|
|
Stranica: 716/1374.
|
[ 34346 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 25 pro 2016, 16:04 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Nisam ja pakostan prema Srbima nego prema velikosrbima. Ne volim što postoji RS a ne Srbi.
Nisam ja pakostan prema Svedjanima nego prema velikosvedjanima. Ne volim što postoji Svedska a ne Svedjani. Nisam ja pakostan prema Portugalcima nego prema velikoportugalcima. Ne volim što postoji Portugal a ne Portugalci. Nisam ja pakostan prema Japancima nego prema velikojapancima. Ne volim što postoji Japan a ne Japanci. Nisam ja pakostan prema Peruancima nego prema velikoperuancima. Ne volim što postoji Peru a ne Peruanci. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 25 pro 2016, 16:50 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
|
Ne kužim što želiš reći. Ja znam gomilu Srba koju je nastanak te tvoje RS rasuo po svijetu. RS <> bh. Srbi. To nije isto.
Hipotetskim ukidanjem RS bi Istočno Sarajevo još puno više raslo jer bi bilo više zajedničkih institucija Postojanje RS pogoduje BL i Bijeljini. Nepostojanje, drugim krajevima.
Nije sve crno i bijelo.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 25 pro 2016, 19:01 |
|
|
Od Junuza smo navikli na budalaštine, samo što ovo nije tema za ovu temu ako se ne varam. A zašto Bošnjaci napučuju Sarajevo a ne Zelengoru ili Borač kako to Junuz genijalno predlaže i prevdiđa, ostavićemo mu da razmišlja, evo recimo, zašto Hrvati napučuju Zagreb i okolinu a ne istočnu Hercegovinu  RS jednostavno ima naseljenije i slabije naseljene krajeve, što je uglavnom posledica rasporeda industrije u exYu i samog istorijskog razvoja ljudskih naselja kroz vijekove. Činjenica je da bi RS trebala poraditi na kolonizaciji istočnog dijela, Srbija jugozapadnog, ali sigurno neće muslimani pokuljati na te prostore, posebno sad kad se cijeli Balkan prazni i nije u stanju da zadrži stanovništvo. 55% teritorije Izraela čini pustinja Negev!
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 25 pro 2016, 20:55 |
|
|
|
Pa, počeli smo s Novim Sadom. Met, da ti netko ponudi povoljnu kupnju stana u NS je li bi otišao?
Koliko god Srbi migrirali prema I. Sarajevu još više ih ima od 95. u NS. Što točno vide u njemu?
Ajde Met. Pojasni.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 25 pro 2016, 22:04 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Pa, počeli smo s Novim Sadom. Met, da ti netko ponudi povoljnu kupnju stana u NS je li bi otišao?
Koliko god Srbi migrirali prema I. Sarajevu još više ih ima od 95. u NS. Što točno vide u njemu?
Ajde Met. Pojasni. Ja već imam stan u NS  NS je posle Beograda najpoželjnija destinacija za Srbe od Subotice do Ulcinja, čak i od Makedonaca čujem da bi rado živjeli u NS. NS je poželjna destinacija za čitav srpski etnički prostor, kako je Zagreb privlačan, šta znam, za Slavonca, tako je i za zapadnog Hercegovca, tako su i NS i BG privlačni i za Srbe iz istočne Bosne. To su demografske tendencije stare decenijama, jednostavno pasivni krajevi, i RS mora da uloži veliki trud da to promijeni, jer smo izgubili Sarajevo, Tuzlu, Mostar... koji su bili centri za taj dio BiH. Tu su Bijeljina, Istočno Sarajevo i Trebinje, Foča i Višegrad imaju ponešto svojih kapaciteta... selidba stanovništva u veće gradove traje decenijama. Ali neće doći ni do kakve ekstremne depopulacije pa da nagrnu Bušnjaci, i njih guta Sarajevo, i oni gube stanovništvo, kao i Hrvatska i Srbija uostalom.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
chubura
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 27 pro 2016, 19:27 |
|
|
|
Obustavljen postupak specijalnog suda protiv Bogoljuba Karića.Vraća se Karić iz Rusije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 27 pro 2016, 19:33 |
|
|
|
I Dinkića.
Mir mir niko nije kriv...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 28 pro 2016, 13:39 |
|
|
Srbijanski ministri ne mogu sastavit 2 dana a da ne spomenu Hrvatsku "Možemo da kupimo još toliko oružja... Šta će Hrvatima?" http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1214918Moram Tuđmanu otić zapalit svijeću što nas je oslobodio ovog balkanskog zla
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novi
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 28 pro 2016, 15:14 |
|
|
Stranci opsedaju srpska selaNajveće iznenađenje je ipak bio dolazak Arapa i to u Bačku. Tada smo saznali da su i u prosperitetnoj Vojvodini na prodaju pusti salaši, kuće i okućnice. Do septembra prošle godine državljani Emirata pazarili su četrnaest domaćinstava u okolini Apatina i Sombora. Žele, kako su rekli u agenciji koja im je prodala kuće, da dođu na mesec-dva i uživaju u sopstvenom zelenom travnjaku i voćnjaku koji mogu da kupe za relativno mali novac. Kuća i okućnica za 2.000 evra na jugoistoku Srbije, ili za 20.000 u Bačkoj, koliko ih plaćaju kupci iz inostranstva, slika su i prilika pre svega demografske situacije u Srbiji, odnosno odumiranja srpskog sela. Brojimo oko 50.000 potpuno napuštenih kuća i oko 145.000 onih u kojima trenutno niko ne živi. Najnoviji popis iz 2011. godine pokazao je da se za deceniju, između dva popisa, seosko stanovništvo smanjilo za oko 311.000 žitelja, odnosno za 10,9 odsto. Prvi put se broj stanovnika srpskih sela spustio ispod tri miliona. https://rs-lat.sputniknews.com/analize/ ... -stranci1/
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 28 pro 2016, 15:52 |
|
|
Novi je napisao/la: Stranci opsedaju srpska selaNajveće iznenađenje je ipak bio dolazak Arapa i to u Bačku. Tada smo saznali da su i u prosperitetnoj Vojvodini na prodaju pusti salaši, kuće i okućnice. Do septembra prošle godine državljani Emirata pazarili su četrnaest domaćinstava u okolini Apatina i Sombora. Žele, kako su rekli u agenciji koja im je prodala kuće, da dođu na mesec-dva i uživaju u sopstvenom zelenom travnjaku i voćnjaku koji mogu da kupe za relativno mali novac. Kuća i okućnica za 2.000 evra na jugoistoku Srbije, ili za 20.000 u Bačkoj, koliko ih plaćaju kupci iz inostranstva, slika su i prilika pre svega demografske situacije u Srbiji, odnosno odumiranja srpskog sela. Brojimo oko 50.000 potpuno napuštenih kuća i oko 145.000 onih u kojima trenutno niko ne živi. Najnoviji popis iz 2011. godine pokazao je da se za deceniju, između dva popisa, seosko stanovništvo smanjilo za oko 311.000 žitelja, odnosno za 10,9 odsto. Prvi put se broj stanovnika srpskih sela spustio ispod tri miliona. https://rs-lat.sputniknews.com/analize/ ... -stranci1/ Ti znači hoćeš da kažeš da, Arapi iz UAE, jedne od najbogatijih zemalja na svetu, žele masovno da se nasele u Srbiju i žive u njoj?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novi
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 28 pro 2016, 16:53 |
|
|
|
Vest je objavila ruska novinska agencija, nije valjda da ne veruješ braći Rusima?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 28 pro 2016, 16:55 |
|
|
|
Ti uopšte ne shvataš šta sam te pitao, a mene mrzi da ti objašnjavam.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 28 pro 2016, 17:59 |
|
|
|
Opet SAP-ovi nastaju. CAYDIJCKA AYTOHOMHA 5OKPAJIHA.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
KiM
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 29 pro 2016, 02:32 |
|
|
pjosip je napisao/la: Srbijanski ministri ne mogu sastavit 2 dana a da ne spomenu Hrvatsku "Možemo da kupimo još toliko oružja... Šta će Hrvatima?" http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1214918Moram Tuđmanu otić zapalit svijeću što nas je oslobodio ovog balkanskog zla 24.12. doticni na konf.rekao " necemo se vide baviti Grvatima " i ...4 dana odrzao rec. Zlo koje spominjes trebas videti u vlastitom liku i pisanju bljuvotina.
_________________ Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08
Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 29 pro 2016, 08:05 |
|
|
KiM je napisao/la: pjosip je napisao/la: Moram Tuđmanu otić zapalit svijeću što nas je oslobodio ovog balkanskog zla 24.12. doticni na konf.rekao " necemo se vide baviti Grvatima " i ...4 dana odrzao rec. Zlo koje spominjes trebas videti u vlastitom liku i pisanju bljuvotina. Čekaj malo, lik ima memoriju akvarijske ribice ali to ga ne spriječava da dijeli lekcije i čak štoviše proziva za nekakvo licemjerstvo. Ljudi su verzirani na svađe, potcjenjivanje (ako se Hrvatska nešto pita u EU onda ne želimo tamo i onda mrtvi/hladni nastavljaju sa europskim putem) rade dealove iza naših leđa (npr. sa Mađarskom oko preusmjeravanja izbjeglica) - zar to nije zlo? Da sad i ne ulazim u temu prozivanje za ustaštvo i to od ekipe četničkih vojvoda i dokazanih humanitaraca upamćenih po izjavama "100 muslimana za jednog Srbina", "ovo nikad neće biti Hrvatska" etc...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novi
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 29 pro 2016, 20:00 |
|
|
ŠOKANTNO! Statistika utvrđivanja očinstva u Srbiji otkrila: SVAKI TREĆI TATA - NIJE PRAVI TATA!Svaki treći muškarac koji u Srbiji uradi test očinstva sazna da nije otac "svog" deteta, pokazuje šokantna statistika DNK analiza. U našoj zemlji svake godine oko 450 muškaraca proverava da li je u biološkoj vezi sa detetom koje smatra za svoje, a oko 150 sazna bolnu istinu da nije! Na testiranje uglavom dolaze očevi koji sumnjaju u vernost svojih žena ili im "crv sumnje" ubaci okolina. Stručnjaci smatraju da glavni uzrok ove poražavajuće statistike leži u sve češćim prevarama i paralelnim vezama, pa često ni sama žena ne zna ko joj je napravio dete. Psihoterapeut dr Zoran Milivojević kaže da se u ovakvim situacijama dešava da i same majke budu iznenađene rezultatima testova, jer često ne znaju ko je pravi otac njihovog deteta. - U Srbiji je ovakva statistika već godinama prisutna i odnosi se samo na one očeve koji su posumnjali u vernost svojih partnerki. Kao glavni uzrok sumnje obično se navode preljube i paralelne veze. Ženama su veza i brak oslonac, osnova i sigurnost, ali se često desi da im zafali strasti i seksa, pa to dobiju od drugih muškaraca. U takvim susretima često dođe i do trudnoće, a žena svoju preljubu niti sme da prizna niti je i ona sama sigurna ko je otac deteta - objašnjava Milivojević. http://informer.rs/vesti/drustvo/107548 ... PRAVI-TATA
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 29 pro 2016, 22:23 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63958 Lokacija: DAZP HQ
|
|
tako je bilo i u Hrvatskoj po nekom istraživanju, ali to je i logično, tko sumnja u svoje očinstvo i testira se, bome su velike šanse da će i ispasti onako kako sumnja.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Leeroy Jenkins
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 29 pro 2016, 22:27 |
|
Pridružen/a: 21 stu 2015, 17:34 Postovi: 3508 Lokacija: Folklorni srboćetnik, praktični muslimanski Bunjevac
|
|
Nemoj mu rušiti snove.
_________________ Robi lopove vrati bodove!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novi
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 29 pro 2016, 22:52 |
|
|
dudu je napisao/la: tako je bilo i u Hrvatskoj po nekom istraživanju, ali to je i logično, tko sumnja u svoje očinstvo i testira se, bome su velike šanse da će i ispasti onako kako sumnja. SVAKI PETI MUŠKARAC U HRVATSKOJ I BiH NIJE PRAVI OTAC DJETETU KOJEM JE SLUŽBENO RODITELJ http://www.zabranjeni.url/vijesti/svijet/s ... a/5151668/U Hrvatskoj i BiH najgori rezultati u Banja Luci, tamo isto svaki treći.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 pro 2016, 19:18 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 89665 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Napredak Srbije u pregogorima s EU https://en.wikipedia.org/wiki/Accession ... n_progressStrateski interes Hrvata BiH je okruziti BiH u potpunosti sa EU. Nemamo u nacelu nista protiv da i Srbija i Crna Gora sto prije udju u EU.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
KiM
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 pro 2016, 19:50 |
|
|
|
Srpskim domoljubima je cilj NIKADA ne uci u EU, i tu nam se interesi sa Hrvatima ne podudaraju. Vec sa muslimanima. Po tom vaznom pitanju.
_________________ Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08
Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 pro 2016, 19:59 |
|
|
Citat: Bogoljub Karić se vratio u Srbiju  Lider Pokreta snaga Srbije i vlasnik BK grupe Bogoljub Karić vratio se danas u Srbiju posle 11 godina, pošto je obustavljena istraga protiv njega i ukinuta poternica. Privatni avion iz Moskve s Karićem je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sleteo oko 14 časova. Na aerodromu su ga dočekali članovi njegove porodice, prijatelji, gradjani, predstavnici medija, deca u srpskim narodnim nošnjama nošnji sa solju i pogačom. Karić je novinarima na Aerodromu rekao da nema nameru da se bavi politikom, ni da bude deo vlasti, već "sluga" koji će im pomoći da zaposle gradjane Srbije. On je kazao da nema nameru da se kandiduje za predsednika Srbije, ali da je siguran da nema konkurenciju i da bi mogao da "zauzme taj kanabe". "Ali, ima nešto bolje od toga: da zaposlimo Srbiju - to je najveće kanabe koje treba Bogoljubu i, ako daju Bogoljubu mogućnost da zaposli narod, ja ću biti sluga najbolji, a oni ministri. Ako to uspeju da shvate, ja ću biti sluga broj jedan", rekao je Karić. On je kazao i da o tome nije razgovarao s predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, da ga nije upoznao i da da je video samo na televiziji. Kako je dodao, "ako mu zatrebam, zna gde sam, zvaće me". O imovini koja mu je oduzeta, rekao je da neće tražiti ništa, ali da očekuje da vlast, ako je "normalna", to pitanje reši u skladu sa medjunarodnim rezolucijama. "Ja ne tražim ništa, ali očekujem da vlast bude revnosna i poštuje pravila EU i obešeteti oštećene. Meni ne treba ništa. Napravio sam 15 Mobtela van Srbije", rekao je on. Karić je istakao da mu je potrebno da dokaže ko je kriv i ko je "pokušao da uništi jednu srpsku porodicu", "prvu privatnu jugoslovensku firmu i otme imovinu", optuživši tadašnjeg premijera Vojislava Koštunicu. Rekao je da je uzbudjen zbog povratka u Srbiju i nazdravio je domaćom šljivovicom koju je doneo njegov brat Sreten Karić. Konferencija nije prošla ni bez pominjanja zelene salate, za koju je rekao da je to "kapital koji može da se proizvodi u Srbiji i zvozi", da to mogu "sve srpske domaćice i domaćini". Na dočeku Karića bilo je i sveštenika. Viši sud u Beogradu 26. decembra naredio povlačenje poternice koja je bila raspisana za vlasnikom BK grupe Bogoljubom Karićem. U ponedeljak je i Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo naredbu kojom je obustavljena istraga protiv Bogoljuba Karića i još četvoro osumnjičenih za zloupotrebu položaja u preduzeću "Mobtel". Izvor: http://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/50229-karic-se-vratio-u-srbiju
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Događanja u Srbiji Postano: 30 pro 2016, 21:31 |
|
|
KiM je napisao/la: Srpskim domoljubima je cilj NIKADA ne uci u EU, i tu nam se interesi sa Hrvatima ne podudaraju. Vec sa muslimanima. Po tom vaznom pitanju. Zašto onda plebiscitarno glasate za Vučića koji kaže da mu je ulazak u EU prvorazredni zadatak? Ja mislim da se folirate
|
|
| Vrh |
|
 |
|
KiM
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 02 sij 2017, 14:55 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Citat: Pustite priču da ima vremena, i kupite Gripene!
 Autor: Marcel HoljevacPonedjeljak, Nacionalna sigurnost nije nešto s čim se ozbiljna država kocka, a o ustroju vojske se ne razmišlja kad je rat pred vratima. Hrvatska već desetljećima odgađa zamjenu letećih sekundarnih sirovina poznatih kao MIG-21 modernim lovcima - za to nikad nema novca.Stara poslovica kaže, “tko mač pretvori u plug, za drugog će orati”. To nije samo stvar trke u naoružanju između Srbije i Hrvatske. No Srbi su dobili od Rusa MIG-ove 29, a to ipak nije nešto što možemo zanemariti, naročito ne u trenutku kad su u Srbiji na vlasti notorni četnici i hrvatomrsci koji stalno zveckaju oružjem u našem smjeru. Mi smo kao članica NATO pakta dužni vršiti nadzor svog neba – ili platiti nekom drugom da to radi. Iskustva susjednih država govore da je puno bolje i jeftinije, a usto neusporedivo sigurnije, to raditi sam. Da, avioni koštaju – ali avioni se danas nude uz ofset od preko 100%, što znači da bismo mi Šveđanima, ukoliko od njih nabavimo eskadrilu novih Gripena, mogli izvesti robe i usluga u vrijednosti većoj od cijene samih aviona, u iznosu od oko 170% vrijednosti aviona koje bi kupili. Mogli bismo sami raditi preinake i dorade na tim avionima, time zaposliti stručnjake koje imamo na ozbiljnom projektu, spriječiti odljev par pametnih glava, i uz malo sreće prodati to trećoj strani – ili eventualno raditi servis ili remont za Čehe i Mađare, koji imaju takve avione. S druge strane, plaćati Talijanima ogroman novac da lete iznad nas ne donosi nikakvu posrednu ekonomsku korist, a u slučaju rata je rizično. Usto, avijacija daje zemlji težinu i u diplomatskih okvirima. Vojna snaga jedne zemlje se uvijek prelijeva u njen diplomatski, međunarodni utjecaj. One koji ne mogu sami braniti svoje granice u pravilu nitko ne uzima za ozbiljno u međunarodnim organizacijama. Pregovarati s BIH i Srbijom o statusu Hrvata bi svakako bilo lakše kad bi Hrvatska imala donekle respektabilnu vojsku, naročito kad jedan Vučić nastupa u stilu “a šta nam bre možete”. Dakle, stvari stoje ovako: mi dijelimo velik dio granice s potencijalnim agresorima, najblaže rečeno živimo na geopolitički vrlo trusnom području. Mi smo zemlja koja živi od turizma, a jedan teroristički napad može nam uništiti ključnu gospodarsku granu na dugo godina. Usto, kad gledate najbogatije zemlje svijeta – od Švicarske do Singapura – sve one su to postale jer su bile – sigurne za ulagače. Švicarska je postala meka svjetskog kapitala pred mnogo stoljeća, upravo jer je bila neosvojiva tvrđava u Alpama. Švicarska je vojska bila na glasu kao nepobjediva, pa je zato Švicarska postala trezor svijeta. Singapur ulaže velik novac u vojsku, i tamo se ulagači osjećaju sigurni. Norveška, koja je zadnji put s nekim od svojih susjeda ratovala prije 200 godina, ima stanovnika nešto više nego Hrvatska, ima čak 74 aviona F16, i kupuju ekstremno skupi F-35. Svaka država koja je neovisna, koja drži do svojeg suvereniteta i koja sebe smatra se državom , te želi da je drugi smatraju državom, ima ratno zrakoplovstvo, ulaže u njega, modernizira ga, a mi imamo potrošene avione koji ne bi bili od koristi ni u ratu protiv aboridžina u Australiji. Hrvatska, država koja je okružena neprijateljski raspoloženim zemljama, od kojih neke otvoreno aspiriraju na naš teritorij, koja je ratovala pred jedva 20 godina – odugovlači s nabavom aviona. To je van svake pameti. država koja je okružena neprijateljski raspoloženim zemljama, od kojih neke otvoreno aspiriraju na naš teritorij, koja je ratovala pred jedva 20 godina – odugovlači s nabavom aviona. To je van svake pameti.Uz sve to, mi imamo – i zbog teritorijalnih voda – 113.000 kvadratnih kilometara neba, najviše u regiji, i tim prostorom svaki dan preleti velik broj civilnih letova, i nadzor neba uz moguće presretanje je nužnost i u mirnodopsko vrijeme. Nada da će se stvar konačno riješiti pojavila se kad je prošlog tjedna “Jutarnji list” objavio kako je stručni tim minstra obrane Damira Krstičevića – kojeg je imenovao njegov prethodhik – donio zaključak da Hrvatska treba zadržati borbeno zrakoplovstvo te preporuku da se u Saboru odluka o sudbini ratnog zrakoplovstva donese početkom ove godine, a odabiru vrste aviona do njenog kraja. Preporuku je podržao i ministar Krstičević, rekavši kako se ne smijemo se dovesti u situaciju kao devedesete. A po preporuci, Hrvatska bi nabavila švedske Gripene ili korejske avione, pri čemu su ovi prvi odavno već favorit upućenog dijela javnosti. Taj malen i ekonomičan avion je idealan za hrvatske potrebe. Osjetno je jeftiniji u eksploataciji od sličnog – ali osjetno starijeg – američkog F16, sat leta Gripenom košta oko 7.800 dolara, dok je sat leta F-16 oko 12.000 dolara. Kad to prevedete u godišnje troškove po zrakoplovu, pomnožite s brojem zrakoplova, i protegnete na tridesetak godina, razlika se mjeri u stotinama milijuna dolara! Usto, Gripeni su, osim što su brzi, te imaju odličnu avioniku, elektroniku, i manevarske sposobnosti, idealni zato jer su ih Šveđani, svjesni da ne mogu parirati Rusima u otvorenom sukobu i da bi u njemu brzo bili pregaženi, osposobili za gerilsko ratovanje. Gripeni trebaju vrlo kratku pistu – mogu sletjeti i uzletjeti doslovce s ravnog komada ceste, čak ne nužno auto-ceste! A tim od 6 ljudi koji djeluju iz kamiona ih u roku od deset minuta može osposobiti za akciju, što ih čini jedinstvenima. Ne zahtijevaju gradnju posebnih baza i hangara. Usto, tu su i sjajni uvjeti kupovine, uz veliki ofset koji bi bio motor hrvatske privrede – jer sve što bismo potrošili na avione bi se prelilo u veći izvoz – tu je i ponuda da odmah dobijemo nekoliko aviona na posudbu za potrebe školovanja pilota. Gripeni su višenamjenski avioni, koji mogu služiti i kao potpora trupama na zemlji, i služiti za jeftini i učinkovit nadzor neba. I na kraju, ali ne i posljednje – Gripeni su superiorni svemu što imaju susjedi iz “regije”, uključujući Migove 29 koje je Srbija dobila nedavno od Putina, i koji nipošto nisu bezazleni avioni. Srbija dobila nedavno od Putina, i koji nipošto nisu bezazleni avioni.No stvar je minirao ministar financija Zdravko Marić rekavši kako on smatra da se ne mora žuriti s nabavom novih borbenih zrakoplova, te dodavši kako će “oko dugoročne strategije i plana Oružanih snaga RH još će biti govora”. Po čemu je mišljenje ministra financija o tome treba li ili ne žuriti s nabavom zrakoplova relevantno?! Potom je reterirao i Krstičević, proširivši stručni tim i vrativši stvar na početak: sad su, izgleda, opet u igri i američki F-16. A vjerojatno je to i razlog odugovlačenja: ako nije to, onda se radi o tome da Šveđani nisu ponudili dovoljan iznos mita. Jer, odluka o nabavi vojnih zrakoplova je uvijek i politička odluka, ne samo stručna. S te strane je razumljivo da postoji otpor nabavci švedskih aviona, i da se traži načina da se opravda nabavka američkih. Nabavka rabljenih izraelskih F-16 ne bi imala onako povoljne uvjete kupovine, ni blizu. A avioni bi umjesto novih bili rabljeni, i koštali bi kudikamo više. Usto, Gripen je jednak ili bolji od F-16 u gotovo svemu, a postoji i mogućnost da ga sami nadograđujemo i nismo vezani uvjetima za nabavu naoružanja kao kod F-16. Radi li se o novcu, štednji? Teško, jer je proračun za ovu godinu napuhan, zapošljava se nove nepotrebne uhljebe i birokrate, izgleda da će se i puste milijarde potrošiti na otkup INA-e samo da bi se dokazala nekakva imbecilna poanta o “suverenitetu” tamo gdje dokazivanju suvereniteta nije mjesto, a tamo gdje suverenitet treba dokazati – neće se uraditi ništa. Vjerojatnije je tako da je odluka o obnovi i održavanju hrvatskog ratnog zrakoplovstva, stvorenog u Domovinskom ratu, pala onako kako u ovoj banana-državi padaju sve bitne odluke vlade, pa i same vlade: jednim telefonskim pozivom iz Buzina. Za nove odgode Hrvatskau ovoj banana-državi padaju sve bitne odluke vlade, pa i same vlade: jednim telefonskim pozivom iz Buzina. Za nove odgode Hrvatska, međutim, nema vremena. Migovi ne mogu poslužiti ničem osim ubijanju pilota HV, Migovi ne mogu poslužiti ničem osim ubijanju pilota HV, od narudžbe do isporuke aviona proći će puno godina, a odgode su, kako znamo, u pravilu tek način da se ne kaže otvoreno da se nešto ne može ili ne želi uraditi. Ublehas, lobista, siritlj i poticatelj mrznje, ka istocnom susjedu, sv u cilju namicanja para za "projektno financiranje" neovisnih medija, iz proracuna SW ambasade ili ureda Gripena iz Zagreba. Koji komplexi i mrznja izbija, za saku kunica. Kriza je teska u RH. Srbija se lepo naoruzava, sa Njemacko Fr. felicima. Bez naoruzanja, ali sa POSTOLJIMA, skare za zice dalekovoda, mitraljeze, rakete, sociva i elektronicki sustav, radare...> Nadogradnja DOMACA u oruzju, municiji, kalibru. Zaposljavamo domacu industriju.  Evo sajta specijaliziranog za zrakoplove i helice, sto kaze... http://tangosix.rs/2016/29/12/poslednja ... era-h145m/ ....uz brdo ODLICNIH KOMENTARA... [POSLEDNJA VEST] Srbija nabavlja 9 helikoptera H145M Ministarstva odbrane i Unutrašnjih poslova Srbije potpisali su danas sa Erbasom ugovor o nabavci 9 helikoptera H145M, „pripadajućih usluga i industrijske saradnje“ u skladu sa ranije potpisanim Memorandumom o razumevanju između Vlade Srbije i najveće evropske vazduhoplovne grupe. Kako Tango Six saznaje RV i PVO dobija 6 a MUP 3 helikoptera. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, potpisani ugovor obuhvata: – Nabavku devet helikoptera H145M sa pripadajućim paketom logističke podrške (rezervni delovi, alati i dokumentacija), – Transfer tehnologije za održavanje i opravku nabavljenih helikoptera, – Opremanje, obuku i sertifikaciju Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ kao centra za održavanje helikoptera „Gazela“, kao i uključivanje Zavoda u remontnu mrežu kompanije „Airbus Helicopters“, – Podršku srpskim kompanijama i naučno-istraživačkim institucijama u cilju pribavljanja relevantnih kvalifikacija i sertifikacija, uz jednovremeno traženje mogućnosti za angažovanje srpskih industrijskih kapaciteta i nabavku njihovih dobara i usluga. O kakvom se helikopteru radi?  H145M je danas jedan od najsavremenijih u svojoj klasi i veoma je rasprostranjen u svetu, naročito u civilnoj verziji H145. Među vojnim korisnicima je i američka vojska koja ga je izabrala kao zamenu za legendarne helikoptere UH-1 ’’Iroquois’’ a H145M se i proizvodi u SAD pod oznakom UH-72 ’’Lakota’’ H145 baziran je na helikopteru BK117C1 koga su zajedno razvile nemačka firma Messerschmitt-Bölkow-Blohm i japanska kompanija Kawasaki Heavy Industries i koji je svoj prvi let imao davne 1979. godine a uveden je u upotrebu tri godine kasnije. Kada je 1992. godine došlo do formiranja kompanije Eurocopter koju su činile francuski Aerospatiale-Matra i nemački Messerschmitt-Bölkow-Blohm ubrzo je takođe sa japanskim Kavasakijem započet rad na razvoju savremenijeg modela sa oznakom BK117C2 koji je kasnije označen kao EC145. Smatra se da je novi helikopter nastao kao kombinacija BK117C1 i još jednog Eurokopterovog proizvoda – lakog višenamenskog EC135 od koga je nasleđen prednji deo trupa kao i elektronska oprema. Prvi let EC145 izvršen je 12. juna 1999. u nemačkom pogonu u gradu Donauwörth gde se helikopter i danas proizvodi. Značajnim unapređenjima među kojima je i zamena repnog rotora fenestronom nastao je EC145T2. 2014. godine ova verzija je u okviru reorganizacije grupe Eurokopter u Airbus Helicopters dobio novu oznaku H145.  EC645T2 odnosno H145M proizvodi se u nemačkom pogonu Airbus Helicopters u gradu Donauwörth / Foto: Eurocopter Američka armija je 2006. godine izabrala vojnu varijantu H145 pod oznakom UH-145 kao svoj novi laki višenamenski helikopter. Verzija za SAD je označena kao UH-72A a licencna proizvodnja po američkim specifikacijama organizovana je u pogonima kompanije American Eurocopter iz Kolumbusa, Misisipi. Za svoje specijalne jedinice Nemačka je juna 2013. izabrala takođe vojnu verziju označenu kao EC645T2 koji je svoj prvi let imao 27. novembra 2014. Iste godine oznaka je promenjana u H145M. Isporuka zadnjeg od 15 naručenih helikoptera za nemačku vojsku trebala bi biti završena sledeće godine. Airbus Helicopters reklamira H145M kao ekonomični višenamenski helikopter, sa niskim operativnim troškovima i viskom pouzdanosšću koji može pokriti širok spektar vojnih zadataka. Može biti višenamenski, izviđački pa i laki borbeni helikopter. H145M je opremljen sa modernim ’’staklenim’’ digitalnim kokpitom, kabina je kompatibilna sa naočarima za noćno letenje (NVG), a tu je i četvoroosni digitalni autopilot Airbus Helicopters Helionix. Tu su još i unapređeni sistem transmisije kao i fenestron umesto repnog rotora koji bolje kontroliše i redukuje obrtni moment.  Nemačka je za svoje specijalne jedinice naručila 15 H145M. U zavisnosti od zahteva kupca helkopter može imati računar misije, višenamenske nosače naoružanja koji se lako mogu ukloniti, kombinovani infracrveni i televizijski elektrooptički sistem, laserski daljinomer i obeleživač. Situaciona svest posade je unapređena sa otvorenom arhitekturom koja omogučuje unapređenje oružanog sistema. Pogonska grupa, po informacijama Airbus Helicopters, ima dvokanalni FADEC (full authority digital engine controls) što može unaprediti dostupnost helikoptera za zadate misije. Snaga motora, dolet, autonomnost i nosivost omogućuje upotrebu u velikom spektru namena a naročito u uslovima visoke temperature i nadmorske visine. Helikopter H145M poseduje veliku manevarbilnost i pouzdanost zbog toga što postoje rezerve primarnih sistema što doprinosi preživljavanju helikoptera u borbenim uslovima. Tu su npr. samozaptivni rezervoari goriva, balistička zaštita i prigušenje infracrvenog odraza. Konstrukcija trupa kao i sedišta posade su takođe unapređena i prilagođena boljoj zaštiti posade u slučaju rušenja vazduhoplova.  Kokpit primerka namenjenog tajlandskoj mornarici / Foto: Airbus Helicopters Dodatnu zaštitu u visokorizičnim operacijama i okruženju pružaju sistem za protivelektronbska dejstva kao i bacači infracrvenih i radarskih mamaca. Sa naoružanjem koje poseduje može pokriti širok spektar borbeni dejstava, od uobičajnih do asimetričnih konflikata a to mu omogućuje veliki izbor naoružanja koji je dostupan. H145M može se upotrebljavati kao višenamenski vojni helikopter, počevši od specijanlh operacija , transporta trupa drugih višenamenskih misija. Prostrana transportna kabina je vrlo pristupačna za vojnike jer ima brzi pristup kroz klizna vrata na oba boka helikoptera kao i duplih vrata na zadnjem delu trupa. Fenestron koji je primenjen umesto klasičnog repnog rotora može unaprediti bezbednost trupa koji se desantiraju na tačno određenim zonama sletanja. Za višenamenske zadatke i transport kabina H145M može primiti do 10 opremljenih vojnika koji mogu ući ili izaći na bočnim vratima koje se nalaze na obe strane helikoptera ili na zadnjim dvostrukim. Veliki širokougaoni prozori koji se nalaze na bokovima trupa kao i na bočnim vratima pomažu odličnoj vidljivosti vojnika koji se nalaze u helikopteru. Posadu čine dva člana a umesto 10 vojnika u unutrašnjosti može poneti do 1600 kg tereta.  Na fotografiji se vide zadnja dvodelna vrata koja omogučuju lako napuštanje helikoptera prilikom desanta. Paket opreme može uključiti sistem za brzo iskrcavanje vojnika (tehnikom fast rope), kuke i dizalice. Visoko postavljeni noseći rotor kao i fenestron značano unapređuje bezbednost trupa na zemlji, pristupačnost u zoni sletanja, utovar/istovar tereta, putnika ili pacijenata dok su motori na zemlji u radu odnosno dok se rotori okreću. Airbus Helicopters prikazuje H145M kao helikopter sa optimiziranom veličinom kabine u odnosu na potrebe desanta zatim kao letelicu sa niskim nivoom buke i smanjenim infracrevnim odrazom što ga čini vrlo upotrebljivim i korisnim za zadatke izviđanja, osmatranja, prikupljanja obaveštajnih i informacija o ciljevima. U lakoj borbenoj varijanti na dva bočna nosača može nositi kontejnere sa četvorocevnim rotirajućim mitraljezom 7,62mm Dilion Minigun M134, jednocevnim mitraljezom 12,7 mm FN Herstal HMP400 ili jednocevnim topom Nexter kalibra 20 mm , sedmocevne ili dvanaestocevne saćaste lansere nevođenih raketnih zrna kalibra 70 mm.  Tajland je pored 11 EC645T2 naručio i američke licencne UH-72A. U bliskoj budućnosti radiće se na integraciji protivoklopnih vođenih raketa Hellfire i Spike. U spektar naoružanja ući će i proizvodi turske firme Roketsan koja će takođe obezbediti moderne vođene protivoklopne rakete. Potpuna sertifikacija sistema za upravljanje vatrom kao i kompletnog naoružanja se očekuje u 2017. godini. Pored mnogobrojnih civilnih korisnika, raznih državnih, policijskih, bezbednosnih i medicinskih službi, jedinica za traganje i spasavanje, obalske straže, civilne odbrane i ministarstava za vanredne situacije za sada su vojne verzije ovog helikoptera nabavile vojske 6 država. Albanija je kupila 3 primerka EC145 od toga jedan za prevoz veoma važnih osoba. Bolivija je za traganje i spasavanje nabavila 4 EC145, Nemačka je naručila 15 H145M, RV Kazahstana za sada ima 6 helikoptera a u ovoj zemlji će za razne službe biti sklopljeno 45 EC145/H145. Tajland je za RV i Mornaricu nabavio ukupno 11 EC645T2 a naručio je i 15 UH-72A. Najveći korisnik je vojska SAD koja ima ukupne narudžbine za 417 UH-72A uz još pet primeraka za Mornaricu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
KiM
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 02 sij 2017, 15:09 |
|
|
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/vojska ... sa/5dbhpxvOn je dodao da već postoje ozbiljne indicije da će Nemačka pokloniti Srbiji još četiri helikoptera u istoj konfiguraciji koju Srbija naruči, što znači da će u Srbiji leteti ukupno 13 helikoptera. - To je potpuno novi standard upotrebe, novi pristup. Imaćemo helikoptere koji su potpuno novi, sa nultim resursom, i koji će biti korišćeni dekadama... Konačno nije nešto što je polovna tehnika, nije krpljenje zatečenih resursa nego nova oprema koju su naši piloti i mehaničari mogli da vide samo na sajmovima - rekao je Radić. On je pohvalio i činjenicu da nije u pitanju samo klasičan ugovor koji će obuhvatiti plaćanje, već da će biti angažovana i domaća industrija, da će Remontni zavod "Moma Stanojlović" dobiti sertifikat da bude regionalni serviser za helikoptere Gazela, koji se koriste u Vojsci Srbije. - Ako pogledamo čitav region, helikopteri Gazela se koriste i u BiH i u Crnoj Gori, što sa Srbijom čini oko 75 letelica. Ako se računaju i civilni korisnici, reč je o oko 100 letelica i to je ozbiljan posao i u vojnom i u ekonomskom smislu. Reč je, naravno, i o dobrom političkom potezu jer je Erbas jedna od vodećih korporacija u EU - rekao je Radić.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|