HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 10:43.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 716 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 29  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 11 vel 2016, 21:03 
Offline

Pridružen/a: 27 lip 2012, 01:19
Postovi: 2148
još vijesti i komentara:

Citat:
JP Elektroprivreda HZ HB: Ne inzistiramo na izgradnji RiTE Konogra

JP EP HZHB prezentirala elektroenergetske projekte u Tomislavgradu...

U dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu danas je održana javna prezentacija elektroenergetskih projekata koje Elektroprivreda HZHB u svojih dugoročnim planovima namjerava realizirati na području tomislavgradske općine i Hercegbosanske županije. Prezentaciju tih projekata, među kojima je i RiTE Kongora vodili su predstavnici EP HZHB Josip i Dalibor Marinčić, te generalni direktor ovoga poduzeća Marinko Gilja, a moderator je bio tomislavgradski načelnik Ivan Vukadin.

Tijekom izlaganja generalni diretkor EP HZHB Marinko Gilja je naglasio kako termoelektrana nije primarni projekt te da vjetroelektrane i crpna hidroelektrana nisu povezani projekti s termoelektranom. Kada su pitanju vjetroelektrane, (Mesihovina, Poklečani, Borova glava i Velika Vlajina kod Mostara) primarni cilj je izgradnja VE Mesihovina za koju se do kraja ovoga mjeseca očekuje potpisivanje ugovora o izgradnji, a puštanje u probni rad od listopada do prosinca 2017. godine. Uz taj, među primarnim projektima ovoga poduzeća je i izgradnja CHE Vrilo koji ima punu podršku tomislavgradske općine.

- Sastali smo danas da bi odlučili hoće li se graditi RiTE Kongora. Ovo je prilika koja se ne smije propustiti i ne znamo hoće li biti još ulaganja u ovu vrstu elektrane. Otvorilo bi se 1.000 radnih mjesta, ali hoće li se termoelektrana graditi ovisi o vašem mišljenju, odnosno isključivo o stanovnicima ove općine, rekao je generalni direktor EP HZ HB Marinko Gilja.

Josip Marinčić, (dipl. geolog) govorio je o istraživanju prirodnih resursa Duvanjskoga polja i mogućnostima njihovoga iskorištavanja što bi bilo poželjnije nego ih kupovati iz drugih zemalja. Istaknuo je da ideja RiTE Kongora datira jos od 1956. godine kada su počela prva bušenja i istraživanja.

- Strateška procjena utjecaja na okoliš RiTE Kongora pokazuje da je sa svakoga aspekta gledanja relevantna za raspravu i donošenje odluka. Površinski kop rudnika bio bi 4.000.000 četvornih metara, dubina rudnika 250 metara, a trajanje eksploatacije 31 godinu, kazao je Marinčić, istaknuvši da projekt ne bi bio štetan za okoliš.

O izgradnji VE Mesihovina govorio je Dalibor Marinčić, projekt menadžer u EP HZHB.

- Nakon 10 godina istraživanja odlučili smo da je VE Mesihovina prioritet gradnje od svih elektrana u BiH. Od 16 lokacija na kojima se istraživalo zadnjih deset godina donesena je odluka da se vjetroelektrana gradi u Mesihovini. Za taj projekt su još prije pet godina osigurana financijska sredstva i trebala bi konačno biti uložena u izgradnju 22 turbine koje bi bile postavljene u dva rova.

On je ujedno predstavio i projekt izgradnje CHE Vrilo koji je, prema onomu što se moglo čuti, drugi prioritet EP HZHB, ali i tomislavgradske općine.

- Vrilo je projekt od javnoga interesa i EP HZHB ima punu podršku općine Tomislavgrad. Projekt je izvediv i s financijskoga i okolišnog aspekta. Za tu namjenu osigurana su kreditna sredstva od 100.000.000 eura. Predviđa se da bi priprema projekta trajala tri, a izgradnja crpne hidroelektrane pet godina.


Očekivano, posjetitelje je najviše zanimao projekt RiTE Kongora. Unatoč tomu što su prezentatori u više navrata naglasili da termolektrana nije primarni projekt ovoga poduzeća, posjetitelji su u svojim pitanjima često isticali da se upravo ona nameće tomislavgradskoj općini.

Dodajmo da se javnoj prezentaciji ovih elektroenergetskih projekata odazvalo više od stotinu zainteresiranih, a među njima bili su i čelni ljudi tomislavgradske općine i Hercegbosanske županije. Za mjesec dana ova tema će ponovno biti razmatarana, a do tada se od sudionika i i ostalih zainteresiranih očekuje da pregledaju danas dobivene materijale kako bi mogli kvalitetnije sudjelovati u raspravi.


http://tomislavcity.com/index.php?optio ... Itemid=184


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 11 vel 2016, 21:07 
Offline

Pridružen/a: 27 lip 2012, 01:19
Postovi: 2148
Citat:
TE Kongora - uzor TE Stanari koja je upravo puštena u rad

Tijekom siječnja u probni rad je puštena TE Stanari kod Teslića. TE Stanari se nalazi u blizini rudnika lignita, a instalirana snaga termoelektrane je 300 MW.

Projekt TE Stanari je do jedna od najvećih investicija u energetskom sektoru Bosne i Hercegovine. TE Stanari će koristiti najsuvremenije tehnologije, a godišnje će proizvoditi oko dva milijuna megavat sati električne energije. Ova elektrana će biti prva u Bosni i Hercegovini koja će u potpunosti funkcionirati u skladu s direktivama Europske Unije o zaštiti životne sredine.

Kako su se tijekom jučerašnjeg dana na tribini o izgradnji TE Kongora govornici referirali na TE Stanari, kao termoelektrani s novom tehnologijom, u priloženom videu se može pogledati koliki zahvat u prirodi predstavlja izgradnja rudnika i termoelektrane.

Tvrtka EFT je u Tesliću predstavila novoizgrađenu termoelektranu Stanari. Uroš Bojanić iz EFT Group je tijekom prezentacije kazao kako su do 2012. godine u Rudnik Stanari uložena 63 milijuna KM u opremu: kamione, bagere, dampere... Prema njegovim riječima, godišnja potrošnja uglja za proizvodnju električne energije u TE Stanari bit će oko dva milijuna tona, što će biti dovoljno za godišnju proizvodnju dva milijuna megavatsati struje.

On je dodao kako tvrtka u sljedećih 10 godina ne očekuje veliki profit od RiTE Stanari jer će u tom razdoblju vraćati kredit kineskoj banci koja je financirala izgradnju termoelektrane.

Odgovarajući na pitanje novinara o liberalizaciji tržišta električne energije, Bojanić je kazao kako je tržište u BiH veoma otvoreno, ali uvjeti ne doopuštaju da netko konkurira elektroprivredama zbog niske cijene.

"BiH ima višak struje i elektroprivrede pokušavaju zadržati svoje kupce, zato nama nisu krajnji cilj kupci u BiH nego izvoz. Mi nismo konkurencija elektroprivredama", rekao je Bojanić.

Termoelektrana Stanari je početkom siječnja krenula sa isporukama prvih megavata u energetsku mrežu Bosne i Hercegovine. Ovim isporukama struje započela je finalna test faza, koja će trajati nekoliko mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta RiTE Stanari je oko 560 milijuna eura, što uključuje izgradnju termoelektrane i razvoj rudnika do potrebnog kapaciteta, prenosi Oslobođenje.


http://tomislavcity.com/index.php?optio ... Itemid=184




Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 11 vel 2016, 21:12 
Offline

Pridružen/a: 27 lip 2012, 01:19
Postovi: 2148
Citat:
Svatko tko je imao na umu da mu triba zaradit za kruv,već je otiša u svit. Kome duvanjske mudonje misle i dalje prodavat maglu da bi oni ubirali proviziju! Je li moguće Duvnjaci da je đava odnio pamet?


Citat:
Površinski kop 4 000 000 kvadratnih metara dubina 250 metara o kazu nece imati uticaja na okoliš. Pa jebote koji okoliš na ovoliku površinu okoliša neće uopće biti. Ko da je duvanjsko polje veliko ko Sahara.


Citat:
Koje li podlosti i bezobrazluka od ovih politicara.Gdje je poljoprivredno dobro..dali ste za saku dinara neduvnjacima
Gdje je tvornica kabela dali ste iato za saku dinara neduvnjacima
Gdje je plastika devastirali ste ju a velikom vecinom ove glave koje su u prvim klupama su upravo zasluzne za devastiranje...gdje su rudnici boksita i dan danas nemamo ni pfeniga od toga prodali ste za janje gdje je robna tko ju je unistio tko ju je bio duzan zastititi..doveli ste nam prodex koji je isisao zdrav kapital iz nase opcine.Bilo bi dobro da znamo koji su ekonomsli strucnjacinodnosno nestrucnjaci sve to blagoslivljali odnosno naplatili.I sad opet imate hrabrosti i obraza nudit nam jos nesto sto ce nas zauvijek rastaviti od cistog okruzenja.Jeli Vam to slag na tortu.Neka vas je sram.Znam vi ne osjecate griznju savjesti jer ju i nemate.Svoju nesposobnost prilrivate projektima poput kanalizacije i to vi ne biste radili da vam tako nije najlakse doci do novaca putem provizija ono ja tebi poso ti meni platis proviziju


Citat:
Bit će da je bila dobra provizija nije mi jasno koji dio riječi NE nerazumijete dragi političari?????Pa svijet već odavno traga za alternativnim izvorima energije, a vi nas vraćate u srednji vijek.Umjesto da potičete turizam, poljoprivredu vi potičete krupni kapital koji direktno puni vaše džepove.Pa se čudite kad se narod iseljava, odlazit će i više jer tko želi živjeti u devastiranom okolišu okružen zagađenjima?????Sve te studije koje navodno imate smiruju vašu nazovi savjest i bajke su dostojne najvećih majstora fikcije.Sram vas može biti ako to ruglo dovedete u našu općinu


Citat:
Unisteno je sve sto je bilo nas ponos, ono od cega je zivio nas covjek, ostao je samo cist zrak....sad je i on dosao na red....bravo.....


Citat:
Nemozes vjerovat koliko su slatke pare i kako se sve moze kupit da bi prodali i djedovinu svoju idijoti


Citat:
4.000.000m2 obradive zemlje bi se uništilo. Da na svakom kvadratnom metru rodi 2 kila kumpira imali bi naknadu koju nam oni nude koja je oko 7.000.000KM, a oni bi izvlačili godišnje oko 400.000.000KM novca iz Tomislavgrada. Na ovo može samo budala pristati.


Citat:
pa moji duvnjaci neka vam je sad bog na pomoci sto vam je voce i povrce RASLO RASLO JE VISE NECE


Citat:
Ovo je uzas za vidit , a ne živit pokraj tog !


Citat:
Pa da svi novci ostanu u TG opet više štete nego koristi !!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 12 vel 2016, 01:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68263
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Ako TG odbije šansu da postane nešto više od Glamoča i Grahova u koje se pretvara (iako ne može doseći Grahovo po ljepoti prirode post943836.html#p943836 , ali eto bude barem po broju stanovnika), napraviti RiTe Čelebić kod Livna i zabraniti zapošljavanje u njoj bilo kome iz Tomislavgrada. :zubati

Ili im prvo pomoći da se do kraja isele u Njemačku, pa da onih 1000 stanovnika koji ostanu (od 30 000 stanovnika prije 20 godina) svi budu zaposleni u elektrani i imaju plaće veće od prosjeka u Zagrebu. I nastave uživati u netaknutoj prirodi 98% općine, općine koja kako dudu reče ima jebenih 10% površine Libanona!

TE Stanari je valjda identična kopija Rite Kongora. Na tom primjeru se vidi da broj zaposlenih i plaće nisu nikakve "laži onih koji nam ne daju ni da budemo pokopani na čistom zraku kada umremo negdje u Njemačkoj, u kojoj smo niskokvalificirana jeftina radna snaga i živimo pokraj termoelektrana"

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 12 vel 2016, 05:30 
Offline

Pridružen/a: 27 lip 2012, 01:19
Postovi: 2148
Robbie MO je napisao/la:
Ako TG odbije šansu da postane nešto više od Glamoča i Grahova u koje se pretvara (iako ne može doseći Grahovo po ljepoti prirode post943836.html#p943836 , ali eto bude barem po broju stanovnika), napraviti RiTe Čelebić kod Livna i zabraniti zapošljavanje u njoj bilo kome iz Tomislavgrada. :zubati

Ili im prvo pomoći da se do kraja isele u Njemačku, pa da onih 1000 stanovnika koji ostanu (od 30 000 stanovnika prije 20 godina) svi budu zaposleni u elektrani i imaju plaće veće od prosjeka u Zagrebu. I nastave uživati u netaknutoj prirodi 98% općine, općine koja kako dudu reče ima jebenih 10% površine Libanona!

TE Stanari je valjda identična kopija Rite Kongora. Na tom primjeru se vidi da broj zaposlenih i plaće nisu nikakve "laži onih koji nam ne daju ni da budemo pokopani na čistom zraku kada umremo negdje u Njemačkoj, u kojoj smo niskokvalificirana jeftina radna snaga i živimo pokraj termoelektrana"


sve 5, al to povećano je uvreda koju ti ne možemo oprostit! :gun_bandana


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 12 vel 2016, 05:33 
Offline

Pridružen/a: 27 lip 2012, 01:19
Postovi: 2148
inače ako hoćete iskreno, lako mi je bit neutralan sa drugog kraja općine, da sam ja iz sela oko elektrane bez obzira na sve što robbie reče opet bi bio protiv :neznam

al dobro ja ionako spadam u dijasporu pa nije nešto ni da bi se me pitalo, i te komentare što sam citirao čini mi se da većina što se buni su dijaspora


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 12 vel 2016, 08:46 
Online
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24535
Lokacija: Heartbreak Hotel
Pantagana je napisao/la:
inače ako hoćete iskreno, lako mi je bit neutralan sa drugog kraja općine, da sam ja iz sela oko elektrane bez obzira na sve što robbie reče opet bi bio protiv :neznam



Dobri komunizam. U mom kraju su se čitava sela preseljavala zbog rudnika i nitko nije ni najmanje postavljao pitanje oko toga ni žalovao za svojim korijenima. Čitava groblja su preseljavana kilometrima dalje ( mada ne vidim zašto bi to u Kongori bio slučaj). Svi su bili zadovoljni jer su dobili odličnu odštetu i napravili svoje nove kuće i imanja, samo par kilometara dalje. I nije svijet stao, ljudi su bili ( osim par baba) bili zadovoljni jer žive na boljem mjestu, bliže gradu, glavnim prometnicama, u boljim kućama i na boljim imanjima i imaju više novaca.
Ali eto, kada bi to predložili Kongoranima i Mandoselcima, da se presela samo 2 km dalje, vjerojatno bi svi (njih 88... pardon 87, još jedno je otišlo u Njemačku dok sam ovo pisao) skočili, organizirali procesiju na čelu sa župnikom pod parolom - ČETNICI 1992 SU HTJELI ISTO, A dijasporci bi napisali milijun fb statusa u smislu - JA SAM TUDE SVOJU TROKATNICU NAPRAVIJO!

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 12 vel 2016, 09:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26
Postovi: 22751
Bobovac je napisao/la:
Pantagana je napisao/la:
inače ako hoćete iskreno, lako mi je bit neutralan sa drugog kraja općine, da sam ja iz sela oko elektrane bez obzira na sve što robbie reče opet bi bio protiv :neznam



Dobri komunizam. U mom kraju su se čitava sela preseljavala zbog rudnika i nitko nije ni najmanje postavljao pitanje oko toga ni žalovao za svojim korijenima. Čitava groblja su preseljavana kilometrima dalje ( mada ne vidim zašto bi to u Kongori bio slučaj). Svi su bili zadovoljni jer su dobili odličnu odštetu i napravili svoje nove kuće i imanja, samo par kilometara dalje. I nije svijet stao, ljudi su bili ( osim par baba) bili zadovoljni jer žive na boljem mjestu, bliže gradu, glavnim prometnicama, u boljim kućama i na boljim imanjima i imaju više novaca.
Ali eto, kada bi to predložili Kongoranima i Mandoselcima, da se presela samo 2 km dalje, vjerojatno bi svi (njih 88... pardon 87, još jedno je otišlo u Njemačku dok sam ovo pisao) skočili, organizirali procesiju na čelu sa župnikom pod parolom - ČETNICI 1992 SU HTJELI ISTO, A dijasporci bi napisali milijun fb statusa u smislu - JA SAM TUDE SVOJU TROKATNICU NAPRAVIJO!


:palacgore2 :zubati

Termoelektrana je ujedno generator tople vode, idealne za zagrijavanje staklenika onima koji žele baviti se (naprednom) poljoprivredom, kuća-stanova ekološki osviještenim duvnjacima, te recimo olimpijski bazena za one koji bi se bavili sportom :)

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 12 vel 2016, 09:20 
Offline

Pridružen/a: 19 kol 2015, 11:38
Postovi: 3881
Nije strogo vezano za temu, ali zanimljivo je koliko se promijenilo razmišlanje ljudi , kod mene je na lokalnom festivalu 1968. prvu nagradu publike dobila pjesma koja je pjevala o baklji iz rafinerije, naravno pozitivno jer je tada bila sinonim za napredak i razvoj (na stranu što rafinerija što je tehnološki modernija ima manje spaljivanja na baklji)

Danas da netko pjeva pozitivnu pjesmu o rafineriji mislim da bi ga gađali iz publike svime što bi im došlo pod ruku.

A što se tiče teme, ako ste pametni napraviti ćete TE pa ćete HRvatskoj prodavati struju jer naši debeli ekolozi od 150 kg smatraju da mi ne smijemo imati TE, ali je u redu ako budu 30 kilometara od HR granice. Isto kao što je u redu da tankeri prolaze kroz Jadransko more, ali ako ne idu kod nas. Rekao bi da su ekolozi agenti stranih firmi.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 17 vel 2016, 16:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68263
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
http://hms.ba/tomislavgrad-pocinje-izgr ... esihovina/

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 19 vel 2016, 13:53 
Offline

Pridružen/a: 31 srp 2015, 21:39
Postovi: 1567
Citat:
OPĆINE JAJCE I TOMISLAVGRAD POTPISUJU POVELJU PRIJATELJSTVA I SURADNJE
Općine Jajce i Tomislavgrad potpisat će 22. februara/veljače u Jajcu povelju o prijateljstvu i suradnji, priopćeno je iz Općine Jajce.

Povelju ću potpisati načelnici dvije općina Edin Hozan i Ivan Vukadin, u sklopu obilježavanja Dana općine Jajce na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća.

Ova povelja označava temelj buduće suradnje između dvije općina te poticanje stvaranja spona koje će u duhu razumijevanja i prijateljstava zbližiti Jajce i Tomislavgrad, njihove građane, institucije i djelatnike kulture, sporta i turizma, ali i otvoriti mogućnosti za gospodarsku suradnju i zajedničke nastupe u projektima EU, navodi se u priopćenju.

Kada su u listopadu 1992. stanovnici Jajca morali napustiti svoja ognjišta, sklonili su se u tomislavgradski i livanjski kraj. Bilo je to za njih iznimno teško razdoblje, ostali su bez svoga doma i zavičaja i zato pažnju i ljubav koju su im njihovi nesebični gostoprimci pružili, nikada neće zaboraviti.


http://www.jajce-online.com/opcine-jajc ... -suradnje/

_________________
Giggity giggity goo!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 11 ožu 2016, 17:06 
Offline

Pridružen/a: 27 lip 2012, 01:19
Postovi: 2148
Citat:
HRS : Analiza projektne dokumentacije RiTE Kongora
HRS se protivi projektu termoelektrane u Duvanjskom polju i učinit će sve da ne dođe do realizacije istog. Taj projekt nema za cilj razvoj općine, nego isključivo profit pojedincima koji su namirisali bogat plijen.
Žiteljima Tomislavgrada je nedavno prezentirana projektna dokumentacija izgradnje termoelektrane Kongora. Preko 1000 radnih mjesta za Duvnjake, neznatan utjecaj na okoliš, milijunska zarada na razini godine, itd. sve se to spominjalo na prezentaciji. Analizirali smo koliko istine u onom što se govori i onom što stoji u projektnoj dokumentaciji. Krenimo redom.
Govori se o 1000 uposlenih Duvnjaka i milijunski iznos plaća. U projektnoj dokumentaciji se ne spominje 1000 uposlenih Duvnjaka, nego plan od 790 uposlenih općenito. Koliko je usmjereno za dobrobit Duvnjaka, potrebno je pogledati njihovu strukturu:
Kvalifikacija Broj uposlenih Bruto plaća (KM/god)
VSS 45 50 000
VKV 360 40 000
KV i SSS 260 30 000
PKV (NKV) 125 15 000
Ukupno 790 135 000
Tablica 8.2.12-2: Procjena poreza na dohodak pri radu RiTE Kongora
Po riječima vodstva EPHZHB na prezentaciji, za prve tri kategorije uposlenih bi se moralo upošljavati kadrove van Tomislavgrada iz prostog razloga što u Tomislavgradu nema kvalificiranog kadra u planiranoj mjeri. Postavlja se pitanje: ako se radilo o ozbiljnom projektu za dobrobit i razvoj općine, zadnjih 10ak godina koliko se govori o ovom projektu, zar nije bilo dovoljno vremena općinskim i županijskim vlastodršcima za otvoriti stručne škole i slanje ljudi na specijalističke studije kako bi što više Duvnjaka bilo u ove tri kategorije? No, po riječima vodstva EPHZHB, Duvnjacima je namijenjena u potpunosti posljednja kategorija: rad u rudniku za oko mjesečnih 1250 KM BRUTO! Kada se odbiju porezi i poreska davanja, naši će čađavi rudari imati par stotina maraka za tople vode, za očistiti od prašine i ulja sa strojeva. Dakle od tisuću najavljivanih, za Duvnjake se namijenilo možda 150 radnih mjesta u rudniku, i to plaćenih ispod svakog ljudskog dostojanstva.
Informacija o tobožnjem napretku općine od novaca uplaćenih u proračun Tomislavgrada, najviše je obradovala žitelje Lipe kojima su po prvim planovima odlagalište šljake stavili doslovno po kućama. Kada se to shvatilo, plan odlagališta je izmaknut. Sada im je u dvorištu. Toliko o ozbiljnosti projekta.
Kad se radio gospodarskom i napretku i ekološkoj osviještenosti, projekt RiTE Kongora se mora usporediti sa TE Gacko. TE Gacko je elektrana na lignit - najlošiju vrstu ugljena, poput ove kakva bi se trebala graditi i u Tomislavgradu, te bi izgradnja termo elektrane i emisija otpadnih tvari bila u mnogočemu slična između njih. Izgradnja TE Gacko je koštala oko 530 milijuna KM. Ova termoelektrana na razini godine u zrak izbaci oko 36 000 tona sumpordioksida, preko 100 000 kubnih metara šljake i pepela, te ogromne količine otpadnih voda. Uz sve to, također, na razini godine TE Gacko ostvaruje gubitak od oko 40 milijuna KM. RiTE Kongora bi imala skoro identične pokazatelje emisije štetnih tvari. Drugim riječima, RiTE Kongora bi bila ekološka bomba koja bi nepovratno uništila ekosustav, u jednakoj mjeri kao što je TE Gacko uništila i dalje uništava ekosustav oko sebe, što poništava ionako beznačajan gospodarski i ekonomski učinak.
Očigledno je kako forsiranje prljave i financijski upitne energetske industrije u vidu izgradnje RiTE Kongora nema za cilj upošljavanje i razvoj općine, nego isključivo bogaćenje pojedinaca. Katastrofalni demografski podaci općine Tomislavgrad najbolje govore koliko se vjeruje u ove bajke koje nam plasiraju općinski i županijski čelnici, u suradnji sa stranačkim kolegama iz uprave EPHZHB.
HRS se zalaže i zalagat će se za projekte od kojih bi u Tomislavgrad uistinu dugoročno prosperirao, i to na temeljima suvremenih i ekološki prihvatljivih projekata. Primjerice, utjerivanjem naplate oko 30 milijuna KM koje gubimo na Buškom jezeru i pregovaranjem pravednijih uvjeta ugovora sa RH, Tomislavgrad bi imao čistu dobit, što ekološki, što ekonomski, daleko veću od eventualnog poslovanja RiTe Kongora. HRS će raditi i lobirati na tome. Dalje, umjesto potenciranja izgradnje termoelektrane, potencirati ćemo okončanje projekta proglašenja nacionalnim parkom područja Čvrsnice, Čabulje, Vrana, Prenja i Parka prirode Blidinje, za što još od 2011. postoji izrađena studija izvodljivosti. To bi otvorilo vrata ne samo EU fondovima iz domene ekologije, ekološkoj uzgoja stoke i organske poljoprivrede, nego i međunarodnim fondovima za očuvanje kulturne baštine koji se mjere iznosima milijardi Eura.
Projekt RiTE Kongora nema za cilj razvoj općine, nego isključivo profit pojedincima koji su namirisali bogat plijen. HRS će učiniti sve u svojoj moći kako bi projekt RiTE Kongora ostao samo projekt.
O.O. HRS Tomislavgrad


:biceovodobro


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 11 ožu 2016, 20:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 07 svi 2009, 13:41
Postovi: 6079
Pantagana je napisao/la:
Citat:
HRS


:smijeh :smijeh :smijeh :smijeh


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 11 ožu 2016, 20:50 
Online
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24535
Lokacija: Heartbreak Hotel
Citat:
Dalje, umjesto potenciranja izgradnje termoelektrane, potencirati ćemo okončanje projekta proglašenja nacionalnim parkom područja Čvrsnice, Čabulje, Vrana, Prenja i Parka prirode Blidinje


Samo potencirajte, uskoro će vam cijela općina biti jedan veliki nacionalni park

Citat:
Kvalifikacija Broj uposlenih Neto plaća (KM/mjesečno)
VSS 45 - 2.800 KM
VKV 360 - 2.200 km
KV i SSS 260 - 1.700 KM
PKV (NKV) 125 - 850 KM
Ukupno 790 novih radnih mjesta


Malo li vam je?

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 11 ožu 2016, 22:05 
Offline

Pridružen/a: 17 lip 2009, 20:01
Postovi: 13387
Lokacija: ZG
Boga ti dragog, a zasto je TE Gacko u gubitku, evo jedan hint s moje strane brzim pregledom na netu naime navedena TE ima oko 1800 zaposlenih a ova nasa niti 800 u planu? Moze li kakva analiza od HRS kad se vec pozivaju na to... Moze li i odgovor na pitanje koje ce se tehnologije koristiti u TE Kongora i kako su oni sigurni da ce biti teski zagadjivaci...

Ovaj dio o ekoloskoj poljoprivredi, odrzivim i ekoloskim energijama, eko turizmu i pickama materinama necu uopce komentirati.

I naravno problem sto Duvnjaci nece bit "poslovodje" jer eto trebalo ih i tu metnut iako o toj vrsti poslovanja i industrije ne znaju nista pa je veliki problem sto ce u Tomislavgrad doc Hrvat iz Mostara ili Rame da bude sef nekog odjela u elektrani.

Najbolje bi bilo da se svi preostali Duvnjaci isele u Njemacku pa da iz Njemacke pokrenu start up ekooloske proizvodnje hrane, uzgoja stoke i eko turizma u Duvnu, a da sve operativne procese nadgledaju dronovima i naravno dvaput godisnje interne revizije za Bozic i Uskrs u rodnom kraju prepunom ekoloske poljoprivrede i turizma. Za zupana ocekujem izbor cehoslovacke darkerice Mirele Holy.

_________________
Muslimane ko je kleo, nije dangubio.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 05 tra 2016, 00:34 
Offline

Pridružen/a: 27 lip 2012, 01:19
Postovi: 2148
Citat:
Zbog pravila EU-a ne isplati se u BiH gradnja novih termoelektrana

Poboljšanje kreditnog rejtinga BiH jedan je od ključnih uvjeta za privlačenje izravnih stranih investicija. BiH se, kako je konstatirano u izvješću pod nazivom “Konkurentnosti ekonomije u BiH” i koje je dano na uvid Vijeću ministara, nalazi na predzadnjem mjestu s izravnim stranim ulaganjima, računajući po broju stanovnika. “Zapravo, BiH, izraženo u milijunima američkih dolara, ima više izravnih stranih investicija samo od Albanije i Crne Gore, piše Večernji list BiH.



Lakoća poslovanja

Tom lošem rejtingu doprinosi i loša lakoća poslovanja ili ‘Doing Business’ koji analizira Svjetska banka. On se računa na temelju više parametara, kao što su početak poslovanja, provođenje ugovora, plaćanje, porez, zaštita prava investitora, pristup kreditnim sredstvima, pristup energiji, dobivanje dozvola za gradnju”, stoji u izvješću o “Konkurentnosti ekonomije BiH”.

Kako bi se investicijski ambijent poboljšao, ekonomski analitičari Direkcije za ekonomsko planiranje u BiH predlažu da bh. vlasti obrate pozornost na ono što se može relativno jednostavno i brzo promijeniti. To su, prije svega, eliminacija nepotrebnih administrativnih prepreka, smanjenje broja potrebnih dozvola za početak poslovanja i gradnje. Poseban naglasak treba staviti na područje “ekonomskog prava” koji se odnose na provođenje ugovora i zaštitu prava investitora. Poseban pozornost u ovom izvješću stavljena je na investicije u energetski sektor, koji je, prema svim analizama, jedno od najpotentnijih područja koje mogu BiH donijeti skoro deset milijardi maraka investicija. “Pored uobičajenih rizika za privlačenje stranog kapitala, treba posebno napomenuti i rizike na temelju budućih stranih ulaganja u energetski sektor.



Strane investicije

Značajan dio izravnih stranih investicija do sada i u idućem razdoblju odnosi se na ulaganje u velike projekte u području rudarstva i dobivanje električne energije iz ugljena kroz termoelektrane. Kao problem u budućnosti koji bi mogao smanjiti konkurentnost BiH u privlačenju tih investicija se pojavljuje ograničenje dopuštene emisije plinova CO2 u EU. Ulaskom BiH u EU, cijena koju bi BiH plaćala u vidu kazne, a koja se plaća po toni emisije C02, mogla bi znatno povećati i cijenu proizvodnje električne energije koja se proizvodi u termoelektranama.

Time bi se svakako smanjila i konkurentnost u ovom području u privlačenju stranih investicija, što će imati utjecaja i na buduća domaća ulaganja u projekte dobivanja električne energije iz ugljena”, upozorava se u izvješću Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, koje je poslano Vijeću ministara. Sudeći po ovom upozorenju, ispada da je i gradnja termoelektrane Kongora u blizini Tomislavgrada na dugoročne staze neisplativa investicija, kao i najava ili obnova novih i starih termoelektrana na prostoru Bosne. Iznesene su zamjerke kako u BiH ne postoji institucionalni okvir koji bi podržao brz rast i unapređenje malih i srednjih poduzeća. Od ukupnog broja svih tvrtki u BiH, njih 99% spada u kategoriju malih i srednjih poduzeća koja zapošljavaju u prosjeku manje od 10 radnika. Razlozi nelikvidnosti su pretjeran uvoz, ali i veliki državni dug.


http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/ ... 20118.html


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 16 tra 2016, 13:40 
Online
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24535
Lokacija: Heartbreak Hotel
Potpisivanje ugovora za izgradnju Vjetroelektrane Mesihovina.


_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 18 lip 2016, 19:26 
Offline

Pridružen/a: 20 pro 2011, 19:02
Postovi: 8531



Ima li ko ovaj kratki film na nekon linku, kopkan i kopkan nikako pronaci. Moze i na pp.

_________________
Oj Hrvati, svi na desno krilo....


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 25 lip 2016, 14:05 
Offline

Pridružen/a: 27 lip 2012, 01:19
Postovi: 2148
Evo tko nije znao, iz duvanjske i posuske opcine se vidi more, pogledi sa zavelima na more te na busko jezero

slika

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 02 kol 2016, 17:55 
Offline

Pridružen/a: 03 sij 2012, 23:08
Postovi: 4974
Citat:
Tomislavgrad: "Zaboravljeni branitelji" traže treći entitet

Udruga "Zaboravljeni branitelji" Tomislavgrad, na čelu s predsjednikom Vladimirom Galićem, oglasila se u povodu zadnjeg dogovora između predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Udruga navodi kako je glavni razlog iseljavanja upravo to što su Hrvati marginalizirani i "ne mogu biti treći iza druga dva konstitutivna naroda, a trebali bi biti i bili su prvi kada se branila BiH", prenosi Fena.

"Podržavamo u svemu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića te tražimo od njega oštar odgovor jer smatramo da mora ispuniti obećanje dano hrvatskom narodu u BiH i svijetu na proteklim općim izborima, a odnosi se na uspostavu trećeg entiteta i RTV kanala na hrvatskom jeziku. Ako to ne ostvari do općinskih izbora, branitelji će znati što treba napraviti da zaštite svoj narod", priopćili su iz Udruge "Zaboravljeni branitelji" Tomislavgrad.


http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/ ... 21063.html


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 02 kol 2016, 22:47 
Offline

Pridružen/a: 11 tra 2016, 16:17
Postovi: 7949
Lokacija: Сарај Чадор
Na njih treba poslati sipu jer prijete novim ratnim sukobom.

_________________
Skidanje okova je imperativ.

Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.

The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.

Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 03 kol 2016, 23:12 
Offline

Pridružen/a: 16 tra 2016, 07:52
Postovi: 201
Pantagana je napisao/la:
Evo tko nije znao, iz duvanjske i posuske opcine se vidi more, pogledi sa zavelima na more te na busko jezero

slika

slika

di vidiš more?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 03 kol 2016, 23:26 
Offline

Pridružen/a: 03 sij 2012, 23:08
Postovi: 4974
prva slika, potraži svijetlo plavu "lokvicu" malo desno od mjesta di završava biokovo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 14 kol 2016, 19:38 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23208
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Nova pjesma Thompsona o Duvanjskom polju


_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tomislavgrad
PostPostano: 29 kol 2016, 20:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58279
Lokacija: DAZP HQ


Iz mog blaga vriju vjerna svjedočanstva
Trinaest stoljeća hrvatskog kršćanstva
Iz mog blaga blista krunidbena slava
Prvog hrvatskog kralja Tomislava
Iz njega miriše dika Šibenika
Ime prvog sveca mučenika
To je blago presjajno svih mojih stoljeća
Ruže rumene svih mojih proljeća

Duvanjsko polje nažimlje grudi
Usnulu povijest na život budi

:herceg_bosna

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 716 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 29  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO