|
|
Stranica: 3/3.
|
[ 73 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 22:39 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Lebowski je napisao/la: Bošnjaci su vizionarski pokušali postati gazde BiH radi dobrobita i napretka svih. Ta energija nije prepoznata kod druga dva naroda i tako je kako nam je. Je li ti to ozbiljno ili se zaj. Srbi su iz istog razloga htjeli vladat Jugom, i imali energije. Poslije su malko preusmjerili energiju... Neki to zovu genocidima i tako...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
lirik
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 22:42 |
|
Pridružen/a: 05 ožu 2012, 22:55 Postovi: 643 Lokacija: dijaspora
|
doc je napisao/la: Ministry uz dužno poštovanje malo si neobjektivan. Prenaglašavaš ili preumanjuješ neke stvari. Naravno da su Hrvati narod. Imamo osjećaj da jesmo, mislimo tako, želimo to biti. Plus svijest o zajedničkom podrijetlu, kulturi, jeziku. To vrijedi što se tiče Hrvata u Hrvatskoj. Što se tiče Hrvata u Hr i Hrvata u BiH dalo bi se pričat. I tu bi bio kritičniji da izazovem reakciju (nadam se da je bar dijelom to i tvoja motivacija). Što se tiče Izraelaca, Židovi jesi vjerojatno najinteligentnija etnička grupa + što okolnosti čine svoje i dobiješ jebenu malu državu. BiH je kolijevka Hrvata i hrvatstva!Da nije bilo Hrvata iz BiH veliko je pitanje bi li Hrvatska demografski(i duhovno)opstala.
_________________ Za svako rjesenje postoji problem
|
|
Vrh |
|
|
lirik
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 22:45 |
|
Pridružen/a: 05 ožu 2012, 22:55 Postovi: 643 Lokacija: dijaspora
|
Lebowski je napisao/la: Bošnjaci su vizionarski pokušali postati gazde BiH radi dobrobita i napretka svih. Ta energija nije prepoznata kod druga dva naroda i tako je kako nam je. Da bi bio "gazda" u jednoj drzavi moras imati u najmanju ruku natpolovinsku vecinu glede broja stanovnika.Znam da biste ju rado imali ali zivot nije koncert zelja!
_________________ Za svako rjesenje postoji problem
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 22:51 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Bošnjaci su vizionarski pokušali postati gazde BiH radi dobrobita i napretka svih. Ta energija nije prepoznata kod druga dva naroda i tako je kako nam je. Je li ti to ozbiljno ili se zaj. Srbi su iz istog razloga htjeli vladat Jugom, i imali energije. Poslije su malko preusmjerili energiju... Neki to zovu genocidima i tako... Zajebavam se, normalno. Ne bih nikako volio da BiH bude Bošnjačka zemlja ako to znači islamska. Sad se vraćam iz Doboja i entitetska granica iako nevidljiva je itekako primjetna. Tamo sve golo od 7 do 77, ližu sladolede a već na prelazu zamotane idu u dzamiju. Tuga.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 22:56 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Je li ti to ozbiljno ili se zaj.
Srbi su iz istog razloga htjeli vladat Jugom, i imali energije. Poslije su malko preusmjerili energiju... Neki to zovu genocidima i tako...
Zajebavam se, normalno. Ne bih nikako volio da BiH bude Bošnjačka zemlja ako to znači islamska. Sad se vraćam iz Doboja i entitetska granica iako nevidljiva je itekako primjetna. Tamo sve golo od 7 do 77, ližu sladolede a već na prelazu zamotane idu u dzamiju. Tuga. "Bosanci" (ex Muslimani) koji ne izvode hegemoniju nad Hrvatima, hajmo reći SDP-ovski, koji vide RH kao partnera i ne vode politiku ekvidistance, su ideal Hrvatima. Dakle, Komšić bošnjački član predsjedništva, evo veselim tako čemu. Ovi islamisti bilo koje vrste, a SDA ih je pun, vjerojatno i SBB, i nisu simpa nikako. Ja sam za SDP kao vodeću stranku među Bošnjacima, ali brate nas neka se okanu.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 03 lip 2012, 23:08 |
|
|
Odnos prema pripadnosti narodu... Ništa specijalno, ponosan sam, ali ne upadam u neke zanose. Ministry of Sound je napisao/la: Ovo prvo je mit, jer JNA nije bila 4. vojna sila svijeta (kamoli Europe) Koliko sam ja upoznat, ta priča glasi ovako. "JNA (JA) je 4. vojna sile Evrope." Priča potiče sa samog kraja 2.sv.rata kada je Nemačka bila razhebana, a partizana je navodno bilo 800 000. ( možda se neko seća famoznog prikaza broja partizana po godinama u starim SFRJ udžbenicima istorije). I navodno je sa tih 800 000 bila iza SSSR, SAD i VB u Evropi. Tako nešto. Ne znam da li je tačno. U svakom slučaju, priča se vukla narednih par decenija iako JNA nije bila najveća sila ni u svom najbližem komšiluku, a i ovo za kraj 2.sv.rata je krajnje diskutabilno.
|
|
Vrh |
|
|
PilotInstruktor
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 04 lip 2012, 20:40 |
|
Pridružen/a: 16 pro 2010, 00:03 Postovi: 571 Lokacija: Kičmanovićevo rodno selo
|
Ministry of Sound je napisao/la: Za mene Hrvati i nisu narod u punom smislu te riječi, ako ćemo biti objektivni...život raznih regija u odvojenim državama je stvorio prevelike razlike i podjele, kao i nedostatak nacionalno osviještene elite koju su ostali stvarali u procesu integracije svojih nacija u 19 stoljeću.
Mi jesmo narod, ali nismo nacija. Nacija je puno više od puke etničke pripadnosti, to je ono po čemu su pripadnici prepoznatljivi pa makar bili teška anacionalna komunjara. Jedan Francuz, Englez ili Amer posjeduje određene kulturološke obrasce koji su prisutni bez obzira na njihova politička ili neka druga opredjeljenja. Hrvat je uglavnom pripadnik neke sive neprepoznatljive mase.
_________________ Izlizani ideali i misali po hrvatskin stranputican sokolaške procesije pričešćene demonstracije od vinotočnica do vinotočnica svjetlošću krv časna vijekom navikli trpeć nasljeđivat pogrda balkana.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 04 lip 2012, 20:46 |
|
|
Vrlo se dobro osećam zbog pripadnosti srpskom narodu. Dakle, moj odnos je krajnje pozitivan.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 04 lip 2012, 23:43 |
|
|
PilotInstruktor je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Za mene Hrvati i nisu narod u punom smislu te riječi, ako ćemo biti objektivni...život raznih regija u odvojenim državama je stvorio prevelike razlike i podjele, kao i nedostatak nacionalno osviještene elite koju su ostali stvarali u procesu integracije svojih nacija u 19 stoljeću.
Mi jesmo narod, ali nismo nacija. Nacija je puno više od puke etničke pripadnosti, to je ono po čemu su pripadnici prepoznatljivi pa makar bili teška anacionalna komunjara. Jedan Francuz, Englez ili Amer posjeduje određene kulturološke obrasce koji su prisutni bez obzira na njihova politička ili neka druga opredjeljenja. Hrvat je uglavnom pripadnik neke sive neprepoznatljive mase. Ovo je veliko uopstavanje... Niti su Francuzi, Englezi i Ameri tako homogeni i uniformni, niti su Hrvati tako razjedinjeni... globalno govoreci, a tek kad se spustimo na nivo manjih sredina, pa do pojedinca, videli bi koliko je odnos svake jedinke prema necemu sto predstavlja jednu naciju raznolik... Ne razumem uopste takvo razmisljanje, ni tvoje, ni Ministrovo... ako su uzor Jevreji, onda su svi ostali 7 redova ispod... al to je pogresna perspektiva. Jevreji barem meni nisu uzor, ne bi voleo da sam pripadnik te nacije, i zbog proslosti, i buducnosti... Ja bar vas posmatram sa distance, i ne vidim do o cemu pricate... Hrvati su stari narod, prepoznat kao takav jos pre 1400 godina, imao je turbulentnu istoriju, kratku drzavnost, i borbu za nju u nekoliko epoha... nije to sad nesto sklepano pre 20 godina, pa da curi gde god stigne. Ono sto vas drzi na okupu je poreklo, jezik, katolicka vera...i slicna iskustva u stolecima boravka na granici istocnih i zapadnih uticaja. Svaka od ovih komponenti je stub nacije, i ja ne vidim tu neku falinku. Razlikujete se od istocnih suseda po religiji i donekle kulturnom i istorijskom obrascu, u odnosu na zapad se razlikujete zbog jezika slovenskog porekla... Nase lokalne razmirice na stranu sad, ali ne prihvatam tvrdnju da Hrvati nisu nacija, to mogu da tvrde samo neke sovinjare sa strane, ili oni kojima je samopouzdanje na izmaku, pa to projektuju na sve ljude. Ono sto vidim u zadnje vreme je razocarenje kod mnogih... tvrdim da vas je zadnji rat u dobroj meri ujedinio i proizveo nacionalnu svest koja ce tesko moci biti odstranjena... ali kad ste dobili drzavu, mnogi se tu nisu snasli, kao kad dugo sanjas nesto, pa se konacno ostvari...a tebi onda dosadno, ili imas prevelika ocekivanja pa se razocaras. Kad dobijes drzavu onda moras da je gradis u svakom smislu... ne valja ovo, ne valja ono...da, ne valja mnogo stvari, ali od kukanja nema leba, svaki covek je celija tog organizma, i ako se stvori kriticna masa onih koji na drzavu gledaju kao na macehu, te celije pocnu nekontrolisano da se razmnozavaju, i dobijes tumor... Nema vise nacionalnih pitanja u klasicnom smislu, patriotizam je sad misliti o dobrobiti pojedinaca u sklopu drzave, a ne furati neke bajate nacionalisticke zvake... a tu mi se cini da su se mnogi mnogi zagubili, jos su u nekom vremenu borbe za drzavu, koju vec imate... ili ozivljavanju nekih jugo budalastina... Al to sve nije razlog negiranja hrvatske nacije... daleko je to od toga iskreno...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 04 lip 2012, 23:45 |
|
|
teranova je napisao/la: Dakle, moj odnos je krajnje pozitivan. Moj je krajnje negativan. Na AIDS.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 04 lip 2012, 23:53 |
|
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 05 lip 2012, 00:03 |
|
|
Srpsku naciju nisam birao, ali sam je prihvatio, kao bliskog clana porodice, sa svim manama i vrlinama...
Izmedju preteranog i laznog osecaja nadmoci, i kompleksa nize vrednosti i inferiornosti, ja biram onaj srednji put, tu nema ni jednog pogubnog ekstrema, ali nema ni poricanja da tu neke stvari nisu dobre, ni degradiranja uspeha.
Srbija i srpski narod je kao tim za koji navijam, i kad ide po trnju, i kad zasija neki uspeh... uvek sam tu, nisam od onih koji stoje na sipci i pijani pevaju pesmice makar uprava krade a igraci shmiraju... ako ne valja uprava - mars napolje, ali nikad ne bi otisao sa stadiona dok se utakmica ne zavrsi, tvrdio da ne pratim tekme, ili poceo da navijam za drugi tim... to rade jajare, ti treba da budes tu ma kako dobro ili lose bilo, jedino tako opstajes kroz vreme.
Biti Srbin u vremenu u kom zivim nije bio put posut ruzama, najeli smo se govana dosta, gubili od od jacih i slabijih, neke tekme smo i dobijali... ali to je trun u vremenu, Srbi ce postojati i kad budem orao nebeske njive, to je osecaj da pripadas necemu sto je mnogo iznad tvog kratkog zivota...
Spona si izmedju predaka i potomaka, oni su se borili kroz stoleca, a mi imamo obavezu da to ne prospemo, vec svaki pojedinac ugradi jednu ciglu svog zivota u tvrdjavu tvog naroda, tvojih brace i sestara, najblizih ljudi koje imas na ovom dunjaluku...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
PilotInstruktor
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 05 lip 2012, 11:53 |
|
Pridružen/a: 16 pro 2010, 00:03 Postovi: 571 Lokacija: Kičmanovićevo rodno selo
|
DzoniBG je napisao/la: Hrvati su stari narod, prepoznat kao takav jos pre 1400 godina, imao je turbulentnu istoriju, kratku drzavnost, i borbu za nju u nekoliko epoha... nije to sad nesto sklepano pre 20 godina, pa da curi gde god stigne.
Ono sto vas drzi na okupu je poreklo, jezik, katolicka vera...i slicna iskustva u stolecima boravka na granici istocnih i zapadnih uticaja. Svaka od ovih komponenti je stub nacije, i ja ne vidim tu neku falinku. Razlikujete se od istocnih suseda po religiji i donekle kulturnom i istorijskom obrascu, u odnosu na zapad se razlikujete zbog jezika slovenskog porekla...
Nase lokalne razmirice na stranu sad, ali ne prihvatam tvrdnju da Hrvati nisu nacija, to mogu da tvrde samo neke sovinjare sa strane, ili oni kojima je samopouzdanje na izmaku, pa to projektuju na sve ljude. Sad će ti Joe i Tera jebat sve po spisku. Šalu na stranu, odličan post, slažem se sa napisanim. Ja sam domoljub, ali imam tanke živce i nemogu samo tako gledati kako bijedna komunistička elita i kriminalci iz privatizacije razjebavaju državu, a narod sjedi na kavi i boli ga ***. Svi smo očekivali više, bili smo uvjereni da možemo izgraditi funkcionalnu i samostalnu hrvatsku državu, i zato smo ginuli ne pitajući koliko nas još treba umrijeti za Hrvatsku. Ali, baš kao što si rekao, prošlo je premalo vremena, i vjerojatno ćemo na duge stazi uspjeti dobiti državu kakvu želimo.
_________________ Izlizani ideali i misali po hrvatskin stranputican sokolaške procesije pričešćene demonstracije od vinotočnica do vinotočnica svjetlošću krv časna vijekom navikli trpeć nasljeđivat pogrda balkana.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 05 lip 2012, 12:52 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
PilotInstruktor je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Za mene Hrvati i nisu narod u punom smislu te riječi, ako ćemo biti objektivni...život raznih regija u odvojenim državama je stvorio prevelike razlike i podjele, kao i nedostatak nacionalno osviještene elite koju su ostali stvarali u procesu integracije svojih nacija u 19 stoljeću.
Mi jesmo narod, ali nismo nacija. Nacija je puno više od puke etničke pripadnosti, to je ono po čemu su pripadnici prepoznatljivi pa makar bili teška anacionalna komunjara. Jedan Francuz, Englez ili Amer posjeduje određene kulturološke obrasce koji su prisutni bez obzira na njihova politička ili neka druga opredjeljenja. Hrvat je uglavnom pripadnik neke sive neprepoznatljive mase. Mi jesmo i narod, a i nacija... Nacija i narod su negdje sinonimi. Nacija obuhvaca sve drzavljane jedne drzave, bez obzira na njihovu etnicku pripadnost. To je pravni odnos, i nista vise, nista manje...
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 05 lip 2012, 13:00 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25774 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Aztec je napisao/la: Nacija obuhvaca sve drzavljane jedne drzave, bez obzira na njihovu etnicku pripadnost. To je pravni odnos, i nista vise, nista manje... ??!Idi ručaj, biće da si ogladnio.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 05 lip 2012, 13:03 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Aztec je napisao/la: Nacija obuhvaca sve drzavljane jedne drzave, bez obzira na njihovu etnicku pripadnost. To je pravni odnos, i nista vise, nista manje... ??!Idi ručaj, biće da si ogladnio. Pa daj ti meni pravnice reci sta je to nacija, a sta je to narod? ....... Npr... Hrvatski narod cine svi Hrvati, etnicki Hrvati, i oni koji se takvim osjecaju. To je grupa ljudi koji dijeli neki zajednicki identitet, obicaje, osjecaj zajednistva, jezik itd... Hrvatsku naciju s druge strane cine oni koji imaju hrv. drzavljanstvo, bili oni etnicki (narodno) Hrvati, Srbi, ili nesto trece. Kao sto rekoh, to je pravni odnos medjusobnih prava i obveza koje proizlaze iz drzavljanstva. U nekim drzavama kao SAD, koje su ionako lonac svega i svacega to se cesto izjednacava... A i inace se to cesto brka, nekad cesto i zbog jezicnih barijera, al u teoriji to je kao sto je gore navedeno... Narodnost mozes imati samo jednu, a nacionalnosti mozes imati i vise. Koliko drzavljanstava, toliko i nacionalnosti.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 05 lip 2012, 13:16 |
|
|
Najednostavnija definica nacije je da je to narod koji ima svoje instutucije, svoje ustanove, viši kulturni, politički, obrazovni itd oblik organizacije. Može li biti nešto nacija a da nema svoje političke stranke, da nema svoju akademiju znanosti i umjetnosti, svoj izgrađeni književni jezik itd.
Hrvati su bili narod prije nekoliko stotina godina kada sve to nisu imali, u međuvremenu su postali nacija.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 05 lip 2012, 13:19 |
|
|
Eno gore sam pojasnio razliku izmedju nacije i naroda...
Nacija nije isto sto i narod...
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 07 lip 2012, 19:48 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 07 lip 2012, 20:40 |
|
|
Kao pripadnik svome narodu, osjecam se uzviseno, ponosito, drcno, da ne kazem nesto sto pocinje sa m, a zavrsava sa a i ima 4 slova.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 07 lip 2012, 21:04 |
|
|
Vladimir RUS je napisao/la: Kao pripadnik svome narodu, osjecam se uzviseno, ponosito, drcno, da ne kazem nesto sto pocinje sa m, a zavrsava sa a i ima 4 slova. Kakve veze imaju s tim tvoja muda?
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 07 lip 2012, 21:15 |
|
|
Ja sam pri čitanju skont'o da završava na i- mali.
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Vaš odnos prema pripadnosti narodu Postano: 07 lip 2012, 21:29 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Kakve veze imaju s tim tvoja muda? Imaju veze, muda su sastavni dio patriotizma. Lebowski je napisao/la: Ja sam pri čitanju skont'o da završava na i- mali. E pa lose si skont'o. Garantujem da sam veci od tebe.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|