HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 20 tra 2024, 16:00.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 125 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Ima li mit o granici Hrvatske na Drini ikakvu stvarnu povijesnu podlogu?
nema nikakvu, prije NDH Drina nikad nije bila granica Hrvatske 20%  20%  [ 16 ]
Drina je bila granica Hrvatskog Kraljevstva 63%  63%  [ 50 ]
Drina je povremeno bila granica Hrvatskog Kraljevstva 16%  16%  [ 13 ]
Ukupno glasova : 79
Autor/ica Poruka
 Naslov: Granica na Drini
PostPostano: 04 stu 2014, 21:41 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2843
Je li mit i parola o granici svjetova, granici civilizacija i granici Hrvata i Srba na rijeci Drini ima ikakvu stvarnu povijesnu podlogu? Drina nije Tihi ocean da je teško doći s obale na obalu. Je li Hrvatsko Kraljevstvo dosezalo do Drine?

http://www.prometej.ba/index.php/home-4 ... i-na-drini

Drugi značajan mit za razumijevanje hrvatske društveno-političke i kulturne svijesti kako u prošlosti tako djelomično i danas (kažem djelomično, jer se danas izraz ovog mita bitno izgubio u hrvatskoj svijesti) jest mit o „granici na Drini“. Uz mit o „predziđu kršćanstva“ mit o „granici na Drini“ je drugi najznačajniji mit o Hrvatskoj kao čuvara na granici svjetova, civilizacija, Istoka i Zapada.

Mit o „granici na Drini“ ima svoje izvorište u kontekstu koji je postojao davno prije nego što su Hrvati uopće doselili na ove prostore. Nakon smrti cara Teodozija 395. dotad jedinstveno Rimsko Carstvo podijelilo se na istočni i zapadni dio, a prema povijesnim kartama u udžbenicima iz kojih smo učili u osnovnim školama granica između dva dijela Carstva bila je rijeka Drina. To, međutim, nije potpuno točno. Bilo je i dijelova istočno od Drine koji su teritorijalno, kulturno, konfesionalno potpadali pod Zapadno Rimsko Carstvo (npr. Naissus/Niš je bio u području latinskog jezika), a bilo je i dijelova zapadno od Drine koji su potpadali pod Istočno Rimsko Carstvo.

Ni doseljavanje slavenskih naroda Hrvata i Srba početkom 7.st. nije utvrdilo Drinu kao isključivu granicu dvaju različitih svjetova u smislu da bi Hrvati bili sa zapadne strane, a Srbi s istočne strane Drine. Srbi su se doista uglavnom naselili istočno od Drine, ali mnogi od njih naselili su i južne dijelove današnje BiH. Čak i prva srpska država u 10.st. obuhvatila je neke dijelove današnje BiH, područja između rijeka Drine i Bosne. Hrvati su se opet naselili uglavnom u Panoniji i Dalmaciji, ali dobar dio Hrvata naselio je i prostor današnje Crne Gore i dao mu ime „Crvena Hrvatska“. Svemu ovome treba dodati i doba uzleta bosanskog kraljevstva koje je na vrhuncu moći obuhvatilo i neke teritorije koji su po tradiciji pripadali hrvatskom ili srpskom kraljevstvu (veći dio Dalmacije, Sandžak, dio Raške). Tako da ljudi danas često griješe misleći kako su današnje granice Hrvatske, Srbije i BiH bile oduvijek ovakve kakve su danas. Ova konstatacija ipak ne treba opravdati nekakve teritorijalne pretenzije na susjedne države na temelju srednjovjekovnih granica, samo ima ukazati na kompleksnost i identitetski pluralizam ovih prostora.

Ni u osmanlijskom periodu ne može se konstatirati da je Drina, koja je ostala duboko u osmanlijskom teritoriju, bila neka granica svjetova. Tek 1878. austrougarskom aneksijom BiH Drina doista postaje granica između Kraljevine Srbije s istočne i Hrvata i Bošnjaka-muslimana sa zapadne strane.

Dok velikosrpskom nacionalizmu i njegovim teritorijalnim apetitima nije odgovarao mit o „granici na Drini“, dotle je u hrvatskoj političkoj svijesti, pa i među Hrvatima i Bošnjacima u BiH mit o „granici na Drini“ u 20.st. bio itekako živ i prisutan, sve do druge polovice rata u BiH, kada je umjesto hrvatsko-bošnjačkog saveza (da li i konačno?) pobijedila opcija rasparčavanja zemlje na za početak dvije, a kasnije i tri teritorijalne jedinice. Danas se ostaci mita o „granici na Drini“ mogu naći još samo u tragovima, i to kod slabije utjecajnih bošnjačkih i hrvatskih stranaka u BiH. Na njihovim se internetskim stranicama i video-uracima još uvijek mogu čuti sljedeće i slične parole:

„Granica nije Velež! Granica nije Dobrinja! Granica nije Brčko! Granica je Drina!“
„Granica Republike BiH (narodski rečeno Hercegbosne) je Drina!“

Najzaslužniji za političko oblikovanje mita o „granici na Drini“ je hrvatski pravaš i povjesničar Milan Šufflay koji je djelovao u 20-im godinama 20.st., a mit je vrhunac doživio u periodu „Nezavisne države Hrvatske“. NDH je modificirala Starčevićevu nacionalno-integracijsku ideologiju, i, iako je zadržala tezu o bosanskim muslimanima kao dijelu hrvatskog korpusa, odbacila je ikakvu srodnost i povezanost srpskog nacionalnog korpusa s Hrvatima. Mit o „granici na Drini“ savršeno se uklapao u tu priču, i trebalo ga je dodatno osnažiti učvršćivanjem teritorija NDH i protjerivanjem i eliminacijom Srba zapadno od Drine. Sudbina srpskog pravoslavnog stanovništva zapadno od Drine imala je dakle biti ili deportiranje u Srbiju i pokatoličavanje (za što se zalagao umjereniji dio ustaškog vodstva), ili pak masovno ubijanje i pogromi (za što su se zalagao Pavelić i nekolicina njemu bližih suradnika).

Na dodatnom učvršćivanju mita o „granici na Drini“ u to doba radili su i književnici i kulturni djelatnici bliski režimu. Tada je u hrvatskoj himni Lijepa naša domovino promijenjen stih „Teci Savo, Dravo teci, nit ti Dunav silu gubi“, u „Dravo, Savo, Drino teci, nit ti Dunav, silu gubi“. Među granične rijeke hrvatskog teritorija tako je umetnuta i Drina.

Važnost mita o „granici na Drini“ očitovala se i u dodatnoj motivaciji vojnika NDH da što prije učvrste granicu prema Srbiji, jer je kontrola nad porječjem Drine bila osnovni preduvjet opstanka novoosnovane države. To nipošto nije bio lak zadatak jer je u gorskim dijelovima između Sarajeva i Drine ojačao četnički pokret, a tu su djelovale i snažne partizanske jedinice. Borbe su trajale do travnja 1942., kada je pod zapovjedništvom Jure Francetića i uz pomoć njemačkih i talijanskih snaga vojska NDH konačno učvrstila kontrolu nad dolinom Drine. Učvršćivanje vlasti u ovom području popratilo je nažalost i ubijanje velikog broja Srba, ne samo vojnika, nego i mnogih civila, žena i djece.

Bosanski muslimani koji su u svojoj svježoj, novijoj memoriji imali doživljeni teror u Prvoj Jugoslaviji i krvoprolića koja su četnici u istočnoj Bosni vršili nad muslimanskim življem, uglavnom su se spremno priklonili „Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“. Mnogi od njih napredovali su i do visokih pozicija u režimu. Džafer-beg Kulenović, nekadašnji potpredsjednik Vlade NDH, kasnije u emigraciji u Siriji, svojedobno je pisao kako je „od davnih davnina granica između Bosne i Srbije Drina... Nju se ne može lahko preplivati, jer ona ima jaku branu, a to je cieli hrvatski narod, koji je sviestan, da braneći Drinu, brani čitavu Hrvatsku. Ova se je poviestna granica održala stoljećima i bila je granica ... između dva naroda, različita odgoja i različitih pogleda ... Srbijanci žele bezobzirno vladati i gospodariti, a mi hoćemo da živimo podpuno ravnopravni s istim pravima i dužnostima.“ Drugi bosanski musliman (koji je ostao anoniman, ali se smatra da je riječ o nekome tko je bio visoko pozicioniran u NDH) piše o povratku na Drinu i bratstvu katolika i muslimana: „Muslimanski sviet neće zaboraviti sudbine jednog milijuna hrvatskih muslimana i ako milostivi Allah dade i opet će se kao i nekada na Drini vijati ponosni hrvatski barjak“. Ove interesantne gornje izjave postaju još kudikamo zanimljivijima ako se usporede s izjavama i odnosima Hrvata i Bošnjaka od 1993. pa naovamo.

U komunističkom periodu mit o „granici na Drini“ naravno nije bio poželjan jer je prijetio cjelovitosti i kompaktnosti Jugoslavije. Zato su komunisti mitu o „granici na Drini“ suprotstavili kontra-mit o bitkama na dvjema rijekama koje su temelj stvaranja Titove Jugoslavije. Radi se o Neretvi i Sutjeski, a bitke na tim rijekama (ne slučajno) prebačene su (s velikim uspjehom) i na filmsko platno. I dan-danas, svako malo na FTV-u se emitiraju filmovi „Bitka na Neretvi“ i „Sutjeska“, valjda kako bi se restaurirala i ponovno osnažila komunistička svijest u građanima BiH.

Mit o „granici na Drini“ ponovno je nakratko oživio početkom 90-ih prošlog stoljeća među Hrvatima i Bošnjacima koji su u BiH zagovarali savezništvo i borbu za cjelovitu BiH. Među malobrojnim nosiocima tih ideja možemo istaknuti Ludviga Pavlovića (jedini preživjeli član bugojanske skupine iz 1972.) te Blaža Kraljevića (generala HOS-a koji je u prvim danima rata u BiH smaknut iz zasjede u blizini Ljubuškog). Kako već rekosmo, umjesto „granice na Drini“ pobijedila je opcija podjele i rasparčavanja BiH na dvije-tri teritorijalne jedinice, a granica je s Drine pomaknuta na Neretvu. Zanimljivo kako su i komunisti iz bivše Jugoslavije također preferirali Neretvu, a ne Drinu. Doduše, ni oni nikad nisu Neretvu shvaćali kao granicu. Bit će da su se ovi novi, genetski i identitetski modificirani komunisti koji su dograbili vlast na ovim prostorima nakon raspada bivše države, malkice zabunili u tumačenju povijesti pa je Neretva postala granica između dva svijeta a unutar jednog entiteta.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 04 stu 2014, 22:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21547
Ovdje pričaš o glupostima;
Ateist je napisao/la:
Je li mit i parola o granici svjetova, granici civilizacija i granici Hrvata i Srba na rijeci Drini ima ikakvu stvarnu povijesnu podlogu? Drina nije Tihi ocean da je teško doći s obale na obalu. Je li Hrvatsko Kraljevstvo dosezalo do Drine?
http://www.prometej.ba/index.php/home-4 ... i-na-drini

A što taj lik o povijesti zna?
Ateist je napisao/la:
Drugi značajan mit za razumijevanje hrvatske društveno-političke i kulturne svijesti kako u prošlosti tako djelomično i danas (kažem djelomično, jer se danas izraz ovog mita bitno izgubio u hrvatskoj svijesti) jest mit o „granici na Drini“. Uz mit o „predziđu kršćanstva“ mit o „granici na Drini“ je drugi najznačajniji mit o Hrvatskoj kao čuvara na granici svjetova, civilizacija, Istoka i Zapada.

Hrvatska je graničila s Bugarskom na Drini.
Ateist je napisao/la:
Mit o „granici na Drini“ ima svoje izvorište u kontekstu koji je postojao davno prije nego što su Hrvati uopće doselili na ove prostore. Nakon smrti cara Teodozija 395. dotad jedinstveno Rimsko Carstvo podijelilo se na istočni i zapadni dio, a prema povijesnim kartama u udžbenicima iz kojih smo učili u osnovnim školama granica između dva dijela Carstva bila je rijeka Drina. To, međutim, nije potpuno točno. Bilo je i dijelova istočno od Drine koji su teritorijalno, kulturno, konfesionalno potpadali pod Zapadno Rimsko Carstvo (npr. Naissus/Niš je bio u području latinskog jezika), a bilo je i dijelova zapadno od Drine koji su potpadali pod Istočno Rimsko Carstvo.

Granica između latinskog i grčkog ti ide tako da je jug Italije grčki, a sjever Bugarske (sve do mora) latinski.
To nema veze s granicom carstva.
Ateist je napisao/la:
Ni doseljavanje slavenskih naroda Hrvata i Srba početkom 7.st. nije utvrdilo Drinu kao isključivu granicu dvaju različitih svjetova u smislu da bi Hrvati bili sa zapadne strane, a Srbi s istočne strane Drine. Srbi su se doista uglavnom naselili istočno od Drine, ali mnogi od njih naselili su i južne dijelove današnje BiH.

Di? Di je to dokumentirano?
Kakvi Srbi u Hercegovini?
Ateist je napisao/la:
Čak i prva srpska država u 10.st. obuhvatila je neke dijelove današnje BiH, područja između rijeka Drine i Bosne.

Koja je trajala koliko, 2 godine?
I po čemu bi tu živjeli Srbi?
Ateist je napisao/la:
Hrvati su se opet naselili uglavnom u Panoniji i Dalmaciji, ali dobar dio Hrvata naselio je i prostor današnje Crne Gore i dao mu ime „Crvena Hrvatska“.

I? To je prostor Dalmacije prevalentiane.
Istočno je još jedna hr. kraljevina i ?
Ateist je napisao/la:
Svemu ovome treba dodati i doba uzleta bosanskog kraljevstva koje je na vrhuncu moći obuhvatilo i neke teritorije koji su po tradiciji pripadali hrvatskom ili srpskom kraljevstvu (veći dio Dalmacije, Sandžak, dio Raške).

To ne znači da su u Sandžaku živjeli Hrvati.
Bosansko kraljevstvo je trajalo 86 godina, većinu vremena je bilo h-u vazal, a razlika između toga i banovine je samo u tituli.
Inače je bilo podložno hercegu "čitave slavonije" čije je herceštvo išlo od Drave do mora :mig:
Ateist je napisao/la:
Tako da ljudi danas često griješe misleći kako su današnje granice Hrvatske, Srbije i BiH bile oduvijek ovakve kakve su danas.

Za ovo netko zbilja mora biti blesav.
Ateist je napisao/la:
Ova konstatacija ipak ne treba opravdati nekakve teritorijalne pretenzije na susjedne države na temelju srednjovjekovnih granica, samo ima ukazati na kompleksnost i identitetski pluralizam ovih prostora.
Ni u osmanlijskom periodu ne može se konstatirati da je Drina, koja je ostala duboko u osmanlijskom teritoriju, bila neka granica svjetova. Tek 1878. austrougarskom aneksijom BiH Drina doista postaje granica između Kraljevine Srbije s istočne i Hrvata i Bošnjaka-muslimana sa zapadne strane.
Dok velikosrpskom nacionalizmu i njegovim teritorijalnim apetitima nije odgovarao mit o „granici na Drini“, dotle je u hrvatskoj političkoj svijesti, pa i među Hrvatima i Bošnjacima u BiH mit o „granici na Drini“ u 20.st. bio itekako živ i prisutan, sve do druge polovice rata u BiH, kada je umjesto hrvatsko-bošnjačkog saveza (da li i konačno?) pobijedila opcija rasparčavanja zemlje na za početak dvije, a kasnije i tri teritorijalne jedinice. Danas se ostaci mita o „granici na Drini“ mogu naći još samo u tragovima, i to kod slabije utjecajnih bošnjačkih i hrvatskih stranaka u BiH. Na njihovim se internetskim stranicama i video-uracima još uvijek mogu čuti sljedeće i slične parole:
„Granica nije Velež! Granica nije Dobrinja! Granica nije Brčko! Granica je Drina!“
„Granica Republike BiH (narodski rečeno Hercegbosne) je Drina!“
Najzaslužniji za političko oblikovanje mita o „granici na Drini“ je hrvatski pravaš i povjesničar Milan Šufflay koji je djelovao u 20-im godinama 20.st., a mit je vrhunac doživio u periodu „Nezavisne države Hrvatske“. NDH je modificirala Starčevićevu nacionalno-integracijsku ideologiju, i, iako je zadržala tezu o bosanskim muslimanima kao dijelu hrvatskog korpusa, odbacila je ikakvu srodnost i povezanost srpskog nacionalnog korpusa s Hrvatima. Mit o „granici na Drini“ savršeno se uklapao u tu priču, i trebalo ga je dodatno osnažiti učvršćivanjem teritorija NDH i protjerivanjem i eliminacijom Srba zapadno od Drine. Sudbina srpskog pravoslavnog stanovništva zapadno od Drine imala je dakle biti ili deportiranje u Srbiju i pokatoličavanje (za što se zalagao umjereniji dio ustaškog vodstva), ili pak masovno ubijanje i pogromi (za što su se zalagao Pavelić i nekolicina njemu bližih suradnika).
Na dodatnom učvršćivanju mita o „granici na Drini“ u to doba radili su i književnici i kulturni djelatnici bliski režimu. Tada je u hrvatskoj himni Lijepa naša domovino promijenjen stih „Teci Savo, Dravo teci, nit ti Dunav silu gubi“, u „Dravo, Savo, Drino teci, nit ti Dunav, silu gubi“. Među granične rijeke hrvatskog teritorija tako je umetnuta i Drina.
Važnost mita o „granici na Drini“ očitovala se i u dodatnoj motivaciji vojnika NDH da što prije učvrste granicu prema Srbiji, jer je kontrola nad porječjem Drine bila osnovni preduvjet opstanka novoosnovane države. To nipošto nije bio lak zadatak jer je u gorskim dijelovima između Sarajeva i Drine ojačao četnički pokret, a tu su djelovale i snažne partizanske jedinice. Borbe su trajale do travnja 1942., kada je pod zapovjedništvom Jure Francetića i uz pomoć njemačkih i talijanskih snaga vojska NDH konačno učvrstila kontrolu nad dolinom Drine. Učvršćivanje vlasti u ovom području popratilo je nažalost i ubijanje velikog broja Srba, ne samo vojnika, nego i mnogih civila, žena i djece.
Bosanski muslimani koji su u svojoj svježoj, novijoj memoriji imali doživljeni teror u Prvoj Jugoslaviji i krvoprolića koja su četnici u istočnoj Bosni vršili nad muslimanskim življem, uglavnom su se spremno priklonili „Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“. Mnogi od njih napredovali su i do visokih pozicija u režimu. Džafer-beg Kulenović, nekadašnji potpredsjednik Vlade NDH, kasnije u emigraciji u Siriji, svojedobno je pisao kako je „od davnih davnina granica između Bosne i Srbije Drina... Nju se ne može lahko preplivati, jer ona ima jaku branu, a to je cieli hrvatski narod, koji je sviestan, da braneći Drinu, brani čitavu Hrvatsku. Ova se je poviestna granica održala stoljećima i bila je granica ... između dva naroda, različita odgoja i različitih pogleda ... Srbijanci žele bezobzirno vladati i gospodariti, a mi hoćemo da živimo podpuno ravnopravni s istim pravima i dužnostima.“ Drugi bosanski musliman (koji je ostao anoniman, ali se smatra da je riječ o nekome tko je bio visoko pozicioniran u NDH) piše o povratku na Drinu i bratstvu katolika i muslimana: „Muslimanski sviet neće zaboraviti sudbine jednog milijuna hrvatskih muslimana i ako milostivi Allah dade i opet će se kao i nekada na Drini vijati ponosni hrvatski barjak“. Ove interesantne gornje izjave postaju još kudikamo zanimljivijima ako se usporede s izjavama i odnosima Hrvata i Bošnjaka od 1993. pa naovamo.
U komunističkom periodu mit o „granici na Drini“ naravno nije bio poželjan jer je prijetio cjelovitosti i kompaktnosti Jugoslavije. Zato su komunisti mitu o „granici na Drini“ suprotstavili kontra-mit o bitkama na dvjema rijekama koje su temelj stvaranja Titove Jugoslavije. Radi se o Neretvi i Sutjeski, a bitke na tim rijekama (ne slučajno) prebačene su (s velikim uspjehom) i na filmsko platno. I dan-danas, svako malo na FTV-u se emitiraju filmovi „Bitka na Neretvi“ i „Sutjeska“, valjda kako bi se restaurirala i ponovno osnažila komunistička svijest u građanima BiH.

Ajd da vidimo.
Po doseljenju je srpska jezgra u Sandžaku te obuhvaća i donje Podrinje (dakle Goražde).
Hrvati graniče s Bugarima, tako da hrvatska drži Soli, a Bugari Mačvu.
Postoje neke fluktuacije oko Drine jer Časlav, onaj prvi srpski vladar pogiba u sukobu s Mađarima u Podrinju.
Ali načelno ide ovako;
Imaš hr. jezgru do Neretve, zatim ide Hum do Kotora (koji se zna pocijepati, pa nastanu i Travunja i Konavle, te još štogod). Pa imaš Duklju (koja nekad zna obuhvatiti Hum), ali je većinu vremena pod Bizantijcima.
Sjeverno od njih su Srbi.
Onda imaš malu zemljicu Bosnu oko Sarajeva, pa idu Usora i Soli koji su većinu vremena dio Hrvatske jezgre (a nekad i Slovinja/Savije/Međurječja/Panonske Hrvatske).
I tako je sve do jačanja ove male Bosne, koja dovodi pod svoju vlast Usoru i Soli, te Hum, kao i zapad srpske jezgre, no to je sve vazalno i fragmentirano u lokalne vladare.
Ateist je napisao/la:
Mit o „granici na Drini“ ponovno je nakratko oživio početkom 90-ih prošlog stoljeća među Hrvatima i Bošnjacima koji su u BiH zagovarali savezništvo i borbu za cjelovitu BiH. Među malobrojnim nosiocima tih ideja možemo istaknuti Ludviga Pavlovića (jedini preživjeli član bugojanske skupine iz 1972.) te Blaža Kraljevića (generala HOS-a koji je u prvim danima rata u BiH smaknut iz zasjede u blizini Ljubuškog).

A ovo je uvreda zdravom razumu. Dakle Bošnjaci ustaše?
Ateist je napisao/la:
Kako već rekosmo, umjesto „granice na Drini“ pobijedila je opcija podjele i rasparčavanja BiH na dvije-tri teritorijalne jedinice, a granica je s Drine pomaknuta na Neretvu. Zanimljivo kako su i komunisti iz bivše Jugoslavije također preferirali Neretvu, a ne Drinu. Doduše, ni oni nikad nisu Neretvu shvaćali kao granicu. Bit će da su se ovi novi, genetski i identitetski modificirani komunisti koji su dograbili vlast na ovim prostorima nakon raspada bivše države, malkice zabunili u tumačenju povijesti pa je Neretva postala granica između dva svijeta a unutar jednog entiteta.

Granica na Neretvi? S kim? Mahalama?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 04 stu 2014, 23:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19
Postovi: 5376
Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
Ceha je napisao/la:
Granica između latinskog i grčkog ti ide tako da je jug Italije grčki, a sjever Bugarske (sve do mora) latinski.
To nema veze s granicom carstva.


Jirečekova crta razdvaja sfere dominacije latinskog i grčkog jezika za vrijeme Rimskog Carstva.
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 06 stu 2014, 17:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21547
Da :zivili


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 06 stu 2014, 22:17 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2014, 09:58
Postovi: 2352
Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
Treba preci malo preko Drine! Ostadose Foca, Gorazde, Visegrad, Rudo i Cajnice na desnoj strani. Zar se toga treba odreci :thumbup

_________________
Za dobar zivot nije rodjen svako


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 07 stu 2014, 01:44 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2010, 22:57
Postovi: 2546
latinska historija srba...

_________________
...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 14 stu 2014, 23:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4442
Lokacija: Grobnik
Kako je jednom rekao Alija Šiljak, jedan od riedkih živućih istinskih pravaša: ,,Drina granica ili grobnica"
Jako je žalostno što Hrvati sve više zaboravljaju Drinu a time i obćenito ideale, ali dok god živi Goražde živit će i nada.

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 14 stu 2014, 23:51 
Offline

Pridružen/a: 15 sij 2014, 23:38
Postovi: 1165
dane-croatia je napisao/la:
Kako je jednom rekao Alija Šiljak, jedan od riedkih živućih istinskih pravaša: ,,Drina granica ili grobnica"
Jako je žalostno što Hrvati sve više zaboravljaju Drinu a time i obćenito ideale, ali dok god živi Goražde živit će i nada.

Obrati se Cehi,on zna kako poklopiti Gorazde.Vec je veci dio BiH poklopio,izgleda jos Gorazde nije doslo na red.Ali ima vremena.

_________________
Pozovi i pomozi,budi covjek,ne mlati praznu slamu,djeluj.
BH Telekom 090-231-032
Mtel 1458
HT Eronet 092-890-830
Za pomoc RS iz Srbije 2161
Srbija 1003
Hrvatska 060-90-11


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 15 stu 2014, 00:47 
Offline

Pridružen/a: 29 ožu 2013, 06:32
Postovi: 6304
dane-croatia je napisao/la:
Kako je jednom rekao Alija Šiljak, jedan od riedkih živućih istinskih pravaša: ,,Drina granica ili grobnica"
Jako je žalostno što Hrvati sve više zaboravljaju Drinu a time i obćenito ideale, ali dok god živi Goražde živit će i nada.

Где си Дане усташо мртви нема те сто година.Пуца ти пимпек за ХБ и права твог народа.Још удишеш бензин и машташ како Јуре гази Дрину воду.Јбг.Јуре се удавио у Уни 95.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 15 stu 2014, 12:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 svi 2009, 13:12
Postovi: 5635
Lokacija: sisak
dane-croatia je napisao/la:
Kako je jednom rekao Alija Šiljak, jedan od riedkih živućih istinskih pravaša: ,,Drina granica ili grobnica"
Jako je žalostno što Hrvati sve više zaboravljaju Drinu a time i obćenito ideale, ali dok god živi Goražde živit će i nada.


ma drina je rijeka, a maju i cigarete, kakva gorbnica i granica....

_________________
Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 15 stu 2014, 13:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 sij 2014, 16:10
Postovi: 15091
Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
chat nick je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:
Kako je jednom rekao Alija Šiljak, jedan od riedkih živućih istinskih pravaša: ,,Drina granica ili grobnica"
Jako je žalostno što Hrvati sve više zaboravljaju Drinu a time i obćenito ideale, ali dok god živi Goražde živit će i nada.

Где си Дане усташо мртви нема те сто година.Пуца ти пимпек за ХБ и права твог народа.Још удишеш бензин и машташ како Јуре гази Дрину воду.Јбг.Јуре се удавио у Уни 95.


Kad treba napasti Bošnjake sa HErceg Bosancima si ,a onda ti puca za njima.
Pa ne možeš chatniche se hebati a da ti ne uđe. Dobro od četnika me ništa ne iznenađuje.
PoLatinio se i chatnik ko bi rekao.

_________________
Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa!
Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 15 stu 2014, 14:19 
Offline

Pridružen/a: 29 ožu 2013, 06:32
Postovi: 6304
korrisnik je napisao/la:
chat nick je napisao/la:
Где си Дане усташо мртви нема те сто година.Пуца ти пимпек за ХБ и права твог народа.Још удишеш бензин и машташ како Јуре гази Дрину воду.Јбг.Јуре се удавио у Уни 95.


Kad treba napasti Bošnjake sa HErceg Bosancima si ,a onda ti puca za njima.
Pa ne možeš chatniche se hebati a da ti ne uđe. Dobro od četnika me ništa ne iznenađuje.
PoLatinio se i chatnik ko bi rekao.

Šta si ti sad hteo da kažeš ne znaš ni ti sam.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 15 stu 2014, 14:33 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 sij 2014, 16:10
Postovi: 15091
Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
Znamo i ti i ja šta sam napisao. Govorim o forumašenju i nastupu tebe puno si licemjeran.

_________________
Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa!
Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 15 stu 2014, 15:42 
Offline

Pridružen/a: 29 ožu 2013, 06:32
Postovi: 6304
korrisnik je napisao/la:
Znamo i ti i ja šta sam napisao. Govorim o forumašenju i nastupu tebe puno si licemjeran.

Licemeran?
Odkud ti to?
Hajde obrazloži?
Baš me zanima.
I ne nisam razumeo o čemu pišeš u gornjem postu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 15 stu 2014, 15:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 sij 2014, 16:10
Postovi: 15091
Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
Pa ovako Dane croatie pišeš da te boli šon za Hrvate zato što je on ustaša i gotivi Bošnjake i fura se na one Hrvati cvijeće i te fazone. E sad kad dođe neki HB Hrvat onda ćeš govoriti kako su Hrvati ugroženi i kako Bošnjaci majoriziraju.
"Где си Дане усташо мртви нема те сто година.Пуца ти пимпек за ХБ и права твог народа.Још удишеш бензин и машташ како Јуре гази Дрину воду.Јбг.Јуре се удавио у Уни 95.
Ovo je bio obični cinizam tj i urađeno lukavo. Kao da Srbina boli đon za Hrvate jest imate isti danas interes a to je Hrvati Srbi vs Bošnjaci. Interesi izgrađuju i izgrađivali su nevjerovatna prijateljstva kroz historiju naroda na Balkanu.

_________________
Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa!
Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 15 stu 2014, 15:58 
Offline

Pridružen/a: 05 lis 2014, 15:40
Postovi: 3307
Lokacija: S forumaššem na sunećenju.
I granica i grobnica.

_________________
A nation which makes the final sacrifice for life and freedom does not get beaten.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 15 stu 2014, 16:03 
Offline

Pridružen/a: 29 ožu 2013, 06:32
Postovi: 6304
korrisnik je napisao/la:
Pa ovako Dane croatie pišeš da te boli šon za Hrvate zato što je on ustaša i gotivi Bošnjake i fura se na one Hrvati cvijeće i te fazone. E sad kad dođe neki HB Hrvat onda ćeš govoriti kako su Hrvati ugroženi i kako Bošnjaci majoriziraju.
"Где си Дане усташо мртви нема те сто година.Пуца ти пимпек за ХБ и права твог народа.Још удишеш бензин и машташ како Јуре гази Дрину воду.Јбг.Јуре се удавио у Уни 95.
Ovo je bio obični cinizam tj i uređeno lukavo.

Pa šta je tu licemerno?
Dane nije Hrvat u pravom smislu te reči.Dane je ustaško smeće koje bi podavilo svoj narod u Islamu primilo u svoj nacionalni korpus oko 40% muslimana i trajno ga izdegenerisalo.Za 50 godina muslimani bi bili većina u takvoj državi i počeli bi da gutaju Hrvate sve brže i brže.A sve to zarad uništenja Srba i pripajanja bih Hrvatskoj.
To bi se isto desilo i kad bi se cela bih pripojila Srbiji samo dosta sporije jer Srba ima više.
Možda je za tebe Dane Hrvat.Za mene je ustaška budaletina i izdajnik svog naroda kao što bi i svaki Srbin bio kada bi predlagao to što Dane predlaže.
Što se tiče Hrvata u ********.Naravno da su ugroženi.Jel ti misliš da nisu?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 15 stu 2014, 16:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 svi 2009, 13:12
Postovi: 5635
Lokacija: sisak
chat nick je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:
Pa ovako Dane croatie pišeš da te boli šon za Hrvate zato što je on ustaša i gotivi Bošnjake i fura se na one Hrvati cvijeće i te fazone. E sad kad dođe neki HB Hrvat onda ćeš govoriti kako su Hrvati ugroženi i kako Bošnjaci majoriziraju.
"Где си Дане усташо мртви нема те сто година.Пуца ти пимпек за ХБ и права твог народа.Још удишеш бензин и машташ како Јуре гази Дрину воду.Јбг.Јуре се удавио у Уни 95.
Ovo je bio obični cinizam tj i uređeno lukavo.

Pa šta je tu licemerno?
Dane nije Hrvat u pravom smislu te reči.Dane je ustaško smeće koje bi podavilo svoj narod u Islamu primilo u svoj nacionalni korpus oko 40% muslimana i trajno ga izdegenerisalo.Za 50 godina muslimani bi bili većina u takvoj državi i počeli bi da gutaju Hrvate sve brže i brže.A sve to zarad uništenja Srba i pripajanja bih Hrvatskoj.
To bi se isto desilo i kad bi se cela bih pripojila Srbiji samo dosta sporije jer Srba ima više.
Možda je za tebe Dane Hrvat.Za mene je ustaška budaletina i izdajnik svog naroda kao što bi i svaki Srbin bio kada bi predlagao to što Dane predlaže.
Što se tiče Hrvata u ********.Naravno da su ugroženi.Jel ti misliš da nisu?


e moj chat, tko god je sličnu politiku pokušavao provesti nad hrvatima ili je nestao ili postao hrvatina, prouči malo povjest, inače što se tiče bošnjaka, u pravu si, oni bi sigurno bili remetilački faktor u svakoj hrvatskoj državi, kao i hrvati u bošnjačkoj, ovo jednostavno nisu krajevi gdje multikulturalizam funkcionira, osim ako je jednog naroda 80-90%, onda se i može biti multikulturalan....

_________________
Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 15 stu 2014, 16:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 sij 2014, 16:10
Postovi: 15091
Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
chat nick je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:
Pa ovako Dane croatie pišeš da te boli šon za Hrvate zato što je on ustaša i gotivi Bošnjake i fura se na one Hrvati cvijeće i te fazone. E sad kad dođe neki HB Hrvat onda ćeš govoriti kako su Hrvati ugroženi i kako Bošnjaci majoriziraju.
"Где си Дане усташо мртви нема те сто година.Пуца ти пимпек за ХБ и права твог народа.Још удишеш бензин и машташ како Јуре гази Дрину воду.Јбг.Јуре се удавио у Уни 95.
Ovo je bio obični cinizam tj i uređeno lukavo.

Pa šta je tu licemerno?
Dane nije Hrvat u pravom smislu te reči.Dane je ustaško smeće koje bi podavilo svoj narod u Islamu primilo u svoj nacionalni korpus oko 40% muslimana i trajno ga izdegenerisalo.Za 50 godina muslimani bi bili većina u takvoj državi i počeli bi da gutaju Hrvate sve brže i brže.A sve to zarad uništenja Srba i pripajanja bih Hrvatskoj.
To bi se isto desilo i kad bi se cela bih pripojila Srbiji samo dosta sporije jer Srba ima više.
Možda je za tebe Dane Hrvat.Za mene je ustaška budaletina i izdajnik svog naroda kao što bi i svaki Srbin bio kada bi predlagao to što Dane predlaže.
Što se tiče Hrvata u ********.Naravno da su ugroženi.Jel ti misliš da nisu?


Pa eto on je Hrvat kao što je Jovan Divjak Srbin. Jel Jovan Divjak Srbin?
Da li je Meša Selimović Bošnjak ili Emir Kusturica?
Pa jesam li ja rekao da nisu ugroženi, nego ideš na ovaj fazon Dane vidi šta Bošnjaci rade a ti opet nekakve bajka stvaraš, sa tim bi se složio u nekoliko nema više Hrvatskog cvijeća a i bolje je kao što nema Srba Islamske vere iako ih ima moraju se pod lupom tražiti. Nego ti ovim postom nahuškaješ na Bošnjake i to je vidljivo.

_________________
Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa!
Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 15 stu 2014, 20:59 
Offline

Pridružen/a: 13 stu 2013, 16:10
Postovi: 3044
Konstantin Porfirogenit u svom delu "O upravljanju carstvom" kaze da Raška i Bosna čine Srbiju.Istina,ne Bosna u današnjim granicama,znači Drina nije bila nikakva granica nego kičma Srbije u 10.veku.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 15 stu 2014, 21:01 
Offline

Pridružen/a: 13 stu 2013, 16:10
Postovi: 3044
Konstantin Porfirogenit u svom delu "O upravljanju carstvom" kaze da Raška i Bosna čine Srbiju.Istina,ne Bosna u današnjim granicama,znači Drina nije bila nikakva granica nego kičma Srbije u 10.veku.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 17 stu 2014, 20:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4442
Lokacija: Grobnik
chat nick je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:
Pa ovako Dane croatie pišeš da te boli šon za Hrvate zato što je on ustaša i gotivi Bošnjake i fura se na one Hrvati cvijeće i te fazone. E sad kad dođe neki HB Hrvat onda ćeš govoriti kako su Hrvati ugroženi i kako Bošnjaci majoriziraju.
"Где си Дане усташо мртви нема те сто година.Пуца ти пимпек за ХБ и права твог народа.Још удишеш бензин и машташ како Јуре гази Дрину воду.Јбг.Јуре се удавио у Уни 95.
Ovo je bio obični cinizam tj i uređeno lukavo.

Pa šta je tu licemerno?
Dane nije Hrvat u pravom smislu te reči.Dane je ustaško smeće koje bi podavilo svoj narod u Islamu primilo u svoj nacionalni korpus oko 40% muslimana i trajno ga izdegenerisalo.Za 50 godina muslimani bi bili većina u takvoj državi i počeli bi da gutaju Hrvate sve brže i brže.A sve to zarad uništenja Srba i pripajanja bih Hrvatskoj.
To bi se isto desilo i kad bi se cela bih pripojila Srbiji samo dosta sporije jer Srba ima više.
Možda je za tebe Dane Hrvat.Za mene je ustaška budaletina i izdajnik svog naroda kao što bi i svaki Srbin bio kada bi predlagao to što Dane predlaže.
Što se tiče Hrvata u ********.Naravno da su ugroženi.Jel ti misliš da nisu?


Ovako druže. Probaj zamisliti da tvoj brat, majka ili otac prieđu na islam (znam da ćeš reći kako je to nemoguće, ali svejedno probaj), da li biš se ti njih odrekao?
Meni je žao što svi ljudi svieta nisu kršćani (a pogotovo što se mnogi kršćani ne ponašaju kano kršćani), ali ja se ne ću odreći svoje krvne braće, makar bili i ateisti ili budisti, a kamoli muslimani koji su u mnogome slični nama kršćanima.
Ja znam da su Bošnjaci za tebe neki deseti narod u kojima ti vidiš samo smetnju za širenje srbskog životnog prostora, ali ja u njima gledam svoj narod jednako kano u Istrijanima, Slavoncima, Dalmatincima i drugima...
Moja vjera ne ovisi niti bi smijela ovisiti o vjeri većine moga naroda.

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 17 stu 2014, 21:15 
Offline

Pridružen/a: 29 ožu 2013, 06:32
Postovi: 6304
dane-croatia je napisao/la:
chat nick je napisao/la:
Pa šta je tu licemerno?
Dane nije Hrvat u pravom smislu te reči.Dane je ustaško smeće koje bi podavilo svoj narod u Islamu primilo u svoj nacionalni korpus oko 40% muslimana i trajno ga izdegenerisalo.Za 50 godina muslimani bi bili većina u takvoj državi i počeli bi da gutaju Hrvate sve brže i brže.A sve to zarad uništenja Srba i pripajanja bih Hrvatskoj.
To bi se isto desilo i kad bi se cela bih pripojila Srbiji samo dosta sporije jer Srba ima više.
Možda je za tebe Dane Hrvat.Za mene je ustaška budaletina i izdajnik svog naroda kao što bi i svaki Srbin bio kada bi predlagao to što Dane predlaže.
Što se tiče Hrvata u ********.Naravno da su ugroženi.Jel ti misliš da nisu?


Ovako druže. Probaj zamisliti da tvoj brat, majka ili otac prieđu na islam (znam da ćeš reći kako je to nemoguće, ali svejedno probaj), da li biš se ti njih odrekao?
Meni je žao što svi ljudi svieta nisu kršćani (a pogotovo što se mnogi kršćani ne ponašaju kano kršćani), ali ja se ne ću odreći svoje krvne braće, makar bili i ateisti ili budisti, a kamoli muslimani koji su u mnogome slični nama kršćanima.
Ja znam da su Bošnjaci za tebe neki deseti narod u kojima ti vidiš samo smetnju za širenje srbskog životnog prostora, ali ja u njima gledam svoj narod jednako kano u Istrijanima, Slavoncima, Dalmatincima i drugima...
Moja vjera ne ovisi niti bi smijela ovisiti o vjeri većine moga naroda.

Na tvom kanalu se vidi i ko si i šta si.
http://m.youtube.com/channel/UCv3xw8qE7Gy5goCePkjrtvA
A ovo ti je drugar
http://m.youtube.com/user/OncleUjak?itc ... =mv-google
i ovaj takođe
http://m.youtube.com/user/deeninTruth?i ... =mv-google

Dane.Ti si bolestan.Najkraće rečeno.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 17 stu 2014, 21:24 
Offline

Pridružen/a: 29 ožu 2013, 06:32
Postovi: 6304
Ako bi se ti turčio ili su ti otac ili majka muslimani pa maštaš o nekakvom ujedinjavanju Hrvata i Muslimani onda je to tvoj problem i problem hrvatskog naroda što ima takve među sobom.
Kad na to sve dodaš i tvoje onanisanje o granicama na Drini onda postaješ i srpski problem.Ima vas mešanaca dosta.Dres hrvatske u rukama zastava sa ljiljanima.
Ne osećaš ti nikakvu ljubav prema ****** nego mržnju prema Srbima.****** bi da pokatoličiš samo pre će oni tebe osunetiti.Opet tebi svejedno samo da Srba nema.
*** deformisana ste vi.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Granica na Drini
PostPostano: 17 stu 2014, 21:25 
Online
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24637
Lokacija: Heartbreak Hotel
dane-croatia je napisao/la:

Ovako druže. Probaj zamisliti da tvoj brat, majka ili otac prieđu na islam (znam da ćeš reći kako je to nemoguće, ali svejedno probaj), da li biš se ti njih odrekao?
Meni je žao što svi ljudi svieta nisu kršćani (a pogotovo što se mnogi kršćani ne ponašaju kano kršćani), ali ja se ne ću odreći svoje krvne braće, makar bili i ateisti ili budisti, a kamoli muslimani koji su u mnogome slični nama kršćanima.


@Danetu možete štošta zamjeriti ali da je nepristojan na forumu to ne možete. Ima određenu razinu komuniciranje i ja to poštujem.

Nego @Dane, nešto mi nije jasno... Ti dakle tvrdiš da su Hrvati i Muslimani braća u biološkom smislu, tj po svojemu podrijeklu?

Ne misliš li da je to anakrono jer pod 1. Nacija nije nešto što ovisi o krvi. Zajednica koja ovisi o krvi i rodu je pleme, a Bogu hvala mi to nismo.

Pod 2. Jesi li ti baš siguran da mi baštinimo zajedničko podrijeklo tj određenim dijelom to dakako ijeste slučaj, ali po čemu je to miješanje izraženije od onoga sa Talijanima, Mađarima, Srbima...

I pod 3. Kako to uklopiti u ono što znamo, a to je da je veliki dio muslimana zapravo pravoslavnoga/srpskoga podrijekla? Je li to znači da, ako su Hrvati i muslimani braća, da su onda preko tih muslimana i braća sa Srbima od kojih oni potječu?

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 125 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 37 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO