|
|
Stranica: 20/24.
|
[ 578 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
dudu
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 15:46 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 64301 Lokacija: DAZP HQ
|
|
sva ova priča je pak nebitna u kontekstu rasprave o srpskim pretenzijama prema hrvatskoj baštini. meni je interesantnije pitanje gdje Srbi povlače granicu. zašto su im Ruđer i Gundulić Srbi, a Držić ili Lucić nisu? zašto im Marko Marulić nije Srbin? zašto nemaju pretenzije prema baštini bosanskih franjevaca, iako kao što vidimo i tu ima materijala? zašto na kraju krajeva nemaju pretenzije prema ukupnoj hrvatskoj baštini do 19. stoljeća, kad je jasno da nije moguće malo odvaditi i uzeti što želiš od onoga što je jedno?
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 15:46 |
|
|
|
Mislim da već zna o čemu je reč , ali ponoviću ti.
Staroslovenski je jezik koji se koristio pri pisanju , a narodni nije bio u opticaju. Ali to ne znači da nije postojao , zato je i Vuk a prenjega Mrkalj i ostali da se konačno uvede narodni jezik , jer za Vuka i njegove pobornike staroslovesnki zapravo strani jezik.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 15:48 |
|
|
joe enter je napisao/la: Mislim da već zna o čemu je reč , ali ponoviću ti.
Staroslovenski je jezik koji se koristio pri pisanju , a narodni nije bio u opticaju. Ali to ne znači da nije postojao , zato je i Vuk a prenjega Mrkalj i ostali da se konačno uvede narodni jezik , jer za Vuka i njegove pobornike staroslovesnki zapravo strani jezik. to nije odgovor na moje pitanje. moje pitanje je kako to da ti kao govornik srpskog razumiješ čakavštinu iz 15. stoljeća, koja je kao neki drugi jezik? sama izjava je žešća provala jer narječja, a pogotovo značajne razlike između njih su novija pojava, ali me interesira kakav ćeš odgovor smisliti.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 16:02 |
|
|
dudu je napisao/la: sva ova priča je pak nebitna u kontekstu rasprave o srpskim pretenzijama prema hrvatskoj baštini. meni je interesantnije pitanje gdje Srbi povlače granicu. zašto su im Ruđer i Gundulić Srbi, a Držić ili Lucić nisu? zašto im Marko Marulić nije Srbin? zašto nemaju pretenzije prema baštini bosanskih franjevaca, iako kao što vidimo i tu ima materijala? zašto na kraju krajeva nemaju pretenzije prema ukupnoj hrvatskoj baštini do 19. stoljeća, kad je jasno da nije moguće malo odvaditi i uzeti što želiš od onoga što je jedno? Zaista ne znam , evo npr.Hektorović on peva o Marku , i kaže da to radi srpski način , i da su to tako vazda činili. E sad ti mi reci kako onda Ribanje može biti hrvatska renesansna pesma kad sam pesnik kaže da je srpska?! Držić jeste srpski , pa Novela od Stanca mi opisuje pretke , jer je Stanac od Pive! U Dundu Maroju je lik Pavo Novobrđanin(kosovo) , a u samom delu se pojavljuje Gulisav-Hrvat. Znači zašto tog Gulisava Držić naziva Hrvatom ako je i Držić po tebi Hrvat?!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 16:09 |
|
|
|
smatram te trolom jer ne odgovaraš na pitanja nego samo verglaš svoje, prema tome smatraj da ti se ni ne obraćam više. shvaćam da su po tebi sve Srbi.
pitam se zašto srpska znanost ili Matica srpska ima selektivan pristup prema ovome, pa među 100 najznačajnih Srba nema i velikog Marina Držića, a našlo bi se mjesta i za Marka Marulića da se mene pita. kojom logikom se vode kad od njih 20-tak vade dvojicu, trojicu i brandiraju ih kao Srbe u njihovoj misli i javnosti?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
osa
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 16:09 |
|
|
joe enter je napisao/la: Mislim da već zna o čemu je reč , ali ponoviću ti.
Staroslovenski je jezik koji se koristio pri pisanju , a narodni nije bio u opticaju. Ali to ne znači da nije postojao , zato je i Vuk a prenjega Mrkalj i ostali da se konačno uvede narodni jezik , jer za Vuka i njegove pobornike staroslovesnki zapravo strani jezik. malo jača bedastoća, s obzirom da je pisati znalo 0,0001% ljudi, al hajde, srbi svi i svuda, bilo je srpskih istoričara koji su stanovnike srednjevjekovne bosne smatrali srbima a kao primjer za to navodilki imena vlastele i između ostalih hrvoja vukčića-hrvatinića, ma s vama je sve moguće, pa i drvena peć....
_________________ Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 16:14 |
|
|
dudu je napisao/la: joe enter je napisao/la: Mislim da već zna o čemu je reč , ali ponoviću ti.
Staroslovenski je jezik koji se koristio pri pisanju , a narodni nije bio u opticaju. Ali to ne znači da nije postojao , zato je i Vuk a prenjega Mrkalj i ostali da se konačno uvede narodni jezik , jer za Vuka i njegove pobornike staroslovesnki zapravo strani jezik. to nije odgovor na moje pitanje. moje pitanje je kako to da ti kao govornik srpskog razumiješ čakavštinu iz 15. stoljeća, koja je kao neki drugi jezik? sama izjava je žešća provala jer narječja, a pogotovo značajne razlike između njih su novija pojava, ali me interesira kakav ćeš odgovor smisliti. Pa sintkaksni sistem je drugačiji nego štokavski , ali ne jako puno. Međutim nije to poenta jer vi insititrate na razlikama koje zapravo nepostoje i to radite sa štokavskim , a ne ja! Meni je to sve jedan jezik pa i zajedno sa čakaštinom , dok vama nije i totalno ste ubeđeni u to bez imalo dokaza , a svi stari vaši pisci kažu suprotno od vaše tvrdnje. Ali ako već navaljujete oko toga , onda da vidimo gde razlike zapravo i postoje , a to jedino mogu biti između štokavštine i čakaštine , a ne posebne srpske štokvaštine i posebne hrvatske štokavštine.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 16:18 |
|
|
štokavština ne postoji u srpskom jeziku, nego egzistira samo unutar hrvatskog s obzirom da jedino u hrvatskom postoje različita narječja. nisam nikad čuo da netko za slovenski kaže da je kajkavština.  ova mapa je možda neprecizna, ali u velikoj mjeri je na crti onog kako ja doživljavam dva jezika. ovo plavo je više onako "gu gi", kako bi ti rekao, a ovo lijevo ono s čim se svi naveliko ponose i na kojem je pisana sva naša i vaša povijest i sve što uopće valja od književnosti ovih prostora.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 16:21 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
dudu je napisao/la: toliko onda o tom srpstvu.  šta je to u Humu toliko značajno za srpsku državnost? ima li kakvih zadužbina i u kojim razmjerima, ima li kakvih bitnih spisa ili bilo čega da se može reći da je to kolijevka ili se sve svodi na hrvatsko opjevavanje Nemanjića? Ša ti pada na pamet, ako u Načertanijama piše da je to srpsko onda je to srpsko, šta tebe briga šta je tamo značajno  ?
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 16:23 |
|
|
dudu je napisao/la: smatram te trolom jer ne odgovaraš na pitanja nego samo verglaš svoje, prema tome smatraj da ti se ni ne obraćam više. shvaćam da su po tebi sve Srbi.
pitam se zašto srpska znanost ili Matica srpska ima selektivan pristup prema ovome, pa među 100 najznačajnih Srba nema i velikog Marina Držića, a našlo bi se mjesta i za Marka Marulića da se mene pita. kojom logikom se vode kad od njih 20-tak vade dvojicu, trojicu i brandiraju ih kao Srbe u njihovoj misli i javnosti? Zasita ne znam ni ko je tu listu pravio ni kako , ali dubrovčani svojim jezikom kojim su pisali i kojim danas govre je srpski , i poreklo određenih ljudi je iz srpskih krajeva. Nisu to govorili samo Srbi , već i katolici tj.Srbi katolici iz dubrovnika i okoline , od Ršetara do Vojnovića i ostalih. Sad bi ti trebao se upitati zašto je to tako?! I ja tebe smatram trolom jer ne odgovaraš na činjenice i dokaze o narodnoj baštini katolika Dubrovnika,Hercegovine , a ono je po svim pitanjima srpsko , što sam i predočio u više navrata. Ali opet se vraćamo oko insitiranja na razlikama koje ti i ostali činite , a oni na koje se pozivate iz prošlosti te razlike nisu primećivali već sve smatrali jednim. A pošto je narodna baština uglavnom srpska onda postoji problem i prokletstvo vaše kojeg se nikad nećete rešiti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 16:29 |
|
|
dudu je napisao/la: štokavština ne postoji u srpskom jeziku, nego egzistira samo unutar hrvatskog s obzirom da jedino u hrvatskom postoje različita narječja. nisam nikad čuo da netko za slovenski kaže da je kajkavština.  ova mapa je možda neprecizna, ali u velikoj mjeri je na crti onog kako ja doživljavam dva jezika. ovo plavo je više onako "gu gi", kako bi ti rekao, a ovo lijevo ono s čim se svi naveliko ponose i na kojem je pisana sva naša i vaša povijest i sve što uopće valja od književnosti ovih prostora. Pa štokavštinu i ostala nazivlja su smislili i pripredali o tome Hrvati jer oni su imali dilemu i zadatak da ujedine katolike svih narečja , od kojih je štokaština srpska jer joj usmena i pisana baština tako govori. Mi Srbi imamo samo štokavski i nikad ne bi izrekli tu reč da nije vas , jer smo se i sa vama ujedinjavali. Karta je smešna do bola.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 16:30 |
|
|
|
hrvatska baština nije srpska, niti pjevanje Hrvata o Nemanjićima može biti srpsko jer ih pobogu Hrvati pjevaju. kao što nije Judita ni babilonski, ni grčki ili ne znam čiji spjev nego hrvatski.
međutim, tvoj stav o svemu ovome samo pokazuje da ćemo se ćerati još, samo što će ovaj put vjerojatnije Hrvati birati vrijeme i mjesto susreta, a dotad nemamo šta vele raspravljat na ovu temu kad se zna dokle sežu srpske pretenzije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 16:31 |
|
|
dudu je napisao/la: štokavština ne postoji u srpskom jeziku, nego egzistira samo unutar hrvatskog s obzirom da jedino u hrvatskom postoje različita narječja. nisam nikad čuo da netko za slovenski kaže da je kajkavština.  ova mapa je možda neprecizna, ali u velikoj mjeri je na crti onog kako ja doživljavam dva jezika. ovo plavo je više onako "gu gi", kako bi ti rekao, a ovo lijevo ono s čim se svi naveliko ponose i na kojem je pisana sva naša i vaša povijest i sve što uopće valja od književnosti ovih prostora. Dudu, ne zasmejavaj me sa ovom kartom! To mu dođe kao testament u "Maratoncima" gde svako hoće da zgepi najviše sebi. I Stari Ras je oaza hrvatskog jezika, ma da... Ti izgleda brkaš ijekavicu i štokavštinu, mada je štokavština i ekavica i ijekavica. I obe su srpske. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 16:32 |
|
|
|
karta je odlična jer primjećuje da i zapadna Srbija, a to je Užice s okolinom ima identičan govor kao Hercegovci ili vrlo sličan, uglavnom nikakve veze s njihovim gu gi susjedima s istoka.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 16:34 |
|
|
teranova je napisao/la: Dudu, ne zasmejavaj me sa ovom kartom! To mu dođe kao testament u "Maratoncima" gde svako hoće da zgepi najviše sebi. I Stari Ras je oaza hrvatskog jezika, ma da... Ti izgleda brkaš ijekavicu i štokavštinu, mada je štokavština i ekavica i ijekavica. I obe su srpske.  tebe se inače sluša kad je ova tema u pitanju i to u stavu mirno.  ne brkam ja ništa draga moja, zbrka je u nečijoj drugoj glavi/glavama.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 16:37 |
|
|
dudu je napisao/la: teranova je napisao/la: Dudu, ne zasmejavaj me sa ovom kartom! To mu dođe kao testament u "Maratoncima" gde svako hoće da zgepi najviše sebi. I Stari Ras je oaza hrvatskog jezika, ma da... Ti izgleda brkaš ijekavicu i štokavštinu, mada je štokavština i ekavica i ijekavica. I obe su srpske.  tebe se inače sluša kad je ova tema u pitanju i to u stavu mirno.  ne brkam ja ništa draga moja, zbrka je u nečijoj drugoj glavi/glavama. Dosta mitomanije, ovo je toliko glupo da ja nemam reči.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 16:41 |
|
|
|
Ko hoce neka ukuca Fa dzido-lindjo u youtube pa neka pogleda.mali komentar, taj kud nije hrvatski.a jos nesto, znalo se desavati da su tu u njemackoj srbi cjernogorci, kao sjor enter, drzali restorane imenon dubrovnik.objasnjivali su to kako?pa naravno, srpski grad.a ime dubrovnik je malo sladje nego recimo restoran cacak.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 16:43 |
|
|
 Dakle, svi Srbi su samo i jedino štokavci. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 16:54 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 17:00 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 17:01 |
|
|
joe enter je napisao/la: dudu je napisao/la: pa naravno da su bosanski franjevci sačuvali hrvatstvo, nego tko. koliko god je katolika sačuvano, toliko je danas Hrvata, da ih je bilo više, danas bi BIH bila hrvatska još više, ovako smo u svojoj zemlji ispali najmalobrojniji narod. Bosna je naš Osterreich, ono što su Austrijanci Nijemcima, predodređeni su bili da budu elitni Hrvati, zamisli samo da nije bilo Turaka koliko bi Bosna raširila slavu hrvatskog imena, tko zna gdje bi nam danas bio kraj. u najmanju ruku, Bosanci bi danas posprdno gledali na sjevernu Hrvatsku, a ne obrnuto.
što se jezika tiče, bosanska ikavica ti daje do znanja o čijem se jeziku radi, tako da se tu nema o čemu ni raspravljat. da je ijekavica, pa da se i raspišemo. E pa da sam ja rođen kao crnac sad bi imao kitu od 32cm bez glave , a glava k'o u mačora! Ali eto nisam. Da nije bilo Turaka sad bi bilo veliko srpsko carstvo , a koje vere mislim da nije ni bitno. BiH bi sigurno bila srpska jer su joj i kraljevi bili srpski , pa tako uopšte ne vidim mogućnost da bi bili Hrvati. trap trap, tu si tico.veliko srpsko carstvo, pravoslavaca i katolika.aha, aha.samo udri.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 17:05 |
|
|
|
Nedavno je rekao kako tvrtka ne smatra srbinom već kralja srbljem Sad je opet Srbin. Hehe e moj djoso
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 17:05 |
|
|
vidi je što lijepi mape, Bošnjo bi bio ponosan na nju. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 17:08 |
|
|
dudu je napisao/la: vidi je što lijepi mape, Bošnjo bi bio ponosan na nju.  Gledaj, naučićeš ponešto. Dakle - imamo štokavsko, kajkavsko i čakavsko narečje. Svi Srbi su štokavci, Hrvati su štokavci, čakavci i kajkavci. Večernja škola u praksi, za džabe. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mirv
|
Naslov: Re: Boris Tadić je Hrvat pravoslavac Postano: 17 sij 2012, 17:09 |
|
|
teranova je napisao/la: Ovo Ivićevo smeće je dobro samo za obrisati dupe, i to ne za čovjeka nego za mačku ili koje niže biće. Kako je smrad podlo htio izjednačiti govore čovjekolikih divljaka iz Gline i Hrvata iz Dubrovnika, mamu mu poganu nabijem...
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|