HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 07 sij 2025, 06:41.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Karakterologija ljudi na Balkanu i antropoloski tipovi
PostPostano: 16 svi 2016, 01:07 

Čovjek koji se dugi niz godina bavi proučavanjem karakterologije i mentaliteta ljudi na Balkanu.
Ono što sebi ne želimo da priznamo, a sastavni je dio našeg karaktera, Bogdanović filigranski razobličava.
Osim sama karakterologije, Bogdanović se bavi i antropologijom i prati osnovne antropološke tipove i njihove osobenosti.

www.isarajevo.net/2016/05/13/milos-bogd ... i-zavjere/

Vrh

Naslov: Re: Karakterologija ljudi na Balkanu i antropoloski tipovi
PostPostano: 16 svi 2016, 14:55 

Osobno nisam pristalica niti jedne parcijalne teorije pa ma o čemu da se radi, a najmanje mi se dopadaju teorija o skupnim značajkama nekog naroda, šireg područja ili čak podkontinenta.
Antropomorfologija može imati pretežite osobine, ali i tada postoje ozbiljna odstupanja, pa čak i katastrofalna, kao što je bilo pokušaja da se "uhvati", sličnim biologističkim teorijama, kakvu nam izriče Bogdanović, obilježje afroamerikanaca, po mentalitetu, antropologiji i nekakvim zajedničkim značajkama od kojih čak niti ona preočigledna "crnac" nije mogla da se generalizira.

Jednostavno nešto mi u cijeloj prići ne sjeda, čini mi se jednostranom previše pojednostavljenom i trivijalnom teorijom.

Vrh

PostPostano: 19 svi 2016, 11:45 

Što se tiče tipova ljudi kod nas, njih je antropološki najbolje ocijenio, po mom viđenju, Jovan Cvijić.

Vrh

PostPostano: 19 svi 2016, 11:54 

vezista je napisao/la:
Osobno nisam pristalica niti jedne parcijalne teorije pa ma o čemu da se radi, a najmanje mi se dopadaju teorija o skupnim značajkama nekog naroda, šireg područja ili čak podkontinenta.
Antropomorfologija može imati pretežite osobine, ali i tada postoje ozbiljna odstupanja, pa čak i katastrofalna, kao što je bilo pokušaja da se "uhvati", sličnim biologističkim teorijama, kakvu nam izriče Bogdanović, obilježje afroamerikanaca, po mentalitetu, antropologiji i nekakvim zajedničkim značajkama od kojih čak niti ona preočigledna "crnac" nije mogla da se generalizira.

Jednostavno nešto mi u cijeloj prići ne sjeda, čini mi se jednostranom previše pojednostavljenom i trivijalnom teorijom.

Skupne značajke postoje, kao i odstupanja od njih. Praksa nam pokazuje da biološki determinizam uistinu drži vodu. Crnačka društva su uvijek, bez obzira na okolnosti, manje razvijena od bjelačkih. I kod samih bijelaca ima različitih podskupina. Biologija tu, naravno, nije jedini faktor. Uzimaju se u obzir klima i religija.

Vrh

PostPostano: 27 stu 2016, 07:47 

Tuta je napisao/la:
Crnačka društva su uvijek, bez obzira na okolnosti, manje razvijena od bjelačkih.

Dobro je pa sam priznas cigane.

Non bene pro toto libertas venditur auro!

Srbi RAUS!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 19 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: