HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 12:08.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: "Do istrage naše ili vaše”
PostPostano: 08 stu 2014, 04:17 
Offline

Pridružen/a: 21 ožu 2014, 01:45
Postovi: 151
Nikola M. Stojanović (Mostar, 1880. - Beograd, 1964.) je bio srpski književnik, političar i velikosrpski intelektualac . Bio je istaknuti protivnik Austro-Ugarske Monarhije i zalagao se za stvaranje Velike Srbije.

Poznat kao autor članka koji je prvobitno objavljen srpskom časopisu Srbobran koji je tada kao glasilo Srpske samostalne stranke u Hrvatskoj izlazio u Zagrebu u broju 168/169 iz godine 1902 naslovom gdje je javno u ime srpske buržoazije najavio genocid prema hrvatskom narodu : "Do istrage naše ili vaše” (= "do istrebljenja našega ili vašega"). U svojem članku navodi između ostaloga slijedeće teorije:

Srbi i Hrvati su, po mišljenju nekih, dva plemena istoga naroda; po mišljenju drugih, dva posebna naroda (narodnosti); po mišljenju trećih, jedan narod, jedno pleme. Pleme nastaje u vremenu pre ustanovljenja države, a narod nastaje u državi inicijativom jednog plemena. Ta se uloga pripisuje u našoj istoriji plemenu kojim je upravljao Stevan Nemanja, ali i iza toga imamo i suviše primera koji pokazuju da srpske velmoze nisu htele ili nisu mogle shvatiti zajednicu interesa svih krajeva, bez koje nema govora o trajnom političkom jedinstvu. Politički je Srbe ujedinila zajednička odbrana na Kosovu i kasnije zajednička sudbina robovanja jednoj istoj vlasti. Kulturno jedinstvo, kome je udario temelj Sv. Sava, ogledalo se najbolje u toj veličanstvenoj odbrani i u kasnijem stapanju srpske aristokracije sa demokracijom u jednu nerazdeljivu, divnu sastavinu - demokraciju s aristokratskim ponosom. U tom i leži važnost kosovskog boja, u tom smislu srpski poraz na Kosovu znaci jednu veliku pobedu.

...Hrvati dakle nisu ni pleme ni posebna narodnost. Oni se nalaze na prelazu iz plemena u narodnost, ali bez nade da će sačinjavati ikada posebnu narodnost.

...Ta se borba mora voditi do istrage naše ili vaše. Jedna stranka mora podleći. Da li će to biti Hrvati, garantuje nam njihova manjina, geografski položaj, okolnost, što žive svuda pomešani sa Srbima, i proces opšte evolucije, po kome ideja Srpstva znaci napredak..

Posrbljavanje Hrvata dakle po Stojanoviću nije dovoljno, i po njemu Hrvati moraju u potpunosti nestati jer je to "evolucijski neizbježno".

Slijedili su protusrpski prosvjedi u Zagrebu a tada prvi puta javno nastupa i Stjepan Radić. Ti prosvjedi nisu bili samo zbog tog antihrvatskog članka, nego posljedica dugogodišnjeg izazivačkog pisanja ovog lista .




...šta mislite jesu li nevolje hrvata i srba počele još te 1902.godine...?
ili su i prije toga među srbima postojale slične najave istrjebljenja hrvata ?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Do istrage naše ili vaše”
PostPostano: 08 stu 2014, 04:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2011, 20:26
Postovi: 1431
Ostavit ćemo to povjesničarima. Naše ratovanje sa Srbima je završeno. Nisu nas uspjeli istrijebiti i nikada više neće ni pokušati. Svrati malo pogled na to što tvom narodu rade islamisti u BiH od rata naovamo uz mirno promatranje i odobravanje ili potpunu nezainteresiranost vas Pereca iz RH.

_________________
The only true national autonomy is the freedom of the individual against the state and society.

Mises


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 61 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO