HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 sij 2025, 09:57.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: ORA – Omladinske radne akcije moguće i danas?!
PostPostano: 14 svi 2014, 13:29 

Ne znam je li ova tema već bila predmet rasprave a živo me zanima.....

Često čujem omladinu kako bi rado našli neki sezonski posao na omiljenom odredištu i s tako zarađenim novcima ujedno financirali odmor u slobodno vrijeme. Jednostavno bi spojili korisno s ugodnim. Na listi želja na prvom mjestu je more, ali ima i onih koji bi radili i odmarali na planinama, na brzim rijekama, jezerima....... itd.

Svi sigurno ne mogu sebi ispuniti želju i zato će brojni svoje ljetno vrijeme kratiti uz neku obližnju rijeku, roštilj, a navečer gluharenje u lokalnim kafićima u kojima ionako svako svakog zna.

Da li je danas moguće nešto slično nekadašnjim omaladinskim radnim akcijama u bivšoj YU, i tako omladinu pokrenuti na druženje, koristan rad, i na kraju ih nagraditi plaćenim odmorom. Mjesec-dva korisnog rada, noćnih druženja, i na kraju nekoliko dana besplatnog odmora. Korist bi imali svi. Država i društvo zbog obavljenog projekta, omladina zbog novih poznanstava, iskustava i odmora, turistička djelatnost, itd.

Što vi mislite je li danas moguća tzv. ORA?

Vrh

Naslov: Re: ORA – Omladinske radne akcije moguće i danas?!
PostPostano: 14 svi 2014, 14:30 

Mislim da ima toga na dragovoljnoj bazi ali kroz udruge mladih, dani čišćenja okoliša, rijeka i sl.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2014, 19:40 

Pri svemu ovomu moramo imati u vidu činjenicu da su nekadašnje ORA-e bile organizirane, ne formalno kroz državu, već kroz tadašnji SSOJ, dakle možemo reći da je temelj organiziranja bio partijski/stranački, bilo kroz članstvo bilo kroz simpatizere. U tom smislu treba gledati i eventualni budući takav pokušaj, dakle po mom mišljenju jedino bi to moglo kroz neko stranačko organiziranje, jer jedino stranke imaju mehanizme organiziranja takvih aktivnosti i mehanizme provedbe prijeko potrebite stege na njima ( ja sam bio na ORA pa znam u što se sve može to pretvoriti ako se nema učinkovit nadzor u svakom segmentu), a to država ne može, jer bi to značilo da se to radi uz eskort policije):

Vrh

PostPostano: 18 svi 2014, 01:42 

Bobovac je napisao/la:
Pri svemu ovomu moramo imati u vidu činjenicu da su nekadašnje ORA-e bile organizirane, ne formalno kroz državu, već kroz tadašnji SSOJ, dakle možemo reći da je temelj organiziranja bio partijski/stranački, bilo kroz članstvo bilo kroz simpatizere. U tom smislu treba gledati i eventualni budući takav pokušaj, dakle po mom mišljenju jedino bi to moglo kroz neko stranačko organiziranje, jer jedino stranke imaju mehanizme organiziranja takvih aktivnosti i mehanizme provedbe prijeko potrebite stege na njima ( ja sam bio na ORA pa znam u što se sve može to pretvoriti ako se nema učinkovit nadzor u svakom segmentu), a to država ne može, jer bi to značilo da se to radi uz eskort policije):

Bobovac, evo neovisno o strančakoj pripadnosti, ali itekako ovisno o situaciji, nakon ovih katastrofalnih poplava, mislim da bi nakon povlačenja vode omladina mogla napravit sebi obraz i nešto poduzeti. Solidarnost je najveći domet ljudskosti. Omladina iz onih mjesta u kojima Noin posjet nije doživio ekranizaciju, e ta omladina bi mogla pokazat solidarnost i pomoći tamo gdje je voda nosila i živote i imetak.

Na muci se poznaju junaci......................................................

Vrh

PostPostano: 21 svi 2014, 12:54 

Mislim da ovu temu treba držati aktivnom.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2014, 01:04 

Nakon ovakvih tragičnih poplava u vrijeme bivše YU (u Titovo vrijeme) ORA, sastavljena od pripadnika svih naroda i narodnosti, sigurno bi već bila na djelu. Danju bi se prebacivale norme a navečer sviralo, pjevalo, i igralo.

Nešto slično ORA-i ipak se dešava u nekim mjestima stradalim od poplava. Evo jednog primjera u BiH kad je sjevnula harmonika, zaigralo se kolo, dok je razvučena harmonika doživjela kićenje markama :zivili :zubati

http://www.avaz.ba/showbiz/kiosk/nakon- ... lo-se-kolo

Vrh

PostPostano: 27 svi 2014, 01:18 

Je li ORA još živa i potrebna, evo jednog friškog posta s rubrike Politika, tema Poplave

..............................................................................................................................................
Rubrika: Politika
Naslov teme: Poplave u BiH 2014.

Komentator: Mali Marko
Postano: uto svi 27, 2014 12:44 am

Želio bih se zahvaliti svim volonterima koji su pomagali u saniranju šteta koje je izazvala poplava na području Žepča, Zavidovića i Maglaja. Spomenut ću ovom prigodom samo one najudaljenije, HGSS iz Posušja, planinare iz Mostara, navijačku skupinu Ultrase. A bilo je i mnogo još drugih. Ogromna je stvar kad se vidi da su Hrvati iz Hercegovine došli u pomoć ne samo Hrvatima u Bosni, nego svim ljudima koji su nastradali.

Ukoliko netko još uvijek želi pomoći, na bilo kakakv način, može me kontaktitari ovako javno na forumu ili putem privatne poruke. Sa svoje strane, pružit ću svaku informaciju, sve što vas zanima, iz prve ruke. Inače, nisam imao prigodu da se prije javim, jer internet nije bio dostupan. Uglavnom, poplave su prošle, ali prava borba je tek počela. Predstoji još puno posla i svaka vaša pomoć je dobrodošla.

Još jednom velika hvala.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2014, 01:34 

I još nešto: Pitam se zašto ovi rutavi starčići i golobradi mladići, isto kao i natapirane babe i sisate omladinke, tragom jugonostaligčarstva ne krenu iu od njih organizirane ORA-e, umjesto što šminkerski paradiraju po Kumrovcu jer tamo se ne mora delati ali se zato do mile volje može uživati u krkanluku i pijači.

Evo primjera sa zadnjeg skupa u Kumrovcu - Ubili se za krampu i lopatu :smajl025
http://www.zabranjeni.url/proslava-dana-ml ... -/1193935/

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 14:53 

ZA KOGA ?!
ZA NAROD!

ZA KOGA?!
ZA TITA!

ZA KOGA?!
ZA PARTIJU!

Z!
D!
R!
A!
V!
O!

ZDRAVO !
ZDRAVO !
ZDRAVO !

:D

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 18:47 

Agathonikos je napisao/la:
ZA KOGA ?!
ZA NAROD!

ZA KOGA?!
ZA TITA!

ZA KOGA?!
ZA PARTIJU!

Z!
D!
R!
A!
V!
O!

ZDRAVO !
ZDRAVO !
ZDRAVO !

:D

Strašno. :zubati

Vrh

PostPostano: 29 svi 2014, 19:59 

Nemate vi pojma što su ORA-e.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.