HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 tra 2024, 16:59.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 185 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 28 stu 2015, 22:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
joe enter je napisao/la:
Ako je tako , koji se qurac onda pozivaš na Dejton i njegov legitimitet??

Ako je potpisan sporazum i u Dejtonu određena pravila ustava i prava građana RS-a , onda ih se ili pridržavaj ŠTA SI ZABRAO ili nemoj?!

Ne može da važi i jedno i drugo , i da samo Srbi imaju prava u RS-u već svi građani RS-a moraju biti obuhvaćeni tako što će svima biti prihvatljiv dan RS-a.

Znači sledeći put kad bude novi datum RS-a uspostavljen , onda lepo treba zahtevati da svi Bošnjaci i Hrvati ustanu u parlamentu RS-a u čast svoga entiteta i proslave ga.
Za same Srbe je dobro da svima pošalješ poruku kako je RS njihova otadžbina koju vole i čiji dan obeležavaju , kontaš??


Ograničen si ko balkon. Ko da si iz Teočaka. Pa nije Dejton sveto pismo da važi samo ono što u njemu piše, nismo mi u Dejtoni ni napravljeni ni izmišljeni, Dejtonom su rješena određena pitanja i to je to. Ustav RS je donesen prije Dejtona, posle Dejtona je samo usklađen.

A tek što sereš ko foka oko "svih građana", tek to nije normalno. Možda nisi primjetio da u Bosni nema saglasnosti po nekim pitanjima. Pa tako nekidan Baka i Čovke proslaviše 25.11, slave i 01.03. Mi te datume ne slavimo, pa jel ih to sprečava? Al mi moramo da titramo jajca "svim građanima"?

Pa valjda neka prava ima i 95% građana RSa, makar se 5% ne slagalo s tim? Valjda i mi imamo pravo na neki naš praznik?

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 28 stu 2015, 22:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
Брчак je napisao/la:
9.januar je sad mislim više stvar principa.


Deveti januar je više stvar svetinje.

Jer mnogi je Srbin glavom zaplatio za Deveti januar da bismo se mi danas s njim zajebavali.

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 28 stu 2015, 22:40 
Offline

Pridružen/a: 31 srp 2015, 21:39
Postovi: 1567
Citat:
Novi zahtjev za ukidanje Dana Herceg Bosne
Izetbegović zadovoljan odlukom o ukidanju Dana Republike Srpske, a Dodik najavio povlačenje iz zajedničkih institucija

AUTOR:
Zoran Krešić
Seada Palavrić, Mirsad Ćeman, Contance Grewe, Margarita Caca Nikolovska i Tudor Pantiru presudili su kako je Dan Republike Srpske koji se obilježava 9. siječnja neustavan ističući kako se njime potiče neravnopravnost konstitutivnih naroda koji žive u tom entitetu, piše Večernji list BiH. Odlučujući po prizivu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Ustavni sud BiH je odlukom objavljenom nakon zasjedanja u Sarajevu konstatirao kako entitetski zakon nije u skladu s Ustavom BiH i međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Uz izdvojena i protivna mišljenja, odluka je donesena, kako doznajemo, nadglasavanjem, što je i do sada bila praksa u nekoliko politički vrlo prijepornih slučajeva.

Nova inicijativa

Odluka Ustavnoga suda BiH o ukidanju Dana Republike Srpske 9. siječnja izazvala je duboke podjele u bosanskohercegovačkome društvu, te prijeti zaustaviti važni reformski proces, dok, pak, podnositelj žalbe bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavljuje i inicijativu za ukidanje Dana Herceg Bosne iako je, uspostavom FBiH i prihvaćanjem zakonodavstva, ovaj datum ravnopravno postao dan koji bi se trebao obilježavati na cijelom području FBiH.


Izetbegović je pozdravio odluku Ustavnog suda o RS-u, te je pozvao institucije RS-a da je primijene. Kao rijetko što, ovaj slučaj ujedinio je posvađanu vlast SNSD-a i oporbu predvođenu SDS-om.

"Iznenađen sam oštrom i emotivnom reakcijom nekih političara na odluku Ustavnog suda BiH. Ovo je korak prema jednakosti, a ja sam uvjeren da veliki dio Srba smatra kako nije dobro ignorirati osjećaje drugih", rekao je Izetbegović u svom obraćanju. Također je potvrdio da će razmisliti o eventualnoj žalbi Ustavnom sudu BiH jer je i 18. studenoga u nekim županijama neradni dan zbog obilježavanja Dana Herceg Bosne.

"Možda bi bilo bolje da je Sud odluku donio ranije kako bi se izbjegla eventualna komplikacija političkih procesa u BiH, ali sam zadovoljan jer je ovo pobjeda svih onih koji su diskriminirani", zaključio je Izetbegović.

Presuda ujedinila RS

Istodobno, političke stranke iz RS-a, ne da nisu pozdravile odluku Ustavnog suda, nego su poručile kako je neće provesti u praksi. 
"Moj prijedlog bit će da se od Ustavnog suda BiH zatraži da ovu sramnu odluku povuče i stavi je izvan snage, a do tada predstavnici RS-a neće raditi u institucijama BiH. To bi trebao biti naš način ponašanja. Nadam se da će taj prijedlog biti prihvatljiv za sve", rekao je Dodik u izjavi za medije u BiH.


Vlasti RS-a uvele su 9. siječnja kao dan entiteta u znak sjećanja na odluku koju su srpski dužnosnici donijeli tog datuma 1992. proglašavajući uspostavu "republike srpskog naroda u BiH". Iako je to kazneno djelo, za neprovođenje odluka još nitko nije kažnjen.



http://www.vecernji.ba/novi-zahtjev-za- ... ne-1040750

_________________
Giggity giggity goo!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 28 stu 2015, 23:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 19 stu 2010, 10:50
Postovi: 10157
Lokacija: Banja Luka
Krajnje je vrjeme da se krene sasvim jasno i transparentno , sa odjebavanjem tog ballijskog suda . Tako da ce se ''presuda'' istog :zubati ispostaviti korisna za Srpsku .

_________________
Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 00:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
Krajnje vrijeme je bilo prije 20 godina.

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 00:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 29 tra 2015, 03:10
Postovi: 1060
Lokacija: Sarajevo
Citat:
O, bogo... :D
Da li je moguće da ti citiraš upis u kojem se spominje događaj, u kojem ne samo da je ubijen i napadač, nego je izmaltretirano, kao što rekoh, sve što poseduje Kur'an u RS - i onda kažeš: Nema osvete. Baš su se Srbi uljuljkali, i puštaju da im radite šta oćete... =))


Ti pričaš o osvojenim i etnički očišćenim krajevima BiH. Preturali kuće staraca i ponekog srednjovječnog povratnika. Jade jadne ...

Gdje ste junaci u Federaciji - u osinjim gnijezdima ?


Citat:
Sad ulazimo u najomiljeniju bošnjačku disiplinu: nadlajavanje. Ti meni "plašite se vi", ja tebi suprotno "plašite se vi", pa ko ima više volje da ponavlja svoje, taj je pobedio.
Ne, lepi. Da mi ne bismo imali taj zapad kao izgovor da vas ne smemo napasti, najbolje je da vi zamolite sve strance da odu iz BiH, i da zatražite od zapada da se ne meša u stvari oko BiH, šta god da se dešava. Pa onda ako Srbi ne proglase nezavisnost, onda neka bude da se plaše Bošnjaka. Međutim, vi ste oni koji se svim silama trude da se zapad što više meša u BiH. Što znači da se plašite da ostanete sami sa Srbima. :wink


Greška u koracima. Nama stranci uopće ne trebaju. Vi hoćete zapadnjake van, pa da pozovete Srbijance, Grke i Ruse kao u proteklom ratu.

Da su Bošnjaci vojno jači pa i duplo od BH Srba to svako dijete zna, ali vi uporno zovete pomoć sa strane jer nam ne možete i ne smijete ništa sami. Vama stražnjicu čuva Beograd i Moskva.

Citat:
A ovo Bakirovo sa Ustavnim sudom je isto kao u školi, vojsci i na poslu? Pa veća je hrabrost kada Sejfudin Tokić ode u Banjaluku i razvije onu zastavu, od ovog Bakirovog. A Tokić je, normalno, bio priveden.


Bakir je after od čovjeka, ali vam je zalijepio šamarčinu.

Citat:
Hrabrost nije ako se držiš nekih procedura, pa čačkaš preko njih nešto svoje.
Hrabrost je prst u oko, kao ona vojska na zakletvi u Bileći koja se faktički suprotstavi odluci stranih moćnika o jednoj vojsci i zakune se Srpskoj umesto entitetu zvanom BiH. Hrabrost je kada Šešelj usred sudnice opsuje mater onih haškim služebinicima. Hrabrost je kada Dodik odbije reformu policije i američkom diplomati kaže da da račun da mu vrati uložene pare u reformu.



Nije to hrabrost, nego je to instrukcija iz Moskve. Kolika je hrabrost BH Srba bez zaleđine svi znamo...

Citat:
Hrabrost je što će se Dan Republike u Srpskoj slaviti 9. januara na pravoslavni praznik Sveti Stevan, uprkos odluci nadređenog suda.
To je hrabrost, a ne te bošnjačke gluposti. To je jasno i vama i nama, ali vi verujete da ćete bezveznim brbljanjem učiniti da dan bude noć i obrnuto. :neznam


Vi ste narod pičkonja zdebljanih od prasetine, koji čekate da vas je 10 na 1 Bošnjaka i da imate nadmoć u topništvu. Tabate civile namjesto vojsku, i nikada vas nije bilo u bitkama gdje se traži osobna hrabrost.

_________________
Clinton for president !

Love USA !


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 09:32 
Offline

Pridružen/a: 29 ožu 2013, 06:32
Postovi: 6304
Citat:
Nova inicijativa
Odluka Ustavnoga suda BiH o ukidanju Dana
Republike Srpske 9. siječnja izazvala je duboke
podjele u bosanskohercegovačkome društvu, te
prijeti zaustaviti važni reformski proces, dok, pak,
podnositelj žalbe bošnjački član Predsjedništva
BiH Bakir Izetbegović najavljuje i inicijativu za
ukidanje Dana Herceg Bosne iako je, uspostavom
FBiH i prihvaćanjem zakonodavstva, ovaj datum
ravnopravno postao dan koji bi se trebao
obilježavati na cijelom području FBiH.

Erdoganska umišljenost i potvrda srpskih stihova:Po.turice odvratne od Turaka ste gori.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 12:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2011, 15:12
Postovi: 7495
Ali stvarno, kako može RS nastati u hotelu Holiday Inn kada taj hotel nije u RS-u? :zubati

_________________
Podaci ZZO:
https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/broj-osiguranih-po-kantonima/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 12:47 
Offline

Pridružen/a: 13 stu 2013, 16:10
Postovi: 3044
Nebula je napisao/la:
Ali stvarno, kako može RS nastati u hotelu Holiday Inn kada taj hotel nije u RS-u? :zubati

A kako je mogla nastatu u Dejtonu,kao što vi tvrdite predlazući 21.novembar za dan RS,kad Dejton nije u RS :zubati Jedan deo Sarajeva je u RS,a pre Dejtona mnogo veći i gotovo sva okolina,i Ilijaš i Hadzići i Vogošća i Ilidza,bukvalno sve,imali ste samo jedan put što povezuje Sarajevo sa vašim teritorijama.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 13:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Jel to neka zajebancija za Herceg-Bosnu ili ?

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 13:42 
Offline

Pridružen/a: 13 stu 2013, 16:10
Postovi: 3044
Ne bi me čudilo od njih ništa,mada mislim da je zajebancija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 13:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2011, 15:12
Postovi: 7495
chubura je napisao/la:
A kako je mogla nastatu u Dejtonu,kao što vi tvrdite predlazući 21.novembar za dan RS,kad Dejton nije u RS :zubati


Ali mi ne tvrdimo da je RS država :zubati

Vi tvrdite da je RS država a osnovni element države je teritorija. A hotel Holiday Inn nije dio te teritorije. :whistling

_________________
Podaci ZZO:
https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/broj-osiguranih-po-kantonima/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 14:01 
Offline

Pridružen/a: 22 ožu 2011, 00:44
Postovi: 1618
Lokacija: big shit
Srpska je nastala mnogo pre nego BIH.9 januara 1992 a BIH tek 21.novembra 1995 zavrsetkom pregovora u Dejtonu ili 14 decembra 1995 kad je sluzbeno potpisan u Parizu

Srpska je u BIH unjela svoju drzavnost

_________________
Potpisi Alija neka je ko avlija!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 14:09 
Offline

Pridružen/a: 22 ožu 2011, 00:44
Postovi: 1618
Lokacija: big shit
Nebula je napisao/la:
chubura je napisao/la:
A kako je mogla nastatu u Dejtonu,kao što vi tvrdite predlazući 21.novembar za dan RS,kad Dejton nije u RS :zubati


Ali mi ne tvrdimo da je RS država :zubati

Vi tvrdite da je RS država a osnovni element države je teritorija. A hotel Holiday Inn nije dio te teritorije. :whistling



U Holiday Inn su se desavale mnoge vazne stvari za istoriju,kao proglasenje Srpske republike 9 januara.1992 a 27 septembra 1993 na istom mjestu je Alija sa svojom svitom proglasio Bosnjacku naciju

Eto Srpska ne samo sto je starija od BIH starija je i od Bosnjaka


_________________
Potpisi Alija neka je ko avlija!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 14:09 
Offline

Pridružen/a: 13 stu 2013, 16:10
Postovi: 3044
Nebula je napisao/la:
chubura je napisao/la:
A kako je mogla nastatu u Dejtonu,kao što vi tvrdite predlazući 21.novembar za dan RS,kad Dejton nije u RS :zubati


Ali mi ne tvrdimo da je RS država :zubati

Vi tvrdite da je RS država a osnovni element države je teritorija. A hotel Holiday Inn nije dio te teritorije. :whistling

Federacija je zajednička drzava,a konfederacija je zajednica drzava.BiH nije čak ni konfederacija već nešto što najviše podseća na realnu uniju(po Dejtonu)To je još labaviji odnos od konfederacije.Entiteti su samo drugi naziv za drzave članice.Neke drzave koje su federalnog uredjenja čak zovu svoje federalne jedinice drzavama članicama.Jeste glavi element drzave teritorija ali ne mora deo te teritorije biti mesto proglašenja,ali tada je za nas i Sarajevo,pa i taj hotel bio deo RS,tada ga niko vojno nije drzao,jer kako bi mogli javno proglasiti republuku na neprijateljskoj teritoriji,i to u glavnom gradu,neprijatelj to ne bi dozvolio,zar ne? :zubati S druge strane 9.januara 1992.RS nije proglašena drzavom,već srpskom samoupravom,jer da te podsetim,tada je BiH još bila deo SFRJ,Srbi se nisu odvajali od SFRJ.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 21:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2011, 15:12
Postovi: 7495
chubura je napisao/la:
Jeste glavi element drzave teritorija ali ne mora deo te teritorije biti mesto proglašenja,ali tada je za nas i Sarajevo,pa i taj hotel bio deo RS,tada ga niko vojno nije drzao,jer kako bi mogli javno proglasiti republuku na neprijateljskoj teritoriji,i to u glavnom gradu,neprijatelj to ne bi dozvolio,zar ne? :zubati


Pa eto sam si odgovorio. Kakva je to država koja je nastala na teritoriji druge države? Nije moguće da je država RS nastala na teritoriji države Federacija BiH. Dakle, RS nije država :kava

Recimo, država Bosna i Hercegovina je nastala u Mrkonjić Gradu koji jeste dio BiH. Dakle sve regularno. Za razliku od RS-a. Jebeš takvu državu koja je nastala na teritoriji druge države :smijeh

A ovo "tada je za nas i Sarajevo, pa i taj hotel bio deo RS" je posebno smiješno Pa jel vi slavite dan tog nečega u čemu je bilo i Sarajevo ili slavite dan RS-a za koju se zna šta joj pripada od teritorije?

_________________
Podaci ZZO:
https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/broj-osiguranih-po-kantonima/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 21:34 
Offline

Pridružen/a: 09 vel 2014, 19:07
Postovi: 3022
Nebula je napisao/la:
Kakva je to država koja je nastala na teritoriji druge države?


A u čemu je tu problem? Današnja BiH je definirana na teritoriji SAD-a u Daytonu. FBiH nastala u Washingotnu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 21:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 lis 2013, 21:41
Postovi: 9853
useless je napisao/la:
Nebula je napisao/la:
Kakva je to država koja je nastala na teritoriji druge države?


A u čemu je tu problem? Današnja BiH je definirana na teritoriji SAD-a u Daytonu. FBiH nastala u Washingotnu.


Ajte molim vas... Pa brojne su države nastale u mirovnim pregovorima u Parizu, uključujući i BiH (u Parizu službeno potpisivanje). Od WW1, pa do 1995.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 21:47 
Offline

Pridružen/a: 29 ožu 2013, 06:32
Postovi: 6304
BBC je napisao/la:
Jel to neka zajebancija za Herceg-Bosnu ili ?

Citat:
Također je potvrdio da će razmisliti o eventualnoj žalbi Ustavnom sudu BiH jer je i 18.
studenoga u nekim županijama neradni dan zbog
obilježavanja Dana Herceg Bosne.

Budali se sve može dok ne dobije preko žvaljavi usta.
Videćemo.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 21:58 
Offline

Pridružen/a: 13 stu 2013, 16:10
Postovi: 3044
Nebula je napisao/la:
chubura je napisao/la:
Jeste glavi element drzave teritorija ali ne mora deo te teritorije biti mesto proglašenja,ali tada je za nas i Sarajevo,pa i taj hotel bio deo RS,tada ga niko vojno nije drzao,jer kako bi mogli javno proglasiti republuku na neprijateljskoj teritoriji,i to u glavnom gradu,neprijatelj to ne bi dozvolio,zar ne? :zubati


Pa eto sam si odgovorio. Kakva je to država koja je nastala na teritoriji druge države? Nije moguće da je država RS nastala na teritoriji države Federacija BiH. Dakle, RS nije država :kava

Recimo, država Bosna i Hercegovina je nastala u Mrkonjić Gradu koji jeste dio BiH. Dakle sve regularno. Za razliku od RS-a. Jebeš takvu državu koja je nastala na teritoriji druge države :smijeh

A ovo "tada je za nas i Sarajevo, pa i taj hotel bio deo RS" je posebno smiješno Pa jel vi slavite dan tog nečega u čemu je bilo i Sarajevo ili slavite dan RS-a za koju se zna šta joj pripada od teritorije?

RS nije nastala na području federacije BiH jer 9.januara 1992.god.federacija Bih nije postojala,ona je stvorena koju godinu kasnije.Rs je nastala pre vaše republike BiH 29.februara i 1.marta,dakle starija je i od RBIH i od federacije BiH,sve obrnuto od tvog brljanja. Po vama je drzava BiH stvorena u Mrkonjić Gradu za vreme drugog svetskog rata??? :smijeh Pukli ste.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 22:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 ožu 2011, 22:11
Postovi: 7986
chat nick je napisao/la:
BBC je napisao/la:
Jel to neka zajebancija za Herceg-Bosnu ili ?

Citat:
Također je potvrdio da će razmisliti o eventualnoj žalbi Ustavnom sudu BiH jer je i 18.
studenoga u nekim županijama neradni dan zbog
obilježavanja Dana Herceg Bosne.

Budali se sve može dok ne dobije preko žvaljavi usta.
Videćemo.

Nije po ustavu BIH .To je praznik posvete bazilike Sv.Petra I Pavla.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 22:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
Nebula je napisao/la:
Ali stvarno, kako može RS nastati u hotelu Holiday Inn kada taj hotel nije u RS-u? :zubati


To što je privremeno na okupiranoj teritoriji ne znači da nije u RSu.

A i da nije, mi Srbi možemo šta hoćemo, mi smo Srbi :zubati

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 23:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2011, 15:12
Postovi: 7495
Metemma je napisao/la:
To što je privremeno na okupiranoj teritoriji ne znači da nije u RSu.


Doduše, kad kod vas može ovo:

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0_%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B5_%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%98%D0%B8%D0%BD%D0%B5_%D1%83_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D1%83

onda sve može :aleale

_________________
Podaci ZZO:
https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/broj-osiguranih-po-kantonima/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 23:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 lis 2013, 21:41
Postovi: 9853
Nebula je napisao/la:


Ja sam glumatao nekog Krajišnika prije godinu-dvije, i dobranih mjesec dana zajebavao nekog iz Radikalne stranke, zaduženog za RSK... :D Nemanja Šarović mislim da je.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ustavni sud BiH
PostPostano: 29 stu 2015, 23:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 69023
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Ustavni sud BiH itekako ima nadleznost po ovom i svakom drugom pitanju koje nije eksplicitno spomenuto rečenicom u Ustavu, i itekako može ukinuti dan RS ako zeli, medjutim tesko presuda moze imati kredibilitet ukoliko ne izgleda kao posljedica nekog profesionalnog procesa utemeljenog na pravu i logici, nego kao posljedica etnickog glasanja (gledajuci sudce koji su glasali za ili protiv). Etnicko glasanje sudaca svaki put kada sud odlucuje o nekom pitanju koje ima etnicku pozadinu ruši ozbiljnost i kredibilitet takve institucije na nulu. A ako se odluke donose po etnickom glasanju sudaca, onda ne treba zamjeriti da netko ne zeli postovati odluke donesene na takav nacin.

Da su recimo 2 Hrvata, 1 Srbin i 2 stranca bila ZA ukidanje Dana RS, a 2 Bosnjaka, 1 Srbin i 1 stranac protiv, odnosno da suci izgledaju kao profesionalci kojima je struka iznad etnicke pripadnosti (ukoliko se grohotom smijete na ovaj primjer, to najbolje pokazuje da nitko ne vjeruje i da je tesko zamisiti profesionalni ustavni sud), onda bi odluka izgledala kao da proistjece iz prava. Ovako, ustavni sud izgleda kao mini parlament odnosno politicko a ne profesoinalno sudsko tijelo.

Medjutim glavna poanta: Ako sud nije profesionalan, onda to ni nije sud.

Zapazam da još uvijek postoje Bošnjaci koji ne vide da je povjerenje u institucije, te međusobno povjerenje između političara tri naroda da neće funkcionirati na način prevare, jedini način da BiH kao prvo postane stabilna (i da prave teme dodju u fokus) pa onda da dugoročno opstane. ;) :p

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 185 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Naša Kvačica i 393 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO