|
|
Stranica: 2/4.
|
[ 86 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
horus
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:01 |
|
|
Roko987 je napisao/la: Novdan je napisao/la:
Koji su to sve razlozi?
Je li ti i to u redu? Razloge je naveo @Flamel u 1. odgovoru. Ne bi pristao da djeca imaju 2 prezimena. Nisam oženjen, ali cura je rekla da će uzeti moje prezime. I da zadrži svoje, bilo bi mi ok. Zanima me koliko je od ovih što nikada ne bi dopustili da žena zadrži svoje prezime oženjeno. Nije sve crno-bijelo. Znam ženu koja je ostavila muževo prezime nakon razvoda zbog djece. Zadržavanje prezimena uopće nije bila tema kod nas, jer je to naprosto bizarna ideja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:02 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: novem je napisao/la: E dobro zboriš. Pokrštavanje i zadržavanje prezimena žene, mi se čini dobra kombinacija.  Može i bez karijere.  Ti mene kad vidis pretvoris se u krizara. I samo bi pokrstavao.  ja niti bi alahala Niti bi se krstila. Ali u tebi budim cudne nagone.  Netko mora opet braniti Beč. A ti mi se činiš idealna.  Ako ništa, možeš bar vodu nositi. 
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:03 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2022, 11:39 Postovi: 7460 Lokacija: Herceg-Bosna
|
horus je napisao/la: Flamel je napisao/la: To sve ovisi o okolnostima. Npr. relativno je čest slučaj da žena već izgrađenu karijeru (npr. u znanosti) gdje joj već ime koliko-toliko poznato, pa nakon udaje ne mijenja prezime, nego djevojačkom samo doda suprugovo. To nije nikakav razlog, nego samozavaravanja likova koji puše te ublehe. Baš to. Na svim radovima se može potpisati, u zagradi sa (djevojačko: ----) i svatko će znati prepozati tu genijalku valjda. Tamo gdje joj njena struka nije faktor predstavlja se novim prezimenom i sve je kako treba.
_________________ Možeš kroz šumu Avdo, kroz šumu kao sirijci, nitko ba ne gleda!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:05 |
|
Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08 Postovi: 22099 Lokacija: među zvijezdama
|
novem je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la: Ti mene kad vidis pretvoris se u krizara. I samo bi pokrstavao.  ja niti bi alahala Niti bi se krstila. Ali u tebi budim cudne nagone.  Netko mora opet braniti Beč. A ti mi se činiš idealna.   blesane. Ali fakat bez feministickih gluposti, postoje oprcdani razlozi da zena zadrzi svoje prezime i doda muzevo. Djeca bi trebala imati samo ocevo naravno.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:08 |
|
|
potocnj je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Žena jedino može uzeti muževo prezime.
Sve ostalo je bolesno. Bolesni feministi, komunisti i ostali woke idioti.
Osobno se radije ne bih oženio nego dopustio ženi da izmišlja ta sranja. Sada znaš zašto se mnogim mladićima "ne žuri". Uz sve pogodnosti koje žena odmah hoće, a to je sve, znači ništa ne smije da fali u kući/stanu, još izmišlja i traži neke moderne trendove na tvoju štetu. Cijena braka, uz materijalno, je i mentalna, duševna, ideološka prilagodba i kompromis, kad na kraju podvučeš, mnogi i kažu ovako, pa je i brakova manje. Problem i je što ima dosta momaka, danas papučara, koji su popustili i pustili ženama, pa one imaju "primjer" za slijediti. Da su svi muški jednostavno na prvu protiv toga i ne žene one koje izmišljaju, a i da društvo osuđuje žene koje forsiraju da zadrže prezime ovu glupu debatu ne bismo ni vodili. Valjda obitelj treba da ima jedno prezime. Kao da si milijunaš. Iz te perspektive nastupas. A cijelizenski rod, glupace Koje Imaju zelju da se nekom svale u gajbu. I to im je jedina svrha ziviota.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:09 |
|
|
Roko987 je napisao/la: U Bosni znam slučajeva da djeca nose 2 prezimena. Kao da su naslijedili kraljevske ili plemićke titule i imanja. Već pri korištenju najmanje logike vidiš kako se to sve raspada. Oženi jedan takav klinjo kojemu je tata bio šonjo neku djevojku kojoj je tata neki drugi šonjo, oboje u brak "unose" po dva prezimena, i onda ona ako zadržava svoja i dodaje muževa, ima sada 4 prezimena. I djeca također, dobiju 2 i 2, pa tako 3 člana iste obitelji imaju po 4 prezimena a patrijarh ima "samo" dva. Zakoni to ni ne dopuštaju, ali evo, hipotetski, kada bi, vidi se čemu ide taj cirkus. Obitelj treba imati jedno prezime, sve drugo je glupost.
_________________ Možeš kroz šumu Avdo, kroz šumu kao sirijci, nitko ba ne gleda!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
horus
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:12 |
|
|
potocnj je napisao/la: horus je napisao/la: To nije nikakav razlog, nego samozavaravanja likova koji puše te ublehe.
Baš to. Na svim radovima se može potpisati, u zagradi sa (djevojačko: ----) i svatko će znati prepozati tu genijalku valjda. Tamo gdje joj njena struka nije faktor predstavlja se novim prezimenom i sve je kako treba. Znam za jednog našeg posavskog debila, koji je uzeo "ženino prezime" uz svoje, pa imao duplo. Samo što mu je žena bila rastavljeni njemački gabor, te je zadržala prezime bivšeg muža... Što znači da je konjina uzeo prezime od ženinog bivšeg. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:15 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Kao da si milijunaš. Iz te perspektive nastupas. A cijelizenski rod, glupace Koje Imaju zelju da se nekom svale u gajbu. I to im je jedina svrha ziviota.
Milijunaš ne nastupa iz perspektive da mu je financijski napor, najprije kupiti kuću, a onda ju ispunit kuću svim potrepštinama, to se podrazumijeva. Njemu to ni nije "cijena" braka, nego sitniš. Govorio sam o "normalnim" ljudima, kakvih je većina. Žena bi trebala imati želju da se uda i da poštuje muža, međutim mnoge nemaju tu želju. Neke zato ostare same, neke se brzo razvedu jer čovjek koji živi bez respekta postane ogorčen. Što je najvažnije, ta ista žena kojoj je ispunio želje ga više ne trpi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:19 |
|
|
horus je napisao/la: Znam za jednog našeg posavskog debila, koji je uzeo "ženino prezime" uz svoje, pa imao duplo. Samo što mu je žena bila rastavljeni njemački gabor, te je zadržala prezime bivšeg muža... Što znači da je konjina uzeo prezime od ženinog bivšeg.  Mislim da lik kojeg si opisao stvarno predstavlja minornu iznimku, i ne ulazi u neku normalnu raspravu o tome. Njemu je pucala neka stvar koje prezime uzima, možda je i htio da se kurči kako ima njemačko, pa da bude "bolji" od drugih auslendera. Općenito mu zvuči kao opis nekog klošarčine, koji se možda ženio iz interesa i bio muška sponzoruša. Iz mog iskustva, ako njemica se udaje za nekog balkanca, izuzev jako poznatih i utjecajnih ljudi, nego "običnog" balkanca, uglavnom se i radi o situaciji da ona nije za ništa, a da taj lik samo traži da se od nekog ogrebe. Znam i ja za neke slučajeve...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:25 |
|
|
potocnj je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la: Kao da si milijunaš. Iz te perspektive nastupas. A cijelizenski rod, glupace Koje Imaju zelju da se nekom svale u gajbu. I to im je jedina svrha ziviota.
Milijunaš ne nastupa iz perspektive da mu je financijski napor, najprije kupiti kuću, a onda ju ispunit kuću svim potrepštinama, to se podrazumijeva. Njemu to ni nije "cijena" braka, nego sitniš. Govorio sam o "normalnim" ljudima, kakvih je većina. Žena bi trebala imati želju da se uda i da poštuje muža, međutim mnoge nemaju tu želju. Neke zato ostare same, neke se brzo razvedu jer čovjek koji živi bez respekta postane ogorčen. Što je najvažnije, ta ista žena kojoj je ispunio želje ga više ne trpi. Shvatas ti da postoje zene, koje su se ostvarile u karijeri recimo prije braka. I da bi izbacivanje ocevog prezimena bilo nepotrebna komplikacija? Mislim suludo je da zadrzava prezime nekog bivseg muza, i dodaji tvoje. Ali ocevo prezime u kombinaciji s tvojim ne moze biti nikakav problem.?
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
horus
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:31 |
|
|
potocnj je napisao/la: horus je napisao/la: Znam za jednog našeg posavskog debila, koji je uzeo "ženino prezime" uz svoje, pa imao duplo. Samo što mu je žena bila rastavljeni njemački gabor, te je zadržala prezime bivšeg muža... Što znači da je konjina uzeo prezime od ženinog bivšeg.  Mislim da lik kojeg si opisao stvarno predstavlja minornu iznimku, i ne ulazi u neku normalnu raspravu o tome. Njemu je pucala neka stvar koje prezime uzima, možda je i htio da se kurči kako ima njemačko, pa da bude "bolji" od drugih auslendera. Općenito mu zvuči kao opis nekog klošarčine, koji se možda ženio iz interesa i bio muška sponzoruša. Iz mog iskustva, ako njemica se udaje za nekog balkanca, izuzev jako poznatih i utjecajnih ljudi, nego "običnog" balkanca, uglavnom se i radi o situaciji da ona nije za ništa, a da taj lik samo traži da se od nekog ogrebe. Znam i ja za neke slučajeve... Ma znam, ali je smiješno. Lik je bio bivši sitni krimos, a oženio se zbog papira krajem 90tih. Na kraju kao mnogi od njih se nije mogao baš riješiti žene. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:35 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 22:06 Postovi: 4374 Lokacija: Dridska Župa
|
potocnj je napisao/la: Roko987 je napisao/la: U Bosni znam slučajeva da djeca nose 2 prezimena. Kao da su naslijedili kraljevske ili plemićke titule i imanja. Već pri korištenju najmanje logike vidiš kako se to sve raspada. Oženi jedan takav klinjo kojemu je tata bio šonjo neku djevojku kojoj je tata neki drugi šonjo, oboje u brak "unose" po dva prezimena, i onda ona ako zadržava svoja i dodaje muževa, ima sada 4 prezimena. I djeca također, dobiju 2 i 2, pa tako 3 člana iste obitelji imaju po 4 prezimena a patrijarh ima "samo" dva. Zakoni to ni ne dopuštaju, ali evo, hipotetski, kada bi, vidi se čemu ide taj cirkus. Obitelj treba imati jedno prezime, sve drugo je glupost. Hispanske i Portugalske zemlje tako funkcioniraju pa ljudi imaju po 10 prezimena
_________________ Mir nema alternativu, BiH ima. Srušimo BiH da bi očuvali mir!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:37 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la:
Shvatas ti da postoje zene, koje su se ostvarile u karijeri recimo prije braka. I da bi izbacivanje ocevog prezimena bilo nepotrebna komplikacija? Mislim suludo je da zadrzava prezime nekog bivseg muza, i dodaji tvoje. Ali ocevo prezime u kombinaciji s tvojim ne moze biti nikakav problem.?
Shvaćam i da bi se htjele udati te "ostvarene žene". Ako joj je karijera najvažnije, i najpreče, super onda! Može pronaći nekog zagondžiju za seksualne potrebe i nema se što udavati, nisam ja tu da joj govorim kako da živi svoj život  Ali ako hoće da se ostvaruje i kao supruga, majka, ima svoju obitelj, svoj dom i sve šta pod to ide, onda će valjda uzeti prezime od muža. I neće zadržavat svoje, jer je nepotrebno i izraz nepoštivanja prema svojoj obitelji ako to uradi. Što se tiče te neke karijere, nitko joj ne brani da na vratima svog ureda napiše i djevojačko prezime, uz naznaku da je djevojačko. Većina formulara ionako traži i djevojačko prezime za žene. To nije nikakav razlog, nego izgovor. I znamo dobro da većina žena koje zadržavaju prezime nisu nikakve extra uspješne žene nego anonimke koje furaju feminizam.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:37 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: Hispanske i Portugalske zemlje tako funkcioniraju pa ljudi imaju po 10 prezimena
Takva im je kultura, i tamo je prezime postalo skoro pa nebitno zbog količine prezimena. Oni su najbolji pokazatelj da tako ne treba.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:40 |
|
|
|
Samo ti slusaj metuzaleme od po 70 i kusur godina i njihova iskustva osamdesetih. Kad su se zenili. Pa ces ostati sam.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:43 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Samo ti slusaj metuzaleme od po 70 i kusur godina i njihova iskustva osamdesetih. Kad su se zenili. Pa ces ostati sam. Kad su se oni ženili tada je brak i imao vrijednost. Sada je brak sve a najmanje jamstvo da nećeš ostat sam. Zadržavanje prezimena i jest način držanja jedne noge na izlaznim vratima, čim vidim da je neka žena tako znam odmah ako se stvari uzdrmaju i brak naiđe u teži period, da će ta zbrisast.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:44 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Samo ti slusaj metuzaleme od po 70 i kusur godina i njihova iskustva osamdesetih. Kad su se zenili. Pa ces ostati sam. A koje su tvoje kvalifikacije za davanje savjeta? 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1455 of 2558 - 56.88%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:44 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la: Samo ti slusaj metuzaleme od po 70 i kusur godina i njihova iskustva osamdesetih. Kad su se zenili. Pa ces ostati sam. A koje su tvoje kvalifikacije za davanje savjeta?  Samoća 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:50 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la: Samo ti slusaj metuzaleme od po 70 i kusur godina i njihova iskustva osamdesetih. Kad su se zenili. Pa ces ostati sam. A koje su tvoje kvalifikacije za davanje savjeta?  Bas cu ja tebi na forumu dokazivati nesto licitirajuci s mojim „kvalifikacijama“. Serete kvake. S tom iskljucivoscu. 2025 je ne 85. Kad si ti bio momak. Bog ti jadan, pola foruma tada nije bilo ni rodjeno. I ti bi sada da mi primjenjujemo neke tvoje „zakone“. Samo sto nisi u zemlju legao, a koprcas se tu nesto. I uvjerovap bi nekoga i omalovazavao. Ja bi prije u casne sestre, nego konzervu tvog tipa trpila. Taman da je Mostar tvoj. I istocni i zapadni. 
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:52 |
|
|
potocnj je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: A koje su tvoje kvalifikacije za davanje savjeta?  Samoća  Na kraju ce (ako nastavis ko Kvakac) i zenama, izmedju tebe i samoce, biti izbor samoca.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:53 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Bas cu ja tebi na forumu dokazivati nesto licitirajuci s mojim „kvalifikacijama“. Serete kvake. S tom iskljucivoscu. 2025 je ne 85. Kad si ti bio momak. Bog ti jadan, pola foruma tada nije bilo ni rodjeno. I ti bi sada da mi primjenjujemo neke tvoje „zakone“. Samo sto nisi u zemlju legao, a koprcas se tu nesto. I uvjerovap bi nekoga i omalovazavao. Ja bi prije u casne sestre, nego konzervu tvog tipa trpila. Taman da je Mostar tvoj. I istocni i zapadni.  Jel to znači da bi ti, u slučaju udaje: 1. Zadržala prezime kao ostvarena žena. 2. Ne bi zadržala ali razumiješ žene koje zadržavaju. 3. Htjela bi zadržati ali bi popustila i odustala od tog zbog udavanja. 4. Razjebala bi zaruke i sve ako saznaš da je to budućem/bivšem mužu od presudne važnosti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 20:56 |
|
|
potocnj je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la: Bas cu ja tebi na forumu dokazivati nesto licitirajuci s mojim „kvalifikacijama“. Serete kvake. S tom iskljucivoscu. 2025 je ne 85. Kad si ti bio momak. Bog ti jadan, pola foruma tada nije bilo ni rodjeno. I ti bi sada da mi primjenjujemo neke tvoje „zakone“. Samo sto nisi u zemlju legao, a koprcas se tu nesto. I uvjerovap bi nekoga i omalovazavao. Ja bi prije u casne sestre, nego konzervu tvog tipa trpila. Taman da je Mostar tvoj. I istocni i zapadni.  Jel to znači da bi ti, u slučaju udaje: 1. Zadržala prezime kao ostvarena žena. 2. Ne bi zadržala ali razumiješ žene koje zadržavaju. 3. Htjela bi zadržati ali bi popustila i odustala od tog zbog udavanja. 4. Razjebala bi zaruke i sve ako saznaš da je to budućem/bivšem mužu od presudne važnosti. 5) ja ne bi nikad sebe dovela (izborom neke konzerve) u situaciju da moram birati izmedju te 4 stavke koje ti navodis.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 21:00 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: potocnj je napisao/la:
Jel to znači da bi ti, u slučaju udaje:
1. Zadržala prezime kao ostvarena žena.
2. Ne bi zadržala ali razumiješ žene koje zadržavaju.
3. Htjela bi zadržati ali bi popustila i odustala od tog zbog udavanja.
4. Razjebala bi zaruke i sve ako saznaš da je to budućem/bivšem mužu od presudne važnosti.
5) ja ne bi nikad sebe dovela (izborom neke konzerve) u situaciju da moram birati izmedju te 4 stavke koje ti navodis. Opcije pod 1. i pod 2. uopće ne pretpostavljaju konzervativnost budućeg (imaginarnog) muža, nego se čisto tiču tvog izbora. Činjenica da ne želiš odgovoriti na veoma jednostavno postavljeno pitanje mi daje do znanja da ti ovdje nastupaš s pozicije feminizma, i teorije da smo mi zadrti i što sve ne, ali ipak ostavljaš si otvorena vrata da uzmeš prezime muža, ovisno o situaciji u kojoj ćeš biti. To isto govori o tebi, što vrijedi za mnogo žena, puno se priča o feminizmu, o tom kako hoće ovo i ono, ali realno, za većinu pravih žena brak i obitelj su važniji od tih nekih ideologija. Žena, uzimanjem prezima od muža, ne gubi ništa. Nikome ona neće biti manje žena zbog toga. Muž će za neke bit manje muškarac kada mu žena to napravi. Tako je, i mi zadrti konzervativci činimo ovaj svijet, nije sve na vama liberalima 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 21:01 |
|
|
|
Kvacica ili Elvedin Pezic. Isto ti je.. Jedan taliban. Drugi katoliban.
Kao sto ti vec rekoh, nastavii tako..
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Zadržavanje djevojačkog prezimena Postano: 13 srp 2025, 21:04 |
|
|
|
Kad bi mi žena rekla da ne želi moje prezime pljunuo bi na pod pred nju, okrenuo se i otišao
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503 2025/2026 - 14,366
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|