaj čin navela ih je kako kažu, nebriga države prema ovoj kategoriji stanovništva, bijeda, narušeno zdravstveno stanje i bezuspješna borba za egzistenciju.

Kazali su da će se prvo obratiti Bakiru Izetbegoviću i Željku Komšiću i tražiti zahtjeve.

– Idem pred Vladu F BiH i tražit ću bolje uvjete za život, da se umirovim kao borac. Da imam neka primanja, trajna, a ne privremena. Ovaj život se više ne može podnijeti. Dvadeset godina gorim u neimaštini. Bakir Izetbegović i Željko Komšić nas sve godine lažu. Ukoliko ne ispune zahtjeve ja ću se spaliti i na kraju ću izgorjeti, neka me više nema – kazao je Džemail Zahirović za Avaz.

Istu sudbinu dijeli i Šefik Muminović, kojeg je na ovaj čina natjerala neimaština. On kaže da neće odustati od zahtjeva. Zaboravljen od svih, drugog izlaza nema. Kako kaže jedino mu je preostalo da se ubije.

-Dobio sam otkaz u Rudniku Đurđevik. Ja sam tužio Rudnik i tražili su da povučem tužbu, a zauzvrat će mi zaposliti dijete. Slagali su me, nisu ispunili. Ja ovo više ne mogu podnijeti. Ja nemam kruha. Neki dan vraćam se kući, unuče trči prema meni i traži marku da mu dam. Ja nemam. Idem Bakiru Izetbegoviću reći kako nemam ništa, ni drvenim kašikama nemam što jesti, a kamoli zlatnim – kazao je kroz suze Šefik./HMS/



Ovo je neuhmano na koji način se oni lažu i varaju sami između sebe. Što je još veći crnjak to rade onako iz navike, bez neke materijalne ili duhovne koristi.

Citat:
Šefik Muminović tvrdi da je otpušten, Džemal Zahirović negira, a Esad Ćesko kaže da mu Šefik prijeti

Prije mjesec dana demobilisani borci Šefik Muminović i Džemal Zahirović krenuli su prema Sarajevu s ciljem da se javno spale. Tada im je u Sarajevu ponuđeno niz obećanja koja su ih trebala odvratiti od tog nauma.

Ispred Vlade Federacije BiH Muminoviću i Zahiroviću ugovor na godinu dana, uz plaću od 400 KM mjesečno, ponudio je direktor Šipada Esad Ćesko.

No, samo mjesec dana poslije, ugovor o radu mu je, kako tvrdi Šefik, otkazan a on se ponovo treba prijaviti na Zavod za zapošljavanje.

“On nas je prijavio 14. aprila, a odjavio 5. maja. On nam to nije javio već sam to saznao kad sam pokušao da ovjerim knjižicu prije nekoliko dana. Jučer sam ga nazvao, ali mi je on samo opsovao i spustio slušalicu”, kaže za Klix Šefik Muminović.

Napominje da je od Ćeske tražio da im vrati njihove papire kako bi se mogli prijaviti na Zavod za zapošljavanje, ali je on to odbio učiniti. Do sada im je od Šipada uplaćeno ukupno 190 KM.

Šefik najavljuje da će u utorak ponovo doći pred zgradu Vlade Federacije, a kaže da će ovaj put po svaku cijenu insistirati na rješenju svojih problema.

S druge strane, direktor Šipada Esad Ćesko tvrdi kako oni nisu otpušteni te da se i dalje vode kao zaposlenici njegove firme.

“Dobili su plaću za april. I dalje su prijavljeni. Međutim, u ponedjeljak ću sa svojim saradnicima vidjeti šta da radimo sa Šefikom koji je problematičan, dok je Džemal korektan”, kaže za Klix Ćesko.

On tvrdi da mu je Šefik tražio 1.500 KM jer je navodno morao kupiti kravu te da mu je prijetio i psovao, što je, navodi Ćesko, uredno prijavio policiji.

Tvrdi da su u ovom trenutku uredno prijavljeni te da će zbog svega pokrenuti krivični postupak protiv Šefika.

“Ni za Šefika nisam donio konačnu odluku, ali nije korektno da me se blati i da mi prijeti jer me dovodi u nezgodnu situaciju”, kaže Ćesko.

Navode Esada Ćeske za Klix potvrdio je i drugi borac Džemal Zahirović.

“Nisam otpušten, za nepunih deset radnih dana primio sam 190 KM. Hvala Ćeski, a Šefik je huškač. Da sam znao da je takav ne bih s njim ni dolazio”, kaže Džemal.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1426 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 58  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO