|
|
Stranica: 3/4.
|
[ 82 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 13:29 |
|
|
AI bot - "Tko je superiorniji Bosanci ili Hercegovci" AI bot je napisao/la: Ovo je mučko provokativno pitanje. Šta više voliš popiti, dobru rakiju šljivovicu ili dobro vino?
Rakiju AI bot je napisao/la: Onda su Bosanci superiorniji.
_________________ Najstariji bosanski državni dokument počinje ovako (Povelja Kulina Bana, 1189. god)
†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha. Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 13:30 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 22:06 Postovi: 3943 Lokacija: Dridska Župa
|
Croato je napisao/la: Tako je. Dalmacija je jako širok pojam, logično da mentalitetski, podnebljem, povijesno nismo kao otočani i primorci. Zanimljivo mi je što se ritko u ovim slučajevima spominju Sinj, Šestanovac, Vrgorac itd. Šta je s njima, jesu li toliko različiti od Cišćana, Lovrećana, Slivnjaka i ostalih Imoćana?  Vrgorac je isto Hercegovina, Sinj već nije.
_________________ Mir nema alternativu, BiH ima. Srušimo BiH da bi očuvali mir!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PaoUČikolu
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 13:31 |
|
|
Croato je napisao/la: Tako je. Dalmacija je jako širok pojam, logično da mentalitetski, podnebljem, povijesno nismo kao otočani i primorci. Zanimljivo mi je što se ritko u ovim slučajevima spominju Sinj, Šestanovac, Vrgorac itd. Šta je s njima, jesu li toliko različiti od Cišćana, Lovrećana, Slivnjaka i ostalih Imoćana da se njih toliko i ne spominje nego samo Imoćane kao Hercegovce?  Nitko nece reci da Sinj nije Dalmacija, kad su pola Splicana ustvari Sinjani ili iz okolnih sela.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 13:31 |
|
|
|
Znam jednog lika iz Vinjana Donjih koji za sebe govori da je Hercegovac.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 13:32 |
|
|
|
Eto ja san Imoćanin pa ne znan nekoga da će reć da je Hercegovac, osim ako nije direktno mater ili ćaća ili oboje iz Hercegovine, logično.
Možda se kogod i osjeća, ali ne znan da se to spominje da je Hercegovac. Nekako postoji distinkcija ko s Makaranima geografska, zna se ko je Makaranin s rivijere, ko je Imoćanin već iz Zagvozda.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 13:33 |
|
|
Croato je napisao/la: Eto ja san Imoćanin pa ne znan nekoga da će reć da je Hercegovac, osim ako nije direktno mater ili ćaća ili oboje iz Hercegovine, logično. Velika vecina nece, i uvrdit ce se jednom sam se napija pa sam reka imoćanki da je Hercegovka pa se malo napizdila na mene.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 13:35 |
|
|
Eto ti pišeš napija, vjerojatno si s mora.  To je na primjer isto različito u govoru nas i pojedinih primoraca u županiji. Makarani dobrim dijelom isto tako ne pričaju nego na O, osim Tučepi, Brela, a vjerojatno ovisi i kako ko. Lipota je u različitosti i očuvanju istih.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 13:36 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 86742 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
|
"Kinezi"
"Hercegovci"
Ljudi pojednostavljuju.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 13:38 |
|
|
Croato je napisao/la: Eto ti pišeš napija, vjerojatno si s mora.  To je na primjer isto različito u govoru nas i pojedinih primoraca u županiji. Makarani dobrim dijelom isto tako ne pričaju nego na O, osim Tučepi, Brela, a vjerojatno ovisi i kako ko. Lipota je u različitosti i očuvanju istih. Marinjanin, al mi je mater rođena purgerka pa malo osebujno pričan.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 13:49 |
|
|
Neka, neka. Baš Lipom našom. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 13:51 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 86742 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Li Zongren je napisao/la: Croato je napisao/la: Eto ti pišeš napija, vjerojatno si s mora.  To je na primjer isto različito u govoru nas i pojedinih primoraca u županiji. Makarani dobrim dijelom isto tako ne pričaju nego na O, osim Tučepi, Brela, a vjerojatno ovisi i kako ko. Lipota je u različitosti i očuvanju istih. Marinjanin, al mi je mater rođena purgerka pa malo osebujno pričan. Da je više ljudi ko ti, manje bi bilo regionalnog šovinizma među Hrvatima. No, miješanje u Zagrebu je dobrim dijelom to već riješilo...
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 13:53 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Li Zongren je napisao/la:
Marinjanin, al mi je mater rođena purgerka pa malo osebujno pričan.
Da je više ljudi ko ti, manje bi bilo regionalnog šovinizma među Hrvatima. No, miješanje u Zagrebu je dobrim dijelom to već riješilo... A dobro ja san idalje 3/4 Dalmatinac i živin u Dalmaciji, ali generalno su mi u ovo doba ta nekakva regionalna podjebavanja passe, iako kad je moj dida bia mali samo šta se nije ratovalo sa susidnim selom 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 13:55 |
|
|
Marinjanin, al mi je mater rođena purgerka pa malo osebujno pričan.
Da je više ljudi ko ti, manje bi bilo regionalnog šovinizma među Hrvatima. No, miješanje u Zagrebu je dobrim dijelom to već riješilo... Ja upravo iman ljubav i prema Hercegovini i prema Dalmaciji i prema svim regijama, samo pišen svoj stav, da ne bi bilo da se ovo odnosi na mene, Bože sačuvaj.  Različitost regija i običaja je zanimljiva, bolje da su Hrvati i Hrvatska što bogatiji.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dominikator
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 13:57 |
|
|
|
Kao čovjek sa strane koji ne pripada nijednom plemenu ( iz hrvatskog srijema) mogu potvrditi da su Hercegovci vedriji i pozitvniji ljudi dokaz je i ovaj forum gdje i kad nam stvari nisu bile naklonjene uvijek su tu bili hercegovački megalomani koji nisu dali prostora defetizmu. Bosanci poput nas ravničara imaju taj blues koji te iscrpi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 13:59 |
|
|
Croato je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Da je više ljudi ko ti, manje bi bilo regionalnog šovinizma među Hrvatima.
No, miješanje u Zagrebu je dobrim dijelom to već riješilo...
Ja upravo iman ljubav i prema Hercegovini i prema Dalmaciji i prema svim regijama, samo pišen svoj stav, da ne bi bilo da se ovo odnosi na mene, Bože sačuvaj.  Različitost regija i običaja je zanimljiva, bolje da su Hrvati i Hrvatska što bogatiji. Nasuprot. Smatram da je veće miješanje i ujednačavanje mentaliteta, pa i dijalekata, bolje za Hrvate. Regionalne razlike su prevelike i izvor čak sigurnosnih problema, dobiješ društvo gdje jedna regija u ratu nije toliko motivirana ginuti za drugu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 14:02 |
|
|
|
Imao si primjer Dalmacije koja je Zagrebu rekla, koji nije htio bezuvjetno ujedinjenje sa Srbijom 1918, "ako vi nećete mi idemo".
Ono sa Stjepanom Radićem i maglama i guskama, je iz konteksta izdvojena priča da se stvar simplificira, i da se sakriju prava dešavanja i tadašnje diskusije.
Zagreb je bio voljan više riskirati s talijanskom mornaricom na horizontu, Dalmacija manje.
Autonomaška stranka nije pobjeđivala na izborima za Dalmatinski Sabor samo talijanskim i srpskim glasovima. Talijana nikad nije toliko bilo, a bilo je i Srba narodnjaka.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 14:05 |
|
|
|
Veliki krivac je prevelika zaluđenost balunom, ljudi koji nisu previše opsjednuti generalno nisu šovinsti, doduše možda je to ipak simptom nekog dubljeg problema.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 14:06 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Imao si primjer Dalmacije koja je Zagrebu rekla, koji nije htio bezuvjetno ujedinjenje sa Srbijom, "ako vi nećete mi idemo".
Ono sa Stjepanom Radićem i maglama i guskama, je iz konteksta izdvojena priča da se stvar simplificira, i da se sakriju prava dešavanja i tadašnje diskusije.
Zagreb je bio voljan više riskirati s talijanskom mornaricom na horizontu, Dalmacija manje.
Autonomaška stranka nije pobjeđivala na izborima za Dalmatinski Sabor talijanskim glasovima. Talijana nikad nije toliko bilo. Autonomaši su mahom bili talijani ili potalijančeni, uzmi u obzir da je glasačko pravo do pocetka 20og stoljeca imalo cca 2% stanovnika iz više klase, gdje su talijani bili debelo prezastupljeni, čim je dignuto na oko 10% autonomaši gube sve van Zadra.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 14:09 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: Veliki krivac je prevelika zaluđenost balunom, ljudi koji nisu previše opsjednuti generalno nisu šovinsti, doduše možda je to ipak simptom nekog dubljeg problema. Rješenje su 2 jaka kluba u Dalmaciji.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 14:10 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Li Zongren je napisao/la: Veliki krivac je prevelika zaluđenost balunom, ljudi koji nisu previše opsjednuti generalno nisu šovinsti, doduše možda je to ipak simptom nekog dubljeg problema. Rješenje su 2 jaka kluba u Dalmaciji. Ništa od toga, jednostavno je Hajduk previše jak u psihi. Šibenik ne može uistinu ovladat ni Šibenikom, a kamo li šta drugo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 14:15 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Rješenje su 2 jaka kluba u Dalmaciji.
Ništa od toga, jednostavno je Hajduk previše jak u psihi. Šibenik ne može uistinu ovladat ni Šibenikom, a kamo li šta drugo. Jedino se djelomično Zadar odcijepio sa košarkom.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 14:17 |
|
|
Ništa od toga, jednostavno je Hajduk previše jak u psihi. Šibenik ne može uistinu ovladat ni Šibenikom, a kamo li šta drugo.
Jedino se djelomično Zadar odcijepio sa košarkom. I je i nije, Tornado i Torcida nisu neprijatelji, Zadrani su idalje veliki Hajdukovci u globalu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 14:19 |
|
|
|
Ima i gorih regionalnih podjela doduše.
Vidi Izrael.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 15:21 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ima i gorih regionalnih podjela doduše.
Vidi Izrael. Ma nismo mi ni toliko loši skoro nitko ne žuga za autonomiju ili nekakv separatizam.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: Hercegovci su superiorniji od Bosanaca? Postano: 02 pro 2025, 15:53 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Croato je napisao/la: Ja upravo iman ljubav i prema Hercegovini i prema Dalmaciji i prema svim regijama, samo pišen svoj stav, da ne bi bilo da se ovo odnosi na mene, Bože sačuvaj.  Različitost regija i običaja je zanimljiva, bolje da su Hrvati i Hrvatska što bogatiji. Nasuprot. Smatram da je veće miješanje i ujednačavanje mentaliteta, pa i dijalekata, bolje za Hrvate. Regionalne razlike su prevelike i izvor čak sigurnosnih problema, dobiješ društvo gdje jedna regija u ratu nije toliko motivirana ginuti za drugu. Uopće ne gledam to kroz tu prizmu, sve su te regije hrvatske.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|