|
|
Stranica: 106/427.
|
[ 10666 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 10 ožu 2013, 15:50 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
http://www.vecernji.hr/vijesti/americka-potpora-mogucoj-oruzanoj-akciji-pristine-clanak-522098Citat: Američka potpora mogućoj oružanoj akciji Prištine? Citat: Beogradske Večernje novosti doznaju kako će na Kosovo uskoro doći američka 525. borbeno-izviđačka brigada, obučena za ratovanje u najtežim uvjetima i njihov dolazak povezuje se s izjavom američkog veleposlanika u Srbiji Michaela Kirbya kako je za njegovu zemlju "neprihvatljiva nova Republika Srpska na Kosovu". Ova postrojba, doznaju Novosti, trebala je biti poslana u Afganistan, ali je Pentagon ipak odlučio da ode na Kosovo gdje će zamijeniti američke pripadnike nacionalne garde i pričuvnog sastava.
Naravno, Srbi na Kosovu, kako javljaju Novosti, odmah su to protumačili kao "američku potporu mogućoj oružanoj akciji Prištine" na sjeveru Kosova. Iako zapovjednik postrojbe Xavier Brunson tvrdi kako će na Kosovo ostati devet mjeseci, Srbi strahuju da Amerikanci dolaze kako bi ih, zajedno s Nijemcima, koji su prošle godine poslali svoje oklopne postrojbe za uklanjanje barikada, silom natjerali na integraciju u neovisno Kosovo.Daniel Serwer, američki stručnjak za Balkan, za Novosti tvrdi kako 525. borbeno-izviđačka brigada na Kosovo dolazi ponajviše zbog prikupljanja određenih obavještajnih informacija.
- Koliko sam upućen, više im je to specijalnost, nego djelovanje protiv neprijatelja. S druge strane, potencijalni sukob na Kosovu je svakako moguć, sve dok Beograd i Priština ne postignu konačni dogovor i uspostave diplomatske odnose. Uostalom, zato KFOR i je neophodan - kaže Serwer, a Novosti zabrinuto dodaju kako je otežavajuća okolnost za Srbiju što u Americi vlada uvjerenje kako je "politika uvjetovanja nezamjenjiva u odnosima s Beogradom, a i za američke interese je bolje da nezadovoljni budu Srbi nego Albanci".
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 10 ožu 2013, 16:10 |
|
|
|
Samo hladno i ne reagovati na ovu vijest pošto riječ je samo o "prikupljanju podataka" što rade i druge zemlje preko svojih ogranaka EULEX-a i drugih međunarodnih institucija prisutnih na području KiM, a ako zaista krene do akcije od strane američke borbene-izviđačke brigade uperene prema srpskim stanovnicima na Kosovu, onda ne treba isključiti čak ni scenario ponovnog rata na Kosovu i slanje trupa Vojske Srbije na Kosovo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daxt
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 10 ožu 2013, 17:50 |
|
|
Vladimir RUS je napisao/la: Samo hladno i ne reagovati na ovu vijest pošto riječ je samo o "prikupljanju podataka" što rade i druge zemlje preko svojih ogranaka EULEX-a i drugih međunarodnih institucija prisutnih na području KiM, a ako zaista krene do akcije od strane američke borbene-izviđačke brigade uperene prema srpskim stanovnicima na Kosovu, onda ne treba isključiti čak ni scenario ponovnog rata na Kosovu i slanje trupa Vojske Srbije na Kosovo. ma kakve trupe covece,srbija je go qrac.Ove kurve od politicara su vec predale kosovo, velika albanija na kopaoniku, to je realnost
_________________ Čevo ravno, gnjijezdo junačko, a krvavo ljudsko razbojište, mnoge li si vojske zapamtilo, mnoge li si majke ojadilo! Ljudske su te kosti zatrpale, ljudskom si se krvlju opjanilo
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 10 ožu 2013, 19:04 |
|
|
Daj molim te, Vlado, kome u ovakvoj situaciji treba rat?? Ti kao da želiš zlo Srbiji 
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 10 ožu 2013, 19:11 |
|
|
volvoks je napisao/la: Daj molim te, Vlado, kome u ovakvoj situaciji treba rat?? Ti kao da želiš zlo Srbiji  I ponovno bacanje u kameno doba kao 1999.g.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 10 ožu 2013, 19:25 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: volvoks je napisao/la: Daj molim te, Vlado, kome u ovakvoj situaciji treba rat?? Ti kao da želiš zlo Srbiji  I ponovno bacanje u kameno doba kao 1999.g. Na to sam i mislio...  Nakon ovoga, tko bi radio rakete za Emirate 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 10 ožu 2013, 19:32 |
|
|
|
Naravno, ne vjerujem u to da će doći do rata, ali nikad ne žnaš šta je drugoj strani na pameti u određenom trenutku.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 10 ožu 2013, 19:55 |
|
|
volvoks je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: I ponovno bacanje u kameno doba kao 1999.g.
Na to sam i mislio...  Nakon ovoga, tko bi radio rakete za Emirate  Meni je draža ova slika :   Pa jasno, najveća šteta nisu (koliko god to okrutno zvučalo) Srbiji bili izgubljeni životi (kao Hrvatskoj ili BiH), već uništena infrastruktura i produkcijski kapaciteti. Američki precision strikes su bacili srpsku infrastrukturu nakratko u stanje kakvo je bilo prije Obrenovića .
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 10 ožu 2013, 20:02 |
|
|
|
? Kako su to vratili infrastrukturu na prije Obrenovića?
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 10 ožu 2013, 20:04 |
|
|
Metemma je napisao/la: ? Kako su to vratili infrastrukturu na prije Obrenovića? Zadru je hiperbola vrlo drago stilsko izražajno sredstvo  Uništeni su vojnoindustrijski kompleksi, televizija, pokoji most, ali srednji vijek, to nikako...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 10 ožu 2013, 21:30 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Meni je draža ova slika :   Pa jasno, najveća šteta nisu (koliko god to okrutno zvučalo) Srbiji bili izgubljeni životi (kao Hrvatskoj ili BiH), već uništena infrastruktura i produkcijski kapaciteti. Američki precision strikes su bacili srpsku infrastrukturu nakratko u stanje kakvo je bilo prije Obrenovića . Nema potrebe za likovanje nad time, te bombe su ubijale mnogo civila, imale u sebi osiromaseni uranijum...a tebi je "draga" slika  Vidis, a meni je drago kad to govno srusimo u sremsko selo...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 10 ožu 2013, 21:34 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Meni je draža ova slika :   Pa jasno, najveća šteta nisu (koliko god to okrutno zvučalo) Srbiji bili izgubljeni životi (kao Hrvatskoj ili BiH), već uništena infrastruktura i produkcijski kapaciteti. Američki precision strikes su bacili srpsku infrastrukturu nakratko u stanje kakvo je bilo prije Obrenovića . Nema potrebe za likovanje nad time, te bombe su ubijale mnogo civila, imale u sebi osiromaseni uranijum...a tebi je "draga" slika  Vidis, a meni je drago kad to govno srusimo u sremsko selo... Pa tko likuje nad vama ? Ovo je sprdačina kao odgovor na volvoksovu sliku, a osim toga ova slika koju sam ja okačio je sa vojne vježbe, a ne napada ako se točno sjećam. I ne kažem da vama nije bilo žrtava, već da one nisu glavna šteta.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 10 ožu 2013, 21:38 |
|
|
|
Jesu, najveca su steta....ginulo je hiljade civila i vojnika od tih bombi, i njih ne mozemo da vratimo...a ono sto su srusili, obnovili smo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 10 ožu 2013, 21:43 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Jesu, najveca su steta....ginulo je hiljade civila i vojnika od tih bombi, i njih ne mozemo da vratimo...a ono sto su srusili, obnovili smo. Govorim o dugoročnom utjecaju na vaše gospodarstvo i normalizaciju života, u RH i BiH su puno veći problem bile žrtve rata (protjerani, ubijeni, nestali) nego sama obnova infrastrukture, u Srbiji nitko nije protjeran ni od kud, oni ljudi što su poginuli pokoj im duši, ali tih 5-10 tisuća nije imalo prevelik utjecaj na vaše gospodarstvo i život, koliko porušeni mostovi na Dunavu i Savi, uništene rafinerije i vojna postrojenja te industrijska postrojenja. RH je njih 600 000 vraćala na njihova ognjišta uz gubitak 15 000 žitelja, složit ćemo se da je povratak ovih 600 000 teži pothvat od obnavljanja infrastrukture.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 10 ožu 2013, 21:50 |
|
|
|
Kako nije proterano, doslo nam je na kraju samog rata preko 100.000 Srba i nealbanaca sa Kosova koji su proterani odande...
Zamisli se nad tom brojkom... kolika god da je materijalna steta, a velika je, to je nista u poredjenju sa nastradalim i proteranim.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 10 ožu 2013, 22:06 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Kako nije proterano, doslo nam je na kraju samog rata preko 100.000 Srba i nealbanaca sa Kosova koji su proterani odande...
Zamisli se nad tom brojkom... kolika god da je materijalna steta, a velika je, to je nista u poredjenju sa nastradalim i proteranim. Ne bih se složio, no dobro, svatko ima pravo na svoje mišljenje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 10 ožu 2013, 22:10 |
|
|
|
Uspoređivanje ljudskih i materijalnih žrtava nije baš etički opravdano, no sve se može staviti na papir... Recimo, nama su izbjeglice prouzročile ogromnu štetu u turizmu...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 10 ožu 2013, 23:06 |
|
|
volvoks je napisao/la: Uspoređivanje ljudskih i materijalnih žrtava nije baš etički opravdano, no sve se može staviti na papir... Recimo, nama su izbjeglice prouzročile ogromnu štetu u turizmu... Govorio sam upravo o tome.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ksenija
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 11 ožu 2013, 02:06 |
|
|
volvoks je napisao/la: Uspoređivanje ljudskih i materijalnih žrtava nije baš etički opravdano, no sve se može staviti na papir...
Nisi dobro razumeo Džonijevo "upoređivanje". Citat: Recimo, nama su izbjeglice prouzročile ogromnu štetu u turizmu... Kako? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 11 ožu 2013, 08:00 |
|
Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08 Postovi: 22090 Lokacija: među zvijezdama
|
|
....
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 11 ožu 2013, 08:29 |
|
|
Ksenija je napisao/la: volvoks je napisao/la: Uspoređivanje ljudskih i materijalnih žrtava nije baš etički opravdano, no sve se može staviti na papir...
Nisi dobro razumeo Džonijevo "upoređivanje". Citat: Recimo, nama su izbjeglice prouzročile ogromnu štetu u turizmu... Kako?  Uništili su hotele, dosta njih je bilo zauzeto tijekom cijelih devedestih...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 12 ožu 2013, 00:40 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: RH je njih 600 000 vraćala na njihova ognjišta uz gubitak 15 000 žitelja, složit ćemo se da je povratak ovih 600 000 teži pothvat od obnavljanja infrastrukture. A čekaj, Srbija nema problem sa izbeglim i interno raseljenim licima?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 12 ožu 2013, 12:10 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: RH je njih 600 000 vraćala na njihova ognjišta uz gubitak 15 000 žitelja, složit ćemo se da je povratak ovih 600 000 teži pothvat od obnavljanja infrastrukture. A čekaj, Srbija nema problem sa izbeglim i interno raseljenim licima? Koliko njih?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 12 ožu 2013, 13:01 |
|
|
|
2002. je popis registrovao 379 135 izbeglih lica na teritoriji Srbije (CG ćemo izostaviti ovom prilikom). Plus oni koji nisu imali status izbeglice, plus 100-200 000 interno raseljenih lica sa Kosmeta.
A to je smanjenje u odnosu na broj koji je boravio u Srbiji pri kraju rata. Deo se vratio (glavnom u BiH i Hrvatsku), najveći deo je dobio srpsko državljanstvo i integrisan je u novoj domovini, deo je produžio u treće zemlje. Još uvek ima više desetina hiljada ljudi sa statusom izbeglice i naravno, povratak IRL u svoje domove na KiM je minoran.
To svrstava Srbiju u zemlju sa jednom od najvećih i najdugotrajnijih izbegličkih kriza. O tome govori i podatak da je sa ove poslednje donatorske konferencije za rešavanje pitanja ugroženih izbeglica, skoro 60% sredstava namenjeno Srbiji. Verovatno još uvek postoji i nekoliko kolektivnih centara koji nisu zatvoreni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra... Postano: 12 ožu 2013, 13:32 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: 2002. je popis registrovao 379 135 izbeglih lica na teritoriji Srbije (CG ćemo izostaviti ovom prilikom). Plus oni koji nisu imali status izbeglice, plus 100-200 000 interno raseljenih lica sa Kosmeta.
A to je smanjenje u odnosu na broj koji je boravio u Srbiji pri kraju rata. Deo se vratio (glavnom u BiH i Hrvatsku), najveći deo je dobio srpsko državljanstvo i integrisan je u novoj domovini, deo je produžio u treće zemlje. Još uvek ima više desetina hiljada ljudi sa statusom izbeglice i naravno, povratak IRL u svoje domove na KiM je minoran.
To svrstava Srbiju u zemlju sa jednom od najvećih i najdugotrajnijih izbegličkih kriza. O tome govori i podatak da je sa ove poslednje donatorske konferencije za rešavanje pitanja ugroženih izbeglica, skoro 60% sredstava namenjeno Srbiji. Verovatno još uvek postoji i nekoliko kolektivnih centara koji nisu zatvoreni. Ne zanimaju me ukupne brojke nego samo za KiM kao posljedica 1999e .g. , kao što kažeš, oko 100-200 000 ne može se preciznije znati. Proves my point, više vas je koštalo gubitak postrojenja i infrastrukture no smještaj tih 100-200 000 .
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|