|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 4 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
ManInBlack
|
Naslov: Obitelj Kozina - Samohrana majka s tri kćerkice živi od 170 KM u jednoj sobi Postano: 28 pro 2010, 18:44 |
|
|
Da su protekli i nadolazeći blagdani - blagdani ljubavi i darivanja te dobrote, osjetila je i Ljubica Kozina, samohrana majka tri malodobne djevojčice – Sanje (15), Ivkice (12) i Ivane (5,5 godina) iz Viteza. Jedan sanitarni čvor A to, prije svega, treba zahvaliti Svjetlanu Markoviću koji je i pokrenuo i vodio akciju pomoći ovoj siromašnoj obitelji. Ljubica sa svojim kćerima i 170 maraka socijalne pomoći živi u jednoj prostoriji zgrade bivše osnovne škole u naselju Bila u općini Vitez. Stan, ili je bolje reći jednu za stanovanje potpuno ne uvjetnu prostoriju, ne plaća jer u toj zgradi Općina je smjestila nekoliko siromašnih obitelji, beskućnika, a više stanara koristi jedan sanitarni čvor. „Vrlo teško sastavljamo kraj s krajem i da nije dobrih ljudi, teško da bi te ‘krajeve’ uopće mogla sastaviti. Eto, drva za ogrjev osigurala nam je obitelj Gazibarić iz Nove Bile, čije dvoje djece su učenici Katoličkog školskog centra ‘Petar Barbarić’ u Travniku, kao i moje Ivkica i Sanja“, kaže Ljubica i dodaje kako samo za mjesečne autobusne karte Bila – Travnik za svoje dvije djevojčice mora izdvojiti 64 marke, a to je trećina njihovih mjesečnih primanja. „Evo, već drugi put pomaže nam i Svjetlan Marković i hvala mu do neba, kao i dobrim ljudima koji su nam ovu pomoć osigurali. Hvala im, a neka im dragi Bog plati za sve dobro što čine“, kaže Ljubica. A kako nam je kazao Svjetlan Marković, pomoć obitelji Kozina, bogat paket prehrambenih i higijenskih potrepština, darovala je tvrtka Vujević company, odjeću za djevojčice tvrtka Iva, a dvije vreće krumpira PD Vlašić. Uz to, Ivana i Ivkica dobile su i božićne paketiće slatkiša. Nova akcija Svjetlan Marković je obećao i novu akciju pomoći, a neka i ova novinarska zabilješka bude poziv dobrim ljudima da pomognu Sanji. Ivkici i Ivani i njihovoj majci Ljubici. http://www.facebook.com/home.php#!/page ... 487?v=wall
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Old Fridolin
|
Naslov: Re: Obitelj Kozina - Samohrana majka s tri kćerkice živi od 170 KM u jednoj sobi Postano: 05 sij 2011, 13:00 |
|
Pridružen/a: 30 pro 2010, 16:32 Postovi: 6419 Lokacija: Izvan sebe
|
Imam jedno generalno pitanje za one koji se u to razumiju. Kako se moze u ovakvom jednom slucaju pomoci. Mislim da osim pomoci u stvarima i robi treba pomoc i u novcu. Ako je primjera radi ovakav jedan konkretni slucaj istinit a ja vjerujem da jeste, mislim da je onda i novcana pomoc dobrodosla. U zloupotrebu koju bi napravila jedna mati, ja ne vjerujem mislim da majke uvijek u krajnjoj liniji donose odluke u intresu svoje djece. Recimo da se otvori jedan ziro racun na koji se moze uplatiti, nesto mi se ne svida zbog jednog razloga. Taj razlog je ako ja naprimjer hocu da uplatim na taj racun 100 eura onda placam min 15 Eura Bankarskih pristojbi(Commerc Bank, Deutsche Bank, druge nisam gledao) ako je racun u Hrvatskoj ili BIh, a vjerujte mrzim da platim banci bilo sta, isto kao sto radim sve(naravno zakonski) da ne platim porez. Na primjer moja granica bola kod slanja 100 Eura direktno na ime u BIh je max 5 Eura bankarskih usluga. Da li neko zna neku banku u njemackoj koja ima ovakve neke pristojbe.( odbijam sve prijedloge da bih mozda mogao da skupiti medu poznanicima ili prijateljima 1000 eura pa onda 15 ( u ovom slucaju vec 25 )ne izgleda puno, necu da imam nista sa skupljanjem novca) Po mom misljenju bi bilo jos bolje kada bih mogao da dio poklonjenog novca vratim preko poreza. Mozda bi se u takvom slucaju pridruzilo puno i drugih, pa bi se mogli realizirati naprimjer projekti kao oprema neke bolnice vaznim dijagnostickim aparatima itd.Ja znam sigurno da ovo vrijedi za humanitarne organizacije u okviru eu, skoro sam potpuno siguran da se nemoze ustediti na porezu ako je humanitarna organizacija izvan eu, cak ako se radi naprimjer i o bosanskom karitasu. Ako neko zna novije ili tacnije podatke volio bih da znam. Rade dajem hrvatima u BIh nego da se za moj novac ratuje u afganistanu itd, ne zelim dalje da nabrajam.
_________________ Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Old Fridolin
|
Naslov: Re: Obitelj Kozina - Samohrana majka s tri kćerkice živi od 170 KM u jednoj sobi Postano: 05 sij 2011, 13:10 |
|
Pridružen/a: 30 pro 2010, 16:32 Postovi: 6419 Lokacija: Izvan sebe
|
Procitao sam jos jednom ovaj gore post i citam da obitelj zivi u jednoj neuslovnoj prostoriji u okviru jedne skole. Ja sam tako sta vidio na svoje oci u Sarajevu za vrijeme rata i vjerujete to nisu nikako humani uvjeti. Dakle ako se pomaze mislim da bi se trebalo pomoci da se problem barem u jedno dijelu rijesi, a taj je stambeni. Gledao sam neke emisije ovdje gdje se na primjer skupi novac za kompletan materijal za kucu, a onda se organizira ekipa zanatlija strucnjaka dobrovoljaca,, koja izgradi kompletnu kucu. Tu bi mozda mogle da pomognu i male gradevinske firme koje se tim bave, tako da naprave kalkulaciju gdje pokriju samo troskove, i odrade dio posla, primjer zemljani radovi izlijevanje temelje, druga firma nastavi gradnji itd, itd, postoji mnogo kombinacija.Nravno da se ovako nesto nebi u nedogled razvuklo treba bi neko ko vodi racuna o uklapanju rokova.
_________________ Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Obitelj Kozina - Samohrana majka s tri kćerkice živi od 170 KM u jednoj sobi Postano: 05 sij 2011, 16:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Old Fridolin je napisao/la: Imam jedno generalno pitanje za one koji se u to razumiju. Kako se moze u ovakvom jednom slucaju pomoci. Mislim da osim pomoci u stvarima i robi treba pomoc i u novcu. Ako je primjera radi ovakav jedan konkretni slucaj istinit a ja vjerujem da jeste, mislim da je onda i novcana pomoc dobrodosla. U zloupotrebu koju bi napravila jedna mati, ja ne vjerujem mislim da majke uvijek u krajnjoj liniji donose odluke u intresu svoje djece. Recimo da se otvori jedan ziro racun na koji se moze uplatiti, nesto mi se ne svida zbog jednog razloga. Taj razlog je ako ja naprimjer hocu da uplatim na taj racun 100 eura onda placam min 15 Eura Bankarskih pristojbi(Commerc Bank, Deutsche Bank, druge nisam gledao) ako je racun u Hrvatskoj ili BIh, a vjerujte mrzim da platim banci bilo sta, isto kao sto radim sve(naravno zakonski) da ne platim porez. Na primjer moja granica bola kod slanja 100 Eura direktno na ime u BIh je max 5 Eura bankarskih usluga. Da li neko zna neku banku u njemackoj koja ima ovakve neke pristojbe.( odbijam sve prijedloge da bih mozda mogao da skupiti medu poznanicima ili prijateljima 1000 eura pa onda 15 ( u ovom slucaju vec 25 )ne izgleda puno, necu da imam nista sa skupljanjem novca) Po mom misljenju bi bilo jos bolje kada bih mogao da dio poklonjenog novca vratim preko poreza. Mozda bi se u takvom slucaju pridruzilo puno i drugih, pa bi se mogli realizirati naprimjer projekti kao oprema neke bolnice vaznim dijagnostickim aparatima itd.Ja znam sigurno da ovo vrijedi za humanitarne organizacije u okviru eu, skoro sam potpuno siguran da se nemoze ustediti na porezu ako je humanitarna organizacija izvan eu, cak ako se radi naprimjer i o bosanskom karitasu. Ako neko zna novije ili tacnije podatke volio bih da znam. Rade dajem hrvatima u BIh nego da se za moj novac ratuje u afganistanu itd, ne zelim dalje da nabrajam. Ne znam za Njemačku, ali u pojedinim državama, donacije koje uplatiš registriranim dobrotvornim udrugama se mogu u cijelosti oduzeti od bruto plaće, za one koji se nalaze u najvišoj poreznoj skali to znači 50% manje poreza, odnosno pola iznosa koji si uplatio ti se faktički vraća. No te dobrotvorne udruge moraju biti registrirane u toj državi, dakle nema teorije da živiš u zemlji gde je takav porezni režim, a da lovu šalješ u BiH ili Hrvatsku.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 4 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|