HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 sij 2025, 06:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kultura prebijanja djece
PostPostano: 24 ožu 2010, 20:28 

Danny Pehar je kanadski stand-up komičar hercegovačkog porijekla koji zabavlja ljude prepričavajući dogodovštine kako su ga roditelji prebijali ko klinca. Imate dosta njegovih klipova na youtube.

Ta "kultura" prebijanja djece je, čini mi se, poprilično prisutna u Hercegovini. Taj jad se prenosi sa koljena na koljeno.

Vrh

Naslov: Re: Kultura prebijanja djece
PostPostano: 25 ožu 2010, 04:02 

BTW.: smatram da je to jos jedna stvar koju trebamo riješiti "unutar sebe".

Na dobrobit djece, naravno.

A pod dobrobiti ne smatram umjetničku inspiraciju zbog živopisnog djetinjstva uzrokovanog bizarnim razlozima za prebijanje od strane roditelja.

Vrh

PostPostano: 25 ožu 2010, 13:30 

gledao sam ga, nije loš, al treba imat hrvatsku pozadinu i znat engleski da ga se pravo shvati.

a sad dokle ti smatraš prebijanje djece? jel šamar kad ne posluša prebijanje? mene nisu prebijali al je znao nekad fasovat šamar kakd bi bio loš, ili u ekstremnom slučaju i tanka šipkica. onda mi se nije sviđalo nimalo al danas razumijem zašto.

Vrh

PostPostano: 25 ožu 2010, 22:00 

A ne to... Mislio sam na redovnije šamaranje, klečanje na kukuruzu, ali i psihičko zlostavljanje i ponižavanje.

Vrh

PostPostano: 25 ožu 2010, 22:02 

Inače vjerujem da dobar dio naše "neprilagođenosti" u "urbanijih krajevima" dolazi uslijed tih trauma iz djetinjstva.

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2010, 01:20 

pjosip je napisao/la:
A ne to... Mislio sam na redovnije šamaranje, klečanje na kukuruzu, ali i psihičko zlostavljanje i ponižavanje.

ovo obavezno bih drastično kaznio, mislim da dijete kada zasluži plesku treba dobiti plesku, no konstantno maltreiranje psihički i fizički bi rigorozno kaznio.

Vrh

PostPostano: 01 tra 2010, 21:56 

kikx_sb je napisao/la:
pjosip je napisao/la:

ovo obavezno bih drastično kaznio, mislim da dijete kada zasluži plesku treba dobiti plesku, no konstantno maltreiranje psihički i fizički bi rigorozno kaznio.

A ko je taj koji može ispravno prosuditi da je dijete zaslužilo plesku????? Ošamariti dijete koje u svojoj psiho-fizičkoj igri učini nešto što tebi ili nekome ne odgovara???? Tim pleskama se djeca ubijaju u pojam, jer njihov mozak i inteligencija u razvoju nalažu istraživačku igru i ponašanje. Djeca ne čine ništa loše po svom nevinom kriteriju, zato ako odrasli smatra da dijete čini lošu stvar, treba isto posjesti pored sebe i s njim RAZGOVARATI, taj dijalog mora biti obostran. Batinama se stvaraju psihicki bolesnici, a odrasli ljudi koji su iskusili batine, uglavnom nikada ne mogu do kraja iskazati svoj talenat i kreativnost.

Zato razmislite prije nego što dignete ruku na dijete, jer mu mozda upravo tim potezom oduzimate neke bitne stvari u zivotu, ukratko demoralisete ga.

Vrh

PostPostano: 01 tra 2010, 23:50 

ja sam doživio par pleski kada bi pretjerao i vjeruj mi da mi te stvari nisu padale napamet. nisam nešto emocionalno osakaćen.
ne kažem da treba za svaku sitnicu šamarat dite. naravno djeca puno toga ne znaju, te moraju saznati ili kroz razgovor ili da sami dožive. stvar je kada dođu u jednu dob polako upoznaju razliku između onog što se smije i onog što ne. događalo se i događat će se da dijete znajući da ne treba to činiti pravi prijestup, protivno onome što je roditelj rekao. dakle, ne mislim da se udara dijete od 2g što je prosulo čašu soka. mislim na to da dječarac od 7-8g kojemu je rečeno da ne dira tatin mobitel nakon što je 3put hvatan i 3put usmeno pokoravan da ne smije dirat, 4. put fasuje plesku.

Vrh

PostPostano: 02 tra 2010, 01:08 

Vidiš to dijete koje dira tatin mobitel, čini to iz znatiželje, možda u njemu čuči budući znanstvenik-istraživač. Ti si primio par pljuski i to sada toleriras, namjeravas nastaviti tradiciju?

Vidi kada sam ja bio dijete i kada se ulazilo u pubertet, tj ono doba kada se sve proba, mene su moji roditelji posjeli pored sebe i rekli ovako: Ako hoćeš pušiti, puši, niko ti ne brani, slobodno zapali, nemoj od nas traziti novac za cigarete, jer ga neces dobiti. Nemoj se kriti po sobi i gasiti opuske pod krevetom, jer cinis stetu, a mozes se i zapaliti. Taj razgovor je bio presudan da ostanem nepusac, da se odhrvem svim izazovima koji su slijedili, nagovaranje drustva, gledanje na mene nepusaca kao osobu manje vrijednosti itd.. Proslo je 15 godina od kako su moji drugari počeli pusiti, isti oni kojima sam bio manje vrijedan jer ne pusim, i onda cujem njihovu ispovijest: bolje da sam *** stavio u usta nego sto sam poceo pusiti, tebi(Meni) svaka cast što ne pusis :)

Dakle mudar razgovor sve rijesi.. Iskreno i ja sam znao dobiti pljuske, zbog svoje prevelike znatizelje, no nemam namjeru pljuskati svoje potomke..

Vrh

PostPostano: 03 tra 2010, 23:18 

namjeravam. ukoliko to bude potrebno, a rijetko koje djetinjstvo to ne zahtjeva.

eto, taj konkretan primjer pušenja, nešto sam slično doživio sa svojima, i sa dosta stvari u životu, međutim taj razgovor je došao nešto kasnije, pubertetske godine.

ja ne kažem da razgovor sve ne rješava. rješava on puno toga i ja uvijek više volim sve kroz priču riješit. naravno, dijete će sjest kraj tate, tata će reć, sine ne smiješ dirati to ako želiš nešto vidjeti moraš mem pitat. pretpostavimo da će to dijete opet dirnut tatin mob, i recimo nešto mu pokvari. jedna pleska će urezat poruku - kad se kaže ne, to znači ne. dijete koje je otišlo igrat se vani a da se niej javilo nikome u kući, a to čini već 3. put unatoč razgovoru, zaslužuje plesku. lekcije se tako nauče. kad obraz zažari, upamti se to.

možda ovo moje zvuči okrutno, al na ovo gledam kao strogo odgojnu mjeru, al onu zadnju.

Vrh

PostPostano: 15 tra 2010, 21:36 
otkad znam za sebe, nikad me nitko nije prebio, niti znam ikog tko je bio rigorozno kažnjavan, osim pokojeg šamara ili šibe po guzi. ne vidim čemu generaliziranje zbog lika koji nekakvim izmišljenim pričama zabavlja ljude, naime, da je bio zlostavljan, najvjerojatnije bi završio kao kakav kriminalac ili zlostavljač žena i djece, barem je to jasno i običnim laicima.

zamisli da zbog učestale pedofilije u sjeverozapadnoj hrvatskoj, nasilja među djecom, kriminala, ubojstava, čedomorstava, brakolomstava, zlostavljanja žena, rodoskvrnuća i sličnog, ljude iz tih krajeva prikažemo kao "urbane" kojima se ovi došljaci ne mogu prilagoditi zbog očitih razlika u odgoju?

nedavno sam pratila antropološko predavanje o iskopinama srednjovjekovnih grobnica iz mog kraja, zanimljivo da je smrtnost djece u to izuzetno teško doba bila iznenađujuće mala, da je po stanju kostiju bilo više nego očigledno da su tjelesne ozljede bile isključivo kod muškaraca i zdjelica klasično jahačka (ratnici), da su im kosti bile istrošene od teškog rada, nešto malo više nego kod žena, da su bili neuhranjeni, dok su djeca bila solidno uhranjena i relatinvno zdrava.

možemo li na osnovi ovoga zaključiti ono što i danas možeš vidjeti po hercegovačkim kućama, a to je da se prvo dica najidu, a starima što ostane?
okanite se generaliziranja, istina je kompliciranija nego što o tome svjedoči jedan komedijaš koji je sve samo ne žrtva zlostavljanja.

Vrh

PostPostano: 22 tra 2010, 21:09 

Ilirka je napisao/la:
okanite se generaliziranja, istina je kompliciranija nego što o tome svjedoči jedan komedijaš koji je sve samo ne žrtva zlostavljanja.

Eno ti primjera Mirjane Lučić a takvih roditelja sadista ima više.

Vrh

PostPostano: 22 tra 2010, 21:48 
našao si vrlo nesretan, krajnje kontroverzan primjer, a tvrdnja da ima takvih roditelja više, onako je odokativna, bez argumenata.
http://www.nacional.hr/clanak/35234/mir ... d-bankrota
http://www.24sata.hr/sport/pjerino-bebi ... ura/22319/
za dokazati da hercegovci ubijaju boga u svojoj djeci, treba malo više materijala od lažljive propale tenisačice i lika koji zabavlja publiku i traži slavu. puno više dokaza nego što ih treba za dokazati pedofiliju, alkoholizam i čedomorstvo u sz hrvatskoj.

Vrh

PostPostano: 22 tra 2010, 22:05 

Ilirka je napisao/la:
našao si vrlo nesretan, krajnje kontroverzan primjer, a tvrdnja da ima takvih roditelja više, onako je odokativna, bez argumenata.
http://www.nacional.hr/clanak/35234/mir ... d-bankrota
http://www.24sata.hr/sport/pjerino-bebi ... ura/22319/
za dokazati da hercegovci ubijaju boga u svojoj djeci, treba malo više materijala od lažljive propale tenisačice i lika koji zabavlja publiku i traži slavu. puno više dokaza nego što ih treba za dokazati pedofiliju, alkoholizam i čedomorstvo u sz hrvatskoj.

"Dokazati da hercegovci ubijaju Boga u djeci"?

Kako koji, Ilirka... kako koji.

Inače, ovaj tvoj "Smrt fašizmu!" upad jako podsjeća na modus operandi muslimanskih "istoričara".

"Ko drukčije kaže taj kleveće i laže!"

Vrh

PostPostano: 22 tra 2010, 22:13 
mislim da je topic apsolutno nekorektan, tvoji upisi na njemu pogotovu, a ti razmisli o tome, kao i zašto.
postaviš tezu, nedokazivu i van svake pameti, sa naslovom kojeg se ne bi ni hypo kuljiš posramio, a nama ostavljaš da se branimo.
mi se obranimo vlastitim iskustvom, a ti i dalje daješ argumente u stilu "ima takih ihuhuuuu...".
ideš dokazivati nešto, pa izvoli. dokaži. kao i to da sam napisala da lažeš. ali okani se "nas" i generaliziranja.
tko je sad "istoričar"?

Vrh

PostPostano: 22 tra 2010, 22:18 
p.s.
da je tema općenita, pisala bih o tome, imam djecu, bila sam dijete.

ali ovo...

Ta "kultura" prebijanja djece je, čini mi se, poprilično prisutna u Hercegovini. Taj jad se prenosi sa koljena na koljeno.
Inače vjerujem da dobar dio naše "neprilagođenosti" u "urbanijih krajevima" dolazi uslijed tih trauma iz djetinjstva.

ovo ne kupujem, ni umotano unajfiniji celofan i svilu. sorry, nastavi sam sa sobom...

Vrh

PostPostano: 22 tra 2010, 22:45 

Ilirka je napisao/la:
ovo ne kupujem, ni umotano unajfiniji celofan i svilu. sorry, nastavi sam sa sobom...

ne sjećam se ni da te neko zvao

Vrh

PostPostano: 23 tra 2010, 10:52 

Ilirka je napisao/la:
mislim da je topic apsolutno nekorektan, tvoji upisi na njemu pogotovu, a ti razmisli o tome, kao i zašto.
postaviš tezu, nedokazivu i van svake pameti, sa naslovom kojeg se ne bi ni hypo kuljiš posramio, a nama ostavljaš da se branimo.

"Branimo"?

Odakle ti da se ti trebaš nešto i od nekoga braniti? Nisi ti nikakav advokat Hercegovaca a bome ni djeva zaštitnica dobrog glasa Hercegovine.

Okani se ćorava posla, drži pod kontrolom svoju kuću, ne znaš šta ti radi prvi susjed i budeš li se uzbudjivala na svaku "negativnost" postat ćeš graktalica. Ovo je preozbiljna tema da bi se dozvolio nastup u stilu "ne bi naš Tuta mrava zgazio".

Vrh

PostPostano: 23 tra 2010, 11:14 
a tko je tebi dao mandat da sa drugog kraja druge države govoriš o običajima ljudi s kojima nemaš direktnog doticaja?
čiji si ti odvjetnik? ozbiljno te pitam. slijedim tvoju logiku i pitam te, tko je tebi dao veće pravo da ocrnjuješ, nego što je moje da se branim, obzirom da ja pripadam tom narodu, a ti tek u tragovima?
glede kontrole, slijedom tvoje čudne logike, ja tebi isto tako mogu reći da vodiš računa o svojoj djeci i obitelji jer ova djeca ovamo su sita i zdrava, sretna bez tobožnje zabrinutosti kojekakvih "dušebrižnika" koji izvuku neki sumnjiv slučaj iz neke rupčage kako bi se njime poslužili u krajnje sumnjive svrhe.
glede ozbiljnosti, tema ti je krajnje degutantna, čak i rasistička, u stilu denisa kuljiša, te bez ikakvih dokaza i argumenata nastojiš ocrniti jedan narod.
ako si imao vlastitih gorkih iskustava po pitanju zlostavljanja, onda kreni od sebe. ja prva ću imati razumijevanja i pokušati ti pomoći barem razgovorom, ali znaj, prvi korak ka ozdravljenju je priznanje da si bolestan, zato bujrum.
kaži lijepo pred svima: zdravo! ja sam pjosip i zlostavljan sam kao dijete.
a mi ćemo svi lijepo u glas mahajući rukama: zdravo, pjosipe!
probaj, ne bi trebalo biti teško.

želim ti skoro ozdravljenje. najiskrenije.

Vrh

PostPostano: 23 tra 2010, 11:42 

Nema kraja gdje djeca ne dobiju batina. Od Slavonije preko Zagorja, Dalmacije pa do Hercegovine i Bosne..
Pa i sam sam pobro dobrih batina u djetinjstvu, al bilo je s razlogom. Ako mi se pet puta reklo da to i to ne smijem a ja opet, e onda je to zasluzilo malo degeneka. Nisam bio klinac od 5-6 godinica vec klinjo od 11 pa na dalje, dakle kad vec neke stvari trebam kontat. Sad, bacat u tor i na lomacu samo ljude iz jedne regije i prozivat ih nekim zlostavljacima, to je vec .....

Vrh

PostPostano: 23 tra 2010, 12:55 

Ilirka je napisao/la:
a tko je tebi dao mandat da sa drugog kraja druge države govoriš o običajima ljudi s kojima nemaš direktnog doticaja?

Moji roditelji su iz "direktnog doticaja".

Moji ujak, ujna, tetci(riječ?), tetke, bake, djedovi su iz "direktnog doticaja".

Da li je to dovoljno?

Citat:
čiji si ti odvjetnik?

Šorošev :palacgore1

Citat:
ozbiljno te pitam. slijedim tvoju logiku i pitam te, tko je tebi dao veće pravo da ocrnjuješ, nego što je moje da se branim, obzirom da ja pripadam tom narodu, a ti tek u tragovima?

Pazi ovo, engleska vlada odlučuje o tome da smanji radno vrijeme pubova jer se jako puno kaznenih djela dešava nakon radnog vremena pubova.

Pitam ja tebe, ODAKLE PRAVO ENGLESKOJ VLADI DA OCRNJUJE SVOJ NAROD?

Citat:
glede ozbiljnosti, tema ti je krajnje degutantna, čak i rasistička, u stilu denisa kuljiša, te bez ikakvih dokaza i argumenata nastojiš ocrniti jedan narod.

Dokazi na Internetu su ti predočeni. Pored onih očiglednij postoje i oni drugi koje tvoje suptilno oko nije zamijetilo a to je da se svi smiju dok danny Pehar progovara o premlaćivanju dok se ostatak gledateljstva valja od smijeha. Pitanje tebi je - da se nisu možda prepoznali kad im je sve to skupa toliko smiješno dok spominje "croatian parents"?

Citat:
ako si imao vlastitih gorkih iskustava po pitanju zlostavljanja, onda kreni od sebe. ja prva ću imati razumijevanja i pokušati ti pomoći barem razgovorom, ali znaj, prvi korak ka ozdravljenju je priznanje da si bolestan, zato bujrum.
kaži lijepo pred svima: zdravo! ja sam pjosip i zlostavljan sam kao dijete.
a mi ćemo svi lijepo u glas mahajući rukama: zdravo, pjosipe!
probaj, ne bi trebalo biti teško.
želim ti skoro ozdravljenje. najiskrenije.

Dobijao sam batine - da. Ne mogu usporedjivati baš sa puno ljudi, ali obiteljski prijatelji takodjer Hercegovci su otpruilike jednako tukli djecu kao i moji roditelji.

No i kao takav sam ipak uspio razviti sposobnost introspekcije tj. uvida, koji se u ovom slučaju tiče činjenice da ako se nešto se ne dešava u tvojoj kući da to ne mora nužno biti slučaj i u drugim kućama.

Da bi lakše shvatila: recimo da ti imaš dugačak nos - to ti još uvijek ne znači da i svi drugi imaju takav problem.

Vrh

PostPostano: 23 tra 2010, 14:23 

Što se tiče tvoje dijagnoze "bolesti"...

Jedna od najprežvakanijih fora na Internetu je ona sa upućivanjem psihijatrima, spominjanja psihičke rastrojenosti i sličnim zrncima mudrosti psihijatara-amatera koje inače u svijetu bije glas da se amaterski bave psihijatrijom jer u stvari žele sebe shvatiti.

Mene bi više zabrinjavalo da sam se dao u otkrivanje razloga zašto nisam izabran za omiljenu "forumašicu" pa da sam preko PP radio privatnu anketu sa ciljem da se, izgleda potraži potvrda da se pretpostavljeni glasači moraju uklapati u kalup o onima koji "nemaju doticaja" a usput su i "bolesni" pa eto domaću i čvrstu djevojku nisu izabrali za to mjesto pored svih HercegBosanaca.

Vrh

PostPostano: 23 tra 2010, 15:33 
haha, znala sam da si gnjojni iscjedak, ali da si toliko, nisam, iskreno. iznenadio si me.
moja "anketa" je i javno objavljena, i dobila sam odgovor na nju. i nigdje nikad sebe nisam spominjala, a tvoje bolesne insinuacije me ne zanimaju.
zanimalo me koliko ima hercegovaca iz zapadne hercegovine ovdje i saznala.
ni ja nisam ovdje slučajno. upravo glasine o hrvataskom forumu koji je izrazito prosrbski orjentiran, a čine ga mahom bosanci, dovele su me ovdje.
ne mogu reći da su bili ljudi u krivu. godinama pišem po raznim forumima i mogu reći da je forum definitivno u kurcu. samo na njemu možeš naći topic u slavu srbske vojske.

usput, ja i dalje čekam argumente i dokaze na ovu gnjusnu temu. ne mogu vjerovati da ćeš i dalje posezati za glupostima koje kao da čupaš iz samog šupka među ušima kako bi izbjegao odgovore.

ajmo, argumenete na sunce. samo da ne bude tvoja vlastita prebijena guzica. unaprijed hvala.

Vrh

PostPostano: 23 tra 2010, 15:37 

Ilirka je napisao/la:
ni ja nisam ovdje slučajno. upravo glasine o hrvataskom forumu koji je izrazito prosrbski orjentiran, a čine ga mahom bosanci, dovele su me ovdje.

Kome god se ne sviđa nek se goni u tri p.m. Dosta mi je više optužbi, lažiranja i insinuacija.

Ako nije jasno: Kome god se ne sviđa i tko god ima ovako krupne laži i zamjerke - nudim im šansu da se ovdje pribilježe i nudim im brisanje korisničkog računa ako to doista žele.

Vrh

PostPostano: 23 tra 2010, 15:46 
Ministry of Sound je napisao/la:
Ilirka je napisao/la:

Kome god se ne sviđa nek se goni u tri p.m. Dosta mi je više optužbi, lažiranja i insinuacija.

Ako nije jasno: Kome god se ne sviđa i tko god ima ovako krupne laži i zamjerke - nudim im šansu da se ovdje pribilježe i nudim im brisanje korisničkog računa ako to doista žele.

uključuje li brisanje računa i brisanje svih postova?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: