Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 21649 Lokacija: među zvijezdama
Reći nekome da je rasist svakako je uvreda, osobito ako je neutemeljena. No koliko smo svi mi u biti ustvari oslobodjeni predrasuda?
Smatrate li da brak i potomstvo sa ljudima druge rase ne prestavlja problem vama lično, ali takvu bračnu zajednicu ipak VI osobno ne bi nikad isprobali?
Jeste imali partnera ili partnerki drugih rasa i kako se vaša okolina i porodica ponašala u takvim slučajevima?
Tema je čisto informativnog karaktera, dakle nisam je otvorila s ciljem da propitam javno mnenje kako bi se šeherska mahala odnosila da se ovog ljeta pojavim s nekim Kinezom ili Crncem.
Ja nisam osobno nikad bila u vezi sa osobom druge rase. Nemam problem kad vidim austrijanku da vodi DVA mala slatka crnca, zbilja sam otvorena kad su te mogućnosti kod drugih u pitanju. No za sebe lično to ne bih mogla reći.
Dakle odbojna mi je pomisao da imam partnera druge rase. O braku da ne govorim. Jesam li ipak pomalo rasistkinja s tim razmišljanjem?
Molim vas da ne uplićemo medjunacionalne odnose EX Jugoslavije i ne razvodnjavamo temu.
Citat:
Rasizam je teorija, odnosno ideologija, po kojoj između rasa koje čine ljudski rod (vrsta homo sapiens postoje duboke, biološki uvjetovane razlike, koje se ne mogu preći; odnosno, ako i mogu, to je "miješanje rasa" krajnje nepoželjno. Rase trebaju živjeti odvojeno. Pristaša rasizma je rasist.
Na odvajanju se bazirao npr. sustav apartheida u Južnoafričkoj Republici i isključivanje crnaca iz političkih prava na jugu SAD-a, koje se nakon ukidanja ropstva 1865. zadržalo sve do 1960-ih godina. (Vidi npr. članak Rosa Parks)
Gotovo uvijek, rasistička ideologija vezana je sa idejom da su neke rase vrednije, prirodno superiornije od drugih, pa je prirodno da budu u superironom položaju, te je dozvoljeno koristiti silu da se taj položaj održi i spriječi "kvarenje" rase. Najradikalniji oblik rasističke ideologije u suvremenoj povijesti je nacionalsocijalizam, koji razlikuje Arijce kao rasu gospodara, rase koje Arijcima mogu biti samo sluge ili robovi (npr. Slaveni), te rase koje trebe pobiti (Židovi, Romi); posljednja namisao realizirana je u Holokaustu. Židovi su bili progonjeni kao pripadnici niže rase, a ne kao vjera, čak i onda ako su im oba roditelja kršćani.
Po ovoj definiciji kod mene se radi o odbojnosti prema ljudima druge vrste boje koze izgleda. Ima li taj rasizam pogrupe?
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Pridružen/a: 13 svi 2013, 20:17 Postovi: 727 Lokacija: Glavni grad
GOP=
Genetika, Odgoj, Podneblje.
Da se u te tri stavke poklopim s nekim druge rase je jednostavno nemoguće stoga smatram neprihvatljim i devijantnim ponašanjem osnivanje obitelji s tim ljudima.
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26525 Lokacija: Heartbreak Hotel
Rasizam je jedna od najplemenitijih i najhumanijih ideologija. Ljubav prema svojoj rasi neraskidivo je povezana sa ljubavlju prema svojoj obitelji, svojemu zavičaju i svojoj naciji te njenim vrjednotama i tradiciji. Ljubav prema svojoj rasi je i ljubav prema svojim precima i svojoj povijesti, ljubav prema podneblju u kojemu si ponikao i težnji da sve one najpozitivnije ljudske vrjednote koje ti kao pojedinac i kao pripadnik grupe imaš, želiš sačuvati i dalje, na nova pokoljenja i nove generacije koje će jednoga dana te vrijednosti prenijeti i dalje do neslućenih daljina, kada krenu na put prema zvijezdama. Amen.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
Da Sarajka, rasist si Ništa loše, želiš partnera koji će ti biti što bliži, promišljanjima ili izgledom, a to ti osoba druge rase teško može pružiti. No, ti postaješ iznimka, kod naših cura je sve češća opsjednutost crncima, svaka druga želi da ju jedan takav razvali, bile bi s nekim samo zbog rase, žalosno...
SarajkaDjevojka je napisao/la:
Elaboriraj malo šire Vukane.
Genetika Pa na prvi pogled je vidljivo da smo oblikovani od totalno različitih gena, zna se koliko variraju fenotipi među Hrvatima koji su donekle i odraz genotipa. Dakle, jednostavno mi se sviđaju i oku su mi ugodne cure na kojima vidim da su ''naše''.
Odgoj Koliko crnkinja ili pripadnica žute rase ima odgoj, sustav vrijednosti i poglede na svijet poput jednog momka s obala jugoistočne europe? Desetak, iako i u to sumnjam jer samim time što drukčije izgledaju (vidi pod genetika), drukčije su i tretirane. Ovo sve se naravno nadovezuje i na stavku podneblja.
Na koncu, iz moje perspektive je potpuno devijantno ići tražiti vezu sa drugim rasama, održavati je te okruniti brakom i potomstvom.
volvoks je napisao/la:
Da Sarajka, rasist si Ništa loše, želiš partnera koji će ti biti što bliži, promišljanjima ili izgledom, a to ti osoba druge rase teško može pružiti. No, ti postaješ iznimka, kod naših cura je sve češća opsjednutost crncima, svaka druga želi da ju jedan takav razvali, bile bi s nekim samo zbog rase, žalosno...
Pa žene su općenito labilne i podrivaju svaku ideologiju, uključujući rasizam.
Bobovac je napisao/la:
Rasizam je jedna od najplemenitijih i najhumanijih ideologija. Ljubav prema svojoj rasi neraskidivo je povezana sa ljubavlju prema svojoj obitelji, svojemu zavičaju i svojoj naciji te njenim vrjednotama i tradiciji. Ljubav prema svojoj rasi je i ljubav prema svojim precima i svojoj povijesti, ljubav prema podneblju u kojemu si ponikao i težnji da sve one najpozitivnije ljudske vrjednote koje ti kao pojedinac i kao pripadnik grupe imaš, želiš sačuvati i dalje, na nova pokoljenja i nove generacije koje će jednoga dana te vrijednosti prenijeti i dalje do neslućenih daljina, kada krenu na put prema zvijezdama. Amen.
Kad ti to definiraš na ovaj svi zazalimo što nismo još veći rasisti.
@Vovkos, iskreno imala sa ljude crne rase s kojim sam suradjivala i miris odnosno vonj njihove koze bio mi je tako nezgodan kad sjedimo u istoj prostoriji. Znam da je u pitanju pigmet i da nije nečistoća, no nisam si mogla pomoći da eleminiram to iz razmišljanja.
@Vukane, razmišljaš o prednostima pozitivno dobro razradjeno.
@Vovkos, iskreno imala sa ljude crne rase s kojim sam suradjivala i miris odnosno vonj njihove koze bio mi je tako nezgodan kad sjedimo u istoj prostoriji. Znam da je u pitanju pigmet i da nije nečistoća, no nisam si mogla pomoći da eleminiram to iz razmišljanja.
To je uvijek prvi korak, negiranje i relativizacija. Za par godna ćeš mahati čudnim zastavama (ne Varta).
BBC je napisao/la:
To je uvijek prvi korak, negiranje i relativizacija. Za par godna ćeš mahati čudnim zastavama (ne Varta).
Mi 100% patriotkinje imamo zadaću a moja je već definirana!
Osigurati nasljednika Komšiću! Ako me vidiš sa Šaharom, to je
Samo pstttttt!
Reći nekome da je rasist svakako je uvreda, osobito ako je neutemeljena. No koliko smo svi mi u biti ustvari oslobodjeni predrasuda?
Smatrate li da brak i potomstvo sa ljudima druge rase ne prestavlja problem vama lično, ali takvu bračnu zajednicu ipak VI osobno ne bi nikad isprobali?
Jeste imali partnera ili partnerki drugih rasa i kako se vaša okolina i porodica ponašala u takvim slučajevima?
Tema je čisto informativnog karaktera, dakle nisam je otvorila s ciljem da propitam javno mnenje kako bi se šeherska mahala odnosila da se ovog ljeta pojavim s nekim Kinezom ili Crncem.
Ja nisam osobno nikad bila u vezi sa osobom druge rase. Nemam problem kad vidim austrijanku da vodi DVA mala slatka crnca, zbilja sam otvorena kad su te mogućnosti kod drugih u pitanju. No za sebe lično to ne bih mogla reći.
Dakle odbojna mi je pomisao da imam partnera druge rase. O braku da ne govorim. Jesam li ipak pomalo rasistkinja s tim razmišljanjem?
Molim vas da ne uplićemo medjunacionalne odnose EX Jugoslavije i ne razvodnjavamo temu.
Citat:
Rasizam je teorija, odnosno ideologija, po kojoj između rasa koje čine ljudski rod (vrsta homo sapiens postoje duboke, biološki uvjetovane razlike, koje se ne mogu preći; odnosno, ako i mogu, to je "miješanje rasa" krajnje nepoželjno. Rase trebaju živjeti odvojeno. Pristaša rasizma je rasist.
Na odvajanju se bazirao npr. sustav apartheida u Južnoafričkoj Republici i isključivanje crnaca iz političkih prava na jugu SAD-a, koje se nakon ukidanja ropstva 1865. zadržalo sve do 1960-ih godina. (Vidi npr. članak Rosa Parks)
Gotovo uvijek, rasistička ideologija vezana je sa idejom da su neke rase vrednije, prirodno superiornije od drugih, pa je prirodno da budu u superironom položaju, te je dozvoljeno koristiti silu da se taj položaj održi i spriječi "kvarenje" rase. Najradikalniji oblik rasističke ideologije u suvremenoj povijesti je nacionalsocijalizam, koji razlikuje Arijce kao rasu gospodara, rase koje Arijcima mogu biti samo sluge ili robovi (npr. Slaveni), te rase koje trebe pobiti (Židovi, Romi); posljednja namisao realizirana je u Holokaustu. Židovi su bili progonjeni kao pripadnici niže rase, a ne kao vjera, čak i onda ako su im oba roditelja kršćani.
Po ovoj definiciji kod mene se radi o odbojnosti prema ljudima druge vrste boje koze izgleda. Ima li taj rasizam pogrupe?
To nije rasizam već sloboda odabira. Ja lično sebe nebih mogao da zamislim da sam u vezi sa pripadnicom druge rase (osim uako je baš dobra, onda sam joj spreman oprostiti sve grijehe njene ), dok za neku ozbiljniju vezu sa osobom druge rase nisam iz dva razloga od kojih jedan je sigurno (negativna) reakcija okoline, ali to nije ključan razlog mog protivljenja rasno miješanoj vezi već činjenica da bi bilo neobično vidjeti tamnoputog ili kosookog Balkanca, na šta bi to ličilo?
Vladimir RUS je napisao/la:
To nije rasizam već sloboda odabira. Ja lično sebe nebih mogao da zamislim da sam u vezi sa pripadnicom druge rase (osim uako je baš dobra, onda sam joj spreman oprostiti sve grijehe njene ), dok za neku ozbiljniju vezu sa osobom druge rase nisam iz dva razloga od kojih jedan je sigurno (negativna) reakcija okoline, ali to nije ključan razlog mog protivljenja rasno miješanoj vezi već činjenica da bi bilo neobično vidjeti tamnoputog ili kosookog Balkanca, na šta bi to ličilo?
Reakcija okoline ne bi trebala biti od presudnog značaja. No tu je svakako razlika u mentalitetu pa i zivotnim navikama ( prehrani, kulturi i sl) Takodje zelim potomstvo koje će sličiti meni i nekom drugom čovjeku bijele rase. Ne kazem da kombinacija izmedju rasa mora biti nuzno sa negativnim izhodom, no definitivno bih zeljela crte svoj lica prepoznavati na bijelom djetetu.
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 80721 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
Takodje zelim potomstvo koje će sličiti meni i nekom drugom čovjeku bijele rase. Ne kazem da kombinacija izmedju rasa mora biti nuzno sa negativnim izhodom, no definitivno bih zeljela crte svoj lica prepoznavati na bijelom djetetu.
A šta fali ovim dečkima?
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Robbie MO je napisao/la:
Takodje zelim potomstvo koje će sličiti meni i nekom drugom čovjeku bijele rase. Ne kazem da kombinacija izmedju rasa mora biti nuzno sa negativnim izhodom, no definitivno bih zeljela crte svoj lica prepoznavati na bijelom djetetu.
A šta fali ovim dečkima?
Zar u tvom postu nije bilo prvobitno napisano kako si mi našao momka crnca? U Šeheru se kaze da je bezčunaški ne stajati iza svog mišljenja. To ti je ono muško bez muda, figurativno.
Što si obrisao?
Pa kad si sebi dozvolio luksuz da pišeš preko mog nicka ne znam kakav je ovo sad napadaj savjesti?
I za ovo ti je trebalo sat vremena da smisliš, nakon mog baniranja mijenjao si verzije minimalno 4 puta. Zar ne? Misliš da moja osjećanja? Kako slatko!
1. govorimo o modernijoj (zadnjih 100-200 godina) pojavi, osim slučaja miješanja Indijanci- bijelci Europljani
2. afrički crnci, Bantui, doživljavani su od strane svih rasa- govorim o fenotipu, izgledu- kao nešto odbojno. To je statistička istina, i odnosi se na bijelce Europljane, na "žute" istočne Azijce, na sjeverne Indijce (Pandžab, Sind,..), na Indijance. Nedavno su crnci u SAD tužili sudu neko indijansko pleme- Čerokiji il isl.- jer ih nije, po tim svojim pravilima, priznavalo za pripadnike plemena (dok fenotipske bijelce jest).
3. ljudskih rasa ima kojih 7-8, a ističu se one velike tri- bijelci, crnci i žuti, dok bi realno moglo biti od 7- 15 ili tako nešto.
4. na stranu znanstvena istraživanja, očito je da u svim starim kulturama postoji odbojnost prama tamnokošcima i negroidnoj fizionomiji. Indijski pojam kasta je i nastao u odvajanju arijevskih, indoeuropskih osvajača u 12-13. st.pr.n.ere od pokorenih koji bili tamne puti, a neki imali negroidne fizionomije (što je zanimljivo- odkud na ušću Gangesa oko 2000 pr.n.e. bantuidne fizionomije na kipićima ?) Sanskrtski pojam za kastu je "varna", što znači boja. Dosta pametnomu ...
5. dakle, rasna odbojnost je prirodna, kao n.pr. nelagoda spram gmazova i sl. Crnci-bantuidi, ali i još ružniji aboridžini, tu loše prolaze.
6. miješanje s crncima je relativno rijetko, iako ga američki mediji propagiraju (ne bih o tom). Dosta je češće i skoro prirodno između drugih, svjetlijih rasa- Azijci, bijelci, Indijanci ....
7. mulati (mješanci bijelo-crni) su često pehistička skupina ljudi. Bijelci ih ne će, a crnci isto. Loša stvar.
8. statistike u SAD-čudno- pokazuju da brakovi između bjelkinja i crnaca imaju 100% više šanse da se raspadnu od onih među bijelcima, a između bijelca i crnkinje- 50% manju. Odkuda "izdržljivost" brakova bijelaca i crnkinja ? Možda zbog boljega "materijala " crnkinja (obrazovane i sl.).
9. za bijelce je, koliko znam, glavna zaprjeka potomstvo. Posebno muškarci žele da im djeca, a napose sinovi, izgledaju kao oni. A najčešće dobiju mulata, pa to nije to ...
10. jedan update- prje sam mislio, na temelju genetike, da su crnački geni dominantni, a ostalih rasa recesivni, u pogledu izgleda djece. No, ti neki podatci i izfgled su me uvjerili da nije tako. Ljudi koji imaju 25% "crnačke krvi-dakle jednog djeda ili baku crnca- mogu izgledati potpuno bijeli; isto, s 25% miješanja s Azijcima- potomstvo može biti bijelo ili "žuto"...
Zaključno- nije rasa samo boja kože i izgled. To je i kultura, prehrana, reakcije,...cijeli sklop. I normalno je da normalni ljudi žive po načelu svaka ptica svomu jatu leti.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.