HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 18:32.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Braniteljske mirovine
PostPostano: 29 tra 2014, 23:48 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Iz dosada viđenog, nema nitko iz HVIDR-e na toj temi tko bi dao informacije ili naputke što Branitelji ili HRVI da čine. Letargičnost ove udruge, koja bi trebala da je na raspolaganju Braniteljima 24h nije niti 24min, a za to su upravo odgovorni Branitelji,koji većini nije jasno, koji su upali u tu letargiju.

Uskoro, kada dožive udar onaj financiski koji će sljediti u idućoj godini, možda dođu sebi...ili pameti. Sada im je jedina preokupacija kladionica.

Moguće je da neznam nešto što ostali znaju, pa evo teme gdje možete reći kako će smanjenje ili ukidanje mirovina nadoknaditi udruge koje iste Branitelje zastupaju!?

Vjerojatno su sudjelovali u raspravi pri donošenju novog zakona, ali i onoga koji tek treba doći, gdje će obiteljska mirovina biti formulirana u osobna mirovina, što znači, da nakon smrti Branitelja, obitelj može da gleda u nebo (do tada možda dobiju na kladinici ili će udruge preuzeti skrb sto je ravno ČUDU)

Braniteljima se ukidaju mirovine!
Branitelji koji su u rat otišli sa 18, 19 ili 20 godina i koji prije rata nisu bili zaposleni, u potpunosti će ovisiti o dodatku iz državnog proračuna koji može biti pun, ali i ne mora. Pojednostavljeno, veliki broj branitelja mogao bi u najcrnjem scenariju ostati bez ičega!
Donesen je novi zakon o mirovinskom osiguranju branitelja i članova njihovih obitelji. Braniteljske mirovine će od 01.01. 2015. biti podijeljene na dva dijela: opći i poseban dio. Prema novom zakonu opći dio mirovine izračunavat će se sukladno radnom stažu i uplatama doprinosa, a posebni dio (tkz. braniteljski dodatak) koji bi nadoknađivao razliku u iznosu do mirovine ostvarene prema ZOPHBDR-u, isplaćivao bi se iz državnog proračuna. Drugim riječima...

Branitelji koji su u rat otišli sa 18, 19 ili 20 godina i koji prije rata nisu bili zaposleni, u potpunosti će ovisiti o dodatku iz državnog proračuna koji može biti pun, ali i ne mora. Pojednostavljeno, veliki broj branitelja mogao bi u najcrnjem scenariju ostati bez ičega! To potvrđuju iz resornog ministarstva riječima kako će "visina posebnog dijela (dodatka) pratiti sudbinu državnog proračuna", što znači da će ga Vlada RH smanjivati ili povećavati ovisno o tome koliko novca ima u državnoj riznici.

Užasnija od ovog zakona je samo činjenica da je on donesen pokvareno i šutke još prije četiri mjeseca, skrivajući se iza odluke o smanjenju braniteljskih mirovina koja je očito služila samo za odvraćanje pozornosti ionako uznemirenih branitelja. Nevjerojatna činjenica je da su ovaj zakon sasvim slučajno otkrile članice Udruge udovica branitelja Domovinskog rata na jednoj sasvim slučajnoj tribini na kojoj se našao i ministar Mirando Mrsić. Predsjednica ove Udruge Rozalija Bartolić kazala je:

- Nitko nam ništa nije rekao. Bojimo se te podjele mirovine. Naši poginuli branitelji se pretvaraju u civile jer će im se obračunavati staž, čime će izgubiti ono zbog čega su ginuli. Neće se voditi kao poginuli branitelji koji primaju mirovine stečene Domovinskim ratom, nego će im se mirovine obračunavati po općem propisu. Ovaj dodatak koji ide iz državnog proračuna, toga se najviše bojimo. Novaca za to može biti, a i ne mora. Mogu isplaćivati par mjeseci, pa reći – za to više nemamo novaca - kazala je Rozalija Bartolić i ponovila kako za tu odredbu nisu saznale regularnim putem.

- Za sve se doznalo na sasvim slučajnom sastanku sa ministrom Mrsićem. Kada smo raspravljali o ovom smanjenu od 10%, saznale smo i za ovaj dio o podjeli mirovine na dva dijela. Trudio se dokazati nam kako je to dobar zakon, pa nam je čak i crtao. Zamolile smo ga da napravimo tribinu gdje će on konkretno svima objasniti o čemu se radi – kazala je Vesna Mihaljević, potpredsjednica Udruge.

Ovih dana, točnije 15.04., tribina je i održana. Na njoj se, ipak, ministar Mrsić nije pojavio, ali su njegovi predstavnici potvrdili kako je ovaj zakon prošao saborsku proceduru. Rečeno je kako "svi moramo snositi teret krize", pa tako i branitelji, udovice i roditelji poginulih branitelja.

"Kako će se staž, odnosno osnovni dio mirovine, obračunati mome sinu koji je poginuo s 19 godina i nije nikada radio. Hoće li njegova mirovina ovisiti o dodatku iz državnog proračuna za koji se lako može dogoditi da ga ne dobiju jer novaca nema? Znači li to da neće dobiti ništa i da njegov život nije ništa vrijedio?", pitaju se majke poginulih, ali logičan odgovor na tribini nisu dobile:

- Zakon je donesen, ali još razmišljamo kako ga provesti. Svakako, stupa na snagu 01.01.2015.– odgovorili su iz Mrsićevog resora. Do zaključenja ovog teksta, stiglo je i priopćenje pristiglo iz Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata:

"Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije 15. travnja 2014. godine organizirala je javnu tribinu „Mirovine ratnih stradalnika – zašto i kako dalje“. Razlog organiziranja tribine je stupanje na snagu novog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih, prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju te nejasnoće vezane uz pitanje kako će se izmjene i dopune odraziti na mirovine ratnih stradalnika. Samo donošenje Zakona nije popraćeno dovoljno kvalitetnom javnom raspravom i informiranjem zainteresirane javnosti, čemu u prilog govori činjenica da korisnici uopće nisu upoznati sa samim donošenjem Zakona, a pogotovo s novim načinom izračuna mirovina. Ministar Mirando Mrsić, s kojim je dogovorena suradnja na organizaciji tribine i prema čijem rasporedu je određen i termin održavanja, svojim otkazivanjem dodatno je uvrijedio sve stradalnike i branitelje, jer je očito imao „važnijeg“ posla, od poštivanja dogovora. Njegovi pokušaji

opravdavanja nedolaska ostali su bezuspješni i samo su pokazatelj koliko poštuje one koji su podnijeli najveći teret stvaranja države. Posebnu pozornost izazvao je ignorantski stav i temeljna nepristojnost Ministarstva branitelja kao institucije koja bi trebala zastupati i štititi interese ratnih stradalnika, a koji umjesto da budu suorganizatori, nisu se udostojili uopće odgovoriti na poziv Udruge udovica. Navedeno više nego dovoljno govori o odgovornosti i temeljnoj pristojnosti ministra Predraga Matića, pomoćnice ministra Nevenke Benić i zamjenice ministra Vesne Nađ, na čije osobno ime je poziv bio dostavljen. Dakle nitko od njih nije smatrao potrebnim doći i zastupati interese stradalnika i branitelja, pa čak niti pristojno ili bar po službenoj dužnosti odgovoriti na sam poziv. Njihova odgovornost je i nedovoljna informiranost samih korisnika o donošenju Zakona i njegovim posljedicama. Zbog ignoriranja nadležnih institucija, održana tribina je popraćena vrlo emotivnim uključivanjem u raspravu sudionika, predstavnika udruga i korisnika.

Predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, pokušali su umiriti korisnike „obećanjima“ da se mirovine neće smanjivati te su nastojali opravdati poteze Vlade i uopće donošenje samog Zakona.

Poučeni ranijim iskustvima, ostali smo uvjereni kako je donošenje ovog Zakona, na žalost, samo stvaranje novih mogućnosti za manipulaciju i izmjene izračuna naših mirovina kao i do sada na našu štetu, ali sada bez posebnih zakona o smanjenju, već samo utemeljeno na odluci Vlade i nejasnom izračunu.

Iz sadržaja održane tribine zaključujemo:

- Vlada ima vrlo precizan izračun i statističke podatke o visinama mirovina i primanjima ratnih stradalnika te koliko se na njih troši iz Državnog proračuna, za razliku od istih podataka za drugu skupinu i kategoriju korisnika. O samim korisnicima ne brinu, za njih nemaju poštovanja i senzibilitet, iako na zaslugama ratnih stradalnika koriste povlastice i privilegije svog položaja.

- Zbog nejasnoća i netransparentnosti samog Zakona, potrebno je održati više ovakvih javnih rasprava i predstavljanja Zakona korisnicima, ratnim stradalnicima i braniteljima.

- Udruga udovica će zatražiti projekciju izračuna mirovina po novom Zakonu za više kategorija korisnika te će dobivene informacije objaviti.

- Prijedlog Vladi i Saboru za izdvajanje mirovina ratnih stradalnika u posebnu kategoriju i

osnivanje veteranskog fonda iz kojeg će iste biti isplaćivane, čime bi se zaštitile od bilo kakvih zadiranja u iznose na štetu korisnika.

S poštovanjem, Za Udrugu udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije


:UDVDR :hrvatinic :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 30 tra 2014, 18:50 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Predrag Matić: 'Nema smanjenja braniteljskih mirovina'
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/121639-predrag-matic-nema-smanjenja-braniteljskih-mirovina.html
Matić je na konferenciji za novinare pojasnio da će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava od 1. siječnja iduće godine provesti tehničku uskladbu mirovina stečenih po posebnim propisima.
Ministar branitelja Predrag Matić poručio je da se braniteljske i mirovine stradalnika Domovinskog rata stečene po posebnim propisima neće smanjivati niti ukidati, suprotno nekim najavama iz oporbe.


Ludilo...sve skupa je za temu NO COMENT.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 16 srp 2014, 19:51 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Životinjsko Carstvo

U nekim normalnim uvjetima i normalnim državama se o ovome ne razmišlja ali kako na prostorima BALKANA nikada ništa nije urađeno kako spada tako i pitanja branitelja nikada nije riješeno a u nekim slučajevima se i nakon toliko godina ne želi dati puna istina.
Potrošnja političara,privatizacija,previsoke cijene energenata i režija u odnosu na primanja,gospodarska zaostalost,…ove teme su i suviše teške da bi se o njima pričalo. Skretanje sa ovih tema je tako dobro razrađeno da je dovedeno do savršenstva. Tako i pitanje Branitelja sa početka devedesetih,koji su se odazvali na poziv Predsjednika Franje Tuđmana i Gojka Šuška,da bi nakon 20 let neki novi klinci rekli da se to danas ne pika!? Pa ce mo sada svi na sud.
Ali ne treba kriviti neke nove klince, jer većina nije sudjelovala u Domovinskom ratu a i oni koji su sudjelovali ne moraju nužno znati sto se sve dešavalo. I tako nakon 20 let,dođe dan stigmatizacije određenog broja Branitelja. ZASTO,je ključno pitanje jer kada se ne bavi posljedicama onda su krivi Branitelji,bar je tako u medijima koje neki novi klinci drže čvrsto ko beba cuclu.
Mđutim,pogledati ce mo sto je posljedica!? Pa posljedica je da jedna osoba uposlena u MORH-a baveći se matematikom i uvidom u sve spise uvidjela da bi osobna primanja i primanja prijatelje po Ministarstvima mogla enormno povećati!
Pitanje je kako? Odgovor je jednostavniji nego se može zamisliti,jer prijatelji po ministarstvima koji su imali uvid u spise baveći se matematikom uvidjeli da bi spise PREPISANIH PRIPADNIKA HVO-a na HV radi toga sto se vise nisu mogli vratiti u svoje domove, mogu dobro unovčiti i tu je nastao uzrok sa kojim se u RH nitko NE SMIJE I NECE baviti.
U zoo vrtu (udruge proistekle iz domovinskog rata u daljnjem tekstu) 20 let je vladao sklad i mir dok nije došao čuvar te pojedine iz zoo vrta odveo doma (u daljnjem tekstu RH prepisani i dana im sva prava) a neke ostavio,da bi se vratio nakon 20 let. Tada mu je palo na pamet da nekima da vise a nekima ništa.
Promjeni se čuvar, dođe novi domar,…neki novi klinci koji ne razumiju Životinjsko carstvo koje im je omogućilo da ih dalje mirno čuvaju nisu išli tragom uzroka nego posljedica. ZASTO!? Pa oni koje je odveo čuvar doma su sada sa njim a neki su i sa novim čuvarima,te je tako jedina mogućnost se boriti sa posljedicama. Baveći se sa posljedicama a teze su u RH obrnute, pa je manjima u pravu u odnosu na većinu. Tako su zapovjednici Generali,pukovnici,…ujedno zastiđeni ko Lički medvjedi,ali oni kojima su ovi „časnici“ zapovijedali staviše pod stup srama,ako su JEDNI odgovorni ako RH dozivi ekonomski slom. Ali kada se pogleda zoo vrt iz četrdesetih, biološki nisu doživjeli velike promjene sve do sredine 2000god.ovo je doista respektabilno ali se ne može reci za zoo vrt iz devedesetih,čiji je izumiranje konstantno i u nezaustavljivom brzinom vrlo brzo ce pasti u zaborav.
Iako je iz zoo vrta prije ali i sada čuju stalni krici te traže da se konačno sve vrati u prijašnje stanje, neki novi klinci bas nemaju razumijevanje ubjeđeni da su oni Bogom dati i da svet počinje od njih. Ipak je valjda proradila svijest i izgubljeni moral (ove su kategorije u sisavaca odavno se mogu naći samo u enciklopedijama ili wikpediji) dadoše životinjskom carstvu da sastavi rješenje kako bi u zoo vrtu ponovo zavladao mir.
Ovo bi bilo dobro i to bas sada kada treba doći novi čuvar, ali gle čuda u životinjskom carstvu nastade pometnja pa se ne mogu dogovoriti kako da to riješe!? ZASTO? Iako još svi u zoo vrtu primaju redovito (mada ne znaju do kada i koliko) svaki dan svoj obrok,kako od usta odvojiti jedan komadić zalogaja kako bi se našlo trajno rješenje!?
Na kraju ipak zoo vrt ce ostati zoo vrt, s životinjskim carstvom koji osim životinjskih nagona jednostavno nije sposoban koristiti ono sto ima na raspolaganju, homo sapiens "wise man"sposoban za apstraktno razmišljanje, govor, rješavanje problema, introspekciju i sl.Pošto svi u zoo vrtu nisu tretirani isto,čuvar ce vrlo brzo uvidjevši da može bez problema tretirati cijelo životinjsko carstvo isto, jer je homo sapiens nestao.
Vođeni ne razumljivom teorijom „nije mene“ vjerujući u neshvatljivo „da ce onaj koji je ovo pokrenuo isto i riješiti“ sjede u svojim kavezima čekajući kada ce im se obroci prepoloviti. Možda tada shvate značenje i prednosti homo sapiensa i počnu koristiti sve prednosti koje im je priroda dala....a možda će majmuni i dalje da se zajebavaju sa svima :zubati
Do tada će „nije mene“ ili „nismo mi isti“ odzvanjati u zoo vrtu!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 17 srp 2014, 11:42 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
http://portal.braniteljski-forum.com/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 13 ruj 2014, 10:43 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Dok HRVI šute i kažu neće mene revizija se nastavlja...

http://www.vecernji.ba/za-9372-invalida-hvo-i-arbih-zatrazene-i-dodatne-provjere-960760

...ni politički predstavnici nisu ništa bolji,gledaju svoj osobni interes i "rezervni" položaj. Sada će trgovci dimnih signala,magle,...ponovo hipnotizirati široke mase!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 12 lis 2014, 21:58 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
SA SASTANKA HRVATSKIH BRANITELJA HV I HVO: NEDOSTAJU NAM ZAJEDNIČKI SASTANCI I DOGOVORI!
U Tomislavgradu održan Organizacijski sastanak za pripremu Općeg sabora hrvatskih branitelja HV-a i HVO-a, 27. rujna 2014. godine u Tomislavgradu
Sastanak je održan 03. rujna 2014. godine, s početkom u 15:00 sati u restoranu Ruža hrvatska u Tomislavgradu;



Sastanku nazočili:

Ivan Vukadin, gradonačelnik Tomislavgrada

General Ilija Nakić, ratni zapovjednik 3. GB HVO-a

Mladen Begić ministar branitelja Županije ZH

mr.sc. Mirko Ljubičić, pukovnik, predsjednik Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba

Dragan Konta, predsjednik županijske Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Županije Herceg Bosne

Lazo Martinović, predsjednik Udruge odlikovanih u Bosni i Hercegovini,

Drago Zrinušić, pukovnik, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja podružnica Tomislavgrad,

Jasna Zlomislić, predsjednica Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja HVO-a,

Stipe Mihaljević, predsjednik Udruge HVO-a podružnice Livno

Frane Čačija, brigadir u mirovini, predsjednik udruge Obitelji poginulih i nestalih županije Herceg Bosne,

Mate Kovač, dopredsjednik županijske udruge Specijalne policije Herceg Bosne

Anđelko Barun, predsjednik Udruge HVIDR-a Livno,

Ivan Mamić, pukovnik u mirovini, predsjednik županijske HVIDR-e, ratni zapovjednik HOS-a

Boško Dalić, pukovnik u mirovini, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a podružnica Livno,

Željko Krišto – satnik u mirovini, predsjednik županijske Udruge HOS-a

Miran Novokmet, bojnik u mirovini, član Predsjedništva Udruge nositelja ratnih odličja,

Jozo Stojak – Mungos, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja Herceg Bosne,(Srednja Bosna)

Zdenko Jurić – Major, predsjednik Udruge specijalne policije Herceg Bosne

Dragan Janković – Lepi, 100% HRVI iz Uskoplja, udruga HVIDR-a

Pajo Ivoš, 100% HRVI iz Uskoplja, udruga HVIDR-a

Mirko Baćak, ratni zapovjednik bojne „Kralj Tomislav“

Ivica Matić, pukovnik, HVIDR-a Tomislavgrad;

Jozo Radoš, predsjednik udruge dragovoljaca HBŽ

Ilija Milić, predsjednik udruge SJP srednja Bosna, „Munje“

Duško Grubišić, brigadir, načelnik Stožera 3. Gardijske brigade

Goran Matošević,

Mato Matošević,

Mladen Bungić

Željko Raguž

Vlado ivoš – Pajo

Josip Gudelj

Ilija Sliško

Josip Matić

Branko Nedić

Ilija Pađa

Ivica Matić, HVIDR-a Tomislavgrad

Mate Čeko

Darko Krivić

Nikola Nevistić

Mate Krolo

Markica Mašić, Udruga SJP

Nakon provedene rasprave, u kojoj su mogućnost sudjelovanja imali svi nazočni, zaključeno je slijedeće:

-Svi nazočni podržavaju ideju okupljanja branitelja, no predloženi datum 27. rujna 2014. godine, je prekratak rok da bi se organizirao ovako ozbiljan i kompleksan događaj;

-Gradonačelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin dao je podršku u ime Općine Tomislavgrad, te je izrazio spremnost da ovaj i svaki budući događaj koji hrvatski branitelji budu organizirali, Tomislavgrad bude suorganizator, odnosno dobar domaćin;

-General Ilija Nakić i Koordinacija braniteljskih udruga Srednje Bosne, bit će domaćini slijedećeg radnog sastanka, na kojeg će biti pozvane sve braniteljske udruge Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske;

-Svi su podržali ideju da se Opći sabor svih hrvatskih branitelja načelno održi u Vitezu ili nekom drugom gradu Srednje Bosne;

-Dvoipol satni dijalog, na kojemu su svoje viđenje problema hrvatskih branitelja, posebno u Bosni i Hercegovini, iznijeli brojni govornici, ukazao je na činjenicu da je nužno što češće okupljanje i razmjena ideja, te je istaknuta činjenica koja može biti i zaključak da nam svima nedostaje ovakvih sastanaka.



-Kompleksnost društveno političkih događanja vezanih za izbore, koji uskoro slijede u Bosni i Hercegovini, pokazuje da je situacija složena u pogledu zaštite statusa, prava i položaja hrvatskih branitelja.



Zapisnik sastavio: mr.sc. Mirko Ljubičić, pukovnik


:kava


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 23 lis 2014, 10:25 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
VIDEO Matić: U mom je mobitelu više SMS-ova podrške no što je dolje branitelja
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/predrag-matic-u-mom-je-mobitelu-vise-sms-ova-podrske-no-sto-je-dolje-branitelja---357618.html

'Iznos braniteljskih mirovina onaj konačni koji dobivaju preko svojih tekućih računa je isti i ostat će nepromijenjen', rekao je ministar Matić nakon što je HDZ-ov Tomislav Ivić upitao zašto bi se braniteljima nakon 15 godina uskratilo to pravo.

Ovo treba dobro upamtiti, ako bude drugacije!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 23 lis 2014, 10:27 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
VIDEO Predrag Matić: Braniteljima već 20 godina manipulira HDZ!

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/predrag-matic-braniteljima-vec-20-godina-manipulira-hdz---357637.html


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 23 lis 2014, 10:39 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
'Umirat ćemo polako, svima u inat koji Hrvatsku nisu sanjali'
Nakon što je tijekom prosvjeda ispred Ministarstva branitelja umrla braniteljica Nevenka Topalušić u Saboru je hitno sazvana sjednica Odbora za ratne veterane


Naveo je da je došlo do problema sa stopostotnim invalidima HVO-a ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 24 lis 2014, 12:22 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
JOSIPOVIĆ HITNO POZVAO INVALIDE NA RAZGOVOR: ‘Neka Dođe U Naš Šator, Pa Ćemo Razgovarati!'(VIDEO)
http://portal.braniteljski-forum.com/vijesti/josipovic-hitno-pozvao-invalide-na-razgovor-neka-dode-u-nas-sator-pa-cemo-razgovarativideo

– Da, dobili smo danas poziv od predsjednika. S obzirom da smo jučer pozvali sve nadležne na Okrugli stol koji će se održati u utorak, predsjednik je malo zakasnio s pozivom. Prvi smo pozvali na dijalog, pa Josipovića očekujemo u šatoru – kazao je Glogoški koji je već peti dan u invalidskim kolicima pred ministarstvom branitelja.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 25 lis 2014, 14:13 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
VRHUNAC UNUTARNJE AGRESIJE
Domazet Lošo: Ovakav odnos prema pobjedničkoj vojsci nije moguć nigdje na svijetu

“To je danas problem u Hrvatskoj. I tko to uništava? Izvršna vlast! Ona umjesto da dođe, da klekne pred njih i da zamoli za oprost, oni se ovako arogantno užasno ponašaju. Ovakav odnos prema pobjedničkoj vojsci nije moguć nigdje na svijetu!”


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 25 lis 2014, 19:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
Josipović posjetio branitelje

https://www.facebook.com/video.php?v=712187448862355

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 27 lis 2014, 00:47 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
UTJECAJ ZAKONA O MIROVINSKOM OSIGURANJU NA BRANITELJE I STRADALNIKE DOMOVINSKOG RATA
http://portal.braniteljski-forum.com/vijesti/utjecaj-zakona-o-mirovinskom-osiguranju-na-branitelje-i-stradalnike-domovinskog-rata
STAV PRAVNIH STRUČNJAKA :

Posebno će biti pogođeni hrvatski branitelji koji primaju najnižu braniteljsku mirovinu (u iznosu od oko 2400,00 kuna), a takvih je skoro 80%, budući isti nemaju dovoljno radnog staža i mirovina im je određena isključivo na temelju braniteljskog statusa.


.....

Analizirajući sadržaj zakona možemo zaključiti kako:

Nisu točna tvrdnja Predsjednika RH, Predsjednika Vlade i Ministarstva branitelja koji tvrde da se ne ukidaju ili smanjuju postojeće razine prava koja hrvatski branitelji imaju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 27 lis 2014, 14:17 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Braniteljski Prosvjed ono što HTV ne prikazuje.....
[youtube][/youtube]


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 27 lis 2014, 20:14 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Branitelji: Jesi li rekao da ćeš dati ostavku ako je mi tražimo? Matić: Jesam, ali mora biti razlog!

Rekli smo da ćemo aktivno sudjelovati u donošenju novog zakona. Nisi nas pozvao, jedna je od stvari koju su Klemm i branitelji zamjerili ministru branitelja
[url]
http://www.vecernji.hr/hrvatska/branite ... ge+statusi[/url]


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 28 lis 2014, 09:55 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
VIDEO: Prvi Puta Na Televiziji – Govore Djeca Hrvatskih Branitelja: OVO NIJE HRVATSKA ZA KOJU SU SE BORILI NAŠI OČEVI!
http://portal.braniteljski-forum.com/vijesti/video-prvi-puta-na-televiziji-govore-djeca-hrvatskih-branitelja-ovo-nije-hrvatska-za-koju-su-se-borili-nasi-ocevi



Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 28 lis 2014, 09:56 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
DRAMA NA PROSVJEDU Dovezao Se Taksijem Među Branitelje Pa Se Polio Benzinom I Zapalio
Neslužbeno se doznaje da se branitelj D.Č. (50) dovezao taksijem na prosvjed, nakratko pozdravio okupljene branitelje oko vatre, a potom se iznenada i brzo polio benzinom kojeg je imao u plastičnoj boci.
http://portal.braniteljski-forum.com/vijesti/drama-na-prosvjedu-dovezao-se-taksijem-medu-branitelje-pa-se-polio-benzinom-i-zapalio


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 28 lis 2014, 16:52 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Kljucni problem, na koji utjecaj nisu imali Branitelji;

Hrvatski Sabor dana 14. prosinca 2012.g donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji („Narodne novine „ broj 140/12 od 17.12.2012.g) koji u čl. 42 propisuje „Ništavno je rješenje o statusu ratnog vojnog invalida , odnosno HRVI iz Domovinskog rata, kao i statusu člana obitelji poginulog i umrlog hrvatskog branitelja , te o pravu na osobnu i obiteljsku invalidninu i druge novčane naknade po osnovu oštećenja organizma , ako sadržava slijedeće nepravilnosti:
- Osoba kojoj se primanje ili od koje se izvodi status i pripadajuća prava temeljem rješenja iz ovog članka, nije sudjelovala u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sukladno članku 2 Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. O oglašavanju ništavnim rješenja ministarstvo će donijeti pojedinačna rješenja u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovog zakona“.
Iz prednjeg Zakona proizlazi da će do konca ove godine ministarstvo svim ratnim vojnim invalidima HVO-a i obiteljima poginulih pripadnika HVO koji su pravo na invalidsku i obiteljsku mirovinu ostavili do 2000.g oglasiti rješenja o statusu hrvatskog branitelja ništavnim, a što bi imalo za posljedicu ukidanje mirovine.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 03 stu 2014, 23:16 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Laži o veteranima: niti je Tuđman poslao njih 60.000 u mirovinu, niti za njih izdvajamo 6 milijardi
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/136400-lazi-o-veteranima-niti-je-tudman-poslao-njih-60-000-u-mirovinu-niti-za-njih-izdvajamo-6-milijardi.html

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 26 stu 2014, 21:27 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
U Tri Sata Pregovora, Braniteljima Njihov Zahtjev Uvjetovan Napuštanjem Savske

http://portal.braniteljski-forum.com/vijesti/u-tri-sata-pregovora-braniteljima-njihov-zahtjev-uvjetovan-napustanjem-savske

Prijedlog branitelja nakon burne rasprave ipak nije prošao, već je zbog vladajuće većine izglasovan zaključak prema kojemu se ne odgađa primjena zakona te se osniva povjerenstvo koje će analizirati oko 72 tisuće mirovinskih rješenja i, kako je ministar rada Mirando Mrsić naglasio, osigurati transparentnost te da sve mirovine ostanu nepromijenjene.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 15 ruj 2015, 21:51 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Prema novom ZOMO nove razlike u koeficijentima preračuna tih razdvojenih mirovina velike su, na prvi pogled i nelogične, pogotovo kod nekih kategorija korisnika mirovina. Npr., najniži faktor za branitelja iz Domovinskoga rata, koji je u invalidskoj mirovini po posebnom propisu je faktor 0,40, a najviši za člana HAZU faktor 1,0. Ispada da je zakonodavac braniteljima namjerno na taj način smanjio vrijednost prvoga, 'zarađenog' dijela mirovine, kako bi im što manji dio trebao usklađivati po općim propisima. Također, faktor za mirovinu bivših političkih zatvorenika je 0,55, dok je za umirovljenike NOB-a faktor preračuna iznosi 0,85. Ili još upadljivije, zašto je pirotehničarima faktor preračuna 0,65, a radnicima koji su radili s azbestom 0,90, kad su oba zanimanja opasna po život. Nelogično!

http://www.braniteljski-portal.hr/Novos ... NOM-MJESTU


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 26 sij 2016, 10:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Citat:
Kreće se u zakonsko izjednačavanje prava HV-a i HVO-a?!

MOSTAR – Promjenom vlasti u Republici Hrvatskoj, te činjenicom kako je novi ministar branitelja Mijo Crnoja rođen u BiH te i bojovnik HVO-a, kod udruga proizašlih iz HVO-a ponovno se probudio optimizam kako će se njihovi zahtjevi napokon uvažiti. Naime, kako je već dugo poznato, branitelji HVO-a samo traže poštivanje digniteta HVO-a i ispunjavanja prava koja im zakonski pripadaju. Uz činjenicu kako je Crnoja ministar, novi saborski zastupnik iz XI. izborne jedinice je i general HV i HVO-a Željko Glasnović, koji je u nebrojeno puta isticao značaj Hrvata u BiH i dijaspori te se otvoreno zalaže za izjednačavanje prava bivših pripadnika HV-a i HVO-a. Štoviše, prema njemu, to bi trebao biti jedan od prioriteta nove vlasti. Zbog svega nabrojanog, većina bivših pripadnika HVO-a uvjerena je kako su pred njima ipak bolji dani u kojima će se poštivati njihov doprinos slobodi kako BiH tako i Hrvatske.

Sporni članak 2

Dragan Radić, predsjednik HVIDR-e HVO-a HB-a, kazao je kako bi se uskoro trebao održati prvi sastanaka s novoimenovanim hrvatskim ministrom branitelja, ali kako je on optimista kada je u pitanju buduća suradnja. Isto tako, kazao je kako postoje pozitivni signali kako će se ići na zakonsko izjednačavanje prava branitelja HV-a i HVO-a, što oni već odavno zagovaraju.

– Stvar je vrlo jednostavna, samo se u član 2 Zakona o pravima hrvatskih branitelja treba uz ostale postrojbe dodati i HVO-a. Isto tako, zakonom se jasno trebaju definirati sva prava koja mi uživamo, kako ne bi dolazilo do bilo kakvih nedoumica, poručio je Radić. Objašnjenja radi, u spornom članu 2 nigdje se ne spominje HVO-a. Članak glasi: “Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine), organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata”. Prošla vlast nije bila spremna ovaj članak mijenjati, ali i u predizbornoj kampanji je u nekoliko navrata čelnik HDZ-a i novi prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko navodi kako će oni to ispraviti i izjednačiti prava HV-a i HVO-a.

Bez razdvajanja mirovina

Inače, ministar Crnoja jučer je i službeno preuzeo dužnost, te tom prigodom kazao kako želi biti ministar svih branitelja te da će mu prvi potez biti zaustavljanje razdvajanja mirovina. Naime, od Vlade će se zatražiti zaustavljanje razdvajanja mirovina na dio ostvaren prema posebnom propisu i dio mirovine ostvaren na temelju radnog staža. Upravo ovo je izuzetno važno i za bivše pripadnike HVO-a te je i Radić pozdravio prvi potez novog ministra. Bilo kako bilo, jasno je kako je resor branitelja jasko osjetljiv (što se moglo vidjeti tijekom mandata prošlog ministra) pa ostaje vidjeti na koji način će se ići u realizaciju obećanih poteza, ali i rješavanje svih ostalih problema koji godinama muče branitelje. U svakom slučaju, izjednačavanja prava HV-a i HVO-a bi pripadnicima HVO-a donijelo reguliran status, lakše ostvarivanje svojih prava (mirovina, naknada,…) te bi se uvelike izbjegle svima poznate peripetije koje su se pojavile za više od 10.000 branitelja s “južnog bojišta”.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 05 vel 2016, 23:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 32057
Citat:
AUDIO! KOLEGIJ MINISTARSTVA BRANITELJA - 22. LISTOPADA 2014.

FRED PROTIV HVO-a! Pogledajte kako je Peđa Matić - Fred s Bojanom Glavaševićem i bivšom ekipom iz Ministarstva branitelja dogovarao da se izigraju stradalnici HVO-a i da nikada ne ostvare svoja prava! Matić smatra da oni i onako nikad neće glasovati za SDP, a Glavašević im se rasistički ruga! GLAVAŠEVIĆ: "Busovača, zdravooo!"



Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 10 vel 2016, 15:52 
Offline

Pridružen/a: 27 lip 2012, 01:19
Postovi: 2148
Citat:
Inače, u Busovači koju Glavašević i Matić tako s podsmijehom i ruganjem spominju u Domovinskom ratu je poginuo 221 Hrvat od čega 34 civila, a ranjenih je bilo 290, nestalih troje.

U cijeloj Operativnoj zoni središnja Bosna poginulo je 2780 Hrvata, ubijeno je od toga 138 djece i ranjeno 7187 Hrvata, a prognano više od 75.000 Hrvata. Toliko da se zna.


http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/ ... 19689.html


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Braniteljske mirovine
PostPostano: 10 vel 2016, 20:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 07 svi 2009, 13:41
Postovi: 6079
Nemoj ni ti tako na Bojanceta i Freda, nasi forumski pereci (hb) su njih favorizirali u odnosu na satorase, kako je tada bilo popularno zvati branitelje ciji je osnovni cilj bio da se ovakvi likovi maknu iz ministarstva branitelja, jer oni zaista jesu uvreda, kako se sad pokazalo i javno, samim time sto su bili u tome ministrastvu, a drugi zahtjev je bio izjednacavanje prava HVO sa HV.

Dobro salu na stranu, svi se trebamo zapitati koliki perec , odnosno retard moras biti, da bi podrzavao njih dvojicu u odnosu na branitelje, a jos si iz HB ili da bi i u jednom trenutku pomislio kako je SDP za nas bolja opcija, a njihovi kandidati tipa Josipovic, bolji od HDZovih tipa Kolinda ili Hebrang.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO