HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 tra 2024, 11:48.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Slovenci 1991. preko JNA htjeli dio Hrvatske
PostPostano: 06 srp 2017, 17:48 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35967
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Međugranični problemi između Slovenije i Hrvatske nisu počeli 1991. godine niti će završiti 2017. godine. Slovenska nacionalna inteligencija je i u socijalizmu bila opsjednuta pitanjem zaokruživanja slovenskih granica i izlaskom Slovenije na otvoreno more.

Citat:
"Još 1944. Kardelj je na kongresu Osvobodilne fronte rekao ovako: 'Jugoslavija je privremeno rješenje za Sloveniju, dok ne utvrdimo svoje etničke granice, a onda izlazimo. Pazite: Kardelj, a 1944. je godina... I to očigledno nije bio samo eksces: u 60-ima Kardelj blokira gradnju željezničkog tunela kroz Učku (koji bi Istru željeznicom spojio s Rijekom i ostatkom Hrvatske), tako da je jedina željeznička veza Istre s Hrvatskom bila (i do danas ostala) samo preko Slovenije.

Štoviše, do 1992. pulska je željeznička postaja bila formalno dio slovenske željeznice, a karte su se izdavale na slovenskom jeziku (da, da). E, sad, nakon svega vas vjerojatno neće iznenaditi činjenica da je pulska zračna luka bila formalno samo podružnica ljubljanskog aerodroma sve do 1992. godine"

U tom je kontekstu, objasnio nam je, zanimljiva službena slovenska politika prema bivšoj Zoni B (sjeverozapadni dio Istre), koja je nakon raspada tzv. Slobodnog teritorija Trsta (1954.) Londonskim sporazumom većim dijelom pripala Hrvatskoj. Povijesna je činjenica da Kardelj nije bio zadovoljan sporazumom. Iako se danas može činiti kako je Kardelj bio jugoslavenski političar, s vremenom je postalo jasno da je on u prvom planu uvijek imao slovenske interese.

Pokojni akademik Dušan Bilandžić tvrdio je: "Svi smo mislili da je Tito najzagriženiji Jugoslaven, a on se, ustvari, već petnaestak godina nakon svršetka Drugog svjetskog rata pomirio s propašću Jugoslavije, dok su Kardelj i Bakarić gotovo javno govorili o raspadu Jugoslavije. I to u vrijeme dok je Jugoslavija izgledala politički stabilna, dok nije bilo štrajkova i demonstracija, dok se gospodarski rast natjecao s japanskim..."

Za Sloveniju je Jugoslavija bila uvijek samo "provizorno rješenje". Odmah nakon raspada Jugoslavije Dimitrij Rupel (tadašnji ministar vanjskih poslova) izjavljuje da je Osimskim sporazumom (kojim je 1975. definirana granica s Italijom – 30 godina nakon završetka II. svjetskog rata!) utvrđena samo granica između Jugoslavije (odnosno, od 1991. od Slovenije) i Italije, ali ne i između Slovenije i Hrvatske, ponovno otvarajući pitanje pripadnosti većeg dijela bivše Zone B Hrvatskoj.

Jedan bivši vanjskopolitički novinar s velikim iskustvom prepričava nam jedan tadašnji, daramatičan razgovor s Rupelom. "Nakon intervjua koji sam radio s njim u ranu jesen 1991. Rupel mi je mrtav-hladan, nakon što smo završili formalni dio razgovora, rekao kako je 'u stalnom kontaktu s Blagojem Adžićem i Borisavom Jovićem' o tome da se 'nakon uspostave granice srpskog interesa u Hrvatskoj uspostavi i nova granica u Istri između Slovenije i (reliquiae reliquiarum, ostatka ostataka) Hrvatske'. Malo se ohladio tek kad mu je još notorniji De Michelis rekao da se prestane igrati s Osimom, ako ne želi da se talijanski graničari vrate u Postojnu..."

Već 1994. Dimitrij Rupel i formalno traži od slovenskog parlamenta da se četiri istarska sela (Škodelini, Buzine, Škrili i Mlini) s 'ove', hrvatske strane granice, priključe Sloveniji, kao prvi dio 'rješavanja otvorenog pitanja granice unutar Zone B'

"Zanimljive se stvari zbivaju i ranije, još u 70-im, osobito nakon potpisivanja Osimskog sporazuma (kojim je, dakle, Slovenija osigurala svoju 'zapadnu' granicu prema Italiji). Slovenske firme (Cimos, Union pivovarna, na primjer) intenzivno ulažu u prostoru nekadašnje Zone B, koji je pripao Hrvatskoj, iako to nije imalo baš nikakve financijske i ekonomske logike (kako nekome objasniti zašto pogon za proizvodnju autodijelova gradiš u prostoru bez metalne industrije, bez infrastrukture, bez industrijske baze kao takve, i bez resursa kvalificirane radne snage - i to s 'krive' strane granice - a sve što trebaš imaš samo 20-ak km dalje na 'svojoj' strani granice u matičnom pogonu Cimosa u Kopru?)."

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Slovenci 1991. preko JNA htjeli dio Hrvatske
PostPostano: 06 srp 2017, 17:54 
Offline

Pridružen/a: 28 lip 2017, 21:54
Postovi: 41
Podrška slovenskoj borbi.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Slovenci 1991. preko JNA htjeli dio Hrvatske
PostPostano: 06 srp 2017, 18:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27387
daramo je napisao/la:
"Još 1944. Kardelj je na kongresu Osvobodilne fronte rekao ovako: 'Jugoslavija je privremeno rješenje za Sloveniju, dok ne utvrdimo svoje etničke granice, a onda izlazimo. Pazite: Kardelj, a 1944. je godina...


Ništa čudno, Kardelj je još u tridesetim napisao knjigu "Razvoj slovenskog nacionalnog pitanja".
S druge strane, Kardelj, glavni ideolog yu komunizma je i najodgovorniji za Ustav iz 1974.,
kojim je republikama praktički dan temelj državnosti, a što je igralo bitnu ulogu za odluke
Badinterove komisije, da je se Jugoslavija raspala, a republike sa svojim Avnojskim granicama
postale države. U biti je Yu već najkasnije sredinom 60tih bila prošlost. Odumiranje je
nešto duže potrajalo. Bez Kardelja, vjerojatno nebi ni bilo Ustava i sve bi bilo daleko složenije.

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Slovenci 1991. preko JNA htjeli dio Hrvatske
PostPostano: 06 srp 2017, 18:44 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27387
Vrlo važno priznanje Kardelja 1971. da je YU bila samo umjetna tvorevina, nesposobna za opstanak i potvrda da su komunisti bili nesposobni da od nje naprave funkcionalnu državu.

slika

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO