|
|
Stranica: 2/3.
|
[ 64 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 18 pro 2009, 08:10 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 15:17 Postovi: 3720 Lokacija: Nanya Lakes
|
dane-croatia je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Dane moj, za ovu usporedbu i napad Paragitisa si u najmanju ruku zaslužio upozorenje (ako ne i ban), al eto, mislim da još ima nade za tebe. Ja ne imam veze s Paragom, već me pogađa to što pljujući po obćenito muslimanima pljujete i po onim hrvatskim velikanima koji su istovriemeno bili i pravi islamski vjernici. Ne možeš ti luđaka koji pobije jednu cielu hrvatsku katoličku obitelj stavljati kano primjer muslimana. Za mene je primjer muslimana jedan Nahid Kulenović, ter današnji imam Idriz efendija Bešić, ter bih spomenuo i zagrebačkog muftiju Ševka Omerbašića. Dobro se zna što su mnogi luđaci kroz poviest radili u ime kršćanske vjere, pak je li to znači da našu vjeru treba gledati s obzirom na njih? Vjera islam se razvila iz kršćanstva i iz židovstva, tako da ta vjera nikako ne može biti u suštini loša vjera. Inače, izpričavam se što sam uzporedbu primjenio na većinu s ove pričaonice, jerbo tu sam pretjerao. Ako mi nađeš ateista ili agnostika koji ubija u ime svoje ideologije, car si nad carevima. Zato mi je glupo kada čujem spiku naših ljudi o nekim "vjerskim koalicijama" protiv ateizma. Ateizam me ne ugrožava na bilo koji način, dok se isto ne može reći za Islam.
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 18 pro 2009, 10:32 |
|
|
|
Još bih nadodao-ne ugrožava vjera kao vjera ili ateizam,nego oni koji u ime vjere ugrožavaju druge.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 18 pro 2009, 11:36 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 15:17 Postovi: 3720 Lokacija: Nanya Lakes
|
Mar-kan je napisao/la: Još bih nadodao-ne ugrožava vjera kao vjera ili ateizam,nego oni koji u ime vjere ugrožavaju druge. Mar-kan, uvijek diplomat i dobar čovjek Onda ću ja reći istinu. Bit Islama je upravo "ugrožavanje" drugih. To je osvajačka vjera, srednjeg vijeka. Do iste spoznaje je došao i Himmler prilikom formiranja muslimanskih SS odreda, bio je zaista impresioniran vjerom, i mislio da je to idealna vjera za vojnika. Tu su i već dokazane "krvave granice Islama" (Huntington), tj. činjenica da je Islam u sukobu sa svim mogućim vjerama i civilizacijama s kojim se graniči...od kršćana, židova, pa do hindusa, budista pa do afričkih animista. U radikalnim interpretacijama Islama uopće nema života za "nevjernike". U nešto više mainstream interpretacijama, kjafiri imaju pravo na život, ali isključivo u podređenom položaju, servilnosti i pokori. Muslimani to doživljavaju kao svjetle primjere tolerancije (život pod Turcima).
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 18 pro 2009, 12:26 |
|
|
Na puno mjesta sam pročitao polemike i prepucavanja u tumačenju islama među samim islamskim vjerskim službenicima.Pogotovo tumačenja odnosa islama prema drugim vjerama. Čak su se okomili i na Šefku Omerbašića.Pogotovo kroz povijest je dolazilo do prepisivanja i dopisivanja Kurana od strane extremnih struja,mislim da je neka Pakistanka o tome pisala,u smislu da su taj novi Kuran pisali muškarci kojima je odgovarala takva priča,a da to nema veze sa izvornim Kuranom.I imala je grdnih problema zbog toga.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 18 pro 2009, 16:38 |
|
|
bumbar92 je napisao/la: Šta se bolan dofaćaš "poviesti", kada ovi ubijaju zadnjih 15 godina, do danas, a gdje su to Hrvati katolici ubili povratnika ili muslimansku obitelj na Bajram? I nije to jedan luđak, takvih ima na tisuće, dobro organiziranih i sa jasnim ciljem i organiziranim djelima, najčešće ubistvima.
Šta mlaviš tim kvazi-rvatskim govorom o velikanima kada stradavaju "obični" ljudi od Jihad ratnika koje je i taj Šefko dočekao i uputio u sveti rat u Bosni i još su tu, u svojim getoiziranim selima i imaju istu viziju i istu mržnju.
Neka oni pljuju koliko hoće, ali zašto ubijaju? Ako je to međureligijski dijalog, onda nas pogrešno uče u katoličkoj vjeri. Tebi je lijepo ispod Sljemena bacati tu priču, donesi guzicu u Gluhu Bukovicu, Travnik, Konjic, Jablanicu,.. pa se igraj ekumenizma, nemoj nama prosipat tu priču.
Ako još jedna hrvatska glava padne od talibanske ruke, šta bi ti preporučio nama ovako slijepima u svojoj vjeri koja nas uči da praštamo takvima i okrenemo im obraz? Da ih pustimo da nastave ili da ih poslušamo i da se odselimo?...ili? Ja samo kažem da takvi ,,talibani'' ne predstavljaju muslimane, ter da vrieđanjem islama ti najviše vrieđaš prohrvatske muslimane, a dok talibani se samo vesele uvrjedama na račun islama jerbo im to onda bude još dodatna izlika da šire promičbu mržnje. Osim ovih mjesta koje si spomenuo, postoje i Goražde, Srebrenica, Tuzla, Bihać, pak i Sarajevo.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 18 pro 2009, 16:50 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 17:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
|
Kontam si da je ovaj dane-croatia lijep primjer na kojemu si možemo protumačiti kakva je shvaćanja i političke poglede imao, recimo, Blaž Kraljević kada je stizao u Hrvatsku početkom 90-ih.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 18 pro 2009, 16:52 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43715 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Pessimus dux je napisao/la: Kontam si da je ovaj dane-croatia lijep primjer na kojemu si možemo protumačiti kakva je shvaćanja i političke poglede imao, recimo, Blaž Kraljević kada je stizao u Hrvatsku početkom 90-ih. Samo što Dane iza sebe ima hrvatsko-muslimanski rat, kao i politiku muslimana prema Hrvatima u zadnjih 15 godina, dok Blaž uopće nije imao iskustvo tih spoznaja. Možeš zamisliti Blaža ili Daneta tamo cirka 92-93...majko mila
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 18 pro 2009, 17:09 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Ja samo kažem da takvi ,,talibani'' ne predstavljaju muslimane, ter da vrieđanjem islama ti najviše vrieđaš prohrvatske muslimane, a dok talibani se samo vesele uvrjedama na račun islama jerbo im to onda bude još dodatna izlika da šire promičbu mržnje. Osim ovih mjesta koje si spomenuo, postoje i Goražde, Srebrenica, Tuzla, Bihać, pak i Sarajevo. Ne palamudi, gdje sam ja to uvrijedio Islam? nigdje, i niti ću, ja se Boga plašim i poštujem ga, kako ga god zovu! Gdje su ti "prohrvatski muslimani" da zaštite nemuslimane, kad ih ubijaju talibani i što ih ne otjeraju iz Bosne jer oni šire mržnju? Šute, i to mudro šute... Tebi smeta kada neko iz frustracije, zato što mu je neko ubijen ili on protjeran, vapije da se obuzda Jihad politika u Bosni koja ubija u MIRU civile i tjera ih sa njihovih ognjišta. A ne smeta ti što ti talibani i dalje ubijaju, a ti "prohrvatski muslimani" šute i samim time ih podržavaju. Što ne tjeraju đubrad od sebe i iz Bosne?!?!? Predstavljaš se kao neki Hrvat, a nisi ti vidio Hrvata sa tim rječnikom, posebno ovoga iz Herceg Bosne, jer si guzicu zavukao duboko u hrvatsku zemlju, i sada nama prosipaš te ustaške fore, o Drini i hrvatskom cvijeću. Sa tuđim qrcem bi gologinje mlatio i cvjećario. Ti si obični provokator koji ni riječju jednom nisi osudio ili spomenuo vehabijska ubistva povratnika, a ovde nama pripisivaš neku "mržnju spram Islama" i stavljaš je u istu ravan. Trpim te jer se nadam da ćeš progledat, ali kako stvari idu, tu tvoju huškačku priču do Drine ćeš mlatiti na nekom drugom forumu, na ovome nećeš pa da ti je i Pavelić ćaća, a nije...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 18 pro 2009, 21:40 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 88616 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
|
Đamija v Ljubljano?
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 19 pro 2009, 22:17 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 11:02 Postovi: 8018 Lokacija: Banovina Usora
|
Robbie MO je napisao/la: Đamija v Ljubljano? NE 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SadGasm
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 25 pro 2009, 19:29 |
|
|
|
E ljudi ja sam musliman al mrzim vjere :S Zbog vjere su bili i jos su ratovi . Al nemaju prava da kazu nece bit DZAMIJE u LJUBLJANI jer i tamo kako znate ima puno muslimana i ja zivim na jesencama i tamo ima puno muslimana a i hrvata i srba. Na jesencama imamo jednu kucu koji kazemo Dzamija i bilo bi fino da bi bila bas jedna dzamija u ljubljani da mozemo tamo za bajram i to. i ja sam vio kod prijatelja danas na bozic i on ide na bajram i vec zna kako da cestita bajram i to . al najbolje bi bilo da nema vjera. Ko u EX JUGO kad je tito reko nece bit nijedne vjere u JUG a sad se to propalo pa je jebeno.
ZNAJTE DA I U BOSNI IMAJU PRAVOSLAVNE I KATOLICKE CRKVE A ZAS NE U SLOVENIJI ONDA KAD NAS IMA PUNO, NEBI REKO AKO BI NAS BILO MALO :S
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 25 pro 2009, 19:59 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 24928 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
SadGasm je napisao/la: E ljudi ja sam musliman al mrzim vjere :S Zbog vjere su bili i jos su ratovi . Al nemaju prava da kazu nece bit DZAMIJE u LJUBLJANI jer i tamo kako znate ima puno muslimana i ja zivim na jesencama i tamo ima puno muslimana a i hrvata i srba. Na jesencama imamo jednu kucu koji kazemo Dzamija i bilo bi fino da bi bila bas jedna dzamija u ljubljani da mozemo tamo za bajram i to. i ja sam vio kod prijatelja danas na bozic i on ide na bajram i vec zna kako da cestita bajram i to . al najbolje bi bilo da nema vjera. Ko u EX JUGO kad je tito reko nece bit nijedne vjere u JUG a sad se to propalo pa je jebeno.
ZNAJTE DA I U BOSNI IMAJU PRAVOSLAVNE I KATOLICKE CRKVE A ZAS NE U SLOVENIJI ONDA KAD NAS IMA PUNO, NEBI REKO AKO BI NAS BILO MALO :S Pa naravno da ima katoličkih crkva, kad ih je oduvijek bilo, kad je to hercegovačka i bosanska najstarija tradicija. Tj., kad ih je bilo davno, davno prije džamija. Kakva je to usporedba ova boldano?
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 26 pro 2009, 00:56 |
|
|
SadGasm je napisao/la: E ljudi ja sam musliman al mrzim vjere :S Zbog vjere su bili i jos su ratovi . Al nemaju prava da kazu nece bit DZAMIJE u LJUBLJANI jer i tamo kako znate ima puno muslimana i ja zivim na jesencama i tamo ima puno muslimana a i hrvata i srba. Na jesencama imamo jednu kucu koji kazemo Dzamija i bilo bi fino da bi bila bas jedna dzamija u ljubljani da mozemo tamo za bajram i to. i ja sam vio kod prijatelja danas na bozic i on ide na bajram i vec zna kako da cestita bajram i to . al najbolje bi bilo da nema vjera. Ko u EX JUGO kad je tito reko nece bit nijedne vjere u JUG a sad se to propalo pa je jebeno.
ZNAJTE DA I U BOSNI IMAJU PRAVOSLAVNE I KATOLICKE CRKVE A ZAS NE U SLOVENIJI ONDA KAD NAS IMA PUNO, NEBI REKO AKO BI NAS BILO MALO :S Haha koja kontradiktornost već u prvoj rečenici. "Ja sam musliman al mrzim vjere"  . Kad ste vi došli u Sloveniju? Pa na kraju krajeva, kad ste došli na područje današnje BiH? Prema tome ne upoređuj Katoličke objekte na području Herceg-Bosne sa džamijom u Ljubljani, jer je Herceg-Bosna oduvijek bila Katolička i na Katoličkim temeljima stoji najblistavija povijest zemljice Bosne prije najezde divljih Osmanlija! Musliman u Sloveniji nije "autohtono biće" zato nemate pravo usiljavat u taj zapadnoeuropski kulturno-civilizacijski krug svojih objekata, pravila, zakona... ako autohtoni narod(i) to ne žele (kao u Švicarskoj)... Al pošto si iz Jesenica pola ti se oprašta, ipak si iz najzagađenijega mjesta na daleko... 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 26 pro 2009, 08:45 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 28476 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
ZNAJTE DA I U BOSNI IMAJU PRAVOSLAVNE I KATOLICKE CRKVE A ZAS NE U SLOVENIJI ONDA KAD NAS IMA PUNO, NEBI REKO AKO BI NAS BILO MALO :S Lol.  Ovaj post predlažem za nominaciju - Budalaštine Godine! Pokušavam naći ijednu smislenu rečenicu ili bar dio smisleni dio rečenice ali ne ide mi. Mora da je to neki Slovenac koji nas zahebava.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Starfucker226
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 26 pro 2009, 11:05 |
|
|
Ja bi isto reko da se radi o nekom koji glumi muslimana iz zajebancije 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 26 pro 2009, 12:03 |
|
|
Starfucker226 je napisao/la: Ja bi isto reko da se radi o nekom koji glumi muslimana iz zajebancije  Ja nebi reko, pošto poznajem mentalni sklop druge generacije doseljenih Muslimana u Sloveniju. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Starfucker226
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 26 pro 2009, 12:57 |
|
|
MRSHO je napisao/la: Ja nebi reko, pošto poznajem mentalni sklop druge generacije doseljenih Muslimana u Sloveniju.  Nije valjda da su svi ovakvi 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 26 pro 2009, 14:52 |
|
|
Starfucker226 je napisao/la: MRSHO je napisao/la: Ja nebi reko, pošto poznajem mentalni sklop druge generacije doseljenih Muslimana u Sloveniju.  Nije valjda da su svi ovakvi  Pa ima i iznimki, ali uglavnom je to-to! 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sultan
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 26 pro 2009, 19:22 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: :zubati
Na puno mjesta sam pročitao polemike i prepucavanja u tumačenju islama među samim islamskim vjerskim službenicima.Pogotovo tumačenja odnosa islama prema drugim vjerama. Čak su se okomili i na Šefku Omerbašića.Pogotovo kroz povijest je dolazilo do prepisivanja i dopisivanja Kurana od strane extremnih struja,mislim da je neka Pakistanka o tome pisala,u smislu da su taj novi Kuran pisali muškarci kojima je odgovarala takva priča,a da to nema veze sa izvornim Kuranom.I imala je grdnih problema zbog toga. Nisam upoznat sa tom temom o "prepisivanju i dopisivanju Kur'ana od strane extremnih struja",i što se tiče toga možeš biti siguran da je IZVORNI Kur'an sačuvan u cjelosti, što se ne može reći za Bibliju u koju vi vjerujete jer je dokazano da su nastale greške prilikom prijevoda Biblije sa njenog izvornog jezika, i to vas boli naravno  a vidim tebi je izvor "neka Pakistanka" 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 26 pro 2009, 20:54 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 88616 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
V kaj muslimani verujejo?  (jesam pogodio padeže MRSHO? )
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 26 pro 2009, 22:00 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: V kaj muslimani verujejo?  (jesam pogodio padeže MRSHO? ) Popolnoma pravilno! (zamisli smajlič sa slo zastavom) 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 26 pro 2009, 22:05 |
|
|
V kaj verjamejo pa nevem! 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 26 pro 2009, 22:09 |
|
|
Izbrisao sam vlastiti offtopic, i kažnjavam se usmenom opomenom. Vratimo se na temu- mogoča džamija v Ljubljani.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Starfucker226
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 27 pro 2009, 05:12 |
|
|
Sultan je napisao/la: što se tiče toga možeš biti siguran da je IZVORNI Kur'an sačuvan u cjelosti, što se ne može reći za Bibliju u koju vi vjerujete jer je dokazano da su nastale greške prilikom prijevoda Biblije sa njenog izvornog jezika Dragi Sultane, po meni za ovo ne samo da bi bio baniran, nego lociran i fizički kažnjen za svoje grijehe, imaš sreće što ovdje vlada tolerancija...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Džamija u Ljubljani Postano: 27 pro 2009, 14:01 |
|
|
Sultan je napisao/la: Nisam upoznat sa tom temom o "prepisivanju i dopisivanju Kur'ana od strane extremnih struja",i što se tiče toga možeš biti siguran da je IZVORNI Kur'an sačuvan u cjelosti, što se ne može reći za Bibliju u koju vi vjerujete jer je dokazano da su nastale greške prilikom prijevoda Biblije sa njenog izvornog jezika, i to vas boli naravno  a vidim tebi je izvor "neka Pakistanka"  Nije skupa knjiga,15 KM ,pa eto pročitaj malo... 101 neispravnost u prijevodima Kurana Pisac: Mustafa Mlivo (tip je inače preveo Kuran na "bosanski" jezik)P.S. Svaka čast na poznavanju arapskog  Možemo razmjeniti literaturu,imam viška gramatiku arapskog. --------------------------------------------------------------------------------------- Jedan od argumenata muslimana da je Kuran božanskog porijekla njegovo cjelokupno jedinstvo. Recimo da je to istina. I kakav je to argument? Nikakav! Po toj logici, onda je svaka dosljedna vjerska knjiga nadnaravnog karaktera. U stvari, koliko je Kuran uistinu dosljedan? Kritičari nemuslimani kažu da je njegova dosljednost vrlo upitna! Neki od razloga su: Starija je zapovijed kamenovanja bludnika, bludnice (Buhari 8/ 82/ 816) zamijenjena s 100 udaraca bičem: ''Bludnicu i bludnika izbičujte sa stotinu udaraca bičem, svakog od njih'' (Kuran 24, 2). Poznati sotonski stihovi u kojima je Muhammed zagovarao posredništvo poganskih božica Late, Uzze i Menate biva zamijenjeno riječima: ''Šta kažete o Latu i Uzzau i Menatu, trećoj, najmanje cijenjenoj? Zar su za vas sinovi, a za Njega kćeri?! To bi tada bila podjela nepravedna. To su samo imena koja ste im vi i preci vaši nadjenuli …'' (Kuran 52, 19-23). Za sotonske stihove, muslimani tvrde kako je to laž neprijatelja islama protiv Muhammeda, dok za ostalo tvrde da se radi o konceptu ukinuća (abrogacija). Prema njihovoj teologiji to je božansko ukinuće starih zapovijedi s novima: ''Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo. Zar ti ne znaš da Allah sve može?'' (Kuran 2, 106). Na primjer ajet ubijanja "ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete" (Kuran 9, 5) pretpostavlja ukidanje mjesta koje govori o toleranciji (Kuran 2, 256). Da, Kuran kaže kako ''u vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti'' (Kuran 2, 256), a istovremeno poziva muslimane u borbu protiv mnogobožaca "dok mnogoboštvo ne iščezne i dok samo Allahova vjera ne ostane" (Kuran 8, 39). Čista kontradikcija koja se ''rješava'' konceptom ukinuća! Kontradikcija se nalazi i u tome što Kuran tvrdi da ''Allahove riječi nitko ne može izmijeniti'' (Kuran 10, 64), što muslimani kažu za Kuran, a koncept ukinuća to poništava. Te tvrdnja kako se nijedan propis ne promijeni, a da mu se sličan ne donese je u stvari bezobrazna krivotvorina (falsifikat) prijašnjeg propisa. Kritičarima nemuslimanima koncept ukinuća je Muhammedova metoda manipuliranja s ljudima, odnosno prilagođavanje raznim situacijama pod krinkom ''zar ti ne znaš da Allah sve može?'' (Kuran 2, 106). Koncept ukinuća negira snagu Božje objave, jer kakva je to božanska objava ako nije od početka istinita te se mora čak više puta mijenjati. Neki muslimani bi ustvrdili da se radi o progresivnoj objavi koja ovisi o vremenu i kulturi naroda koja je prima. Ali spomenuti ''ajet ukinuća'' (Kuran 2, 106) ne spominje progresivnu objavu, nego je koncept ukinuća sam sebi svrha. Kuranska je objava trajala samo 23 godina i u tom vremenu ona sadrži brojna ukinuća. Neprihvatljivo je imati u tako kratkom vremenu brojna ukinuća i pri tome ustrajati na njenom božanskom porijeklu. Lakše je povjerovati da ona sadrži brojna ukinuća zbog Muhammedovih manipulacija s ljudima. Nasuprot Kurana i njegovih 23 godina objave stoji Biblija sa svojih 1500 godina i 4x većim sadržajem. Ona ne sadrži ukinuća za razliku od Kurana. Jedino njeno ''ukinuće'' je ispunjenje Starog zavjeta dolaskom Isusa Krista i njegovo ustanovljenje Novog zavjeta (Luka 19, 20; 2. Korinćanima 3, 14). U tom kontekstu treba sagledavati odnos Starog i Novog zavjeta, a ne ih suprotstavljati jedan s drugim kao što čine islamski apologeti protiv kršćanstva i Biblije. Vidi razliku između biblijskog ispunjenja i koncepta ukinuća u Kuranu.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|