|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 20 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
snezana mk
|
Naslov: Dilema Postano: 28 lis 2009, 15:29 |
|
|
Znači imamo jedan naizgled težak izbor.. Da odaberete koga da spasite, Brilijantnog naučnika ili 10 bezdomnika.. Koga bi odabrali,naučnika od kojeg će možda čovječanstvo imati beneficije ili 10 bezdomnika koji bez obzir tko su i što su ,ipak su ljudi. U prilog Citat: he Brilliant Scientist Dilemma
Imagine just for a moment the following scenario. A brilliant scientist by the name of Edward Gettysburg is revered by his colleagues as a modern day “Albert Einstein”. He has already at the age of twenty discovered two new laws of science through empirical evidence, turning physics inside out. He has had dozens upon dozens of his scientific papers published for peer review, all of which has been met with awe and glowing commentary. He has received international attention, he has been described by the Denmark prime minister as “one of the most inspiring, ingenious scientists that mankind has had to offer”.
Catastrophe happens at the laboratory that he works in, from a chemical accident the building is now in flames. He is trapped inside and unless someone can help him, he is doomed to die either from infrastructure not upholding or smoke inhalation. If something is to be done, it must be done now. On the other side of the building there are ten homeless people that aren’t able to escape the blaze either. You are in charge of a rescue squad, you must do what you feel would be the best course of action. There is not enough time to save everyone; you have to make a choice in which to save between the two. Which will it be, the scientist or the group of homeless people? There is a third option, you can do nothing and let everyone die. Which of these choices is morally sound?
Dakle ,koji je vaš izbor ,koga bi spasili?
_________________ Животот не се мери со бројот на вдишувања , туку со моментите, од коишто ни запрел здивот!
|
|
Vrh |
|
|
snezana mk
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 29 lis 2009, 21:13 |
|
|
Evo ja ću prva ,spasila bih naučnika. objasnit ću zašto kasnije.
_________________ Животот не се мери со бројот на вдишувања , туку со моментите, од коишто ни запрел здивот!
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 29 lis 2009, 22:04 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24003 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
snezana mk je napisao/la: Evo ja ću prva ,spasila bih naučnika. objasnit ću zašto kasnije. Jer on svojim radom može spasiti puno života?
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Ultras1986
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 29 lis 2009, 22:17 |
|
|
"You are in charge of a rescue squad..."
Otišao bi spasiti njega, a ostale poslao da spase beskućnike...
|
|
Vrh |
|
|
Urbana
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 29 lis 2009, 23:21 |
|
Pridružen/a: 31 svi 2009, 17:52 Postovi: 1855 Lokacija: forum HB
|
Pa.......... Spasila bi beskucnike... Ipak spasavam 10 zivota... Mozda kad se udome,dobiju osnovne zivotne uslove..mozda izroni neki prikriveni naucnik iz njih... Ako ne iz njih onda mozda od njihovih potomaka... A ako izaberem naucnika...mozda ga sutra srcka zdrma... Spasavam 10 beskucnika,bez dileme!
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 30 lis 2009, 00:00 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24003 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Moj osobni odogovor je oboje. Ako je izbor samo jedan - ipak ovih deset.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 30 lis 2009, 00:20 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76540 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Da je u pitanju sexy naučnica sa cvikerima, olakšalo bi mi izbor. Ne volim moralne dileme, šta god da kažem netko me poslije osuđuje.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Der_Stürmer
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 30 lis 2009, 00:46 |
|
|
Ovisi koje su nacionalnosti . Ako mi ta nacija ne odgovara biram 3 opciju A inače malo glupa dilema, svatko sa malo mozga bi odabrao da spasi ovog znanstvenika, jbt pa čo'ek izmejnio fiziku, a 20 mu godina. I njigov bi rad bio važan za čovječanstvo u budućnosti.
|
|
Vrh |
|
|
Urbana
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 30 lis 2009, 09:40 |
|
|
snezana mk je napisao/la: Evo ja ću prva ,spasila bih naučnika. objasnit ću zašto kasnije. Evo proslo je kasnije...a tebe nema... Ipak se vodi i tim da naucnim inovacijama nigde kraja...I posle naucnika..naucnik...
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 30 lis 2009, 11:43 |
|
|
Znanstvenika,
čovjek radi nešto sa svojim životom i bori se, a ovim zgubidanima bi opet poslije spašavanja bio nešto kriv i mrmljali bi dok bi ispijali kahvu od socijalne pomoći.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1062 of 2558 - 41.52%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 30 lis 2009, 11:57 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17 Postovi: 3739 Lokacija: Nanya Lakes
|
Ma ovo je garant neka "navlakuša", uvod te usmjerava ka izboru tog znanstvenika, a kad se dođe do kraja priče čeka te "iznenađujuća" moralna pouka (suptilna ko malj u glavu) kad se obznani da je znanstvenik bio neki novi dr. Mengele a ovi beskućnici bili prerušeni svećenici
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 30 lis 2009, 16:01 |
|
|
RajvoSa je napisao/la: Ma ovo je garant neka "navlakuša", uvod te usmjerava ka izboru tog znanstvenika, a kad se dođe do kraja priče čeka te "iznenađujuća" moralna pouka (suptilna ko malj u glavu) kad se obznani da je znanstvenik bio neki novi dr. Mengele a ovi beskućnici bili prerušeni svećenici Je, ali tko zna, možda bi neki od tih beskućnika postao sto puta gori od Hitlera. Budućnost je nepredvidiva. Lako je biti general poslije bitke.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1062 of 2558 - 41.52%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
snezana mk
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 30 lis 2009, 16:26 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Znanstvenika,
čovjek radi nešto sa svojim životom i bori se, a ovim zgubidanima bi opet poslije spašavanja bio nešto kriv i mrmljali bi dok bi ispijali kahvu od socijalne pomoći. Kvačica dao moj odgovor. Teško je kad se nečiji život treba vrednovati više ili manje no kad se stavimo da biramo između dva zla ,biram darvinistrički pristup,uvjek onaj koji je najjači, ostaje. A klošari su odabrali takav život,"clocharde" je stil života s kojim se mi ne slažemo,teret države. . Brutalno možda,no tako je. Slično je da stavimo dilemu voljena osoba i 10 beskućnika koga bi odabrali,?! Odabrao bi netko 10 klošara umjesto jednog čovjeka ,ne..
|
|
Vrh |
|
|
snezana mk
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 30 lis 2009, 16:33 |
|
|
RajvoSa je napisao/la: Ma ovo je garant neka "navlakuša", uvod te usmjerava ka izboru tog znanstvenika, a kad se dođe do kraja priče čeka te "iznenađujuća" moralna pouka (suptilna ko malj u glavu) kad se obznani da je znanstvenik bio neki novi dr. Mengele a ovi beskućnici bili prerušeni svećenici Možda je poruka da ljudi moraju imati sens za racionalno rasuđivanje. u dadenom trenutku. Da čovjek ne smije biti ambivalentan već odlučan i borben. Vođe prave izbor bez obzir koliko je on nehuman.
|
|
Vrh |
|
|
snezana mk
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 30 lis 2009, 16:33 |
|
|
Urbana je napisao/la: snezana mk je napisao/la: Evo ja ću prva ,spasila bih naučnika. objasnit ću zašto kasnije. Evo proslo je kasnije...a tebe nema... Ipak se vodi i tim da naucnim inovacijama nigde kraja...I posle naucnika..naucnik... Kasnim sa odgovorom,opravdano.
|
|
Vrh |
|
|
Urbana
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 30 lis 2009, 19:52 |
|
|
snezana mk je napisao/la: RajvoSa je napisao/la: Ma ovo je garant neka "navlakuša", uvod te usmjerava ka izboru tog znanstvenika, a kad se dođe do kraja priče čeka te "iznenađujuća" moralna pouka (suptilna ko malj u glavu) kad se obznani da je znanstvenik bio neki novi dr. Mengele a ovi beskućnici bili prerušeni svećenici Možda je poruka da ljudi moraju imati sens za racionalno rasuđivanje. u dadenom trenutku. Da čovjek ne smije biti ambivalentan već odlučan i borben. Vođe prave izbor bez obzir koliko je on nehuman. Ne! Ja po obicaju moram kontrirati... Naucnik........Ima ih raznih.... Meni ne treba onaj sto je izmislio atomsku...ili hidrogensku bombu...Nehumano! Sta je sledeci potez? Neka sibica s kojom ce Zemlja nestati... I s njom ce pretiti zapad istoku ili obrnuto... E sad ako zamislim da je naucnik iz oblasti medicine...to je vec druga prica.. Tu ih hvali ...mashala puno!
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 30 lis 2009, 19:58 |
|
|
Urbana je napisao/la: Ne! Ja po obicaju moram kontrirati... Naucnik........Ima ih raznih.... Meni ne treba onaj sto je izmislio atomsku...ili hidrogensku bombu...Nehumano! Sta je sledeci potez? Neka sibica s kojom ce Zemlja nestati... I s njom ce pretiti zapad istoku ili obrnuto... E sad ako zamislim da je naucnik iz oblasti medicine...to je vec druga prica.. Tu ih hvali ...mashala puno! Pa nećeš valjda u onom trenutku kontati iz koje je oblasti naučnik? Da je ta informacija bitna, valjda bi bila navedena u pitanju.
|
|
Vrh |
|
|
Urbana
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 30 lis 2009, 20:47 |
|
|
lider30 je napisao/la: Urbana je napisao/la: Ne! Ja po obicaju moram kontrirati... Naucnik........Ima ih raznih.... Meni ne treba onaj sto je izmislio atomsku...ili hidrogensku bombu...Nehumano! Sta je sledeci potez? Neka sibica s kojom ce Zemlja nestati... I s njom ce pretiti zapad istoku ili obrnuto... E sad ako zamislim da je naucnik iz oblasti medicine...to je vec druga prica.. Tu ih hvali ...mashala puno! Pa nećeš valjda u onom trenutku kontati iz koje je oblasti naučnik? Da je ta informacija bitna, valjda bi bila navedena u pitanju. Mora se malo dublje razmisljati... Necu da trolam temu pa da ti postavim jedno kontra-pitanje(mimo teme)...ali meni je to jako bitno,bez obzira je li ta informacija navedena ili ne u pitanju!
|
|
Vrh |
|
|
snezana mk
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 31 lis 2009, 14:20 |
|
|
"Jedan čovek za mene je kao deset hiljada samo ako je najbolji".Heraklit
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: Dilema Postano: 31 lis 2009, 17:24 |
|
|
srećom da je budala postavila scenarij. podijelio bi tim u dva dijela i spasio ih sve.
_________________ Šta je PIČKE? Di vam je ponos kojeg zazivate!?
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 20 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|