vezista je napisao/la:
Osobno nisam pristalica niti jedne parcijalne teorije pa ma o čemu da se radi, a najmanje mi se dopadaju teorija o skupnim značajkama nekog naroda, šireg područja ili čak podkontinenta.
Antropomorfologija može imati pretežite osobine, ali i tada postoje ozbiljna odstupanja, pa čak i katastrofalna, kao što je bilo pokušaja da se "uhvati", sličnim biologističkim teorijama, kakvu nam izriče Bogdanović, obilježje afroamerikanaca, po mentalitetu, antropologiji i nekakvim zajedničkim značajkama od kojih čak niti ona preočigledna "crnac" nije mogla da se generalizira.
Jednostavno nešto mi u cijeloj prići ne sjeda, čini mi se jednostranom previše pojednostavljenom i trivijalnom teorijom.
Skupne značajke postoje, kao i odstupanja od njih. Praksa nam pokazuje da biološki determinizam uistinu drži vodu. Crnačka društva su uvijek, bez obzira na okolnosti, manje razvijena od bjelačkih. I kod samih bijelaca ima različitih podskupina. Biologija tu, naravno, nije jedini faktor. Uzimaju se u obzir klima i religija.