|
|
Stranica: 3/6.
|
[ 147 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
PCM
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 12:43 |
|
|
Moje ime je režimsko, neutralno 
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 12:47 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
PCM je napisao/la: Moje ime je režimsko, neutralno  Ali OK je, išli smo na vjeronauk u istu crkvu, pa nisi skroz loš. Ukoliko je crkveno krštenje, prva pričest i krizma (prije kraja SFRJ) dio paketa, to poništava "režimsko" ime. 
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
KiM
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 12:51 |
|
|
Sta je to krizma.
_________________ Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08
Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 12:59 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 40810 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
KiM je napisao/la: Sta je to krizma. Sveta Potvrda na hrvatski Danas se obred u Katoličkoj crkvi obavlja kada dijete postane malo starije i zrelije da osobnije i svjesno prihvati kršćanski život, s navršenih četrnaest ili petnaest godina starosti Krizma je obred inicijacije, ulaska djeteta u svijet odraslih, dijete postaje odraslim članom Crkve. Po nauku Katoličke crkve, na krizmi katolici primaju na sebe Duha Svetoga kojeg je Isus obećao.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 13:00 |
|
|
KiM je napisao/la: Sta je to krizma. Hrvatsko žensko apostolsko ime.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 13:01 |
|
|
daramo je napisao/la: KiM je napisao/la: Sta je to krizma. Sveta Potvrda na hrvatski Danas se obred u Katoličkoj crkvi obavlja kada dijete postane malo starije i zrelije da osobnije i svjesno prihvati kršćanski život, s navršenih četrnaest ili petnaest godina starosti Krizma je obred inicijacije, ulaska djeteta u svijet odraslih, dijete postaje odraslim članom Crkve. Po nauku Katoličke crkve, na krizmi katolici primaju na sebe Duha Svetoga kojeg je Isus obećao. Ali u suštini to je pričest , zar ne??
|
|
Vrh |
|
 |
KiM
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 13:04 |
|
|
Hvala. To kod nas nije slucaj. Dali i u tom cinu glavnu ulogu ima kum, kao na krstenju ? Da li se posle crkve pravi neka proslava, svecani rucak, sa zvanicama koje su prisustvovale tom cinu ?
_________________ Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08
Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4
|
|
Vrh |
|
 |
Vujadin
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 13:06 |
|
|
Moje ime je pravo velikosrpsko imperijalisticko. 
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 13:11 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 40810 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Da krizmeni kum, kao što ime kaže radi se o potvrdi krštenja, odnosno svjesnom prihvaćanju Crkve, prije toga se mora ići na vjeronauk tako da prije krizme imaš "polaganje" poznavanja nauka vjere. Da bude proslava kao i na krštenju.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 13:12 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Eee, baš me zanima koliko je roditelja imalo petlju djetetu recimo u Sarajevu dati ime Ante između 1950 i 1990 (štoviše i danas). Vrhunac bezobrazluka (kojeg tada nisam bio svjestan) od strane moje malenkosti je što sam tukao i rugao se dečku (nećak od majkine kolegice), koji se zvao Staša. Nije teško pogoditi da je ruganje i što sve je primao zbog asocijacije "staša-ustaša". 
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
KiM
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 13:18 |
|
|
Ko prizna, pola mu se prasta. To je kompilacija : mladost ludost i komunisticka indoktrinacija i zelja za pokazivanjem i dokazivanjem autoriteta.
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 13:23 |
|
|
Najbolja fora na ovim našim prostorima su nadimci , tipa košarkaš Predrag Saša Danilović , ili neki lik što sam ga znao Vladimir Zoki Stanković. Moj đed se kršteno zvao Đorđije , a svi su ga zvali Veljo i na kraju je pod tim imenom i sahranjen. Moj pokojni otac je bio Ljubo , i pola svog života je vodio bitku i strepeo da mu neko ne napiše Ljubomir , ali to je bila borba protiv vetrenjača.
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 13:28 |
|
|
Koa što mnogi imaju ova "režimska imena" tako je u doba buđenja nacija a i kasnije došlo do razmene imena izmđeu slovenskih naroda , pa su kod nas stigli Igori,Svetlane,Dalibori,... , ali su takođe "naša" imena stigla u Češku npr , tipa Miloš,Dušan,....
|
|
Vrh |
|
 |
Vujadin
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 13:34 |
|
|
joe enter je napisao/la: Koa što mnogi imaju ova "režimska imena" tako je u doba buđenja nacija a i kasnije došlo do razmene imena izmđeu slovenskih naroda , pa su kod nas stigli Igori,Svetlane,Dalibori,... , ali su takođe "naša" imena stigla u Češku npr , tipa Miloš,Dušan,.... Lako za Cesku, al kako je ovo moguce? https://hr.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1a ... %BEi%C4%87
|
|
Vrh |
|
 |
Tuta
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 13:37 |
|
|
Vujadin je napisao/la: joe enter je napisao/la: Koa što mnogi imaju ova "režimska imena" tako je u doba buđenja nacija a i kasnije došlo do razmene imena izmđeu slovenskih naroda , pa su kod nas stigli Igori,Svetlane,Dalibori,... , ali su takođe "naša" imena stigla u Češku npr , tipa Miloš,Dušan,.... Lako za Cesku, al kako je ovo moguce? https://hr.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1a ... %BEi%C4%87Isto kao što je moguć Tomislav Nikolić. Ne znam koliko je to ime bilo popularno kod Srba prije nacionalnog buđenja, ali kod Hrvata je vjerojatno tada postalo popularno...
|
|
Vrh |
|
 |
Tuta
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 13:39 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Eee, baš me zanima koliko je roditelja imalo petlju djetetu recimo u Sarajevu dati ime Ante između 1950 i 1990 (štoviše i danas). Vrhunac bezobrazluka (kojeg tada nisam bio svjestan) od strane moje malenkosti je što sam tukao i rugao se dečku (nećak od majkine kolegice), koji se zvao Staša. Nije teško pogoditi da je ruganje i što sve je primao zbog asocijacije "staša-ustaša".  Tukao si čovjeka jer se zvao staša...?! A moj ministre... Bude li ti danas barem neugodno kad se toga prisjetiš...
|
|
Vrh |
|
 |
Tuta
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 13:41 |
|
|
joe enter je napisao/la: Najbolja fora na ovim našim prostorima su nadimci , tipa košarkaš Predrag Saša Danilović , ili neki lik što sam ga znao Vladimir Zoki Stanković. Moj đed se kršteno zvao Đorđije , a svi su ga zvali Veljo i na kraju je pod tim imenom i sahranjen. Moj pokojni otac je bio Ljubo , i pola svog života je vodio bitku i strepeo da mu neko ne napiše Ljubomir , ali to je bila borba protiv vetrenjača. Logično.
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 13:42 |
|
|
Vujadin je napisao/la: joe enter je napisao/la: Koa što mnogi imaju ova "režimska imena" tako je u doba buđenja nacija a i kasnije došlo do razmene imena izmđeu slovenskih naroda , pa su kod nas stigli Igori,Svetlane,Dalibori,... , ali su takođe "naša" imena stigla u Češku npr , tipa Miloš,Dušan,.... Lako za Cesku, al kako je ovo moguce? https://hr.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1a ... %BEi%C4%87Pa moguće je , ima Hrvata sa imenom Dušan ali najviše vole varijaciju Duško , e sad u koje istorijsko doba su im roditelji radili za jednu od srpski tajnih službi veliko je pitanje. 
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 13:44 |
|
|
Tuta je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Eee, baš me zanima koliko je roditelja imalo petlju djetetu recimo u Sarajevu dati ime Ante između 1950 i 1990 (štoviše i danas). Vrhunac bezobrazluka (kojeg tada nisam bio svjestan) od strane moje malenkosti je što sam tukao i rugao se dečku (nećak od majkine kolegice), koji se zvao Staša. Nije teško pogoditi da je ruganje i što sve je primao zbog asocijacije "staša-ustaša".  Tukao si čovjeka jer se zvao staša...?! A moj ministre... Bude li ti danas barem neugodno kad se toga prisjetiš... Žao mi je naravno, ali je primarno kriva partizanska kinematografija.
|
|
Vrh |
|
 |
Tuta
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 13:48 |
|
|
A što se tiče najgorih tih slavenskih imena... meni je Janja onako najgore. Samo dušmanin more nazvat tako vlastito dijete.
|
|
Vrh |
|
 |
kiler
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 13:49 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 13:26 Postovi: 7530 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
Ministry of Sound je napisao/la: Ja sam pripadnik RKC, hvala lijepo. Tebi roditelji dali turbo-muslimansko ime, jedino mi na pamet Medina pada kao još muslimanskije. Prikladno za općinu Stari Grad  Da si iz Novog Sarajeva, možda bi dobila Alisa ili Melisa. ja sam mislio da se Sarajka zove Sara...Sarah ou jeaa....Sarah Numankadić 
_________________ Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 13:55 |
|
|
kiler je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Ja sam pripadnik RKC, hvala lijepo. Tebi roditelji dali turbo-muslimansko ime, jedino mi na pamet Medina pada kao još muslimanskije. Prikladno za općinu Stari Grad  Da si iz Novog Sarajeva, možda bi dobila Alisa ili Melisa. ja sam mislio da se Sarajka zove Sara...Sarah ou jeaa....Sarah Numankadić  Ti to pao pod Žbanilin utjecaj (Grbavica), pa kontao da ima toga dosta u Sarajevu? Osim toga, egzistira praktički samo u "subverzivnim" osnovnoškolskim dosjetkama tipa Sara je vo. 
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 14:02 |
|
|
Tuta je napisao/la: A što se tiče najgorih tih slavenskih imena... meni je Janja onako najgore. Samo dušmanin more nazvat tako vlastito dijete. To nije slovensko ime , to je "domaće" ime izvedeno do grčkog Hagne iliti latinski Agneza. Slovenska imena ne mogu biti ružna , bar za mene.
|
|
Vrh |
|
 |
kiler
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 14:08 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 13:26 Postovi: 7530 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
Ministry of Sound je napisao/la: Ti to pao pod Žbanilin utjecaj (Grbavica), pa kontao da ima toga dosta u Sarajevu? Osim toga, egzistira praktički samo u "subverzivnim" osnovnoškolskim dosjetkama tipa Sara je vo.  Žbanila nisam gledao taj njen uradak pa tako i ne znam koja su imena tamo pristuna ,ali pretpostavljam da se radi o remek-djelu sedme umjetnosti, must watch filmu... ot Ja sam negdje rekao svoj nazif...drago mi je što je malo,kao i sve drugo,predimenzioniran. 
_________________ Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.
|
|
Vrh |
|
 |
Vujadin
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 14:27 |
|
|
Dobro da nisu medju narodom zazivjela neka starozavjetna imena poput Rebeka, Ruta, Jestira, Ismail, Kain, Avelj, Jona... Da se covjeku zeludac prevrne. 
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|