HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 vel 2025, 05:59.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 33866 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980 ... 1355  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Događanja u Srbiji
PostPostano: 19 svi 2021, 21:10 

aleksije radicevic je napisao/la:
Zuto preduzece je nasledilo Milosevicev kreditni rejting, pa je stopa zaduzivanja morala da bude tolika.
AV je nasledio kreditni rejting od zutog preduzeceta, pa mu je stopa zaduzivanja niza!
Ne?

Ne.
Nema to veze sa kreditnim rejtingom, nego sa mudima.

Žuto preduzeće je moralo da se zadužuje po kamatnim stopama od 7%, jer niko, osim zapada (koji nas mnogo voli) i nije hteo da im daje pare za debilno povećanje penzija.

Uzimali su pare za populizam.

Vučić je prvo skratio penzije(sveo ih na realni nivo, ma koliko on bio nizak), i nakon toga nije ni morao da uzima kredite za golo funkcionisanje države.

Krediti se uzimaju za infrastrukturu i samo ukoliko imaš rast privrede koji to može da pokrije.

U takvim okolnostima, kad nešto ne moraš, onda su i kamate niske.. :palacgore1

Plus,
On se ne libi da kaže neću, zapadu.
Kina nudi kamatne stope 2-3% i evo vam kita, dajte niže i uzećemo od vas.

To je dovelo čak do toga, da nam je pre neku nedelju EU saopštila, da nam daje 700 miliona € bespovratnih sredstava za prugu ka makedoniji.

E to je bata Aleksije prednost diktature.
Zapad ne može da nadje neku stranku u koalicionoj vladi koju će da podmiti i da tako ucenjuje čitavu vladu.

Ne.
Moraju samo sa jednim čovekom da pregovaraju.
A taj čovek može sa svima.. :palacgore1

.

Vrh

PostPostano: 19 svi 2021, 21:15 

Uzecu sebi jos vremena da vidim na sta ce sve to izaci. :D

Izaći će na 6% rasta ove godine.. :)
5% sledeće
5% one tamo, i tako 5 po 5, sve tamo do 2030-te.. :)

A to znači duplo veća ekonomija, i sve duplo veće.. :D

.

Vrh

PostPostano: 19 svi 2021, 21:23 

Pa ima na temi privrede Srbije.

MMF je prognozirao rast 5% na nivou cele godine prvobitno, kao i pad u prvom kvartalu od 1,4%..

Mi smo u prvom kvartalu imali rast od 1,2% i odmah su se ispravili na nivou cele godine na 6% .. :)

Pisao sam o tome čak i pre MMF-a, ima na temi.. :)

Mislim, nije teško ni zaključiti nakon prvog kvartala, kako ide cela godina.. :)

Ja čekam sad da vidim drugi kvartal.
Ako rastemo 11%, idemo na kraju godine možda čak i na 7%

Zbog vakcinacije će nam biti Q3 i Q4 relaksiran i dinamika ekonomije i kretanja stanovništva biti u punom gasu.

.

Vrh

PostPostano: 19 svi 2021, 21:48 

Sledeća godina ne može biti tolika, jer su sve velike investicije tek krenule sa gradnjom i indukovaće rast privrede tek od 2022-2025-te..

Biće nekih 4,8- 5-2 plus 2-3% inflacija.
Na 51 mlrd€ osnovice, to je opet novih 4mlrd€..

Najveći rast u apsolutnim brojkama, očekujem od 2022-2025-te, jer tada kreće BDP artiljerija sa indukcijom..

LL, Toyo, Nidec, ZF, Brose, Kontinental, MTU..

Ekipa koja ima u planu da izvozi po pola mlrd€ svaka..
Dakle, na gola dobra 3,5mlrd€.. :palacgore1
Plus plate, doprinosi i ostala multiplicaranja.

U te tri godine očekujem rast od po 5% na većoj osnovici.
.

Vrh

PostPostano: 19 svi 2021, 21:53 

Pisao sam o tome na privredi već..

Evo kako je to kod Madjara išlo..

slika
slika

Duplirali su svoju ekonomiju za samo 7 godina i to na rast od 4,5%, 4,1%, 4,7%, 4,1%, 4,8%, 4,2%, 4,0%..
Početna osnovica im je bila ista kao sada naša.

Mi rastemo po 5% u proseku do 2026-te bez problema.
Tada kreće Rio Tinto i Litijum.

Ako se to odradi kako treba, idemo na 100mlrd€ 2030-te lagano.

Bez ičije pomoći i ikakvih unija i kuraca.. :)

.

Vrh

PostPostano: 19 svi 2021, 21:56 

pa valjda bi trebalo 100mlrd pre 2030? i jos ako budu jaci procenti imacemo preko 100mldr.. ja ocekujem brat bratu do 2030. 150 mlrd. Madjarska nije imala Kineze.

Vrh

PostPostano: 19 svi 2021, 22:13 

Pa ne možeš do kraja galaksije da rasteš po 5%.. :)

Poenta je u pračenju trendova.
Ono što seješ, to i žanješ.
I to je cela filozofija ekonomije.. :)

Srbija je započela jak investicioni ciklus u infrastrukturi koji će trajati do 2030-te.
Mi kad izgradimo infrastrukturu, nemamo više šta da gradimo, ali ni da se zadužujemo, bata Aleksije! :D

Srbija će do 2026-te rasti po 5% zbog jakih FDI koje su dolazile svih ovih godina.
To što smo sada posejali, žanjemo do tada.
A od tada nam pak opet treba nešto novo.

Sva sreća pa imamo Litijum.. :D
Ako dodje fabrika baterije, a i El. Automobila, onda je sve jasno.. :)

.

Vrh

PostPostano: 19 svi 2021, 22:31 

Grobar je napisao/la:
Evo ga još jedan Hrvat sa našim ćevapima.. :)

Neki Hrv baš VOLE srpske ĆEVAPE. Naliću, a i karađorđeva im je slabost. Nitko nema, što Srbin imade.

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title

Vrh

PostPostano: 19 svi 2021, 22:37 

Mozemo pojacati industriju u drugom smeru. Npr Namenska - Slozeni borbeni sistemi. Zasto mi ne bismo mogli da ovladamo proizvodnjom monitora, automobila - sve jeftenije i budemo konkurenti svakoj stranoj kompaniji u srpskom svetu/mini sengenu.

Vrh

PostPostano: 19 svi 2021, 22:56 

Plus kurs.
Jer se BDP računa u domaćoj valuti, pa se tek onda pretvara u dolare i eure.. :)

.

Vrh

PostPostano: 19 svi 2021, 23:03 

Treba napomenuti i da je madjarska forinta, bila mnogo nestabilnija u tih 7 godina rasta, nego naš dinar danas.
Tako da nam je i to plus.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2021, 01:58 

Ne znam kako mu vi ostali verujete, ali ajde... :neznam

Ljudi mu veruju zato što se rezultati vide golim očima. Ne brojke, ne statistike, ne demagogija, vizuelno se vidi koliki napredak je ostvaren. Vide se auto putevi, vide se fabrike, vidi se nenormalna (ali baš nenormalna, ja ono nisam zamišljao da je moguće) gradnja po Beogradu, grad je postao gotovo neprepoznatljiv, a upravo počinje i gradnja metroa. Ej, metro, o tome smo sanjali decenijama. Znači veruju mu jer je napredak opipljiv i jasno vidljiv. Boli ljude *** da li laže, da li je demokratija i diktatura, to su ali potpuno nebitne stvari, osim fanaticima poput tebe. Singapur je teška diktatura, pa je najbogatija država na svetu. A u zemlji gde živiš demokratija, pa im je infrastruktura na nivou zemlje trećeg sveta. Kao što si i sam rekao, demokratija je spora, i nemoj da si u zabludi da zbog toga nije podložna greškama. Bitno da se radi punom parom, a ne da se dovede zemlja pred bankrot kao DS 2012.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2021, 02:56 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Ne znam kako mu vi ostali verujete, ali ajde... :neznam

Ljudi mu veruju zato što se rezultati vide golim očima. Ne brojke, ne statistike, ne demagogija, vizuelno se vidi koliki napredak je ostvaren. Vide se auto putevi, vide se fabrike, vidi se nenormalna (ali baš nenormalna, ja ono nisam zamišljao da je moguće) gradnja po Beogradu, grad je postao gotovo neprepoznatljiv, a upravo počinje i gradnja metroa. Ej, metro, o tome smo sanjali decenijama. Znači veruju mu jer je napredak opipljiv i jasno vidljiv. Boli ljude *** da li laže, da li je demokratija i diktatura, to su ali potpuno nebitne stvari, osim fanaticima poput tebe. Singapur je teška diktatura, pa je najbogatija država na svetu. A u zemlji gde živiš demokratija, pa im je infrastruktura na nivou zemlje trećeg sveta. Kao što si i sam rekao, demokratija je spora, i nemoj da si u zabludi da zbog toga nije podložna greškama. Bitno da se radi punom parom, a ne da se dovede zemlja pred bankrot kao DS 2012.

Seso, ne deri se k'o sumanut! =))
Ovo uvecano bi moglo da bude odgovor na moje pitanje.
Negde se gradi, a nagde, kao na mestu koje je Bosko onomad snimio, samo je najavljena gradnja, ali je dosta vremena posle tu i dalje bila pustos...
Znaci, sa AV-om treba biti oprezan.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2021, 03:12 

Ali se toliko nenormalno mnogo gradi da to jedno usamljeno mesto koje je tvoj 3% Boškić pokazao nebitno. Na sto mesta se gradi, na jednom se ne gradi iz nekih razloga, ne znam za tebe, ali to je meni spektakularan saldo. Kažem ti lepo da se napredak vidi golilm okom, nisi ovde pa ne možeš da vidiš. Gledaš situaciju isključivo uz ugla opozicionih medija i imaš potpuno iskrivljenu sliku. Ja ne glasam za SNS jer je to ispod ministarskog nivoa polupismena bagra, zato i apstiniram na izborima, jer je opozicija deset puta gora. Ali rezultate ne možeš da im negiraš. Vide se jebo te tvrdoglavog. Vrlo jasno se vide.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2021, 03:26 

Ali se toliko nenormalno mnogo gradi da to jedno usamljeno mesto koje je tvoj 3% Boškić pokazao nebitno. Na sto mesta se gradi, na jednom se ne gradi iz nekih razloga, ne znam za tebe, ali to je meni spektakularan saldo. Kažem ti lepo da se napredak vidi golilm okom, nisi ovde pa ne možeš da vidiš. Gledaš situaciju isključivo uz ugla opozicionih medija i imaš potpuno iskrivljenu sliku. Ja ne glasam za SNS jer je to ispod ministarskog nivoa polupismena bagra, zato i apstiniram na izborima, jer je opozicija deset puta gora. Ali rezultate ne možeš da im negiraš. Vide se jebo te tvrdoglavog. Vrlo jasno se vide.

Seso, prvo si me nazvao fanatikom, pa tvrdoglavim. Ako nastavis u tom pravcu, pa stvari izmaknu kontroli, neka se zna ko je prvi poceo! :kava

Ja nisam tvrdoglav nego rezervisan, zbog svega onog sto ide uz licnost i rezim AV-ov. Rano je jos da se podvlaci saldo, barem sto se mene tice.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2021, 03:41 

Pričam o trenutnom saldu. Posle osam godina. Sa početne pozicije zemlje pred bankrotom (Borisa Tadića treba obesiti na Terazijama), do ovog danas. Impresivan napredak. Zemlja finansijski nikad stabilnija u istoriji, stotine kilometara auto puta, gomila fabrika, rekordna nezaposlenost... A počinje da i da se gradi beogradski metro, brza pruga, za početak do Novog Sada (za 20 minuta si u NS), ludačka gradnja po Beogradu itd. A ti slobodno čekaj još 50 godina pa gledaj sa istorijske distance, ja ti kažem šta je urađeno za ovih osam godina i impresivno je. I tvrdoglav nije uvreda, a fanatik je toliko blaga reč da jedva može da se shvati kao uvreda, ajde nemoj da si ljubičica. Uostalom, znaš odranije da se ja nimalo ne potresam na tvoje uvrede na nivou od petogodišnjeg deteta (magare i slično), tako da si slobodan da pišeš šta god hoćeš, ne pogađa me, samo ti ispadaš kako ispadaš kada tako pišeš.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2021, 03:55 

Pričam o trenutnom saldu. Posle osam godina. Sa početne pozicije zemlje pred bankrotom (Borisa Tadića treba obesiti na Terazijama), do ovog danas. Impresivan napredak. Zemlja finansijski nikad stabilnija u istoriji, stotine kilometara auto puta, gomila fabrika, rekordna nezaposlenost... A počinje da i da se gradi beogradski metro, brza pruga, za početak do Novog Sada (za 20 minuta si u NS), ludačka gradnja po Beogradu itd. A ti slobodno čekaj još 50 godina pa gledaj sa istorijske distance, ja ti kažem šta je urađeno za ovih osam godina i impresivno je. I tvrdoglav nije uvreda, a fanatik je toliko blaga reč da jedva može da se shvati kao uvreda, ajde nemoj da si ljubičica. Uostalom, znaš odranije da se ja nimalo ne potresam na tvoje uvrede na nivou od petogodišnjeg deteta (magare i slično), tako da si slobodan da pišeš šta god hoćeš, ne pogađa me, samo ti ispadaš kako ispadaš kada tako pišeš.

Da li te vredja ili ne, jesi li ljubicica ili nisi, ne boh time da se bavim. Znam da si ne tako davno obecao da mi se neces nikada vise obratiti i drzao si se toga. Da li su te na to navele moje "petogodisnjacke uvrede" ili nesto drugo, ne znam...

Dakle, kombinujes diskusiju o odgovarajucoj temi sa tonom na ivici bezobrazluka, ili sa cisto beozbraznim tonom. Zbog toga valjda mislis da ti reci imaju vecu tezinu. Meni takav nacin komunikacije ne odgovara, kao sto tebi ne odgovara da bezobrazluk ostavis po strani kada se ozbiljno razgovara.
Zato, bilo bi lepo s tvoje strane, ako bas mnogo zelis nesto da mi kazes, da to bude na nacin koji je meni prihvatljiv.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2021, 04:03 

Dobro, ako smo to rešili, a nadam se da jesmo, jel imaš nešto da kažeš na temu ili da ugasim browser i pičim igrice?

Vrh

PostPostano: 20 svi 2021, 04:08 

I čisto radi istine, kada sam ja tebi bilo šta obećao? Ovo ne znači da ću se truditi da ti povredim osećanja, ali ja se nikakvog mog obećanja ne sećam.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2021, 04:12 

Dobro, ako smo to rešili, a nadam se da jesmo, jel imaš nešto da kažeš na temu ili da ugasim browser i pičim igrice?

Pa ja sam rekao sve sto imam na temu jos u diskusiji sa Grobijem. Ovo s tobom je ponavljanje. Ti ponavljas ono sto je on rekao, a ja ponavljam samog sebe.

Ti si u diskusiju ubacio odgovarajuci nepotreban ton, i ja ti samo skrecem paznju na to.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2021, 04:18 

I čisto radi istine, kada sam ja tebi bilo šta obećao? Ovo ne znači da ću se truditi da ti povredim osećanja, ali ja se nikakvog mog obećanja ne sećam.

Ja nemam rupe u pamcenju usled uzivanja marihuane, pa mozes da mi verujes da kad kazem da si obecao! :D

Sto se tice mojih osecanja, nisam ja tako nezan. Ljubicica, kako ti kazes. Da jesam, ja bih briznuo u plac i pobegao u neki cosak, ali eto, ne cinim to...

Nego kad smo kod marihuane, pricao mi juce neki covek, da ne mora da se uzima samo preko pusenja. Ovde je to legalno, postoje neke zvake, postoji ulje, turaju je u sladoled itd. Je li to i tamo pocelo (ne legalizacija, nego razni produkti na bazi marihuane)?

Vrh

PostPostano: 20 svi 2021, 04:20 

Ne, on je navodio statistiku i bio jako ubedljiv u tome. Ja sam samo odgovorio na tvoje pitanje zašto mu ljudi veruju. Veruju mu jer imaju oči. Nisam pominjao nikakve statističke podatke ni projekcije, nego samo pokušao tebi da objasnim razlog situacije zbog koje si ti u čudu.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2021, 04:25 

Ja nemam rupe u pamcenju usled uzivanja marihuane, pa mozes da mi verujes da kad kazem da si obecao! :D

Sto se tice mojih osecanja, nisam ja tako nezan. Ljubicica, kako ti kazes. Da jesam, ja bih briznuo u plac i pobegao u neki cosak, ali eto, ne cinim to...

Nego kad smo kod marihuane, pricao mi juce neki covek, da ne mora da se uzima samo preko pusenja. Ovde je to legalno, postoje neke zvake, postoji ulje, turaju je u sladoled itd. Je li to i tamo pocelo (ne legalizacija, nego razni produkti na bazi marihuane)?

Ne, nisam ti ništa obećao. Uostalom, ako jesam, to možeš i da mi pokažeš, zar ne?

I ajde da završimo sa ovom temom, glupa je i dosadna.

Možeš da praviš i jela od marihuane.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2021, 15:42 

Marihuanu trrba legalizovati u Srbiji.
Svaki dan u kome je marihuana nelegalna, je izgubljeni dan, u svakom smislu.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2021, 15:49 

Ima to i loših strana. Ne plaća mi se PDV na vutru.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 33866 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980 ... 1355  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: