HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 02:15.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: YU komunisti 1923.: "svakom narodu pravo na ocjepljenje i posebne države"
PostPostano: 10 srp 2017, 13:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27123
Citat:
Nezavisna radnička partija Jugoslavije (NRPJ) je bila politčka partija u Kraljevini Jugoslavije, koja je postojala od 1923. do 1924. godine. Ova partija predstavljala je legalan oblik rada, tada ilegalne, Komunističke partije Jugoslavije.

III ZEMALJSKA KONFERENCIJA KPJ
Beograd, decembra 1923.

REZOLUCIJA O NACIONALNOM PITANJU

4.
Vođena ovim osnovnim interesima istorijskog progresa, NRPJ priznaje svakom narodu pravo na suverenost u određivanju svojih odnosa, dakle i pravo na slobodno otcepljivanje i obrazovanje svoje posebne države, odnosno na priključenje svojoj nacionalnoj državi.
...

Ujedinjenje srpskog, hrvatskog i slovenačkog naroda u zajedničku državu leži u pravcu istorijskog progresa i interesa klasne borbe proletarijata. Ali da bi to ujedinjenje moglo ispuniti svoju misiju, zajednička država mora se zasnivati na bazi dobrovoljnosti saveza i pune ravnopravnosti sviju svojih delova, što dosada nije bio slučaj. Otuda NRPJ zastupa pravo svakog naroda u državi da suvereno, slobodnom narodnom voljom i na osnovu nacionalne jednakosti, bez obzira na pokrajinske granice, odredi svoj odnos prema ostalim delovima i državnoj celini.

Polazeći s ovog osnovnog gledišta, NRPJ ce se boriti za to da se putem ovakvog slobodnog opredeljivanja svakog naroda stvori, s obzirom na njihove nacionalne, geografske i privredne odnose, njihovo dobrovoljno federativno (savezno) državno ujedinjenje, kao najpodesnija forma za privredni i kulturni razvoj kako celine tako i pojedinih delova.

Pri tom će se NRPJ boriti za najpuniju lokalnu samoupravu unutar ovakvog državnog uređenja.

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: YU komunisti 1923.: "svakom narodu pravo na ocjepljenje i posebne države"
PostPostano: 20 vel 2018, 15:46 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
To je ispala podvala za razbijanje carstava, kraljevina i drzava radi lakseg provodjenja komunistickih revolucija i njihovog stavljanja pod utjecaj ruske Kominterne. Iako ja podrzavam pravo na samoodredjenje! Samo zelim reci da je komunistickom vodstvu ono bilo sredstvo za uvodjenje totalitarnih komunistickih diktatura suprotno pravima na samoodredjenje koje valjda podrazumjevaju slobodu umjesto diktature.

Zanimljivo je da se Tito 1928. ponasao kao hrvatski nacionalist i trazio je 'pravo na samoodredjenje svih naroda do odcjepljenja'. Htio je rusit kraljevinu zbog nacionalnog pitanja, a vjerojatno zbog komunisticke revolucije.

Tada i trazi staljinizaciju (boljsevizaciju) partije, dobiva vecinu, to se prihvaca i to je Moskva jedva docekuje i upucuje Moskva pohvalu zagrebackoj organizaciji.

Uz ostre mjere koje jugoslavenski rezim poduzima protiv komunista, po Simicu to ce nekadasnju uglednu partiju pretvoriti u 'sektasku partiju malobrojnih jugoslavenskih fanatika'. Naime, komunisticka partija je 1920. imala 65.000 clanova i bila treca stranka u skupstini i cetvrta po broju glasova. 1940. je ta partija bila saka jada i da Titi nije dosao rat i napad Hitlera na SSSR 22. lipnja 1941. Tito bi ostao marginalac, kao i Pavelic da Srbijanci nisu napravili puc odnosno da Macek nije odbio Hitlera u travnju 1941.

Na kraju je tek nakon Hrvatskog proljeca Tito dozvolio novi ustav, iako se protivio tom rjesenju. A da i ne govorim da je ustav bio nedorecen i da se mogao tumacit i ovako i onako. Sto pokazuje sukob Mesic-Jovic, https://m.youtube.com/watch?t=36s&v=J7_9Wln_6Vc

Str. 51 i 52, "Tito Fenomen stoljeca", 2009., hrvatsko izdanje uz Vecernji list. Ovo za snagu Partije oz 1920. sam isto iz te knjige zapamtio ali mi se ne da trazit stranica.

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Šporet i 54 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO