|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 31 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Bošnjačka vlastita imena Postano: 28 stu 2018, 10:23 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37890 Lokacija: Gl. grad regije
|
Ja koji sam odrastao među njima bio sam uvjeren da mahom imaju orijentalna imena: arapska, perzijska. No, kad malo razmislim čini se da imaju puno izmišljenih imena koja tuknu orijentalno ali su zapravo domaća i izmišljena ili iskvarena orijentalna. Ima tu dosta dobro to opisano: https://vbnmgz.hr/muslimanska-i-bonjaka-imena/Meni je Melisa favorit od nabrojanih. Kod mene su Melise bile uvijek muslimanke, ali mi nikad ne bi pao Marx napamet. Valjda ih pola izmišljenih u top 100: http://depo.ba/clanak/148184/lista-od-1 ... hercegovci
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 29 stu 2018, 15:21 |
|
|
Melisa luđače je europsko ime.
_________________ Jedino oružje im je pero, ali su nepismeni.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 29 stu 2018, 16:23 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37890 Lokacija: Gl. grad regije
|
Eminencija je napisao/la: Melisa luđače je europsko ime. Sabina, Sanela, Elvira, Jasmina... sve europska imena a kad bih ih čuo u Bosni obvezno su bile muslimanke.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Sandalj
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 30 stu 2018, 15:18 |
|
Pridružen/a: 15 srp 2010, 17:04 Postovi: 1878 Lokacija: Stara Hercegovina
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Eminencija je napisao/la: Melisa luđače je europsko ime. Sabina, Sanela, Elvira, Jasmina... sve europska imena a kad bih ih čuo u Bosni obvezno su bile muslimanke. Pa jesmo li ili nismo evropski muslimani?
_________________ Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)
Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 30 stu 2018, 16:40 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25689 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Nakon smrti Jamesa Deana postala su popularna imena Jamesdin i Džemsudin.
Od (ne)muslimanskih imena valja istaknuti Harisa i Elvisa, česta po BiH.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 30 stu 2018, 16:50 |
|
|
Denis i Aida su isto europska imena iako Aida je i arapsko ime.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 30 stu 2018, 16:56 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Tvrtko Stjepan Katarina Jelena Raden Pavao Radoslav Pavle Đuro Stipac Reljo Vlah Mladen Ivan Dragiša Tomo Milutin Itd...Itd...
Odvratna islamska takija sažeta u jednom jednostavnom komentaru.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 30 stu 2018, 19:37 |
|
|
Tako je BBC. Naslov treba promjeniti u muslimanska imena u BiH. Čuj bošnjačka imena... Sutra će reći da su to tipična hercegovačka imena, prekosutra crnogorska...
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Sandalj
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 30 stu 2018, 20:01 |
|
Pridružen/a: 15 srp 2010, 17:04 Postovi: 1878 Lokacija: Stara Hercegovina
|
Bobovac je napisao/la: Nakon smrti Jamesa Deana postala su popularna imena Jamesdin i Džemsudin.
Od (ne)muslimanskih imena valja istaknuti Harisa i Elvisa, česta po BiH. Haris kao nemuslimansko odnosno bolje rečeno nearapsko ime? Da li bi sada trebali početi pisati Hārith po Bosni?
_________________ Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)
Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 30 stu 2018, 20:06 |
|
|
Sandalj je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Nakon smrti Jamesa Deana postala su popularna imena Jamesdin i Džemsudin.
Od (ne)muslimanskih imena valja istaknuti Harisa i Elvisa, česta po BiH. Haris kao nemuslimansko odnosno bolje rečeno nearapsko ime? Da li bi sada trebali početi pisati Hārith po Bosni? Grčko ime jbt... To je verzija koja se koristi u BiH.
|
|
Vrh |
|
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 01 pro 2018, 13:31 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Nakon smrti Jamesa Deana postala su popularna imena Jamesdin i Džemsudin.
Od (ne)muslimanskih imena valja istaknuti Harisa i Elvisa, česta po BiH. Sprdaš se? Đemsudin znam da ima ali ovo mi nikad nije na um palo.
_________________ Jedino oružje im je pero, ali su nepismeni.
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Muslimanska vlastita imena Postano: 17 pro 2021, 10:55 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5903 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ja koji sam odrastao među njima bio sam uvjeren da mahom imaju orijentalna imena: arapska, perzijska. No, kad malo razmislim čini se da imaju puno izmišljenih imena koja tuknu orijentalno ali su zapravo domaća i izmišljena ili iskvarena orijentalna. Ima tu dosta dobro to opisano: https://vbnmgz.hr/muslimanska-i-bonjaka-imena/Meni je Melisa favorit od nabrojanih. Kod mene su Melise bile uvijek muslimanke, ali mi nikad ne bi pao Marx napamet. Valjda ih pola izmišljenih u top 100: http://depo.ba/clanak/148184/lista-od-1 ... hercegovciMuslimani masovno bježe od svojih tradicionalnih imena i njihovih oblika zabilježenih u patronimičkim prezimenima. Od tih starih imena samo je još Hamza popularno. Ahmet Bećir Džafer Hasan Husein Izet Murat Mustafa Osman Sulejman Sva ta tradicionalna imena nestaju.
|
|
Vrh |
|
|
K..M
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 17 pro 2021, 10:58 |
|
Pridružen/a: 13 stu 2021, 23:58 Postovi: 6615 Lokacija: Nizza, Naissus...
|
Stide se svoje identitete, imena. Podseća ih na IZDAJU OBITELJSKU.
Zato lako sele i odmah se asimiliraju.
_________________ Propast najdugovecnije imperije (1123 god), Istocno Rimskog carstva https://www.youtube.com/watch?v=yVa6GQVSaj0
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 17 pro 2021, 11:07 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 12568 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Eminencija je napisao/la: Melisa luđače je europsko ime. Sabina, Sanela, Elvira, Jasmina... sve europska imena a kad bih ih čuo u Bosni obvezno su bile muslimanke. Ta se imena u bosanskih muslimana pojavljuju za vrijeme komunizma.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 17 sij 2022, 03:51 |
|
|
U Srbiji Jasmine i Sanele Srpkinje dok su kod nas Muslimanke. Interesantno da naši BH Muslimani daju čak imena koja nisu navedena u Kuranu kao muslimanska ili nasljeđena od Turaka već daju albanska imena koja zvuče orijentalno tipa Fatmir i Besim. Imena koja su jevrejska daju ih američki Jevreji ali daju ih naši BH Musllimani : Haris,Denis,Elvis,Sabina. Mađrica ima dosta Elvira,mada su Mađari neka daljna rodbina sa Turcima isto kao Jevreji sa Arapima. Danas daju neka modernija imena malo da zvuči evropski a malo istočnjački : Davud,Faris,Fares,Sarah,Farah,Ammar sa 2M....mada ima i nekih uvrnutih turskih imena koja daju tipa Ajnur,Durgut.
|
|
Vrh |
|
|
Broc
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 17 sij 2022, 12:16 |
|
|
Haris harin tiktei - bi se na starogrčkom prevelo kao Ljubav rađa ljubav.
Nisu sva njihova imena islamska
Haris je, da kažemo, Ljubo Ljubomir Ljuban.
Haris Ćesić Rojs
_________________ Spusti jedan bili cvitak tamo iznad Kijeva
|
|
Vrh |
|
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 17 sij 2022, 12:19 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Tako je BBC. Naslov treba promjeniti u muslimanska imena u BiH. Čuj bošnjačka imena... Sutra će reći da su to tipična hercegovačka imena, prekosutra crnogorska... Ne postoje muslimanska imena.
_________________ Dom svoj čuva Zrinski 115
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 17 sij 2022, 12:59 |
|
|
Imena izmišljaju na dnevnoj bazi - Nejla, Džejla, Vedad...Toga ranije nije bilo.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 17 sij 2022, 13:04 |
|
|
Karabaja je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Tako je BBC. Naslov treba promjeniti u muslimanska imena u BiH. Čuj bošnjačka imena... Sutra će reći da su to tipična hercegovačka imena, prekosutra crnogorska... Ne postoje muslimanska imena. Na 70% BiH ne postoje. Tu si u pravu.
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 17 sij 2022, 22:23 |
|
|
teranova je napisao/la: Imena izmišljaju na dnevnoj bazi - Nejla, Džejla, Vedad...Toga ranije nije bilo. Vedad zvuci kao nesta iz star treka
_________________ Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 20 sij 2022, 00:11 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Karabaja je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Tako je BBC. Naslov treba promjeniti u muslimanska imena u BiH. Čuj bošnjačka imena... Sutra će reći da su to tipična hercegovačka imena, prekosutra crnogorska... Ne postoje muslimanska imena. Hrvati i Srbi kažu da postoje. I šta vi tu možete, baš ništa.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 22 sij 2022, 13:58 |
|
|
Moram da priznam da nekad imam WTF momente kad čujem lokalna muslimanska imena i prezimena.
U Novom Pazaru, prošli popis kaže za ženska imena:
Fatima Ramiza Emina Amina Hasiba Ismeta Nadija Zineta Jasmina Mirsada Sabaheta Enisa Sanela Azra Senada Elvira Selma Alma Sabina Amra Majda Lejla Sara Hana
Ne znam koliko se to razlikuje od BH. Od pomenutih Srbi u Srbiji koriste Sara, Hana, Jasmina, možda tu i tamo poneka Sanela i eventualno Lejla, mada to može biti miks brak.
Muška imena, opet od popularnih u ranijim decenijama, do skorašnjih:
Jusuf Redžep Razim Nazim Ibrahim Ismet Džemail Izet Sulejman Safet Esad Mirsad Sead Senad Enes Samir Emir Edin Almir Haris Semir Denis Tarik Hamza Amar Ahmed Emin
Interesanto kako im se ne zalomi makar par imena koja zapravo znače nešto na jeziku kojim govore.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 22 sij 2022, 18:01 |
|
|
Jagnjetino, ne moze da im se zalomi kad su to islamska imena, iz Kurana, i persijska...
Vecina tih imena znace nesto na tim jezicima...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 22 sij 2022, 18:19 |
|
|
Pa da, ali uvek mi je fantastičan taj vekovni otklon od svog narodnog bića i ljudi koji su iste krvi i jezika.
Oni su i posle 100 godina i dalje tužni napušteni ostatak islamskog okupacionog aparata.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Bošnjačka vlastita imena Postano: 22 sij 2022, 21:05 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Pa da, ali uvek mi je fantastičan taj vekovni otklon od svog narodnog bića i ljudi koji su iste krvi i jezika.
Oni su i posle 100 godina i dalje tužni napušteni ostatak islamskog okupacionog aparata. Imaju par njih "domacih", davali su ih komunisti muslimani posle rata, ali to je izuzetak... npr Zlatko Lagumdzija... ili onaj proustasa iz Zagreba, rodom iz Bosne, Zlatko Hasanbegovic... pa ime Denis... Jaca varijanta su mi nasa prezimena a islamsko ime, npr Nedzad Brankovic Sta ce...tuzna je to prica... Andric dobro opisuje tu muku...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|