HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 20 tra 2024, 05:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 91 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Operacija "Jesen 94"
PostPostano: 03 pro 2009, 13:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 lis 2009, 11:17
Postovi: 57
Lokacija: Madarska
slika

slika

slika

slika

_________________
Oprostite za pogrešno pisanje, ja ne govorim dobro hrvatski.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Operacija "Jesen 94"
PostPostano: 25 kol 2010, 16:31 
Offline

Pridružen/a: 25 kol 2010, 16:10
Postovi: 7
Danas sam počeo da tražim malo više informacija o ovoj operaciji pa naletih i na vaš forum.
Priča da je stradalo "samo" 82 vojnika u toj ofanzivi nije moguća ako uzmemo u obzir da je poginulo 5 komandanata BATALJONA , 20 komandira vodova i odjeljenja, 12 "zlatnih ljiljana"(ovo su bošnjački izvori koji se opet trebaju uzeti sa rezervom).
http://www.islambosna.ba/index.php/vijesti/vijesti-iz-bosne-/8122-cvijee-i-jasin-za-82-poginula-heroja-u-operaciji-jesen-94
Dalje imao sam priliku da pričam sa učesnicima te po nas(Srbe) odbrambene operacije. Jedinica velicine bataljona uvucena je u zasjedu tako sto su zarobljeni izviđači te jedinice i natjerani da pozovu ostatak "Čisto je". Ne treba ni napominjati da su u odbrani korištene prage i sve sto je bilo na raspolaganju od naoružanja.
@1:11
Ovo je taj snimak o kome pričate, ali ovo su poginuli samo na prostoru djelovanja ove jedinice. Na gradskom stationu u Nevesinju nakon završetka operacije iskupljeno je oko 360 leševa. A koliko je ranjenika i mrtvih izvučeno to verovatno nikada neće biti poznato.
Toliko od mene.

Pozdrav


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Operacija "Jesen 94"
PostPostano: 25 kol 2010, 19:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4442
Lokacija: Grobnik
Ova suradnja Armije BiH sa Srbima u Mostaru je sramotna, ter čista izdaja spram Bošnjaka i Hrvata. Suradnja s četnicima ne ima opravdanja.
Također, šteta što nije uspjela ova Jesen 94, jerbo bi to poslužilo kano dobar dodatan pravac u oslobađanju Bosne 1995.

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Operacija "Jesen 94"
PostPostano: 16 tra 2011, 17:49 
Offline

Pridružen/a: 15 tra 2011, 17:04
Postovi: 45
Sultan je napisao/la:
RajvoSa je napisao/la:
Jap, ništa od ciljeva nije postignuto a izgubili su 82 borca. Srbi su to iskoristili u propagandne svrhe, sve ih poredali po onom kršu pa snimali za TV.


Što se tiče te akcije, dosta sam upoznat, jer je i naša Stolačka brigada učestvovala u napadu prema Nevesinju.

Ono što Srbi kriju jesu i njihovi mrtvi kojih je bilo mnogo više nego što oni tvrde.
Srbi su znali za akciju, al su bili iznenađeni kako duboko su naši diverzanti ušli iza njihovih linija.

Naši su uspjeli čak i uzeti neka sela gdje su naišli na zaprepašteno stanovništvo, dosta srpskih boraca je ubijeno...

Međutim, sve to džaba jer oni koji su trebali uzeti Velež nisu izvršili svoj dio zadatka tako da su ovi naši ostali iza linija i platili cijenu...morali su se izvlačiti čak i preko Stoca prema našim linijama...

Inače, ta akcija je primjer gluposti našeg vojnog rukovodstva na čelu sa hajvanom Drekovićem...

Sultane tu te podržavam operacija Jesen 94 potpuni promašaj našeg komandanta drekovića jednog običnog šminkera
a to da su srbi znali za akciju istina je.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Operacija "Jesen 94"
PostPostano: 16 tra 2011, 17:55 
Offline

Pridružen/a: 15 tra 2011, 17:04
Postovi: 45
Operacija " Jesen 94" jedan od glupih poteza Drekovića. sa ovim će se složiti svi preživjeli učesnici ove operacije. Sultane koliko je tačno naših poginulo u ovoj operaciji? Znam da negdje na podveležju ima spomen ploča sa imenima poginulih boraca.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Operacija "Jesen 94"
PostPostano: 01 svi 2011, 16:27 
Offline

Pridružen/a: 13 tra 2011, 17:10
Postovi: 45
Propala operacija Jesen 94 okom kamere na 5,28. malo ali upecatljivo.

http://www.youtube.com/user/CRVENAberetka?blend=2&ob=5


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Operacija "Jesen 94"
PostPostano: 01 svi 2011, 17:01 
Offline

Pridružen/a: 25 kol 2009, 12:34
Postovi: 3774
da. dobili su batine. skoro tako jako ko vi 95 u zapadnoj bosni.

_________________
Šta je PIČKE? Di vam je ponos kojeg zazivate!?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Operacija "Jesen 94"
PostPostano: 02 svi 2011, 16:05 
Offline

Pridružen/a: 13 tra 2011, 17:10
Postovi: 45
caporegime je napisao/la:
da. dobili su batine. skoro tako jako ko vi 95 u zapadnoj bosni.

:smijeh :smijeh :smijeh


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Operacija "Jesen 94"
PostPostano: 02 svi 2011, 18:00 
Offline

Pridružen/a: 15 tra 2011, 17:04
Postovi: 45
gloryfox je napisao/la:
Propala operacija Jesen 94 okom kamere na 5,28. malo ali upecatljivo.

http://www.youtube.com/user/CRVENAberetka?blend=2&ob=5

na hiljade zarobljenih pripadnika 5 korpusa ARBiH. ma daj :smijeh :smijeh
tamo su vas zajedno Dudaković i HVO rasturio. bali ste ježa u leđa


Vrh
   
 
 Naslov: Muslimani su 1994 odbili zapovijed o napadu na VRS u Hercegovini!
PostPostano: 08 ruj 2020, 04:22 
Offline

Pridružen/a: 30 lip 2016, 15:26
Postovi: 7774
Svi znamo kako je Safet Oruščević veličanstveno ljubio noge generala Mladića dok su ga njegovi savjetnici tjerali ali mnogi Hrvati ne znaju za ovu katastrofu Muslimana.

VRS ih je okružila i satrala ko zečeve pa optužuju Hrvate :D

SDA je maknula ovaj dokumentarac s interneta, imate samo insert Muslimana kako nisu željeli napadati Srbe nego Hrvate :D





Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani su 1994 odbili zapovijed o napadu na VRS u Hercegovini!
PostPostano: 08 ruj 2020, 04:23 
Offline

Pridružen/a: 30 lip 2016, 15:26
Postovi: 7774
"Izveo ju je Četvrti korpus Armije RBiH. Počela je 11. studenoga 1994. godine. Cilj operacije bilo je zauzimanje Podveležja i Veleža od Republike Srpske. Akcija je počela nakon odgađanja od nekoliko tjedana. Muslimanskim vođama bio je gotovo najveći problem motivirati vojnike da napadnu Srbe. Zapovjednik 42. brigade Armije BiH Esad Šejtanić predložio je na sastanku 20. listopada 1994. odgoditi početak operacije, jer je smatrao "da je potrebno više vremena za psihološke pripreme boraca da krenu u napad na srpske snage koje su im u najtežim trenutcima pomagale da Mostar obrane od HVO-a i od Hrvatske vojske". U stvarnosti su Srbi i Muslimani bili u savezu i nikakve Hrvatske vojske nije bilo. Suradnja Srba i Muslimana službeno je uspostavljena 8. kolovoza 1993. godine. Kodni naziv stalne telefonske veze bio je "Višnja-Jabuka". 4. korpus dobivao je redovnu opskrbu strjeljivom za pješačko oružje, a VRS je ispaljivala granate iz haubica i minobacača na položaje HVO, a prema naputcima koje su dobivali od Muslimana. Ta je srpsko-muslimanska suradnja trajala gotovo jednu godinu i tri mjeseca. Srbi su pomagali Muslimanima oružjem, streljivom i drugom opremom te granatiranjem Hrvata sa svojih položaja, čime Hrvati nisu mogli napraviti nikakve ofenzivne akcije, a granatiranjem je bilo i topnička priprema za muslimanske pokušaje uspostave mostobrana na drugim mjestima uz obalu Neretve i proširivanje postojećih. Dugo se smatralo da su tu suradnju Srbi skupo naplatili od Muslimana u devizama, što nije odgovaralo istini. 4. korpus Armije BiH je potrošio samo stotinjak tisuća DM, vrlo mali iznos u usporedbi s onim koliko je pružila srpska vojska Muslimanima, s kojima se zbog njihova nepovoljna položaja mogla cjenkati i izvući daleko veće novce. Radilo se o planiranim zajedničkim srpsko-muslimanskim sveobuhvatnim vojnim operacijama protiv Hrvata. Dok je ispočetka sa srpske strane pregovore vodio zapovjednik nevesinjske brigade Novica Gušić, nije se moglo vidjeti kolika je suradnja. Skorim uključivanjem generala Ratka Mladića, postalo je sasvim jasno da je srpska pomoć došla uz puno znanje i suglasnost Srbije, stvarnog planera vojnih operacija u BiH. Ratko Mladić je predložio na sastancima na lokalitetu Buska i Gostina šuma kako bi išla zajednička operacija: jedni bi pošli ka Dubravama, Stocu, i Neumu, a drugi bi osvojili sve zapadno od Neuma do Ploča.

Politički vođa tih godina u Mostaru Safet Oručević rekao je zapovjedniku 4. korpusa Drekoviću da je on (Oručević) bio dio skupine koja je 1993. pregovarala sa srpskim snagama u Podveležju, i da su onda uspostavljeni odnosi spasili Muslimane od neizbježna gubitka Mostara. Zato je upozorio Drekovića da ne napada Srbe. Ramiz Dreković, tadašnji zapovjednik 4. korpusa Armije RBiH, je bio "noviji" na terenu i nije bio upućen u ovdašnji srpsko-muslimanski dogovor na štetu Hrvata. Bio je za borbu protiv Srba. Doznavši istinu, morao je malo odgoditi početak. Akciju je želio poduzeti radi oslabljenja srpskog pritiska na Sarajevo. Zapovjedništvo 4. korpusa ubacilo je u pozadinu iza srpskih položaja oko 1000 boraca Armije RBiH. Polakomivši se uspjesima nad Hrvatima u srednjoj Bosni i sjevernoj Hercegovini, odlučili su se na taj smioni pothvat. Dubina ulaska muslimanskih diverzanata iza srpskih crta iznenadila je Srbe. Zauzeli su neka srpska sela gdje su naišli na zaprepašteno stanovništvo, ali nisu uspjeli probiti srpske crte pa su se borci našli u okruženju. Sama operacija i spašavanje završilo je fijaskom. Prijetila je velika katastrofa, jer je poslije Srebrenice i Žepe ovo bilo najveće okruženje u kojem su se našle muslimanske snage. Akcija razbijanja obruča i izvlačenja prošla je vrlo loše. U organiziranoj operaciji poginulo je više boraca Armije RBiH iz Podveležja i Veleža nego što je poginulo Žepljaka srpnja 1995. godine. Uz brojne poginule muslimanske vojnike, službeno 82, srpske su postrojbe ranile i zarobile brojne muslimanske vojnike. Dramatični poraz Armije RBiH otežava činjenica da su im najsposobniji vojnici i iskusni veterani s drugih bojišta izginuli nizašto, za veliki nenaseljeni prostor na kojemu nije bilo ničeg kvalitetnog osim vrha Veleža kao dominantne kote.

Spomenik poginulima muslimanskim vojnicima podignut je studenoga 2008. godine.[1]"


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani su 1994 odbili zapovijed o napadu na VRS u Hercegovini!
PostPostano: 08 ruj 2020, 04:32 
Offline

Pridružen/a: 30 lip 2016, 15:26
Postovi: 7774
Nakon Washintonskog sporazuma tzv Armija BiH je željela izvršiti napad u Mostaru o čemu priča i njihov komandant u videu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani su 1994 odbili zapovijed o napadu na VRS u Hercegovini!
PostPostano: 08 ruj 2020, 07:44 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58784
Lokacija: DAZP HQ
alal ti vera jesu dobro zijanili.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani su 1994 odbili zapovijed o napadu na VRS u Hercegovini!
PostPostano: 08 ruj 2020, 07:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35999
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Tada su zijanili dosta zapovjednika.

"Zbog toga je komandantima jedinica naređeno da za Operaciju odrede najhrabrije borce, komandire i komandante bataljona."

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani su 1994 odbili zapovijed o napadu na VRS u Hercegovini!
PostPostano: 08 ruj 2020, 08:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 svi 2020, 11:40
Postovi: 3940
Naslov kaže da su odbili zapovijed o napadu, u postu piše da su izginuli (82)?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani su 1994 odbili zapovijed o napadu na VRS u Hercegovini!
PostPostano: 08 ruj 2020, 08:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 ožu 2019, 21:34
Postovi: 13882
Lokacija: Sjeverna Bosna
sve je dostupno na https://www.youtube.com/results?search_ ... e+-+Mostar

ispravka nema 4 epizode

_________________
Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani su 1994 odbili zapovijed o napadu na VRS u Hercegovini!
PostPostano: 08 ruj 2020, 08:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35999
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Lokalni Muslimani predvođeni Safom se bunili protiv otvaranja fronta sa Srbima, apelirali i kod Alije ali ih ovaj odbio.
Nisu mogli motivirati harmijaše da napadnu saveznike pa izmislili da VRS sprema ofanzivu s ciljem izbijanja na istočnu obalu Neretve.
Alija žrtvovao opet topovsko meso Muslimana Hercegovine da rastereti opsadu Sarajeva.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani su 1994 odbili zapovijed o napadu na VRS u Hercegovini!
PostPostano: 08 ruj 2020, 08:54 
Offline

Pridružen/a: 30 lip 2016, 15:26
Postovi: 7774
Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Naslov kaže da su odbili zapovijed o napadu, u postu piše da su izginuli (82)?

Čitave su brigade odbile zapovijed što ti tvrdi sam njihov zapovjednik u videu jer su željeli napadati HVO i nakon Washintonskog sporazuma

Zaslužuje li istočni Mostar ulicu Ratka Mladića?

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani su 1994 odbili zapovijed o napadu na VRS u Hercegovini!
PostPostano: 08 ruj 2020, 09:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 svi 2020, 11:40
Postovi: 3940
Ako na to pogledamo iz perspektive mostarskih muslimana, napad na Srbe 1994. je bio besmislen i opasan.
U tom slučaju ih je Sarajevo koristilo kao topovsko meso za neke imaginarne ciljeve "odvlačenja srpskih snaga od Sarajeva". U stvarnosti je to moglo završiti tako što bi se Srbi spustili do Neretve. Ništa kvalitetno nisu mogli dobiti od tog napada, a mogli su puno izgubiti.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani su 1994 odbili zapovijed o napadu na VRS u Hercegovini!
PostPostano: 08 ruj 2020, 10:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35999
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Iz Alijina pogleda nije bio besmislen, šta je 80 šehida za plato Veleža i Nevesinje.
Tako je to kad ih je vodio radikalni islamist.

Jednostavno htjeli iskoristiti uspavanost srpskih snaga u Hercegovini i iznenaditi ih.
Ove u punoj borbenoj spremi oko Sarajeva nisu mogli niti okrznuti.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani su 1994 odbili zapovijed o napadu na VRS u Hercegovini!
PostPostano: 08 ruj 2020, 15:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2018, 10:42
Postovi: 10009
U pokušaju zauzimanja Nevisinja 94. imali su 82 poginula.
Evo i videozapisa.
https://youtu.be/5btP_KnOKIU

_________________
Što nam prijete silom,pa neka izvole
nisu Srbi turci,da alaha mole


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani su 1994 odbili zapovijed o napadu na VRS u Hercegovini!
PostPostano: 08 ruj 2020, 15:33 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58784
Lokacija: DAZP HQ
Na ovom snimku ih je poredanih više od 100, jedna od najbrutalnijih ratnih scena.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani su 1994 odbili zapovijed o napadu na VRS u Hercegovini!
PostPostano: 08 ruj 2020, 15:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35999
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
U videu kažu da je likvidirano više od 200 Muslimana.
I Srbi jasno spominju Zukine Sandžaklije koji su se osokolili nakon uspjeha protiv HVO u sjevernoj Hercegovini pa ih VRS samljela.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani su 1994 odbili zapovijed o napadu na VRS u Hercegovini!
PostPostano: 08 ruj 2020, 15:52 
Offline

Pridružen/a: 23 tra 2020, 05:03
Postovi: 1347
I to na Mitrovdan. Nista nijesu naucili od Mitrovdana 92’e

_________________
S vjerom u Boga


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Muslimani su 1994 odbili zapovijed o napadu na VRS u Hercegovini!
PostPostano: 08 ruj 2020, 16:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35999
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
I onda kažu poginuli goloruki borci koji su branili Bosnu, tako "goloruki" pokretali ofanzive na srpska sela.
Ovo je samo jedan u nizu primjera u kojima su im Srbi utjerali strah u kosti i ptsp.
Nije niti čudno što su odbijali krenuti u samoubilački pohod koji im naredio Alija, morali se posebno spremati i motivirati, zato su napad predvodili komandanti, ovdje im je zginulo i dosta časničkig kadra.
Napadi multietniĆne harmije na kafirske blagdane su im bili standardna praksa i protiv Hrvata.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 91 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO