|
|
Stranica: 2/7.
|
[ 156 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
kobac
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 03 lis 2012, 23:51 |
|
|
Mrzim dijasporu. Zamrzio sam ljeto i sve blagdane zbog njih. Još kad počnu sa nostalgičnim pričama 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 08:46 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
|
Za sve vas dijasporase: ugledajte se na primjer Davora Stiera.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 08:48 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 11:02 Postovi: 8018 Lokacija: Banovina Usora
|
Zadar1993 je napisao/la: Za sve vas dijasporase: ugledajte se na primjer Davora Stiera. Zašto?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 09:03 |
|
|
|
Covjek se rodio u Argentini kao vec druga generacija te obitelji rodjena tamo. Do 90ih nije znao hrvatski, kada su pocela ratna dogadjanja 90ih vratio se u RH , naucio hrvatski i sluzio u MVPu .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 09:10 |
|
|
|
Eto sredi meni posao u MVP-u pa ću se i ja vratit ko ta junačina.
Neuporediva je bogata ustaška emigracija sa radničkom dijasporom, koja svoj kapital obično stuče u neku vikendicu ili kuću u svom mjestu i to je sve što može ponuditi svojoj domovini.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 09:19 |
|
|
|
Nije bogat. Niti je automatski dobio posao u MVPu :) .
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 09:25 |
|
|
|
Ma ja, bio sirotinja. Zamišljam kako su mu roditelji radili u argentinskom rudniku, godinama skupljali novce za avionsku kartu, da se vrati u domovinu kad osvane slobodna Hrvatska. I lik dođe, prijavi se na natječaj MVP i između 656 prijavljenih kandidata izaberu njega. Ah, da. Uz to sam zaboravio da je naučio i hrvatski jezik ekspresno.
Jel bio u ratu?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 10:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43715 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
|
Zadro, moramo postići neki povijesni sporazum o sferama interesa. Predlažem da ne vrbujete dijasporce porijeklom iz BiH, a mi nećemo mamiti i one porijeklom iz Dalmacije i drugdje parolom da je HB "prava Hrvatska"! Stvarno mi ide na neku stvar kada se netko naš (iz Hercegovine ili Bosne) "vrati" u Zagreb ili kupi kuću negdje u Istri.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 11:54 |
|
Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08 Postovi: 22100 Lokacija: među zvijezdama
|
Evo našla sam link kako je obrazovanje regulirano u Švicarskoj. http://www.hds-ch.com/index.php?option= ... &Itemid=88Navodno za vrijeme Juge postojale su Jugoslovenske dopunske škole.Sad rijetko gdje ima nastava na maternjem jeziku.Pomalo ćemo doći u situacije da naša djeca neće moći komunicirati sa rodbinom i vršnjacima u BiH.Tempo života na zapadu uzima svoj danak. @Ministre sa Zadrom nema kompromisa. On lovačkim pričama poboljšava HR turizam čak i vrbuje forumaše da ljetuju na Jadranu.Kad je u pitanju povratak mislim da bi bio samo još ubjedljiviji :)
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 12:20 |
|
|
MRSHO je napisao/la: Ma ja, bio sirotinja. Zamišljam kako su mu roditelji radili u argentinskom rudniku, godinama skupljali novce za avionsku kartu, da se vrati u domovinu kad osvane slobodna Hrvatska. I lik dođe, prijavi se na natječaj MVP i između 656 prijavljenih kandidata izaberu njega. Ah, da. Uz to sam zaboravio da je naučio i hrvatski jezik ekspresno.
Jel bio u ratu? Čemu takve predrasude MRSHO ? Nije bio ni bogataš ni sirotinja, obitelj mu je pripadala višoj srednjoj klasi (mada se za to dosta namučila u Argentini, tako da je on zapravo prva generacija te obitelji kojoj je bilo lakše od početka života) te je kao takav dobio dobro obrazovanje dok je živio vani. Otac mu je došao na poziv dr. Franje Tuđmana nazad, a on je imao izbor hoće li ostati u svijetu koji je do tada znao koji mu je pružao relativno ugodan život ili se vratiti s ocem u RH, zemlju koja je bila pod embargom i ratom, u zemlju iz koje je možda poticao, ali čiji jezik nije znao. Misliš da to nije žrtva ? Usput rečeno u MVP je došao tek 1996.g. putem natječaja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 12:22 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Zadro, moramo postići neki povijesni sporazum o sferama interesa. Predlažem da ne vrbujete dijasporce porijeklom iz BiH, a mi nećemo mamiti i one porijeklom iz Dalmacije i drugdje parolom da je HB "prava Hrvatska"! Stvarno mi ide na neku stvar kada se netko naš (iz Hercegovine ili Bosne) "vrati" u Zagreb ili kupi kuću negdje u Istri. Dobro to stoji. Mada iskreno sve se u konačnici bazira na ponudi i potražnji kao vječitom zakonu. Ako ćemo vrbovati na taj način trebamo vrbovati skupa.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
licanhh
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 12:22 |
|
Pridružen/a: 23 lip 2010, 18:12 Postovi: 670 Lokacija: Trokutistan
|
|
rodjen, odrastao i zivim u njemackoj metropoli. ovo je ziva asfaltdzungla, 3.000.000 ljudi kao mravi niko snikim cak neznas one koje zive u istoj zgradi, nemorala na svaka 3 metara, kurve drogerasi, pun kurac b.a.l.i.j.a (ne nasi muslimani nego oni iz azije turaka, arapa, pakistanci itd.), crnaca, zene koje se ponasaju ko muskarci (neke feministice, kraca kosa nego moja, muske kosulje...), pedera, klosara, nevjernika (sprdavaju se meni sto idem redovno u crkvi itd.), lose vrijeme zima nije hladna ljeto nije toplo kroz cijelu godinu izmedju 5-20 stupnja i kisovito, pola mjeseca delas za stanarinu drugu polovicu za struju, vodu i hranu, uz to malo hrvata (srba i muslimana isto) ovdje zive, tesko je naci hrvatsku curu...i jos sto drugi stvari
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 12:33 |
|
|
Trebamo mi neko udruženje osnovati.BBC neka nam napravi stranicu za " upoznavanje "on ima iskustva s tim.Em pomogneš državi, em pronadješ srodnu dušu i nekog svog.Znači dvije slike.Jedna lica, druga " cijelog stasa ".Kraći životopis, navesti koje kriterije osoba mora ispunjavati ( obrazovanje, visina, težina, odakle je porijeklom i sl ) Nakon toga anonimno javljanje na nekom dijelu zatvorenog foruma ili te stranice i uspostavljanje kontakta  Svaki srećni par HB neka pomogne sa novčanom donacijom 
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jopa
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 12:37 |
|
|
Živjela Dijaspora... Citat: Trebamo mi neko udruženje osnovati.BBC neka nam napravi stranicu za " upoznavanje "on ima iskustva s tim.Em pomogneš državi, em pronadješ srodnu dušu i nekog svog.Znači dvije slike.Jedna lica, druga " cijelog stasa ".Kraći životopis, navesti koje kriterije osoba mora ispunjavati ( obrazovanje, visina, težina, odakle je porijeklom i sl )
Nakon toga anonimno javljanje na nekom dijelu zatvorenog foruma ili te stranice i uspostavljanje kontakta
Svaki srećni par HB neka pomogne sa novčanom donacijom Šta znači ovo boldano. Ti nisi Hrvatska dijaspora...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 12:55 |
|
|
|
Kao i sve drugo u životu, život u dijaspori ima svoje i prednosti, kao i mane. Prednost je to što Sarajka reče, bolje obrazovanje i niz prednosti koje pruža život u inostranstvu, a koje je u inostranstvu na većem nivou nego ovdje, ali sve je to po cijeni otuđenja od svoje države, kao i od svoje lokalne sredine u kojoj svi te poznaju, dok takvog nečeg u dijaspori nema. Tako da cijelokupna ova dilema se može svesti na priču tipa karijera ili ljubav. I jedno i drugo zvuči dobro, s tim da jedno isključuje drugo, pa šta više odgovara tim putem i kreni. Najbolja varijanta bi bila kombinacija boravka u dijaspori, pa zatim povratak nazad u maticu zarad implementacije znanja u svojoj lokalnoj sredini praveći od iste boljim mjestom za život, jer najbolje bi bilo obrazovati se u inostranstvu, pa zatim to obrazovanje prenijeti ovdje, što nažalost nije danas slučaj, jer je situacija obrnuta, pošto su svi koji iole nešto vrijede već otišli iz ove zemlje, a ostali samo oni koji se nisu mogli snaći sa pripremom odlaska iz iste (ovaj zadnji dio govorim iz ličnog iskustva). Sve u svemu, kao i svakoj priči u kojoj postoje dva sasvim različita ekstrema, poželjno je nekakvo uspješno kombinovanje oba zarad poništenja osječaja da smo nešto propustili u životu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 13:01 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Trebamo mi neko udruženje osnovati.BBC neka nam napravi stranicu za " upoznavanje "on ima iskustva s tim.Em pomogneš državi, em pronadješ srodnu dušu i nekog svog.Znači dvije slike.Jedna lica, druga " cijelog stasa ".Kraći životopis, navesti koje kriterije osoba mora ispunjavati ( obrazovanje, visina, težina, odakle je porijeklom i sl ) Nakon toga anonimno javljanje na nekom dijelu zatvorenog foruma ili te stranice i uspostavljanje kontakta  Svaki srećni par HB neka pomogne sa novčanom donacijom  A šta ako sve žemske navale na jednoga, primjerice mene?  Valjalo bi formirat i neku komisiju koja bi riješila takve sporove i izabrala najbolju kombinaciju za potrebe HB...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 13:04 |
|
|
Da se referiram na prethodni post. Ja već ovdje na forumu imam zatrpan pp sa ovakvim porukama: 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 13:10 |
|
|
MRSHO je napisao/la: Da se referiram na prethodni post. Ja već ovdje na forumu imam zatrpan pp sa ovakvim porukama:  Pošto si loše zacrnio ime onoga koji šalje vidi se da je prvo slovo malo "h" . Dakle hinterland ti je ovo poslao ili jedan od tvojih klonova na forumu  .
|
|
| Vrh |
|
 |
|
licanhh
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 13:17 |
|
Pridružen/a: 23 lip 2010, 18:12 Postovi: 670 Lokacija: Trokutistan
|
hinterland ili hinterlader  ko ne razumije neka mu prevede sarajka
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 13:36 |
|
|
MRSHO je napisao/la: Da se referiram na prethodni post. Ja već ovdje na forumu imam zatrpan pp sa ovakvim porukama:  Sam sebi dižeš cijenu? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 13:42 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43715 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Prastari post koji je netko ostavio na forumu glede tematike povratka. Citat: Vidim da svi pričamo o tehničkim detaljima, pozivima na povratak, olakšicama, i sl, ali je najosnovniji problem nešto ipak neriješiv. Ogroman dio dijaspore ovdje vuče korijene iz tamo doba 1950 pa do 1970ih, a tada su zajedno emigrirale cijele obitelji (dakle nekoliko braća i sestara, sa bračnim partnerima).
Situacija je takva da su ovdje sada cijeli klanovi, tj. druga i treća generacija kojim su skoro cijela bliža i šira obitelj (ujaci, ujne, tetke, rođaci, djedovi) ovdje, a ne tamo!
Tako da se postavlja pitanje - kome bi se oni uopće vraćali? Njima bi Hrvatska bila "strana" zemlja po svim parametrima. Mislim da možete zaboravit ovu 2 i 3 generaciju, kojim je više od 50% obitelji ovdje.
Kandidati za povratak su prije svega vrlo bogati ljudi, zatim penzioneri koji su stekli pravo na stranu penziju i žele umrijet doma, zatim vrlo siromašni ljudi iz južne Amerike, zatim ugroženi Hrvati iz južne Afrike, kao i ove novije generacije, ljudi koji su ovdje došli 90ih.
Sve ovo što rekoh mislim vrijedi za Australiju/NZ, SAD i Kanadu. Europa je skroz drukčije pitanje jer se mislim dobar dio tih ljudi osjećaju dovoljno blizu doma.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 13:42 |
|
|
Vladimir RUS je napisao/la: MRSHO je napisao/la: Da se referiram na prethodni post. Ja već ovdje na forumu imam zatrpan pp sa ovakvim porukama:  Sam sebi dižeš cijenu?  Pa nećete mi je vi dizat. Jebiga, tražena sam roba na forumu 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 13:46 |
|
|
licanhh je napisao/la: rodjen, odrastao i zivim u njemackoj metropoli. ovo je ziva asfaltdzungla, 3.000.000 ljudi kao mravi niko snikim cak neznas one koje zive u istoj zgradi, nemorala na svaka 3 metara, kurve drogerasi, pun kurac b.a.l.i.j.a (ne nasi muslimani nego oni iz azije turaka, arapa, pakistanci itd.), crnaca, zene koje se ponasaju ko muskarci (neke feministice, kraca kosa nego moja, muske kosulje...), pedera, klosara, nevjernika (sprdavaju se meni sto idem redovno u crkvi itd.), lose vrijeme zima nije hladna ljeto nije toplo kroz cijelu godinu izmedju 5-20 stupnja i kisovito, pola mjeseca delas za stanarinu drugu polovicu za struju, vodu i hranu, uz to malo hrvata (srba i muslimana isto) ovdje zive, tesko je naci hrvatsku curu...i jos sto drugi stvari Baš mi te je žao, čini mi se ko da ti je život pravi pakao. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 13:47 |
|
|
kobac je napisao/la: Mrzim dijasporu. Zamrzio sam ljeto i sve blagdane zbog njih. Još kad počnu sa nostalgičnim pričama  Citat: Ponekad kanalizacija vrati fekalije tamo odakle su ušle u kanalizacijski otvor. Kao što se fekalije vraćaju na svoj izvor, tako se dijaspora vraća svojim korijenima. Ponekad i nakratko. Zasmrde malo i odu kud su prvobitno krenule.
_________piše: Tvrtko Milović l poskok.info
Tako se završava ljeto, period kada se dijaspora nakratko vrati. Prekvarcani i prešminkani, izlaze iz svojih Bemveova ukrašenih križićima i grbovima RH. Momci odjeveni u usku odjeću, nakićeni lancima, djevojke sretno udate za «naše momke vani», djecu su ostavile zadovoljnim svekrvama kojima ne smeta što se djeca zovu Leo i Lea. Oni se pijani zanose u ritmovima neofolka, svaku pjesmu znaju na pamet i svaka ih u srce dira. Grle se međusobno dok im križići s uljanih prsa bacaju odsjaje disko kugli.
Domicijelna omladina u isto vrijeme se gnuša i divi a domicijelne djevojke pokušavaju saznati koji je od nabildanih slobodan da je uda u Austriju, Švedsku il koju već kanalizacijsku rupu iz koje dolaze.
Otužna slika hercegbosanskog noćnog života obično završava početkom rujna. Pokoja zaostala svadba u kojim se još jedna naša cura probila do predgrađa Upsale ili Gratza, obilježava kraj sezone priljeva ojra.
Kakve su posljedice ovog, ne tako novog fenomena!? Pored demografskih, sociološke posljedice mnogo su teže. Prvenstveno za djevojke. Majke su ih već naučile da su domaći momci kreteni i da je najbolje udat se u Njemačku. Iako neobrazovane i zatucane, naše cure prirodno su inteligentne, pa su i same shvatile da je udaja u dijasporu najlakši put do lagodnog života bez rada.
Samo po sebi, ovo ne bi bio problem. Ali obzirom na raširenost ovakvih shvaćanja, posljedice po društvo postaju alarmantne. Ne samo da se jedan dio djevojaka udaje vani, nego one koje se ne uspiju tako «sretno» udati, čekaju! Domaći momci im ne mogu ponuditi život kakav je na zapadu, pa ih stoga i ne zanimaju. One čekaju da naiđe pravi. Dijasporac. Takvi znaju ne naići godinama, pa djevojke ostare i postanu neinteresantne i onim domaćim. Tako i jedni i drugi postaju dio crne hrvatske statistike o nevjerovatnom procentu «starih cura i momaka». Naravno, fenomen «starih cura i momaka» mnogo je dublji i kompleksniji a ovo je samo jedan od njegovih segmenata.
Dijasporci sa sobom donose i druge fenomene. Njihovo blještavilo pokazuje da su oni, tamo gdje već jesu, uspjeli. Svojim autima i nakitom pokazuju da i tako mladi mogu biti bogati. Kao što gangsteri zaokupljaju umove mladića, tako i udate nakvarcane bauštelke pokazuju da jedino što za uspjeh treba jeste suprug iz Austrije. Sama pojava dijaspore destimulira radne navike i odgađa sklapanje brakova u značajnom procentu.
Iako realno dijaspora ne živi ništa kvalitetnije nego mladi u HB, aura koju šire primamljiva je za većinu mladih u Herceg Bosni. Godine katastrofalnog edukacijskog sistema u HB onesposobile su mlade da misle svojom glavom i da analiziraju pojave oko sebe. Jer da znaju misliti shvatili bi da je cijela dijaspora ovdje ipak na samo na godišnjem odmoru. Oni su tu da potroše novac, da se dobro provedu i da ostvare pokoji jeftin seksualni užitak, ako ne i brak. O ostatku njihove godine mladi u HB ne znaju ništa.
Ono što dijaspora donosi u HB treba staviti na vagu. Pozitivna strana svakako su euri. I to mnogo eura. Negativna strana je sve ostalo. Vrijednosti koje donose razarajući su po naše društvo. Mahom su primitivni i zaostali u vremenu kada su njihovi roditelji otišli vani. Vulgariziraju religiju i nacionalne vrijednosti i nameću ih kao relevantne. Euri koji donose ne vrijede truleži koju rašire. Vaga bi prevagnula da je dijaspora štetna za HB.
Stoga skromno predlažem, svjestan nerealnosti želje, da se prema dijaspori ophodimo kao prema izbačenoj kanalizaciji: začepimo nosove i trpimo dok se ne povuče
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Odgoj djece u dijaspori i prednosti / nedostaci povratka Postano: 04 lis 2012, 13:59 |
|
|
MRSHO je napisao/la: Vladimir RUS je napisao/la: Sam sebi dižeš cijenu?  Pa nećete mi je vi dizat. Jebiga, tražena sam roba na forumu  Mrsho, tvoja tri poslijednja upisa su direktna provokacija svim neoženjenim mačhosima ovdje.Mislim da : Dudu već traži slike iz 2009, kad je harao po FB Zadar smišlja strategiju Ministar se poluoznojen namiješta pored ogledala u teretani i traži ugao kako u " objektiv uhvati " bicepse i tricepse Vlado je posudio BmW od rodje i slika se naslonjen na dovratak Robi pregleda lice u kupatilu moleći Boga da mu nije iskočila čiba, Ono nepredvidjeno  Jopa vježba " kaj bumo delali " kao svaki fini " Zagrebčanin " porijeklom iz Hercegovine Junuz prebrojava sjede u kosi sa sjetom se prisjećajući mladosti
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|