HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 11 stu 2024, 01:29.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 79 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Dunav
PostPostano: 22 srp 2021, 13:17 

Meni je to vise zanimjivo zbog raznih bahacenja, dolaze na te plaze gliserima, brodicima, nekim mini-jahtama, svi se nesto qurce, i td... Ima naroda ko ludo, i dobrih devojaka.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2021, 03:44 

Podatak.

Luka Beč ima isti promet kao Luka Rijeka u Hrvatskoj ili Luka Koper Sloveniji.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 23 srp 2021, 04:59 

Robbie MO je napisao/la:
0 novih mostova na Dunavu u Srbiji? Čak i za vladavine Aleksandra Velikog ?

Pupinov most u Zemunu, napravljen pre pet, šest godina. Još jedan most pri kraju gradnje kod Novog Sada i popravljeni svi mostovi oštećeni bombardovanjem. Plus sam 99% siguran da sam nešto izostavio. Malo više od nula.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2021, 05:22 

Jussi je napisao/la:
E to ti je ogroman plac, Vucic uskoro planira da pokrene neki projekat slican Beogradu na Vodi tu,

Tako ti je izgledalo i taj Savski deo, gde je sad Beograd na Vodi, pre nego sto je dosao Vucic,

Tu su ti sadasnja Luka Beograd i Ada Huja, tu ce se zidati stambeno-poslovni sadrzaji, a Luka se premesta negde van grada,

https://www.danas.rs/beograd/na-adi-huj ... d-na-vodi/

Tu se planira inace i taj novi most, na Adi Huji,

slika

Luka se premešta u Pančevo.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2021, 05:33 

Robbie MO je napisao/la:
Dunav je moćan, mini more, gotovo funkcionira kao zaljev ili fjord Crnoga mora.

Zna li netko jesu li uvijek riječni transportni brodovi različiti od morskih. Je li se mora pretovariti negdje u Rumunjskoj s jedne vrste broda na drugu.

Je li može manji oceanski tanker direktno uploviti u Dunav, ili su mostovi preniski za to, gaz sumnjam da je problem. Problem su i ustave kod hidroelektrana i brana, njihov kapacitet.

Imaš brodove koji mogu da plove i morem i rekama, imaš koji mogu samo morem i imaš specijalizovane rečne brodove. Vrši se pretovar velikih morskih brodova u Rumuniji. Kao i što se kod vas vrši pretovar velikih morskih brodova u manje u svim lukama osim Rijeke. Samo Rijeka u Hrvatskoj ima dovoljno dubok gaz. Prekookeanski brod ne može da uplovi u Split ili Ploče npr, nego se ukotvi na pučini blizu i dolaze manji brodovi da pretovaraju. Isti slučaj je i u luci Bar u Crnoj Gori. Na istočnoj obali Jadrana, samo Trst, Kopar i Rijeka mogu da primaju brodove svih veličina.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2021, 05:41 

Tankosic je napisao/la:
Kao Dunavsko dete, moram da kazem da je najveca sramota odnosa prema Dunavu u tome sto kanalizacione vode ne idu kroz preciscivace vec direktno (u Savu, a samim tim u Dunav) prica se o tome u poslednjih nekoliko godina, treba preko milijardu evra za Beograd da stavi preciscivace na svim izlazima.

Sto se tice mostova, stvar je u tome da Srbiji i ne treba mnogo mostova preko Dunava, zato sto se i postojoceci nalaze na najbitnijm rutama kojima ljudi inace putuju a to su pre svih Beograd i Novi Sad, dakle uz 2-3 nizvodno do granice sa Rumunijom, prosto nema potrebe za vise, koliko znam gradi se most koji povezuje Banat i Istocnu Srbiju.

Jednostano i pored Dunava, povezanost Srema Banata i Backe kod Novog Sada je utemeljena, pa ti je svejedno da li dolazis iz Sremskih Karlovaca ili Sida.

U Beogradu opet imas obilaznicu,, vecina tranzita se radi preko Save a ne preko Dunava, zato i imate 5 mostova preko Save u Beogradu.

U Beogradu imaš pet mostova preko Save i dva preko Dunava zato što 99% Beograđana živi sa jedne i druge obale Save. Ne treba ti pet mostova za jebenu Krnjaču, Kotež, Borču, Ovču i ostale selendre preko Dunava. Jedna ulica na Novom Beogradu ima više stanovnika od Borče.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2021, 06:54 

Robbie MO je napisao/la:
Zašto ne uvedete javni prijevoz Beograd- Novi Sad riječnim trajektom.

Postoje li putničke linije između BG i NS ?

Zato što niko nije budala da se vozi pet sati do Novog Sada.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2021, 06:55 

Tankosic je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Zato sto ces brzim vozom stizati za 30 minuta od centra Beograda do centra Novog Sada.

20 minuta.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2021, 06:58 

Robbie MO je napisao/la:
Zašto Veliko Ratno Ostrvo nije iskorišteno.

Zato što je zaštićeno prirodno područje. Nešto kao mini nacionalni park. Koristi se samo leti, kada vojska napravi pontonski most do plaže Lido na kojoj se Zemunci kupaju.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2021, 07:03 

Jussi je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
Zašto Veliko Ratno Ostrvo nije iskorišteno.

Tu imas one standardne "zastitare prirode", znas o cemu pricam...

Maksimalno sto dobijaju tu ljudi je ovo, prelaz na plazu tamo...

Ostavi Veliko ratno ostrvo na miru. Kao da u Beogradu nema mesta gde da se gradi, nego si baš tu našao. I one ilegalne vikendice što je stoka napravila treba srušiti, a kamoli urbanizovati to. Uostalom, to ostrvo je svakako potpuno nepodesno za gradnju zbog same prirode terena. Močvarno podrčje na ostrvu koje se stalno pomera u svim pravcima. Ja bih i prisup Lidu zabranio, a kamoli gradio nešto tamo (čak i kada bi moglo da se gradi, a da klizište ne sruši to za par godina).

Vrh

PostPostano: 23 srp 2021, 07:28 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Postoje li putničke linije između BG i NS ?

Izgleda da se nikad nisi vozio katamaranima i da općenito imaš malo iskustva s brodicama.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 23 srp 2021, 11:10 

Imaš brodove koji mogu da plove i morem i rekama, imaš koji mogu samo morem i imaš specijalizovane rečne brodove. Vrši se pretovar velikih morskih brodova u Rumuniji. Kao i što se kod vas vrši pretovar velikih morskih brodova u manje u svim lukama osim Rijeke. Samo Rijeka u Hrvatskoj ima dovoljno dubok gaz. Prekookeanski brod ne može da uplovi u Split ili Ploče npr, nego se ukotvi na pučini blizu i dolaze manji brodovi da pretovaraju. Isti slučaj je i u luci Bar u Crnoj Gori. Na istočnoj obali Jadrana, samo Trst, Kopar i Rijeka mogu da primaju brodove svih veličina.
Ti si nešto napušen sanjao, kakav ti je to scenarij "ukotvi se na pučini ispred Splita i Ploča i dolaze manji brojevi da pretovaraju"? U Pločama je prije manje od mjesec dana bio bulk carrier od 180 tisuća tona istisnine, na terminalu za rasute terete gaz je 18 metara. Luka Split ima gaz desetak metara, ali kako nema terminal za rasuti teret, ni sirovu naftu, čini mi se da je najveći brod u splitskoj luci bio kruzer.

To sa "prekrcajem na pučini" si vidio u nekom afričkom dokumentarcu?

Vrh

PostPostano: 23 srp 2021, 11:23 

Tankosic je napisao/la:
Kao Dunavsko dete, moram da kazem da je najveca sramota odnosa prema Dunavu u tome sto kanalizacione vode ne idu kroz preciscivace vec direktno (u Savu, a samim tim u Dunav) prica se o tome u poslednjih nekoliko godina, treba preko milijardu evra za Beograd da stavi preciscivace na svim izlazima.

Sto se tice mostova, stvar je u tome da Srbiji i ne treba mnogo mostova preko Dunava, zato sto se i postojoceci nalaze na najbitnijm rutama kojima ljudi inace putuju a to su pre svih Beograd i Novi Sad, dakle uz 2-3 nizvodno do granice sa Rumunijom, prosto nema potrebe za vise, koliko znam gradi se most koji povezuje Banat i Istocnu Srbiju.

Jednostano i pored Dunava, povezanost Srema Banata i Backe kod Novog Sada je utemeljena, pa ti je svejedno da li dolazis iz Sremskih Karlovaca ili Sida.

U Beogradu opet imas obilaznicu,, vecina tranzita se radi preko Save a ne preko Dunava, zato i imate 5 mostova preko Save u Beogradu.

U Beogradu imaš pet mostova preko Save i dva preko Dunava zato što 99% Beograđana živi sa jedne i druge obale Save. Ne treba ti pet mostova za jebenu Krnjaču, Kotež, Borču, Ovču i ostale selendre preko Dunava. Jedna ulica na Novom Beogradu ima više stanovnika od Borče.

Dakle potvrdjujes me :D

Batalite Ratno Ostrvo, tu ima vise zasticenih vrsta i predstavlja oazu/pluca recnog Beograda, za to sam spreman da ubjem coveka, zamisli navuces gnev u isto vreme Zemunaca i Dorcolaca, pa bolje Kosovo da prizna, lakse ce proci.

Inace koliko znam, gradi se i most preko Dunava koji ce povezati Istocnu Srbiju i Banat, istom trasom je Vucic pominjao da bi mogli vodovod da razvuku do Zrenjanina, i da na taj nacin rese problem vode, jer u okoliini Zrenjanina nema dovoljno dobre vode za potrebe celog grada.

A njene komsije, najveca imperija protiv koje su ratovali, je Srbija.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2021, 16:04 

Robbie MO je napisao/la:

Izgleda da se nikad nisi vozio katamaranima i da općenito imaš malo iskustva s brodicama.

Izgleda da ti ne znaš koliko je Dunav moćna reka i kojom silom te gura nizvodno. Bio sam na jednoj svadbi na brodu koji je kružio samo Savom napred, nazad. Nije hteo da ulazi u Dunav jer je kapetan rekao da bi tako trošili pet puta više goriva. A, inače, vozio sam se onim džet brodovima do Bola na Braču bar deset puta kada sam bio klinac.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2021, 16:09 

Kolika je brzina Dunava tamo.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2021, 16:10 

Tankosic je napisao/la:

Batalite Ratno Ostrvo, tu ima vise zasticenih vrsta i predstavlja oazu/pluca recnog Beograda, za to sam spreman da ubjem coveka, zamisli navuces gnev u isto vreme Zemunaca i Dorcolaca, pa bolje Kosovo da prizna, lakse ce proci.

Inace koliko znam, gradi se i most preko Dunava koji ce povezati Istocnu Srbiju i Banat, istom trasom je Vucic pominjao da bi mogli vodovod da razvuku do Zrenjanina, i da na taj nacin rese problem vode, jer u okoliini Zrenjanina nema dovoljno dobre vode za potrebe celog grada.

Pluća Beograda su Dunav i Sava. I hrpa močvaretina okolo.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2021, 16:14 

Tankosic je napisao/la:

Pa nije mi ni bila namera da ti protivrečim, samo sam detaljnije objasnio razlog.

I drago mi je što se slažeš za Veliko ratno ostrvo. Tu ne da sme ništa da se gradi, nego i one ilegalne vikendice u sredini ostrva treba srušiti pod što hitnije.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2021, 16:16 

Tankosic je napisao/la:

Pa nije mi ni bila namera da ti protivrečim, samo sam detaljnije objasnio razlog.

I drago mi je što se slažeš za Veliko ratno ostrvo. Tu ne da sme ništa da se gradi, nego i one ilegalne vikendice u sredini ostrva treba srušiti pod što hitnije.

Je li cijeli otok državno vlasništvo.

Netko je napravio ilegalne vikendice u centru Beograda? :zubati

Vrh

PostPostano: 23 srp 2021, 18:25 

Robbie MO je napisao/la:

Zaštićeni park prirode. Pod državnom zaštitom. Apsolutno zabranjena bilo kakva gradnja zauvek. Da, imaš bezobraznih ljudi koji su napravili nekoliko montažnih kućica u centru ostrva. Vlast ima pametnija posla za sad, očigledno. Ja im to ne samo da bih srušio, nego ih i toliko oglobio da postanu beskućnici. Nema toga puno, ali je skandal da se neko uopšte usudio da to uradi.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2021, 13:09 

Robbie MO je napisao/la:

Zaštićeni park prirode. Pod državnom zaštitom. Apsolutno zabranjena bilo kakva gradnja zauvek. Da, imaš bezobraznih ljudi koji su napravili nekoliko montažnih kućica u centru ostrva. Vlast ima pametnija posla za sad, očigledno. Ja im to ne samo da bih srušio, nego ih i toliko oglobio da postanu beskućnici. Nema toga puno, ali je skandal da se neko uopšte usudio da to uradi.

https://www.telegraf.rs/vesti/beograd/3 ... nziju-foto

Vrh

PostPostano: 31 srp 2021, 13:12 

To izgleda pozitivno i lijepo. Ne bi ih trebali dirati.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2021, 17:59 

Robbie MO je napisao/la:
Koliko novih mostova na Dunavu je Srbija izgradila od raspada Jugoslavije?

Izgradila je dva.
Jedan u Novom Sadu, koji su Ameri porušili i jedan potpuno novi na novom mestu, izmedju Borče i Zemuna(pupinov most).
Ja svaki dan prelazim preko njega kad idem na posao.. :)

Robbie MO je napisao/la:
Dunav je moćan, mini more, gotovo funkcionira kao zaljev ili fjord Crnoga mora.

Zna li netko jesu li uvijek riječni transportni brodovi različiti od morskih. Je li se mora pretovariti negdje u Rumunjskoj s jedne vrste broda na drugu.

Je li može manji oceanski tanker direktno uploviti u Dunav, ili su mostovi preniski za to, gaz sumnjam da je problem. Problem su i ustave kod hidroelektrana i brana, njihov kapacitet.

Naravno da može.
Ne pretovara se ništa.

Predvodnica u Djerdapu je veća(ima veći predvodni kapacitet) čak i od one u panamskom kanalu.

Pokojna luka Beograd je imala naziv rečno-morska luka, jer su u nju uplovljavali bez problema i rečni i morski brodovi.

Problem plovnosti Dunava, nije kroz Srbiju i Rumuniju, nego kroz Bugarsko/Rumunski deo reke.

Dunav je mnogo dubok od Djerdapa pa unazad do Beograda, jer je hidroelektrana podigla nivo Dunava dodatno.
Problem sa dubinom gaza nastaje od Djerdapa pa ka Crnom moru.

Dunav je na granici izmedju Bugarske i Rumunije u jednom kratkom toku Dunava, toliko plitkog gaza, u odredjenim periodima godine, da se može pregaziti, ali bukvalno.
I tada Dunav nema plovnost.

Što se Srbije tiče, mi u našim dunavskim brodogradilištima bez problema napravimo brod dužine, recimo 135m, širine 20, visine 12m i dubine gaza do 5m i isplovimo ga u celosti, preko Dunava, pa u Crno More, bez problema.

Možemo i veće brodove čak da napravimo, ali u delovima, pa se naknadno sklapaju u nekom morskom brodogradilištu.

Predvodnica u Djerdapu je duga 310 metara, širine 34m i dubine gaza 5m.

http://www.eps.rs/lat/djerdap/Stranice/ ... dnice.aspx

Dozvoljena visina je 12,5m s tim što se i mnogo viši brodovi mogu predvoditi, ali uz predhodnu najavu.
Samim tim, tu imaš i maksimalne dimenzije broda koji može da plovi Dunavom, jer one koje predvodnica ne može da prevede, logično ne mogu, jelte.. :)

Zadnji problem plovnosti Dunava do Beograda je pančevački most, koji zna da bude "prenizak" kad nivo Dunava poraste, pa se zato nova luka gradi u Pančevu.

Što je još zanimljivije, Srbija jedina, uz Hrvatsku, od ex-yu zemalja, danas u svojim dunavskim brodogradilištima, može da napravi velike brodove, a jedina nema more.. :)

Slovenija nema velika brodogradilišta, ima samo neku "jahtogradilicu" u Izoli, BIH ništa, a Crna Gora je ugasila dva svoja velika bivša brodogradilošta.

Milo je od bivšeg Arsenala u Tivatu(bivše vojno brodogradilište) napravio današnji Porto Montenegro, a brodogradilište u Bijeli je takodje uništio i dokrajčio i ono više ne pravi brodove, samo ih remontuje.. :D

.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2021, 22:30 

Još jedna zanimljivost.

Srbija ima 12 mosta i dve brane preko Dunava, preko kojih se takodje prelazi kao preko mosta.
Dakle 14 prelaza ukupno.

A od Crnog Mora, pa sve do našeg Djerdapa, postoje tek samo 3 mosta u vidu prepreke.

Sirotinja europska.. :)

Izmedju Rumunije i Bugarske postoje samo dva mosta preko Dunava, još dva su u Rumuniji(ali prolazi se samo ispod jednog, jer se Dunav račva na dva dela) i nijedan most ne postoji izmedju Rumunije i Moldavije i izmedju Rumunije i Ukrajine, kao ni kroz to parče Ukrajine gde Dunav prolazi.

Most preko Dunava je ozbiljna investicija i nije ga lako napraviti.
To su cene reda 300 miliona evra, iliti 150km autoputa se mogu izgraditi za te pare.

Danas, samo dve luke u Srbiji imaju status rečno-morskih luka u koje mogu da uplove i rečni i morski brodovi manjih gabarita.

Smederevska luka je limitirana prevodnicom u Djerdapu, čije sam dimenzije napisao predhodno i visinom mosta na Dunavu kod Smedereva.

Minimalna visina plovnog prolaza na smederevskom mostu je 13,2m.

Minimalna visina btw, predstavlja visinu izmedju reke i mosta, kad je nivo reke najveći mogući.

Luka Prahovo kod Negotina recimo nema te limite, jer ima samo tri visinske prepreke do Crnog Mora.

Mostovi u europskoj uniji, ispod kojih treba proći na putu do naše Luke Prahovo, od Crnog mora su:

1. Most kod Vidina sa minimalnom visnom plovnog prolaza od 45m
2. Most izmedju "Ruse" u Bugarskoj i "Djiurdjiju" u Rumuniji, koji ima visinu plovnog prolaza 30m
3. U Rumuniji postoje dva mosta, ali ne mora da se prolazi ispod oba, jer se Dunav u Rumuniji račva, pa se opet spaja, obe račve imaju most, ali dovoljno je da se prodje samo kroz jednu račvu.

E, jedan od tih mostova, u jednoj račvi, ispod koga se mora proći je Černavoda most minimalne visine plovnog prolaza 30m.

Drugim rečima, u luku Prahovo bi bez problema mogao da uplovi brod visine 30m i dubine gaza do 5m (mislim da je to maksimum za taj deo Dunava), širine do 90m i dužine koliko hoćeš.

Luka Prahovo takodje služi i za pretovar sa primorskih na rečne brodove.

Luci Prahovo problem predstavljaju i potonuli nemački brodovi iz WWII, koji se buvalno vide u Dunavu kad je nivo Dunava nizak.

Srbija izdvaja sada ozbiljnu lovu da se ti brodovi povade iz Dunava i za proširenje kapaciteta same luke.

Kada se to završi, u luku Prahovo će moći da uplove teretni morski brodovi sasvim zahvalnih gabarita.

.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2021, 22:53 

Kad si spomenuo Moldaviju, njima je dano za sadaku 500 metara Dunava.

Citat:
The Port of Giurgiulești was built as result of a 2005 territorial exchange with Ukraine, where Moldova received a 430[7] meters (470 yard) bank of the Danube and Prut rivers (which is an international waterway).[8][9] Ukraine was supposed to receive a short section of road that leaves and re-enters Ukrainian territory near the Moldovan village of Palanca at the easternmost point of Moldova.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2021, 23:28 

Da, Moldaviji je dato parče Dunava, ali im nisu dali izlaz na more.

Moldavija je toliko blizu moru, da Moldavci bukvalno mogu da pljunu u more, preko ukrajinske teritorije, ali nemaju izlaz.. :)

Evo jednog zahvalnog rečno-morskog brodića uslikanog u Srbiji na Dunavu..

slika

https://wwf.panda.org/wwf_news/?83240/D ... t-corridor

.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 79 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 33 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: