HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 tra 2024, 04:30.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 478 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 20  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 24 tra 2016, 19:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 tra 2016, 00:13
Postovi: 6668
Papa Franja lično je zaustavio kanonizaciju Alojzija Stepinca nakon pisma koje mu je uputio patrijarh Irinej, izjavio je bivši hrvatski ambasador u Vatikanu Filip Vučak.

Prema njegovim rečima, zajednička komisija Katoličke i Pravoslavne crkve počeće raspravu o tome „pre leta”, ali ne može da se predvidi kada bi mogla biti doneta odluka.

On je za Večernje Novosti naglasio da je patrijarh Irinej u pismu jasno rekao da smatra da je reč o visokom svešteniku koji je podržavao NDH, nasilno pokrštavao pravoslavne vernike i podržavao rasne zakone.

To je drugi takav slučaj u Katoličkoj crkvi, kaže Vučak, a sigurno je samo da do kraja rada komisije papa Franja neće donositi odluke o Stepincu.

Opisujući dešavanja u aprilu 2014., Vučak je rekao da je bilo „krajnje dramatično” i da je jedan deo kardinala bio siguran da će Stepinac biti kanonizovan, ali je za papu Franju to pismo bilo signal za uzbunu, i proveru informacija iz Beograda.

On je dodao da je potom na adresu Vatikana stiglo i pismo predsednika Srbije Tomislava Nikolića, a onda još jedno pismo patrijarha Irineja.

„Papa je tada odlučio da predloži osnivanje mešovite komisije koja će detaljno razmotriti život i rad kardinala Stepinca”, rekao je Vučak, a preneo Tanjug.

_________________
Na nama koplja se lome i vatra se gasi jer mi smo jaki,rodjeni sa vukovima.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 16 lip 2016, 04:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4439
Lokacija: Grobnik
Oštar prosvjed Srbije zbog izložbe o Stepincu u EP-u: ‘Smatramo ga odgovornim za masovne zločine u NDH’

Srbija je u srijedu uputila oštar prosvjed zbog izložbe “Hrvatski svetac kardinal Stepinac” koja se održava u Europskom parlamentu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Beogradu.

Prosvjedna pisma upućena su predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Shultzu, predsjedavajućem Odbora za vanjske poslove Elmaru Brocku i EPP-u, a o prosvjedu će biti obaviješten i izvjestitelj za Srbiju i zastupnici u EP. Šef srbijanske misije pri EU-u u Bruxellesu Duško Lopandić dobio je instrukcije da također oštro reagira.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir organizirala je, naime, konferenciju o humanitarnom djelovanju blaženoga Alojzija Stepinca u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem i Radnom skupinom Europske pučke stranke za međukulturalni i religijski dijalog.

O životu i djelu Alojzija Stepinca govorili su Esther Gitman, američka povjesničarka židovskog podrijetla, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić te profesori Hrvatskog katoličkog sveučilišta Mario Kevo, Jure Batelja i Jure Krišto, te više o svemu možete pročitati ovdje.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova ukazuje na “neprihvatljivost organiziranja izložbe kojom se veliča lik i djelo” kardinala Stepinca, koji se predstavlja kao “istinski biser Katoličke crkve i hrvatskog naroda”, a kojeg srpski narod i Srpska pravoslavna crkva smatraju “odgovornim za masovne zločine protiv srpskog i drugog nehrvatskog življa tijekom Drugog svjetskog rata na području Nezavisne Države Hrvatske”.

Izjavili su da je “Stepinac osuđen 1946. godine u Zagrebu na 16 godina zatvorske kazne i gubitak građanskih i političkih prava u trajanju od tri godine zbog svog djelovanja i poticanja na zločine, izdaju i suradnju s ustaškim režimom i masovnog pokrštavanja desetine tisuća Srba”.

Mediji pišu da je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić aktivno angažiran na prikupljanju dokumentacijskog materijala koji treba biti stavljen na uvid tom povjerenstvu kako bi argumenti koji govore protiv kanonizacije Stepinca bili uzeti u obzir.

Srbija smatra da je ovo pitanje “vrlo važno ne samo za odnose s Vatikanom, već prije svega s Hrvatskom, jer bi se neuvažavanje povijesnih činjenica i uloge Stepinca tijekom NDH u Drugom svjetskom ratu odrazilo na proces pomirenja između dvije zemlje, kao i u regiji”.

Izvor: Narod.hr/h

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 16 lip 2016, 04:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4439
Lokacija: Grobnik
Kako Srbi poštuju komunistički sudski postupak za Stepinca, ali onaj za Dražu im ne valja...

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 17 lip 2016, 12:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35951
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Srbi i u Bruxellesu idu protiv Stepinca

Voditelju srpske Misije pri Europskoj uniji u Bruxellesu, veleposlaniku Dušku Lopandiću, dana je instrukcija uputiti oštar prosvjed zbog izložbe i konferencije “Hrvatski svetac kardinal Stepinac” u Europskom parlamentu, priopćilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, javlja Tanjug.

Veleposlanik Lopandić uputio je prosvjedna pisma predsjedniku Europskog parlamenta, predsjedavajućem Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, predsjedniku Europske narodne stranke, a obavijestit će i izvjestitelja za Republiku Srbiju i druge zastupnike EP-a.

Izložbu i skup o Stepincu organizira poslanica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Radnom grupom EPP za međukulturni i religijski dijalog.

U pismima, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije ukazuje na neprihvatljivost organiziranja izložbe kojom se veliča lik i djelo kardinala Stepinca, koji se predstavlja kao “istinski biser katoličke crkve i hrvatskog naroda”, a kojeg srpski narod i Srpska pravoslavna crkva smatraju odgovornim za masovne zločine protiv srpskog i drugog nehrvatskog življa tijekom Drugog svjetskog rata.

Također se u pismima navodi kako je Stepinac osuđen 1946. godine u Zagrebu (Vrhovni sud NR Hrvatske) na 16 godina zatvorske kazne i gubitak građanskih i političkih prava u trajanju od tri godine zbog svog djelovanja i poticanja na zločine, izdaju i suradnju s ustaškim režimom i masovnog pokrštavanja desetine tisuća Srba.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 17 lip 2016, 13:39 
Offline

Pridružen/a: 20 pro 2011, 19:02
Postovi: 8531
Vrime je da se formira ozbiljna vlada, koja bi se sastala sa rumunjskon i bugarskon vladon i dogovorila nastupanje spram Beogradu, ocito je da isti ''pijemont dupeta'' jedino zna pucati spram zapadu, a Bugarskoj i Rumunjskoj se nesmi pisnuti.

_________________
Oj Hrvati, svi na desno krilo....


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 17 lip 2016, 13:49 
Offline

Pridružen/a: 20 pro 2011, 19:02
Postovi: 8531

_________________
Oj Hrvati, svi na desno krilo....


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 22 srp 2016, 16:46 
Offline

Pridružen/a: 20 pro 2011, 19:02
Postovi: 8531
Revizija osude: Presuda kardinalu Stepincu u cijelosti poništena


Sudac Turudić kazao je da je prijedlog za revizijom osnovan jer su presudom Vrhovnog suda narodne Republike Hrvatske iz 1946. bila prekršena sva sadašnja i tadašnja temeljena načela materijalnog i procesnog kaznenog prava civiliziranog djela čovječanstva. Naveo je tako da je bilo prekršeno načelo zakonitosti, načelo zabrane retroaktivnog djelovanja Kaznenog zakona, načelo krivnje, prava na pošteno suđenje.

Turudić je kazao da presuda montiranog političkog suđenja Stepincu, među ostalim, krši načelo prava na pošteno suđenje, žalbu i obrazloženu sudsku odluku, kao i načela zabrane prisilnog rada, vladavine prava i pravne države. Dodao je da je za ilustraciju karaktera i utvrđenja da se radi o montiranom političkom procesu dovoljno pročitati neke dijelove zapisnika sa suđenja iz kojega, primjerice, proizlazi da su uglavnom provođeni dokazi kojima "instruirani svjedoci tužiteljstva terete optuženika o čemu u stvarnosti nije odlučivalo sudsko vijeće nego komunistički tužitelj Jakov Blažević.

_________________
Oj Hrvati, svi na desno krilo....


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 23 srp 2016, 13:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Opet ste se napalili. Nemate vi više utjecaj nad stvarima, završena priča.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 23 srp 2016, 13:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 19 stu 2010, 10:50
Postovi: 10157
Lokacija: Banja Luka
Evo par mojih razmisljanja o tome...
Na qurac mi idu i ovi moji Srbi , koji su ko nesto iznenadjeni sto je doticni rehabilitovan u Hrvata , i sto ce ga katolicka crkava sa sve papom proglasiti svecem ( znaci , hoce sigurno )..
Jer mislim da samo glupi , nisu mogli pretpostaviti da ce ga sud u Hrvatskoj rehabilitovati . A potom u neko doba ( mozda i po noci) ce biti ( bas on)i hrvatski ''predstavnik medju katolickim svecima .

Naravno , vi imate neprikosnoveno pravo da sebi birate svece :zubati ...ljutio se neko ili ne..
Medjutim , da malo pokusam obrazloziti ljutnju ,.. koja nije samo ljutnja nego i neshvatanje (rekao bi pomalo djecije i balavo , nikad odrast , pa ga jebi :neznam )...


Taj covjek je bio sastavni i bitan dio NDH-a projekta (za koji i sami Hrvati ( makar u neparne dane ) tvrde da je bio fasisticki i zlocinacki ) .
Najprostije receno NDH-a je pored turske vladavine , nesto najstrasnije sto nam se desilo .
I gle , njegov glavni ''duhovnik'' ce od sad i u buduce biti svetac.
Sta to pojednostavljeno receno nama znaci..
Osim sto je neljudski , provokativno preko svake mjere ..upucuje nas i upozorava , da uvjek u buducnosti sa takvim komsijama ,spavamo samo na jedno oko ispod jastuka drzimo stogod sjekirceta . A realno , i to je taj klinacki momenat , ne zelimo da to mora tako .
Jer imanje takvog covjeka u svecima , najjasnije potvrdjuje ono sto bi svak odrastao do sad shvatio - vi Hrvati i Hrvatska ne postojite zbog sebe , nego ste orudje u ''necijim rukama za jos i dalje'' .
Da bi to i ostali , mora vas se svako malo raspamecivati.

_________________
Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 23 srp 2016, 19:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 19 stu 2010, 10:50
Postovi: 10157
Lokacija: Banja Luka
Saznadoh da su mi obrisani neki komentari ovdje.
Nek su , pretjero sam . Sto god da je u pitanju , nije nacin.
Pomenuo sam i biskupa Komaricu , koji je juce jedini od viseg katolickog svestenstva javno i na sav glas pozdravio rehabilitaciju Stepinca .
Jos jednom ne propustivsi priliku da nam ponovo gurne prst u oko , i jos jedan klip u tocak , pokusajma da se hrvatsko -srpski odnosi , makar u BiH , u sto vecoj mjeri normalizuju .
Ne vidim drugi moguci razlog osim tog pomenutog u postu iznad .


_________________
Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 24 srp 2016, 22:15 
Offline

Pridružen/a: 17 lip 2009, 20:01
Postovi: 13476
Lokacija: ZG
Mozete samo da prihvatite... :D

_________________
Muslimane ko je kleo, nije dangubio.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 24 srp 2016, 22:53 
Offline

Pridružen/a: 10 lip 2015, 23:16
Postovi: 6025
Samo ti kaži šta da nam ti u kontri prihvatiš. Ispunicemo ti sve želje jer smo duševna deca svetosavlja.

_________________
Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08

Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 26 srp 2016, 21:04 
Offline

Pridružen/a: 20 pro 2011, 19:02
Postovi: 8531
Srbija hrvatskom veleposlaniku uručila notu punu uvreda na račun Stepinca

"Republika Srbija užasnuta je rehabilitacijom nacističke ustaške NDH. Stepinčeve riječi na Uskrs 1941. godine da je 'NDH stvorena Božjom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta te voljom naših saveznika (Hitlera i Mussolinija)'






Hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću u utorak je uručena nota srbijanskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, što službeni Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH, te podsjeća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašistoidnih ideologija.

"Republika Srbija užasnuta je rehabilitacijom nacističke ustaške NDH. Stepinčeve riječi na Uskrs 1941. godine da je 'NDH stvorena Božjom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta te voljom naših saveznika (Hitlera i Mussolinija)', kao i da je 'NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda', najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilitiraju", navodi se u prosvjednoj noti upućenoj Hrvatskoj.

Kako je ocijenjeno, Vlada Republike Hrvatske i hrvatski državni organi, svojim javnim nastupima i priopćenjima te odlukom o poništenju presude nadbiskupu Stepincu, koju je direktor Centra 'Simon Wiesenthal' iz Jeruzalema Efraim Zuroff nazvao sramnom, "daju izravno podršku onim snagama u Hrvatskoj, koje su protiv pomirenja i stabilnosti u regiji i koje zastupaju poglede na svijet suprotne osnovnim civilizacijskim tekovinama kao i temeljima na kojima su uspostavljene UN i EU".

Dalje se navodi da "rehabilitiranje vikara genocidnog režima NDH, čiji su 'svećenici' i 'časne sestre' bili zapovjednici koncentracijskih logora Jasenovac i Jastrebarsko koji je na suđenju poslije Drugog svjetskog rata cinično branio nasilno prevođenje više od 200.000 Srba iz Hrvatske u katoličanstvo riječima da 'nije riječ o pokrštavanju, već o vjerskom prijelazu', stvara klimu i raspoloženje koji rezultiraju napadima na Srbe". Kao primjer napada na Srbe navode se grafiti "poput onih u SPC u Rajevom selu kod Gunje: „ovo je NDH“, „metak u lubanju, to je najbolje Srbinu“.
Vezani članci



U prosvjednoj noti srbijanski MVP "izražava zabrinutost zbog antisrpskog raspoloženja koje je prisutno u RH i posljednjih se godina nesmetano razvija s jasnom tendencijom eskalacije" te navodi kako je veliki broj etnički motiviranih incidenata u kojima su žrtve Srbi. U noti se tvrdi da je samo ove godine u Hrvatskoj registrirano 26 incidenata i slučajeva govora mržnje prema Srbima te da je za to odgovorna država Hrvatska koja "ne kažnjava počinitelje incidenata, ne izlaže ih javnoj osudi, niti izražava potrebnu brigu prema žrtvama".

"Posebnu zabrinutost MSP RS izražava zbog toleriranja i nekažnjavanja osoba koje kontinuirano u javnosti afirmiraju ustaški pozdrav 'Za dom spremni'", istaknuto je u prosvjednoj noti srbijanskog ministarstva.

Istodobno, u noti se ističe kako Srbija smatra da se dobrosusjedski odnosi s Hrvatskom trebaju razvijati "na poštovanju temelja i tekovina antifašističke Europe, nastalih poslije 2. svjetskog rata, koji su ugrađeni u europske integracijske dokumente" te se poručuje da će se Srbija uvijek "protiviti društvenim pokretima i pojavama koji glorificiraju i koriste simbole po kojima su karakteristični nacizam i fašizam", koje su narodi posvećeni slobodi i antifašizmu pobijedili 9. svibnja 1945. godine.

Uz prosvjednu notu Radiotelevizija Srbije prenosi i izjavu šefa diplomacije Ivice Dačića koji je, na pitanje o tome što će se dogoditi ako Hrvatska ne prihvati notu, kazao da je nota "samo forma" te da je njena bit da bude objavljena.

Hrvatski MVP: "Neprihvatljive izjave" srbijanskih dužnosnika

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je u ponedjeljak prosvjednu notu Srbiji zbog "neprihvatljivih izjava" srbijanskih dužnosnika o poništenju presude kardinalu Alojziju Stepincu. Prije toga zagrebački sud poništio je u petak presudu Stepincu kojom su ga bivše komunističke vlasti 1946. osudile na 16 godina zatvora zbog suradnje s ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je da Hrvatska time "zatrpava jame u koje su ustaše pokapale Srbe" i riskira da ostane bez potpore civiliziranog svijeta, a premijer Aleksandar Vučić tim je povodom nazvao Stepinca "jednim od ključnih ideologa najgore nacističke vlasti na europskom tlu".

Na Zrinjevcu smatraju da se tim izjavama na neprimjeren i revizionistički način ocjenjuju Hrvatska i djelovanje njezinih institucija, što predstavlja izravnog miješanje u unutarnja pitanja susjedne zemlje.

Stepinca je u rujnu 1946. tadašnje Javno tužilaštvo NR Hrvatske, temeljem "Zakona o krivičnim djelima protiv naroda i države", optužilo da je surađivao s talijanskim i njemačkim okupatorom te ustaškim režimom u NDH, za nasilno katoličenje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon kraja rata.

Presuda nadbiskupu Alojziju Stepincu iz 1946. poništena je jer grubo krši sadašnja i tadašnja temeljna načela materijalnog i procesnog kaznenog prava civiliziranog dijela čovječanstva, zaključio je sud obrazloživši odluku o reviziji presude kojom je Stepinac kažnjen sa 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnjim gubitkom političkih i građanskih prava

_________________
Oj Hrvati, svi na desno krilo....


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 26 srp 2016, 21:17 
Offline

Pridružen/a: 17 lip 2009, 20:01
Postovi: 13476
Lokacija: ZG
Samo da prihvate da...

_________________
Muslimane ko je kleo, nije dangubio.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 27 srp 2016, 08:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21532
Država prvenstveno gleda na sebe i na svoje interese.
Srpske ideje kojima se mješaju u unutarnje hrvatske stvari treba otkantati iz prve.
Nadalje, dodao bih, ovakvo ponašanje RSRB pokazuje kako država nije spremna ni za EU, ni za NATO.
Divlji Pašaluk.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 27 srp 2016, 09:43 
Offline

Pridružen/a: 01 sij 2015, 21:05
Postovi: 2993
Sto se tice Stepinca Srbijanci ignoriraju da ga je Aleksandar postavio za biskupa jer je bio politicki podoban.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 02 svi 2017, 12:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ako ne smije ovaj populistički Papa hoće sljedeći to uraditi.

Citat:
Srpska strana nije dokazala da je Stepinac surađivao s ustaškim vlastima

Svi susreti katoličko-pravoslavne komisije prolazili su u srdačnoj, tj. “bratskoj atmosferi”, nije bilo povišenih tonova

OBJAVA 02. SVIBNJA 2017. 17 KOMENTARA 5356 PRIKAZA
DARKO PAVIČIĆ

Dovršetku kanonizacije bl. kardinala Alojzija Stepinca uskoro ništa više neće stajati na putu. Naime, mješovitoj komisiji Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve, koja je osnovana na poticaj pape Franje, preostao je još samo jedan susret, s time da SPC nije predočio nijedan dokaz koji bi trebao zaustaviti ili do daljnjega odgoditi njegovu kanonizaciju. Naime, prema našim izvorima, srbijanski povjesničari i episkopi SPC-a komisiji nisu predočili nijedan valjan dokument kojim bi se osporila Stepinčeva uloga u Drugom svjetskom ratu, tj. razdoblju koje je najspornije za SPC.

Premda se razmatra uloga kardinala Stepinca prije, tijekom i poslije Drugog svjetskog rata, srbijanska strana fokusirana je isključivo na ratno razdoblje i želi dokazati kako je Stepinac surađivao s ustaškim vlastima i nije u dovoljnoj mjeri sudjelovao u spašavanju srpskog naroda u ondašnjoj NDH.

Mješovita komisija razmatrala odnos nadbiskupa Stepinca prema SPC-u od 1941. do 1945.
– Dokumenti, dokumenti, dokumenti… – od početka rada mješovite komisije govorio je njezin predsjednik o. Bernardo Ardua, što nam je potvrđeno s nekoliko strana, no srbijanska strana ili nije pronalazila dokumente za svoje tvrdnje o Stepinčevoj krivnji ili se radilo o komunističkim krivotvorinama koje se kao nevaljane i nevjerodostojne ne mogu prihvatiti.
Srdačna atmosfera

To se posebno pokazalo na četvrtom susretu u Požegi, na kojemu je tema bila „Odnos nadbiskupa Stepinca prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi od 1941. do 1945.”, a kojemu je, kao i svima dosad, predsjedao o. Bernardo Ardura, predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti.

Hrvatsku biskupsku konferenciju predstavljali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić, požeški biskup mons. Antun Škvorčević, znanstveni savjetnici s Hrvatskog instituta za povijest dr. Jure Krišto i dr. Mario Jareb. Kao predstavnici Srpske pravoslavne crkve sudjelovali su mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije Perić, mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije Radović, episkop bački g. Irinej Bulović, episkop slavonski g. Jovan Ćulibrk. Dr. Darko Tanasković, veleposlanik, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESCO-u, bio je spriječen sudjelovati u radu, a kao pozvani stručnjaci srpsko-pravoslavnog dijela komisije na sastanku su sudjelovali dr. Radmila Radić, znanstvena savjetnica na Institutu za noviju povijest Srbije u Beogradu, dr. Ljubodrag Dimić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, i dr. Milan Koljanin, viši znanstveni suradnik na Institutu za suvremenu povijest u Beogradu.

Inače, svi susreti katoličko-pravoslavne komisije prolazili su u korektnoj i srdačnoj, tj. „bratskoj atmosferi“, kako kažu naši izvori, i nije bilo burnih rasprava ili povišenih tonova. Štoviše, susreti su bili još srdačniji nakon završenog službenog dijela.
Još jedan susret u Rimu?

Prvi susret komisija je imala u lani u srpnju u Rimu, zatim su se ponovno susreli u Zagrebu 17. i 18. listopada 2016., pa 14. veljače 2017. u Novom Sadu i koncem travnja u Požegi. Posljednji susret bit će u Podgorici 7. i 8. lipnja 2017. na temu „Nadbiskup Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960”., čime će biti završen jednogodišnji rad komisije, koliko je predvidio papa Franjo. Vidjet će se hoće li se komisija još jednom, na samome kraju svoga rada, susresti i zaključno u Rimu, gdje su susreti i započeli.

O tome kako će se prihvatiti papin zaključak rada komisije, kao i o samom njezinu radu, nedavno je u intervjuu beogradskoj Politici govorio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije rekavši kako se ne zna kakvu će odluku papa donijeti, no „kako je rekao patrijarh, kakva god da bude, katolike će obvezivati, a mi ćemo biti zadovoljni ili nezadovoljni“.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 03 svi 2017, 19:13 
Offline

Pridružen/a: 25 lip 2012, 07:32
Postovi: 2505
Lokacija: United States Of Balkan
Drugi čovjek Vatikana Müller: Stepinac je svet!

Citat:
Izričem želju da se njegov grob u zagrebačkoj katedrali pretvori u važno središte međunarodnog hodočašća koje će privući mnoge vjernike – kaže kardinal Müller u knjizi 'Razgovor o nadi'

Kardinal Alojzije Stepinac je svet. Objavio je to drugi čovjek Vatikana, prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Ludwig Müller.

U današnje vrijeme neki će pokušati uzaludno omalovažiti i oklevetati njegov veličanstven lik, iznova otvarajući rane njegova mučeništva, ali mislim da je to put koji je Providnost pripravila kako bi održala živim sjećanje na njega i kako bi ubrzala puno priznanje svetosti toga uzornog Pastira. Svaki dobronamjeran čovjek ostat će zadivljen njegovom privrženošću istini, njegovim životnim poštenjem i njegovim služenjem pomirenju, i na ekumenskomu polju.

Mi katolici, međutim, uza sve divljenje, pozvani smo i na zajedništvo života, molitve i bogoštovlja s njim. U tomu smislu izričem želju da se njegov grob u prezbiteriju zagrebačke katedrale pretvori u važno središte međunarodnoga hodočašća koje će privući mnoge vjernike, posebice pastire, da mole i časte toga mučenika slobode savjesti u vršenju pastoralne ljubavi – rekao je kardinal Müller u knjizi-intervjuu „Razgovor o nadi“, koja će danas izaći u hrvatskom izdanju u nakladi Verbuma iz Splita. Kardinal Müller spomenuo je kardinala Stepinca kada je govorio o snazi, čvrstoći i autentičnosti vjere.

_________________
Israel


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 21 srp 2017, 11:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19
Postovi: 5376
Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
Srbi su još jednom potvrdili da su patološki lažljivci. :zubati

Dakle, Mješovita komisija hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka izdala je 13. srpnja 2017. u Vatkanu Zajedničko priopćenje o rezultatima zajedničkog razmatranja lika kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog..

Priopćenje se sastoji od talijanskog izvornika te usuglašenih prijevoda na hrvatski i srpski jezik.
Izvornik i prijevodi: http://press.vatican.va/content/salastampa/it/bollettino/pubblico/2017/07/13/0486/01082.pdf

Citat:
Si è pure potuto illustrare la vita e il ministero di un importante Pastore cattolico, in un periodo particolarmente travagliato della storia.

Moglo se također osvijetliti život i službu jednog uglednoga katoličkog Pastira u osobito teškom povijesnom razdoblju.

Такође је било могуће да се осветли живот и службу једног угледног католичког пастира у посебно тешком историјском периоду.


Naravno, u priopćenju stavljenom na mrežne stranice SPC-e usuglašeni prijevod na srpski jezik je falsificiran:
Citat:
Такође је било могуће да се осветли живот и службу једног важног католичког пастира у посебно проблематичном историјском периоду.

http://spc.rs/sr/zajednichko_saopshtenje_meshovite_komisije

Srbi čak i u 2017. nastavljaju sa svojom rabotom. :smajl007


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 21 srp 2017, 17:42 
Offline

Pridružen/a: 21 stu 2015, 17:34
Postovi: 3541
Lokacija: Folklorni srboćetnik, praktični muslimanski Bunjevac
Pa importante znači važan, dok travagliato može da znači problematičan.

_________________
Robi lopove vrati bodove!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 21 srp 2017, 19:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19
Postovi: 5376
Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
Leeroy Jenkins je napisao/la:
Pa importante znači važan, dok travagliato može da znači problematičan.


Srbi su se složili s prijevodom ugledan i teško na srpski jezik što je i objavljeno u zajedničkom prioćenju koje je dostupno preko gornje poveznice.

A onda su pred vlastitom javnosti falsificirali priopćenje i odabrali riječi za koje misle da imaju drugu nijansu. Nevjerojatno koja blamaža pred cviliziranim svijetom.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 21 srp 2017, 21:39 
Offline

Pridružen/a: 21 stu 2015, 17:34
Postovi: 3541
Lokacija: Folklorni srboćetnik, praktični muslimanski Bunjevac
Cinjenica je da je saopstenje na italijanskom napisano kako je napisano i da mu ovaj drugi prevod vise odgovara (jer postoje italijanske reci i za ugledan i za tesko koje su nedvosmislene, a nisu upotrebljene).
Inace, ne znam kakav stepen dokonosti u zivotu treba da imas, da se bavis dvema recima (i to takvim pompeznim tonom) koje ne uticu na sustinu koja je da usaglasenih stavova nema.

_________________
Robi lopove vrati bodove!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 21 vel 2018, 23:39 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
"Neocekivani epilog rada mesovite komisije SPC i katolika o kontroverznom hrvatskom nadbiskupu. U razmeni naucnih argumenata Hrvati ocigledno odneli pobedu", Vecernje novosti, str. 4, dva dana nakon zavrsetka rada Povjerenstva.

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 22 vel 2018, 09:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34
Postovi: 15313
Lokacija: Misao svijeta
Instruktor je napisao/la:
"Neocekivani epilog rada mesovite komisije SPC i katolika o kontroverznom hrvatskom nadbiskupu. U razmeni naucnih argumenata Hrvati ocigledno odneli pobedu", Vecernje novosti, str. 4, dva dana nakon zavrsetka rada Povjerenstva.


Očekivati drukčiji rasplet je u domeni znanstvene fantastike. Šlag na tortu je kad jedna pravoslavna crkva dođe u Vatikan ponavljati laži komunističke propagande i očekuju da će ih se uzeti kao ozbiljne ličnosti.

Budimo realni, Srbe tj. njihov vrh boli ona stvar je li Stepinac svet ili nije. Problem je što Stepinac kao svetac predstavlja - Hrvata čistog obraza koji je izašao iz WWII bez mrlje na svojoj savjesti i oko kojeg se Hrvati mogu okupljati, tj. kolac u srce njihovoj "La leyenda negra" o Hrvatima kao nacistima i krvolocima u vrijeme WWII.

Osobito što Srbi, kao narod nemaju sličnu osobu iz WWII - svi redom su komunistički koljači ili nacističke podguzne muhe, uključujući i popove SPCa od Nedića i Draže preko Nikolaja Velimirovića do Ace Rankovića. Kralj Petar? Gubitnik koji rodne grude nije vidio, ali je zato dobar dio vremena podržavao koljače i nacističke suradnike u domovini, potom je silom prilika podržao komunističke koljače.

Dakako, bez te legende, mita kojeg je srpskoj politici tako elegantno servirao komunistički režim srpska vanjska politika gubi i svaki prividan argument kontra moderne hrvatske države. Nije da ih imaju doduše, ali ovim gube i svaku šansu da će neka neupućena budala progutati njihovu priču. Ipak je službena proklamacija Vatikana o svetosti nekoga puno šireg obuhvata od amaterskih srpskih izložbi.

Vidjet ćemo kako će se Srbi i SPC postaviti prema proglašenju kardinala Kuharića blaženim i svetim. Proces je već otpočeo i gura se polako ali sigurno. Tu će isto biti buke.

_________________
Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene,
Zaorit ću ko grom:
O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene,
To moj je, moj je dom!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Blaženi Alojzije Stepinac
PostPostano: 22 vel 2018, 11:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 32123
Zadar1993 je napisao/la:
Instruktor je napisao/la:
"Neocekivani epilog rada mesovite komisije SPC i katolika o kontroverznom hrvatskom nadbiskupu. U razmeni naucnih argumenata Hrvati ocigledno odneli pobedu", Vecernje novosti, str. 4, dva dana nakon zavrsetka rada Povjerenstva.


Očekivati drukčiji rasplet je u domeni znanstvene fantastike. Šlag na tortu je kad jedna pravoslavna crkva dođe u Vatikan ponavljati laži komunističke propagande i očekuju da će ih se uzeti kao ozbiljne ličnosti.

Budimo realni, Srbe tj. njihov vrh boli ona stvar je li Stepinac svet ili nije. Problem je što Stepinac kao svetac predstavlja - Hrvata čistog obraza koji je izašao iz WWII bez mrlje na svojoj savjesti i oko kojeg se Hrvati mogu okupljati, tj. kolac u srce njihovoj "La leyenda negra" o Hrvatima kao nacistima i krvolocima u vrijeme WWII.

Osobito što Srbi, kao narod nemaju sličnu osobu iz WWII - svi redom su komunistički koljači ili nacističke podguzne muhe, uključujući i popove SPCa od Nedića i Draže preko Nikolaja Velimirovića do Ace Rankovića. Kralj Petar? Gubitnik koji rodne grude nije vidio, ali je zato dobar dio vremena podržavao koljače i nacističke suradnike u domovini, potom je silom prilika podržao komunističke koljače.

Dakako, bez te legende, mita kojeg je srpskoj politici tako elegantno servirao komunistički režim srpska vanjska politika gubi i svaki prividan argument kontra moderne hrvatske države. Nije da ih imaju doduše, ali ovim gube i svaku šansu da će neka neupućena budala progutati njihovu priču. Ipak je službena proklamacija Vatikana o svetosti nekoga puno šireg obuhvata od amaterskih srpskih izložbi.

Vidjet ćemo kako će se Srbi i SPC postaviti prema proglašenju kardinala Kuharića blaženim i svetim. Proces je već otpočeo i gura se polako ali sigurno. Tu će isto biti buke.

Strahota koliko je neistina natovareno Hrvatima, kroz povijest. Samo kad se osvrne na DR, čovjek se zapita, kao svjedok tog vremena, vjeruje li sam sebi kad pročita razne nebuloze? Može se zamisliti što se radilo kad su druga povijesna razdoblja u pitanju...


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 478 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 20  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 67 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO