|
|
Stranica: 3/4.
|
[ 78 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
joe enter
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 22:54 |
|
|
Mi odavde imamo i prezimena po našim originalnim jelima , tipa Purać,Purović,Purić,Cicvarić i Popara. Nemamo ćevapović,gulašević , ali imamo Mesić po našem najoriginalnijem receptu.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 23:00 |
|
|
dudu je napisao/la: Robbie MO je napisao/la:
To je očito prethistorijski način pripremanja uhvaćene ili zaklane životinje, ali taj običaj je ostao uglavnom kod nas (i kod sličnih skupina na planetu), jer nitko drugi ne jede u velikim grupama od po 10 ljudi i da je prihvatljivo da svi jedu isto te isto jelo.
Danas ljudi idu u grupama od po 3,4 u restorane, svi su individualci, i svak naručuje nešto drugo. Imate li što vegetarijansko, možete li zamijeniti umak od paradajza nečim na bazi sira, kako želite da ispečemo ovaj odrezak?
Takav koncept velike raznovrsnosti, izbora i individualizma jednostavno uništava običaj okretanja cijelog janjeta.
Janje na ražnju može preživjeti samo na prostorima gdje žičani instrumenti imaju 1 žicu.
imam jedan primjer iz prakse, doveo sam prijatelja Slavonca jednog ljeta u Tomislavgrad, on veliki gurman, i odveo ga u Seonicu na dernek, uzeo 6-7 kila janjetine za nas 4oricu, kad negdje u sred jela (klasično sam se gušio) skužim da on gricka samo koricu i onda kaže da ne podnosi janjetinu (nikad mi takvi ljudnisu bili jasni). Nekim ljudima jagnjetina smrdi, pa je zato ne vole. Ja, na moju veliku sreću, nisam jedan od tih. Mada sam primetio da, iako mi miris jagnjetine nimalo ne smeta, činjenica je da ne možeš da ga skineš sa ruku ceo dan, bez obzira koliko puta prao ruke.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 23:10 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Nekim ljudima jagnjetina smrdi, pa je zato ne vole. Ja, na moju veliku sreću, nisam jedan od tih. Mada sam primetio da, iako mi miris jagnjetine nimalo ne smeta, činjenica je da ne možeš da ga skineš sa ruku ceo dan, bez obzira koliko puta prao ruke. Ja imam dosta puta problem sa prasetim iako je jedam , ona zna dami zasmrdi valjda zato što je očiste kako treba od svih onih žlezdi i želdica, ili baš donesu kako Hrvati kažu odojaka tj.prase koje nije jelo čvrstu hranu da pročisti pre klanja i jela. Najgore mi je posle svadbe kad onako mamuran ujutro podrignem na tu prasetinu.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 23:36 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 18:35 Postovi: 10020 Lokacija: No Country for White Men
|
Carmello Šešelj je napisao/la: dudu je napisao/la: imam jedan primjer iz prakse, doveo sam prijatelja Slavonca jednog ljeta u Tomislavgrad, on veliki gurman, i odveo ga u Seonicu na dernek, uzeo 6-7 kila janjetine za nas 4oricu, kad negdje u sred jela (klasično sam se gušio) skužim da on gricka samo koricu i onda kaže da ne podnosi janjetinu (nikad mi takvi ljudnisu bili jasni). Nekim ljudima jagnjetina smrdi, pa je zato ne vole. Ja, na moju veliku sreću, nisam jedan od tih. Mada sam primetio da, iako mi miris jagnjetine nimalo ne smeta, činjenica je da ne možeš da ga skineš sa ruku ceo dan, bez obzira koliko puta prao ruke. Probaj pastom za zube.
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 23:37 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 12568 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
Zasto mislite da su neka jela turskog porijekla?
Sama turska je mix raznih kultura i obicajnih utjecaja. S obzirom na veliki broj balkanaca koji su zavrsili u stambolu, nemoguce je da pitu / burek, cevape nisu upravo oni donijeli u Tursku, gdje su oplemenjeni raznim zacinima. Cevapi, bureci su jelo balkanskih naroda i zapadne turske.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 20 lis 2020, 23:55 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25689 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Robbie MO je napisao/la: Blitvu u Americi zovu špinat.
Tako da, nažalost, ni blitva nije originalna.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Purger111
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 21 lis 2020, 00:17 |
|
|
Cheeseburek > Cheeseburger
|
|
Vrh |
|
|
Clint Eastwood
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 21 lis 2020, 00:40 |
|
|
Ti ćevapi, bureci pite su nešto najnezdravije od hrane što može biti, mislim da je McDonalds zdraviji.
|
|
Vrh |
|
|
Purger111
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 21 lis 2020, 00:50 |
|
|
Clint Eastwood je napisao/la: Ti ćevapi, bureci pite su nešto najnezdravije od hrane što može biti, mislim da je McDonalds zdraviji. McDonalds je rafinisano đubre, ali još gore od toga je kad uzimaš duhovni McDonalds.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 21 lis 2020, 01:20 |
|
|
Clint Eastwood je napisao/la: Ti ćevapi, bureci pite su nešto najnezdravije od hrane što može biti, mislim da je McDonalds zdraviji. Ne postoji stvar koja je manje zdava od McDonalds "hrane". Zdravije je piti benzin od toga.
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 21 lis 2020, 02:03 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 21 lis 2020, 02:23 |
|
|
E baš svaštatićeš
Merika, ko je ne bi volio.
Burek je jabuka naspram ovih govana.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 21 lis 2020, 02:27 |
|
|
Planina je napisao/la: Nije stvar u masti i šećeru. Nego u kancerogenim otrovima koje trpaju u McDonalds đubretu. Čovek napravio eksperiment i ostavio čizburger na polici i držao ga dve godine na sobnoj temperaturi. Čizburger se nije pokvario. Posle dve godine! Buba švabe i mravi ga nisu hteli, bakterije ga nisu htele, jebene gljive koje inače jedu trulež ga nisu htele. I njima je dozvoljeno da to prodaju kao hranu? Ej, bakterije ga neće, netaknut posle dve godine.
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 21 lis 2020, 02:43 |
|
|
Pa eto, otrov sa svake strane. Nisam u životu jeo iz tog McDonalds sranja. Samo briga stoku. *** bi pojeli da im ga fino premažu i upakiraju.
|
|
Vrh |
|
|
Clint Eastwood
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 21 lis 2020, 04:00 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Clint Eastwood je napisao/la: Ti ćevapi, bureci pite su nešto najnezdravije od hrane što može biti, mislim da je McDonalds zdraviji. Ne postoji stvar koja je manje zdava od McDonalds "hrane". Zdravije je piti benzin od toga. Dobro McDonalds je tvorevina modernog doba, ali mislim teško da postoji tradicionalna kuhinja nezdravija od bošnjačke/turske na balkanu.
|
|
Vrh |
|
|
kiler
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 21 lis 2020, 11:57 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7396 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
dudu je napisao/la: Robbie MO je napisao/la:
To je očito prethistorijski način pripremanja uhvaćene ili zaklane životinje, ali taj običaj je ostao uglavnom kod nas (i kod sličnih skupina na planetu), jer nitko drugi ne jede u velikim grupama od po 10 ljudi i da je prihvatljivo da svi jedu isto te isto jelo.
Danas ljudi idu u grupama od po 3,4 u restorane, svi su individualci, i svak naručuje nešto drugo. Imate li što vegetarijansko, možete li zamijeniti umak od paradajza nečim na bazi sira, kako želite da ispečemo ovaj odrezak?
Takav koncept velike raznovrsnosti, izbora i individualizma jednostavno uništava običaj okretanja cijelog janjeta.
Janje na ražnju može preživjeti samo na prostorima gdje žičani instrumenti imaju 1 žicu.
imam jedan primjer iz prakse, doveo sam prijatelja Slavonca jednog ljeta u Tomislavgrad, on veliki gurman, i odveo ga u Seonicu na dernek, uzeo 6-7 kila janjetine za nas 4oricu, kad negdje u sred jela (klasično sam se gušio) skužim da on gricka samo koricu i onda kaže da ne podnosi janjetinu (nikad mi takvi ljudi nisu bili jasni). Trebao si ga odmah proslijediti na Goli otok.
_________________ Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 21 lis 2020, 15:31 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Robbie MO je napisao/la: dudu je napisao/la: čuj janjetina s ražnja pa jel moguće da nitko drugi nije zavrtio janje na ražnju. To je očito prethistorijski način pripremanja uhvaćene ili zaklane životinje, ali taj običaj je ostao uglavnom kod nas (i kod sličnih skupina na planetu), jer nitko drugi ne jede u velikim grupama od po 10 ljudi i da je prihvatljivo da svi jedu isto te isto jelo. Danas ljudi idu u grupama od po 3,4 u restorane, svi su individualci, i svak naručuje nešto drugo. Imate li što vegetarijansko, možete li zamijeniti umak od paradajza nečim na bazi sira, kako želite da ispečemo ovaj odrezak? Takav koncept velike raznovrsnosti, izbora i individualizma jednostavno uništava običaj okretanja cijelog janjeta. Janje na ražnju može preživjeti samo na prostorima gdje žičani instrumenti imaju 1 žicu.Nema veze sa tim. Već sa novčanom situacijom i siromaštvom.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 21 lis 2020, 21:58 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76540 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
BBC je napisao/la: Robbie MO je napisao/la:
Nema veze sa tim. Već sa novčanom situacijom i siromaštvom. Pa to je povezano, sigurnije je jeftinije ako cijela grupa naruči velik komad nečega, daleko manje posla nego da hoće 10 različitih jela i da se sva zavrse za 15-20 minuta.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 04 stu 2020, 17:57 |
|
|
Janjetinu s ražnja ima svaki bolji restoran, jer će je naručit svaki treći gost. Ne mora tu biti nikakav veliki skup, samo veliki promet.
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 04 stu 2020, 19:32 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Blitvu u Americi zovu špinat.
Nije. Blitva je swiss chard, špinat je spinach
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 05 stu 2020, 14:09 |
|
|
Pitanje je : šta je starije,kokoš ili jaje ? Pa i u ovome je teško naći odgovor. Ćevapi su najpoznatiji u Bosni,pa onda u Srbiji Gradovi u koji se poznaju po dobrim ćevapima su : Sarajevo,Banja Luka i Travnik. Prave se širom BiH ali tu su već brendirani. U Srbiji su poznati leskovački ćevap,novopazarski ćevap. Dobre ćevape prave u Vranju i Nišu. U ostalim krajevima Srbije prave se isto ćevapi ali nisu ni blizu ovih ćevapa sa juga Srbije ni ti su blizu bosanskih ćevapa. U pravi ćevap ide junetina,govedina i ovčetina. Mnogi Srbi mjesto ovčetine stavljaju svinjetinu te ćevap tokom roštiljanja "izduva". U Turskoj mnogi ljudi koji su bili nisu naišli na ćevape. Jednostavno nema ih. Imaju neko jelo slično ćevapima nazivaju ih kofte. Što se tiče jela burek ili kako Turci pišu börek očigledno je iz današnje Turske ili Bliskog Istoka. Grci za to jelo kažu pitakia to jest pita. Riječ je o istom jelu pitakia ili börek. Kod nas u Bosni sve su pite samo je burek pitac. Burek je od mesa. U Srbiji i Cg za sve kažu burek,pa bilo to zeljanica ili krompiruša. Očiglèdno je da je to jelo došlo sa istoka,ali ne vjerujem da je došlo sa Turcima.
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 17 pro 2021, 11:34 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5903 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
|
Vrh |
|
|
Shaban995
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 17 pro 2021, 11:38 |
|
|
Lutorčina je napisao/la: Pitanje je : šta je starije,kokoš ili jaje ? Pa i u ovome je teško naći odgovor. Ćevapi su najpoznatiji u Bosni,pa onda u Srbiji Gradovi u koji se poznaju po dobrim ćevapima su : Sarajevo,Banja Luka i Travnik. Prave se širom BiH ali tu su već brendirani. U Srbiji su poznati leskovački ćevap,novopazarski ćevap. Dobre ćevape prave u Vranju i Nišu. U ostalim krajevima Srbije prave se isto ćevapi ali nisu ni blizu ovih ćevapa sa juga Srbije ni ti su blizu bosanskih ćevapa. U pravi ćevap ide junetina,govedina i ovčetina. Mnogi Srbi mjesto ovčetine stavljaju svinjetinu te ćevap tokom roštiljanja "izduva". U Turskoj mnogi ljudi koji su bili nisu naišli na ćevape. Jednostavno nema ih. Imaju neko jelo slično ćevapima nazivaju ih kofte. Što se tiče jela burek ili kako Turci pišu börek očigledno je iz današnje Turske ili Bliskog Istoka. Grci za to jelo kažu pitakia to jest pita. Riječ je o istom jelu pitakia ili börek. Kod nas u Bosni sve su pite samo je burek pitac. Burek je od mesa. U Srbiji i Cg za sve kažu burek,pa bilo to zeljanica ili krompiruša. Očiglèdno je da je to jelo došlo sa istoka,ali ne vjerujem da je došlo sa Turcima. Potpisujem sve
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 28 pro 2021, 17:55 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: To je očito prethistorijski način pripremanja uhvaćene ili zaklane životinje, ali taj običaj je ostao uglavnom kod nas (i kod sličnih skupina na planetu), jer nitko drugi ne jede u velikim grupama od po 10 ljudi i da je prihvatljivo da svi jedu isto te isto jelo.
Janje na ražnju može preživjeti samo na prostorima gdje žičani instrumenti imaju 1 žicu. nigdje nisam vidio raznovrsnijih stolova nego kod nas kad se okrene janje za 10 ljudi. nikada to nije jedino jelo, i postoji hrpa priloga, povrća, najčešće i kolači itd... ovi na zaadu se preseravaju s izborom ovog i onoga, na kraju pojednu nešto sitno preko qrca, često i radi reklame kak osu posh i noble, a nigdje ne žderu nego kad dođu kod nas primitivaca u turizam.
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
|
Tankosic
|
Naslov: Re: Čiji su originalno burek i ćevapčići? Postano: 28 pro 2021, 18:32 |
|
|
Laz je, davno usvojena i zauvek nazalost prihvacena poput imena "Vizantije", da su sva nasa jela tudja.
Celokupni jelovnik Osmanske imperije, je sacinjavao skup jela koje su pokupili na teritorijama koje su osvojili, arapska, persijska, malo azijska, severnoafricka, pa tako i Balkanska.
Sad sto su ljudi glupi pa padaju na zvanicne nazive da nije autohtono jelo, vec turske, je druga stvar.
_________________ Srbija je vazda ratovala protiv najjacih imperija, Otomanska, Austro Ugarska, Hitlerova Nemacka, NATO pakt.
A njene komsije, najveca imperija protiv koje su ratovali, je Srbija.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|