|
|
Stranica: 3/4.
|
[ 90 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
djiha-djiha
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 04 lip 2013, 14:25 |
|
|
BBC je napisao/la: Što sad ? Ne da ti se o bošnjačkom fašizmu pa trolaš o Vukovaru. Zar se nisi prije ravno jedan minut žalio da drugi forumaši to rade ? Ne, napisao sam da je i bosnjacki nacionalizam stetan, pa tako i izjave poput te da u Srebrenici ne smije nikad biti srpski gradonacelnik. Samo sto se to po svojoj prirodi ne razlikuje od protesta protiv "govora cirilice" u Vukovaru. I jedno i drugo je nacionalizam.
_________________ jebem li te vojni referente shto me cherash dalje od dervente...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 04 lip 2013, 14:26 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Ti si Bošnjak do kosti. Ne možeš dijete od 5 godina prevariti svojim glumatanjem "kozmopolita" i "zemljanina".
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 04 lip 2013, 17:55 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76727 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
djiha-djiha je napisao/la: BBC je napisao/la: Pa ja ga želim izdvojiti na ovoj temi i samo ću o njemu pisati. Jer je postao vrlo bezobziran, nasilan i opasan. I jer je ovo forum Herceg-Bosna. Ako imas argumente koji dokazuju da je bosnjacki nacionalizam gori od srpskog, hrvatskog, turskog, ili bilo kojeg drugog, onda ih slobodno iznesi. Anacionalist. Kao hobi, brani bošnjački nacionalizam.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 04 lip 2013, 18:25 |
|
|
Samuel Johnson velik engleski pisac i prvi englski leskikograf je zapisao da je patriotizam zadnje utočište hulja.
I bio je potpuno u pravu mada je to zapisao u drugoj polovini 18.veka. kad su počeli prvi nacionalizmi u Evropi , a Englezi su bili među prvima naravno.
Dušan Kovačević veliki srpski komediograf i zaslužan za najbolje filmove ovih prostora je rekao da biti nacionalista u svojoj državi i među svojim narodom je kao da trčiš ulicom i iz sveg mozga se dernjaš kako voliš svoju rođenu majku.
Znači ili si totalno lud ili hoćeš da svi drugi vole tvoju majku i to na tvoj način.
Voleti svoj narod se podrazumeva , a samo kritičnost ka sebi i savome narodu dovodi da on postaje bolji i samim time patriotizam ima smisla.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 04 lip 2013, 21:30 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
djiha-djiha je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Slušam jutros o sukobu u Turskoj, u biti su Turci razapeti između kemalizma (nacionalizma) i islamizma. Slično je čini se i s Bošnjacima u BiH.
E sad, ako je nacionalizam zlo, što je alternativa? Zbog cega jednu glupost zamijenjivati drugom? Zbog cega uvijek teziti ka tome da se bude dio nekog stada, neceg "veceg" i brojnijeg od sebe samog, osim ako se time ne zeli kompenzirati odredjena doza deficita na individualnoj bazi? Zašto si tu? Izgrađuj se individualno.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 01:21 |
|
|
Bez nacionalizma život nema nikakvog smisla. To je izvor nadahnuća i kamen temeljac svake zdrave osobe.
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 01:27 |
|
|
Eto zašto nam treba više žena na politici!
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 01:28 |
|
|
Gde si purgeru, slažeš li se sa mnom?
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 01:35 |
|
|
Ma da slažem. Isklesao bih vaš lik da predstavlja božicu mudrosti gospo.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 01:37 |
|
|
Eh da mogu, nazdravila bih ti flašom "Jelen" piva.
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 01:39 |
|
|
Nazdravit ću ja u vaše ime kriglom Velebitskog kasačkog.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 01:47 |
|
|
Ne bih mogla da živim u multietničkoj zemlji, to bi za mene bilo ravno smrti.
|
|
Vrh |
|
|
Ksenija
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 02:36 |
|
|
doc je napisao/la: Nazdravit ću ja u vaše ime kriglom Velebitskog kasačkog. Eh, kad se samo setim prošle godine i crnog Kasačkog sa Velebitskih izvora. Tada se rodila moja ljubav prema pivu, ali samo Kasačkom. Nacionalizam... jednom zamalo da me razapnu na sred Terazija samo zato što sam rekla da sam nacionalista.
|
|
Vrh |
|
|
Ksenija
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 02:42 |
|
|
joe enter je napisao/la: Dušan Kovačević veliki srpski komediograf i zaslužan za najbolje filmove ovih prostora je rekao da biti nacionalista u svojoj državi i među svojim narodom je kao da trčiš ulicom i iz sveg mozga se dernjaš kako voliš svoju rođenu majku.
Znači ili si totalno lud ili hoćeš da svi drugi vole tvoju majku i to na tvoj način.
Voleti svoj narod se podrazumeva , a samo kritičnost ka sebi i savome narodu dovodi da on postaje bolji i samim time patriotizam ima smisla. Omiljeni mi Dušan Kovačević je lupio i ostao živ. Volim i ja svoju decu pa ne urlam po ulici da ih volim niti teram da ih iko voli. Nacionalizam je upravo to što se podrazumeva - voleti svoj narod zajedno sa samokritikom. U suprotnom, ne bi imao smisla.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 09:17 |
|
|
Mora da prije, dok nije bilo nacija, niko nije bio zdrav.
|
|
Vrh |
|
|
NoviSeer
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 16:01 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 16:52 Postovi: 2746 Lokacija: Žepačko-bobovačka županija
|
Lebowski je napisao/la: Mora da prije, dok nije bilo nacija, niko nije bio zdrav. Pa ljudi i jesu bili kraćeg životnog vijeka i dosta manje slobodni nego u posljednjih 150-200 godina ono...
_________________ Herceg-Bosno brdovita, zemljo mila plemenita, sva prkosna i od pjesme osvojit te nitko ne smije.
ivica je napisao/la: Tuđman je za muslimane učinio više i od alije...
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 17:12 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25752 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Zdrava i čvrsta nacija kao temelj zdravog i čvrstog individualizma!
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 17:15 |
|
|
NoviSeer je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Mora da prije, dok nije bilo nacija, niko nije bio zdrav. Pa ljudi i jesu bili kraćeg životnog vijeka i dosta manje slobodni nego u posljednjih 150-200 godina ono... Dobro ti ide izvlačenje zaključaka.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 18:58 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Bobovac je napisao/la: Zdrava i čvrsta nacija kao temelj zdravog i čvrstog individualizma! Ali nacija izvire iz kolektiva tj. iz kolektivne svijesti. Tu se razlikuju dva viđenja nacionalizma: a) Država stvara narod(zapadni tip, građanska država) b) Narod stvara državu(europsko-istočni tip, nacionalna država) Prvog se drže "nove nacije" tipa SAD, Kanada itd... kojima je "čisti" oblik nacionalizma kakav ima Europa, tj. vezanje države i nacije za jednu etničku grupu nepojmljiv. Interesantno je da su i u fašističkoj Italiji držali do ove koncepcije. Drugog se drže "stare nacije" tj. europske nacije i azijske nacije, povijesno i nacisti su koristili ovakav koncept. Jasno je da nacija izvire iz kolektivne svijesti naroda koji teži političkom samoostvarenju, tj. oblikuje svoju ideju nacionalizma, no nesumnjivo je da svake daljnje generacije istog naroda postižu punu integraciju u društvo tek prihvaćanjem tih bazičnih nacionalnih ideja stvorenih u vrijeme prvog vala nacionalizma (18. i 19. st.) . Ipak sam narod tj. korijeni nacije sežu duboko u prošlost - to naslijeđe i čini najjače vezivno tkivo svakog nacionalizma i svake nacionalne ideje. Htio sam te pitati Bobovac da vidim tvoje promišljanje o sadašnjosti tj. ovome o čemu sam pisao na početku drugog paragrafa, a tiče se samoostvarenja pojedinca danas u društvu, koje se praktično čini nemogućim bez jedne doze zdravog liberalnog nacionalizma, tj. svatko tko misli drugačije obično ili ne iskazuje svoje misli ili završi kao otpadnik od društva (a i ovi koji ne iskazuju svoje misli isto ne mogu vječno izdržati - za što je najbolji primjer predsjednika Foruma Mladih sa Korčule)? Dakako držim europski tip nacionalizma i pogled na nacionalnu državu daleko superiornijim zapadnom shvaćanju i građanskoj državi iz proste činjenice što jače veže kolektiv i snažnije definira "naciju". A kao što vidim u SADu gdje se nacija ne temelji na izraženim etničkim obilježjima-osim možda engleskog jezika kao standarda, stvaraju se druge podjele- one na temelju rase. Ajde krenimo sa ovim, napiši svoje mišljenje pa ćemo prodivaniti još malo o ovome.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 22:19 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Zdrava i čvrsta nacija kao temelj zdravog i čvrstog individualizma! Ali nacija izvire iz kolektiva tj. iz kolektivne svijesti. Malo si pogrešno shvatio jer je smisao mojega posta bila da zdravi i čvrsti individualizam kao vrijednost nastupa kao kasnija faza jednog zdravog i čvrstog nacionalizma. Dakle nikava veleumna ideja. Citat: Tu se razlikuju dva viđenja nacionalizma: a) Država stvara narod(zapadni tip, građanska država) b) Narod stvara državu(europsko-istočni tip, nacionalna država) Prvog se drže "nove nacije" tipa SAD, Kanada itd... kojima je "čisti" oblik nacionalizma kakav ima Europa, tj. vezanje države i nacije za jednu etničku grupu nepojmljiv. Interesantno je da su i u fašističkoj Italiji držali do ove koncepcije. Drugog se drže "stare nacije" tj. europske nacije i azijske nacije, povijesno i nacisti su koristili ovakav koncept. To je zanimljivo, moram priznati da nisam do sada gledao na to na taj način, ali sam uvjeren da je možda to točno ako se primjenjuje na zapadnu civilizaciju u širem smislu dok je pitanje imaju li neke azijske zemlje dovoljno kapaciteta i povijesnog backgrounda za tako nešto, a da o afričkim zemljama i ne govorimo. Dobro, ipak govorimo o nekim zajednicama gdje se nacija tek rađa. Citat: Jasno je da nacija izvire iz kolektivne svijesti naroda koji teži političkom samoostvarenju, tj. oblikuje svoju ideju nacionalizma, no nesumnjivo je da svake daljnje generacije istog naroda postižu punu integraciju u društvo tek prihvaćanjem tih bazičnih nacionalnih ideja stvorenih u vrijeme prvog vala nacionalizma (18. i 19. st.) . Ipak sam narod tj. korijeni nacije sežu duboko u prošlost - to naslijeđe i čini najjače vezivno tkivo svakog nacionalizma i svake nacionalne ideje. Narod se uzima kao osnova, njegova kultura i tradicija njegova povijest itd, sve se to institucinalizira kroz ili državna tijela ( ako navedeni imaju državu) ili neka druga ako državu pak nemaju. Ali narod sam po sebi nije jamac postanka nacije ako ne postoji dostatna kritična masa društvene elite, i duhovne (inteligencija) i materijalne i (buržoazija) i u velikoj mjeri je razvitak nacije upravo određen interesima te elite koji svoj osobni interes nameću kao nacionalni i odbacivanje ili zadržavanje te neke "prabaštine" je u svezi sa navedenim. Tu dakle kao poseban element treba uzeti i tzv postnacionalizam tj prihvaćanje ili bolje reći odbacivanje tih bazičnih nacionalnih ideja kroz nove oblike društvenih zajednica. Citat: Htio sam te pitati Bobovac da vidim tvoje promišljanje o sadašnjosti tj. ovome o čemu sam pisao na početku drugog paragrafa, a tiče se samoostvarenja pojedinca danas u društvu, koje se praktično čini nemogućim bez jedne doze zdravog liberalnog nacionalizma, tj. svatko tko misli drugačije obično ili ne iskazuje svoje misli ili završi kao otpadnik od društva (a i ovi koji ne iskazuju svoje misli isto ne mogu vječno izdržati - za što je najbolji primjer predsjednika Foruma Mladih sa Korčule)? Ja ipak mislim da oni koji misle drugačije i otvoreno iskazuju svoje protivljenje stavu većine da su uvijek bili i sada su na margini društva u svim zemljama. Istina, svaka zemlja ima svoje specifičnosti i pitanje je što je to odstupanje o vladajućeg trenda. Nekada je taj vladajući trend da se ******** treba pobiti, i onda je onaj tko ide na gay paradu marginalac, nekada je vladajići trend da svi idu na gay paradu, i tada je onaj tko želi pobiti sve ******** marginalac. Citat: Dakako držim europski tip nacionalizma i pogled na nacionalnu državu daleko superiornijim zapadnom shvaćanju i građanskoj državi iz proste činjenice što jače veže kolektiv i snažnije definira "naciju". A kao što vidim u SADu gdje se nacija ne temelji na izraženim etničkim obilježjima-osim možda engleskog jezika kao standarda, stvaraju se druge podjele- one na temelju rase.
Nije mi jasna tvoja podjela na europsku i zapadnu definiciju države jer su i u jednoj Francuskoj i Italiji, velikim dijelom i Španjolskoj itd postojali više naroda koji su svi sjedinjeni u jednu naciju, a i sada imamo situaciju da se u takvim državama pokušava stvoriti svojevrsni melting pot. Znači, ne reći možemo da spadaju u europski tip ( po toj podjeli) iako su u Europi. Onda te države više spadaju u zapadni tip nacionalizma. Mislim dakle da je ta podjela možda malo pojednostavljena ili se pak ti nisi jasno izrazio. A što se tiče USA i sličnih zemalja, normalno je da se ljudske grupe identificiraju kroz razne oblike i kada se pokušava zatomiti jedan oblik onda drugi dolazi do izražaja. Jednostavno, svako društvo mora imati jednu količinu mržnje, samo je pitanje kako će se ono kanalizirati i u čijem interesu.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 22:45 |
|
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 22:46 |
|
|
Leb, aj na klix forum pa seri.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 22:52 |
|
|
Previše volim ovaj forum, nemam srca da ga ostavim.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 22:54 |
|
|
I to baš na ovoj temi sad kad se zna da je autor lažljivo bošnjačko nacionalističko ***. Baš znaš izabrati gdje ćeš brati simpatije od Hrvata.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: O nacionalizmu... Postano: 06 lip 2013, 22:57 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Previše volim ovaj forum, nemam srca da ga ostavim. Zato imaš prijatelje da ti pomognu.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|