HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 24 tra 2024, 23:07.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Operacija Dinara
PostPostano: 27 vel 2011, 20:22 
Offline

Pridružen/a: 24 vel 2011, 12:03
Postovi: 6
Operacija Dinara koju je Pavelić dogovorio sa njemcima i talijanima počinje 13. rujna 1942. Operacija je niz manjih operacija protiv partizana u Bosni. U prvom dijelu operacije pod nazivom “ Alfa” trebao je uništiti oko 14.000 partizana koji su se ponovno pojavili na prostou: Jajce — Glamoč — Livno — D. Vakuf. Talijani glavni udar na partizane povjeravaju četnicima, ali iznenada odugovlače, te borbu prepuštaju četnicima i ustašama koji su djelovali sa suprotne strane.
Zbog uključivanja ustaša u operaciju četnici se svađaju sa talijanskim generalom Roatom, a on nastoji održati svoje dobre odnose sa svima kako bi i dalje mogao raditi na tajnim talijanskim planovima. Partizani bez otpora četnicima i talijanima prepuštaju Prozor koji je od 14. 7 . ponovno bio u njihovim rukama, te se 8. 10. izvlače prema sjeverozapadu, u pravcu Gornjeg Vakufa i Rostova.
Do 10. listopada talijansko četničke kolone zauzele su Prozor, Šćit i Ravno, tako da ova mjesta ponovno dolaze pod talijansku kontrolu. U usputnim četničkim masakrima ubijeni su mnogi hrvati pa vlada NDH protestira kod talijanske komande. Uprkos tome, u drugom dijelu operacije Dinara, nazvanoj operacija “Beta” talijani pokreću ovu operaciju od 20-27. 10. 1942. kako bi sa četnicima zauzeli Livno. Partizani se pred talijanima povlače, a u Livno, na talijansku žalost, prva ulazi Crna legija. Zbog borbi na drugim ratištima veći dio legije odlazi dalje, te partizani ponovno zauzimaju Livno početkom prosinca. Vidjevši kako im ovdije ustaše kvare planove za širenje svoje zone, nakon operacije “Beta” talijani u Knin transportiraju četnike iz Bosne, formalno da bi se borili protiv partizana, ali Francetić sumnja kako je cilj obnoviti borbe između ustaša i četnika, pošto su lokalni četnici obustavili borbe protiv ustaša. Zbog toga talijanskog poteza, nakon oslobađanja Livna i odmora na području Kalnika, Francetić se odlučuje napasti talijane, te 22. prosinca leti za Gospić gdje treba preuzeti zapovjedništvo nad operativnim područjem Lika. Pred polijetanje na uzletištu Francetiću daju drugi zrakoplov, umjesto njegovog, koji u letu pada nedaleko od Slunja, na partizansko područje gdje je ubijen. Prije toga je na talijansko okupacijsko područje već prebacio nekoliko tisuća svojih legionara u civilu, s namjerom razbijanja talijana, ali je plan nakon njegove pogibije propao.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Operacija Dinara
PostPostano: 28 vel 2011, 19:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 12:10
Postovi: 4466
zanimljivo.... da li jei istinito?

_________________
Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Operacija Dinara
PostPostano: 03 ožu 2011, 16:53 
Offline

Pridružen/a: 24 vel 2011, 12:03
Postovi: 6
Ovo o Francetićevu planu za napad na talijane nedavno je otkrio njegov nećak koji živi u Argentini u Večernjem listu. Ako neko nešto o tom zna onada on vjerojatno zna, a francetić takvu zapovjed zasigurno nikad nije izdao napismeno pa dokaz vjerojatno ne postoji. Bilo bi zanimljivo čuti dal je netko od bivših legionara nešto slično negdje tvrdio.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 32 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO