HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 02:31.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Izetbegović uz urgiranje SAD pristao na tri republike u BiH
PostPostano: 11 tra 2016, 12:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27123
Citat:
Izetbegović uz urgiranje SAD pristao na tri republike u BiH

LITL ROK - Alija Izetbegović je tokom rata između Bošnjaka i Hrvata u BiH, uz snažno urgiranje Amerikanaca, pristao da BiH bude podijeljena na tri republike, piše u transkriptima razgovora između Izetbegovića sa predsjednikom Bilom Klintonom i njegovim saradnicima u Bijeloj kući tokom 1993. godine, a koji su objavljeni u arhivi Predsjedničke biblioteke Bila Klintona u Litl Roku.

Iz transkripata u razgovorima vođenim tokom ljeta 1993. je vidljivo da su Klinton, Al Gor, američki potpredsjednik, i Voren Kristofer, državni sekretar, pokušavali ubijediti Izetbegovića, Harisa Silajdžića i Muhameda Šaćirbeja da su pregovori sa Srbima i Hrvatima jedina opcija, pravdajući to protivljenjem Evropljana da budu pokrenuti vojni udari protiv Srba, kao i protivljenjem Evropljana na dizanje embarga Bošnjacima na oružje.

Izetbegović je Klintonu rekao da su pod američkim urgiranjem pristali i na podjelu BiH na tri republike i na mnoge bolne ustupke, ali da očekuju zauzvrat da u srpsku teritoriju ne budu uključena područja na kojoj su većina prije rata bili Bošnjaci.

Izetbegović je dodao da bi pristanak da srpska republika dobije muslimanske teritorije bio presedan da se nagrađuje genocid i etničko čišćenje, kao i da niko ne bi mogao garantovati bezbjednost bošnjačkim povratnicima u ta područja. Druga dva uslova koja je postavio Izetbegović odnose se na dobijanje izlaza na more, kao i da bude osnovan sud za ratne zločine. Klinton je odgovorio da se slaže da Bošnjaci treba da dobiju izlaz na more. "Mi vjerujemo da bi trebalo da dobijete prilaz Jadranu i najveću moguću teritoriju. Učinili smo sve što smo mogli da pritisnemo Srbe i Hrvate, ali ne vjerujem da će biti vojne intervencije da dobijete više", rekao je Klinton. Dodao je da Izetbegović ima njegovo obećanje da će SAD poslati kopnenu vojsku da implementira mirovni sporazum, ali pod uslovom da bude dogovoren, implicirajući da sporazum pod pritiskom prema Srbima i Hrvatima ne bi bio moguć. Drugi uslov, dodao je, jeste da sporazum bude pod okriljem NATO-a, a ne UN-a, jer su, kako je naglasio, SAD izgubile povjerenje u UN kroz protekle događaje. Klinton je takođe rekao da prihvata Izetbegovićev uslov da se formira sud za ratne zločine i obećao da će se založiti da tako i bude. Onda je iznio frustraciju da Evropljani nikako ne pristaju na ukidanje embarga na oružje za Bošnjake. "Cijela ta situacija je meni jako teška jer nikad nisam razumio zašto ne žele glasati da se ukine embargo na oružje. Džon Mejdžor (britanski premijer) mi je rekao da bi njegova vlada pala kad bi to učinio. Meni se to činilo suludo", rekao je Klinton. On je još dodao da je jedino Njemačka podržala da bude ukinut embargo, ali sugerišući između redova da bi to značilo da Helmut Kol očekuje "razumijevanje" Bošnjaka prema Hrvatima. Kristofer je Izetbegoviću rekao da će vojska SAD, tokom implementacije mirovnog sporazuma, biti raspoređena u muslimanskim područjima, a ambasador Šaćirbej je dodao da bi posebno bilo važno da Amerikanci budu raspoređeni u Sarajevu. Izetbegović je rekao da mu je Karadžić tokom pregovora u Ženevi obećao da hoće povući svoje trupe oko Sarajeva, "ali ne sada".

Kristofer je rekao da je realističan sporazum najbolje što muslimani mogu dobiti, te je dodao da, ako se sukobi nastave i preko zime, njihova pozicija bi mogla biti slabija nego sada. Klinton je rekao da će SAD učiniti sve da pomognu Bošnjacima. "Vidjećemo šta možemo uraditi u vezi sa mapom. Možda možemo učiniti još malo, barem ćemo pokušati. Ali pregovori su vaša najbolja opcija", rekao je on.

SAD razmišljale da dozvole pripajanje RS Srbiji
Još u dokumentima deklasifikovanim 2013. godine, koje smo tada objavili, vidi se da su SAD razmišljale da li da dozvole stvaranje tri republike u BiH, pa čak i moguće pripajanje RS Srbiji. "Moglo bi biti moguće stvoriti trajnu 'multietničku državu' ako bi Srbi, Hrvati i Bošnjaci imali odvojene entitete", ističe se u memorandumu, i to tako da, kako piše, hrvatski i bošnjački entitet tvore labavu federaciju. Naime, u dokumentu od 20. jula 1995. "Izlazna strategija za BiH" Sendija Bergera, zamjenika savjetnika za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD, piše da, ukoliko Srbi ne bi pristali na podjelu 49:51 odsto, Bošnjaci možda treba da prihvate manje od 51 odsto, u zamjenu za nešto kvalitetniju teritoriju. "Ako bude neophodno, trebalo bi da pritisnemo Bošnjake da dozvole Srbima sprovođenje referenduma nakon dvije do tri godine, kao što smo se složili u paketu iz 1993. godine. Naša argumentacija bi bila da, ako Bošnjaci ne mogu ubijediti srpsku populaciju da je njihova budućnost u reintegraciji, nema svrhe blokirati mirno razdvajanje po uzoru na čehoslovački model", navodi se u dokumentu.

http://www.nezavisne.com/

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izetbegović uz urgiranje SAD pristao na tri republike u BiH
PostPostano: 12 tra 2016, 08:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27123
Iz ovog se vidi da bi muslimani totalno krahirali da nije bilo pomoći iz Hrvatske i preko nje, koju su kasnije optužili za agresiju, što sve govori o njima.

Citat:
Vlada Izetbegovića i Klintonova administracija: Silajdžić predložio savez Bošnjaka s Hrvatima
Dejan Šajinović 12.04.2016 07:00 LITL ROK -

Federacija BiH formirana je na prijedlog Klintonovoj administraciji Harisa Silajdžića, ministra inostranih poslova u Vladi Alije Izetbegovića, vidljivo je iz transkripta razgovora koji je u martu 1993. godine u Bijeloj kući vodio s Alom Gorom, potpredsjednikom SAD. Iako "FBiH" nije pomenuta imenom, jasno je iz konteksta da je Silajdžić mislio na savez između Bošnjaka i Hrvata zato što je vjerovao da je jedini način da "arapski prijatelji" doture "pomoć" Bošnjacima u BiH preko teritorije Hrvatske. Razgovor je počeo Izetbegovićevom konstatacijom da je njegov narod izgubio povjerenje u Evropsku zajednicu i da jedino vjeruje u američku odlučnost da mirovni sporazum bude implementiran. Ocijenio je da će Karadžić odbiti Vens-Ovenov plan, i pitao Gora imaju li SAD odgovor šta će se desiti ako tako bude. Gor je rekao da će Srbija biti "pritisnuta" dodatnim sankcijama ako Srbi ne potpišu plan. Onda je Silajdžić rekao da postoji "konkretan način" na koji SAD mogu pomoći Bošnjacima, a to je da pritisnu zvanični Zagreb. "

U ovom trenutku za nas su veoma važni odnosi s Hrvatskom. Mnoge stvari u ovom konkretnom slučaju, ali i inače, zavise od naših odnosa s Hrvatskom. Vaša pomoć u ovom pitanju je od krucijalne važnosti. Hrvatski lideri se znaju povući ako ih se pritisne, a onda se vraćati", rekao je. Silajdžićevu tvrdnju je onda Goru potvrdio i Redžinald Bartolomej, izaslanik američkog predsjednika za Balkan, rekaviši da se slaže da su bošnjačko-hrvatski odnosi ključni i da SAD mogu pomoći. Gor je onda Silajdžića direktno upitao kako SAD mogu pomoći. "Imamo problem s ekstremističkim hrvatskim nacionalističkim grupama u BiH. Direktno upozorenje Zagrebu može biti od pomoći", rekao je Silajdžić. Izetbegović je dodao da je saradnja sa Zagrebom od vitalne važnosti, napominjući da sve komunikacije idu ili kroz Hrvatsku ili kroz Srbiju. "Oni to koriste da bi davali ustupke nacionalističkim Hrvatima, a to može dovesti do šireg sukoba", rekao je Izetbegović, na šta se nadovezao Silajdžić rekavši da je njihova vlada u očajnoj finansijskoj situaciji i da bi im arapski prijatelji mogli pomoći. "Ali oni nisu voljni da se miješaju u evropske poslove, osim ako ih ne pozove Bijela kuća. To bi bio veoma konkretan način da nam pomognete", rekao je Silajdžić. Razgovor u tom trenutku postaje konfuzan i čini se da se skače s teme na temu jer se malo govori o otvaranju američke ambasade u Sarajevu, malo o zoni zabrane leta, a malo o implementaciji mirovnog sporazuma za cijelu BiH.

Onda je pomenut embargo na oružje. Naime, govoreći o implementaciji sporazuma, Izetbegović je rekao da ga posebno brine istočna Bosna i da se "srpska agresija" mora zaustaviti prije potpisivanja, na šta je Muhamed Šaćirbej rekao da je embargo na oružje problem. Međutim, Gor nije bio spreman da o tome odmah razgovara. "Ići ćemo redom. Prvo pokušajte ubijediti Srbe da potpišu sporazum. Kada potpišu, SAD su spremne pomoći implementaciju. O embargu možemo razgovarati nakon što iscrpimo napore da ubijedimo Srbe da ga potpišu", rekao je Gor, a Bartolomej je rekao da su Evropljani već upoznati da će o embargu govora biti nakon toga. Šaćirbej je rekao da oni od SAD očekuju da porade na ustavnom uređenju BiH, rekavši da ne treba prihvatiti samo "politički dokument", već da treba insistirati na "demokratskim principima". Iz konteksta, međutim, potpuno je nejasno na šta se konkretno misli. "Ne želimo totalitarizam i nacionalizam. Želimo demokratiju", rekao je Silajdžić, na šta je Izetbegović rekao da su u bivšem sistemu patili od tiranije i da "sada žele demokratiju".

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izetbegović uz urgiranje SAD pristao na tri republike u BiH
PostPostano: 13 tra 2016, 00:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27123
Alija: "Šta ima Jevreja, šaka ljudi. Onda bih radije spomenuo Cigane..."

Sa sjednice Pred., 1994., str. 17.

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... IH/168.pdf

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izetbegović uz urgiranje SAD pristao na tri republike u BiH
PostPostano: 13 tra 2016, 00:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27123
Kako je Alija sanjao poklapanje.

Sa sjednice Pred., 1993., str. 6.

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... IH/179.pdf

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izetbegović uz urgiranje SAD pristao na tri republike u BiH
PostPostano: 13 tra 2016, 10:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Šteta što nema u tekst formatu da se citati mogu vaditi. Može i screenshot ali Google to ne zna čitati.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izetbegović uz urgiranje SAD pristao na tri republike u BiH
PostPostano: 13 tra 2016, 10:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 21:56
Postovi: 5046
A vidise i sta vridi kad su ***
Do poklapanja ce doci bez treceg entiteta,murika je jaka a doji ih

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Izetbegović uz urgiranje SAD pristao na tri republike u BiH
PostPostano: 01 ožu 2017, 19:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
Naletih na ovo...

http://www.nezavisne.com/novosti/drustv ... vic/334746

SARAJEVO - U kontekstu narastajućeg, pa onda rapidno rastućeg, prvo muslimanskog, pa onda bošnjačkog nacionalizma u devedesetim godinama, i uloge Alije Izetbegovića u tim ''procesima'', knjiga 'Alija Izetbegović: Jahač apokalipse ili anđeo mira' autora Mustafe Čengića, koja je promovisana 27. oktobra u prostorijama ANU BiH, je senzacionalna! I, vjerojatno će šokirati kako apologete lika i djela Alije Izetbegovića tako i njegove oponente. Prvi će, možda, govoriti: ''kako je mogao'', a drugi ''trebalo je i ranije''.

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 19 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO