HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 14 vel 2025, 03:54.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 33867 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 1355  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Događanja u Srbiji!
PostPostano: 29 lip 2012, 19:00 

ne znam je li nas čeka to isto, ne mora značiti, ali svakako je dobro ispred sebe imati zemlje poput Srbije i Albanije, pa da vidimo kako ti procesi visokog prirodnog pada ili naglog smanjenja broja rođenih utječu na društvu u cjelini, odnosno da budem direktan, imaju li te zemlje dugoročnu perspektivu uopće, što je po meni vrlo diskutabilno.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2012, 19:01 

Zadar1993 je napisao/la:
dudu je napisao/la:
mortalitet je sličan već trideset godina, ne znam o kakvom skoku govoriš? to je broj rođenih dobro krenuo i još uvijek je nešto veći nego lani.

Pratio sam tamo temu demografija RH na fourumu hr pa je ja mislim Lookey pitao odakle nam toliki skok u mortalitetu, doduše to je bilo prije par mjeseci, pa je lako moguće da mi se izmiješalo dosta toga :zubati .

zasad tisuću umrlih više nego lani, ali tako je kod nas uvijek, unutar 2-3 tisuće gore dolje.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2012, 19:05 

dudu je napisao/la:
ne znam je li nas čeka to isto, ne mora značiti, ali svakako je dobro ispred sebe imati zemlje poput Srbije i Albanije, pa da vidimo kako ti procesi visokog prirodnog pada ili naglog smanjenja broja rođenih utječu na društvu u cjelini, odnosno da budem direktan, imaju li te zemlje dugoročnu perspektivu uopće, što je po meni vrlo diskutabilno.

Kako to misliš ? Meni je jasno da će se ovim tempom broj Hrvata nadmašiti broj Srba na ovim prostorima u ovom stoljeću (vjerojatno oko polovice stoljeća), ali da je opstanak države upitan ne bih baš bio tako drastičan, ako možeš malo elaboriraj ovu tvrdnju.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 29 lip 2012, 19:24 

Zadar1993 je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Kako to misliš ? Meni je jasno da će se ovim tempom broj Hrvata nadmašiti broj Srba na ovim prostorima u ovom stoljeću (vjerojatno oko polovice stoljeća), ali da je opstanak države upitan ne bih baš bio tako drastičan, ako možeš malo elaboriraj ovu tvrdnju.

tebi bi trebalo biti zabranjeno postavljati ovakva pitanja, inače ću te staviti za pobočnika Ibru. :zubati

u povijesti ljudske civilzacije, a svakako ne neke moderne nije poznato koji to ekonomski model može održati toliko negativne demografske procese. ne radi se tu samo o pukom negativnom prirastu, nego se radi i o ubrzanom starenju stanovništva, a radi se o zemlji s niskim gospodarskim razvojem. takve zemlje su zapravo trajno osuđene na siromaštvo jer nema načina da se izađe iz tog začaranog kruga jer dolaze sve manje generacije koje će uskoro morati raditi za najveće generacije (djecu baby boom generacije rođenu iza 1945., pa do 1960.). to je europski i američki fenomen i problem, ali u zemljama gdje su izražene negativne demografske promjene već više od 20 godina situacija je pogotovo teška jer su to ujedno i nerazvijene zemlje. nije samo Srbija u toj skupini, ali je u ovom trenutku europski predvodnik jer nitko nema stopu nataliteta od jedva 9.2 promila, a stopu mortaliteta od gotovo 15 promila. najbliži tome su Bugari.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2012, 19:26 

Ne morate brinuti za Balkan. Kažu da narodi nestaju kad dosegnu svoj vrh prosperiteta. Dalje imate matematiku. :laugh

Vrh

PostPostano: 29 lip 2012, 19:33 

dudu je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

tebi bi trebalo biti zabranjeno postavljati ovakva pitanja, inače ću te staviti za pobočnika Ibru. :zubati

u povijesti ljudske civilzacije, a svakako ne neke moderne nije poznato koji to ekonomski model može održati toliko negativne demografske procese. ne radi se tu samo o pukom negativnom prirastu, nego se radi i o ubrzanom starenju stanovništva, a radi se o zemlji s niskim gospodarskim razvojem. takve zemlje su zapravo trajno osuđene na siromaštvo jer nema načina da se izađe iz tog začaranog kruga jer dolaze sve manje generacije koje će uskoro morati raditi za najveće generacije (djecu baby boom generacije rođenu iza 1945., pa do 1960.). to je europski i američki fenomen i problem, ali u zemljama gdje su izražene negativne demografske promjene već više od 20 godina situacija je pogotovo teška jer su to ujedno i nerazvijene zemlje. nije samo Srbija u toj skupini, ali je u ovom trenutku europski predvodnik jer nitko nema stopu nataliteta od jedva 9.2 promila, a stopu mortaliteta od gotovo 15 promila. najbliži tome su Bugari.

Ispričavam se ne će se više dogoditi upravo sam danas čitao o tome u političkoj ekonomiji :klanjam

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 29 lip 2012, 19:38 

baby boom generacija upravo započinje ulaziti u mirovinu i taj val će trajati idućih 15 godina! u međuvremenu imamo ogromnu ekonomsku krizu i sve se više čini da će mladi (koji ionako čine sve skromniji udio u stanovništvu) ponovno nagrnuti u inozemstvo. ovaj put nijedna od zemalja u okolici "ne proizvodi" višak ljudi kad nekad, pa da ih šalje na rad u inozemstvo, nego dapače imaju ozbiljan manjak ljudi i svaki odlazak ima itekakvu cijenu. novi val iseljavanja bi vjerojatno potpuno uništio ekonomiju, iako velike su šanse da će se dugoročno to isto dogoditi s izrazito niskim fertilitetom, bez obzira na migracije.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2012, 20:26 

dudu je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

u povijesti ljudske civilzacije, a svakako ne neke moderne nije poznato koji to ekonomski model može održati toliko negativne demografske procese. ne radi se tu samo o pukom negativnom prirastu, nego se radi i o ubrzanom starenju stanovništva, a radi se o zemlji s niskim gospodarskim razvojem. takve zemlje su zapravo trajno osuđene na siromaštvo nema načina da se izađe iz tog začaranog kruga jer dolaze sve manje generacije koje će uskoro morati raditi za najveće generacije (djecu baby boom generacije rođenu iza 1945., pa do 1960.). to je europski i američki fenomen i problem, ali u zemljama gdje su izražene negativne demografske promjene već više od 20 godina situacija je pogotovo teška jer su to ujedno i nerazvijene zemlje. nije samo Srbija u toj skupini, ali je u ovom trenutku europski predvodnik jer nitko nema stopu nataliteta od jedva 9.2 promila, a stopu mortaliteta od gotovo 15 promila. najbliži tome su Bugari.

slika

Međugeneracijski ugovor je ugrožen pa čak ni u jednoj Njemačkoj ne funkcionira u zadnjih 20 godina.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2012, 20:28 

sustav međugeneracijske solidarnosti funkcionira dok je odnos zaposlenog i umirovljenika najmanje 4:1, a bio je i znatno viši.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2012, 20:30 

Za prosperitet je ključno kontinuirano i polagano povećanje stanovništva. Ako imaš brdo djece ona ti pojedu standard, ako ih nemaš, nema ga tko stvarati.

Prema tome demografija je ključna za razvoj i standard.

Naučit ćemo. Kako to već biva.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2012, 20:35 

doc je napisao/la:
Za prosperitet je ključno kontinuirano i polagano povećanje stanovništva. Ako imaš brdo djece ona ti pojedu standard, ako ih nemaš, nema ga tko stvarati.

Prema tome demografija je ključna za razvoj i standard.

Naučit ćemo. Kako to već biva.

porast od 1% godišnje je idealan, iako da se razumijemo, nije to jedini bitan faktor za razvoj ekonomije, ali takve zemlje su propulzivnije.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2012, 23:50 

Treba organizovati onu lutriju, ko Amerikanci...

Vrh

PostPostano: 30 lip 2012, 15:08 

dudu je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Kakve su sad to kombinacije :zubati

Srbija je u koma situaciji kao i Bugarska pa dijelom i Makedonija no ništa nije nepovratno izgubljeno. Ta ista Srbija je nekih ne tako davnih dana imala svega par milijuna stanovnika. Ljudi će se prije ili kasnije vratiti selu i zemlji, životu sa roditeljima (više generacija pod istim krovom) i skromnijem načinu življenja. To je već otpočelo u nekim dijelovima Europe..

Pravi problemi za Srbiju pa i svaku drugu zemlju mogli bi nastati naseljavanjem povećeg broja imigranata, mladih ljudi koji bi imali mnogo djece te bi se time naglo promijenila (etnicka i vjerska) struktura stanovnistva sto bi potencijalno vodilo do velikih sukoba.

A to ipak kad je Srbija u pitanju nije na vidiku. Postoje problemi sa Sandakom i Presevskom dolinom ali to je već otprije.

Vrh

PostPostano: 30 lip 2012, 16:30 

Beograd – U prostorijama Demokratske stranke izbila je tuča, a glavni akteri bili su potpredsednici te stranke Dragan Šutanovac i Dušan Petrović.

Kako je „Pravda“ saznala Šutanovac je optužio Petrovića da je odgovoran za informaciju koja je dospela u medije da gradi luksuzni objekat na Vračaru u Beogradu.

Pesničenje

„Šutanovac je udario Petrovića odmah kada ga je video u prostorijama DS. Bilo je strašno, ovo do sada nije viđeno u našoj stranci. Ne mogu da verujem da smo došli do toga da se obračunavamo na ovakav način, prvo putem medija, a onda i fizički. Čini mi se da je ovo samo početak. Ostalim potpredsednicima bilo je smešno i videlo se da su likovali. Šutanovac je saznao da je šapčanin Petrović dao informacije medijima da on sa suprugom Marijom, fudbalerom Nemanjom Vidićem, ćerkom Žarka Zečevića Miom i još šest investitora u centru Beograda gradi stambeno-poslovni objekat od oko 3.700 kvadrata“, navodi naš izvor iz DS.

Naime, podsećanja radi, ono što je zasmetalo Šutanovcu, a što je navodno Petrović objavio, jeste da su mediji preneli informaciju da u samom srcu Beograda, u Skerlićevoj broj 20 na Vračaru, ministar odbrane u Vladi Srbije i potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac sa suprugom Marijom, jednom kiparskom kompanijom i osam investitora od kojih su neki prilično poznati javnosti, gradi luksuzni stambeno-poslovni objekat.

Investicija od 3.764,27 kvadratnih metara

Bračni par Šutanovac i ostali investitori planiraju da na Vračaru sagrade 3.764,27 kvadratnih metara i to 1.155,82 kvadratna metra podzemno, a 2.608,45 kvadratnih metara nadzemnih etaža. Rešenjem o odobrenju izgradnje predviđeno je da u objektu bude sagrađeno devet stanova, jedan lokal i 24 garažna mesta, a u zakup na 99 godina, rešenjem gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, investitorima je ustupljen neophodan deo gradskog zemljišta u javnoj svojini.

Prema dokumentaciji, koju je i „Pravda“ objavila, odobrenje za izgradnju objekta prvo je glasilo na Miloša Rutovića i građevinsko preduzeće Trešnja d.o.o, ali se naknadno pojavljuju novi investitori, uključujući ministra i njegovu suprugu, u čiju korist gradska vlast menja ranije doneti akt.

Uprkos tome, na informativnoj tabli koja je uredno postavljena na gradilištu u Skerlićevoj 20 navedeni su svi podaci koje nalaže Zakon o planiranju i izgradnji, osim onog najbitnijeg – ko je investitor. Na tabli se zagonetno navodi „grupa građana“ i broj rešenja o odobrenju za izgradnju. Radove izvodi firma Hytegra d.o.o. i oni su počeli 9. marta ove godine, sa rokom završetka do 1. marta 2013. Na tabli takođe stoji da su odgovorni projektanti Tatjana Mićić i Raško Šetrović i nadzorni organ Slobodanka Bakić.

---
Sve mi ovo miriše na novi raskol u DS-u i tzv. "plavu frakciju". Nisu napisali doduše ko je ostao plav ispod oka. :zubati

Vrh

PostPostano: 03 srp 2012, 12:31 

Citat:
Zivorodjeni po narodnosti majke, 2011.

Srbi 55257 (84.23 %)
Crnogorci 134 (0.20 %)
Jugosloveni 32 (0.05 %)
Albanci 642 (0.98 %)
Bosnjaci 2081 (3.17 %)
Madjari 2109 (3.22 %)
Muslimani 512 (0.78 %)
Bugari 70 (0.11 %)
Bunjevci 108 (0.16 %)
Vlasi 17 (0.03 %)
Goranci 35 (0.05 %)
Kinezi 141 (0.21 %)
Makedonci 106 (0.16 %)
Romi 2360 (3.60 %)
Rumuni 187 (0.29 %)
Rusi 58 (0.09 %)
Rusini 97 (0.15 %)
Slovaci 424 (0.65 %)
Hrvati 289 (0.44 %)
Regionalci 30 (0.05 %)

Copy/paste sa drugog foruma.

Jugosloveni ne odustaju! :zubati

Zašto Hrvati stoje ovako slabo u odnosu na Slovake, a po popisu ih ima više?

Vrh

PostPostano: 03 srp 2012, 13:05 

Nas i Bunjevaca 40.000... Nije loše...

Bošnjaka, Muslimana i Goranaca više od Mađara, dakle ipak treba čuvat Sandžak više nego Vojvodinu. :D

A i šipci se lagano približavaju broju Srba na Kosovu.

Vrh

PostPostano: 03 srp 2012, 13:13 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Citat:
Zivorodjeni po narodnosti majke, 2011.

Srbi 55257 (84.23 %)
Crnogorci 134 (0.20 %)
Jugosloveni 32 (0.05 %)
Albanci 642 (0.98 %)
Bosnjaci 2081 (3.17 %)
Madjari 2109 (3.22 %)
Muslimani 512 (0.78 %)
Bugari 70 (0.11 %)
Bunjevci 108 (0.16 %)
Vlasi 17 (0.03 %)
Goranci 35 (0.05 %)
Kinezi 141 (0.21 %)
Makedonci 106 (0.16 %)
Romi 2360 (3.60 %)
Rumuni 187 (0.29 %)
Rusi 58 (0.09 %)
Rusini 97 (0.15 %)
Slovaci 424 (0.65 %)
Hrvati 289 (0.44 %)
Regionalci 30 (0.05 %)

Copy/paste sa drugog foruma.

Jugosloveni ne odustaju! :zubati

Zašto Hrvati stoje ovako slabo u odnosu na Slovake, a po popisu ih ima više?

Hrvati vjerojatno više iseljavaju iz Srbije a Slovaci su u principu ruralno stanovništvo koje u pravilu ima više djece. Vjerujem da se jako malo Slovaka Srbizira.

Romi kako su krenuli bit će drugi po brojnosti narod u Srbiji no Romi se opet Srbiziraju mnogi pa će vjerojatno bit tu negdje sa Madjarima i Bošnjacima.

Vrh

PostPostano: 03 srp 2012, 13:15 

Junuz bi tjerao Srbe pa samo visio na srpskim temama. Tako i u Sarajevu Komšić raspravlja "položaj i boljitak" Hrvata.

Vrh

PostPostano: 03 srp 2012, 13:32 

BBC je napisao/la:
Junuz bi tjerao Srbe pa samo visio na srpskim temama. Tako i u Sarajevu Komšić raspravlja "položaj i boljitak" Hrvata.

Pa kad otjeraš svakog muslića koji se pojavi. Pusti ih malo da laprdaju pa ćemo se moći i posvaditi... :D

Iskreno, i meni se čini kako je previše ovih tema o Srbiji, Makedoniji, Kosovu ovdje...

Diži malo naše!

Vrh

PostPostano: 03 srp 2012, 13:33 

Ne tjeram ja nikoga tko se iskreno predstavi. Žao mi što muslimani to ne znaju.

Vrh

PostPostano: 03 srp 2012, 13:56 

ako koga zanima. :zubati

Živorođeni po narodnosti majke, Srbija 2011.

Srbi 55257 (84.23 %)
Crnogorci 134 (0.20 %)
Jugosloveni 32 (0.05 %)
Albanci 642 (0.98 %)
Bošnjaci 2081 (3.17 %)
Mađari 2109 (3.22 %)
Muslimani 512 (0.78 %)
Bugari 70 (0.11 %)
Bunjevci 108 (0.16 %)
Vlasi 17 (0.03 %)
Goranci 35 (0.05 %)
Kinezi 141 (0.21 %)
Makedonci 106 (0.16 %)
Romi 2360 (3.60 %)
Rumuni 187 (0.29 %)
Rusi 58 (0.09 %)
Rusini 97 (0.15 %)
Slovaci 424 (0.65 %)
Hrvati 289 (0.44 %)
Regionalci 30 (0.05 %)

Vrh

PostPostano: 03 srp 2012, 13:58 

Srećom po Srbiju, Bošnjaci, Romi i Albanci najviše beže napolje.

Sa druge strane, uopšte se ne ljutim na Slovake... posebno Slovakinje. Fin narod.

Kinezi "jači" od Crnogoraca. :zubati

Nego, da li nam se u ovu statistiku računaju i Srbende sa KiM ili su van nje?

Vrh

PostPostano: 03 srp 2012, 14:04 

Vjerojatno su Srbi sa KiM-a izvan ove statistike osim mozda ako su rodjeni u Srbiji.

Vrh

PostPostano: 03 srp 2012, 14:05 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Srećom po Srbiju, Bošnjaci, Romi i Albanci najviše beže napolje.

Sa druge strane, uopšte se ne ljutim na Slovake... posebno Slovakinje. Fin narod.

Kinezi "jači" od Crnogoraca. :zubati

Nego, da li nam se u ovu statistiku računaju i Srbende sa KiM ili su van nje?

Ne kužim zašto bi se trebo na nekog ljutit :D

Vrh

PostPostano: 03 srp 2012, 14:05 

ne računaju se Srbi s Kosova, oni imaju još oko 1000 rođenih.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 33867 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 1355  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: