|
|
Stranica: 2/4.
|
[ 78 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
K:M
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:21 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2020, 22:28 Postovi: 3749 Lokacija: Nizza, Naissus,Nis
|
Carmello Šešelj je napisao/la: I još jedna zanimljivost, na prostoru cele EX YU ne postoji ni jedno jedino jelo koje je originalno naše. Ništa. Naša kuhinja je miks turske (bolje reći osmanske, jer ovde mislim na ceo Bliski istok), mađarske, nemačke, italijanske itd kuhinje. Apsolutno ništa svoje nemamo. Barem tako tvrde stručnjaci za tu oblast. Gastronomi.
_________________ Borac protiv ropstva i pampers pelena, koje poklanja AV, uz najjeftinije roblje
Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:25 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76540 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Carmello Šešelj je napisao/la: I još jedna zanimljivost, na prostoru cele EX YU ne postoji ni jedno jedino jelo koje je originalno naše. Ništa. Naša kuhinja je miks turske (bolje reći osmanske, jer ovde mislim na ceo Bliski istok), mađarske, nemačke, italijanske itd kuhinje. Apsolutno ništa svoje nemamo. Barem tako tvrde stručnjaci za tu oblast. Neće sirotinja koja se bori protiv gladi izmišljati nova jela. Jela izmišljaš kad imaš sastojaka, kada imaš vremena na pretek, za igrati se njima. A brojna jela su nastala od kraljevskih kuhara, koji su morali izmišljati nove stvari za dvor. Isto tako, inovacija nekog novog sastojka (čokolada, smrdljivi sir, tofu, šećerna trska, kava, začini iz Indije, nove biljke iz Amerike) daje prednost onome koji ih prvi upotrebljava, da pobere kredit za skoro sva jela od toga. Kod nas ni originalnih sastojaka nema, da iz njih izraste čitavo stablo originalnih jela.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:25 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: I još jedna zanimljivost, na prostoru cele EX YU ne postoji ni jedno jedino jelo koje je originalno naše. Ništa. Naša kuhinja je miks turske (bolje reći osmanske, jer ovde mislim na ceo Bliski istok), mađarske, nemačke, italijanske itd kuhinje. Apsolutno ništa svoje nemamo. Barem tako tvrde stručnjaci za tu oblast. Imamo , poparu. E da , i mislim da je cicvara naše originalno jelo , ali se ono dana pravi od kukuruznog brašna a ne orginalno od "cica(čiča) leblebije,slanutka,... Imamo i pečeno meso , i ta sa ražnja i ispod sača.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:30 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76540 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
No generalno, isko su svi recepti preuzeti od nekoga drugoga, može se reći da Balkan ima jako dobru hranu, no samo zato što zaostaje za svjetskom tendencijom automatizacije i masovnosti proizvodnje, pa je sve što se prodaje u biti "domaće".
I Albanci su na Balkanu kroz obiteljske biznise jeftine domaće hrane doprinjeli tome, u novija vremena. Kuhanje je baš savršeno za obiteljskog biznisa, to je pravi zanat koji se prenosi s koljena na koljeno.
Ali i općenito stav mnogih ljudi na Balkanu da im je hrana najvažnija stvar u životu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:31 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59904 Lokacija: DAZP HQ
|
joe enter je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: I još jedna zanimljivost, na prostoru cele EX YU ne postoji ni jedno jedino jelo koje je originalno naše. Ništa. Naša kuhinja je miks turske (bolje reći osmanske, jer ovde mislim na ceo Bliski istok), mađarske, nemačke, italijanske itd kuhinje. Apsolutno ništa svoje nemamo. Barem tako tvrde stručnjaci za tu oblast. Imamo , poparu. E da , i mislim da je cicvara naše originalno jelo , ali se ono dana pravi od kukuruznog brašna a ne orginalno od "cica(čiča) leblebije,slanutka,... Imamo i pečeno meso , i ta sa ražnja i ispod sača. kad smo od popare, moj pokojni djed je stalno slušao priče o čuvenoj purici s mlincima što se jede u Zagrebu i tako jednom prilikom kad je došao kod nas, pripremi njemu mama tu kombinaciju, a on kad je vidio mlince kao iz topa: popara me otrala u Crnu Goru.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:32 |
|
|
Meni je vrhunac gastronomije na geografskom prostoru Balkana, dalmatinska kuhinja.
Ovi Bosanci znaju samo 3 jela praviti.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:33 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24003 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Carmello Šešelj je napisao/la: I još jedna zanimljivost, na prostoru cele EX YU ne postoji ni jedno jedino jelo koje je originalno naše. Ništa. Naša kuhinja je miks turske (bolje reći osmanske, jer ovde mislim na ceo Bliski istok), mađarske, nemačke, italijanske itd kuhinje. Apsolutno ništa svoje nemamo. Barem tako tvrde stručnjaci za tu oblast. Pura (s kukuruznim brasnom s kiselim mlijekom, masti i bijelim lukom), izlijevak (izlivaca), janjetina s raznja, zagorski mlinci ?
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:34 |
|
|
joe enter je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: I još jedna zanimljivost, na prostoru cele EX YU ne postoji ni jedno jedino jelo koje je originalno naše. Ništa. Naša kuhinja je miks turske (bolje reći osmanske, jer ovde mislim na ceo Bliski istok), mađarske, nemačke, italijanske itd kuhinje. Apsolutno ništa svoje nemamo. Barem tako tvrde stručnjaci za tu oblast. Imamo , poparu. E da , i mislim da je cicvara naše originalno jelo , ali se ono dana pravi od kukuruznog brašna a ne orginalno od "cica(čiča) leblebije,slanutka,... Imamo i pečeno meso , i ta sa ražnja i ispod sača. Kacamak,
_________________ Borac protiv ropstva i pampers pelena, koje poklanja AV, uz najjeftinije roblje
Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:34 |
|
|
joe enter je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: I još jedna zanimljivost, na prostoru cele EX YU ne postoji ni jedno jedino jelo koje je originalno naše. Ništa. Naša kuhinja je miks turske (bolje reći osmanske, jer ovde mislim na ceo Bliski istok), mađarske, nemačke, italijanske itd kuhinje. Apsolutno ništa svoje nemamo. Barem tako tvrde stručnjaci za tu oblast. Imamo , poparu. E da , i mislim da je cicvara naše originalno jelo , ali se ono dana pravi od kukuruznog brašna a ne orginalno od "cica(čiča) leblebije,slanutka,... Imamo i pečeno meso , i ta sa ražnja i ispod sača. Moguće. Ja samo prenosim šta stručnjaci kažu, ja nisam kulinarski ekspert. A oni kažu da nemamo ništa.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:35 |
|
|
K:M je napisao/la: joe enter je napisao/la: Imamo , poparu. E da , i mislim da je cicvara naše originalno jelo , ali se ono dana pravi od kukuruznog brašna a ne orginalno od "cica(čiča) leblebije,slanutka,... Imamo i pečeno meso , i ta sa ražnja i ispod sača. Kacamak, To je italijansko jelo koje oni, a i mi, zovu palenta.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:35 |
|
|
Kod nas u Vojvodini su sve burekdžinice u SFRJ držali Albanci ,dok poslastičarnice oni takođe , ali i poneki Mađari , pa smo imali izbor jer kod Mađara se moglo jesti kolača koji nisu baklave i tulumbe.
Mislim da su Albanci smislili fenomen grickanja pečenog suncokreta upravo u Vojvodini koji se proširo svuda po SFRJ.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:36 |
|
|
lider30 je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: I još jedna zanimljivost, na prostoru cele EX YU ne postoji ni jedno jedino jelo koje je originalno naše. Ništa. Naša kuhinja je miks turske (bolje reći osmanske, jer ovde mislim na ceo Bliski istok), mađarske, nemačke, italijanske itd kuhinje. Apsolutno ništa svoje nemamo. Barem tako tvrde stručnjaci za tu oblast. Pura (s kukuruznim brasnom s kiselim mlijekom, masti i bijelim lukom), izlijevak (izlivaca), janjetina s raznja, zagorski mlinci ? čuj janjetina s ražnja pa jel moguće da nitko drugi nije zavrtio janje na ražnju.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:37 |
|
|
dudu je napisao/la: joe enter je napisao/la: Imamo , poparu. E da , i mislim da je cicvara naše originalno jelo , ali se ono dana pravi od kukuruznog brašna a ne orginalno od "cica(čiča) leblebije,slanutka,... Imamo i pečeno meso , i ta sa ražnja i ispod sača. kad smo od popare, moj pokojni djed je stalno slušao priče o čuvenoj purici s mlincima što se jede u Zagrebu i tako jednom prilikom kad je došao kod nas, pripremi njemu mama tu kombinaciju, a on kad je vidio mlince kao iz topa: popara me otrala u Crnu Goru. Mi smo svi odje sirotinja, sa tim jeftinim, "pomijama"...a djed jel rusio KAPELU na Lovcenu. Kazu, dosli neki tudjinci, jer domaci bili sujeverni.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:38 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24003 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Sad sam skontao da je kačamak - pura. Kačamak je isto podrijetlom turska riječ?
Nikad čuo dosad...
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:39 |
|
|
dudu je napisao/la: lider30 je napisao/la: Pura (s kukuruznim brasnom s kiselim mlijekom, masti i bijelim lukom), izlijevak (izlivaca), janjetina s raznja, zagorski mlinci ?
čuj janjetina s ražnja pa jel moguće da nitko drugi nije zavrtio janje na ražnju. Haha pa šta je ražanj nego otvorena vatra. Šta je tu originalno. Možda čovjek koji sjedi i zalijeva janje pivom.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:40 |
|
|
dudu je napisao/la: lider30 je napisao/la: Pura (s kukuruznim brasnom s kiselim mlijekom, masti i bijelim lukom), izlijevak (izlivaca), janjetina s raznja, zagorski mlinci ?
čuj janjetina s ražnja pa jel moguće da nitko drugi nije zavrtio janje na ražnju. Znam da se na Balkanu najvise vrti. Na Zapadu nisam primjetio, da janjetinu rade na ovaj nacin. Vjerojatno Biski i Srednji istok to isto rade.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:40 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: To je italijansko jelo koje oni, a i mi, zovu palenta. Jeste danas , ali nekad kačamak je bio drugačiji ,pravio se od belog kukuruznog brašna smočan sa sirom i kajmakom , i onda ga mešaš sa onim puraćem , i zato se u Bosni zove pura. Milsim da to jelo je postojalo u srednjme veku kao i cicvara , tj.seljaci zabrkaju brašna,vode,sira i masti , i jedi.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:43 |
|
|
joe enter je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: To je italijansko jelo koje oni, a i mi, zovu palenta. Jeste danas , ali nekad kačamak je bio drugačiji ,pravio se od belog kukuruznog brašna smočan sa sirom i kajmakom , i onda ga mešaš sa onim puraćem , i zato se u Bosni zove pura. Milsim da to jelo je postojalo u srednjme veku kao i cicvara , tj.seljaci zabrkaju brašna,vode,sira i masti , i jedi. Ovo je u Hercegovini - Liza. Nisam siguran je li lokalizam ili u vecem dijelu Hercegovine se koristi ovaj izraz. Vec barem 20 godina nisam od nikoga cuo da ovo jede.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:44 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Meni je vrhunac gastronomije na geografskom prostoru Balkana, dalmatinska kuhinja.
Ovi Bosanci znaju samo 3 jela praviti. ima se što i Slavonaca za pitati, to je gastronomski najjača regija. od ovih naših, meni je najdraži japrak.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:45 |
|
|
Kad smo kod pure , neki đed iz komšiluka je uvek govorio dok je gledao partizanske filmove , eno onaj Švabo baci purać na naše. A stvarno liči ova ručna granata na ono čime se tukao kačamak iliti pura.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:45 |
|
|
čuj janjetina s ražnja pa jel moguće da nitko drugi nije zavrtio janje na ražnju. To je očito prethistorijski način pripremanja uhvaćene ili zaklane životinje, ali taj običaj je ostao uglavnom kod nas (i kod sličnih skupina na planetu), jer nitko drugi ne jede u velikim grupama od po 10 ljudi i da je prihvatljivo da svi jedu isto te isto jelo. Danas ljudi idu u grupama od po 3,4 u restorane, svi su individualci, i svak naručuje nešto drugo. Imate li što vegetarijansko, možete li zamijeniti umak od paradajza nečim na bazi sira, kako želite da ispečemo ovaj odrezak? Takav koncept velike raznovrsnosti, izbora i individualizma jednostavno uništava običaj okretanja cijelog janjeta. Janje na ražnju može preživjeti samo na prostorima gdje žičani instrumenti imaju 1 žicu.
|
|
Vrh |
|
|
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:46 |
|
|
lider30 je napisao/la: Sad sam skontao da je kačamak - pura. Kačamak je isto podrijetlom turska riječ?
Nikad čuo dosad... Bio Vam onaj polu Hrvat sa nikom "kacamak".....extremist.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:49 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: dudu je napisao/la: čuj janjetina s ražnja pa jel moguće da nitko drugi nije zavrtio janje na ražnju. To je očito prethistorijski način pripremanja uhvaćene ili zaklane životinje, ali taj običaj je ostao uglavnom kod nas (i kod sličnih skupina na planetu), jer nitko drugi ne jede u velikim grupama od po 10 ljudi i da je prihvatljivo da svi jedu isto te isto jelo. Danas ljudi idu u grupama od po 3,4 u restorane, svi su individualci, i svak naručuje nešto drugo. Imate li što vegetarijansko, možete li zamijeniti umak od paradajza nečim na bazi sira, kako želite da ispečemo ovaj odrezak? Takav koncept velike raznovrsnosti, izbora i individualizma jednostavno uništava običaj okretanja cijelog janjeta. Janje na ražnju može preživjeti samo na prostorima gdje žičani instrumenti imaju 1 žicu.imam jedan primjer iz prakse, doveo sam prijatelja Slavonca jednog ljeta u Tomislavgrad, on veliki gurman, i odveo ga u Seonicu na dernek, uzeo 6-7 kila janjetine za nas 4oricu, kad negdje u sred jela (klasično sam se gušio) skužim da on gricka samo koricu i onda kaže da ne podnosi janjetinu (nikad mi takvi ljudi nisu bili jasni).
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:50 |
|
|
Blitvu u Americi zovu špinat.
Tako da, nažalost, ni blitva nije originalna.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:53 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Janje na ražnju može preživjeti samo na prostorima gdje žičani instrumenti imaju 1 žicu.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|