HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 21 vel 2026, 15:53.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 10610 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179 ... 425  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kosovo: jučer, danas, sutra...
PostPostano: 31 ožu 2017, 21:40 

Ima šansi, nije sve izgubljeno, ali ako se ne bude pametno nastupilo, može se izgubiti puno više od samog Kosova.

Vrh

PostPostano: 11 tra 2017, 19:05 

Citat:
Daut Haradinaj ponovo preti

Brat Ramuša Haradinaja poručio je da u Beogradu treba da znaju će dobiti isti odgovor kao 1999. godine

slika

Prema izveštajima agencija
Preteće izjave upućene nealbanskim etničkim grupama podstiču bes, mržnju, osvetu i vraćaju nas u gorku prošlost, poručio je kosovski predsednik Hašim Tači, reagujući na izjavu poslanika Alijanse za budućnost Kosova Dauta Haradinaja – da na Kosovu „neće biti nijednog Srbina”, ukoliko njegov brat, Ramuš Haradinaj, bude izručen Srbiji. Tači je dodao i da blokiranje dijaloga o normalizaciji odnosa, dovodi u pitanje potrebno pomirenje i budućnost evropskog i multietničkog Kosova. Hašim Tači je za sada jedini zvaničnik iz Prištine koji je reagovao na pretnje Dauta Haradinaja.

Alijansa za budućnost Kosova je saopštila da je izjava Dauta Haradinaja izvučena iz konteksta i da nije reč o pozivu na etničko čišćenje, već o skretanju pažnje na „provokacije Srbije protiv Kosova”. Stav stranke kojoj pripada je demantovao sam Daut Haradinaj – on je na sednici Skupštine Kosova rekao da u Beogradu treba da znaju da će dobiti isti odgovor kao 1999. godine i da se ne smeju igrati sa Ramušom Haradinajem. Daut Haradinaj je naglasio da oni koji rukovode u Beogradu treba da shvate da su Albanci slobodu dobili uz pomoć međunarodne zajednice.

Podsetimo, Daut Haradinaj je prve pretnje kosmetskim Srbima izrekao u petak gostujući na RTV Dukađini, gde je rekao da, ukoliko njegov brat Ramuš bude izručen iz Francuske u Srbiju, Srba na Kosovu više neće biti.

„Ne znam za druge, ali znam za sebe – ako oni naprave grešku i učine to (izruče Ramuša Haradinaja), onda budite spremni za ozbiljnije teme. Ako želite etničko Kosovo bez Srba, onda hajde da se šalimo”, zapretio je Daut Haradinaj.

Iz Kancelarija Evropske unije u Prištini saopšteno je u ponedeljak da ovakve izjave ometaju pomirenje i dijalog: „Evropska unija osuđuje izjave pretnji zajednicama i multietničke mržnje. One podstiču mržnju ka manjinskim zajednicama i ometaju pomirenje i dijalog.” Prethodno je šef civilne misije Ujedinjenih nacija na KiM Zahir Tanin zatražio pokretanje istrage, zbog „neprihvatljivog jezika mržnje i pretnji etničkim čišćenjem”. I američki ambasador u Prištini Greg Delavi kritikovao je izjavu Dauta Haradinaja, navodeći da u Evropi nema mesta za tako opasan jezik. Sudeći po onome što je izrekao u Skupštini Kosova, osude predstavnika međunarodne zajednice očigledno mnogo ne dotiču Dauta Haradinaja.

Sa druge strane, Beograd se uzdržao oštre retorike. Premijer Aleksandar Vučić se založio za nastavak dijaloga u Briselu, ali i dodao da pretnje Dauta Haradinaja zaslužuju najoštriju osudu.

„Daut Haradinaj nije naivan čovek. Te pretnje nisu nimalo naivne”, naglasio je Vučić.

Optužnice za zločine OVK krajem godine

Prve optužnice za ratne zločine za koje su odgovorni pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, tužilaštvo novog specijalnog suda, kako se očekuje, podići će krajem godine, izjavio je sudija Čarls Smit, jedini Amerikanac među 19 sudija Specijalnog suda, preneo je Fonet.

„Očekujem da će Specijalnom sudu biti potrebne najmanje četiri godine da okonča rad”, rekao je Smit.

Marić i Tanin o nastavku dijaloga

Pomoćnik direktora vladine Kancelarije za KiM Ljubomir Marić sastao se u Kosovskoj Mitrovici sa Zahirom Taninom, šefom misije Unmik na KiM, gde je poseban osvrt dat na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji je, kako je zaključeno u ovom trenutku najpouzdanije sredstvo mirnog rešavanja nesuglasica. Marić i Tanin su razgovarali i o najnovijim pretnjama koje Srbima na Kosmetu stižu iz krugova bliskih Ramušu Haradinaju, a složili su se da je važno po svaku cenu očuvati stabilnost na terenu i sprečiti međunacionalne incidente.

Izvor: http://www.politika.rs/sr/clanak/378177/Daut-Haradinaj-ponovo-preti

Vrh

PostPostano: 12 tra 2017, 19:07 

Citat:
EKSKLUZIVNO SVEDOČENJE PROTIV HARADINAJA "Ženu su mi silovali, mučili me strujom, a Srbe su klali"

Nakon neskrivene pretnje Dauta Haradinaja etničkim čišćenjem zbog mogućnosti da njegov brat Ramuš bude izručen Srbiji iz Francuske, jasno je pod kojim su pritiskom preživeli svedoci protiv ovih gospodara rata na Kosovu...

slika

"Blic" prenosi sadržinu svedočenja Kujtima Beriše (33), izbeglice s Kosova i Metohije, koji je pod čudnim okolnostima poginuo 16. februara 2007. u saobraćajnoj nesreći u Podgorici. Pre nego što je uspostavljen novi Međunarodni sud za zločine OVK, formirana je jedinica za zaštitu svedoka baš zbog iskustva sa ubijanjem i zastrašivanjem svedoka protiv Ramuša Haradinaja u postupku pred Haškim tribunalom u kojem je na kraju oslobođen. Bilo je planirano Saslušanje Beriše o strašnim mučenjima i silovanju njegove supruge po komandi Haradinaja.

Nastaradao je pre svedočenja, ali je sačuvan njegov iskaz koji je dao 11. maja 2004. istražiteljima u Crnoj Gori, a u koji je "Blic" imao uvid. Beriša je direktno optužio Ramuša i Dauta Haradinaja za ratne zločine. Svedočio je da su braća iz Albanije tokom 1997. donosili velike količine oružja i da su formirali štab OVK u rodnim Glođanima.

Krvoloci

- Bili smo u šumi da nasečemo drva. Sreli smo naoružane Albance iz Glođana kako se povlače ka Ratišu. Jedan mi je rekao da su malo pre pucali u Srbe, a da je Daut Haradinaj ubio dva policajca. Jedan je bio N. Otović, a drugoga ne znam. Dok smo kopali rov oko džamije u Rznićima, ovi iz štaba OVK pričali su ko je ubio srpskog policajca iz Dečana Sloba Praščevića, inače komandira odeljenja u Rzniću, i kako je OVK imala problema sa srpskim snagama bezbednosti. Ustao je Toger i ispred svih rekao da su Praščevića likvidirali u zasedi Daut Haradinaj i on. Kazao je i da je sve akcije protiv Srba i izdajnika (Albanaca) naredio Ramuš, što je zaustavilo dalju raspravu - svedočio je Beriša.

slika

On je ispričao kako su ga iz štaba OVK zadužili da žanje pšenicu, jer je bio konbajner. Međutim, ta odluka je ražestila Idriza Baljaja Togera, desnu ruku Ramuša Haradinaja, jer je Berišu planirao da šalje kao živu metu i prethodnicu za akcije protiv Srba. Beriša je svedočio i kako su braća Haradinaj njega i druge civile terali da idu kao prethodnica dok su prenosili oružje.

- Početkom jula, tokom noći, u moju kuću upao je Toger sa još četvoricom. Bili su u crnim unifomama. Toger mi je lisicama vezao ruke. Iz kreveta su digli moju suprugu Saniju i pod batinama nas odveli u štab u Rzniću. Mene su odmah bacili u bunar dubok više od tri metra, a Saniju odveli u štab. Nešto kasnije iz te rupe izvukli su me Gani Zenija i Taf Ćefaj, koji su obezbeđivali Togera. Kad su me doveli u štab, on je počeo odmah da me tuče. Onesvestio sam se. Kada sam se povratio, bio sam vezan na metalnom krevetu. To je bila njihova sprava za mučenje. Više puta su kroz mene puštali struju, da bi me napokon odvezali i izbacili u hodnik. Kasnije sam saznao da me je spasao Sami Haskaj sa još nekoliko komšija - pričao je Beriša, i dodao da mu je kasnije supruga ispričala da ju je silovao Toger.

Masakr Srba

Svedočio je da je u štabu video zarobljene policajca Zenuna Gašija, Misina N. i njegovog sina Saljiju, kao i još jednog Albanca.

- Tu ispred štaba njima su naredili da se okrenu ka jednoj jabuci. Toger je isukao nož iz pojasa i jednim potezom Zenunu Gašiju rasekao butni mišić do kostiju. Jedan od njegovih ljudi doneo je so i ubacio u ranu, a drugi je nasilno preko pantalona nekakvim zarđalim šilom ušivao zasoljenu ranu... Zenun je od bolova zapomagao... Toger je zatim prišao Misinovom sinu Saljiji i nožem mu odsekao nos. Odsečeni nos dao je ocu i naterao ga da ga pojede - rekao je Beriša.

On je pričao i kako mu je bilo naređeno da požanjem njivu dve Srpkinje, majke i ćerke iz Gornjeg Ratiša, kada je video kako dve žene iz kuće izvodi Toger sa svojim potčinjenima.

- Sve vreme su ih tukli. Ubacili su ih u džip i odvezli u pravcu Radonjičkog jezera. Posle dvadesetak minuta čuli smo nekoliko kratkih rafala. Hadži Zenaj mi je rekao da je Toger ubio i te dve Srpkinje. Na putu ka Donjem Ratišu, Toger je likvidirao i snabdevača OVK cigaretama, izvesnog Albanca katolika koji se zvao Tuš N. i njegovu suprugu koju je prethodno silovao - svedočio je Beriša.

On je ispričao da je sa Hadži Zenaj video stotine izmasakriranih tela pored kanala kod Radonjičkog jezera.

- Prepoznali smo Zenun Gašija, Misina N. i njegovog sina Saljija, zatim Tuša N. i njegovu suprugu. I dve stare Srpkinje su bile izmasakrirane. Zenaj je prepoznao i dvojicu srpskih policajaca, koje su Haradinaj i Toger lično ubili u Rzniću posle strahovitog mučenja... - svedočio je Beriša.

Haradinaj: neću u Srbiju

Podsećamo, Ramuš Haradinaj uhapšen je 4. januara u 15 sati po dolasku na aerodrom Bazel-Miluz na istoku Francuske, gde je doputovao letom iz Prištine. Haradinaj je uhapšen po Interpolovoj poternici, na zahtev Srbije, zbog ratnih zločina nad nealbanskim civilima na Kosovu devedesetih godina. Ubrzo nakon hapšenja, Haradinaj je pušten da odluku o eventualnoj ekstradiciji Srbiji sačeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno napuštanje Francuske. Na idućem ročištu nekadašnji lider OVK odbio je da pristane na izručenje Srbiji, pa će odluka o daljoj sudbini albanskog zločinca biti doneta 27. aprila.

UBIJENI SVEDOCI

➜Ismet Musaj ubijen je 2001. neposredno pred početak suđenja grupi za slučaj „Dukađini” u Prištini.

➜Sadik Murići, zaštićeni svedok, ubijen je 2002. godine u Peći.

➜Veselj Murići, zaštićeni svedok, ubijen je 2002.

➜Bekim Mustafa i Avni Eljazaj ubijeni su 2002.

➜Smailj Hardaraj ubijen je 17. februara 2002. u zasedi u mestu Vitomirica kod Peći.

➜Tahir Zemaj ubijen sa sinom Enisom i bratom Hasanom 4. januara 2003. u zasedi u Peći.

➜Iljir Seljimaj i supruga njegovog brata Ferida ubijeni u zasedi u Peći.

➜Sabahete Toljaj i Isuf Hakljaj ubijeni su u zasedi 24. novembra 2003. godine

➜Sadik Musaj ubijen je 1. februara 2005.

➜Sinan Musaj nestao je 14. juna 2005.

➜Đeljadin Musaj ubijen je 16. juna 2005. u zasedi kod benzinske pumpe „Molika” u selu Rašic kod Peći.

Vukčević: Beriša među 19 nastradalih svedoka

Nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže za „Blic” da je Kujtim Beriša među 19 nastradalih svedoka protiv Ramuša Haradinaja.

- Sistem je kao kod mafije, pokušavaju prvo da podmite, pa zaplaše, a onda ubijaju. Berišu su jurili automobilom u uskoj jednosmernoj ulici dok ga nisu pregazili - kaže Vukčević.

Izvor: http://www.blic.rs/vesti/politika/ekskluzivno-svedocenje-protiv-haradinaja-zenu-su-mi-silovali-mucili-me-strujom-a-srbe/90delyl

Vrh

PostPostano: 12 tra 2017, 19:32 

Citat:
EKSKLUZIVNO: Francuzi su Srbe sa Kosova nazivali monstrumima, a sada je cela Evropa zanemela zbog filma Arnoa Gujona (FOTO) (VIDEO)

Dokumentarac koji je snimio samo je još jedan od načina da dobije u teškoj humanitarnoj, ljudskoj borbi za Srbe na Kosovu. U borbi za narod koji po rođenju nije njegov, ali jeste po duši

slika

Francuski humanitarac Arno Gujon, koji poslednjih 13 godina pomaže Srbima na Kosovu, rešio je da doprinese na još jedan način. Pre dva dana na francuskoj televiziji KTO emitovao je dokumentarac o stradanjima Srba, pa je tako Evropa prvi put “progledala” i stekla pravu sliku o napaćenim Srbima.

– Francuzi su konačno videli istinu o situaciji na Kosovu i Metohiji. Bilo bi bezrazložno kriti da osećam izvestan ponos zbog toga. Bez politike i krupnih reči, obični građani Francuske čuli su instinsko svedočenje o Srbima na Kosovu. I to je naša najveća nagrada – rekao je Arno za Telegraf.rs.

slika

Dodao je da oseća neverovatnu radost što je uspeo da dopre do televizije i prikaže pravu istinu, i to onu koja je potpuno drugačija od slike koju su francuski mediji emitovali za vreme NATO bombardovanja i pogroma Srba sa Kosova.

Srbi su tada predstavljani kao monstrumi koji zaslužuju sve što im se dešava. Slika pravog stanja, zahvaljujući Arnou, sada je našla put do ljudi u Evropi.

slika

Nakon što je završeno emitovanje dokumentarca, mnogi Francuzi odreagovali su pozitivno. Ovo su samo neki od komentara:

– Jasan, lep, istorijski tačan, svaka čast dokumentaristima i dobrim ljudima iz SK koji su ga napravili. Svet sada zna pravu istinu o drami koja se odvija na toj teritoriji ne toliko daleko od nas – napisao je Deni.

– Bravo! Treba da upoznamo javnost sa tom realnošću i da pokažemo solidarnost našoj srpskoj braći koja stradaju – dodao je Frank.

– Prelep i dirljiv dokumentarac! Zbog njega sam poželeo da odem na Kosovo. Hvala producentu i organizaciji “Solidarnost za Kosovo” – istakao je Žan Klod.

– Mnogo sam naučila o tom konfliktu. Naše zaslepljivanje zbog raznih medijskih manipulacija tokom rata 1999. je zastrašujuće – napisala je Monik.

– Bravo za taj dokumentarac i živelo francusko-srpsko prijateljstvo – zaključio je Nikola.

slika

Od 2004. godine do danas, zahvaljujući Arnou, na Kosovo je stiglo 40 konvoja humanitarne pomoći u vrednosti od 3.5 miliona evra. Kroz direktne investicije uloženo je 1.2 miliona evra u obnovu 24 škole, obnovu bolnica, crkava i manastira.

Ulaganjem u farme i plastenike oživeo je ekonomiju na Kosovu, pa ljudi više ne žive samo od humanitarne pomoći, već od svog rada. Sve ovo uradio je jedan čovek, vođen samo ljudskom željom da pomogne.

Dokumentarac koji je snimio samo je još jedan od načina da dobije u teškoj humanitarnoj, ljudskoj borbi. U borbi za narod koji po rođenju nije njegov, ali jeste po duši.

U LINKU ISPOD EKSKLUZIVNO POGLEDAJTE CEO FILM:

(J.Stakić/[email protected])

Izvor: http://www.telegraf.rs/vesti/2721333-ekskluzivno-francuzi-su-srbe-sa-kosova-nazivali-monstrumima-a-sada-je-cela-evropa-zanemela-zbog-filma-arnoa-gujona-foto-video

Vrh

PostPostano: 13 tra 2017, 19:26 

Citat:
BRAĆA HARADINAJ GOSPODARI ŽIVOTA I SMRTI NA KOSOVU Klan Ramuša i Dauta trguje oružjem i drogom, reketira Albance...

Braća Ramuš i Daut Haradinaj, osim što su osumnjičeni za ratne zločine, dovode se u vezu s islamističkim terorističkim organizacijama, a označeni su kao predvodnici moćnog kriminalnog klana.

slika

Klan Haradinaj iz sela Glogovac jedan je od tri najmoćnija na Kosovu i Metohiji koja su međusobno podelili teritorije. Oni su glavni u oblasti Dukađini (Metohija), dok je za oblast Drenice nadležan Hašim Tači, a Lab kontroliše grupa odana Rustemu Mustafi - Remiju.

Ramuš Haradinaj (49), koji je bio kosovski premijer i osnivač stranke ABK, vođa je klana, a njegov brat Daut (39) zvani Cufi (Obogaljeni) prvi je do njega, kao što je bio i u OVK tokom sukoba devedesetih. Daut se nedavno javno zapretio da "na Kosovu neće više biti Srba ukoliko njegov brat bude izručen Srbiji". Ramuš Haradinaj je, inače, po poternici za ratne zločine zadržan od januara u Francuskoj i sud u Kolmaru odlučiće da li će biti isporučen Srbiji.

Svojevremeno je Ramuš organizovao demonstracije, čak i napad na zatvor u Dubravi kada je zbog sumnji za kriminal Dauta pritvorio KFOR. Sumnja se da je Daut učestvovao u zastrašivanju i ubijanju svedoka dok je Ramuš bio u Haškom tribunalu.

Od šestoro braće još je živ najmlađi Fraser. Dva brata Škeljzen i Ljuan ubijeni su tokom sukoba na Kosovu, kao visokorangirani u terorističkoj OVK. Envera Haradinaja ubili su nepoznati napadači aprila 2005. u sačekuši u blizini sela Raušić, kod Peći.

Kriminal

Metohijska kriminalna grupa, kako još zovu klan Haradinaj, usmerena je, prema nalazima BIA, na "ilegalnu trgovinu oružjem, drogom, akciznom robom, kradenim vozilima, kao i reketiranjem albanskog stanovništva".

- Krijumčarena roba se distribuira u Makedoniju, jug Srbije, Rašku oblast, te u Crnu Goru, korišćenjem putnog pravca Peć, Kula, Rožaje. S obzirom na bliske veze Ramuša Haradinaja sa borcima bivše OVK, koji su, nakon njene demilitarizacije, prešli u KZK i KPS, u mogućnosti je da indirektno ostvaruje kontrolu nad granicom prema navedenim područjima, kao i kriminalnim i terorističkim aktivnostima na ovom terenu - zaključuje se u izveštaju BIA.

slika

Klanovi Haradinaj i Tači oslanjaju se na porodicu Ekrema Luke i njihove veze s albansjkom mafijom.

Porodica Keljmendi, koju predvodi Naser, u bliskoj je vezi sa Haradinajevima i "kontroliše šverc droge i nafte, trgovinu ljudima, kao i pranje novca na području Peći".

Takođe Hardinajevi su povezani sa klanom Babaljija koji deluje na području Đakovice i "bavi se krijumčarenjem benzina iz Albanije, te ilegalnom trgovinom narkoticima".

Prema podacima Interpola, čak 65 odsto heroina na svetsko tržište ide preko KiM, dok na evropsko tržište preko južne srpske pokrajine stiže 90 odsto heroina. Porodica Haradinaj je bila u sukobu sa porodicom Musaj iz Streoca. Sukob je izbio jer su Musaji podržavali FARK Ibrahima Rugove, kao i zbog trgovine oružjem i drogom. U sukobu je ubijen Sinan Musaja, a ranjen je Ramuš Haradinaj.

Veze s Al Kaidom

Američki Stejt department je 26. juna 2001. stavio Dauta Haradinaja na crnu listu zbog sumnji da je te godine učestvovao u sukobima Albanaca sa vojskom i policijom u Makedoniji, a poslednji put je proveravan 2015, kada mu je ime ostalo na listi.

Braća Haradinaj su direktno povezana s Al Kaidom. Osama bin Laden, prema nalazima nekoliko tajnih službi među kojima i BIA, boravio je u Albaniji, kao gost tadašnjeg predsednika Salija Beriše. Pored njih dvojice, tom sastanku su prisustvovali Baškim Gazideda, bivši šef tajne policije Albanije, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Posle tog sastanka formirano je više ćelija Al Kaide u Albaniji i južnoj srpskoj pokrajini. Daut Haradinaj je, prema istim podacima, ispred komande Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) bio zadužen za koordinaciju rada s Al Kaidom.

- U tom svojstvu, oktobra 2001. u Sofiji je organizovao sastanak sa Muhamedom al Zavahirijem, bratom idejnog vođe Al Kaide Ajmana al Zavahirija - navodi se u izveštaju BIA.

slika

Daut je preko KZK organizovao snabedevanje i opremom ONA, kasnije ANA, u zapadnoj Makedoniji. Prvo je ONA stavljena na međunarodnu listu terorističkih organizaciji, pa je formirana ANA od istih pripadnika. Srpske i makedonske službe sumnjaju da je Daut Haradinaj jedan od organizatora poslednjih velikih sukoba u Makedoniji maja 2015.

Terorizam

Sredinom 1997. godine Ramuš je ilegalno ušao na KiM zajedno sa braćom Dautom i Škeljzenom. On je 1989. emigrirao iz Srbije u Švajcarsku, gde je radio kao izbacivač, a onda je otišao u Legiju stranaca, gde je 1996 završio divezantsku obuku.

Sa braćom je na KiM organizovao napade na policijsko odeljenje u selu Rznić, kod Dečana, i selu Ponoševac, kod Đakovice, kao i na izbeglička naselja u Juniku i Babalolju.

Početkom 1998. u Glođanima formirao je diverzantsko-terorističku grupu koja je napadala i zastrašivala Srbe i Albanace lojalne Srbiji. Ova grupa je predvođena braćom Haradinaj u martu 1998. izvršila prvi napad u kojem je bilo žrtava. Napali su policijsku patrolu u selu Glođane, u kojem je ubijen policajac Miodrag Otović.

Pod rukovodstvom Ramuša Haradinaja, "Crni orlovi" kojima je neposredno komandovao Idriz Baljaj Toger kidnapovali su i na svirep način ubili najmanje 73 civila. Veliki broj tela je pronađen u kanalu kod Radonjičkog jezera i u seoskim bunarima u Dečanima. Žrtve su ubijane i zverski mučene u improvizovanom zatvoru u Glođanima. Nakon sukoba kada je formiran KZK, Ramuš je bio zamenik komandanta Agima Čekua koji je pre toga bio komandant OVK.

Izvor: http://www.blic.rs/vesti/hronika/braca-haradinaj-gospodari-zivota-i-smrti-na-kosovu-klan-ramusa-i-dauta-trguje-oruzjem/lwwsvnj

Vrh

PostPostano: 13 tra 2017, 19:38 

Citat:
Strogo poverljivo

HARADINAJ SPREMA KRVOPROLIĆE: Poubijajte i spalite Srbe ako me izruče iz Francuske!

Naši obaveštajci došli u posed informacija da su braća Haradinaj isplanirala napad u enklavama i upad na sever Kosova ako bivši vođa OVK bude izručen iz Francuske

Cilj je etničko čišćenje Srba u južnoj pokrajini, a organizatori krvavog plana su braća Haradanaj, saznaje Kurir u bezbednosno-obaveštajnim strukturama.

Naš sagovornik tvrdi da su do ovog saznanja naše službe došle u proteklih nekoliko dana.

Spisak Srba

- Mozak svega je Ramuš, koji u Francuskoj čeka odluku suda o izručenju. On je u stalnom kontaktu sa bratom Dautom, koji na terenu uveliko priprema pakleni plan - objašnjava naš izvor.

Prema njegovim rečima, naše službe su došle u posed informacija da se pravi spisak Srba koji žive u enklavama, s ciljem da se upadne u njihove domove i spale im se kuće.

- S druge strane, plan za sever Kosova je da Albanci zajedno sa specijalnim snagama ROSU na silu uđu. Ukoliko Srbi pruže otpor, Haradanijevo naređenje glasi - odmah ih likvidirati! Naime, on je jasno poručio: „Ako treba, sve ih poubijajte i spalite, ali ja ne smem da kročim na tlo Srbije.“ Međutim, braća Haradinaj su aktivna i u Francuskoj. Toj zemlji stižu ozbiljne pretnje od albanskog lobija, koji na sve načine pokušava da spreči izručenje Haradinaja Srbiji - otkriva izvor Kurira.

slika

Podsetimo, Daut Haradinaj je najpre najavio etničko čišćenje Srba, a potom poručio da će Beograd dobiti isti odgovor kao 1999. ako njegov brat bude izručen. Na njegove pretnje reagovao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji traži otvorenu i jasnu osudu međunarodnih predstavnika i institucija.

Đurić: Osudite pretnje

- Upozoravam na upotrebu sve oštrije retorike i čak otvorenih pretnji srpskom narodu u ekstremnim albanskim krugovima na KiM. Iskustvo nas je naučilo da je verbalno nasilje nad Srbima na KiM uvek prvi korak ka ozbiljnijim nasrtajima - poručio je Đurić.

Inače, Nacionalna oslobodilačka vojska, albanska teroristička organizacija, zapretila je juče dizanjem u vazduh suda u Tetovu. Pismo s pretećom porukom bilo je potpisano sa OVK, ali je nakon pregleda zgrade suda utvrđeno je da je pretnja bila lažna.

slika

UJEDINJENI Celo Kosovo uz Haradinaja
TAHIRIJEVA UCENJUJE NASTAVKOM DIJALOGA

I kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri uključila se u odbranu Ramuša Haradinaja. Ona je izjavila da dijalog Beograda i Prištine ne može biti nastavljen dok se Haradinaj ne vrati na Kosovo.

- Dijalog sa Beogradom može da se nastavi tek posle oslobađanja Haradinaja i njegovog povratka na Kosovo, a pošto skupština Kosova ukine rezoluciju o prekidu pregovora - kazala je ona.

Na njene reči odgovorio je zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.
- Neprihvatljivo je i nerazumljivo ovakvo protivljenje prištinskih zvaničnika vladavini prava i stvaranju preduslova za budućnost Srba i Albanaca. Izostanak dijaloga šteti ekonomiji Kosova i svim građanima koji žive na tom prostoru - naveo je Kozarev.

Činjenice
HRONOLOGIJA

- Haradinaj je uhapœen 4. januara u Francuskoj po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina na Kosovu 1998. i 1999.

- Sud ga je 12. januara pustio da se brani sa slobode dok se ne odluči o zahtevu Srbije za ekstradiciju

- On se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara, kao i 2. marta, ali je odluka odlagana. Više puta od hapšenja je ponovio da ne prihvata da bude izručen Srbiji i iznosio ocenu da je reč o čisto političkom procesu koji se vodi protiv njega

- Sud je 6. aprila još jednom odložio donošenje odluke o izručenju i novi pretres zakazao za 27. april

- Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004, a Haški tribunal ga je 2012. oslobodio

Ivica Dačić
OPASNE IZJAVE

Ivica Dačić kaže da je situacija zabrinjavajuća.

- To je dokaz kakva mržnja i nasilje vladaju kod kosovskih Albanaca. To su veoma opasne izjave i zabrinjavajuće je da EU kao i uvek ćuti - izjavio je Dačić za Kurir.

Izvor: http://www.kurir.rs/vesti/politika/haradinaj-sprema-krvoprolice-poubijajte-i-spalite-srbe-ako-me-izruce-iz-francuske-clanak-2782203

Vrh

PostPostano: 15 tra 2017, 21:12 

Kako resiti pitanje KiM, neka moja razmisljanja pretocena u strategiju domovinske sigurnosti i opstojnosti.
Exkluzivno vam mogu predociti, samo za HB.ogd....

Mnogo izvesniji sukob je moguc sa siptarima na jugu. KiM i jug Srbije su neuralgicne tacke, za latentni sukob sa siptarima, koje podrzavaju, loze i pale anglo sile. Vidimo i bliskost Putina i Obrana. Kojem je obecano teritorijalno prosirenje na 100 god. od Trijanona 4.juna 1920 god.
Za novi gasovod i prelaz preko Madjarske, Srbija treba da se "nakezi" sa Vojvodinom ili bar u "planu B" do kanala D-T-D, gde bi vecinu cinilo katolicko-protestantska populacija, koja bi se na nekom referendumu izjasnila o izlasku. Dokle su nam Engl.1918 projektovali granicu, ali su nas Francuzi gurali na sever, da bi svojoj sticenici Rumuniji obezbedili sto veci komad Banata i Transilvanije.
Nije slucajno Novi sad odabran za "prestonicu" kulture Evrope 2021 god. Tada ce biti posebna regija=drzava u EU. Srbiju treba da naguze, da menjamo najbolju zemlju u Vojvodini za bezvredne krseve, brda i sume BiH, kamenjar Hercegovine i delova Alb. Bas nam lepu trampu spremaju, uz krvav rat do bioloskog istrebljenja, saljuci nam "igracke", raspale MIG 29 i oklop. Zatvarajuci nas i zakljucavajuci nas iskljucivo na Balkan, sa pridodnim granicama reka: Unom, Savom, Dunavom. Zato i ne cude istupi AV sa Kolindom, Plenkovicem, danas Covicem. Spremaju se nove "SALVETE" i podele BiH uz krvav rat i proterivanje muslimana za Tursku. Drugo poluvreme i konacni obracun.

Bas po karti iz doba Karla Velikog 814 g. Danas G6 mini Benelux, ili Srpsko-Albanska konfed.
Savremena K@K monarhija, uz prilog 1,4 muslimna iz BiH. Gde bi bili ukljuceni u zajednicu SVI Srbi i Albanci, uz manje satelite, Mkd, muslim, CG, kao balanse, velikosrpskoj hegemoniji i dominaciji. Nova SFRJ. Pravoslavno-muslimanska papazjanija, koja ce u KRVAVOM RATU skoncati.

slika

Umesto da siptare drzimo u karantinu, rezervatu, kao Indijance. Prometno i infrastrukturno izolovane, bez expanzije, sirenja, bezperspektivnosti, oni su osudjeni na jos jacu i brze odseljavanje ka EU, Americi, Australiji. Jedino da nam budu trziste i konzumenti srpskih proizvoda, i gutaci SATANISTICKIH programa i emisija koje prave Maric i Mitrovic, uz brutalnu indoktrinaciju siptarki.
AV i Zorana rade po direktivi sve suprtno, u korist i za racun nasih neprijatelja i konkurenata. Srbiji je potrebna "gvozdena zavesa" bar jos 10-15 god. da bi slomili siptarsku demografsku expanziju, na puste, pasivne krajeve Toplice i Jablanice. Te depopulaciju KiM, i spustanje broja stanovnistva na ispod 700.000. Sto bi bilo u nivou danasnjeg broja stan. po km2 u Srbiji. Sto je lak plen za apsorbciju i svarivanje "nepocudnih" elemenata, kod nekog anslusa. Pogledajmo kako siptari padaju geometrijskom progresijom, koju mi MORAMO UBRZATI i OMASOVITI. Raznim nacinima, merama, podsticajima. Stvarajuci vestacke tenzije, krize, probleme, besperspektivnost. Stalno medijski satanizovati, ocrnjivati. Vrsiti brutalnu propagandu, kao sto AV vrsi teror nad nama u svojim svakodnevnim visesatnim "izlivima emocija i patetike".
Tabela bliskog odnosa broja sklopljenih brakova i rodjenih. Moze se napraviti neka projekcija o broju rodjenih za naredne 2 do 3 godine.
1995: 43.555
1996: 40.705
1997: 40.344
1998: 39.328
1999: 37.256
2000: 42.586 POVECANJE posle 5.okt. i ENTUZIJAZMA, NOVE NADE,
2001: 41.406
2002: 41.947
2003: 41.914
2004: 42.030
godina: brakovi->rođeni
2005: 38.846-> 72.180
2006: 39.756-> 70.997
2007: 41.083-> 68.182
2008: 38.285-> 69.083
2009: 36.853-> 70.299
2010: 35.815-> 68.304
2011: 35.808-> 65.598
2012: 34.639-> 67.257
2013: 36.209-> 65.554
2014: 36.429-> 66.461
2015: 36.949-> 65.657 BRUTALNI PAD pod "blagostanjem" sekte i porodicno-kumovskog kartela na vlasti
2016 (p): 36.309->(prelminarni) 65.481 PAD

Odnos mladog stanovnistva u % u odnosu na ukupnu populaciju zabrinjava, i danas je jos losije, zbog masovnih odlazaka mladih na zapad, da rade. Za 10 god. trebace nam Arapi da nadgledaju gerijatriju. Slicno kao sto danas Srbi rade po Nemackoj. Zao AV neka krene sa masivnim pravljenjem dzamija, tackasto po celoj Srbiji. Posto investitori iz Katara, SA, UAE, zele sve banje i rehabil.centre po jugu Srije da otkupe i nasele nove stanovnike Alahove vere.
STANOVNIŠTVO PO STAROSTI, POPIS 2011.

SRBIJA sa 31.03.2017 nema ni 6,85 mil. ZDRAVSTVENIH OSIGURANIKA sa knjizicama RFZO. To je napreDNO propadanje.

0-14= 14.3%
15-64= 68.3%
65+= 17.4%

HRVATSKA

0-14= 15.2%
15-64= 67.1%
65+= 17.7%

Da vidimo kako siptari demografski stoje:
Oblasti Albanije po stanovnistvu

...........2011..............2016..............2017

Berat: 149,671..........135,441..........131,942
Dibër: 144,198..........129,056..........125,579
Durrës: 269,784.........280,205..........284,823
Elbasan: 306,941........287,606..........283,822
Gjirokastër: 78,402.....68,020............65,939
Korçë: 230,261...........217,422..........214,321
Kukës: 89,397.............81,294...........79,559
Lezhë: 139,735............130,258.........129,019
Shkodër: 225,549.........210,168.........207,924
Tirana: 763,561............842,981.........862,361
Vlorë: 185,004.............188,033.........188,795

1989

Kukës: 146.081
Dibër: 226.394
Tirana: 449.228

Albanija

Rodjeni/Umrli 2014: 35,760 / 20,656 = +15,104
Rodjeni/Umrli 2015: 33,221 / 22,422 = +10,799
Rodjeni/Umrli 2016: 31.733 / 21.388 = +10.345 pre 25 godina imali preko 82.000 rodjenih, KiM 55.000 rodjenih

Podaci sa popisa Alb. 2011 dobna struktura,
. 0-4 : 163 493
. 5-9 : 181 697
10-14: 233 376
15-19: 268 746 najbrojnije generacije, treba izdrzati nalet jos malo. i bice nacisto pacifikovani
20-24: 243 645 najabrojnije generacije stizu i krahiraju, za 10 do 15 g god. bice duplo losiji
25-29: 191 906
30-34: 163 975
35-39: 167 499
40-44: 186 451
45-49: 192 924
50-54: 195 480
55-59: 162 745
60-64: 130 616
65-69: 103 332
70-74: 92 497
75-79: 63 818
80-84: 35 085
85-89: 14 738
90-94: 6 267
95-99: 1 446
100 +: 402

Albanija:

1990: 82,125 / 18,193 = 63,932
1991: 77,361 / 17,743 = 59,618
1992: 75,425 / 18,026 = 57,399
1993: 67,730 / 17,920 = 49,810
1994: 72,179 / 18,342 = 53,837
1995: 72,081 / 18,060 = 54,021
1996: 68,358 / 17,600 = 50,758
1997: 61,739 / 18,237 = 43,502
1998: 60,139 / 18,250 = 41,889
1999: 57,948 / 16,720 = 41,228
2000: 51,242 / 16,421 = 34,821
2001: 53,205 / 19,013 = 34,192
2002: 42,527 / 19,187 = 23,340
2003: 45,313 / 21,294 = 24,019
2004: 40,989 / 20,269 = 20,720
2005: 38,898 / 20,430 = 18,468
2006: 35,891 / 20,852 = 15,039
2007: 34,448 / 20,886 = 13,562
2008: 33,445 / 20,749 = 12,696
2009: 34,114 / 20,428 = 13,686
2010: 34,061 / 20,107 = 13,954
2011: 34,285 / 20,012 = 14,273
2012: 35,473 / 20,870 = 14,603
2013: 35,750 / 20,442 = 15,308
2014: 35,760 / 20,656 = 15,104
2015: 32 715 / 22,418 = 10,297
2016: 31.733 / 21.388 = 10.345

Rodjeni Kosmet:

1990: 55.175
1991: 52.263
1992: 44.418
1993: 44.132
1994: 43.450
1995: 44.776
1996: 46.041
1997: 42.920
1998: 41.752
1999: 40.020
2000: 38.667
2001: 37.412
2002: 36.136
2003: 31.994
2004: 35.063
2005: 37.218
2006: 34.187
2007: 33.112
2008: 34.399
2009: 34.240
2010: 33.751
2011: 27.626
2012: 27.743
2013: 29.327
2014: 25.929
2015: 24.594
2016: 23.340 sa ovim brojem ne mogu odrzavati trenutnu populaciju SVIH na KiM od 1,7 mil stan. Plus migracije.

Rodjeni Srbija-(Albanija+Kosmet):

1990: 90.467 -137.300 = -46.833
1991: 90.378 -129.624 = -39.246
1992: ??..??? -119.843 = ???
1993: ??..??? -111.862 = ???
1994: ??..??? -115.629 = ???
1995: ??..??? -116.857 = ???
1996: ??..??? -114.399 = ???
1997: 79.716 -104.659 = -24.943
1998: 76.330 -101.891 = -25.561
1999: 72.222 - 97.968 = -25.746
2000: 73.764 - 89.909 = -16.145
2001: 78.435 - 90.617 = -12.182
2002: 78.101 - 78.663 = -562
2003: 79.025 - 77.307 = +1.718
2004: 78.186 - 76.052 = +2.134
2005: 72.180 - 76.116 = -3.936
2006: 70.997 - 70.078 = +919
2007: 68.102 - 67.560 = +542
2008: 69.083 - 67.844 = +1.239
2009: 70.299 - 68.354 = +1.945
2010: 68.304 - 67.812 = +492
2011: 65.598 - 61.911 = +3.687
2012: 67.257 - 63.216 = +4.041
2013: 65.554 - 65.077 = +477
2014: 66.461 - 61.689 = +4.772
2015: 65.657 - 57.309 = +8.348
2016: 65.481 - 55.090 = +10.391 razlika se sve vise povecava u KORIST Srbije, i pored NAKAZNE VLASTI.

Srbija (bez KiM) / Albanija / Kosovo (procentualno smanjenje)

1990 : 90.590 / 82.125 / 55.175
2015 : 65.657 / 32.715 / 24.594 (-27.52 / -60.16 / -55.43)

Dakle, te 1990. godine, imali smo na prostoru Srbije, Albanije i Kosova rodjenih oko 132-133 hiljade Albanaca. Dvadeset pet godina kasnije, Albanaca u Albaniji, na Kosovu i u Srbiji nesto oko 55 hiljada zivorodjenih. Ovaj demografski krah je bas brutalan.

Dakle, Albanija i Albanci za 25 godina doziveli su demografski sunovrat. Niko to pre 25 godina ne bi ni pretpostavio, mada pitanje je kako bi sa postojecim resursima i stanjem ekonomije usred Evrope taj vrlo visoki natalitet mogao da se odbrani. Zato nam treba jos 10 do 15 god. sanitarnog koridora, rezervata, bunkera, bezperspektivnosti u otvaranju novih puteva, infrastrukture, novih investicija i prelivanje na prazne i jeftine predele Toplice, Jablanice, severa KiM.

Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4

Vrh

PostPostano: 17 tra 2017, 00:50 

Pustaju Tacija niz vodu zapadni lutkari, sve vise ga Blic ocrnjuje, pre mjesec dana su Haradinaja....

slika

Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4

Vrh

PostPostano: 18 tra 2017, 19:38 

Citat:
KOSOVSKI KONSILJERE Ovaj čovek spaja albansku mafiju sa ISLAMSKIM TERORISTIMA

Ekrem Luka (58), kosovski tajkun, i njegova grupa u izveštajima više bezbednosnih službi označeni su kao spona kriminalnih organizacija na Kosovu s albanskom mafijom u svetu i islamskim teroristima.

slika

Luka blisko sarađuje sa dreničkim klanom Hašima Tačija, o kojem smo juče opširno pisali, i metohijskom grupom Ramuša Haradinaja. Paravan za Lukine prljave poslove je kompanija "Dukađini", a ranije je to bila i sada ugašena firma "Albatroniks", koja je služila i za finasiranje islamskih terorističkih organizacija, od Al Kaide do grupa u Siriji.

Ekrem (Kurteš) Luka, zvani Vuka, rođen je 11. oktobra 1959. u Peći i jedan je velikih finansijera terorističke OVK , kao i drugih organizacija koje su se zalagale za nezavisnost Kosova. Još 1992, kao vlasnik štamparije "Dukađini" u Peći, omogućio je izradu pečata za osnovne i srednje škole na albanskom jeziku sa natpisom "Kosovo republika".

Luka je svoje poslove naročito razvio u drugoj polovini devedesetih godina, zahvaljujući finansijskoj podršci Selima Šabanija i Salija Nimanija i saradnji sa njima. Trenutno je jedan od finansijski najmoćnijih ljudi u pokrajini i vlasnik je mnogobrojnih firmi na teritoriji KiM i van nje. Između ostalog, poseduje fabriku cigareta, pivaru, radio i televizijsku stanicu, više ugostiteljskih objekata i košarkaški tim.

Prema izveštaju BIA, jedan je od glavnih finansijera albanskih terorista na Kosovu, krajem devedesetih za njihove potrebe je izdvojio gotovo dva miliona evra, dok je u poslednje vreme, prema nekim informacijama, navodno primoran da kao reket izdvaja oko 100.000 evra mesečno.

Luka i njegova grupa su označeni kao jedni od najvećih švercera cigareta, a u opisu delatnosti su i krijumčarenje nafte i naftnih derivata, motornih vozila... Uključen je, takođe, u šverc droge i oružja (preko mreža u Turskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori, Albaniji, Italiji i Nemačkoj), ujedno kontrolišući srpsko-albansku mafiju i trgovinu na relaciji Priština - Beograd - Priština.

slika

Njegovi najbliži saradnici u ovim poslovima, prema izveštajima BIA, jesu Isa Baljaj i Ali Haskaj. Znatan profit ostvaruje krijumčarenjem žena iz Bugarske, Češke i Slovačke, koje su kasnije primorane na prostituciju. Uključen je u poslove pranja novca, za koje koristi svoje firme.

Preko firme "Albatroniks" obavljen je jedan broj transfera novca na račune pojedinih islamskih nevladinih organizacija, za koje postoje indicije da su u vezi sa islamskim fundamentalistima u Siriji. Luka je u analizi nemačke tajne službe BND označen i kao bliski saradnik Hašima Tačija i klana Osmani za kontakte s međunarodnim terorističkim organizacijama, povezanim s Al Kaidom. Tako je utvrđena njegova veza s terorističkom organizacijom Al Haramain, prisutnom na Balkanu, koja je prema podacima Interpola i obaveštajnih službi SAD usko povezana s Al Kaidom.

Ekremov brat, Agim Luka bio je suvlasnik "Albatroniksa", a preko ove firme se obavlja i najveći deo prometa švercovanih cigareta. Pored toga, kamione "EMK-petrola" Ekrem Luka koristi za transport naoružanja i vojne opreme, preko Albanije za Makedoniju.

Luka svoje aktivnosti obavlja u dogovoru sa Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem, kojima je, prema obaveštajnim izvorima, podređen. Takođe, u bliskoj je vezi i sa Agimom Čekuom, koji je bio komandant OVK, i Arbenom Džaferijem, jednim od vođa terorističkih grupa u Makedoniji.

BIA je registrovala i veze Luke sa porodicom Eljšani, koja se, među ostalim kriminalnim aktivnostima, bavi zastrašivanjem i eliminisanjem političkih protivnika Ramuša Haradinaja. Porodica Eljšani aktivna je i u švercu oružja i benzina. Njihov klan kontroliše oblast Vitomirice.

Krajem oktobra 2002. pripadnici italijanske Žandarmerije izvršili su pretres Lukinih poslovnih prostorija (fabrika cigareta u Zahaću) i tom prilikom zaplenili oko 280 tona cigareta. Ekrem Luka i Naser Keljmendi, jedan od vođa kosovske mafije, bili su privedeni, a zatim pušteni da se brane sa slobode.

Poslovna saradnja Luke i Bogoljuba Karića

Bivša firma Ekrema Luke za mobilnu telefoniju "Mobikos" bila je centar afere u srpskoj javnosti u decembru 2003, kada je potpisala ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa "Mobtelom" Bogoljuba Karića.

slika

- Karići su Pećanci kao i ja. Znamo se odranije i imali smo u planu da nešto radimo, ali od toga nije bilo ništa - rekao je Luka. Karići su od Ujedinjenih nacija, kao jedini mobilni operater u pokrajini u to vreme, posle dolaska međunarodnih snaga na KiM 1999. dobili dozvolu za rad 063 mreže u narednih 15 godina. Saradnja dva mobilna operatera zvanično je počela 8. decembra 2003, kada je potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, kojim je "Mobtel" ustupio "Mobikosu" pravo eksploatacije GSM mreže i pružanja usluga javnih mobilnih komunikacija na teritoriji Kosova.

Karić je u javnosti optuživan da je u tom trenutku omogućio Albacima sa KiM da prisluškuju korisnike mreže 063. O potpisivanju ugovora nije bilo obavešteno preduzeće "PTT Srbija", suvlasnik "Mobtela".

Na tenderu za drugog operatera mobilne telefonije, koji je raspisan jula 2004, pobedio je "Mobikos", samo ovog puta sa novim strateškim partnerom - slovenačkim "Mobitelom". Međutim, ovaj tender je odmah poništen.

Luka je kasnije svoju firmu za mobilnu telefoniju prodao "Eriksonu" iako je vlast u Prištini protežirala "Nokiju", što je navodno bio razlog za pokušaj atentata na njega.

Prema nekim podacima, Luka i Karić imali su zajednička ulaganja na istoku Evrope i u Aziji, a te sume su prešla su nekoliko milijardi dolara. Prema tim informacijama, to je ojačalo i Bogoljubov status u svakoj albanskoj vladi u Prištini.

Izvor: http://www.blic.rs/vesti/hronika/kosovski-konsiljere-ovaj-covek-spaja-albansku-mafiju-sa-islamskim-teroristima/tme8ywp

Vrh

PostPostano: 27 tra 2017, 18:21 

Citat:
Kosovo, dvoje uhapšeno zbog krijumčarenja 100 migranata

U operaciji kosovske policije na području Gnjilana uhapšene su dve osobe zbog sumnje da su u zemlje zapadne Evrope prokrijumčarile više od 100 migranata.

Uhapšenim osobama čiji su inicijali S. R. (46) i S. A. (43) određen je pritvor od 48 časova.

slika

Oni su ilegalno prebacivali migrante iz Avganistana preko Kosova u zemlje zapadne Evrope, navedeno je u saopštenju kosovske policije.

Izvor: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hronika/2715020/kosovo-dvoje-uhapseno-zbog-krijumcarenja-100-migranata.html

Vrh

PostPostano: 27 tra 2017, 23:31 

Haradinaj u Prištini: Srbiji uraditi poput Hrvata

slika

"Ako oni u Beogradu misle da mi Albanci brzo zaboravljamo, varaju se. Albanac ne zaboravlja i mi smo mirni narod, ali na Albanca ne možete da gazite. Mi moramo da pokažemo mjesto neprijatelju Srbiji i treba da uradimo onako kako su uradili Hrvati", kazao je Haradinaj okupljenima.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ha ... put-hrvata

:zastava_Hrvata

Vrh

PostPostano: 28 tra 2017, 16:05 

Citat:
Hapšenje mu i dalje visi nad glavom: Haradinaj bezbedan samo na Kosovu

Optužnica protiv nekadašnjeg komadanta Oslobodilačke vojske Kosova i dalje ostaje na snazi

slika

Iako je Apelacioni sud u Kolmaru doneo sramotnu odluku i odbio zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, zbog optužnice za ratne zločine, ovom krvniku i dalje preti hapšenje, čim zakorači preko administrativne linije Kosova i Metohije. Naime, optužnica protiv nekadašnjeg komadanta Oslobodilačke vojske Kosova i dalje ostaje na snazi.

Haradinaj nije oslobođen, bez obzira koliko slavili u Prištini, rekao je jutros potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

– Optužnica ostaje na snazi, a javni tužilac u Francuskoj ima rok od pet dana da uloži žalbu – izjavio je Ljajić za N1.

slika

Kako je portalu Telegraf.rs objašnjeno u Ministarstvu pravde, iako na sajtu Interpola među zahtevima iz Srbije nema poternice za Haradinajem, ona je i dalje na snazi.

Naime, Interpol ne objavljuje sve poternice, kako osobe čije se hapšenje traži ne bi bile upućene u to i skrivale se od policijskih i pravosudnih organa.

To znači, da bi sve zemlje članice Interpola trebalo da postupe po zahtevu Srbije i uhapse Haradinaja zbog ratnih zločina, čim zakorači na njihovu teritoriju. Međutim, praksa govori nešto drugo. I pre hapšenje u Francuskoj, bivši vođa OVK je putovao po Evropi.

slika

– On je više puta boravio i u Francuskoj, Belgiji, Švajacarskoj, pa nije hapšen – kažu za Telegraf.rs u Ministarstvu pravde.

Samim tim se dolazi do zaključka da je hapšenje, odnosno puštanje na slobodu Haradinaja politički čin, odnosno politička odluka svake zemlje pojedinačno.

I sam premijer Aleksandar Vučić je juče rekao da je bio ubeđen da će Haradinaja izručiti Srbiji, i dodao da mu je posle jučerašnje odluke jasno da je reč o političkoj igri, a ne pravu i pravdi.

– Shvatio sam da je ovo sve politika. Kadri Veselji, najekstremniji od svih, treba da postane premijer, a Haradinaj njegov zamenik. Hoće da postave najekstremnije ljude. To su jezive stvari koje rade – kazao je premijer.

slika

Podsećamo, Haradinaj je već imao visoku funkciju na Kosovu i Metohiji, kada je uoči izručenja Haškom tribunalu 100 dana obavljao funkciju premijera. Međutim, i pored evenutalnog izbora za vicepremijera tzv. Kosova, Haradinaj neće imati diplomatski imunitet.

– I Slobadan Milošević je bio predsednik SRJ, pa ga je Haški tribunal tražio zbog navodnih ratnih zločina. Ne postoji ništa, što vas izvinjava pred međunarodnim pravom od ratnih zločina – kaže za Telegraf.rs, poznati advokat Toma Fila.

slika

Sada ponovo ostaje otvoreno pitanje, da li će zemlja u koju Haradinaj otputuje želeti da ga i uhapsi.

U tom smislu, ovaj zločinac je trenutno bezbedan od hapšenja samo na Kosovu i Metohiji. Eventualna nada da će odgovarati za svoja zlodela, jeste da će ga procesuirati Specijalni sud za zločine OVK.

– Videćemo da li će Specijalni sud na Kosovu imati hrabrosti da procesuira one koji su počinili ratne zločine, odnosno da li je formiran samo da se zamažu oči porodicama žrtava ili ima ozbiljnu nameru da proceisura sve koji su počinili zločine na Kosovu – zaključio je Ljajić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Izvor: http://www.telegraf.rs/vesti/politika/2750057-hapsenje-mu-i-dalje-visi-nad-glavom-haradinaj-bezbedan-samo-na-kosovu

Vrh

PostPostano: 30 tra 2017, 11:04 

Takve vijesti ne prodaju se vise ni u srbiju

Vrh

PostPostano: 30 tra 2017, 20:54 

Nek dođe u Beograd pa da vidi. :whistling

Vrh

PostPostano: 30 tra 2017, 21:24 

Citat:
Vreme pacova na Balkanu

I američki senator Džon Mekejn, tek što se vratio sa turneje u Vašington, pokušava da nam opet deli savete i lekcije

Autor: Miroslav Lazanski

Ramuš Haradinaj je po trijumfalnom povratku u Prištinu izjavio da „Kosovo mora da napravi isto što i Hrvati“.

Pretpostavljam da gospodin sa poternice misli na „Oluju“ iz 1995. godine. Voleo bih da čujem šta o toj izjavi misli gospođa ambasadorka Francuske u Beogradu, čije je karikaturalno pravosuđe, zapravo, i omogućilo takvu izjavu gos'n Ramuša. A Srbiji se dele lekcije o poštovanju međunarodnog prava?

I američki senator Džon Mekejn, tek što se vratio u Vašington sa turneje po Balkanu, pokušava da nam opet deli savete i lekcije. Najpoznatiji američki rusofob kaže da su „dva svetska rata počela na jednom mostu u Sarajevu“, što me jako čudi s obzirom na to da je senator završio mornaričku akademiju.

Poručuje nam da Vašington nije srećan što uzimamo rusko oružje, a mi smo naravno srećni što nam je Vašington uzeo Kosovo, poklonio osiromašeni uranijum i nagovorio one iz suda zvanog „Alo, alo“ da puste mesje Ramuša. Senator je jako zabrinut zbog štetnog uticaja Rusije na Balkanu, što automatski podrazumeva da američki uticaj nikada nije štetan, jer senator reče da zna kako „narod u Srbiji ne voli Ruse, već obožava Amerikance, te da srpska vojska mora još više vežbati s američkom“.

Možda je senator Mekejn u pravu, jer na nekakvoj debati – sesiji Atlantskog saveta ovih dana u Beogradu službeno lice iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, pravdajući prisutnima našu vojnu neutralnost, trijumfalno je iznelo podatak da na godišnjem nivou brojčani odnos vojnih vežbi vojske Srbije sa vojskama NATO-a, odnosno SAD i vojskama Rusije i Belorusije jeste šesnaest prema dva u korist NATO-a.

Vojna neutralnost i naš diplomata koji je brani tim brojkama? Lav Nikolajevič Tolstoj je napisao: „Treba ili ćutati ili govoriti samo ono što je bolje od ćutanja“.

Inače, kada je senator Mekejn u pitanju treba znati korene njegove mržnje prema Rusima. Senator je bio mornarički pilot u vijetnamskom ratu, oboren je iznad Hanoja 26. 10. 1967. godine. Severnovijetnamci su ga zarobili i stavili u onaj kavez u vodi s pacovima. No, ubrzo su došli sovjetski, odnosno ruski vojni savetnici – obaveštajci, i otkrili čuvarima kaveza s vodenim pacovima da oboreni pilot ima taticu, američkog admirala, jednog od čelnih ljudi američkih mornaričkih snaga na Pacifiku.

I zarobljeni pilot odmah je izvučen iz kaveza, dobio je poseban, relativno komforan smeštaj, dobru hranu i ostalo što ide kod takve vrste zarobljenika. Iz zarobljeništva je pušten odmah posle zvaničnog završetka američkih operacija u Vijetnamu 1973. godine, no američki vojni savetnici ostali su tamo sve do kraja, do 1. maja 1975. kada su severnovijetnamske trupe zauzele Sajgon.

Ta epizoda Mekejnove vojne karijere, najblaže rečeno, vrlo je čudna, da li su sovjetski obaveštajci nešto profitirali izvlačeći ga iz kaveza, to znaju samo u Moskvi i zna samo senator. Ali, u SAD neki krugovi ponekad i podsete Mekejna da službena biografija „ratnog heroja“ i potom mučenog zarobljenika nije baš takva. Da li je to razlog njegove ogorčene rusofobije? I takav senator danas nama deli lekcije? Zbog pacova u vodi?

Crna Gora ulazi u NATO, tako je odlučila grupa od oko 60 političara i poslanika. Bez referenduma naroda o strateškom pitanju budućnosti. Ma, kakav referendum, narod je glup, može, ne daj Bože, da glasa protiv ulaska u NATO. Mi predstavnici naroda smo po definiciji pametniji od naroda, jer narod nas je zbog toga i izabrao, jer smo pametniji. U Crnoj Gori. Pa se sada mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ljuti na gospodina Mila Đukanovića u intervjuu podgoričkom listu „Dan“. Kaže čestiti mitropolit da on „odgovara Svetom Petru Cetinjskom, a bivši premijer Đukanović šefovima NATO-a“. I nazva čestiti mitropolit gospodina Đukanovića novim kraljem, „koji nije umeo da se ponaša kod ćivota Svetog Petra, jer je samo klimnuo glavom, pa da svojevremeno nije znao ni da pravilno založi badnjak, da hoće Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog da smesti u nišu, da želi da celokupnu istoriju smesti u nišu“.

Kako stvari idu, svako onaj ko sada ulazi u NATO kompletan je idiot. Jer na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti načelnik Generalštaba ruskih oružanih snaga, general Valerij Gerasimov izjavio je da duž cele linije dodira Rusija – NATO, zapadni vojni savez gomila trupe, teško naoružanje, proširuje kapacitete vojnih aerodroma i luka, te da su zbog toga odnosi Rusija – SAD najniži od vremena Hladnog rata. Dodao je i da „ako američki lanseri PVO sistema u Poljskoj dobiju rakete ’tomahavk’ onda će svi strateški ciljevi u evropskom delu Rusije biti na nišanu, a to Rusija ne može da dozvoli“.

U takvom trenutku Crna Gora ulazi u NATO, Makedonija je u haosu, Haradinaj bi novu „Oluju“, Rama i Tači „veliku Albaniju“, BiH je u komi, Sandžak pritajeno ćuti. Da li je kraj istorije, posebno na Balkanu i što se tiče Srbije, zamenjen ponovnim rađanjem geografije? Politička kartografija je najkrvavija nauka, a mapa EU nameće i pitanje: da li je nasilje koje se obično povezuje s pomeranjem granica na Balkanu samo odloženo?

Izvor: http://www.politika.rs/sr/clanak/379477/Pogledi/Vreme-pacova-na-Balkanu

Vrh

PostPostano: 03 svi 2017, 18:55 

Citat:
Jelena Ponomarjova: Evropa će platiti ceh za Kosovo

Jelena Ponomarjova za "Novosti" povodom promocije nove knjige. Sve osobine banditske države: klanovi, trgovina drogom i nasilje

slika

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

PREMA nivou banditizma i isprepletenosti kriminala i vlasti, današnja fantom-država Kosovo može se uporediti jedino sa afričkom državom Zair u drugoj polovini sedamdesetih godina. Po haosu i nesigurnosti koja vlada na Kosovu, ono se može uporediti sa Avganistanom i Libijom posle zapadne vojne intervencije. Nevolja je tim veća što se Kosovo nalazi u Evropi, koja je godinama dokazivala kako je primer demokratije i ljudskih sloboda.

Ovo, za "Novosti", kaže Jelena Georgijevna Ponomarjova, autorka knjige "Razbojnička država - Kosovo u svetskoj politici", koju je objavila izdavačka kuća "Evrobuk", u prevodu Antonele Bijelić. Profesor Teorije međunarodnih odnosa u Institutu za međunarodne odnose pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, Ponomarjova će svoje delo predstaviti beogradskoj publici večeras od 18 sati, u Privrednoj komori Srbije. Ponomarjova je pisala i o kriminalizaciji Kosova posle otimanja te srpske južne pokrajine, a zapažena je i njena knjiga o "Kriminalnoj internacionali".

- Da se albanska mafija bavi trgovinom ljudskim organima, drogom, pranjem novca, dobro se zna, ali se političari u Evropi prave da to ne vide, a i ne žele da priznaju, jer su mnogi od njih učestvovali u otimanju srpske teritorije i stvaranju albanske države na Kosovu i Metohiji - kaže, za "Novosti", ruska profesorka. - Kao što je poznati američki istraživač Šacberg na primeru Zaira pokazivao da su zapadni standardi i političke teorije daleko od realnosti banditskih država, lako se može dokazati da na Kosovu nema nikakve demokratije, već cveta kriminal. Sve što je Šacberg napisao o Zairu sedamdesetih može se videti na Kosovu danas, gde vladaju banditski klanovi i gde cvetaju trgovina drogom i nasilje. Današnje Kosovo ima sve karakteristike banditske države, jer glavnu moć imaju
mafijaške strukture - tvrdi Ponomarjova.

* Zašto Amerikanci ćute i ne komentarišu to što se na Kosovu regrutuju teroristi za ratovanje u Siriji i što je to tranzitni punkt za prebacivanje droge u Evropu?

- Dobro se zna da Amerikanci u blizini Uroševca imaju veliku bazu. Njihove vojne ali i druge obaveštajne službe imaju mnogo informacija i dosta dobru sliku o situaciji na Kosovu, ali oni namerno ćute jer im je Kosovo potrebno. Te političare mafijaše i njihove klanove Amerikanci će iskoristiti kada im budu bili potrebni za realizovanje ličnih ciljeva. Amerikanci se prave da ne vide šta se zbiva na Kosovu iz još jednog razloga - da bi oslabili Srbiju. Sve što se radilo i što se radi na Kosovu je psihoistorijski udarac na Srbiju i Srbe.

* Da li Amerika veruju da albanski kriminalci i teroristi ne mogu biti opasnost za njih?

- Ja ne razumem Evropljane. Sada je albanska mafija postala jača i bolje organizovana od italijanske. Evropa se čudno ponaša, jer će joj se jednog dana sve to obiti o glavu. Glavni ceh za kratkovidu politiku na Kosovu i otimanje srpske teritorije platiće Evropa kad Albanci počnu da joj prave velike probleme.

* Sve češće se govori i piše da turske tajne službe rovare na Kosovu i u Albaniji i da učestvuju u projektu stvaranja "velike Albanije". Šta vi mislite o tome?

- Iako me sagovornici iz Turske uveravaju kako njihova zemlja nije umešana u događanja na Balkanu, ja im ne verujem, jer činjenice, ipak, govore drugačije. Iz izjava najviših turskih rukovodilaca vidi se da su Turci uključeni u političke procese na Kosovu i Metohiji i na drugim prostorima na Balkanu gde je nekada bila njihova carevina. Islam su Albanci primili od Turaka, kao i deo muslimana u BiH. Neosporno je da Turska želi da ima uticaj ne samo na Albaniju, nego i na druge zemlje gde je nekada davno bila. Ne treba zaboraviti na veliki broj građana Turske koji su poreklom s Balkana.

STRAH OD NOVOG RATA NA BALKANU

PROFESORKA Ponomarjova (49) jedan je od vodećih stručnjaka za noviju istoriju Balkana. Predaje na Moskovskog državnom institutu za međunarodne odnose.

- Bojim se da na Balkanu opet ne dođe do rata - kaže Ponomarjova. - U Makedoniji je posle izbora situacija postala još nestabilnija. Kosovo je bomba usporenog dejstva. Istorija ne prašta greške, zato

slika

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:663206-Jelena-Ponomarjova-Evropa-ce-platiti-ceh-za-Kosovo

Vrh

PostPostano: 10 svi 2017, 17:43 

Citat:
Pala Vlada Kosova, raspušten parlament, slede izbori

slika

Većina poslanika Skupštine Kosova podržala je zahev opozicije i izglasala nepoverenje Vladi Ise Mustafe. Predsednik Kosova Hašim Tači potpisao je danas ukaz o raspuštanju Skupštine Kosova, nakon što je prethodno u parlamentu izglasano nepoverenje vladi premijera Ise Mustafe.

Odluka o raspuštanju parlamenta stupa na snagu od dana potpisivanja.

Ranije danas, 115 prisutnih poslanika za zahtev opozicije o nepoverenju Vlade glasalo je 78 poslanika, protiv 34 dok su tri bila uzdržana.

Poslanik Srpske liste Bojan Mitić rekao je agenciji Beta da su poslanici te liste glasali za razrešenje Vlade.

Zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi podnela je Inicijativa za Kosovo uz podršku Alijanse za budućnost Kosova i Samoopredeljenja, kao i 12 poslanika iz redova partija na vlasti.

Predsednik Kosova je u obavezi da odmah nakon izlasavanja nepoverenja donese odluku o zakazivanju prevremenih parlamentarnih izbora, najkasnije u roku od 45 dana od izglasavanja nepoverenja.

slika

Izvor: http://rs.n1info.com/a247873/Vesti/Vesti/Pala-Vlada-Kosova.html

Vrh

PostPostano: 12 svi 2017, 20:50 

Citat:
Haradinaj preti oduzimanjem trećine teritorije Srbiji

Komandant nekadašnje OVK može da vidi Niš samo iz zatvora, poručio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

slika

Zbog činjenice da Kosovo nije dobilo obećanu viznu liberalizaciju i nemoći da reši nagomilane ekonomske probleme, kosovski političari u predizbornoj kampanji glasačima nude – zaoštravanje odnosa s Beogradom. Glavni okršaj na izborima 11. juna očekuje se između Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, čiji se lideri Hašim Tači i Ramuš Haradinaj u borbi za glasove utrkuju u ratobornosti, jer kao separatisti i presvučeni teroristi nemaju biračima šta drugo da ponude.

Obojica kosovskih političkih lidera i nekadašnjih vođa OVK zveckaju oružjem. Hašim Tači je plasirao priču da će granice samoproglašene države Kosovo štititi oružjem, tako što će onemogućiti Beogradu da „na sever pokrajine prebaci paravojne formacije”.

„Kosovo zna da Srbija ima plan za podelu Kosova, i očekujem taj trenutak. Ali, naglašavam da taj momenat za Srbiju nikada neće doći. Zbog toga je prvobitno bila provokacija sa vozom doniranim od Rusije, pod sloganom ’Kosovo je Srbija’”, rekao je Tači u intervjuu za hrvatski „Nacional”.

Ramuš Haradinaj je otišao korak dalje u pretnjama izjavivši da će, ukoliko Srbija ne izbriše Kosovo iz Ustava, proširiti granice Kosova tako što će oteti trećinu Srbije, počevši od Niša. Haradinaj je rekao da bi EU i SAD trebalo reći da Albanci nisu narod sa kojim neko može da se poigrava.

„Ako Evropa i Amerika ne odrade ovaj posao, onda nam ne preostaje ništa drugo nego da uvedemo reciprocitet. Ako Srbi drže Kosovo u svom Ustavu, onda je red na nas da trećinu njihove teritorije uvrstimo u našu teritoriju”, kazao je Haradinaj.

Izvor: http://www.politika.rs/sr/clanak/380416/Haradinaj-preti-oduzimanjem-trecine-teritorije-Srbiji

Vrh

PostPostano: 10 lip 2017, 15:39 

Citat:
"Biju velikoalbanski bubnjevi na Kosovu"

BERLIN - Trenutna situacija zahteva da izbori na Kosovu iznedre smirenu i odgovornu politiku, a mesto toga, biju velikoalbanski bubnjevi, piše u autorskom tekstu za "Dojče vele" (DW) zamenica direktora Društva za jugoistočnu Evropu iz Minhena Johana Dajmel.

Ona navodi da se "ignorišu apeli međunarodne zajednice da se ne ističu kandidati protiv kojih je podignuta optužnica" i da "u očima mnogih Kosovara ti apeli mora da izgledaju skoro cinično".

"Naime, ne samo Kosovo već i međunarodna zajednica za sobom vuku rep grešaka i okretanja glave. Godinama su u najmanju ruku prećutno tolerisali staru političku gardu iz koje se opet regrutuju kandidati i lideri kojima se pripisuje kriminalna prošlost - recimo u Tačijevoj Demokratskoj partiji Kosova, Haradinajevoj Alijansi za budućnost Kosova ili Ljimajevoj stranci Nisma", ocenjuje nemačka analitičarka.

slika

Dajmel navodi da je rezultat toga da "na političkoj sceni dominiraju i dalje bivši borci OVK koji su pod sumnjom da su počinili ratne zločine ili da su upleteni u kriminalne radnje".

"Korupcija, nepotizam i organizovani kriminal spadaju u (političku) svakodnevicu i devet godina nakon proglašenja nezavisnosti. Protiv članova 'Samoopredeljenja' među kojima je i Aljbin Kurti podignute su krivične prijave zbog napada u Parlamentu", podseća ona.

Zamenica minhenskog direktora Društva za jugoistočnu Evropu navodi da "ipak postoji nukleus novih stranaka".

"'Alternativa', koju su osnovali Mimoza Kusari Lila i Ilir Deda, prvi put izlazi na izbore. Partija je premlada da bi imala jasan profil pa se udružila u izbornu koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova odlazećeg premijera Ise Mustafe i Alijansom za novo Kosovo milionera Bedžeta Pacolija", piše Dajmelova.

Ona za "Samoopredeljenje" navodi da "doduše nije tako mlada stranka, ali ima konstantan birački potencijal i političara kao što je gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, koji bi stranku mogao izvesti iz ćoška nacionalističkog protesta" i dodaje da "oko 120.000 mladih ljudi bira prvi put i to bi moglo dovesti do hitno potrebne nove konfiguracije političkog krajolika".

Dajmel smatra i da se među srpskim strankama ponešto menja, tvrdeći da ""Srpska Lista" obuhvata kandidate koji su na Kosovu potpuno nepoznati" i ocenjuje da zavise od Beograda.

Ona tvrdi da je dobar znak to što, kako kaže, kosovski Srbi počinju da se "emancipuju od Beograda".

Ona ocenjuje da se "povrh svega, izbori održavaju u promenjenom geopolitičkom okviru, koji zahteva smirenu i odgovornu politiku".

"Umesto toga, biju velikoalbanski bubnjevi, a uzajamne pretnje i verbalno zveckanje oružjem Beograda i Prištine pale crvene lampice u evropskim prestonicama, NATO-u i Vašingtonu", kaže nemačka analitičarka.

Dajmelova navodi da "već dogovoreni sporazumi kao onaj o granici između Kosova i Crne Gore neće po svemu sudeći imati neophodnu većinu za ratifikaciju i sprovođenje ni posle izbora".

"Skoro da je apsurdno da Ramuš Haradinaj (AAK), koji će izgleda biti novi premijer, građanima obećava bezvizni režim u roku od tri meseca a u isto vreme jedan od uslova za to - sporazum o granici sa Crnom Gorom - proglašava mrtvim", smatra ona.

Zamenica direktora Društva za jugoistočnu Evropu iz Minhena podseća da je "Haradinaj čak najavio reviziju Briselskog sporazuma".

"Sama pomisao da bi Ivica Dačić, koji će možda postati premijer Srbije, i Ramuš Haradinaj trebalo da se sastaju i vode konstruktivni dijalog u Briselu već donosi besane noći. Time se bitno smanjuje šansa da pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to naposletku i urade", tvrdi ona.

Ona se pita da li će "možda novi Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu koji će uskoro početi sa radom pomoći da se Kosovo suoči sa prošlošću i okrene budućnosti" i dodaje da su "brojna nagađanja da će među optuženima biti i politički lideri".

"Možda je i zbog toga predsednik Kosova Hašim Tači lansirao u suštini dobru ideju o osnivanju Komisije za istinu i pomirenje. Ostaje upitno da li bi njena svrha zaista bila suočavanje sa prošlošću ili bi trebalo da sačuva Tačija od procesa pred novoosnovanim sudom", kaže Dajmelova.

Ona ocenjuje da je "prikupljanje dokaza sve teže".

"Upravo je nedavno hrabra novinarka Serbeze Hadžiaj u jednom članku opisala do koje mere je opasan život svedoka koji su svedočili ili će tek da svedoče protiv bivših pripadnika OVK. Na Kosovu je potrebna upravo hrabrost da se kritikuje loše stanje. Zabrinjavajući su siromaštvo i nedostatak perspektive za mlade. Ispunjeno je tek nešto više od četvrtine kriterijuma iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", piše nemačka analitičarka.

Navodi da na Kosovu "nema radnih mesta, obrazovni standardi su zastareli, a zdravstvena zaštita je katastrofalna".

"Ako pogledamo rezultate anketa, ovi parlamentarni izbori i nova vlada neće rešiti te probleme. Oni će ih dodatno zaoštriti. Tako baš i ne izgleda novi početak", zaključuje Dajmelova.

Izvor: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/biju-velikoalbanski-bubnjevi-na-kosovu_831703.html

Vrh

PostPostano: 10 lip 2017, 15:56 

KiM je napisao/la:
Kako resiti pitanje KiM, neka moja razmisljanja pretocena u strategiju domovinske sigurnosti i opstojnosti.
Exkluzivno vam mogu predociti, samo za HB.ogd....

Mnogo izvesniji sukob je moguc sa siptarima na jugu. KiM i jug Srbije su neuralgicne tacke, za latentni sukob sa siptarima, koje podrzavaju, loze i pale anglo sile. Vidimo i bliskost Putina i Obrana. Kojem je obecano teritorijalno prosirenje na 100 god. od Trijanona 4.juna 1920 god.
Za novi gasovod i prelaz preko Madjarske, Srbija treba da se "nakezi" sa Vojvodinom ili bar u "planu B" do kanala D-T-D, gde bi vecinu cinilo katolicko-protestantska populacija, koja bi se na nekom referendumu izjasnila o izlasku. Dokle su nam Engl.1918 projektovali granicu, ali su nas Francuzi gurali na sever, da bi svojoj sticenici Rumuniji obezbedili sto veci komad Banata i Transilvanije.
Nije slucajno Novi sad odabran za "prestonicu" kulture Evrope 2021 god. Tada ce biti posebna regija=drzava u EU. Srbiju treba da naguze, da menjamo najbolju zemlju u Vojvodini za bezvredne krseve, brda i sume BiH, kamenjar Hercegovine i delova Alb. Bas nam lepu trampu spremaju, uz krvav rat do bioloskog istrebljenja, saljuci nam "igracke", raspale MIG 29 i oklop. Zatvarajuci nas i zakljucavajuci nas iskljucivo na Balkan, sa pridodnim granicama reka: Unom, Savom, Dunavom. Zato i ne cude istupi AV sa Kolindom, Plenkovicem, danas Covicem. Spremaju se nove "SALVETE" i podele BiH uz krvav rat i proterivanje muslimana za Tursku. Drugo poluvreme i konacni obracun.

Bas po karti iz doba Karla Velikog 814 g. Danas G6 mini Benelux, ili Srpsko-Albanska konfed.
Savremena K@K monarhija, uz prilog 1,4 muslimna iz BiH. Gde bi bili ukljuceni u zajednicu SVI Srbi i Albanci, uz manje satelite, Mkd, muslim, CG, kao balanse, velikosrpskoj hegemoniji i dominaciji. Nova SFRJ. Pravoslavno-muslimanska papazjanija, koja ce u KRVAVOM RATU skoncati.

slika

Umesto da siptare drzimo u karantinu, rezervatu, kao Indijance. Prometno i infrastrukturno izolovane, bez expanzije, sirenja, bezperspektivnosti, oni su osudjeni na jos jacu i brze odseljavanje ka EU, Americi, Australiji. Jedino da nam budu trziste i konzumenti srpskih proizvoda, i gutaci SATANISTICKIH programa i emisija koje prave Maric i Mitrovic, uz brutalnu indoktrinaciju siptarki.
AV i Zorana rade po direktivi sve suprtno, u korist i za racun nasih neprijatelja i konkurenata. Srbiji je potrebna "gvozdena zavesa" bar jos 10-15 god. da bi slomili siptarsku demografsku expanziju, na puste, pasivne krajeve Toplice i Jablanice. Te depopulaciju KiM, i spustanje broja stanovnistva na ispod 700.000. Sto bi bilo u nivou danasnjeg broja stan. po km2 u Srbiji. Sto je lak plen za apsorbciju i svarivanje "nepocudnih" elemenata, kod nekog anslusa. Pogledajmo kako siptari padaju geometrijskom progresijom, koju mi MORAMO UBRZATI i OMASOVITI. Raznim nacinima, merama, podsticajima. Stvarajuci vestacke tenzije, krize, probleme, besperspektivnost. Stalno medijski satanizovati, ocrnjivati. Vrsiti brutalnu propagandu, kao sto AV vrsi teror nad nama u svojim svakodnevnim visesatnim "izlivima emocija i patetike".
Tabela bliskog odnosa broja sklopljenih brakova i rodjenih. Moze se napraviti neka projekcija o broju rodjenih za naredne 2 do 3 godine.
1995: 43.555
1996: 40.705
1997: 40.344
1998: 39.328
1999: 37.256
2000: 42.586 POVECANJE posle 5.okt. i ENTUZIJAZMA, NOVE NADE,
2001: 41.406
2002: 41.947
2003: 41.914
2004: 42.030
godina: brakovi->rođeni
2005: 38.846-> 72.180
2006: 39.756-> 70.997
2007: 41.083-> 68.182
2008: 38.285-> 69.083
2009: 36.853-> 70.299
2010: 35.815-> 68.304
2011: 35.808-> 65.598
2012: 34.639-> 67.257
2013: 36.209-> 65.554
2014: 36.429-> 66.461
2015: 36.949-> 65.657 BRUTALNI PAD pod "blagostanjem" sekte i porodicno-kumovskog kartela na vlasti
2016 (p): 36.309->(prelminarni) 65.481 PAD

Odnos mladog stanovnistva u % u odnosu na ukupnu populaciju zabrinjava, i danas je jos losije, zbog masovnih odlazaka mladih na zapad, da rade. Za 10 god. trebace nam Arapi da nadgledaju gerijatriju. Slicno kao sto danas Srbi rade po Nemackoj. Zao AV neka krene sa masivnim pravljenjem dzamija, tackasto po celoj Srbiji. Posto investitori iz Katara, SA, UAE, zele sve banje i rehabil.centre po jugu Srije da otkupe i nasele nove stanovnike Alahove vere.
STANOVNIŠTVO PO STAROSTI, POPIS 2011.

SRBIJA sa 31.03.2017 nema ni 6,85 mil. ZDRAVSTVENIH OSIGURANIKA sa knjizicama RFZO. To je napreDNO propadanje.

0-14= 14.3%
15-64= 68.3%
65+= 17.4%

HRVATSKA

0-14= 15.2%
15-64= 67.1%
65+= 17.7%

Da vidimo kako siptari demografski stoje:
Oblasti Albanije po stanovnistvu

...........2011..............2016..............2017

Berat: 149,671..........135,441..........131,942
Dibër: 144,198..........129,056..........125,579
Durrës: 269,784.........280,205..........284,823
Elbasan: 306,941........287,606..........283,822
Gjirokastër: 78,402.....68,020............65,939
Korçë: 230,261...........217,422..........214,321
Kukës: 89,397.............81,294...........79,559
Lezhë: 139,735............130,258.........129,019
Shkodër: 225,549.........210,168.........207,924
Tirana: 763,561............842,981.........862,361
Vlorë: 185,004.............188,033.........188,795

1989

Kukës: 146.081
Dibër: 226.394
Tirana: 449.228

Albanija

Rodjeni/Umrli 2014: 35,760 / 20,656 = +15,104
Rodjeni/Umrli 2015: 33,221 / 22,422 = +10,799
Rodjeni/Umrli 2016: 31.733 / 21.388 = +10.345 pre 25 godina imali preko 82.000 rodjenih, KiM 55.000 rodjenih

Podaci sa popisa Alb. 2011 dobna struktura,
. 0-4 : 163 493
. 5-9 : 181 697
10-14: 233 376
15-19: 268 746 najbrojnije generacije, treba izdrzati nalet jos malo. i bice nacisto pacifikovani
20-24: 243 645 najabrojnije generacije stizu i krahiraju, za 10 do 15 g god. bice duplo losiji
25-29: 191 906
30-34: 163 975
35-39: 167 499
40-44: 186 451
45-49: 192 924
50-54: 195 480
55-59: 162 745
60-64: 130 616
65-69: 103 332
70-74: 92 497
75-79: 63 818
80-84: 35 085
85-89: 14 738
90-94: 6 267
95-99: 1 446
100 +: 402

Albanija:

1990: 82,125 / 18,193 = 63,932
1991: 77,361 / 17,743 = 59,618
1992: 75,425 / 18,026 = 57,399
1993: 67,730 / 17,920 = 49,810
1994: 72,179 / 18,342 = 53,837
1995: 72,081 / 18,060 = 54,021
1996: 68,358 / 17,600 = 50,758
1997: 61,739 / 18,237 = 43,502
1998: 60,139 / 18,250 = 41,889
1999: 57,948 / 16,720 = 41,228
2000: 51,242 / 16,421 = 34,821
2001: 53,205 / 19,013 = 34,192
2002: 42,527 / 19,187 = 23,340
2003: 45,313 / 21,294 = 24,019
2004: 40,989 / 20,269 = 20,720
2005: 38,898 / 20,430 = 18,468
2006: 35,891 / 20,852 = 15,039
2007: 34,448 / 20,886 = 13,562
2008: 33,445 / 20,749 = 12,696
2009: 34,114 / 20,428 = 13,686
2010: 34,061 / 20,107 = 13,954
2011: 34,285 / 20,012 = 14,273
2012: 35,473 / 20,870 = 14,603
2013: 35,750 / 20,442 = 15,308
2014: 35,760 / 20,656 = 15,104
2015: 32 715 / 22,418 = 10,297
2016: 31.733 / 21.388 = 10.345

Rodjeni Kosmet:

1990: 55.175
1991: 52.263
1992: 44.418
1993: 44.132
1994: 43.450
1995: 44.776
1996: 46.041
1997: 42.920
1998: 41.752
1999: 40.020
2000: 38.667
2001: 37.412
2002: 36.136
2003: 31.994
2004: 35.063
2005: 37.218
2006: 34.187
2007: 33.112
2008: 34.399
2009: 34.240
2010: 33.751
2011: 27.626
2012: 27.743
2013: 29.327
2014: 25.929
2015: 24.594
2016: 23.340 sa ovim brojem ne mogu odrzavati trenutnu populaciju SVIH na KiM od 1,7 mil stan. Plus migracije.

Rodjeni Srbija-(Albanija+Kosmet):

1990: 90.467 -137.300 = -46.833
1991: 90.378 -129.624 = -39.246
1992: ??..??? -119.843 = ???
1993: ??..??? -111.862 = ???
1994: ??..??? -115.629 = ???
1995: ??..??? -116.857 = ???
1996: ??..??? -114.399 = ???
1997: 79.716 -104.659 = -24.943
1998: 76.330 -101.891 = -25.561
1999: 72.222 - 97.968 = -25.746
2000: 73.764 - 89.909 = -16.145
2001: 78.435 - 90.617 = -12.182
2002: 78.101 - 78.663 = -562
2003: 79.025 - 77.307 = +1.718
2004: 78.186 - 76.052 = +2.134
2005: 72.180 - 76.116 = -3.936
2006: 70.997 - 70.078 = +919
2007: 68.102 - 67.560 = +542
2008: 69.083 - 67.844 = +1.239
2009: 70.299 - 68.354 = +1.945
2010: 68.304 - 67.812 = +492
2011: 65.598 - 61.911 = +3.687
2012: 67.257 - 63.216 = +4.041
2013: 65.554 - 65.077 = +477
2014: 66.461 - 61.689 = +4.772
2015: 65.657 - 57.309 = +8.348
2016: 65.481 - 55.090 = +10.391 razlika se sve vise povecava u KORIST Srbije, i pored NAKAZNE VLASTI.

Srbija (bez KiM) / Albanija / Kosovo (procentualno smanjenje)

1990 : 90.590 / 82.125 / 55.175
2015 : 65.657 / 32.715 / 24.594 (-27.52 / -60.16 / -55.43)

Dakle, te 1990. godine, imali smo na prostoru Srbije, Albanije i Kosova rodjenih oko 132-133 hiljade Albanaca. Dvadeset pet godina kasnije, Albanaca u Albaniji, na Kosovu i u Srbiji nesto oko 55 hiljada zivorodjenih. Ovaj demografski krah je bas brutalan.

Dakle, Albanija i Albanci za 25 godina doziveli su demografski sunovrat. Niko to pre 25 godina ne bi ni pretpostavio, mada pitanje je kako bi sa postojecim resursima i stanjem ekonomije usred Evrope taj vrlo visoki natalitet mogao da se odbrani. Zato nam treba jos 10 do 15 god. sanitarnog koridora, rezervata, bunkera, bezperspektivnosti u otvaranju novih puteva, infrastrukture, novih investicija i prelivanje na prazne i jeftine predele Toplice, Jablanice, severa KiM.

Hajde ba sunovrat demografije. Pa ja u njemackoj vidim vise albanaca nego srba i hrvata zajedno i sto je jos interesantnije imaju puno djece. Ne znam ni jednog poznanika koji ima manje od troje djece.Oni se jednostavno iseljavaju za zapadnu evropu.

Vrh

PostPostano: 12 lip 2017, 13:58 

Zvanično je najviše dobila koalicija koju predvodi Haradinaj ali je pravi pobednik izbora Kurti koji je sa svojom VV osvojio skoro sve gradove na KOsovu a bogami će se dobro pitati i oko nove Vlade. Mustafa poražen sem u Podujevu pa će verovatno u penziju. Kod Srba je ipak Beograd uspeo na silu da natera da se glasa za SL iako će se to debelo osvetiti sami Srbima na Kosovu. Očekuje se da haradinaj bude premijer a to znači da će Albanci sa Kosova konačno morati da gutaju žabe

Vrh

PostPostano: 13 lip 2017, 23:37 

Na kosuvu ce i u sljedecih 50 godina vladati kriminalci i razne bande.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2017, 17:06 

Citat:
HARADINAJ SPREMA NAPAD: Ratni zločinac javno preti da će nasilno osvojiti sever Kosova!

Ratni zločinac i bivši vođa terorističke OVK Ramuš Haradinaj uskoro će postati premijer lažne države Kosovo, što će mu omogućiti da krene u realizaciju svog paklenog plana o nasilnom zauzimanju severa srpske pokrajine!

slika

Albanska "ratna koalicija", predvođena bivšim komandantima terorističke OVK, osvojila je u nedelju na izborima najveći broj glasova, a Haradinaj se pominje kao najozbiljniji kandidat za predsednika vlade.

On je pre samo nekoliko dana najavio momentalno ukidanje granice između severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice i potpuni prekid odnosa sa zvaničnim Beogradom!

Opasnost na pomolu

"Kosovo je položilo ispit! Čestitam na izborima, Kosovo, ovi izbori su najbolji ikada održani. Koalicija PAN je ubedljivo pobedila i ova jasna odluka obavezuje Vladu Kosova", napisao je Haradinaj na društvenim mrežama likujući zbog 34,6 odsto osvojenih glasova.

Prištinski mediji objavili su da će Haradinaj kao premijer sasvim sigurno odmah krenuti u odlučan obračun sa "srpskim pobunjenicima"!?!

"Ramuš je spreman da povuče hrabre poteze i da naredi brzo i efikasno preuzimanje kontrole nad severom", pišu šiptarski portali.

Komentarišući rezultate kosovskih izbora i najavu dolaska Haradinaja na vlast, vršilac dužnosti premijera Srbije i lider SPS Ivica Dačić poručio je da je stav Srbije po pitanju pobede ekstremnih stranaka na izborima više nego jasan.

- Mi smo više puta govorili da ne gledamo pozitivno na to što su ekstremne stranke na KiM dobile najveći broj glasova. Najveću podršku albanskih birača dobili su oni koji su svojim izjavama protiv Srba bili najradikalniji. To svakako neće poboljšati atmosferu niti podstaći dijalog. Svi znaju šta Srbija misli o Haradinaju i za šta ga tereti... - istakao je Dačić, ukazavši i na odlične rezultate Srpske liste:

- I pored velikih pritisaka, zastrašivanja i nepristojnih ponuda za neke Srbe sa KiM, pokazali smo da smo ponosan narod koji vodi računa o državnim i nacionalnim interesima!

Kriminalci prigrabili vlast

Na drugoj strani, šef Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je da će ishod kosovskih izbora doneti dugoročnu nestabilnost, "jer su pobedničke stranke proizašle iz terorističke OVK".

- Nemoguće je očekivati od stranaka koje su nosioci korupcije i organizovanog kriminala na Kosmetu da donesu potrebnu stabilnost. To su stranke proizašle iz OVK, a čiji su lideri u beloj knjizi NATO označeni kao vođe organizovanih kriminalnih grupa - upozorio je Drecun, uz komentar da su Srbi uprkos svemu pokazali jedinstvo, pa "neće biti prostora da Albanci mešetare i rade na štetu srpskog naroda".

Strani mediji: Ovo će zaoštriti odnose Beograda i Prištine

Bi Bi Si: Pobeda Haradinaja zakomplikovaće odnose sa Srbijom. On je bivši pobunjenički komandant, kojeg Srbija traži optužujući ga za ratne zločine

AFP: Očekuju se napeti odnosi sa Beogradom, kao i endemska korupcija i moguće optužnice za ratne zločine za pojedine kosovske vođe

Rojters: Nova vlada u Prištini moraće da se uhvati u koštac sa nezaposlenošću, koja iznosi 30 odsto, i da poboljša odnose sa Beogradom

AP: Najviše glasova osvojila je koalicija bivših pobunjeničkih vođa etničkih Albanaca, ali nijedna grupa neće moći da vlada sama

Tači je izjavio da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem izgradio fer i konstruktivnu komunikaciju, i tvrdi da bi Rusija priznavanjem kosovske nezavisnosti učinila najveću uslugu Srbiji, jer bi joj, kako navodi, na taj način pomogla da se oslobodi mita o Kosovu.

Izvor: http://www.pravda.rs/lat/2017/06/14/haradinaj-sprema-napad-ratni-zlocinac-javno-preti-da-ce-nasilno-osvojiti-sever-kosova/

Vrh

PostPostano: 15 lip 2017, 11:53 

Nemam volje da svima odgovaram.Pretezno su to tendenciozni komentari.Neko kaze da ce jos pedeset godina na kosovu vlladati kriminalci kao da u njegovu drzhavu vlladaju sve sami mirovni nobrllovci i humanitarci.Drugi pricaju o srpskoj krajini u koju ne mogu njegovi ministri uci bez dozvolle zlikovca tacija.
Neko tamo prica o nekakvom osvajanju teritorija sevenih ili bilo kakvih.I od koga ce to osvojiti? ni manje ni vishe nego od nato snaga.Jer srpskih snaga tamo i ne postoje.Sigurno mi ne pada na pamet da se time bavim jer su to sve gllupe predpostavke.
Sta se tice izbora najveci su gubitnici eks llopovi koji smatrajuci sebe UCK krali su narod celo vreme.Tri partije hashima-ramusha -fatmira lime sa josh dest ostalih satelitskih partija jedva su osvojilli 38 pratenika.Tako da sa manjinama ne mogu sami formirati vlladu.Tu trebamo napomenuti da te partije drze vllast i imaju sve resurse u rukama al im nije pomogllo.
Odmah iza njih su V V albina kurtija sa 28 pratenika ali koji su sami samcati bili u trci i preko 50 hiljada gllasova koje su njima oduzete i preskertane kao nevazeci listici postali prva partija kosova po broju gllasova.Demokratski savez kosova ima 25 pratenika.I oni su pretrpjelli debakall na izborima.Pozitivno je kod njih jer te gllasove koje su dobilli dobilli su prije svega novi i mlladji kandidati za pratenike.Dok Stariji predstavnici su kazhneni od njihovih biraca.Josh kada se doda da ce sada poceti i hapsenja starih llopova na cello sa hashimom radovanovicem, to znaci da se ocekuje veliko provetravanje kosovske politicke scene.Dollaze promjene

Vrh

PostPostano: 15 lip 2017, 13:41 

Jeste Kurti dobitnik na ovim izborima ali mislim da će MZ ipak izgurati da premijer bude RAmuš kojem su pre neki mesec u francuskoj nacrtali šta sve treba da odradi kao premijer Kosova. Biće tu dosta neprijatnih stvari po kosovske Albance pre svega oko granice sa Crnom Gorom i nastavkom pregovora sa Srbijom
Što više galami po medijim to će lakše da odradi zadatak baš kao i Vučić u Srbiji

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 10610 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179 ... 425  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: