|
|
Stranica: 5/8.
|
[ 196 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Planina
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 17 vel 2022, 16:56 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Planina je napisao/la: Džaba ti objašnjavati, to ima neku svoju sliku utemeljenu na nekim vlastitim projekcijama i fantazijama i/ili prošlim vremenima, selo- blato, kokoši, kravlji drek, makadam, babe iza svakog ćoška, itd itd. Ti imaš neku svoju sliku, rođen si i odrastao u gradu, imaš sliku sela na osnovi posjeta rodbini preko ljeta i za blagdane, a ne da nemaš realnu sliku samostalnog života na selu, nego nemaš ni realnu sliku samostalnog života u gradu, zato što ti roditelji pune frižider i plaćaju račune. Sve krivo. Ali tema svakako nisam ja.
|
|
Vrh |
|
 |
Planina
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 17 vel 2022, 16:59 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: divizija je napisao/la: zašto bi uopće morao uzgajati?
nije preduvjet života izvan konzerve da uzgajaš kokoši. to je jedna od ključnih prednosti moderne tehnologije.
moj susjed radi za američku firmu od doma, preko interneta. Para ko blata, pravi treće dijete i diže novi kat, ogromno dvorište, iza kuće ima teren za mini nogomet, možda i bazen stavi.
poanta priče nije u uzgoju životinja, nego maknuti se od betona, asfalta, košnice, buke, grafita i smrada u zelenilo i PROSTOR.
Ako to nije bitno, zašto se to spominje kao prednost života na selu. Kao da netko tko živi u gradu ne može imati škrinju i kupovati svinjske polovice i domaći sir od poznanika sa sela? Zato što to jest prednost života na selu i zato što dobar dio ljudi tu prednost koristi. Imaju svoju hranu.
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 17 vel 2022, 17:01 |
|
|
Planina je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Ti imaš neku svoju sliku, rođen si i odrastao u gradu, imaš sliku sela na osnovi posjeta rodbini preko ljeta i za blagdane, a ne da nemaš realnu sliku samostalnog života na selu, nego nemaš ni realnu sliku samostalnog života u gradu, zato što ti roditelji pune frižider i plaćaju račune. Sve krivo. Ali tema svakako nisam ja. Napiši, jesi li nekad nahranio domaće životinje? Od rodbine, susjeda? Ili je seoski život subotom usvatove, nediljom ucrkvu?
|
|
Vrh |
|
 |
Planina
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 17 vel 2022, 17:06 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Planina je napisao/la: Sve krivo. Ali tema svakako nisam ja.
Napiši, jesi li nekad nahranio domaće životinje? Od rodbine, susjeda? Ili je seoski život subotom usvatove, nediljom ucrkvu? Ma jok, ne znam ni kako te životinje izgledaju, volim lagati po forumu iz čista mira, to mome životu daje smisao.
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 17 vel 2022, 17:28 |
|
|
Čini mi se da se na ovoj temi miješaju dvije različite perspektive života na selu.
Prva je prostor, životni uvjeti, zdravlje. Da je to ono o čemu mašta pokretač teme, onda bi njemu bilo podjednako dobro i u selu u Međimurju, u unutrašnjosti otoka Krka ili pored Donjeg Miholjca.
Druga je vlastita plemenska zajednica, nje nema na prije spomenutim drugim seoskim područjima (nema za pokretača teme, tamo su neke druge plemenske zajednice), ali pitanje je i postoji li još ili koliko dugo će postojati i u starom kraju. Plemenska zajednica se preselila u Kaštela i Sesvete.
|
|
Vrh |
|
 |
laganini
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 17 vel 2022, 17:50 |
|
|
...standardom nema razlike života u selu il gradu istinski nema ono što fali imaš auto i svi imamo manje više neke centre u krugu od pedeset kilometara..sve ostalo se svodi na osobni afinitet jer meni odlazak u vinograd nije muka nego zadovoljstvo koje se na kraju profilira i u prihod dok bi nekome iz grada to bilo muka...on ima šetnjice bicikl il sličan repertoar ubijanja vrimena od kojeg nema prihoda..eto u tom smislu vidim prednost sela naravno ne pada mi na pamet generalizirat...i da čini mi se da je lakše i bit sirotinja na selu nego u gradu..a bogati ko što prljavci kažu o sebi pobrinu..
|
|
Vrh |
|
 |
Planina
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 17 vel 2022, 18:00 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Čini mi se da se na ovoj temi miješaju dvije različite perspektive života na selu.
Prva je prostor, životni uvjeti, zdravlje. Da je to ono o čemu mašta pokretač teme, onda bi njemu bilo podjednako dobro i u selu u Međimurju, u unutrašnjosti otoka Krka ili pored Donjeg Miholjca.
Druga je vlastita plemenska zajednica, nje nema na prije spomenutim drugim seoskim područjima (nema za pokretača teme, tamo su neke druge plemenske zajednice), ali pitanje je i postoji li još ili koliko dugo će postojati i u starom kraju. Plemenska zajednica se preselila u Kaštela i Sesvete. Ne maštam ja o tome nego je to tako, to je objektivna razlika između grada i sela, prostor, priroda, zrak, hrana, cjelokupno okruženje. Ne bi meni osobno bilo podjednako dobro i u Međimurju jer mi ne paše ta klima i reljef ali načelno da, imao bih sve te navedene prednosti i gore, manje ili više (npr. puno je čistiji zrak ovde zbog vjetra koji stalno puše) Što se tiče plemenske zajednice pisao sam objektivno da ona nosi i pluseve i minuse, plus je taj što je tim ljudima stalo do tebe a minus je što često zabadaju nos gdje im nije mjesto, a o budućnosti sela to ćemo još vidjeti, ne bih se baš kladio da će izumrijeti. Nisu baš svi poblesavili.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 17 vel 2022, 18:04 |
|
|
Planina je napisao/la: ...to je objektivna razlika između grada i sela, prostor, priroda, zrak, hrana, cjelokupno okruženje. Ma kakva razlika? Šta fali vuku u zoološkom, ima super uvjete, njegu, hranu...?
|
|
Vrh |
|
 |
laganini
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 17 vel 2022, 18:08 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Planina je napisao/la: ...to je objektivna razlika između grada i sela, prostor, priroda, zrak, hrana, cjelokupno okruženje. Ma kakva razlika? Šta fali vuku u zoološkom, ima super uvjete, njegu, hranu...? ...ma momo kapor srpski doduše četnički al vamo to drago je u jednoj knjizi mislim provincijalac jebo misto kojem hvale samo zrak...to može bit plus al danas selo ima kompletnu infrastrukturu ja bi bacio naglasak na to... 
|
|
Vrh |
|
 |
Planina
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 17 vel 2022, 18:27 |
|
|
laganini je napisao/la: ...standardom nema razlike života u selu il gradu istinski nema ono što fali imaš auto i svi imamo manje više neke centre u krugu od pedeset kilometara..sve ostalo se svodi na osobni afinitet jer meni odlazak u vinograd nije muka nego zadovoljstvo koje se na kraju profilira i u prihod dok bi nekome iz grada to bilo muka...on ima šetnjice bicikl il sličan repertoar ubijanja vrimena od kojeg nema prihoda..eto u tom smislu vidim prednost sela naravno ne pada mi na pamet generalizirat...i da čini mi se da je lakše i bit sirotinja na selu nego u gradu..a bogati ko što prljavci kažu o sebi pobrinu.. Normalno da je gušt imati vlastitu hranu, kad znaš da je 100% organski i zdravo i kad doslovno bereš plodove svoga rada, to te ispunjava nekim zadovoljstvom, samo to su strani pojmovi nekima iz grada pa nas koji smo vidili njive i vrtla optužuju da izmišljamo, to je sve blato i jad i čemer a mi fantaziramo i tipkamo iz neke lipe tople roditeljske krletke od 45 kvadrata na Pujankama. Ovo drugo podcrtano se isto slažem, sirotinja na selu bar nije gladna, što ovaj jedan stari momak kaže šta ću se sikirat jaja i kumpira će uvik bit, a šta će ovaj u gradu, može kopat kontenjere. Ok, to su ekstremni slučajevi koji su bez posla iz raznoraznih razloga, ali evo i ovaj donji dio radničke klase kako živi u gradu, dok plati stan režije hranu auto ostale potrepštine nema za kavu popit, život krletka- poso i to je to, znam ih dosta di oboje rade i tako žive, 4000kn x 2 ako imaš djecu to je teška nula, dok sve poplaćaš ne ostane ti ništa, njima je meso luksuz jede se jednom tjedno, ovaj na selu što ništa ne radi jede i živi kvalitetnije, uglavnom jadan je to i tužan život, o tome nitko ne priča, o cijelom sloju gradskog življa koji doslovno žive ko psi u onim prihvatilištima, već samo ruganje sa kukavnom seoskom sirotinjom koja po vas dan ore njive jel. Još jedna zanimljivost, nisam čuo za ikoga na selu da boluje od depresije i sličnih poremećaja, dok je u gradu svako druga osoba na nekim tabletama samo da može zaspat od tjeskobe depresije napadaja panike i čega već ne.
|
|
Vrh |
|
 |
laganini
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 17 vel 2022, 18:29 |
|
|
..ni za potenciju.. 
|
|
Vrh |
|
 |
Planina
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 17 vel 2022, 18:42 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Planina je napisao/la: ...to je objektivna razlika između grada i sela, prostor, priroda, zrak, hrana, cjelokupno okruženje. Ma kakva razlika? Šta fali vuku u zoološkom, ima super uvjete, njegu, hranu...? Nije to bez razloga da se životinje u zoološkom jako teško razmnožavaju, a evo vidimo isto je i sa ljudima.
|
|
Vrh |
|
 |
divizija
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 17 vel 2022, 20:24 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Ako to nije bitno, zašto se to spominje kao prednost života na selu. Kao da netko tko živi u gradu ne može imati škrinju i kupovati svinjske polovice i domaći sir od poznanika sa sela? zato što s današnjom tehnologijom nije moguće da većina ljudi živi od primarnog sektora. i u ruralnom prostoru se manjina ljudi bavi uzgojem hrane, ali je to ipak ruralni prostor. a naravno da je prednost kupovati piliće od susjeda čije koke trče po dvorištu, kupuju to i ljudi iz grada, koji imaju mozak. ostali kupuju križance hormona rasta i antibiotika u šarenoj plastici, koje kad ispečeš "meso" samo otpada s kosti. nama je ovdje to naprosto lakše, jer su mi ti ljudi bliže. a usput služim i kao veza za kolege na poslu u gradu, pa transportiram i njima. ovima koji imaju mozak jelte. ostali se hrane smećem koje nije vidjelo svijetlo dana i glavna hrana mu je bio izmet drugog pileta.
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
 |
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 18 vel 2022, 09:38 |
|
|
Planina je napisao/la: Nije to bez razloga da se životinje u zoološkom jako teško razmnožavaju, a evo vidimo isto je i sa ljudima.
Zoološki je prisila, a u gradu te nitko ne prisiljava da budeš zatvoren u stanu. Možeš trčati cijeli dan , plivati ako si na moru koliko hoćeš. Evo u Rijeci je mislim jedinstven slučaj u Europi da u gradu i pojasu susjednih općina možeš trenirati sve poznate sportove osim nekih egzotičnih. Hoćeš klasične nogomet, košarka , rukomet a imaš i plivanje, vaterpolo, veslanje, jedrenje , 10 km zračne linije od grada imaš zimske sportove. Što ćeš ti od toga izabrati govori uglavnom o tebi a ne o zgradama i susjedima. Neki ljudi budu svaki dan s djecom na igralištu, neki povremeno a neki nikad. Isto kao što i na selu nisu sva djeca vani, neka su u kući i gledaju u mobitel. Mislim pod tim u gradu na neka urbanistički planirana naselja, ne na strogi centar.
|
|
Vrh |
|
 |
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 18 vel 2022, 09:46 |
|
|
Donji Malovan na Kupresu Valentina Duvnjak proizvodi eko hranu i živi život bez stresa.
|
|
Vrh |
|
 |
Shaban995
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 18 vel 2022, 09:48 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Planina je napisao/la: ...to je objektivna razlika između grada i sela, prostor, priroda, zrak, hrana, cjelokupno okruženje. Ma kakva razlika? Šta fali vuku u zoološkom, ima super uvjete, njegu, hranu...? Ovo ti ozbiljno? Fali mu prirodno stanište.
|
|
Vrh |
|
 |
Gazda
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 18 vel 2022, 12:49 |
|
Pridružen/a: 08 svi 2020, 16:23 Postovi: 3943 Lokacija: Stolni grad
|
Planina može jedno pitanje, gdje bi radije živo u Cimu, C2 ili Pologu? A mislim da svi znamo odgovor i time rješavamo ovu polemiku selo vs grad.
|
|
Vrh |
|
 |
divizija
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 18 vel 2022, 13:14 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: Zoološki je prisila, a u gradu te nitko ne prisiljava da budeš zatvoren u stanu. Možeš trčati cijeli dan , plivati ako si na moru koliko hoćeš.
sama urbanizacija je bila prisila. zbog rasta stnaovništva su usitnjeni posjedi na selima, a zbog napretk tehnologije samnjila se i potreba za radnom snagom u poljoprivredi. posljedično su ljudi MORALI u gradove. dans više ne moraju, ali su nakon par genracija postali poput životinja u zoološkom, ili zatovrenika koji provedu desetljeć u zatovru. ne znaju više živjeti na slobodi. kad životinje stasale u zoološkom pustiš u divljinu krepaju odmah, a dugogodišnji zatovrenici obično čim iziđu provale u prvu trafiku da ih uhapse i vrate u zatvor. tako i stanovnici gradova, nisu više sposobni za život na slobodi u svom prirodnom okruženju. iako čak ne moraj uviše biti uzgajivači hrane. jedino što im je preostalo je da izumru u gradovima
|
|
Vrh |
|
 |
divizija
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 18 vel 2022, 13:17 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 18 vel 2022, 13:43 |
|
|
Ti uvijek na svakoj temi postavljaš ekstreme kao standardnu mjeru i onda ih antagoniziraš iako u tim ekstremima živi manji postotak ljudi , pogotovo kod nas gdje su gradovi od 100 000 stanovnika a ne od 5 milijuna.
Nisi ti Krokodil Dundee samo zato što živiš u kući s okućnicom na rubu grada i nisu svi u gradu retardirani debili.
Na selu od pamtivijeka do nedavno je snaga bila u velikim obiteljima i rodbinama, tako da sad i neka obitelj od 4 člana ode sama na selo gdje nemaju nikoga i živi u skladu s prirodom, to neće ništa promijeniti u smislu nastavka i jačanja loze jer će opet njihova djeca ići u škole i na fakultete u grad. Poznam takvih primjera wannabe ljubitelja prirode koji su otišli na selo a uvijek su jednom nogom u gradu.
|
|
Vrh |
|
 |
divizija
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 18 vel 2022, 13:57 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: Ti uvijek na svakoj temi postavljaš ekstreme kao standardnu mjeru i onda ih antagoniziraš iako u tim ekstremima živi manji postotak ljudi , pogotovo kod nas gdje su gradovi od 100 000 stanovnika a ne od 5 milijuna.
Nisi ti Krokodil Dundee samo zato što živiš u kući s okućnicom na rubu grada i nisu svi u gradu retardirani debili.
Na selu od pamtivijeka do nedavno je snaga bila u velikim obiteljima i rodbinama, tako da sad i neka obitelj od 4 člana ode sama na selo gdje nemaju nikoga i živi u skladu s prirodom, to neće ništa promijeniti u smislu nastavka i jačanja loze jer će opet njihova djeca ići u škole i na fakultete u grad. Poznam takvih primjera wannabe ljubitelja prirode koji su otišli na selo a uvijek su jednom nogom u gradu. naprotiv, nisam ja taj koji postvlja ekstreme nego ti. niti sam ja spominjao krokodila dundija, i još jasno naglašavam da se u ruralnom prostoru ne mora biti uzgajvač i da većina ljudi nisu. i još navodiš kao problem što je netko jednom nogom u gradu, pa i ja sam, pa šta? išao i na faks u grad ist, i djeca će, pa šta? nije to problem uopće, ne tjeraj stvari u ekstreme. opet je to stoput bolje nego život u faveli i konzervama. tako da nije točno da se ništa ne mijenja životom u zdravijoj okolini, itekako se mijenja. i za tu četveročlanu obitelj. dođi, probaj, pa ćeš vidjeti da se mijenja. čak i da si jednom nogom u gradu.
|
|
Vrh |
|
 |
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 18 vel 2022, 14:14 |
|
|
divizija je napisao/la: tako da nije točno da se ništa ne mijenja životom u zdravijoj okolini, itekako se mijenja. i za tu četveročlanu obitelj. dođi, probaj, pa ćeš vidjeti da se mijenja. čak i da si jednom nogom u gradu.
sigurno da je bolje imati kuću s okućnicom nego stan, na kraju i cijene to pokazuju. To je kao da kažeš bolje je imati 250 000 eura nego 150 000. Ne moram probavati jer imam kuće u kojima budem i do 3 mjeseca godišnje kad se sve zbroji. Samo kažem da ni u gradu ne živim u faveli, idem van, idem i u prirodu, na more najmanje do 30.10. djeca se bave sportom od 3. godine i tako dalje. Često puta u tom prigradu je jedini hobi roštiljanje nedjeljom i uvijek se isti ljudi druže sa istima.
|
|
Vrh |
|
 |
laganini
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 18 vel 2022, 14:18 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: divizija je napisao/la: tako da nije točno da se ništa ne mijenja životom u zdravijoj okolini, itekako se mijenja. i za tu četveročlanu obitelj. dođi, probaj, pa ćeš vidjeti da se mijenja. čak i da si jednom nogom u gradu.
sigurno da je bolje imati kuću s okućnicom nego stan, na kraju i cijene to pokazuju. To je kao da kažeš bolje je imati 250 000 eura nego 150 000. Ne moram probavati jer imam kuće u kojima budem i do 3 mjeseca godišnje kad se sve zbroji. Samo kažem da ni u gradu ne živim u faveli, idem van, idem i u prirodu, na more najmanje do 30.10. djeca se bave sportom od 3. godine i tako dalje. Često puta u tom prigradu je jedini hobi roštiljanje nedjeljom i uvijek se isti ljudi druže sa istima. ..prvi dio ok al ova zadnja rečenica da se druže s istim ljudima to tebi neki problem..???pa to je najbolje sto imam u životu taj mali kruga veliki ljudi kaonsto bi reka massimo..
|
|
Vrh |
|
 |
Shaban995
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 18 vel 2022, 14:21 |
|
|
divizija je napisao/la: Shaban995 je napisao/la: Ovo ti ozbiljno? Fali mu prirodno stanište. isto kao i stanovnicima ovoga: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... E&usqp=CAUAl stanovnici toga idu vikendom na planinu, mnogi imaju neku vikendicu, nije baš da su potpuno u zatvoru poput vukova.
|
|
Vrh |
|
 |
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: Selo vs Grad Postano: 18 vel 2022, 14:26 |
|
|
laganini je napisao/la: ..prvi dio ok al ova zadnja rečenica da se druže s istim ljudima to tebi neki problem..???pa to je najbolje sto imam u životu taj mali kruga veliki ljudi kaonsto bi reka massimo.. Pa nije nikakav problem, ali i kvantiteta je kvaliteta kako bi rekao drug Staljin. Od svakog barem nešto malo naučiš korisno.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|