HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 11:13.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Pokolj hrvatskih vojnika u Odesi
PostPostano: 01 ožu 2014, 15:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2010, 00:50
Postovi: 444
Nisam prije znao za ovaj događaj, maloprije slučajno naletio na tekst o njemu.
Da li tko zna išta podrobnije o ovom događaju?

Citat:
Pokolj hrvatskih vojnika u Odesi
Izvor: Wikipedija

Pokolj hrvatskih vojnika u Odesi je bio ratni zločin koji je dugo bio prešućivan u povijesnoj znanosti za vrijeme postojanja Jugoslavijâ.

Sadržaj

1 Uvod
2 Mrtvi
3 Vidi
4 Izvori

Uvod

Pod utjecajem Jugoslavenskog odbora i srpske vlade, hrvatski domobrani su bili novačeni iz ruskog zarobljeništva (što nije bilo u skladu s međunarodnim ratnim pravom), kako bi tvorili neku jugoslavensku dobrovoljačku postrojbu na solunskom bojištu. Okupljeni u Odesi, Hrvati-dragovoljci tražili su da budu upućeni na bojište pod jugoslavenskim, a ne srpskim, imenom i znakovljem, čemu su se protivili srpski časnici. U napetu ozračju, punom nepovjerenja, izbijali su sukobi s tragičnim posljedicama. Među njima najpoznatiji je pokolj 13 dragovoljaca u listopadu 1916. godine. Dovoljni sami sebi, Srbi ne samo da nisu cijenili dragovoljce nego su radili sve da bi im zagorčali život: dragovoljci-časnici bili su neravnopravo materijalno tretirani, kazne nad vojnicima bile su drastične a bilo je i nasilnog regrutiranja tzv. »silovoljaca«. Slučaj s dobrovoljcima u Odesi bio je nagovještaj odnosa u budućoj državi ako pobijedi srpska koncepcija o njezinu stvaranju. O tome je Miroslav Krleža pisao:[1]
Wikicitati „U Odesi je počelo. U krvavoj Odesi, u »Kanatnom zavodu«, gdje se masakriralo en mass i gdje su pokapajući mrtvace rekli onom grobaru, da ne treba da znade tko su ti ljudi, »jer to su Hrvati«. U Odesi se klalo, tamo su pucale kosti i tamo su se davili utopljenici...[2]“
(Miroslav Krleža)

Tako su još 1916. i 1917. godine su Srbi i ruski Kozaci prisiljavali hrvatske vojnike u ruskom zarobljeništvu pristupiti jugoslavenskoj legiji. Pri tome su se služili fizičkom prisilom (premlaćivanjem), obrednim ponižavanjima (hrvatske vojnike su tjerali da kopaju vlastite grobove), ubojstvima (nabijanjem na kolce) i ponižavanju mrtvih tijela (bacanjem istih u more).[3]
Mrtvi

Iako jedni izvori govore o 13 žrtava, drugi izvori navode daleko veće brojke.

Prema podatcima dr Slavka Pavičića i ing. Franje Perše, počinitelji su Srbi i ruski kozaci. Mjesto zločina je Odesa. Radi se o 10.000 hrvatskih vojnika koje su Srbi i ruski kozaci pobili i bacili u Crno more.[4]

Razlog zašto su smaknuti je taj što su odbili pristupiti t.zv. jugoslavenskoj legiji. Osim što je prisilna mobilizacija ratnih zarobljenika nedopustiva, t.zv. jugoslavenska legija je bila i nacionalno ponižavanje hrvatskih zarobljenika, jer ih se u njoj tjeralo da se odreknu hrvatskog imena i da postanu Srbi. [5]

Već prije toga su Srbi brojne hrvatske zarobljenike nabili na kolce ili su ih osakatili žive, odrezavši im djelove tijela. Zabilježeno je svjedočenje jednog grobara iz Odese u kojem je rekao da su mu Srbi jedne noći dovezli tijela 18 Hrvata da ih ukopa. Kad je zaiskao osobne podatke mrtvih Hrvata, jer se to moralo po propisima, Srbi su mu doslovno odgovorili: "To su Hrvati, pa ne morate znati". Dr Aleksandar Horvat, predsjednik Čiste stranke prava, doznavši o odeskim grozotama, reagirao je 6. srpnja 1918. u Hrvatskome državnom saboru interpelacijom naslova Grozote u Odesi . [6]
Vidi pobuna hrvatskih zarobljenika na Kulikovu polju 1916.

Izvori

Hrsvijet Tomislav Jonjić: «Hrvati su morali umrijeti, da bi Jugoslavija živjela!», 7. svibnja 2011., pristupljeno 15. lipnja 2011.
Hrsvijet Davor Dijanović: EU-ropsko-jugosfersko jednoumlje za nova desetljeća terora i neslobode?, 6. lipnja 2011., pristupljeno 15. lipnja 2011.
Hrvatska čista stranka prava Ivan Gabelica: Otac Domovine dr. Ante Starčević, 28. veljače 2008. 112. obljetnica smrti!, pristupljeno 15. lipnja 2011.

Autor se poziva na: Dr. Stjepan Matković: Ratni zločini nad Hrvatima u Odesi, "Politički zatvorenik" br. 141. str. 41. - 42., i br. 142., str. 35. i 36.

Hrvatsko žrtvoslovno društvo Iz Zbornika radova Drugog hrvatskog žrtvoslovnog kongresa - Da se ne zaboravi "Vukovar 2001." - 488 str., Zagreb 2002. - Zvonimir Puškaš (za podatak da je Aleksandar Horvat bio iz Čiste stranke prava)

Novak.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica Matice hrvatske. Vidi dopusnicu Matice hrvatske.

Jump up ↑ Matica hrvatska, Hrvatska revija br.2/2004. Ljubomir Antić: Prvi svjetski rat i Hrvati
Jump up ↑ Matica hrvatska, HR, 2/IV Ljubomir Antić: Prvi svjetski rat i Hrvati
Jump up ↑ Hrsvijet Tomislav Jonjić: «Hrvati su morali umrijeti, da bi Jugoslavija živjela!», 7. svibnja 2011., pristupljeno 15. lipnja 2011.
Jump up ↑ Slavko Pavičić, Franjo Perše, »Hrvatska vojna poviest», Zbornik «Naša domovina», sv.1, Zagreb, 1943., str. 200.
Jump up ↑ Hrsvijet Davor Dijanović: EU-ropsko-jugosfersko jednoumlje za nova desetljeća terora i neslobode?, 6. lipnja 2011., pristupljeno 15. lipnja 2011.
Autor se poziva na: Dr Slavko Pavičić – ing. Franjo Perše:»Hrvatska vojna poviest», Zbornik «Naša domovina», sv.1, Zagreb, 1943., str. 200.
Jump up ↑ Hrsvijet Davor Dijanović: EU-ropsko-jugosfersko jednoumlje za nova desetljeća terora i neslobode?, 6. lipnja 2011., pristupljeno 15. lipnja 2011.
Autor se poziva na: Aleksandar Horvat: Grozote u Odesi, interpelacija u Hrvatskom državnom saboru, Zagreb, 6. srpnja 1918., passim.

Dobavljeno iz "http://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Pokolj_hrvatskih_vojnika_u_Odesi&oldid=4108226"
Kategorije:

Hrvatska vojna povijest
Austro-Ugarska u Prvom svjetskom ratu
Srbija u Prvom svjetskom ratu
Rusija u Prvom svjetskom ratu
Ratni zločini

Datum zadnje promjene na ovoj stranici: 08:45, 20. lipnja 2013.
Tekst je dostupan pod licencijom Creative Commons Imenovanje/Dijeli pod istim uvjetima; dodatni uvjeti se mogu primjenjivati. Pogledajte Uvjete korištenja za detalje.


_________________
"Pušenje ubija. A ako umrete, izgubili ste važan dio svog života." (Brooke Shields, glumica)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Pokolj hrvatskih vojnika u Odesi
PostPostano: 01 ožu 2014, 16:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 09 vel 2010, 19:22
Postovi: 5990
slika
Čitao sam o tome ali osvetili smo se Rujama 1941. Kvaternik postrojava NDH mornaricu koja je djelovala na Crnom Moru.

_________________
Neki Fadil


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 64 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO